Skam – sesong 4, uke 3

Denne ukas Skam-hendelser har satt blodomløpet igang og vi stålsetter oss, for nå er dramaet igang. ALLE FOTO: NRK / skam.p3.no

Etter en nokså rolig kosemoseoverdoseinnledning på den nye sesongen har det den siste uka begynt å ulme i det små under føttene på våre kjære Skam-helter og heltinner. Det brygger opp til avsløringer, gammel “shits about to go down yo” og mye, sagt med Pentrator-Chris sin stemme; Draa-maa 😉

DENNE BLOGGPOSTEN OMTALER PERIODEN FRA SØNDAG TIL LØRDAG (innlegget er skrevet før klippet søndag 30/4 ble sluppet)

Blodfans av Skam begynte allerede i forrige sesong å spekulere i om Sana og Even kjenner hverandre fra før, for hintene har vært flere når man tenker tilbake. Og jaggu fikk Skamanalytikerne rett (ja, også jeg har ant det). Observante fans av serien har påpekt at Even i et S3-klipp gav Sana en klem (eller kyss på kinnet), og at Sana i S3 sitt siste klipp så litt mistenkelig ut når hun smilende svarte “kosegruppa”, da Isak sa til Sana og Even noe om at  “dere kjenner jo hverandre fra før”.

Flere mener og nå at det faktisk var Sana som i sesong 3 hjalp Even med å komme i kontakt med Isak, for hvordan kunne Even vite at Isak var med i kosegruppa? Isaks navn stod ikke på lista på veggen, der Isak senere fant Evens navn, og som vi husker var det nettopp Sana som pressa Isak til å komme på Kosegruppa for å få “det grønne” hun hadde funnet på festen i S3E1.

Har Julie Andem virkelig helt fra før S3 hatt som mening at Sana og Even kjente hverandre fra før? Ja, det tror jeg. Hvor Sana i så tilfelle eventuelt kan ha funnet ut av Isaks til da skjulte tiltrekning mot gutter, vet jeg ikke helt. I S2-avslutningen så vi at Eva og Noora fattet mistanker, da de fant mannebein (og mere) på Isaks mobil. Men jeg kan ikke huske at de avslørte noe til andre? Her kan jeg imidlertid huske feil.

SØNDAG-TORSDAG

Denne uka fikk vi ihvertfall i et intenst klipp ikke bare bekreftet at Sana og Even kjenner hverandre fra før, de kjenner hverandre godt, og Sana vet om noe som Even er dritnervøs for at Isak skal finne ut av.

Mikael, fra Evens tid på Elvebakken, er den “noe”.

Isak på sin side har begynt å spørre, uten å få svar fra verken Even eller Sana. Han er mistenksom nå, Isak,  noe kroppsspråket viser. Også dette har vi ant fra sesong 3 av, da Even ikke ville si så mye om Mikael.


– “Neida, Isak, jeg har ingen skjeletter i skapet” Foto: NRK
 

Sesong 4 har forøvrig gitt oss flere slike flashbacks til hendelser i de tidligere sesongene, som kaster nytt lys over det vi har sett i S1, S2 og S3.

Ellers har den nye sesongen atter fortalt meg at å følge Skam tett ikke er for wannabees. Her får man værsågod fordype seg i materialet, hvis ikke er sjansen stor for at man ikke skjønner sammenheng, eller går glipp av vesentlig info. Å kun se de videoklippene som hver fredag er satt sammen til en TV-episode holder ikke. Det er kult å se det ass, men ikke tilstrekkelig. Dessuten ser man jo klippene fortløpende når de legges ut, ikke sant?

Mye av handlingen foregår nemlig utenfor disse klippene. Noe som nok en gang illustrerer Skam sin geniale struktur og innovative stil. Det er en liten jungel å manøvrere seg gjennom, men “fy faen fy fy faen” så morsomt og spennende det er. Et annet råstilig fakta er at selv om Skam sesong 4 er i gang for fullt, så er ikke sesongen ferdig innspilt, og den videre handlingen er ikke helt bestemt ennå, ble det avslørt i en artikkel på NRK for noen dager siden. Nok et imponerende trekk (og slik var det vel ifjor og). Her er nemlig muligheter fortsatt for serieskaperne å endre veien mens man går i ukene fremover.

Som Skamseer skjønte jeg raskt at jeg også, til ekstrem stor glede forøvrig, må gå gjennom ekstramaterialet som fylles på med på skam.p3.no, slik som chatteloggene fra messenger og sms. Men det stopper faktisk ikke der. Skal man følge dramaet skikkelig, må man også få med seg det som legges ut av rollefigurene på Instagram, og jammen er det også en egen YouTube-konto for “Baloon-gjengen” (“hei briskeby”) , som er Sanas bror Elias og vennene hans. Verken alle insta-bildene eller alt fra YouTube er lagt ut på skam.p3.no. Her gjelder det å henge med. Puh! (og nei, jeg får neppe med meg alt utenfor skam.p3.no), selv om jeg er jevnlig innom både insta og tuben.

I den ene YouTube-videoen som faktisk er lagt ut på Skam-sida, kom det jo og noe heftig info. Balloon-gutta kjørte der en sms-roulette, og det var noe snakk om tidligere crush`er og sånt, og om jeg ikke hørte helt feil ble det nevnt “dere husker Even og Mikael”, og Mikael sa og noe som vel kan tyde på at de har hatt en greie.

Men her er mulighetene flere og intrikate. Var det de som gjorde at Even ble manisk? Var det Even som gjorde seg bort? (At Even er slemmingen er veldig tvilsomt, og en teori få tror på). Det spekuleres blant annet i om Even og Mikael hadde et forhold, om guttegjengen gjorde noe som Even ikke kunne akseptere, om Even gikk inn i Islam for fullt etter å ha pugga Koranen (slik Sonja sa til Isak at han hadde gjort) og gjorde noe gjengen ikke kunne akseptere? Om Sana og mora hennes var de som hjalp Even ut, og så videre? Noe i relasjonen mellom Even og hans tidligere vennegjeng er ihvertfall nå noe han føler en så stor skam over at han velger å ikke dele det med Isak, i frykt for å miste han.

Man må jo imidlertid spørre seg om ikke Even burde lært fra i fjor høst, da alt nesten rakna da han holdt ting hemmelig. Vi vet jo at det løste seg da, og vi vet at han vel vil komme til å fortelle nå også. Eller? Detta blir spennende, ass!


Sana med en bekymret mine. Eventuelt er hun bare sur fordi hun fikk invite til mac`ern 😉 Foto: NRK
 

Klippet med Sana og Even midtukes fortalte forresten mye. Det viste også at Sana ble usikker. Noe som er uvant. Aiaiai, hva er det hun vet?

Helt for jævlig kan det neppe være, for hun er jo venn med Isak og, og vil nok hans beste også, samtidig som hun ikke vil føkke over for Even. Klippet fortalte oss at Even savner gutta boys fra Elvebakken, men hvorfor skiltes deres veier?  Og i midten står Sana og vet alt? Sana som før har kjørt en tøff linje i rådene sine til både Vilde og Noora kunne kanskje løst de kommende konfliktene før de blir konflikter i det hele og det store. Draamaa!

Et av sesong 4 sine nydeligste klipp så langt kom forresten før alt dette med Sana og Even. Dagen før fikk vi nemlig møte Sanas mor.

En flott mor forøvrig, slik et mor-datter-forhold ser ut i våre glansbilder. Sprekker idyllen? (Nei, det håper jeg ikke, for de var så søte der de satt).

Ikke bare er det overraskende i Skam-sammenheng at vi faktisk SER en voksen sentral person, bortsett fra den kroniske Doktor Skrulle (få henne med snart da! hehe), men klippet viste også en helt ny og intim nærhet til Sana, som vi her seri en helt ny setting, hvor vi kommer nært innpå henne, da hun forteller mamma at det er en gutt hun liker. Og jada mamma, han e rmuslimsk, forsikrer Sana…


– “Mamma, vil du høre et eventyr?” Ukas koseligste kosestund 🙂 Foto: NRK
 

Kanskje viktigst av alt vil flere si, klippet viste også moren uten hijab, noe som kan tolkes som at Sanas valg om å gå med hijab er et valg hun selv har tatt, og ikke noe hun er presset til av foreldrene. Nå skal jeg glatt innrømme at jeg ikke har mye kunnskap om islam og skikker knyttet til det, men selv om det etter hva jeg vet er vanlig for en muslimsk kvinne å gå i hjemmet med hijaben av, dersom forholdene ligger til rette, så føltes klippet litt som en pekepinn på at Sana selv har valgt det. Og det er isåfall bra, og kan funke som en ny barriere man ønsker å bryte ned. Skam handler jo mye om å ha respekt for andres valg, og for mitt vedkommende har Sana gitt meg en bedre forståelse av flere sider ved islam, tror jeg, og det at også muslimer, som Sana, prøver å tilpasse seg de norske og vestlige skikker og verdier. Ikke alle er gærne fundamentalister altså (for de som måtte tro det). Faen nå ble det mye politiske vibber her ;p

Klippet var dessuten og et forvarsel om mørkere tider for Sana. Sanas oppkommende bussmøte senere i uka, som hun skal hoste hjemme hos seg, er avklart med moren på et vis, men Sana er veldig sparsommelig med detaljer til mor…Sanas mor nevner tillit og at hun stoler på Sana osv. Når bussmøtet kommer vil det vel mest trolig utarte seg litt ukontrollert, tipper jeg. Igjen: Draaama!

Bussmøtet ja. Skam-jentene våre har jo nå fusjonert med Pepsi Max-gjengen. Søtt, men ei sukkersøtt. Ja jeg vet, de heter jo ikke det lengre, som de sa. Våre fem heltinner har iallefall smeltet sammen med sukkerfribrusgjengen på russebussen til 300 000 spenn, og Sana har blitt bussjef. “Hvem liker ikke deg” (eller noe med samme mening) sa Sanas mor, da Sana fortalte at hun ikke viste om gutten hun er interessert i liker henne. Noe som vel i Skam-stil er et omen om at Sana skal få kjørt seg (?).

Nå som vi vet at Sana har en mor som hun har stor tillit hos, at hun er russebussjef, er interessert i en gutt (Yousef) og at ting ser lyst ut, er det vel bare å vente på at jordskjelvet og mørket, billedlig talt, skal komme og ryste Sana sol. Alkoholpresset ligger iallefall der som en latent brannbombe. Kan DET være et tema og for sesongen? Mere drikkepress? Hm…

Hva ukene vil bringe for Isak og Even tørr jeg forresten nesten ikke tenke på, etter alt de gjennomgikk i fjor senhøst 😉 Nå begynner jeg og å få bange anelser om at Sana kan få en humpete ferd frem mot sommerferien.

FREDAGSKLIPPET

Fredag er partyyyydagen i Skam! Fredagens 8 minutter lange klipp hadde mye, både alvor, party, bekymring og ikke så rent lite frykt.


– “Sort sa jeg, sort antrekk, er dere helt blond eller?” 😉 Foto: NRK
 

I tillegg, og kanskje alle “best”, vi ser en Sana helt utenfor komfortsone og uten kontroll, som reddes i siste liten av “de umodne drittungene”, broren og Yousef. For det ble drukket litt sterkere lut enn Pepsi Max etterhvert, selvfølgelig… Fra en Sana med stålkontroll som russebussjef, kledelig antrukket i sort foran omtrent 20 lyst kledde andre andreklassejenter, går det selvsagt over til slik vi skjønte. 20 festkåte jenter raver rundt i leiligheten til Sanas familie, mens “i kveld er det lov å være hooore” ljomer over høytaleranlegget, og da er det også “lov å være drita”. Sana må nemlig, noe motvillig svare på spørsmål om hva hun syns om drikking i russetida. -“Jeg dømmer ingen”, sier hun. Og da braker det løs. Artige minutter der! 😀


Pepsi Max…..eh, whatever de heter-gjengen har det like gøy med brus! Foto: NRK
 

Men ingen Skamfest uten en party pooper. Selvsagt kommer mor og far hjem, men Elias oppdager i siste liten festen, og før foreldrene tramper inn til sitt sikkert livs sjokk bestående av en ulydig Sana omgitt av djevelens munnvann og en flokk drita jenter, traver den fusjonerte bussgjengen ut i Oslo-kvelden. Og Sana er reddet.

Trodde vi.

For der finner jaggu far (jøss, enda en voksen i Skam!) ei vodkaflaske på kaminen, og sanabror får sanafar på nakken. Auda. Vodka i et muslimskt hjem er vel som…vel, vodka i et muslimskt hjem. Slikt blir lett draaamaaa.  Men helten Yousef redder både sanabror Elias og Sana, og påtar seg skylda, og sier han har kjøpt det til en kompis. Far kjøper den, såvidt.


Mens Sanas pappa sverger til flaska 😉 Foto: NRK
 

Redda igjen der, den godeste Sana.

Trodde vi.

For i takkekorrespondansen på messenger kødder Sana med at hun skal få overbevist mamma om at Yousef er en god muslim selv om han drikker vodka. Svaret hun får er nok ikke det hun ventet, og fører den gryende romansen på en mulig liten kollisjonskurs?

Kjekkasen Yousef, mannen i hennes liv (?), er nemlig ikke muslim, skriver han selv, -“Jeg tror ikke på Allah”, avslutter han. Auda, Sana, der fikk du vel noe å tenke på?

For du dømmer vel ikke noen?


Slem jente! Såh, i Skammekroken med deg! :p Foto: NRK
 

Vel vel, denne gangen ble Sana heldigvis redda i siste liten fra et oppgjør på kammerset, men det er vel ingen som tror at ikke mer skal komme 😉

Og hva nå med Sana og Yousef, som har hatt en så flørtende og veldig vennskapelig tone? Dette blir dritspennende!

#Skam #skam4 #NRK #nettserie #TVserier #Sana #Isak #Even

Elven – Episode 8: En slags sannhet og endelig slutt

“Elven”, krimserien fra Indre Troms, er ved veis ende. Takk og pris. For med seriefinalen som nå ligger ute gratis på Viafree seiler TV 3 sin nordnorske krimserie høyt opp på den lite ærverdige lista over nedfrosne dramakalkuner som burde forblitt lagt på is i påvente av bedre manus.

Litt som den såkalte sannheten som kom frem i serien, en serie som har vært gjennomgående preget av svakt manus, elendig dialog, dårlig regi og til dels pinlige skuespillerprestasjoner fra mange av de involverte. Men like forbanna har det vært litt morsomt.

For de som ikke følger serien på nett-TV-tjenesten, kommer episode 8, som er seriens avslutning, på TV 3 torsdag 4. mai. Denne bloggposten er som vanlig full av spoilere og avsløringer om handlingen, så da er du advart hvis du vil beholde spenningen.

En ganske så overraskende twist hadde forresten serieskaperne lagt på lur helt til seriens siste scene. Desverre bidro denne twisten bare til å senke inntrykket ytterligere.

IKKE AKKURAT EN EPISODE “ALFRED HITCHCOCK PRESENTERER”

Til tross for at serien har hatt sine positive øyeblikk, blant annet ved et par gode og nokså velspilte episoder i seriens første halvdel og noen få oppløftende skuespillerprestasjoner, sørget “Elven”s siste episode for å en gang for alle få meg til egentlig ønske at dette “jævelskapet” hadde forblitt nedfrosset. Rent spenningsmessig kan likevel noe dårlig være litt spenning i. Ser man kun på  manus, regi, dialog, og prestasjonene foran kamera i sum, synker dette til bunns som en kampestein. Men på det spenningsmessige plan ligger ikke “Elven” helt på bunn, og drar inntrykket bittelitt opp, sammen med noen andre elementer.

En gjennomført bekmørk nordisk noir-stil er et pluss ved “Elven”. At serien er innspilt i et indre Troms kledd i all sin vinterprakt rokker dog ikke ved oppfatningen av “Elven” som en av moderne tids største norske skuffelser innen drama- og spenningsproduksjoner, men “Elven” skal få sin velfortjente kreditt for valg av lokasjon, selv om serien på ingen måte bidrar til noe særlig positivt bilde av grisgrendte småsteder her nord, som mest av alt fremstilles som gudsforlatte, til tross for noen påklistrede forsøk om å stå sammen og se mot lyset fra den lokale forkynneren i menigheten. Blablabla (Jada, Svein Harry Schøttker Hauge er faktisk litt koselig som prest/forkynner…).

For lokalkjente vil det nok uansett være litt morsomt å ha sett scenene og oversiktsbildene fra Øverbygd og Målselv, samt Mauken skytefelt (som komisk nok fremstår som et øde tettsted i Russland). Nettopp seriens locations er det som har drevet min interesse for “Elven”, ettersom jeg som tidligere nevnt selv er fra og bor i Troms, og lidenskapelig opptatt av krim på skjermen.

“FROM RUSSIA WITHOUT LOVE”

Noen ord om seriefinalen da. I episode 7 så vi at Thomas Lønnhøiden fant faren sin, som han i over 40 år har trodd var dau, drept i en flystyrt som “de jævlene” stod bak. Når han så har funnet ut at faren levde, men altså nå er dau siden han blåste huet av seg etter å ha møtt Thomas, er Thomas og Mia nå på vei hjem igjen fra Russland, for å ta “de jævlene” som har holdt sannheten skjult for han.

På kontoret sitt i strømspareland sitter brigadesjef Sundby og overvåker bilens bevegelser, og et lite øyeblikk senere ser Thomas at en bil følger etter han og Mia. Så da stopper han bilen og hopper i grøfta eller hvor pokkern han gjør av seg, antagelig tar han på seg Skybert-kostymet sitt, ihvertfall stiger to bevæpnede soldater, wuuuuhuu, ut av den sivile bilen (LOL) og kommer opp mot Thomas sin bil. Ut av intet dukker Thomas opp bak den ene soldaten og overmanner han. Soldaten var vel snøblind som ikke så Thomas? Men heeey hey! En av de to soldatene er jaggu Wildhagen, i Thomas “Skam-William” Hayes sin skikkelse. Se der ja, der var permen over og han er tilbake som Sundbys løpegutt akkurat i tide til seriefinalen.

Thomas tvinger Wildhagen til å kjøre han og Mia til leiren, der han roper etter Kripos-Dahl, etter å ha lagt seg ned i baksetet for å ikke bli sett av portvakta. LOL.

Vel inne i leiren avvæpnes Thomas av Dahl sine ord. “Vi legger bare lokk på det som skjer her inne”, sier Dahl tørrt når Thomas truer med våpen. Ja klart, Forsvaret har sine egne regler. Thomas får i det minste satt Sundby på plass når Sundby påstår han har kommandoen.  – “Du er bare Dahls løpegutt”, sier han. Endelig litt sannhet brigadesjefen ikke kan parere 🙂

“MANNEN SOM VISSTE SÅ MEGET”

Plutselig vet forresten Dahl alt igjen, om alt og alle om det som har skjedd, hva som har vært skjult, og så videre. Alt. Hendelsene i forrige episode, med puben, det såkalte “safe house”, og pustemaskekommunisten, som Dahl dømte til en skamfull død, virker bare mer og mer meningsløst.

Frasene Dahl har blitt utstyrt med fra seriens bakmenn er som så mye annet svake saker. – “Hvordan har du det, i jakten på sannheten…(…)..Så fant du endelig faren din…(…)…ble du lykkeligere av det…(…)…er det godt å vite alt?”, kommer det på sedvanlig rolig og laidback vis fra Dahl, som for en gangs skyld ikke har lungene fulle av fersktrukket røyk. Rollekarakteren Dahl kunne lett blitt en rein tragedie, men reddes i land av Dennis Storhøis stoiske ro som skuespiller. Jeg har sagt det før og sier gjerne igjen at Storhøi er “Elven”s udiskutable ener. Dog har konkurransen vært laber.

Espen Reboli Bjerke og Ingeborg S. Raustøl (Tomas og Mia) skal få terningkast 3, de har gjort sitt beste, men etterhvert har rollefigurene deres blitt mindre troverdige. De som har vært forferdelige å se på i denne serien er lensmannen, lensmannsbetjenten Kjell, Grace, kommunisten fra episode 7, han som spilte Thomas sin far, samt noen flere av de “lokale” (som journalisten og sagbrukpsychoen f eks) og dessuten har desverre også Thomas Hayes sin rollefigur Wildhagen vært en skuffelse. Jeg er heller ikke overvettes imopnert av  Roger Hilleren (Sundby), John S. Kristensen (onkelen til Thomas), og Stig-H. Hoff (pubeieren Bjørn), men Hoff var vel ok.

“NORWEGIAN PSYCHO”

Dahl har forresten mer på hjertet, og forteller Thomas at faren hans var den verste psykopaten i norsk etterretningstjenestes historie, at han svek sitt land, at han svek sine nærmeste, sin familie, og Thomas. Far Lønnhøiden var ekspert i å rekruttere nordmenn til russerne, og sørget for å alltid ha noe å ta folk på, som familiehemmeligheter, seksuell legning, og så videre, fortsetter Dahl. Snakk om jævel altså. Far Lønnhøiden altså.

Faren til Thomas var altså agent for russerne, men var livredd for å bli oppdaget av kona som han antagelig trodde begynte å få mistanke. Så derfor sendte han kona og 18 andre nordmenn i døden med flystyrten i 1975. Selv var han nemlig ikke med på flyet, han meldte avbud i siste liten. Dessuten hadde kanskje Thomas sin mor og onkel (han som dingla fra taket for noen episoder siden) en affære på si. Jajaja, så sånn var den sannheten, omtrent som man hadde begynt å ant konturene av.

– “Vi overgir oss…til vissheten”, preiker forkynneren i bygdas bønnehus (kirka), før han avbrytes av Grace, som kommer stampende inn og overtar showet. Hun ber om tilgivelse for å ha vært hore (noen ganger har hun til og med nytt det legger hun til. OK, da vet vi det. Og at hun var hore skjønte jeg for lenge siden), og ber om tilgivelse for å ha lekket opplysninger til russerne om bygdas befolkning. Men for Grace er det ingen tilgivelse å få. Pang! Midt på brua blir hun skutt i ryggen av russeren fra episode 7. Her er det  tydeligvis viktig å straffe de riktige folka ja, har nok manusforfatterne tenkt…

Tilgivelse får derimot Mia, for å ikke ha hørt på Sundby (LOL!). Brigadesjef Sundby har fått opptint litt hjertelag og gir 12 måneders suspensjon og lovnader om at hun om et par år kanskje kan være tilbake der hun var før alt dette startet. Så vakkert, jeg gråter nesten av Forsvarets godhet.

Så var det denne flystyrten da, Siljas død og likrestene i elva. Det styrtede flyet har vist ligget nedfrosset oppe i fjellene siden 75, men på grunn av smelting har vrakdeler og lik begynt å flyte nedover elva. Skummel den vissheten om våren og lyset og alt det der altså…  Silja fant noe, ble skremt og løp i skjul, og frøs antagelig ihjel. Jizes… Og hele denne flystyrten har Forsvaret lagt lokk på, mens det vel egentlig var Thomas Lønnhøidens far som stod bak alt til å begynne med. Djizez….

Sundby, Wildhagen, Dahl, og russeren som plaffa ned horeagenten, se de fikk ingen verken straff eller riper i lakken. Sundby som har lekt Gud og beordret bevæpnede soldater hit og dit og satt liv i fare, Wildhagen som plaffa ned galningen ved sagbruket (hvem faen var egentlig han?), Dahl som har trukket i tråder (?), de går fri. Kjempemessig..Heia rettssystemet! 😉

“POLITISKOLEN 8”: SANNHETEN SVIR

På lensmannskontoret feires det. Tidenes pinligste lensmann, lensmann Jansen (så det var det han het) har pensjonert seg, sier Kjell, og skåler med sine nye undersåtter. Han er den nye lensmannen nå. Mens det skåles dukker partykongen Sundby opp (WOW, han har beveget seg ut av leiren!) og gratulerer med ny lensmann og ønsker videre samarbeid mellom Forsvaret og lensmannskontoret velkommen. Kjell danser ikke på bordet av det, men tar seg en slurk med champis og sier ikke stort. Lykke til med han, Djupelvs befolkning.

I en av de avsluttende scenene på kirkegården kommer Grace sin mor med trøstende ord til Thomas, og sier at kjærligheten er det viktigste. Det er nesten så man håper på at en (latterlig) oppblomstrende romanse mellom Thomas og Mia skal finne sted når de møtes nede ved elva i den siste scenen mellom de to, men det fikk jeg ikke sjansen til å slakte manusskribentene for.

Den store taperen er iallefall tapre Thomas. – “Jeg fant vel en sannhet”, sier han mutt, og konkluderer med at hele familien ligger under torva nå og at politikarrieren har gått i dass, før han snur seg og går, stopper opp et sekund, og går videre. Sannheten svir, sies det.

Skyll den ut i elven, Thomas, det er der all driten havner uansett.

“Elven” har nemlig vært en reise fra start til slutt med for det meste bare tull. Jeg har som sagt dog sett verre, det har vært litt spenning, friskt valg av locations, men også mye ufrivillig komikk. Badguysa i “Elven” fikk ikke sin straff, bortsett fra Lønnhøidens far. “Elven” fortjener på flere områder muligens filmlovens strengeste straff, terningkast 1. Imidlertid skal jeg i lokalpatriotismens navn og takket være de plussene jeg har nevnt underveis i serien samt heltemodig innsats fra et par skuespillere for å dra dette vasstrukne elveseilaset i land etter grunnstøtingen, gi et terningkast 2.

Så  var det slutt da. Eller pokker`n, det var den overraskende lættistwisten i sluttscena da. Skal jeg avsløre den og?

Selvsagt skal jeg det. Hjemme hos Mia Holt pakkes det, når en gjest stiger inn. Det er Kripos-Dahl, som kan informere Mia om at de 12 månedene med suspensjon ikke får noen følger, at Mia kan komme etter han til Oslo om et par måneder, og at alt kommer til å slettes fra registre og rulleblad raskt. De to har samarbeidet!
– “Holt, du ledet oss rett til han (Thomas sin far, min anmerkning)…vi hadde aldri klart oss uten deg”, sier Dahl, gjør honnør og går. YEAH, right!

#Elven #TV3 #viafree #TVserier #seriesnakk #krimserier

“ELVEN” kan sees gratis på nett hos Viafree.no (hvor lenge serien ligger der vet jeg ikke), og siste episode på TV 3 vises 4. mai.

Elven – episode 7

Jeg lurer på om noen av de kommunale avløpsrørene i “Djupelv” lekker rett ut i “Elven”, for nå er det så mye grums i denne elva fra indre Troms at det begynner å lukte… Ja, jeg er i overkant stygg nå med den TV 3- og Viafree-sendte krimserien, men for svingende kjære team bak serien, dere kan bedre enn dette vel?

På Viafree ble episode 7 sluppet torsdag i forrige uke. På TV 3 sendes episoden først inneværende uke (i dag, 27. april). Denne bloggposten er forresten full av spoilere 😉

KGB

I episode 7 fortsetter ihvertfall Thomas Lønnhøiden (Espen Reboli Bjerke) og hans rømte kompanjong fra forsvaret, Mia (Ingeborg Raustøl), mot Russland. På snøscooter. Broooom….

I Russland skal de altså finne den som i 1975 var ansvarlig for foreldrene hans sin død, da det sivile flyet som snoka over russisk side ble skutt ned. Hvordan de egentlig har kommet frem til at den ansvarlige sitter gjemt like over russergrensa nå fortsatt over 40 år senere er meg egentlig ei lita gåte. Det har vært så mye surr i oppbygginga at jeg heller ikke bryr meg, det er bare enda et hull liksom.

Elise, studina fra Tromsø, som er på sporet etter sannheten om flystyrten, lar frustrasjonen sin renne over mot en uskyldig soldat i skranken, litt som når en sur kunde hudfletter den i kassa på butikken for at melka er for dyr. Ikke veldig i tråd med inntrykket ellers av figuren Elise. Men helt i tråd med svakt manus.

Hva forsvaret skjuler kom vi derimot ikke det dugg nærmere å få vite. Istedet sørger noen bilder som Elise klasker i bordet til Kripos-Dahl (Dennis Storhøi) – som tilfeldigvis kommer og forhindrer at Elise starter tredje verdenskrig i infoskranken – for at Dahl tar seg en tur på den lokale puben. Ikke for en øl, han er i tjeneste må vite. Neida, han er der for å hanke inn pubeier Bjørn (Stig-Henrik Hoff), ettersom de eldgamle bildene Elise har viser noe eldgammalt pubinventar som Dahl kobler med KGB. Da da da!

Plutselig var iallefall pubeieren, eller rettere sagt puben, et samlingspunkt for russiske agenter “under cover” og stedet der nordmenn ble rekruttert av russerne. Mye rør. Ihvertfall får Dahl presset info ut av pub-Bjørn, som sender Dahl og lennsmannsbetjent Kjell (Stein Bjørn) til et “safe house”, der Grace sitter gjemt, men hun hopper ut vinduet og legger på sprang når hun hører at de kommer. Forhåpentligvis sprang hun ut av hele serien, sammen med de andre svake figurene som er “fraværende”.

Skuespillerprestasjonene i serien har jeg sagt mye og mangt om tidligere, men det er vel heller ikke så lett å imponere når manus, regi og dialog er skrøpelig. Jeg fastholder likevel at det er mye livløst spill også. Dennis Storhøi er den eneste som jeg syns har levert godt hele tiden, selv håpløs dialog takler han slik at han ikke fremstår svak, han har en imponerende ro, mens Espen Reboli Bjerke og Ingeborg S. Raustøl etterhvert har falmet, veldig mye men ikke bare på grunn av svake prestasjoner fra de som har skapt serien.


Kripos-Dahl har sett manuset og forarbeidet til Elven 😉 Knegg knegg… Foto: TV 3
 

SÅ VAR DET 2017 LIKEVEL…

Dialogen er ellers like håpløs nå som før (og TV3 sin teksting gjør det enda verre!). Plutselig drar Kjell opp noen notater og utbasunerer at “da har æ funnet ut hvem som eier det her huset”, men på tekstinga skrives det “Idag har æ funnet ut” (og man skal høre godt etter for å høre at han sier da og ikke idag, når det skrives idag). Javel. Godt jobba, Kjell. Kjempedagsverk. Særlig siden du vel omtrent nettopp hadde fått vite om det tåpelige safehouset. Faktisk er det vel ikke så verst at noen ved det lensmannskontoret ennå er på jobb. Lensmannen har tatt feigræva sin og stukket dit sola alltid skinner, mens Lønnhøiden er på scootersafari. Avhøret med pubeieren foregikk i en frostrøykrik garasje, eller noe. Lensmannen glemte vel å gi nøklene til snutestasjonen fra seg før han dro…(He he). Ikke engang Roger Hilleren som bataljonssjefen var hyret inn til denne episoden. Befriende nok.

Eller var det et annet hus Kjell babla om? Mye som bare plutselig dukker opp i denne serien uten noen forklaringer, for plutselig er Dahl og løpergutten Kjell, som Dahl lakonisk forsikrer at er “en av oss”, nå ved et annet karrig innreda hus, der en gammel ironisk kommunist, trasig spilt av Sigmund Sæverud (smått legendarisk som “han Albert i Oluf), sitter og holdes i live med ei pustemaske, som en billedliggjøring av at kommunismens dager er på hell.

En maske som Dahl forøvrig tar fra han når han går, nå er det nok kommunisme, etter å ha forelest litt om Putin, sigd og hammer, andre kommunistsymboler, Den røde plass, og sånn for ordens skyld, kjempedialog igjen forresten, slått fast at vi faktisk befinner oss i 2017; “her sitter du i 2017 osv”. Men takk for opplysningen, for med den traurige dialogen og flaue scenene serien har kunne jeg forledes til å tro den var et gufs fra fjernsynsteaterets mest nedstøvede kroker…

RUSSERRØNNER I INDRE TROMS


Balashov, Russland? Ja særlig. Foto: TV 3
 

Ærlig talt er denne episoden i store drag et eneste sammensurium av  hendelser, som jeg ikke skjønner helt sammenheng og vits med. Årsaken må være at enten jeg eller manus og regi er helt forblåst. Gjett hvilket alternativ jeg tror på?

Vel vel. Thomas og Mia er altså på vei til et russisk sted de kaller Balashov (fiktivt stedsnavn). Dit kommer de seg, men finner ut at der er ikke noe å finne annet enn noen få falleferdige og fraflytta rønner. Dog finner de en ensom forkommen og forskremt guttunge stående alene inne i en av kåkene, hvorpå Thomas slår fast at de må komme seg derifra. Det kan være ei felle, mener han. Gi meg styrke…

Hele scenen i det såkalte Balashov har absolutt null relevans, og virker helt malplassert. Eller, jeg kjente meg igjen der! WTF liksom, jeg som aldri har satt mine bein på russisk jord (bortsett fra Minsk, som er hviterussisk jord)  😉 Men fra taket på et av de husene våre to russlandsfarere smyger seg rundt i har jeg en gang i tida rappellert ned fra! Hoho!

Eneste nytten scenene gjør er nemlig at FilmCamp Øverbygd (eller Forsvaret?) sine lokaler får bli benyttet, for Balashov viser seg underholdende nok for de som enten er lokalkjente i området eller som meg som har vært der en gang i tida, å være innspilt i Mauken skytefelt i Målselv, som i min tid i førstegangstjenesten i indre Troms ble brukt av Forsvaret til feltøvelser av typen “sibo” (strid i bebygget område). Det var jo litt artig da om ikke annet….


Mauken skytefelt i Målselv kommune/FilmCamp? Jepp. Artig innspillingssted 😉 Foto:  utsnitt fra Filmcamp.no

 

“RUSSERANE KJEM” (det var jaggu på tide…)

Ellers er altså verken bataljonssjefen eller han trasige lensmannen å se i denne episoden, og også Thomas Hayes glimrer med sitt fravær. Det er ikke mange minuttene ex Skam-stjernen har fått være med i serien.

Men du dæven, omsider, i episode 7, kom der en russer dukkende opp, etter at Thomas og Mia har sneket seg inn på et militært område etter å ha forlatt Mauken, jeg mener Balashov… Russeren bringer de til et annet spartanskt innredet hus hvor en språkforvirret russeragent med steinansikt sitter og mer eller mindre påtar seg ansvaret for flystyrten i 75, i en salig blanding av svensk, svorskfinsk, russelsk og engisk, eller noe…..Kjenner til Thomas gjør han pussig nok også gitt…

Etter et melodramatisk passiar mellom de to herrene stormer Thomas ut, med Mia på slep, mens den brokete-tale-fyren i huset dekorerer veggen bak seg med hjernemos etter å gråtkvalt ha lagt frem noen bilder og minner på bordet. Thomas løper inn igjen, ser bildene, mens tårene renner. Nei så trasig. Her har du endelig funnet far din, som du trudde var dau, og så skyter gubben seg før du skjønner tegninga. So much for familiegjenforening, Thomas.

Om noen ikke skjønte tegninga selv som seer, serveres det med teskje fra Dahl i scenen før, der han ser et bilde fra 90-tallet hos den døende gladkommunisten, og etterpå sier til Kjell at det var et bilde fra 90-tallet av Lønnhøidens far, som døde i en flystyrt i 75. Dahl kjenner altså igjen Lønnhøidens far, på et bilde fra 90-tallet? Men Thomas selv ser ingenting ansikt til ansikt med mannen? Ja jøss. Neida, osv. Og ja, det er nok likheter mellom 90-tallsbildet og den gebrokkensvensktalende russeren anno 2017, så med mindre jeg er like forblåst som manus og regi, er det ikke noe tvil rundt det iallefall.

OI! LITT ROS TIL ELVEN!

Til tross for all slakten min av denne episoden, så er den ikke helt håpløs som krim. Jeg skjønner at det høres motsigende ut, men jeg underholdes jo av denne serien, på et vis. Det er litt spenning, selv om løsningene er tåpelige. Det er for eksempel litt småskummelt med scenene i “indretromsrussland” (det må være eneste formål med scenene når jeg tenker etter) og en viss spenning i avhøret av pubeieren.

Midt oppi all denne jævelskapen, et ord de liker å bruke i serien, må man jo og ha sympati med Thomas tross alt, som har levd hele livet på en løgn, og jaktet en sannhet som var alt annet enn han hadde kunnet forestille seg. Selv har jeg jo i lang tid ant at foreldrene ikke var døde likevel, eller i det minste en av dem. Bare så synd at Thomas sin vei mot sannheten har vært så full av vissvass og dilldall, for akkurat denne idèen/delen av plottet i serien er jo slett ikke dum, men oppbygginga mot det, utførelsen og klimakset i det er derimot et sørgelig skue.

Episoden har ellers et gjennomgående smått psykedelisk soundtrack som pumper litt livreddende førstehjelpstempo, mystikk og nerve inn.

…OG MER KRITIKK

Nerve eller ei, “Elven” er like fullt oversvømmet av brister og digre hull, usammenhengende handling og et evig rør. Nå har jeg faktisk nesten offisiellt falt av lasset, og føler jeg hadde trengt å se serien fra starten av igjen for om mulig samle flere tråder. DET kan jeg dog garantert si at jeg ikke kommer til å gidde med det første.

Jeg ser nemlig lite sammenheng mellom mye som har skjedd. Hva gjør Grace i det såkalte “safe house”? Hva slags tilknytning har Elise til Thomas (bestefaren hennes fikk skylda for flyulykken i 75 osv)?  Hva skjuler Forsvaret og hvilken rolle har de? (de er som vi vet flere hakk over livredde for avsløringer, faktisk så redde at Onkel Lønnhøiden for noen episoder siden valgte familieforminskelse da han sa takk for seg. Men nå er det jo plutselig på puben jævelskapet har sitt utspring?).

Hva så jenta som døde i episode 1? Hva var sagbruket og han galningen som herja der? Læstadianersamfunn har vært nevnt, hvilken relevans har det? Kripos-Dahl som tidligere har latet til å vite om alt som har foregått, så ikke ut som han visste om “KGB-puben” før Elise kom med sine bilder, her er altså ting “oss” ikke vet likevel? Men så i neste øyeblikk visste han alt om puben, når han avhørte Bjørn. Jadda. Rekka av ubesvarte spørsmål er som en lang og krokete elv. Så mange spørsmål. Så få svar.

Jeg konkluderer med å si at jeg er glad denne elve(n)ferden går mot sitt utløp. Hvis jeg har fått med meg korrekt fakta er episode 8 seriens siste, og nei, jeg er ikke blant de som kommer til å pepre TV-kanalen og teamet bak serien med ønsker om sesong 2. Det har dog som sagt vært komisk og sånnsett underholdende å følge serien. Og, jeg har sett mye verre. Men så har jeg jo ikke sett slutten ennå 😉

Les også bloggpostene om de tidligere episodene:

Episode 6
Episode 5

Episode 4
Episode 3
Episode 1 og 2

Twitter flyter forøvrig ikke akkurat over av omtaler om “Elven”, men denne som jeg kom over der syns jeg gir et ganske så betegnende bilde av inntrykket av serien..

 

Foto fra “Elven”: TV 3 / Viafree. Øvrige foto: filmcamp.no og skjermbilde fra twitter.

 

Episode 1-7 kan sees gratis på TV 3 sin Nett-TV-tjeneste VIAFREE.NO. På vanlig TV sendes episodene torsdager klokka 21.30 på TV 3.

#elven #TV3 #viafree #seriesnakk #TVserier

Skam – sesong 4, uke 2

SKAM-universet, anført av Sanabanden denne gang, marsjerer videre!

Uke 2 av sesong 4 har gitt oss russebuss-planlegging på høyt nivå, søskensnikksnakk, gryende forelskelser, antydninger til sjalusidrama, mye mere Sana, og en ny etterlengtet sukkersøt dose Isak og Even. Ukas klipp og ekstramateriale som legges ut på skam.p3.no har selvsagt også bydd på mye underholdning og antydninger om videre hendelser. Og vi har sett “historien gjenta seg”, i litt andre vrier.

Alle foto: NRK / Skam.p3.no

Hva har Skam-uka* gitt oss denne gang?

(* innlegget tar for seg perioden fra søndag til lørdag)

– Mye mer av Sana selvsagt. Siden sist har mange blitt mere interessert i diverse spørsmål knyttet til islam, muslimske skikker, bønn og slike ting. OG ja, jeg digger Sana. Jenta har bein i nesa 😀


..og ei gulrot å gnage på. Dette bildet måtte bare med av en eller annen grunn! Hva blir Sanas gulrot utover i serien? 😉 Foto: NRK

 

– Vilde og Magnus, “Vilnus”, henger fortsatt sammen, men antydningene om at noe kommer til å skje mellom dem har vært flere. Vilde adda Magnus i messenger-chatten jentene har, ettersom de liksom ikke skal ha hemmeligheter for hverandre… Det var seff ikke innafor, og Magnus ble fjerna fra den. “And hes out”, meldte Eva. Kan det være et tegn? Tja, Vilde er iallefall ganske så betatt av Sanas bror og vennene hans. Noora spurte Vilde “har ikke du kjæreste” da Vilde la ut om at de skulle treffe nye kjekke gutter, før Vilde trampa litt i salaten ved å nevne at gutta ikke er teite, men 97-ere som William. For han er vist et av tabuene å nevne 😀

– Når vi er inne på William, og Noora, så er det åpenbart skjær i sjøen i det forholdet. I snakk med Sana sier Noora at ikke hele sannheten om hvorfor hun dro fra London bare var at William jobbet hele tida. Man skal da heller ikke være professor i parforhold for å ha tolket seg frem til det 😉

– Sana sin interesse for Yousef har vi sett er, tja, stor 😉 Hun er tydelig interessert i å snakke Noora fra å interessere seg for han, ved å fortelle om hvor fæle muslimske gutter er mot norske jenter. Bruk og kast er vist det som gjelder der, og når de vil ha seg ei skikkelig kone gifter de seg med ei muslimsk jente, slår hun fast. Og støtter seg på at så sier Koranen. Så da så…Dessuten har vel Sana (nesten) alltid rett? 😉

– Og kanskje har hun rett? Elias (Sanas bror) og guttegjengen han henger med så vi i et (fiktivt) YouTube-klipp der de kødder på SMS med blant annet Vilde. Eller er de bare snille og som alle andre ungdommer? Hm….

– Isak og Even nusser videre og åpenlyst på klasserommet. Den skammen Isak følte i forrige sesong og som serien bit for bit brøt ned er iallefall nå borte, til naturligvis stor og manges glede. Scenen med de to turtelduene var forresten i tillegg til å være sukkersøt også komisk, i og med at Sana i dette klippet sjekker ut sin kommende (????) flamme på facebook på PC`en der hun sitter bakerst i klasserommet, akkurat der nettopp Isak for første gang googla seg frem til info om Even, og klippet der han så Mikael for første gang.

Som vi husker var det den gang Sana som kom og avbrøt Isak med spørsmål om hva han så på, før Isak raskt klappa sammen laptopen sin, mens nå var det snudd på hodet. Isak avbryter Sana med spørsmål “hvem er det”, før Sana raskt klasker ned skjermen, og svarer “ingen”. Hahaha 😀 Og DET blikket Isak gir Sana når hun ikke svarer på det han spør om, for han gjenkjente nemlig Mikael, som vi jo vet var Evens best buddy på Elvebakken. Det kommer nok antagelig garantert å bli ett eller annet mere med “Evak” og Mikael. Som en i kommentarfeltet til Skam skrev, vi som ser på får bare nyte lykken så lenge den varer, for nå tar Julie Andem oss snart med ned i kjelleren. Grøss og gru 😉


Typisk kvinnfolk ass, alltid vondt i hodet, haha… Foto: NRK
 

– Planleggingen av russetida kommer til å være sentral også denne sesongen, og Sana har inntatt en sjefsrolle på det feltet. Når jentejengen nå har fått tilslaget på en russebuss for “skarve” 300 000 spenn, selv om Noora prøver å knipe igjen den imaginære og foreløpig rimelig slunkne pengepungen, ja da er det Sana som bastant sier at de penga fikser hun. Frøken fixit det der 😀

– Sana provoseres tydelig kraftig når den konkurrerende kommende russejentegjengen ser på bussen de byr på, og begynner å snakke om sånn kule, vanlige norske jenter. Sana likte ikke den gitt, at noen ymter om at hun ikke er like norsk som noen. Slikt blir det krig av. Eller i det minste catfight…

– Sana er ikke så god til å lage mat 😉 Men hei, Yousef viser skills på kjøkkenet, rett etter at Sana har fortalt mora (som vi ser i slørete film eller ute av fokus i kjent stil når noen voksne er med i bildet) at hun ikke trenger å kunne lage mat, det skal nemlig hennes framtidige mann stå for 😀

– Har vi ikke forresten sett før et forhold starte i det små med sjarmerende kjøkkenmøter? Det er ganske morsomt med disse likhetene.


Lille russebuss-speil på veggen der, hvem er det søteste Skam-paret den sesongen her? Foto: NRK


Er det Vilnus, eh…Vilde og Magnus, som snakker om stjärnorna 😀 Foto: NRK


Er det Evak, eller Isak og Even som de het før de vokste sammen til en, ifølge Dagbladet sammenvokst symbiose som antagelig skal til legen og få sydd sammen leppene sine (jeg har ennå ikke helt funnet ut om jeg syns de kommentarene fra dagbla` er morsomme). Jada, Skam får fortsatt mye omtale i landets aviser ihvertfall 😀 Foto: NRKEller er det Sana og Yousef med sin smalltalk om gulrøtter og hvor mange barn de hver ønsker seg? Sana nøyer seg med to, mens Yousef ønsker seg et helt fotballag med små Yousef`er, pluss innbytter. Det blir nok “match” mellom disse to etterhvert vel? (eller kommer Noora inn i bildet?) 😉 Foto: NRK
 

Fornøyd med?

– Fokuset på russebuss og russetid ruller videre for fullt. Det er til tider fantastisk artig og komisk, og ser også ut til å by på intriger fremover.

– Klippet med Isak og Even var ukas kosemoseoverdosehøjdare. Var det hele 15 sekunder vi fikk? 😀 Ihvertfall: Naaaaaw.

– Sana er like tøff som vi kjenner henne.

– En ting jeg ikke har tenkt så mye på før, men som har blitt veldig godt framstilt i sesongen mye grunnet godt foto, er kontrasten mellom for eksempel Sana og Noora. Sana er mørk og ganske ensfarget i bekledning og slikt, mens Noora er snøhvit. En kul kontrast og litt morsom men sikkert ikke så viktig observasjon?

– Vilde og Magnus er søte da, som jo Isak sa forrige uke. De er jo det. Og Vilde prater fortsatt like mye komisk som før, og er fortsatt like herlig underholdende 😀

– Kule musikkvalg i alle klippene så langt, som for eksempel forrige helg med “fy faen, fy fy faen” eller hva den nå heter, og Sigurd Rós, The Weeknd + Daft Punk, med flere – og mye morro og drama er presset inn på de korte minuttene klippene varer.

Ikke like fornøyd med?

– Egentlig ikke noe spesielt, men noe må man vel alltid ha å klage på? 😉 Ihvertfall…

– Uke 2 har vel ikke helt gravd så dypt i ormebolet mellom hva Koranen og den muslimske troen til Sana på den ene siden kan skape av problemer, med tanke på de festglade og frigjorte vennene hennes. MEN, som vi har sett har ikke Sana tidligere vært redd for å stå for sine egne meninger og vurderinger, også når det gjelder områder islam og vestlig kultur ikke er helt på linje, som for eksempel homofili, festing og drikking. Jeg regner imidlertid med vi kommer til å få oppleve noe på det området også som vil sette Sana på store prøver. sesongen er jo tross alt bare knappe to uker gammel.

– Magnus og Mahdi har vi sett nada til denne uka, og eazy-Eskild og solstrålen Linn (kniis) hadde det også vært trivelig å få noen glimt av igjen.

– Den store dramatikken har vel foreløpig uteblitt, imidlertid lukter vi dog at det brygges opp mot noe, både av sjalusidramaer og utfordringer rundt tro, liv og lære, så egentlig har man ikke så mye å utsette på handlingsløpet så langt.

– At skam-abstinensene kommer krypende når nye klipp uteblir og man reloader skam.p3.no i håp om noe nytt der. LOL 😀

Hva skjer videre?

“Jeg vett`a faen jeg, det er ikke sånn at jeg tenker masse på… Skam (haha). Vel, litt spådommer og prediksjoner har jeg allerede sneiet innom. Noen flere her:

– Vilde/Magnus kommer til å skjære seg. Så får vi se om det også ordner seg.

– Har Sana tatt seg vann over hodet ved å garantere for at hun fikser 300 000?

– Noora får seg vel ny type? Eller gjør William et overraskende comeback til slutt?

– Yousef blir sammen med …..? Ja, si det 😀

– Også var det spørsmålet tilsynelatende “alle” går rundt og lurer på. Får vi se Sana uten hijaben på hodet? Svaret på det er jeg vel nesten villig til å sette en tier på at er nei. Skuespiller Iman Meskini som spiller Sana er nemlig selv muslim og bruker hijab til vanlig. Men…hvis det er en “skam” å bli sett uten hijab, ville ikke en godt oppbygd scene der vi ser henne uten, være som skapt for Skam?

PS: Sjekk navnene på Sanas facebook. Riktig, du har kanskje sett de før 😉


Sana skulle bare visst hvilke farer som lurer på Facebook – som at hun brettes ut i en TV-serie som heter Skam 😉 Foto: NRK

Jaja, det får klare seg med skam-snakk for denne gangen. Det kommer vel mer.

PS 2: I den sammenklippede episoden som ble sendt på NRK 3 fredag kveld og som ligger på nett-TV står ikke Tarjei Sandvik Moe på rollelista! Skjerpings!

ALLE FOTO: NRK / SKAM.P3.NO

#Skam #Skam4 #NRK #nettserie #seriesnakk #TVserier #Sana #Isak #Evak

Prison Break: Sesong 5, episode 2 og 3 – Synspunkter

Prison Break holder seg fortsatt spennende, selv om det ikke er til å feie under teppet at det begynner å bli litt utvannet også.

Den første episoden i årets event-sesong av den populære fengselsflukt-serien underholdte meg, og jeg satte en femmer på terningen. Inntrykket etter episode 2 og 3 er noe dalende, for nå begynner det å snike seg en følelse inn om at dette har vi sett før, både av plott og konspirasjoner, selv om det fortsatt er en del spenning og fortsatt verdt å bruke tid på. Et hakk ned på skalaen er det likevel, men holder det seg på terningkast 4 er det absolutt godkjent.

Denne bloggposten om Prison Break inneholder flere spoilere. RØPEALARM! Så da er du advart.

Michael, eller Kaniel Outis som han vistnok plutselig har blitt, er ifølge myndighetene og omverden en storkriminell som hjelper bad guys`ene i midt-østen. Jada, den tror vi jo på, liksom 😉 Faktisk har “noen” med stor makt fjernet hele Michael Scofield fra manntallet og alt av registere, han har tilsynelatende aldri eksistert… Eller kan det hele være et spill for galleriet? Som episoden viser, er det jo naturligvis det. Oppspinn, løgn og lureri, for å skåne familien, eller noe slikt. I episode 3 sine siste sekunder ser vi en gråtende og forslått Michael prøve å lese inn en videomelding til Sarah der han sier at han aldri har vært denne Outis, og at han vil bli husket som den han egentlig er og alltid har vært: Michael Scofield. Akkurat som ventet altså. Og ikke før hadde han sagt siste ordet så var jaggu telefonen fri for strøm. Ikke fikk han vel sendt den heller (?). Typisk, hva? 😉 The End på den episoden.

I episode 2 fikk vi ikke se mere av T-Bag forresten, men i episode 3 var han med igjen i et par scener, og i sedvanlig stil strør han om seg med veldresserte ord og fraser, når han treffer Sara på dassen. Sara på sin side er ikke særlig glad over å se sin gamle bekjente fra Fox River-tida. T-Bag var dog ikke den eneste gamle kjenningen som forsuret dagen hennes, for jammen hadde hun allerede truffet på sukkerklumpen Kellerman også, som nå har slått seg opp i UD. Kaffeslaberas ble det ikke akkurat her heller, men hun fikk da i det minste et glass vann. Sånn at Kellerman skulle få fingeravtrykket hennes såklart. Jaja…

Hva annet vet vi så langt?

At Michael sitter i et nytt jævlig fengsel. Fyren har tydeligvis en tendens til å havne i de verste avhullene på denne kloden… Og med de verste vaktene og medfangene. Ikke helt ukjent det der vel? 😉

At når fengselsrebellene i Sana`a i Jemen overtar innenfor murene og skal straffe “sine egne” er det ikke barnemordere, voldsmenn, terrorister og annet tjyvpakk som skal graves frem og pryles først. Det er de homofile.

At i Jemen får du 20 år i et jævlig avhull hvis du avsløres som homofil (slik en av birollefigurene er). Et velrettet politisk spark fra Prison Break der? (som kjent er jo hovedrolleinnehaver Wentworth Miller selv homofil, så ikke så overraskende at vi fikk et sidespor i den retningen også i og med at Miller også er med på manussiden, tror jeg).

At Lincoln er en tøffing som banker de fleste 🙂 Sett det før?

At Michael anklages for å lure og utnytte sine medfanger for å oppnå målene sine. Sett det før?

At den gjenoppstandne Lazarus, som T-Bag så poetisk omtalte Michael som da han ifølge Sara antasta henne på dassen, snakker i gåter. Sett det før?

At Michael muligens, ja muuuuligens, har blitt utsatt for et komplott? En video viser at han dreper en høytstående gubbe, men Sara kjøper ikke den sånn uten videre. Sett det før? Bare da med Linc i hovedrollen…

At selv T-Bag kan få en bekymret rynke i panna. Når Sara fortalte at Kellerman er involvert fikk den godeste Bagwell en veldig alvorlig mine.

At enten er enøyde banditter svaksynte, eller så er Linc og C-Note jækla gode til å gjemme seg i baksetet på bilen. Merkelig det der, ass, at det er så lett å gjemme seg i et baksete i en bil, ikke bare i PB men andre filmer og serier også, under et pledd eller whatever. Jaja, slikt er vel bare detaljer, hvem sjekker vel baksetet? 😉

At Sara får advarsler mot Michael. Sett det før? Denne gang fra sin nye mann, som legger ut i det vide og brede om hvordan Michael kan ha manipulert henne i alle år. Jeg holder fortsatt en knapp på at det er no`muffens med han typen der (kanskje er det helt på bærtur, den som lever får se…).

At ei eske Tic-Tac og et par tyggis-biter kjøper deg en masse billig ung arbeidskraft 😉

Hva vet vi ikke?

Mye. Mange løse tråder, så jeg gidder ikke ramse opp så mye.

At den store stygge ulven som sitter og drar i trådene kalles Poseidon vet vi. Men, hvem er han mon tro? Hvorfor, hvordan og alt det der.

Hva har egentlig Michael gjort siden forrige sesong? Er han helt uskyldig (ja, det er han vel, eller, neppe det?)

Hva er T-Bags rolle i sesongen? Ikke mye vi har sett av han så langt, og som han så passende spurte sjøl, angående finansieringen av den nye flotte hånden sin; hvem vil gi en slik som han en million dollar?

#prisonbreak #TVserier #filmhjerte #seriesnakk

Ny episode sendes på VIASAT 4 hver torsdag, og de episodene som er sendt kan også sees gratis på “the interweb”, som T-Bag ville sagt det, på VIAFREE.NO

 

 

10 filmtips hos Netflix

Gå ikke glipp av disse. 5 + 5 filmtopptips som du finner hos Netflix.

I folkeopplysningens tjeneste har filmhjerte gravd frem et par håndfulle glimrende filmtips fra Netflix.

Strømmegiganten er nok mye bedre på serier enn på filmer, imidlertid finnes det en del godbiter også blant spillefilmer, selv om Netflix flyter over av, unnskyld språget, shit og i beste fall B-titler man knapt nok har hørt om. Skulle du være blant de som liker å fikse og trikse litt har du muligens erfart at Netflix sin USA-versjon har et noe bredere utvalg enn vi her på berget har. Blant annet har de med tilgang til amerikanske Netflix muligheten til å se store norske filmer som Bølgen (The Wave) og Kraftidioten (In Order of Disappearance), mens norske brukere ikke har tilgang til disse to filmene. Akkurat det finner jeg helt avsindig tåpelig. Og slik er det med en rekke filmer. Nå syns jeg ikke USA-Netflix heller har et imponerende filmutvalg, men det er bedre enn i Norge.

Anyway…de omtalte filmene i denne filmbloggposten er altså å finne på Netflix Norge, og er tilgjengelig i skrivende stund (20. april 2017, så hvis du leser dette for eksempel i desember-17 er kanskje filmene ikke lengre å finne hos Netflix, so don`t blame me :p).

Filmene jeg har trukket frem i dag er ikke nødvendigvis nyheter lagt til på Netflix den siste tida, men filmer jeg tidligere ikke har anbefalt fra Netflix, eller som tåler en ny anbefaling 🙂

KONGENS TALE (Storbritannia/Australia/USA, 2010)

For å roe ned en nasjon i krig, må kong George VI overvinne stammingen sin. I dette biografiske britiske dramaet kjemper Storbritannias kong George VI (Colin Firth) med en kraftig stamming helt til han får hjelp fra logopeden Lionel Logue (Geoffrey Rush). Velkomponert og velspilt drama, med førsteklasses rolletolkninger fra Colin Firth og Geoffrey Rush. Jeg er en stor Firth-fan, men i Kongens Tale er det kanskje Rush som er aller best, noe som ikke sier så rent lite, for Firth er råbra.

Kongens tale ble belønnet med fire fortjente Oscars også, for beste film og beste mannlige hovedrolle (Firth), samt beste regi og originalmanus.

Kanonfilm for den som verdsetter (historisk/biografisk) dramafilm.

 

I DON`T FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE (USA, 2016)

En av filmene jeg tidligere i år trakk frem som en av filmene fra årets Sundance-festival jeg gleder/gledet meg stort til å se. Denne indie-filmen som er en bekmørk thrillerkomedie er ikke så god som jeg hadde håpet på etter å ha lest forhåndsomtalene, som gav meg spasmer etter å få sett den, men filmen er likevel ganske underholdende og gir en ganske særegen filmopplevelse, da slike “revenge”-filmer ikke er de man finner flest av, ihvertfall ikke av det severdige slaget.

Regidebutant Macon Blair er tydelig inspirert av Tarantino i sin filmstil, og kjører lenge et greit småabsurd spenningsløp i denne filmen, før filmen går litt i utforbakke i siste del når regissøren pumper opp tempoet. Jeg vil uansett tro denne filmen vil fungere veldig bra som sofaunderholdning en senkveld.

En underkuet og lettere engstelig pleieassistent finner ny mening i livet når hun og en eksentrisk nabo sporer opp en gjeng kriminelle som brøt seg inn hos henne. Når de finner kjeltringene starter en dominoeffekt som ingen av de kunne ant utgangen av.

I hovedrollen ser vi Melanie Lynskey, best kjent som Rose i komiserien “Two and a Half Men”. I denne filmen med den noe dystre tittelen er det klare trekk av “Rose”-figuren, noe som vel både vil glede og skuffe litt, men Lynskey glir godt inn i rollen i filmen. Den mannlige hovedrollen er det selveste Elijah Wood som har. Den tidligere “Ringenes Herre”-stjernen representerer et nokså komisk og sært innslag, som på en merkelig måte løfter filmen. Hos meg får “I don`t Feel at Home in This World Anymore” iallefall et veldig stødig terningkast 4.

Dette er forøvrig en Netflix original film, som dermed kun skal være tilgjengelig (lovlig) på Netflix.

DRIVE (USA, 2011)

Ryan Gosling er jo i vinden for tida etter finfin sjarmerende innsats i “La La Land”, men vil du se en helt annen side av Goslings reportoar er actionthrilleren “Drive” et drivende godt filmvalg, som også plasseres i kategorien hevnfilmer. Faktisk er det ikke så veldig lenge siden jeg så denne filmen, som var en solid positiv overraskelse, og med en skikkelig overraskende twist underveis som jeg vel ikke helt så komme.  Filmen er definitivt ikke for alle, man bør være litt hardhudet for å komme seg gjennom “Drive”s siste del. For la det være sagt, “Drive” gjør en skikkelig sving over i det mørke i siste del av filmen. Og jeg digger det!

En rolig stuntsjåfør i Hollywood om dagen, og fluktsjåfør om natten som sidegeskjeft, blir lokket bort fra sitt ensomme liv av en vakker nabo – helt til den voldelige mannen hennes løslates fra fengsel.

Spenn på deg sikkerhetsselene, You`re in for one hell of a ride! 😀

JOE (USA, 2013)

Nicholas Cage i en av sine klart bedre roller, og glimrende fra unge Tye Sheridan.

Joe, en tidligere straffedømt som nå jobber som arbeidsleder for et tømmerfirma, ansetter en 15 år gammel gutt med en vanskelig fortid for å hjelpe til med rydding av trær. Mens Joe jakter frihet, trenger den forsømte unggutten en farsfigur. Ikke alle lykkelige slutter er som andre.

Litt fascinerende og ikke minst også kritikerrost film med handling lagt til Texas. En annen glimrende film med Tye Sheridan som du bør få med deg er “Mud” (2012). “Mud” er desverre ikke på Netflix i Norge, men jeg bare må nevne den filmen.


HÆVNEN (In a Better World / I en bedre verden, Danmark, 2010)

En av tidenes beste danske filmer, med strålende prestasjoner fra den da purunge William Jøhnk Nielsen, og glimrende også fra Ulrik Thomsen, Trine Dyrholm og svenskenes Mikael Persbrandt, om hevn, tilgivelse, vennskap og familiebånd.

The lives of two Danish families cross each other, and an extraordinary but risky friendship comes into bud. But loneliness, frailty and sorrow lie in wait (klippa fra imdb, jeg gadd ikke sjøl å skrive et resymè på kun et par setninger ;p).

Oscar-vinner for beste ikke-engelskspråklige film. Dette er terningkast 6-film.

 

5 andre filmtips fra Netflix på rappen:

12 YEARS A SLAVE (USA, 2012) Oscarvinner for beste film, helt fortjent forøvrig.)

KAPRINGEN (A hijacking, Danmark, 2012) Et dansk lasteskip kapres av somaliske pirater, og spenningen stiger. Veldig solid spill.

MAX (USA, 2015) Familiefilm/eventyr. En traumatisert millitærhund adopteres av familien til sin avdøde eier. Hunden og soldatens yngre bror hjelper hverandre gjennom sorgen. Denne har jeg ikke sett ennå, men hørt en del bra om. Dessuten er Josh Wiggins (18, f. 1998) et spennende talent. Skal sees 🙂

INDIANA JONES OG JAKTEN PÅ DEN FORSVUNNE SKATTEN (USA, 1981) Tidløs klassiker – og Harrison Ford er alltid kul. Hos Netflix kan du se alle de fire filmene om Indiana Jones, fra 1981-, -84, -89 og 2008 🙂

THE LAST STAND (USA, 2013). Arnold-filmen jeg nettopp anbefalte fra Viaplay. Også Netflix har den.

#filmhjerte #filmtips #film #filmer #filmsnakk #filmanbefaling #Netflix

Legg gjerne igjen kommentarer om filmene, andre tips eller annet filmsnakk 🙂

“Dette skjedde mens du sov”: The Truth is still out there – Ny sesong X-Files bekreftet!

Gillian Anderson and David Duchovny
at the Los Angeles Premiere of 'The X Files I want To Believe'. Graumans Chinese Theare, Hollywood, CA. 07-23-08/ImageCollect
X-Files returnerer med 10 nye episoder. David Duchovny, Gillian Anderson og serieskaper Chris Carter er med videre.

Natt til fredag norsk tid (eller skal jeg heller bruke frasen “dette skjedde mens du sov” som mediene elsker å spre om seg med?), kom nyhetene om at gigasuksessen X-Files i løpet av TV-sesongen 2017/18 returnerer med 10 nye episoder, bestilt av den amerikanske TV-kanalen FOX. Dette melder FOX selv på sine nettsider, samt at en rekke amerikanske medier, blant annet Variety, var raskt ute med å spre nyhetene.

De 9 originale sesongene som gikk fra 1993 til 2002 gjorde serien til en av de aller mest populære gjennom tidene, vi satt klistret til skjermen her til lands husker jeg, og i fjor gjorde spenningsserien et etterlengtet comeback med en 6 episoders event-serie, langt over et tiår etter at seriens til da siste episoder var sendt. Den kommende sesongen skal vistnok bygge videre fra der den forrige sluttet.

Episodene som kom i 2016 var langt fra så bra som jeg hadde håpet, men var en stor seersuksess, samtidig som jeg og mange med meg nok også skjønte og ønsket at en ny sesong vil komme. Nå oppfylles det ønsket. X-Files er tilbake på skjermen med flere paranormale mysterier for FBI-agentene Fox Mulder og Dana Scully, senest våren neste år.

FOX (TV-kanalen ja) har også sluppet den første teaser-artworken for den kommende sesongen.


Det er naturligvis for tidlig å si noe om hva den nye sesongen vil by på, men kanskje kan teaserbildet ovenfor gi noen pekepinner? Jeg syns nesten det hele ser litt religiøst ut? Får vi flere utenomjordiske vesener og farkoster? Hva tyder det sterke lyset midt på (det som ihvertfall ser ut som) Mulder og Scully på? 😉 Ser ikke hele grafikken også litt gammel ut? Blir det noe med handling tilbake i tid? Ikke aner jeg… Det er altså bare å smøre seg med konspirasjonsteorier og tålmodighet 😉


Foto: FOX (promobilde for sesongen) og ImageCollect / yayimages.com

#Xfiles #seriesnakk #filmhjerte #TVserier

10 tips til filmer å se hos Viaplay

10 filmtips fra Viaplay.

Strømmetjenesten Viaplay har i likhet med Netflix en god del filmer og serier, så jeg har igjen tatt turen innom for å sjekke om noe av interesse har dukket opp siden forrige gang det var en bloggpost om Viaplay her på filmhjerte 😉 Hvilken tjeneste som er den beste av de to kan man sikkert diskutere lenge, men når det gjelder film så er nok førstnevnte mere aktuell enn Netflix, med nyere filmer.

Personlig har jeg likevel erfart en del strømmeproblemer hos Viaplay med hakking og ustabil avspilling, som jeg ikke har opplevd hos Netflix, men har du strøken nett-tilgang bør ikke det være et problem. Forøvrig koster Viaplay 99 kroner i måneden, noe som er 20 spenn dyrere enn Netflix sin rimeligste pakke.

Her er iallefall 10 filmtips fra Viaplay.no, med litt av hvert innen action, thriller, krim, spenning, drama og animasjon.

Disse filmene er i skrivende stund (18. april 2017) tilgjengelig på Viaplay.

MONEY MONSTER (USA, 2016)

Rimelig ny film fra ifjor, med Julia Roberts og George Clooney, om en finans-TV-vert som sammen med en produsent jobber med å avsløre en konspirasjon.

 

FLASKEPOST FRA P (Danmark, 2016)

Liker du dansk krim, og særlig “avdeling Q”-bøkene fra Jussi Adler-Olsen bør du se denne filmen, som er en ganske underholdende og fartsfull thriller med politijakt på en sadistisk galning. Flaskepost fra P er også fra 2016. I likhet med de foregående filmene i serien (avsluttende handling i hver film) er også denne noe voldelig, men likevel spennende nok og severdig krim. To barn, et søskenpar, som har vokst opp i en religiøs menighet forsvinner plutselig, og en mystisk norsk pastor skaper uro. Med bl.a. Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Pål Sverre Hagen.

 

GRIMSBY (UK, 2016)

Crazykomedie med lassevis av action, slapstick, rumpe- og underbuksehumor i beste Sasha Cohen-stil. Forvent en film blottet for estetikk, men derimot stappet full av sinnsyk vulgær og ofte gapskrattende humor! Av og til er det fint å bare hive seg nedpå med en helt tanketom film, og i så måte vil dette være et perfekt valg 😉

 

TRUMBO (USA, 2015)

Amerikansk biografisk drama. Bryan Cranston gjør en solid rolle som Dalton Trumbo, en manusforfatter i Hollywood på 40-tallet som havner i trøbbel og svartelistes på grunn av sitt politiske ståsted.

SPOTLIGHT (USA, 2015)

Drama fra 2015, som ble fjorårets Oscar-vinner for beste film. Den sanne historien om avisa Boston Globes Spotlight-redaksjon som i 2002 avslørte en massiv skandale i den katolske kirken, som hadde forsøkt å dekke over en rekke barneovergrep utført av prester. Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams og Liev Schreiber har noen av de ledende rollene.

 

THE JUNGLE BOOK (USA, 2016)

Jungelboka fascinerer fortsatt. Fantasifull og eksellente dataanimerte dyr, som gjør at man nesten glemmer at de ikke er ekte 🙂  Fantastiske dyr, strålende spill av den lille guttungen, samt mye spenning og morro. Filmen fikk Oscar i år for beste visuelle effekter (spesialeffekter).

 

CAROL (USA/UK, 2015)

Ganske velspilt og bra romantisk drama med Cate Blanchett og Rooney Mara. Handlingen er lagt til New York i 1950-årene. Therese Belivet (Rooney Mara) jobber i et varehus på Manhattan, men drømmer om et bedre liv. En dag treffer hun en eldre og vakker kvinne, Carol Aird (Cate Blanchett), som går igjennom en bitter skilsmisse. De blir tiltrukket av hverandre, og innleder en kjærlighetsaffære, som viser seg å ha en høy pris (wikipedia).

 

ZOOTROPOLIS (USA, 2016)

Famile-animasjonsfilm fra Disney.

 

MUSTANG (Tyrkia, 2015)

Prisbelønnet og kritikerelsket tyrkisk/fransk drama fra 2015, som var Oscar-nominert i fjor for beste ikke-engelskspråklige film.

Fem søstre vokser opp i en liten landsby nord i Tyrkia, og har en ganske bekymringsfri og normal barndom. Men jentenes uskyldige lek med gutter på vei hjem fra skolen setter plutselig i gang et skred av restriksjoner og regler. Onkelen og bestemoren, som har ansvar for jentene, nærmest murer dem inne i huset i frykt for at de skal påføre familien skam. Fra sitt nye fengsel lengter de tilbake til friheten de hadde og pønsker ut planer for å slippe fri (Kilde: nfi.no).

 

THE LAST STAND (USA, 2013)

Krimthriller fra 2013 med en hardtslående Arnold Schwartzenegger som etter mange års fravær gjorde actionhelt-comeback med denne adrenalinpumperen, om en sheriff i den søvnige (fiktive) småbyen Sommerton Junction som får en diger dopliga med kurs mot byen å hanskes med. Verdens beste film er det ikke, men det er Arnold! 😀

 

#viaplay #film #filmer #filmtips #filmsnakk #filmhjerte #strømmefilm #movies

Legg gjerne igjen kommentarer om filmene, eller andre ting angående viaplay, innlegget osv.

Snx!

 

Skam: Sesong 4 uke 1

Skam-uke 1 i sesong 4 er over. Har den nye – og antatt siste – sesongen levert så langt?

Alle foto: NRK / skam.p3.no

Mandag klokka 13.28 braket det løs med det første klippet, og siden har det gjennom uka gått slag i slag med nye klipp sluppet i sanntid, fiktive chat-logger fra sms og messenger, instagram-bilder, spekulasjoner og mye morro.

Hva har vi så lært av den første knappe uka?

– At interessen for Skam fortsatt er stooooor. Antall kommentarer, likes, teorier og mere til florerer under klippene på skam.p3.no, og media følger serien nøye.

– At Sana tenker på så mye. De første klippene fra trikken var jo litt tvetydige, da det var satt sammen på en måte som at vi så at Sana betraktet livet utenfor trikken mixet sammen med konfliktfylte scener fra krig, og jammen var vel også Trump klippa inn der. Vi så mistenkelige blikk fra medpassasjerer (noe å tenke på for flere sikkert), før Sana festet sitt blikk på abs på fortauet der en gjeng gutter stod. Allerede etter et par minutter hadde vi altså fått flere solide hint om sesongen videre.

– At Isak og Even (enn så lenge ihvertfall) er lykkelige sammen og skal flytte sammen. Hele gjengen, minus Sana som var for sen, har hjulpet til med flyttinga, og Isak har skrubbet fryseskap osv. Rosenrødt der altså.

– At Vilde og Magnus har blitt et par og at Magnus går ned på chicks.

– At Vilde er like fritt-talende som alltid 😀

– At Sana nok tenker litt mere på gutter enn det hun vil innrømme.

– At Sana har en kjekkas (ev. smartass) til bror, Elias heter han, og at vennene hans er like handsome.

– At det er forskjell på å være slave og slavekvinne. Fine reaksjoner fra Elias sine venner når han kalte Sana for “slavekvinne” etter at han hadde vunnet veddemålet der Sana måtte være slave for han. Det viste at kvinneholdningen i muslimske miljøer kanskje er mer nyansert enn mange nordmenn gjerne gir yttrykk for å tro. Var det en liten barrierebryter vi så allerede der?

– At det er skjær i sjøen mellom Noora og William, antar vi.

– At Sanas mor ikke er så begeistret for at Sana har norske venninner/venner.

– At Sana har utfordringer med tanke på å utføre religionen hun tror på. Når hun har lurt seg inn på et soverom på fest for å be blir hun avbrutt av klineglade.

– At Evens tidligere best-buddy fra Elvebakken, Mikael, er med i sesong 4.

– At det kan bli en sjalusigreie mellom Sana og Noora. Er de interesserte i samme type? Fredagsklippet kunne jo tyde klart på det, da så vi også litt av stemninga fra den mye omtalte sesong 4-traileren som ble sluppet fredag før palmesøndag, og som i løpet av bare noen dager ble sett av over 900 000 seere.


Sana med sitt mystiske blikk. Foto: NRK / skam.p3.no


Se, hun ler! 😀 Foto: NRK /skam.p3.no
 

Hva vil skje videre? Noen svar har jeg seff på ingen måte, jeg er jo ikke Gud, så dette er vel bare min Guru advising, eller no, på en måte…

– Det blir selvsagt et videre fokus på Sanas tro og utfordringene rundt å kombinere religion med å være sammen med de etnisk norske og festglade vennene. Den første uka har vært tydelig på den biten, at det vil skje mye der i tida fremover. De foregående sesongene har også gitt fremtidige hint om at det vil komme en kulturkræsj-diskusjon, eller noe i den retning. Og forhåpentligvis vil mange med teite fordommer føle seg dumme 😉

– En forelskelse eller to er nok i gjære. Sana og Noora virker å være interesserte i samme type (Yousef, han ene av vennene til Elias, Sana ser ihvertfall på han med lyst, som virker å være tosidig, men på fredagens fest satt han i konsentrert samtale med Noora. Oida!).

– Mikael fra Elvebakken er med, og vil ganske sikkert muligens kanskje, hehe (forhåpentligvis ikke håper jeg jo) skape en konflikt med Even, som igjen kan utfordre “Evak” eller gjøre at Even får det vanskelig?

– Evens fortid vil trolig rulles litt opp i, i og med at Mikael og en gjeng av 97`er-gutta fra Elvebakken er med. Ballonggutta!

– Elias er jeg veldig usikker på, han virker som en man ikke kan føle seg helt trygg på hva kan finne på.

– Vilde får vi nok se mere til. Hun er sammen med Magnus, men er fortsatt på flørter`n og frampå når hun treffer Sanas bror og guttevennene hans (den scenen var så jævlig morsom). Fortsatt mange løse tråder rundt henne. Skam har jo bygd seg opp gjennom 3 sesonger hvor Vilde har vært veldig opptatt av russebuss, russetid, fest og morro, men også slitt med spiseforstyrrelser. Mye som kan skje her altså.

– Får vi noe mere action rundt de som ikke har vært enten hovedperson tidligere eller vært sammen med sesongens hovedperson? De som ennå ikke har vært så mye fuzz rundt er for eksempel Vilde, men også Chris og Chris av begge kjønn, Magnus, Mahdi, Eskild, Linn, men av disse er det vel egentlig mest Vilde eller Magnus som hadde vært veldig interessant å ha som hovedperson, mens de andre funker godt som birollepersoner.

– Hvilke supre råd kommer doktor Skrulle med denne sesongen?


Chris, Vilde og Eva studerer menyen på kjøttmarkedet, mens Sana lukter trøbbel. Foto: NRK /skam.p3.no
 

Fornøyd med?

– Vi har blitt litt bedre kjent med Sana allerede, og sett at hun både er selvstendig og har flere utfordringer knyttet rundt religion, muslimsk kultur kontra norsk kultur og væremåter, som blir veldig interessante å følge videre.

– Vilde! Det som strømmer av ord ut av den jenta ass! 😀

– Noen nye rollefigurer er kommet inn. Mikael kan jo bli interessant, eventuelt farlig interessant….

– Intensiteten i klippene har vært bra, og chatloggene som er lagt ut har vært morsomme.

– Mye humor ligger i bunn i kommunikasjonen Skam-jentene imellom.


Isak og Even på flyttefot, og da sparer man på klesbudsjett. Isak pent antrukket i Evens genser 😉 Foto: NRK /skam.p3.no

 

Ikke like fornøyd med?

– At dette er siste sesongen!!!! Nei, det er ikke en riktig beslutning å avslutte serien nå. Vi vil jo se elleville Vilde neste år i vill russefeiring! 🙂 Men Julie Andem har vel antagelig en genial sesongslutt å trekke opp av ermet, vil jeg tro.

– Veldig lite fokus foreløpig på gutta i Skam, altså Isak, Even, Magnus, Jonas og Mahdi. Jeg vil ha de mere med, i de tre foregående sesongene har vel fordelinga på skjermtid vært litt mere fordelt mellom hovedpersonen og resten, føles det som (husker jeg feil?).

– Noe skeptisk til at det muligens skal brygges opp til ugreier for “Evak”. De to måtte vel gjennom en røff nok berg- og dalbanetur forrige sesong. La nå de to få fred 😀

– Ikke helt 100% overbevist av skuespillet til han som heter Elias i serien (Sanas bror). Skam har jo ellers vært preget av glimrende prestasjoner av de unge foran kamera, men Elias-rollen virker litt stiv og uvøren foreløpig. Ikke dårlig, så det kommer seg nok etterhvert.

Har den nye sesongen levert så langt, var spørsmålet mitt innledningsvis. For et lættis spørsmål! Selvsagt har Skam levert. Som alltid.

Og heldigvis er det ikke over før et godt stykke ut i juni.

#skam #skam4 #sana #isak #evak #NRK

Påskekrim-tips fra Netflix, film fra iTunes store, og snøskreddramatikk på NRK

God påske fra Filmhjerte

Fortsatt mange dager påske igjen. Ergo; mye, mye tid til mere film, krim, seriemorro og kanskje digre påske-egg!

Er du lei av påskesol, skiturer, snø og hytta? 😉 Vel, selv om du ikke er det, så er det jo fortsatt lov å hygge seg med litt påskegodt på skjermen også, til og med om du befinner deg på hytta, og har storkost deg på ski ute i sola. Har du ikke fått nok av appelsin, kvikklunch og kakao, så funker det som filmgodt også 😀

Innlegget er forøvrig ikke sponset av noen av de omtalte film- og serie-strømmetjenestene, om noen skulle lure.

Her er noen påsketips fra Netflix

 

Britisk krim: for eksempel BROADCHURCH SESONG 1 OG 2


 

Mandag (2. påskedag) starter sesong 3 av Broadchurch på NRK, med episode 1 av 8 (bildet over er et sesong 3 promo-bilde), denne gang med en voldtekt av en middelaldrende kvinne i en 50-årsfeiring på et landlig gods, og en bokutgivelse om hendelsene fra seriens start, i fokus. Får vi omsider svaret på hvem den skyldige er fra de to første sesongene?

Jeg har sett de to første episodene allerede av sesong 3, hvor de to etterforskerne Ellie Miller og Alec Hardy endelig er tilbake i kjent stil, i Broadchurch sin siste sesong. De to episodene jeg har sett lover iallefall bra. Trenger du en oppfriskning før du hiver deg over sesong 3, så kan sesong 1 og 2 bivånes på Netflix.


 

Britisk krim er for mange kjennetegnet på påskekrim, og i tillegg til Broadchurch finner du også et knippe andre glimrende krimserier på Netflix fra de britiske øyer. Jeg nevner LUTHER, HAPPY VALLEY, SHERLOCK (med den nye sesong 4), og HINTERLAND (fra Wales), for å nevne noen hvor vi får servert mord og andre ulumskheter fra alt fra Londons velkjente lokasjoner, til pittoreske landsbyer og mer rurale strøk.

Liker du nordisk krim i beste nordic noir-stil finner du en del av det også på Netflix. Alle har vel for lengst sett de allerede, ihvertfall har Netflix både alle de 12 VARG VEUM-filmene, de over 30 WALLANDER-filmene med Krister Henriksson, Frikjent sesong 1, BROEN (kun sesong 1), og KAMPEN OM TUNGTVANNET (Serien fra NRK i 2015). Noen av disse funker vel fortsatt greit for et gjensyn også?

Vil du ha ny norsk krim, kan du sjekke ut årets nye norske krimserie fra Troms, ELVEN, på VIAFREE.NO. Heldigvis er det gratis å se der, for serien som har fått mye omtale av meg her på filmhjerte er jaggu ikke verdt å betale for å se ihvertfall 😉 Ikke misforstå, etter å ha sett de 6 (av 8 tror jeg) episodene som er sluppet, er serien nede på terningkast 2, men elskere av norsk krim bør likevel få den med seg. Kanskje synest du jeg er for streng med ELVEN? Litt bra er den faktisk innimellom (omtale av episode 1-6 i egne bloggposter, sjekk sidemenyen for TV-serier).

Turist på NRK

 

I disse påsketider hvor fjell, familie og alt det der står i fokus, kan kanskje den svenske dramafilmen TURIST fra 2014 være en kul film å få med seg. For hva skjer når en familiefar på ferie på et høyfjellshotell i Alpene flykter for livet, uten å tenke på de to små barna sine og kona, når et digert snøskred kommer rasende mot dem? Hvordan påvirker det den perfekte familiefeelingen? Veldig bra, og ikke så rent lite provokativ selvsagt, film fra den svenske regissøren Ruben Østlund, som er kjent for å lage filmer som blir heftig debattert.

“Turist” har fått mye veldig bra omtale, og var en av de aller første filmene jeg anbefalte på denne filmbloggen etter at jeg starta den for et par år siden. I hovedrollene ser vi svenske Johannes Bah Kuhnke, og våre egne Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju, sistnevnte i en herlig pedagogisk “fredsforhandlerrolle” 😉

“TURIST” ser du på NRK NETT-TV. Helt gratis selvsagt.

iTUNES STORE

 


Noen av titlene iTunes Store har for salg og leie digitalt

 

Er du ute etter nyere film (eller eldre også), har spanderbuksene på, samt ikke er opptatt av å ha filmene i fysisk format, kan en tur innom iTunes Store være verdt, for lovlig leie og kjøp av digitale filmer for nedlasting. Utvalget der er brukbart det, men det koster pr film, alt fra nede i 9 kroner, 19, 29, opp til vanlig fullpris rundt 160-170 kroner, og deromkring.

Blant annet finner du nå i salg filmer som ROGUE ONE: A STAR WARS STORY (den nyeste Star Wars-filmen altså), Oscar-nominerte HELL OR HIGH WATER og ARRIVAL (som begge er glimrende filmer som anbefales), den norske spenningsfilmen KINGS BAY, med store deler av handlingen sin lagt til et vakkert vinterkledd Tromsø, og som hadde kinopremiere i januar i år.

Blant de yngste filmseere vil det kanskje glede å se den norske komedien GILBERTS GRUSOMME HEVN, animasjonstullogtøys og dyrisk sang i SYNG (Sing), eller (grøss og gru, trodde aldri jeg skulle trekke fram) MARCUS & MARTINUS SAMMEN OM DRØMMEN. iTunes Store slipper vel forøvrig filmene omtrent samtidig som de er å få tak i på DVD, Blu-ray osv. og gir ulastelig kvalitet såklart.

Stikker du innom ei sjappe i helga som selger DVD og Blu-ray, finner du muligens Star Wars-filmen, Arrival, Kings Bay, Børning 2, og en del andre nyheter.

Ellers er jo nettet stappfult av mer lugubre måter å se film på, men de får du grave deg fram til selv, jeg er så lovlydig, att 😉

Legg gjerne igjen kommentarer, tips, synspunkter osv i kommentarfeltet, eller på
Filmhjertes side på facebook (Lik siden, og få updates fra filmhjerte.blogg.no i nyhetsfeeden din, hvis fb vil vel og merke).

#filmhjerte #filmsnakk #påskekrim #netflix #itunesstore #itunes #filmtips #serietips #TVserier

Filmhjerte ønsker dere alle sammen en riktig
strålende god
(og selvsagt Skam*-full) påske videre 😀

 

Smiley Sun

 

 

* Ja, jeg mente seff sesong 4 av Skam på skam.p3.no og NRK 3 🙂