Skumle undertoner av rasisme i grøsseren GET OUT (2017)

Get Out – en smart og grøssende kommentar til undetrykkelse av afroamerikanere.


FILMANMELDELSE

Get Out, Skrekk/Thriller, USA, 2017, 1 time og 43 minutter.

Jeg skrev denne anmeldelsen for en stund siden, men glemte å publisere den..jaja, bedre sent enn aldri.
Filmen går forresten fortsatt på kino denne uka i Oslo i skrivende stund (26.juni), og dukker opp også på iTunes, kjøpefilm osv iløpet av året. Du finner den kanskje på nett også allerede nå…


Grøssere og horrorfilmer er en sjangertype jeg egentlig i stor grad har gått vekk fra å se på, fordi jeg ikke tiltrekkes så veldig av den klassiske og velbrukte typen handling det legges opp til i slike filmer. Eller de forventningene man gjerne har for den type film. Man kan gjerne si at jeg på dette området har en litt forutinntatt forventning til hva jeg skal få se og oppleve i slike filmer. Derfor var det med litt bange anelser jeg stålsatte meg for Get Out – jeg liker ikke å sitte alene og se en dritskummel film 😉

Med sin smarte historiefortelling, dialog som sitter, og en uhygge som mer ligger i det usagte, miljø, ansiktsutrykk og bakomforliggende samfunnshistorie beveger Get Out seg opp på et helt annet plan enn den type sjangerfilm jeg fryktet det skulle være.

For de mest skremmende filmene er kanskje ikke de som tar i bruk blodtørste monstere og skrekkinngytende hvinenede musikk, men tvert om de filmene som lar oss reflektere over hvordan samfunnet er skrudd sammen og som effektivt tar i bruk fordommer på en besnevrende måte. Pakket inn som horror og grøss fremstår derfor slike historier som enda mer kraftfulle.

Get Out er nemlig ganske finurlig og smågenial. Den er skremmende, på en uhyggelig men smart måte, og Daniel Kaluuya i hovedrollen gjør en superb innsats som den sorte fotografen Chris, som inviteres på weekendtur til den nye kjærestens familie på et stort landlig gods.

Chris er på forhånd urolig for at Rose sin familie ikke vil like han, siden Rose ikke har fortalt familien at Chris er afroamerikansk, eller svart, som han sier, men Rose beroliger han med at foreldrene hennes overhodet ikke er rasistiske og at alt vil gå smertefritt.

Mottagelsen fra foreldrene er varm, men i løpet av oppholdet begynner Chris å ane at noe skurrer, noe som også underbygges av åpningssekvensen i filmen, som gjør at vi forstår at noe vil skje (Selvfølgelig vil noe skje, vi vet jo at det er en type grøsser).

På godset befinner seg også to fargede tjenere, som begge tilsynelatende virker såre fornøyde, men som ved nærmere øyesyn fremstår som smilende zoombier med en merkelig oppførsel når familiens overhoder ikke er tilstedeværende.

En hendelse på et selskap på gården der familiens vennekrets er invitert, gjør at Chris for alvor begynner å ane at noe er veldig galt. Nok en gang treffer han nemlig en svart mann med et (føler jeg) umiskjennelig undertrykt smil, men denne gangen syns Chris at han drar kjensel på han, selv om han ikke har truffet han før. I tillegg er det noe med måten alle disse hvite menneskene betrakter Chris på og interessen de alle viser.

Hva skjønner han ikke, men i løpet av kvelden har han også blitt hypnotisert av Rose sin mor, i en scene som får frem frysninger. Nok en gang ikke på grunn av at scenen er laget med en “klassisk” grøsservri, men på grunn av øyeblikkets nærmest “intense” ro, om noe kan beskrives slik. Når Chris morgenen etter våkner opp, vet faktisk verken vi eller han en stund om samtalen med Roses mor var ekte eller en drøm. Hele denne sekvensen er en forstyrrende tanke, som løfter filmen fremover. Det er en følelse av å være paralysert, som virkelig skremmer.

For meg er iallefall den nattlige scenen mellom Chris og Rose sin mor et av filmens store klimakser, i tillegg til Get Outs utgang naturligvis.

Plottet i seg selv er ikke direkte nytt, dog må det tillegges at det gjøres med en original twist. Løsningen er heller  ikke verken spesielt uventet eller komplisert (heldigvis veldig ukomplisert), selv om den er uhyggelig, og Get Out tar noen enkle snarveier og velger noen enkle utveier, som nok må sies å gi noen trekk.

Get Out fungerer nok bedre som en psykologisk thriller, enn som grøsser/horror, men de forventningene man sitter med underveis i filmen rundt “hva skjer nå, hva kommer til å skje når det og det skjer, hvorfor skjer dette” og så videre, gjør at man får en del tankegods rundt det man bevitner. Noen filmatiske hypnosebilledliggjøringer gir en følelse av sci-fi i det hele, og mot slutten av filmen når det drar seg til beveger den seg vel også inn i et mer klassisk horror-grøsser-spor, men slik må det være.

Skuespillerprestasjonen til Daniel Kaluuya har jeg allerede nevnt, men jeg vil nok en gang rose rolleinnsatsen hans som veldig fremtredende. Særlig det hele tiden beherskede kroppsspråket hans, ansiktsuttrykk og den rolige fremtoningen. Kan han stå imot det som er i ferd med å skje han?


Chris (Daniel Kaluuya)

 

Det øvrige ensemblet leverer også tilfredsstillende. Allison Williams (rollen som Rose) har akkurat den balansegangen hun skal ha, der vi som publikum funderer på hvilken side hun befinner seg på, og foreldrene som spilles av Bradley Whitford og Catherine Keener spiller på de riktige strengene. Faren (Whitford) fortoner seg som den klart mest åpne av de to, mens man vel nærmest helt fra starten av kan ane at moren (Keener) brygger på noe. Virker ikke den roen hennes ovenfor Chris ganske påtatt?

På toppen av å være en velfungerende thriller fortalt med smarthet, har filmen sine humoristiske innslag, representert først og fremst ved Chris sin venn Rod som har jobb i politiet (LilRel Howery), som han snakker med noen ganger på telefonen, og som advarer Chris mot sexslaveriet han ser for seg foregår. Imidlertid er Get Out også ikke minst unektelig en film som retter et søkelys på forholdet afroamerikanere versus amerikansk overklasse – og hvordan det å bli definert ut fra din rase setter hele din identitet i fare, nærmest som en allegori for hvordan den hvite rase setter pris på de svartes, hva skal jeg si? Kultur kanskje, men ikke deres liv.

♥ ♥ ♥ ♥

(Terningkast 5)

#filmhjerte #filmsnakk #film #filmtips #filmer #filmomtale #GetOut

Skam – S4, Uke 10 – The End

SKAM avsluttet med stil lørdag.

Så er det over. Lørdag kveld rullet norsk TV-histories største nettsuksess de gule gardinene ned for siste gang. Skam er historie.

ALLE FOTO: NRK / skam.p3.no

Fredag kveld møtte alle Skam-skuespillerne pressen samlet for aller første gang, og fikk for aller første gang lov til å snakke om Skam-rollene. Seansen som gikk direkte på nrk.no og fortsatt ligger på statskanalens sider var fint å få med seg, og levner ikke noen tvil nå om at Skam-eventyret er slutt. Men det visste man jo, selv om man har drømt om et comeback. Flere av skuespillerne uttrykte iallefall at de syns det er vemodig at det nå er over. Og det er det. Vemodig. Trist. Og synd.

Men fy fy faen for en suksess Skam har vært, og for noen øyeblikk og musikk Skam har gitt til seriens fans.

Før jeg går gjennom inntrykkene av de to siste Skam-dagene skal jeg sende en diger takk til alle de som har vært med på å lage Skam. Først og fremst de fantastiske unge skuespillerne som gjennom fire sesonger har løftet norsk drama, norsk språk, og en rekke ømfintlige og tabubelagte temaer opp og frem i lyset, mot uante høyder, og selvsagt Skam-skaperen her self, Julie “Guru” Andem.

For Skam har vært utrolig. Ja, det er faktisk helt utrolig hvordan en ungdomsserie i utgangspunktet rettet mot aldersgruppen ca 14 til 17-18 år har kunnet engasjere så mange i både inn og utland, også langt utenfor aldersgruppa. Gjenkjennelsesfaktoren, og nettopp det at så viktige temaer har blitt belyst har vært en av suksessformlene for Skam.

Selv er jeg visst voksen, jaja, alder er bare tall, så voksen blir jeg vel aldri (haha), men ihvertfall har Skam virkelig fascinert meg stort. Jeg har digget Skam, blitt hekta, selv om jeg desverre, og det er en skam, kom sent inn i Skam-fansriket. Jeg elsker jo egentlig ungdomsserier og ungdomstematikk i filmer og serier, men av en eller annen dustete grunn fikk jeg ikke opp øynene skikkelig for Skam før sesong 3 var over, selv om jeg jo tidlig i sesong 2 leste i avisene store ord om serien, så utsatte jeg å begynne å se på.

Desverre fikk jeg aldri fulgt sesong 3, eller 2 og 1, dag for dag i “sanntid”, for det hadde virkelig vært en opplevelse. Iallefall bedre sent enn aldri, for i løpet av noen få dager før jul i fjor “bing-watcha” jeg alle tre sesongene, også ved å se klipp for klipp og ved å kronologisk gå gjennom alt av ekstramateriale som chatlogger, instabilder, osv, mellom klippene, etter å ha blitt overbevist om at dette måtte sees. Man er bra gæ`ern.

At sesong 3 er favorittsesongen min har jeg aldri lagt skjul på, men faktum er at jeg falt pladask for Skam fra første stund i sesong 1, men S3 ass, den satt som ei kule. Ihvertfall har det derfor, siden jeg aldri fikk fulgt S1-3 dag for dag, vært utrolig morsomt, spennende og til tider utfordrende, å følge sesong 4 dag for dag gjennom 10 uker. Utfordrende, fordi Skam har kvernet rundt i hu`et mitt hver dag, stadig på søk etter nytt materiale, med tanker om “hva skjer nå, går det bra?” osv… Ja faktisk har jo den prosessen pågått siden desember i fjor da jeg starta å se på. Det var umulig å ikke se en episode til, et klipp til, litt til nå før jeg slår av, enda litt mere…. Det er bra sjukt at man blir så opphengt i en fiktiv dramaserie. Men slik er det jo med særlig serier.  Man lever seg inn i historiene og karakterenes liv.

Og jeg i likhet med antagelig et syvsifret antall Skam-seere verden over (!) har blitt utrolig glad i disse rollekarakterene og Skam-universet. Spesielt Isak. Han kommer jeg til å savne jævlig mye ass. Og Vilde og Chris(tina) seff. Og Even såklart. Magnus. Sana. Eskild. Jonas. Noora. Eva. Linn. Yousef. Elias. Ja litt alle de andre også.

Det er trist at det nå er over, men man får vel trøste seg med alt Skam har gitt og lært bort, og bydd på av sterke inntrykk, rørende øyeblikk, visdom og ikke minst ren underholdning.

Toleranse for eksempel. At alle er like mye verdt . Åpenhet og følelser. Aksept. Respekt. Vennskap. Og en hel masse annet. Vel, ikke alltid like lett å etterleve alt det, selv om man prøver,men det er jo jækla gode punkter da. Sanas sesong har av mange blitt kritisert som dårlig, men der er jeg helt uenig. Jeg syns sesong 4 har vært veldig god. Den har lært oss mye. Om islam. Om muslimer i Norge. Om mobbing. Om hets. Om vennskap. Tilgivelse. Ja jeg har til og med blitt fascinert av scenene der Sana ber og snakker om tro, og det er jaggu ikke verst, for som Isak sa det så stilfult en gang i fjor; “jeg tror på naturvitenskap, evolusjonsteorien, og ikke en dritt bortsett fra det”…

Takk, Skam, for alt det dere gav oss.

I uka som har gått siden forrige TV-episode ble sendt har Skam hver dag på følelsesvarmt vis takket av rollefigurene gjennom at Vilde, P-Chris, Jonas, Chris, Even, William og Eskild & Linn, har hatt hver sin dag i litt fokus, som også har gitt oss et siste møte med Isak, Eva, Magnus, Mahdi, Dr. Skrulle og Noora, mens Yousef sa takk for seg allerede forrige fredag da han dro til Tyrkia dagen etter.

Eller helt siste gang vi fikk se de fleste var det jo ikke. Nesten alle var jo på lørdagens eid-fest hos Sana.

Her er ihvertfall Filmhjertes betraktninger av de to siste Skam-dagene, som vanlig med noen små forsøk på humor 😉

FREDAG

ESKILD & LINN

Igjen. Bare å bli rørt. For siste gang tar vi turen innom det som har blitt omtalt som Kollektivet, der Eskild og Linn deler det meste unntatt kroppsvæsker, og der Noora også bor fortsatt, og som vi husker var Isaks hjem i S3.


– Og så møtte jeg en mann nede i butikken på Grønland da jeg kjøpte festdrakten, han viste meg inn i prøverommet, og vet du hva, han hadde en sååååå stor… 😉 Foto: NRK
 

Herrefred som tankene går til alt vi har fått være med på i det kollektivet. Det var på kollektivet på Isaks (Før og nå igjen Nooras) rom at Isak og Even hadde “minutt for minutt”-greia, det var der de lå og drømte om å bare ligge der i evighet. Det var på kjøkkenet der at Isak sa “du er mannen i mitt liv”. Det var på rommet sitt at Isak hadde et par av sine tyngste stunder, og det var der han lå da sms`en fra mamma kom. Det var på kollektivet Noora sov så søtt mens William skrev 17.mai-artikkelen hennes til Aftenposten som hun stressa så fælt med. Det var på kollektivet Isak lå på madrass i kjelleren i S2 (off screen skjedde det, men vi vet jo at det var han som bodde der) fordi Eskild lot han være der for å hjelpe han siden han antagelig hadde trøbbel med foreldrene som kranglet. Det var i kollektivet Vilde kom til Noora med potetene sine og ramset opp samme setningene som Noora sa til Vilde i S1 om poteter og næring. Alle festene som har vært der. Savn. Tenk å få en spin-off som heter Kollektivet da, slik som mange fans har fantasert om, og som ble nevnt på fredag da Skam-stjernene møtte pressen. Hvor Skam-universet kunne leve videre på et vis, med gjesteopptredener av sentrale Skam-roller 😉

Vel. Linn er deprimert når hun står foran Eskild denne fredagen, iført eid-sjalet Eskild har skaffet henne. Hun vil helst gå på Sanas eid-party iført den blå sommerkjolen sin, men Eskild syns ikke det er noe god idè, det er eid, – muslimenes høytid, det er ikke noe hore og pimp-fest, sier ordmesteren. Trivelig type hva? – Det er jo som om Sana skulle dukket  opp i joggebukse hjemme hos deg på julaften…hæh, trur u morra di Mette hadde blitt glad da eller…. hu hadde ikke det, blitt sinna, sier Eskild slik bare Eskild kan.

De to der er kroniske 😀


Søster Linn synger ut. Foto: NRK
 

Eskild er ikke bare slem, han sier at Linn er skikkelig dritfin i drakten han har funnet. Linn er fortsatt deppa, og lurer på om Eskild tror Noora kommer til å flytte fra de. Det er det som har plaget Linn den siste tida. Selvsagt.

Og ja, det tror han nok, for Noora er jo sammen med William minner han om. Men han påpeker at de skal støtte Noora uansett hva hun gjør, selv om de ikke liker William så godt, at de er glad i henne og hun i dem selv om hun ikke alltid viser det, og Eskild sier han tror at Noora vil at han og Linn skal ha det bra. Dessuten trenger ikke Linn være lei seg.

– Vi kommer til å ha det bra, og vet du hvorfor? Fordi vi har hverandre….og jeg skal passe på deg……………..og dueh skal passe på meg.


Mye klemmer den siste uka, seff skal Eskild og Linn også ha en. Foto: NRK

 


– Oss to mot verden. Foto: NRK

 

– Det er deg og meg mot verden, trøster eskild. Og Linn blir litt lettere til sinns. – Oss to mot verden, gjentar Linn litt mindre mutt enn ellers, mens Eskild selv blir skikkelig rørt av sine egne ord. Ja, det var faktisk det, fine rørende ord. Eskild er en bra fyr.

For de to kommer nok alltid til å være venner og støttespillere, selv om Eskild nok går Linn litt på nervene 😉

De har alltid hverandre, ihvertfall så lenge de kan kose seg med Pepsi Max og TV 😉

Anyways… En fin, søtladen, vakkertrist og verdig slutt på kollektivet i Skam.

LØRDAG

KJÆRE SANA


Foto: NRK
 

Verdig ble så til de grader også Skams finale. Emosjonell til tusen og vemodig, men også enormt rørende og nydelig. Det ble seint lørdag kveld før SKAM-eventyret var ved veis ende, med Sanas store eid-feiring hjemme i hagen, der alle var samlet. Lørdagen ble før den tid fylt på med instagram-bilder, som bare understreket at det blir et savn å ikke ha mere Skam.

Avslutningsklippet på 18 minutter var et eldoradisk paradis, med venner, kjærester og en kraft større enn noe, sies det; kjærligheten. Det var iallefall bare ren nytelse, samtidig som det mens sekundene og minuttene tikket unna var veldig vemodig.

Rolige oversiktsbilder av en Oslo-himmel med rosaskjær gir oss varselet, vi skal til himmels, før vi akkompagnert av pianotoner tas ned på jorda, hvor freden har senket seg over Skam-familien vår.

Det fråtses i god mat, det er midtsommer, og alle er samlet i bakgårdshagen hos Sana.


Eid Mubarak…  Eskild bringer gaver… Foto: NRK

 

Finalens aller sterkeste øyeblikk var det Chris (Christina) og Vilde som stod for, da en tårevåt Chris gjorde Vilde så glad som jeg sjelden har sett henne, da Chris sa til Vilde at hun kan snakke med vanskelige ting med henne, før Vilde erklærer for Chris at hun er den aller beste vennen hennes, siden hun alltid får Vilde til å le uansett hvor dårlig dag Vilde har. Vilde avslører at det noen ganger hjelper det å late som om man har det bra, og at hun også har noen å snakke med; Magnus. Hjertet kokte av glede, og lambirullen var god for snørra, for når Chris sa det hun sa var det et av Skams emosjonelle høydepunkter.


Vilde!  Foto: NRK


Chris er lei seg for at Skam er slutt 😉 Christina Berg 🙂  Foto: NRK
 

To andre som ble lykkelige var Eskild og Linn, ja Linn smilte til og med (WOW), da Noora sa at hun og William ikke blir å flytte sammen ennå, slik at Noora fortsatt blir boende på kollektivet. Eskild som dagen før snakka med Linn om at de ikke liker William fikk brått en annen oppfatning av Skam-playboyen når han omfavna Noora og William av glede. Han lukta jo så godt, og vips var en ny sjelevenn funnet for Eskild, som allerede sikkert har regnet ut budsettet for dopapirkjøp og zalo og sånn når William, i følge han, kan flytte inn på kollektivet sammen med Noora. Noora må imidlertid finne seg i å dele både “sjampoo og…William, og zalo”, hvis de fire skal dele kollektiv..


Kollektivet! En smilende Linn, Eskild, Noora, og William 😉 Foto: NRK
PS: hva sier alle haterne nå, de som slakta Thomas Hayes for å droppe Skam etter S2?

I finaleklippet fant Jonas og Eva tilbake til hverandre igjen, etter at begges dater ditcha dem, til fordel for den andres date. Altså, Penetrator-Chris fikk det øyeblikket William noen dager tidligere skrev til han at han ville få en eller annen gang, øyeblikket som forandrer alt. Det fikk han da blikket hans møtte Emma, som endelig havnet først i køen. Skam-finalens kanskje mest komiskrørende innslag. Artig var det iallefall, mens Jonas tørka kjøttsaus av kinnet til Eva mens de skulte på de to datene sine.

Chris: –  Halla..(lavmælt fnising)
Emma: – Hvem er du?
Chris: – Chris, …den nye typen din.. (lavmælt fnising)
Emma: – Hei, nye typen min


Chris ble endelig forelsket. I seg selv (De ligner jo!). Foto: NRK

 


Jonas og Eva var ikke så veldig lei seg over å bli ditcha av datene sine… Foto: NRK

 

Isak har som sagt vært Skam-favoritten min. I Skams siste klipp var jo allerede alt finfint for han og Even etter bursdagsklippet og YouTube-videoen tidligere i uka, så her var det bare fredfullt. Isak og Even skal på ferie til Marokko (Marrakech), Even skal lage jævla mye marokansk mat til Isak, og ja, Isaks far har sendt han jævli mye penger til sommeren, så da fikk vi igjen et bevis på at Isaks far ikke svikter han, og et tegn på, som Isak selv også antydet i S3, at faren ikke ville ha noen problemer med at han er sammen med Even.


Isak og Even tar et Handshake for peace 😉 Foto: NRK
 

……………….og en siste nuss (siste for Skam-publikums del altså).  Foto: NRK

 

Ja til og med tidligere Slemme-Sara og Isdronning-Ingrid var på festen, koset seg og pratet med Sanas muslimske venner og bekjente om islam, ramadan og eid.

Ikke var de slem eller iskald heller, Sara og Ingrid. De er gode på bunn de også, selv om de ikke var så snill angående den bussen.

Sana fikk hyggelig SMS fra Tyrkia, der Yousef er (hvorfor ble han skrevet ut av Skam før finaleklippet?). Sana var virkelig kledd for fest forresten, og strålte slik at hun levde opp til kosenavnet sitt. Sanasol ass. Hun fikk 6 på tentamenen sin også. Flinka. Isak fikk 5, men det er fint det og, vi lover å ikke fortelle til noen at du ikke fikk 6 du også 😉


En applaus for Skamfamilien. Hyll! Hyll! Hyll! Foto: NRK
 

Også var det slutten da. Talen til Sana. Skrevet av Noora, med hjelp av William, og litt av Isak.

I et par sekunder playet forresten Julie Andem seerne noe skikkelig. For akkurat idet Jonas har startet talen med “Kjære Sana, denne talen er til deg”, går bildet i svart. Men vi fikk hele talen 😉

Skam gikk tilbake til røttene, ved at Jonas leser, og ved at verdenstematikk og kaos var en rød tråd, i et klipp hvor Skam gikk litt ut av sitt eget univers og viste screenshots av TV-bilder fra Skams fjerde sesong, fansinnlegg, både av positiv og hetsende art, nesten i en dokumentarisk stil, samt noen siste inntrykk fra Sanas eid-fest. Jeg tror jammen vi fikk se Isak gi Eskild en klem, og vi så ihvertfall Jonas og Eva hooke igjen (Jippi). Det var en varm tale, og en inspirerende, og jammen fikk Julie Andem inn et siste stikk mot Trump igjen, blant annet. For som talen, her i et lite utdrag, sa (mens skjermbilder av fans- og seerinnlegg som både hyllet Skam og noen negative flashet over skjermen);

“Kjære Sana, denne talen er til deg, og du får den fordi, det du inviterer oss til i dag, velter amerikanske presidenter i morgen (….), det du (vi) gjør i dag har en effekt i morgen (….), frykt sprer seg, men……..det gjør gjør heldigvis kjærlighet og”

 

 

Les også Filmhjertes tidligere Skam sesong 4 bloggposter:

SKAM – UKE 1 – God sesongstart
SKAM – UKE 2 – Sanabanden marsjerer videre
SKAM – UKE 3 – Blodomløpet igang
SKAM – UKE 4 – Tid for ømhet
SKAM – UKE 5 – Og da smalt det!!!
SKAM – UKE 6 – Kjedelig eller intenst

SKAM – UKE 7 – Sanas hevn
SKAM – UKE 8 – LOS LOSERS RUL(L)ER!!!

SKAM – UKE 9 – YouSana klemte til!
SKAM – UKE 10 (DEL 1) – Skamtastisk finaleuke

 

#Skam #skamnrk #NRK #nettserie #JulieAndem #Isak #Sana

SKAM – S4, Uke 10, del 1 – Skam-magisk finaleuke

SKAM er inne i sin siste uke, dermed deler Filmhjerte opp uka i et par innlegg 😉 Her er derfor ukas første SKAM-bloggpost, som tar for seg de seks dagene som har gått siden TV-episoden ble sendt fredag (Lørdag til torsdag). Skambetraktningene av den siste eller siste to dagene av sesong 4 kommer i et eget innlegg når sesongen har nådd målstreken.

ALLE FOTO (om ikke annet er spesifisert): NRK / skam.p3.no

Etter det fredfulle fredagsklippet med Sana og Yousef tok nemlig Skam en overraskende vri den siste uka, ved å rett og slett skifte hovedperson, og gi “en Skam-dag” hver til rollefigurer som ikke har vært hovedpersoner i de fire sesongene. Sanas sesong er nemlig over en uke før sesong 4 er slutt, mer eller mindre, selv om Sana har vært rød tråd også i de klippene og tilleggsmateriale som har vært lagt ut siden fredag, og selv om sesongen antageligvis avsluttes på lørdag (?), eventuelt fredag hvor man muligens gjør et hopp i tid fremover, når Sana arrangerer det som kalles eid-feiring, for å markere at fastemåneden ramadan er over på søndag.

OPPDATERT 22.06.2017; 18:57. VG SKRIVER: SISTE SKAM-EPISODE UTSATT TIL LØRDAG

I klippet som kom lørdag var det nemlig Vilde som stod i fokus, i et av de mest såre og tristeste (men også akk så vakre) Skam-klippene gjennom alle fire sesongene, et klipp som atter en gang viste serieskaper Julie Andems fantastiske evner til å lage kunst av drama. Vilde-klippet snudde faktisk i løpet av 6 minutter hele Vilde-karakteren på hodet, og kastet et helt nytt lys over henne, selv om vi visste litt fra før.

Deretter har det gått slag i slag dag for dag med Penetrator-Chris, Jonas, Chris(tina),  Even (samt Isaks 18-årsdag), og William.

Med den overraskende vendingen Skam nå tok den siste uka, hvor det ble ganske annerledes enn man tippet på, øker spenningen enda mere for hvordan dette dramaeventyret ender til helga. Sana har altså som sagt invitert til stor feiring på lørdag. “Problemet” da er at man hele tiden har hatt forståelsen av at Skam-sesongen avsluttes fredag 23. juni. Blir det et klipp lørdag? Eller tar fredagsklippet et hopp fremover i tid?

Det er jo ikke til å feie under teppet at seerne – ihvertfall intil Julie Andem før sesong 4 startet sa at det ikke vil bli noe mere Skam til høsten – har vært under inntrykk av at Skam skulle følge gjengen fra sesong 1 gjennom tre år på Nissen Videregående skole frem mot russetiden. Løser Skam dette ved å i helga gjøre et hopp i tid frem til 2018, og dermed avrunder hele showet? Jeg tviler, men lørdagens eid-party hos Sana bør vises et sted…

Eller, og det er nesten så jeg ikke våger å håpe på det siden det virker bortkasta å tro på det, eller gjør Skam et comeback vinteren/våren 2018? Allerede etter Vilde-klippet på lørdag var det Skam-fans som i kommentarfeltet under videoen på skam.p3.no begynte å snakke om at de slett ikke tror at dette er Skams avslutningssesong, og at Vilde-klippet faktisk først og fremst var en teaser for hva som kommer! Det ville vært strålende selvsagt, og selv om jeg vel ikke tror det før jeg ser det at det blir en femte sesong, så er ikke de teoriene helt fjerne, for ja, Vilde-klippet kan absolutt bygges videre på, og det kan også klippene om de andre. Men, jeg forholder meg nå likevel til at Skam-reisen ender denne uka, og alle klippene kan absolutt også sees på som en avslutning på hver av historiene.

LØRDAG

VILDE

Oh du hellige jomfu Maria for et klipp, som virkelig må ha vært en tårekanalpresser for tusenvis av Skam-fans. Jeg må faktisk innrømme at jeg selv kjente en merkelig våt væske presse mot øyekroken! Det er ingen skam å erkjenne det, for serien har jo satt sine spor hos fansen. Tidligere på dagen ble et bilde lagt ut på Instagram av “ellevillevilde” (Vildes instakonto) hvor hun postet et bilde av seg selv med perfekt morgenstemning, og man skjønte ikke helt hvorfor det bildet ble lagt ut, i Sanas sesong liksom.

Ikke før man så lørdagens klipp, som knuste glansbildet, og som i løpet av sine drøye 6 minutter rørte noe helt inne ved hjerterota for en dramaelsker.

Vilde steg virkelig i gradene hos meg etter dette klippet, og hun bykser oppover på favorittlisten min der hun pent legger seg på delt andreplass med flere bak min Skam-favoritt, Isak.

Vi har tidligere fått et inntrykk av at Vildes mor sliter, kanskje er hun alkoholiker. I dette klippet fikk vi så mye på så kort tid.

For Vilde kjemper virkelig en kamp. Vilde, som vi har fått inntrykk av som den “blonde”, hun som bare tenker på hooking, russefeiring, sex og festing. Den uvitende. Allerede når det tidlig i klippet mens Vilde står på badet og sminker seg, og det banker på døra til leiligheten, aner vi en uro. Vilde kvier seg nemlig veldig  for å åpne, og hun har allerede på melding bedt Chris om å vente på henne utenfor bygningen istedet for å komme opp. Vi lukter lunta…

Utafor står en mann – den nye borettslagslederen –  som spør om Vildes mor er hjemme, han vil minne om en ubetalt regning på fellesutgifter i borettslaget. Vilde smiler tappert som vi kjenner henne, og sier at mora ikke er hjemme men at hun skal gi beskjeden og at hun nok bare har glemt det, siden hun jobber en del.


Vilde med hjemmekontor… Foto: NRK
 

I neste scene ramler alvoret inn for fullt. Vilde sitter ved kjøkkenbordet, og blar i bunken av regninger og brev. Hun ser alvorlig ut. I vinduskarmen ser vi ei flaske, men nei, det er ikke ei spritflaske, men ei flaske gløgg. En inntørket blomsterplante. Moren er kanskje ikke alkis, men sliter med andre ting?

Mens hun sitter der kommer en ny melding tikkende inn. Denne gang fra Sana, som har forfattet en nydelig melding til Vilde der hun forteller hvor glad hun er i Vilde og at hun inviterer Vilde til eid-festen på lørdag. Vilde blir glad. Seerne blir glad. Dette er rørende.


Ikkeno`er som å få en slik melding fra en venn når man er litt nedafor. Foto: NRK
 

Vilde fyller et glass med vann, og finner frem en tablett med sobril. Var all kjærligheten fra Sana for mye? Neida. Hun går inn på soverommet.

Med ryggen til ligger Vildes mamma. Vilde setter vannet og sobrilen på nattbordet, stryker moren lett i håret, og sier at hun skal ut en tur. Nesten ingen respons, men mor spør hvem som ringte på. “-Det var bare en underskriftskampanje”, sier Vilde, for å skåne mammaen sin for en ny bekymring.


Vilde tar seg av mammaen sin. Ingen grunn til å prøve å lage noen morsomheter her. Foto: NRK
 

DER. Der omtrent var det at denne merkelige væsken kjentes i øyekroken, og hjertet blødde litt for Vilde. Vi skjønner at Vildes mamma har problemer, at hun er depressiv eller har andre problemer av lignende art. Og at Vilde er den som må ta et ansvar ingen tenåringsjenter på 17-18 år skal være nødt å ta. Det er ikke barna som skal måtte ta foreldrerollen for sin mor.

Vilde er altså så mye mere enn det vi har fått se før. Vi vet fra Kosegruppa at hun liker kos, og vi husker at hun viste omsorg for Noora da hun kom med den hjemmelagde potetretten sin i sesong 2, men aldri før har vi sett denne siden av Vilde. Hva hun strever med hver dag hjemme. Hvor mye omsorg for moren hun har på tross av at det sikkert av noen vil oppfattes som et svik av moren. Jeg er sikker på at mange ungdommer i en slik situasjon kanskje ville valgt å ikke ville involvere seg så mye, men det er tydelig at Vilde kjemper en kamp ingen vet om. Klippet kaster naturligvis et helt nytt lys over Vilde. Fantastiske Vilde. Hun hadde fortjent tusen klemmer, og enda noen til.

Ute på trappa sitter Chris og venter, når Vilde endelig dukker opp, beklager seg for at hun ble så sen. – “Jeg ble sittende å chatte med mamma så lenge”, sier Vilde.

Og DET ansiktsuttrykket på Chris, når Vilde sa dette. Chris vet. Chris skjønner. Stemningen er lett idet de går og klippet stille svinner hen i svart de siste 4-5 sekundene.

Klippet gir oss også en helt ny forståelse av hvor viktig vennene er for Vilde, vi skjønner at vennskap er noe som gjør henne oppriktig glad, bak masken hun daglig opprettholder. Vi skjønner enda bedre hvorfor hat-kontoen mot henne for noen uker siden gikk så sterkt inn på henne. Senere på kvelden kom også en liten chatlog der Vilde svarte Sana på en hjertevarm måte, og neida Vilde, det ble ingen klisjè 🙂

Sannsynligvis var dette en slags “closure” på Vilde-tråden. Nå vet vi. Men du allverden, dette kunne vært en fjellstødig plattform for en ny Skam-sesong. Det er trist som faen at ikke Vilde får en egen sesong, men nå er vel storylinen hennes i ferd med å lukkes, selv om det altså er fans som mente at dette kun er en teaser på hva som kommer og at Skam slett ikke er over med sesong 4. Nuvel, jeg gidder ikke tro på en sesong 5 neste år. Skjer det så skjer det, og da, først da, kan man juble 😉

Mengder av ros går også til skuespiller Ulrikke Falch (20, født 1996) som gjennom fire sesonger har gjort en fabelaktig prestasjon som Vilde, og gitt liv til en rollekarakter fansen har trykket til sitt bryst.

Dette klippet var i alle tilfeller ren Skam-kunst fra øverste hylle. Julie Andem ass; hyll! hyll! hyll!

 

Dessuten ble det på lørdag også lagt en “Hei Briskeby”-video ut på YouTube der Elias og “ballong-gutta” preiker om ramadan og spinnere. Så midt under opptaket deres ringer Sana til Yousef, som ditcher gutta for å møte henne. Der fikk vi altså se hva Yousef gjorda fredag da Sana ringte, som vi så i klippet på NRKs side. Kult!

SØNDAG

PENETRATOR-CHRIS


Hva skal barnet hete? Vi har jo allerede Yousana, Evak, Vildus og Noorhelm.  Hva med Chriva? Evhris? Fanken, håper dere bruker P-pille. Foto: NRK
 

P-Chris og Eva våkner opp. I ei seng, hjemme hos Eva. Så er de et par da. Eller nei, Eva sier til knullekompisen sin (ja, for det er vel det han er) at de to aldri kan bli sammen, fordi han er en utro føkkboy. “Ooouch”, er svaret fra den sengeliggende 20-åringen før de hooker litt mere.

I sesong 1 husker vi at Eva såvidt klarte å holde Jonas skjult for moren sin når hun kom spradende inn på datterens soverom. Denne gangen klarte derimot ikke Eva å dytte sengekameraten sin på gulvet, så når Evas mor igjen bare kommer spaserende rett inn på sin datters soverom uten å så mye som banke på døra (som stod åpen forresten), får hun se P-Chris i senga, mens en småskjelven Eva har kommet seg på føttene.

Chris ruller dyna rundt seg og joiner Eva på gulvet foran moren hennes, og hilser pent. Han har da manerer gutten, han er oppdratt godt, han hilser på folk, selv om han er en føkkboy.


– Serr, jeg bruker ikke skjorte når jeg…. Foto: NRK
 

“- Vi er ikke kjærester”, forsikrer Eva når mora, litt mer enn bare forbauset, unnskyldende sier at hun ikke viste at hun har kjærestebesøk. Men Chris har ikke gitt opp Eva på tross av to avvisninger. – “Enda”, sier han til Evas mor, som en fortsettelse på det Eva sa.

End of story? Eller kommer det mer?

Forøvrig ikke et særlig dypt eller noe emosjonelt klipp, men underholdende absolutt med den småpinlige seansen for Eva og for mora, mens Chris var helt kul og laidback, og i chaten som ble lagt ut senere på dagen, samt i tirsdagens klipp og chatlogg, kanskje viste en litt annen side av seg selv.

PS: Var dette klippet planlagt helt fra starten av, eller serverte Skam en P-Chris i sommerbrun overkropp for å glede P-Chris-fandom`en? Det sikles nok fortsatt i mange P-Chrisfanshjem etter dette…

MANDAG

JONAS


…Og der var Jo(nas) Emma! Gjensynsglede der ja 😉 Foto: NRK
 

Jonas har vi nesten ikke sett denne sesongen, men her var han tilbake, i full hooking utenfor Nissen. Med….Emma! “Emma null null”, fra kosegruppa. Yeeeeeiii! Nok et Skam-gjensyn altså i løpet av noen dager.

Jonas er tydeligvis ikke helt komfortabel med å introdusere for vennene sine at han har blitt sammen med Emma, som vi jo husker hadde en liten greie gående med Isak tidlig i sesong 3. -“Du får gå først, siden du er så flau over meg (…) du er flau over meg ass”, sier Emma glisende og småflørtende. -“neeeei jæ ække deeeet”, svares det…

Neida, særlig ikke.


Bak et tre helt på kanten baak en mur. Vi ser deg nok, Jonas. Foto: NRK
 

Jonas og Emmas veier skilles der på hjørnet, mens Jonas svinger inn i skolegården der gutta sitter i kjent gammel stil og chiller. Isak, med capsen sin, Mahdi og Magnus, og til og med Slemme-Sara er der, også hun har blitt invitert til Sanas eid-vors på lørdag, og forsikres av Isak om at Sana ikke har mørke baktanker, å bli invitert til noens eid-feiring er en kjærlighetserklæring. Aaaah så bra. Sana lapper sammen etter busspunkteringen..

Jonas er nesten blir litt i utfordrerposisjonen, litt som det Isak var i noen av scenene i sesong 3. Selvsagt ikke helt det samme, men morsomt å betrakte det litt sånn. For han lyver om hvor han har vært.

Forresten, igjen…hvem fankern er denne Julian Dahl, som Jonas spøkefullt sier han har lånt penger av til maccern? Vi husker han ble nevnt en gang som han som stalka Isak på insta.

Jonas får en melding på face, fra Penetrator-Chris, og det flires godt. Han vil ha råd fra Jonas om eksen hans, Eva! Jonas syns det er rimelig merkelig og sier han ikke syns P-Chris er bra nok for Eva, men når han hører Isak snakke positivt om P-Chris (de snakka jo en del sammen i S2 angående de slåsskampgreiene osv), og Magnus syns han er ganske deilig ass, hoho, og Vilde sier hun tror Chris og Eva bare ligger sammen, så sender Jonas sms tilbake med tipsene sine. Skipp blomster, kjør på med Fresh Prince og nachos.

Jonas vet altså nå at Eva og P-Chris driver på sammen. Og han så vel ikke helt komfortabel ut med det…


Magnus gleder seg til turen innom Brilleland. Foto: NRK

 


Jonas får melding fra P-Chris. Ait. Foto: NRK


Benkesliterne. Gutta boys. Og Vilde 🙂 Foto: NRK
 

Ellers er det så kult å se kule-Isak igjen sammen med gutta. Da er han den gamle kule spøkende Isak, mens han sammen med Even er myk som smør.

Også Magnus da, med sin William-imitasjon. Hahaha! Den MÅ jo være lagt inn som et spøkefullt stikk til William-fandomen som har ropt etter å få se William igjen 😀 (og som vi husker fikk vi jo Williams comeback på Evas bursdagsfest). Herlige Magnus 😀


Magnus William 😉 Mags viser Williamlooken sin. Så der fikk dere mere William alle W-fans 😉 Foto: NRK
 

Heller ikke dette var et veldig dyptpløyende klipp, men et veldig underholdende klipp, et klipp med mye i seg likevel. Jonas er ikke helt over Eva, og det viser og, at stakkars Emma kanskje nok en gang bare er nummer to i køen? (Med Isak i S3 var hun jo selvsagt aldri et reellt alternativ ;p).

Ja forresten, siden det tydeligvis må ha vært pop med en bar overkropp-Chris på søndag, ble det mer av den sorten på insta-bildet Jonas la ut, av “Boys of Summer” 😀 Hahaha!

Sommergutta tar farvel med fansen. Foto: NRK /Skam.p3.no / Instagram

TIRSDAG

CHRIS

Endelig var det Chris sin tur å få et klipp. Eller Christina Berg da. Jente-Chris.

Mens Chris, Eva og Noora sitter i kantina og snakker om den kommende eid-feiringen til Sana er Chris for en gangs skyld helt stille, konsentrert leser hun en en facebookchat. Meldinga er fra Vilde, ser vi så vidt. Hun vil gjerne låne 1000 kroner, og vi ser at hun tidligere har lånt penger av Chris, og at hun skriver at hun ikke vil spørre mamma siden hun har lånt så mye av henne allerede. Chris ser bekymra ut… Chris ser tenkende ut.

Imens dukker Emma opp, hun nevner at Jonas har invitert henne “på den id-festen til Sana”, og snakker frempå om å få henge sammen med de på festen siden hun egentlig ikke kjenner noen av de som skal dit. Jeg likte egentlig aldri Emma så godt i sesong 3 fordi jeg syns hun var anmasende og irriterende, men gjensynet med henne denne uka har vært kos da, jeg måtte trekke på smilebåndet da hun til Eva, Noora og Chris nevnte Kosegruppa, for å minne på hvor de traff hverandre; “Kosegruppa, yeeeeeei” som hun sa, på sin lett kleine lakoniske måte, hehe.

Eva, som fikk en antydning til et eller annet i fjeset da Emma nevnte Jonas, sier uansett selvsagt ja til Emma, det er greit, vi tar vare på deg, osv. Vi må jo passe på hverandre, sier hun idet Emma har gått.


Foto: NRK

 

Den tok Chris til seg.

For i neste scene ser vi konfliktskye Chris entre en kjent dør og gå inn til….DR. SKRULLE!!!


Bank bank, har du tid et øyeblikk til å dele ut litt ironi, småfrekke kommentarer, løgnbeskyldninger og kanskje et godt råd? Foto: NRK
 

hoOOOOOOHooooo! Jeg knakk nesten sammen i latter når jeg så den gærne skole”legen” igjen, som jeg nesten hadde gitt opp håpet om å få se igjen i Skam. Vi rakk henne såvidt da, for hun hadde 2 timer, 17 minutter og 13 sekunder igjen før sommerferien 😉

Christina Berg, sier Skrulle, til Chris, som er sjokka over at hun vet navnet hennes. “- Jeg kan navnet på alle elevene på den skolen her jeg”, sier dama med hvit frakk. Ikke helt tapt bak en gammel kontordør likevel altså.

Chris har iallefall oppsøkt henne for å få hjelp til å hjelpe Vilde, som Chris mistenker har en mor som sliter. Altså, til Dr. Skrulle sier hun at “- jeg har bare en venninne som..”, før hun avbrytes, og Skrulle starter foredraget sitt om det å ha venner, det er ikke bare bare og om at de gamle på sykehjemmene sitter i ensomhet 😀 Og Christine sier seg enig. Med Dr. Skrulle! 😀 Det måtte være Chris som responderer til henne med “det er faen meg sant ass”! 

Seansen inne hos “helsesøsteren” Dr. Skrulle kan best oppsumeres som absurd komikk, med dypt alvor i bunn. Der sitter skrulla, med den hvite plastdildoen sin midt på bordet, og kommer med sine ramsalte råd og visdom pakket inn i reinspikka skrullete formuleringer 😀


Christina, dette har jeg lært deg før, ikke bruk en blyant, den er litt for tynn. Foto: NRK
 

ÅÅåååh jeg klarte ikke stoppe le av scenen inne hos henne. Men fy fader, i alle de sprø formuleringene hennes er det sannhet og faktisk gode råd!


Hallo, du, se på meg nå, ikke bare på den hvite greia, Okey? Foto: NRK
 

Skrulle får nemlig Chris til å innse at hun er den som må hjelpe venninnen sin. Klippet viser en Chris som er selvbevisst sin frykt for konflikter, hun vil være en bedre venn og sier hun ikke er god på sånne greier. -” Jeg tror du lyver” (når du sier “jeg er ikke så god på sånne greier” hermer  Dr.Skrulle). Før hun fortsetter, med store bokstaver billedlig talt; A-L-L-E   S-Y-N-S   D-E-T   E-R   U-B-E-HA-G-EL-I-G  M-E-D  K-O-N-F-L-I-KT, men det betyr ikke at man skal unngå dem, legger hun “pedagogisk” til. Sjekk trynet på Chris. Ubetalelig.


Chris syns legeregninga ble litt  i drøyeste laget. Foto: NRK
 

“- Vet du det Christina Berg, jeg tror du skal være veldig forsiktig med de sannhetene du driver å forteller til deg selv, om deg selv”. Baaaamboom! -“Jeg ser en jente jeg, som er mer enn nok ei god venninne. Jeg ser en jente som prater med venninna si, og jeg ser en jente – SOM EEEELSKER konflikt”.

Sjekk trynet på Chris igjen. U-be-ta-le-lig!


Ah, du kødda ja, du er jo skolelege…isj. Du er inkludert du. Foto: NRK
 

Rett i kurven. 3 points. Selv om det var litt over the top på slutten der, hahaha Ååååååh, Dr. Skrulle ass! Utvilsomt et av sesong fires morsomste klipp.

Astrid Elise Arefjord. Som Doktor Skrulle. En sann kultfigur!

Tenk det, Dr. Skrulle var den som fikk Isak til å innse at han trengte noen å preike litt med i sesong 3 da han kom med søvnproblemene sine, og nå klarte dama det igjen, hun fikk Chris til å skjønne at hun er en god venninne. Chris skal hjelpe Vilde.

I chatten litt senere skriver Chris, på sitt urkomiske vis, at Vilde seff skal få låne penger av henne. Hun har nemlig pusseyen sin full av sedler. Vi stryker den siste. Penger er vertfall ikkeno stress, sier Chris, og slenger på at hun er glad i Vilde, som svarer med å si det samme om Chris 🙂 Aah, vennskap igjen 🙂 Chris skal hjelpe Vilde 🙂

Igjen må Skam berømmes, for å ha gitt oss litt innblikk i en av seriens rollekarakterer, som vi her ser på en litt annen måte. Chris er ikke bare den livlige bekymringsløse jenta som er gjengens klovn og muntrasjonsråd. Hun tenker mye. Hun observerer og hun får med seg ting.

Chris er flott, og jeg skammer meg nesten litt over at jeg ikke før har skrytt uhemmet av skuespiller Ina Svenningdal som spiller Chris, for hun spiller glimrende med en mimikk og naturlighet som ikke alle klarer uten lyter, men hun nailer rollen perfekt. Chris er i likhet med flere av de andre rollekarakterene en (fiktiv) person som Skam-fansen aldri kommer til å glemme.

Ina er forresten i likhet med Ulrikke Falch (Vilde) ca 20 år (eller 21, født i 95 eller 96), men det har jeg aldri tenkt på egentlig, de som er eldre enn rollefigurene de fremstiller har nemlig gjort det problemfritt. Jeg har iallefall aldri tvilt et sekund på troverdigheten rundt alder på Nissen-elevene.

Et knallklipp igjen i Skams siste uke!


Chris og tvillingsekken sin. Foto: NRK
 

ONSDAG

EVEN

Ai ai ai, for en Skam-dag for alle som har blitt glade i Isak og Even.

Her ble det servert i pose og sekk, først et glimrende klipp full av kjærlighet og en diger provokasjon som lagde nerver, deretter chating, en egen bursdagsvideo på YouTube fra Even til Isak, og så fikk man da jammen meg også omsider en slags closure, eller avslutning, på Evens backstory, da han dukka opp i “Hei Briskeby”-gjengen sin video på YouTube (en video som riktignok kom for noen dager siden), sammen med Elias og gutta boys Mikael, Mutta og Adam. Yousef var ikke der, siden han jo har reist til Tyrkia på sommerferie.

Vi starter med dagens klipp på skam.p3.no, der Even sitter i en tom skolegård på Nissen, og venter på Isak. Han melder med vennene deres, som planlegger bursdagsfeiring for Isak i Urra-parken (som vel da for de uinnvidde vel er Uranienborgparken) der de skal grille pølser og drikke øl. Isak fyller nemlig 18. GRATULERER SÅ HJERTELIGST MED DAGEN, ISAK (regner med du leser her fniis).

Even stresser, fordi han maser litt om de har huska å kjøpe ketsjup og nok øl. Han vil nemlig at bursdagen skal være perfekt. Et sårt øyeblikk oppstår, når Even skriver at Isak egentlig er for bra for han, at de bare skulle vist hva Isak må holde ut med de resterende dagene av året. Chris svarer kjapt på støttende vis og indikerer med Dr. Skrulles ord det at Even er mer enn god nok. Men litt trist såklart, at han skal tvile på seg selv. Men han smiler. Chris når inn.


Chris har lært seg kunsten å se andre. Til stor glede for bl.a. Even. Foto: NRK
 

Stemningen letter ihvertfall når Isak ankommer. Et par øl sprettes på skolen. Selv om det ikke er vakkert. Det kysses. Joda, det må vel være lov å si at det er det da? Vakkert altså? Even spør Isak om han har sett videoen, men Isak sier han ikke har funnet den. Even har vistnok lagd en YouTube-video, men vil ikke si hva den heter annet enn at den begynner på G. Isak foreslår gule gardiner, haha, men nei det var det vist ikke, ikke grønne heller, og ihvertfall ikke Guden, selv om Isak mener det må være et passende navn hvis videoen er om han. Selvtilliten er i orden hos Isak skjønner vi.


Når man blir 18 da gjør man som man vil. Øl på skolen. Og en munn-mot-munn-klem. Foto: NRK
 

Det er idyll, og det kjærtegnes mere. Skam-fansen på nett påpeker at dette er første gang de to har kysset “full on” ( i mangel på et ord på norsk) i full offentlighet. Evakfansen får sitt her. Idyll.

Helt til det høres en stemme i forgrunnen som bryter ut av seg “skaff dere et rom, fags!”.

Isak reagerer. Han reagerer sterkt, forståelig nok, og roper tilbake til fyren på gata som vi nå ser på andre sida av veien. -“Dere er jævla disgusting”, fortsetter idioten på gata. Isak er i ferd med å miste kontrollen og er på bristepunktet.


Ingenting morsomt å si om dette bildet. Hets og sjikane på gata er jævlig lite greit. Faktisk helt ugreit. Foto: NRK
 

Det er da det skjer, som i et gjenskinn fra “O Helga natt”-klippet (og minutt for minutt) i S3, bare nå motsatt. Nå er det Even som tar tak rundt hodet på Isak, ser han i øynene og sier, ikke at han ikke er alene, men “- det går bra (…) nå tar vi det helt chill”. Han roer Isak ned. G for en lettelse. Gudskjelov. Nytt tårepresserklipp.

Et øyeblikk flashet minner om slåsskamp tankene, men heldigvis var Even der for Isak.

“Hva skjer etter at jeg har reddet deg?” “Jeg redder deg tilbake”, er to av sitatene fra S3 med Isak og Even. Og det er nettopp det vi ser her. Nå er det Evens tur å redde Isak. Og frøken Andem har fått frem poenget sitt. Isak trenger Even like mye som Even trenger Isak.


Det går bra. Even roer Isak. Og seerne. Foto: NRK
 

Og ja, så var det han jævla homofoben på gata da. Han kan ikke få bli forbigått i stillhet. Som jeg skrev i en tidligere Skam-bloggpost tippet jeg at vi ville få se noe angående det Isak og Sana snakket om på benken for noen uker siden da de ble Best Budds. Og der fikk jeg rett da, det skjer ikke alltid 😉

Her fikk altså Isak, på 18-årsdagen sin, oppleve homofobisk og sjikanerende hets slengt mot seg og Even på gata fra fremmede, og fikk oppleve noe av det Sana snakket om at hun opplever som muslim, når nordmenn hetser og spytter etter broren hennes på gata når de går sammen, fordi de tror han undertrykker henne, og hevder hun er hjernevasket. Isak fikk kjenne på det raseriet og sinnet Sana gjennom sesongen har formidlet, og han fikk kjenne på kroppen at hat eksisterer. Det er ikke vakkert å se på. Derimot viktig. Sana hadde dog helt feil i en ting hun sa den gang, nemlig da hun sa til Isak at “ingen kan se på deg at du er homofil”. Jo, det kan de, her sammen med Even kunne de det.


Dette ble kraftig kost for han tullingen på andre siden av gata. Ikke at jeg tror noen av hans likesinnede har lest helt ned hit i denne bloggposten, men er du en av de, og fortsatt er her, godt  jobba. Skjerp deg eller pell deg vekk. Foto: NRK
 

Et kraftfullt klipp. Skam har jo gjennom hele sesong 3 gjort en formidabel jobb med å normalisere det å være homo, en sesong som har betydd uendelig mye for mange, men der de i hovedsak fremstilte frykten som noe som for det meste foregikk i Isaks eget sinn i hovedsak, som skildret frykten hans for reaksjoner fra venner og familige, en frykt som viste seg å ikke være noen grunn for, ettersom han fikk full support fra alle hold, slik det skal og bør være. Imidlertid vet jo alle at det eksisterer hat mot homofile, mot muslimer, mot mye annet, og denne gangen spyttet Skam det midt i fleisen på seerne.

Ikke fra en muslim slik det tidligere i sesongen ble antydet, men som viste seg å ikke stemme, men fra det som fremstod i klippet som en “vanlig” nordmann. Eller vanlig og vanlig fru Blom. Hvor vanlig eller normal er en person som går på gata og roper hatytringer mot et kyssende par liksom, men dere skjønner vel tegninga. Hatet kom fra det som antagelig var en etnisk nordmann.


En klem som varmer Skamhjertene. Trøsteklem. Isak er roet ned. Foto: NRK
 

Isaks reaksjon fortalte oss forresten også noe annet, som setter tankene tilbake til et klipp i S3, da Eskild lekset opp til Isak om å stå for den han er (det klippet der Eskild gav Isak en lavendelduft og det ble diskusjon om pride og parade). Her gjorde Isak akkurat det. Han stod i hat. Han stod for den han er, som han gradvis har gjort siden mot slutten av S3. Isak-karakteren har altså hatt en voldsom sterk progresjon og utvikling gjennom sesongene. Derfor er nettopp Isak en favoritt hos mange, på tvers av hvor en selv står i livet.

Ellers har jo skamfansen på kommentarfeltet til klippet analysert og overanalysert klokkeslett og mere til, 12:12 speiler 21:21 som er klokkeslettet Isak ble født, 13:13 speiler verslinjer fra bibelen eller 31:31 fra koranen and so on. Bare å fordype seg i kommentarfeltet, da flyr minuttene farlig raskt unna ass! Man må kanskje være litt sær eller spesielt interessert for å ta seg tid? 😉

Vel. Dagen var langtfra over. Isak skjønte ikke hva videoen på noe med G het, ikke før et stykke ut på dagen ihvertfall, men den gåta løste selvsagt Evak-patriotene raskt i kommentarfeltet.

“Gutten som ikke klarte å holde pusten under vann” heter YouTube-videoen laget av Even, som en hyllest til Isak, og lagt ut under brukernavnet Art Vandelay. Hohoho. Seinfeld-referanse igjen der altså.

Men å holde Even klarte han 😉 Noen klikk på den videoen der ja iløpet av kun noen timer. Foto: YouTube (NRK)

 

I den knapt 2 minutter lange videoen på YouTube er det ren skjær herlighet, nesten flowerpower, med en kolleksjon av Isak og Even memoris fra det siste halvåret, tonesatt av en Gabrielle-låt – og hvis ikke dette gjorde Evakfansen himmelsk oppglødde, ja da gjør vel intet det.


Nu kör vi. Foto: YouTube (NRK)
 

Så holdt han sitt ord da, Even. Han sa jo det i S3, at han skal lage en film om Isak, som han skulle kalle “Gutten som ikke klarte å holde pusten under vann”, som naturligvis spiller på bassengklippet i S3. Heldigvis ble det ikke en pompøs drittfilm. Og forresten hadde Even feil i en ting han sa i den YouTube-videoen fra Elvebakken. En kjærlighetshistorie kan være episk selv om ingen dør 😉

Siden denne fantastiske Skamsnutten ligger på YouTube kan jeg jo servere den her. Alt annet ligger fritt på skam.p3.no 😉

Innlegget fortsetter under videoruta.

 

Videoen til Isak  fra Even ble lagt ut tidlig på dagen, men på Skam.p3.no kom den først som en del av en sms-dialog mellom Isak og Even, selvsagt datert klokken 21:21 på Isaks fødselsdag, og publisert under det….eeh…lettere umistolkelige navnet “boner”…

“Fy faen” (- Isak)
“Jeg elsker deg”

* video – og litt snakk om …boner*

“Skal vi stikke”

“Vi kan ikke stikke det er bursdagen din” (- Even)

“Jeg bestemmer det er bursdagen min”

Var dette Skams farvel med Isak og Even? Nå er det bare å gå og gråte en skvett for savnets skyld.


Isak. Foto:  YouTube


God natta, Isak og Even. Sweet dreams. Foto: YouTube.

 

EvAk har revolusjonert norsk drama på en måte ingen egentlig kunne forestille seg, og Tarjei S. Moe og Henrik Holm har utrettet skuespill av klasse. Det er publikumsprisen under årets Gullruten et synlig bevis for. Kjemien og samspillet mellom de to har vært enormt imponerende, eksplosivt og fascinerende.

Men forhåpentligvis dukker de vel opp på eid-forspillet til Sana også 😉

Julie Andem har vært skamrost side opp og side ned, men også den ansvarlige for alle disse fantastiske chatene og sms-meldingstekstene fortjener sin endeløse rekke med ros. Mari Magnus har gjort en jobb for historiebøkene innen nyskapende dramaproduksjon hun også. Jenter, dere er fantastiske! Takkass.

Så kom da også det nevnte “Hei briskeby”-klippet, hvor vi – ENDELIG – fikk se Even og høre Even med egne ord, fortelle litt om bakgrunnen fra Elvebakken, om den tunge tida og om selvmordsforsøk. Ikke veldig detaljert akkurat, men nå har vi fått den biten på plass også, så jaggu klarte altså Skam-guru Andem å få med det til slutt, dog på en litt merkelig måte i en YouTube-video. Even og de gamle vennene hans fra bakka. VENNER IGJEN. Som vi også så på Evas bursdagsfest nylig. Men altså, fy faen ass, detta var digg å se. Even tilbake med venenne sine. Det varmer, selv om vi ikke har fått verken se eller høre hele pakka. Men trenger vi det? Nei. Jo, vi skulle gjerne fått mye mere, men dette føles som enda en forløst oppnøstet knute som nå fikk en verdig avrunding.

TORSDAG


Foto: NRK

 

WILLIAM

Det ble William på torsdag. Til glede for veldig mange, som har skreket seg hese etter mere Noora og William. Men kanskje litt skuffende for de som ønsket Eskild, Elias, Magnus, Linn, eller noen av de andre. Men det helt naturlige nå var faktisk William, ettersom han var en av de opprinnelige fra sesong 1-begynnelsen, og som ikke har hatt egen sesong. Det var enda et flott siste-uke-klipp.


The sun always shines on…Noora og William. Sommer. Sol. Idyllisk. Foto: NRK

Et stillferdig klipp, måkeskrik i det fjerne, skinnende hav, og to turtelduer liggende på pledd i gresset. Litt motorduer fra vann og himmel. William, med hårluggen vekke fra ansiktet, får en sms fra faren i London. Han lurer på om William har snakka med Noora om det. Nei. Oida, hva nå?

Noora er også ønsket  på flere hold. Isak melder henne om talen til Sanas eid-party. Gårsdagens opplevelse på Nissen har gitt Isak en påminnelse om all dritten Sana har måttet tåle, og han minner Noora om å ta med i talen hvor sterk Sana er. Flott, Isak. Det ringer. For tiende gang idag fra samme nummer. Linn trenger dopapir. Og vil ha Noora hjem for TV-titting. Hun høres ut som den Linn vi kjenner. Smådeppa og lavmælt.

Står det ikke noen doruller igjen etter Isak på kollektivet forresten? 😉

Noora forteller William om Sana, om at de aldri ville ligget der i dag uten Sana. Ikke bare på grunn av mailen, men også fordi Sana mente hun burde gi William en sjanse helt til å begynne med før de ble sammen.

William småflørter videre med gresstrået sitt, tar opp telefonen og tekster faren igjen. Han har snakka med Noora sier han, hun vil ikke dra (tilbake til London dit faren underforstått vil ha william igjen), hun trenger å være hos vennene sine. Et øyeblikk ser man for seg at de seiler sin egen sjø begge to.

Imidlertid har William mer på hjertet til far. “Og jeg trenger å være hos henne”, tekster han (på engelsk). JAdda! William har tatt et valg. Et godt valg. Han setter Noora først denne gang. Det er romantisk. Det er en skamtastisk måte å ta farvel med Noora og William. Det endte godt. For alle på sine måter.

Jeg har ikke hatt verken William eller Noora som de fremste favorittene, men deres sesong og forhold har betydd så mye for massevis av Skam-fans at det gleder stort, og det har vært en fantastisk reise, der Thomas Hayes og Josefine Frida Pettersen på flott vis har gitt liv til William og Noora. Ok, Noora har virkelig vært en super venn. Gode Noora. Og William har blitt veldig nyansert etter de første inntrykkene man fikk av han.

Det blir sikkert en humpete vei noen ganger for Wiiliam og Noora, men de går den sammen. Eller hvordan skal man ellers tolke det han sier om sommerfugleffekten og kaosteorien? Sommerfugleffekten er en formulering knyttet til de kaotiske systemer (se kaos) som uttrykker at små endringer i forholdene ved et visst tidspunkt kan forplante seg og gi store virkninger senere (og den forklaringa klippa jeg fra kommentarfeltet gitt).

 


To sommerfugler. Fullstendig kaos. Eller lykke? Jeg går for det sistnevnte. Foto: NRK
 

Litt utpå ettermiddagen kom forresten svaret fra far på sms, som ber William droppe Noora. Noe som ikke er aktuelt. William svarer at han allerede har søkt på jusstudier i Norge. Svaret fra far borti UK er noe av det trasigste jeg har sett på ei stund.

“Well, I`m cutting you off. So let me know when you change your mind”

Snakk om farstype ass. Og her betyr ass ass. På engelsk.

William lar seg ikke rokke og gir et kort og konsist svar.

“Whatever”.


Den siste uka har virkelig SKAM levert varene. Det har vært en fryd. Uka har faen meg vært jul, nyttårsaften, 17. mai, eid, og bortimot alt hva en måtte begjære som Skam-fan.  Det har vært alt det Skam er. Love. Vennskap. Alvorstunge temaer. Viktige teamaer. Mere love. Alt er Love. Og mye humor. Vi fikk Dr. Skrulle!!! Vi fikk Vilde! Vi fikk Christina Berg som kvinnet seg opp! Vi fikk Noorhelm. William gjorde comeback! Vi fikk YouSana! Vi fikk Isak og Even. Vi fikk alt. Eller ja, alt..isj. Mye vil ha mer.

Skam har lært sine seere mye, men et par punkter de spesielt har lært bort er de evige tre små ord “Alt er Love“.  Du trenger såvisst ikke være muslim eller engang religiøs for å forstå, føle med, sympatisere med og forstå Sana, og bli truffet av hennes sesong. Du trenger slettes ikke være homo for å bli bergtatt av historien og forholdet mellom Isak og Even, du trenger langt fra være tenåring for å relatere deg til og leve deg inn i seriens univers og temaer relatert til ungdomstid som har blitt tatt opp, som i tillegg til de nevnte rollefigurers sesonger også har inkludert en rekke andre temaer. Skam har dessuten vært litt sånn mindblow-aktig virkelighetsnær i flekkene. Alle disse SMS- og messenger-loggene. Instagram-kontoer. YouTube-videoer. NRK har altså gått langt utenfor egne kanaler for å produsere helhetsinntrykket.

Noen har kritisert S4 for å være en sesong som skal være politisk korrekt og kritikerne har hatet at en hijabkledd muslim har blitt løftet opp og frem som hovedperson. Det har blitt hevdet at Skam har bedrevet snikislamisering. Ikke for å lete etter hat, men dette er regelrett sprøyt. Pisspreik. Mer enn noe har sesongen tvert om vist en muslimsk jente og familie, som er som folk flest er. Dessuten, ingen av de tre tidligere hovedpersonene har fått sine dårlige og mørke sider så fremstilt som det Sana har fått i S4.

Skam er nesten ved veis ende. I skrivende stund gjenstår kun fredag, og forhåpentligvis lørdag, selv om Skams episode 10 på TV er programsatt til fredag kveld. For det eid-vorset til Sana på lørdag SKAL vi seere ha med oss. S.K.A.L. Hører du Julie? 😉

Les også Filmhjertes tidligere Skam sesong 4 bloggposter:

SKAM – UKE 1 – God sesongstart
SKAM – UKE 2 – Sanabanden marsjerer videre
SKAM – UKE 3 – Blodomløpet igang
SKAM – UKE 4 – Tid for ømhet
SKAM – UKE 5 – Og da smalt det!!!
SKAM – UKE 6 – Kjedelig eller intenst

SKAM – UKE 7 – Sanas hevn
SKAM – UKE 8 – LOS LOSERS RUL(L)ER!!!

SKAM – UKE 9 – YouSana klemte til!

PS: Ukas andre og årets siste Skam sesong 4-bloggpost kommer i løpet av helga.

#Skam #skamnrk #NRK #nettserier #nettserie #JulieAndem #Isak #Even #evak #Noora #William #Vilde #Chris

SKAM – S4, Uke 9 – YouSana klemte til!


Ukas SKAM-update er her!

Det drar seg ubønnhørlig mot slutten for .SKAM. – men fortsatt gjenstår en knapp uke før det hele avrundes førstkommende fredag, på sankthansaftenen.

ALLE FOTO: NRK

I uka som har gått siden sist har “Noorhelm” (som altså er Noora og William, eller “Wilhelm” som Noora først kalte han) sine fans fått oppfylt sine våteste drømmer; reunion mellom sesong 2`s turtelduer.

Omsider fikk vi da også litt “YouSana”.


I`m the King of the world!
 

Her er iallefall SKAM-uka siden sist, slik Filmhjerte har sett det, med småsleezy kommentarer, forsøk på morsomheter, jubelbrøl, hjertesukk og hele pakka, fra søndag  (11.juni) til lørdag (17. juni).

SØNDAG

DIN TUR

Mørketiden er over for Sana, som endelig har begynt å smile igjen, og å så smått snakke med folk. Slikt bruker å hjelpe på, sies det. Denne søndagsettermiddagen står Sana atter en gang og beskuer bakgårdshagen, og smiler lurt, for hva skuer hennes øyne? Mannebein! Der sitter nemlig Yousef lett antrukket, og sammen med Elias og gjengen gjør han det 19-20-åringer flest gjør en solfull søndags ettermiddag; kaster på stikka 😉


Sana oppdager mannebein. – Jeg slår meg ned her jeg.
 

Vel, Sana våger seg iallefall ut, og setter seg i gresset sammen med den norsk-tyrkiske sjarmøren, og de begynner å smalltalke litt om festen de var på fredag. Yousef trekker frem hvor fett han syns det var, med Evas gave, og Eskild og Even, mens vi hører de andre gutta i bakgrunnen snakke om Istanbul, masse mat og at Yousef skal dra.

Sana nevner såvidt til Yousef at hun snakka med Noora, som vi vet altså ikke hadde noen greie med Yousef, men for syvhundreogåtteogførtiende gang minst denne sesongen blir Sana avbrutt før hun får sagt noe. Elias roper nemlig “Når drar du”, til Yousef.

Sana blir en smule betenkt, og spør hvor han skal og når han kommer hjem igjen. Yousef skal til Tyrkia, og der blir han til i august, svarer han, før han småflørtende knipser litt grønt gress på Sana og går for å kaste pinnen sin, mens Sana blir sittende tilbake med et småleit ansiktsuttrykk.

Drømmeprinsen skal til Tyrkia hele sommeren. Yousef treffer blink på stikka, og legger armene i ring rundt bestbuddies Elias for å feire. -“Det er alltid meg og Elias”. Hm.

Og verken Eva eller Vilde har hørt et pip fra Noora siden fredag, til Sanas begynnende fortvilelse.

Så var det ikke helt lyst likevel…

MANDAG

Ingen “live”klipp mandag, men til gjengjeld en skikkelig herlig chat på messenger mellom Sana og hennes nylig ervervede best buddy og Imam, Isak. Sana prøver nemlig fortsatt å få Noora i tale, men heller ikke Isak har hørt noe fra henne. Derimot har Isak hørt fra Skams eget Se&Hør – Eskild seff – at Sana er in love i Yousef, og spør om det stemmer.

“ja”, er svaret fra Sana.

Kort og konsist! Endelig Sana. Endelig et rakt og ærlig svar. Men så var det jo heller ikke hvem som helst som spurte.

Isak er overrasket over at hun innrømmet det, og gir sine beste anbefalinger. Yousef virker som en jævla fin type, sier han, og slenger på en nydelig “Isak approve” 😀  Når Sana prøver seg med at det er komplisert, kommer Isak med et par linjer som man jo bare må la seg bli rørt av (og det var det jaggu mange i kommentarfeltet på Skams nettside og som ble):

– “Yo. Det er alltid komplisert
Se hvem jeg er sammen med a
Og Even er den beste i livet mitt”

Imam Valtersen har talt. Isak der altså. Nå som Love Guru også, med en del bedre råd til Sana enn de den selvutnevnte Guru adviser Eskild serverte henne på lørdag. Jævla fin type, sa Isak om Yousef. Han kunne like gjerne snakka om seg selv, Isak. For det er han virkelig. Alle burde hatt en Isak i livet sitt.

Forøvrig så jeg på skam-sida noen som mente at Isak var frekk eller ufin eller whatever, når han sa det om “se hvem jeg er sammen med a”. Bare tøv. Selvsagt var han ikke ufin eller prøvde å latterliggjøre Evens problemer som bipolar. Her tror jeg det må bero på at internasjonale seere ikke helt forstår den norske kulturen og væremåte. Vi sier ting direkte. Og ingen som har fulgt Skam kan vel si noe annet enn at Isak elsker Even  og støtter han, så alt det der faller på sin egen urimelighet. Even har vel dessuten selv tidligere vist litt selvironi, noe mange mener er en bra ting. Det Isak nok mente med det han sa var vel snarere at hans og Evens forhold har hatt en kronglete og komplisert vei. Å si noe annet vil være helt feil. Nå er jeg dessuten lei alle disse tøysekoppene som kommer med sure Isak-kommentarer. Isak er konge. Punktum.

TIRSDAG

SNAKKE OM ALT

Sana, Chris og Vilde sitter utenfor Nissen, og har fortsatt ikke verken sett eller hørt noe fra Noora. En Sana med et lysere sinn, kledelig antrukket i hvitt, ser fortsatt mørke skyer. Dog ikke like mørke som Vilde, som kjenner noe i magen sier hun (Skulle ikke forunde meg om det Vilde kjenner i magen er en liten Magnus, hehe). – “Tenk om han har drept henne”, sier en skremt Vilde, som tenker på Williams tendenser til å være voldelig.

 

– “Herregud, de puler”, beroliger Chris.

Det var nesten så man rakk å få en uggen følelse selv i magen, før Magnus dukker opp og nusser litt på Vilde, og en kjent motordur høres.

For neida, William har ikke drept noen, han og Noora er tydeligvis i beste velgående, der de ankommer i slowmotion, stigende ut av Williams kjerre, den ene mer glisende enn den andre, Noora kledd i Williams klær, akkompagnert av klippets soundtrack hvor det synges om fuckgirl…

Ja de som bare visste hva de to gjenforente turtelduene har hatt for seg de siste dagene 😉

Så da var det vel en sannhet i de visdomsordene Eskild sa til Noora i sesong 2, om hva hun trengte, for Noora stråler om kapp med Oslo-sola, og er ikke det minste sur på Sanasol for e-postsnikeriet hennes. Tvert om. Noora skampriser Sana og slår fast; – dette er det beste du har gjort, sier hun, og stråler om kapp med seg selv omtrent når hun forteller at hun og William har snakka ut om alt.


My name is Bo…William!

 


Slik ser altså Noora ut når hun er nyp*lt 😉

 

Så var den bekymringa ute av verden.

Jaja, målet helliger middelet, eller noe i den duren.

Så var det tid for litt Yousana-snakk mellom Noora og Sana. Sana får den bekymrede minen tilbake igjen og forteller hvor komplisert det er, men det er ikke Noora interessert i å høre noe om, og “presser” Sana til å adde Yousef på face igjen og sende han melding. Yeppyepp!

Stilren scene forresten, med Sana og Noora sittende i trappa, smilende, leende og med en lett og avslappa sinnsro.


Jentesnakk på trappa.
 

Ellers fikk vi jo litt ekstramateriale denne tirsdagen, med jentesnakk på face om nypulte Noora, og andre trivialiteter…

ONSDAG

STERK I DIN TRO

Vi er i Bakkoush-residenten, der Sana viser frem bilder av vennene sine til mor Bakkoush. Og joda, moderen approves. Ja hun syns til og med at Sana skal invitere de hjem på besøk. Snill mamma 🙂 Det tikker omsider inn svar fra Yousef, som er keen på å finne på noe med Sana, og det ser jo seff mor siden Sana står og viser frem telefonen, så omsider forteller Sana mor at hun liker Yousef. Det var vel ikke så vanskelig vel? 🙂


Mamma, sånn lager vi gulrotpurè.
 

Men mor er ikke helt begeistret for at Yousef ikke er muslim, og forteller Sana om at hun tror det vil bli vanskelig og ensomt å være sammen med noen som ikke er troende, fordi når Sana en gang i fremtiden kanskje tviler på sin tro mener mor det vil være ensomt å ikke ha en ved sin side som i forstår hva hun føler, tenker og tror på. Teite mamma!

For Sana lar seg overbevise av moren, og sender for ørtende gang motstridende signaler til Yousef som svar. Hun avlyser hele finne-på-noe-greia! AAAAH! Fikk Yousana seg et skudd for baugen nå? Sana ser litt skeptisk ut til meldingene hun nettopp har sendt Yousef, men lyser igjen litt opp når det tikker inn meldinger fra Los Losers-gjengen om en liten prøverulling av vanen deres på fredag. Er vi klare for det da? Joda.

TORSDAG

Ingen live updates på torsdag heller, men på face beretter Sana for gjengen at hun har avlyst med Yousef….Det var den romansen? Nja, det er vel mer på lur? Jeg mener å ha lest at skuespilleren bak Yousef skal ha sagt at han ennå ikke hadde spilt inn den vanskeligste scenen? Kan vel kanskje tyde på at det ikke er helt dødt vel 😉

FREDAG

MAGHRIB

Noe rulling fikk vi nok ikke, det var enda en avledningsmanøver, istedet fikk vi et godt over 20 minutter langt fredagsklipp, med fascinerende foto og en like flott Oslo-skyline og begynnende solnedgang i bakgrunnen. Et skikkelig lunt, morsomt og båndende klipp, der vi endelig endelig eeeeeendelig fikk en dose med søtladent begynnende romanse mellom Sana og Yousef. Soulsmatene våre.

Men før vi kom så langt fikk vi en koselig innledning også, der Sana har bønnestunden sin, der hun ber for vennene sine. Sana, tydelig lett til sinns, som om mange byrder har blitt løftet fra hennes skuldre, ber om “at du passer på Eva, og Vilde, og Noora, og Chris, og at du passer på Isak og Even, og Elias. Og Yousef ” 🙂 En skikkelig fin seanse. Roen brytes imidlertid av musikk utenfra, som minner Sana om nettopp Yousef, men musikken kommer ikke fra bakgården der gutta tidligere har ligget henslengt, men fra etasjen over.


Ok, der kom visdomsordene fra Chris 😀
 

Musikken setter likevel følelsene i sving for Sana, som angrer seg for meldingene til Yousef om å avlyse daten deres. Så hun ringer han! (Etter en sms-runde med jentegjengen som minner om at livet er nå, og mens Sana påpeker at ifølge islam er livet etter døden, skyter Chris helt riktig inn at ifølge henne er underlivet dødt etter døden. Søt den gjengen ass!). Så da ringer hun ihvertfall! Yeah! Men Yousef har andre planer! NEEEI! Yousef kødda bare da, han vil selvsagt fortsatt treffe Sana når som helst før han drar! JAA!

Og ved vannkanten båndes det. Både rørende og søtt, med litt alvor på toppen. De teller ned til når dagens faste er over for Sana, som endelig kan få i seg mat og drikke. Sjarmør Yousef har naturligvis ikke møtt opp til date med en jente som har fastet i bortimot 20 timer, uten å ta med seg mat! I sekken har han hjemmelaga suppe fra mor 🙂 Sweeeeet!


Ingen kalddusj for Yousana.


Svanesjøen…


Ingen alkohol denne fredagen.
 

Ihvertfall får Sana og Yousef seg en real og lang samtale, der det naturligvis er underforstått at de liker hverandre litt mer enn bare godt, selv om det ikke nødvendigvis fremkommer med ordene som sies.

Ihvertfall går Skamfansen smilende inn i sommernatten etter avslutninga på klippet, den trengte vi forresten.


Ute på bryggekanten…
 

En slutt som bare er begynnelsen for Yousana, får vi håpe. For med en god og varm klem mellom Sana og Yousef var klippet forbi.

 

Den klemmen var nice ass.

LØRDAG

En time inn i lørdagen dukka det seff opp en liten chatlogg mellom YouSana også, med humor og kos.

Men, skal virkelig Yousef dra til Tyrkia nå da? Jeg hadde syns det ville vært dritkult hvis han ikke dro likevel, eller kommer tilbake på Skams avslutning neste helg 😉

Når denne Skam-bloggposten ble ferdigskrevet hadde ennå ikke lørdagens klipp, som enkelt og greit heter “VILDE” ikke blitt publisert ennå, så omtale av det og resten av den kommende Skam-uka kommer plutselig i neste uke 😉
Men btw, det blir kos med litt Vilde-fokus 🙂

Les også Filmhjertes tidligere Skam sesong 4 bloggposter:

SKAM – UKE 1 – God sesongstart
SKAM – UKE 2 – Sanabanden marsjerer videre
SKAM – UKE 3 – Blodomløpet igang
SKAM – UKE 4 – Tid for ømhet
SKAM – UKE 5 – Og da smalt det!!!
SKAM – UKE 6 – Kjedelig eller intenst

SKAM – UKE 7 – Sanas hevn
SKAM – UKE 8 – LOS LOSERS RUL(L)ER!!!

#Skam #NRK #seriesnakk #serie #serier #TVserier #nettseri

SKAM – S4, uke 8 – LOS LOSERS RUL(L)ER!!!

Så skjedde det igjen denne uka, det Skam er så glimrende til; Å skape magiske skamtastiske øyeblikk. Ikke bare en gang, men to.

Endelig er ukas SKAM. bloggpost fra Filmhjerte her 😀

Alle foto: NRK (om ikke annet er presisert)

Onsdagens klipp gikk inn i Skamhistorien som et av hele seriens absolutte høydepunkter, i en sesong med mye tungsinn, ensomhet og utenforskap disket Skam-dronning Julie Andem opp med en gledespakke av en scene, som faktisk (til tross for at jeg vil savne Skam noe helt for grønnjævlig) kunne funka som en perfekt slutt for hele serien. Og på fredag, i det som allerede var en gledesbombe,  dukka jaggu to gamle Skam-profiler opp igjen!

Heldigvis er dog sesongen ikke over ennå, fortsatt gjennstår knappe to uker med Skam før det uomtvistelig er over.

Eller kan man drømme om et Skam-comeback i 2018? Omså bare en russebuss-spillefilm? 😉

For et par uker siden spurte jeg meg selv, og dere, hva denne sesongen ville fortelle oss, sånn egentlig, bortsett fra å fortelle Sanas historie, og de utfordringene som ligger der for en muslimsk ungjente i å tilpasse seg det norske samfunnet.


Har Sana føkka over for Noora også? Foto: NRK
 

Svaret på det har vel utkrystallisert seg på mange områder de siste ukene. Sesong 4 har vist en god del, om betydning av vennskap, den har fortalt at man i ung alder kan gjøre dumme ting man angrer på og ikke helt ser konsekvensene av, at ens valg fort kan få en dominoeffekt der andre enn en selv rammes. Der venner rammes og får skylden. Vi har fått en liten leksjon nettvett. Den har vist en angrende Sana, som har følt en hjerterteskjærende anger den siste uka etter det hun gjorde, og sesongen har vist oss noe om tilgivelse og å legge gammel shit bak seg. Sesongen har handlet om å ikke dømme andre, ihvertfall ikke før man ser hele bildet. Det har handlet om mobbing og baksnakking, først og fremst blant jenter, noe mange har satt pris på har blitt belyst, og det har handlet om å være annerledes, eller å føle seg annerledes, utilpass og ikke akseptert.

Ja, sesongen har selvfølgelig også vist at Iman Meskini som spiller Sana er stappfull, ikke av alkohol, men skuespillertalent. Steinansiktet vi har lært å bli glad i har myknet opp og fått flerfoldige nyanser, i alt fra regelrett skam, redsel, forferdelse, oppgitthet, sinne/surhet, til sorgtung gråt og renhekla ekte glede. Ifjor fikk Tarjei Sandvik Moe massiv ros og ble hyllet av stort sett alle, og hylles fortsatt, for sin fantastiske rolle som Isak, og han fortjener hvert et positivt ord som er sagt og skrevet om han. Isak og Tarjei har gått rett inn i Skam-publikumets hjerter, og der blir han nok værende for alltid. Med sesong 4, til tross for synkende seertall, har også Sana og Iman Meskini tatt veien inn til Skam-fansens hjerterot, med sin ærlige fremstilling.

Vi kommer til å savne dem alle. Isak. Even. Sana. Vilde. Jonas. Magnus. Noora. Eva. Chris (Jente-Chris). Eskil. Linn. Særlig de. Ja for pokkern, også resten. William. “Penetrator”-Chris. Mahdi. Elias. Yousef. Ikke fullt så mye Ingrid og Sara, men skuespillerne bak har levert solid. Og selvsagt – hvor er du? – Doktor Skrulle!!!

På sedvanlig vis har jeg gått  gjennom Skam-klipp og høydepunkter fra den siste uka (fra og med søndag) og frem til lørdag, med de tankene som kvernet i det skambesatte dramaelskende hodet etter hver dag.

SØNDAG

Etter lørdagens håpefulle klipp, var resten av lørdag ettermiddag og kveld pluss søndag de store chatteloggdagene (OK, kun ett innlegg på søndag, men fire på lørdag i tillegg til det fine klippet! Wuuuhuu!). Vilde og Magnus er ihvertfall i ferd med å bånde igjen, de skal vistnok lese hverandres meldinger (så tillitsvekkende påfunn gitt….) og de har lekt tillitslek (Nei, ikke å gå rundt i et mørkt rom og tok du på en pikk måtte du suge den, slik tillitsleken hennes i sesong 3 ble spøkefult beskrevet som ;p). Går nok bra det der. Mags er chill, han tilgir Vilde for det med Elias som jo bare var  sms-kødd.

Ganske morsomt å se Eva kommentere at det er ganske dust å lese hverandres meldinger og at man ikke har tillit til hverandre da. Arrester meg hvis jeg husker feil, men var vel en viss pottesur bergensk jente som i sesong 1 insisterte på å lese Jonas sine meldinger. Utsagnene fra Eva nå er nesten repriser av det Jonas sa til nettopp henne. Artig 🙂

Isak chatter med Sana om at det er drama mellom Vilde og mags pga noe broren hennes har lagt ut, han hører på videoen fra YouTube også at de snakker om Even. Oida. Noe å spinne videre på?

MANDAG

UNNSKYLD / UTVIST

WoW, to Skam-klipp på en og samme dag! Da er ting på gang!

2. pinsedag til tross, det yngler av slyngler i skolegården på Nissen. Her har trolig Skamredaksjonen gått på ei lita helligdagsblemme og rent glemt av 2. pinsedag, for jeg tviler vel sterkt på at skolen ville holdt åpent på 2. pinsedag for frivillig tentamensforberedelser, slik vi forøvrig fikk se i chatten på søndag at var planlagt (de rodde godt for å legitimere den mandagsscena i skolegården vel). Jaja, det er jo en dramaserie, noen små friheter må vel være tillatt 😉

Sana prøver å tilstå for vennene, det er jo derfor hun har insistert på at de alle skulle møtes, men igjen avbrytes hun. Eva leser heller en melding fra Ingrid som “beklager” at de hengte ut Vilde, og vil snakke. Eva får aksept fra resten av gjenget om at nå melder de seg av bussen (F*** meg på tide ass!). Eva vil ikke være venn eller på buss med noen som hater. Auda. Sanas ansikt blir bare tristere og tristere nå for hvert ord.

– Da er vi uten buss igjen da, skvetter Chris inn, før hun i en bisetning legger til at – Jeg vet om en billig van vi kan kjøpe da, men det virker ikke å bli mottatt hva hun sier. Men jepp, den kommentaren fikk jeg med meg. Dropp de falske PM-jentene. Do it!

“UKAS TRUMP” skviser seg og inn her forresten. Hoho! Idet det ringer inn til “frivillig” undervisning hører vi Eva si at det ikke er noe mere å snakke om (mobbere og haters vil hun ikke vite av), folk er crazy, sier hun, hvorpå Vilde (ute av bildet) svarer “jeg tror det har å gjøre med at Donald Trump ble president”. Fniiiis 🙂 Det utsagnet kunne man jo forresten ha analysert i det vide og det brede…

Men Chris sitter igjen på benken, og forteller Sana at de planlegger bursdagsgave til Eva, noe som rommer 6 liter. Her går det på dunken løs ja. Så dunker Sana til, og innrømmer til Chris, at saranors2-kontoen, det var det hun som stod bak ass.


– Hatet går over i mårra det. Jada, alle tror deg, Chris… Foto: NRK
 

Oi! (og et tryne som så ut som nettopp hadde sett mannen med ljåen) er en sjokkskada Chris sin reaksjon! Chris, Akward-Chris, Funny-Chris, Crazy-Chris. Happy-Chris. Brått ser vi en Chris vi vel ikke har sett før. Med frykt i ansiktet. Chris er konfliktsky, så rådene hennes er å ikke si noe. Hatet mot Isak, som Sana nå er redd for at Eva og de andre skal sette i live, det går over imårra det, prøver Chris seg, og ser mer ukomfortabel ut enn vi noensinne har sett henne. ÅÅÅåh, Chris, for noen dustete råd!

Dog et veldig fint klipp likevel, å få se en litt annen Chris. Hun ble jo heller ikke sur, men prøver på sitt klomsete vis å gi Sana velmenende råd. Vi elsker Chris 🙂

Når Sana i mandagens andre klipp litt utpå tidlig kveld leser på fb at PM-gjengen snakker om at skolen kanskje blir involvert fordi noen lærere har begynt å snuse med voksennesene sine, noe som kan føre til at de involverte parter utvises fra skolen, skriver Sana en sms til Chris der hun skriver at hun må si at hun står bak, fordi Isak risikerer utvisning. Sendt.

Uuuups da, den sms`en sendte Sana til Eva. Aiaiaia, Eva, som ikke vil være venn med noen som lager hatkontoer… (ja, ikke at den saranors2-kontoen egentlig var en hatkonto, det var jo Sara som hata i de innleggene Sana posta som “Sara”).

TIRSDAG

DET VAR MEG – IKKE ISAK

Dagen starter på face (et facebook-innlegg fra Sana lagt ut på Skam-siden) der Sana har tatt mot til seg, og posta innrømmelsen med en unnskyldning på veggen til russebuss-gruppa. Det var hun som lagde saranors2-fakekontoen skriver hun. Hun har vist også snakka med Sara og Vilde face to face (eller på telefon?), men det fikk vi desverre ikke være med på.

Katta er uansett ute av sekken. She has confessed! Den fortjente Sana mye cred for, men ingen er der for henne. Forresten, her gikk de som kun ser Skam på TV glipp av vesentlig info. Så husk, sjekk Skam-sida daglig 😉 (og insta, YouTube osv blablabla…).


Sesongens tårevåte telefonsamtale setter i likhet med tilsvarende scene i sesong 3 sine spor. Den gang var det Isak som trodde han hadde mistet Even, mens det nå er Sana som gråter over at vennene ikke liker henne lengre. Tror hun. Foto: NRK
 

Dagens klipp var forresten bare trist. Tårevått og trist. Sana snakker på telefonen med det som tilsynelatende er den eneste som vil høre fra henne, nemlig Chris. Vi hører en spak og tydelig ukomfortabel Chris fortelle Sana den harde sannhet. De andre jentene er sure, og har sagt at de ikke liker Sana så godt lengre fordi hun har forandret seg etter at bussgreia startet. Sana strigråter. Det er fælt å se på.

Vi hører Chris trøste henne så godt hun kan. – Ikke vær lei deg, sier hun, og lover at Eva, Noora og Vilde og hun selv blir å komme på onsdagens møte med PM-gjengen…Alle trur deg…

ONSDAG

HÅPER DU HAR PLASS

Et av Skams aller herligste klipp! Ikke riktig “O Helga Natt” hva gjelder emosjonelle følelser, men fyyyyyy fader for en slutt på et klipp som lenge føltes som en ny seigpining av Sana.

Klippet starter med at Sana leser opp en lang melding hun har forfattet til vennene sine, der hun stripper seg for tøffhet, og ber om å bli tilgitt. Om det er Chris eller Jamilla hun snakker med i telefonen var noe vanskelig å tolke, men men, ikke så viktig hvem (tror det var Chris?). Sana forteller om sinnet sitt, for at hun ikke er norsk nok, muslimsk nok, chill nok, fin nok, ikke passer inn godt nok, og så videre. Emosjonelt!

Litt senere utpå ettermiddagen sitter hun der da, vår angrende hustler in hijab, Sana, alene mot 10 av PM-jentene anført av Ingrid Iskald og Sara Skittsnakk. Eva, Noora, Vilde er derimot ikke der. Ikke engang Chris, som lovde at de skulle komme. Det ser mørkt ut.


Modige Sana møter det tihodede Pepsimaxtrollet. Foto: NRK
 

Som i et speil fra et av sesongens tidligere klipp der Sana hadde bussmøtet sitt, der hun sa at “Jeg dømmer ingen”, sitter hun nå på samme måte, foran en gjeng fake PM-jenter, som utvilsomt dømmer henne. Isdronninga Ingrid lurer på om ikke de andre kommer, og om Eva og Vilde tenker på å melde fra til skolen om insta-mobbinga, og minner Sana om at hvis så skjer så vil jo det komme til å ramme også Sana, og om ikke de andre jentene skjønner det?

– Jeg tror de forstår det, sier en betuttet og dypt gravalvorlig Sana, som omtrent nå begynner å innse for alvor at hun er helt alene i verden.

PM-jentene er dritlei av å vente og skal til å gå. Sana er i ferd med å bli sittende der, helt forlatt. Det føles mørkt. Jævlig mørkt.

Sana i løpet av noen sekunder, fra dette……


…….til dette! Begge foto: NRK
 

Men så vettu, kommer jaggu Skam-sesongenes gledesutbrudd. “SAAAAAAAANAAAAA…..SAAAAAAANAAAAAAAA” hører vi det ljomer i bakgrunnen. Sana snur deg vekk fra mørket, og der, fyyyy faen, der kommer en rød van rullende. LOS LOSERS står det på den, og ut av vinduene henger nærmest spasmisk elleville Vilde, Eva og Noora, mens en minst like glad Chris sitter bak rattet! JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! For faen! Er det første som farer gjennom hodet. Chris har sammen med Eva, Noora og Vilde faen meg fiksa russebil! Det er ikke sant! JO! Det er det!

 

Foto: NRK

Foto: NRK


Kuleste “Losers” noensinne! Alle foto: NRK

Selv etter å ha sett klippet 4-5 ganger minst ler jeg fortsatt en frydfull latter, mens tears of joy presser på 😀

 

Sana lyser opp som en sol. Pur glede! Endelig Sana, endelig et smil uten forbehold. Jentene hennes har tilgitt henne! Vilde klemmer henne. Eva og Noora likeså. Chris gliser sitt bredeste glis. FØKKER DERE MED SANA FØKKER DERE MED OSS, hviner Vilde ut av vinduet og flipper fingern til PM-bitchene, som får et par fingre til fra sidevinduet bak.

PM-gjengen er tause som østers, mens LOS LOSERS ruller videre!

Takk!

Jeg vil bare legge til, du er faen meg fin nok, Sana!

Ja forresten. Ikke noe mer PM-drama nå takk. End of story takk. Men man frykter vel likevel at de vil prøve å dra en hevn, de langfingrene og “bitches”-ropene skapte kanskje grobunn? For jeg er ikke helt overbevist om at den utspekulerte banden der nå tror at Isak har vært helt uskyldig, slik han selvsagt er. Lukter det litt trøbbel?

 

TORSDAG

Ikke`no klipp, ass.

På insta leverer imidlertid isakyaki da.


Foto: Skjermbilde fra Instagram
 

Så kan man jo bare frykte at det blir noe draaaaama i weekenden når vi nå både har fått reunion for girlsquaden vår, OG et pride-nussende Evak. På chatten foregår det nemlig planlegging av feiring av Evas bursdag som hun egentlig hadde forrige helg. Den feiringa skjer på fredag, hjemme hos Chris. DET blir stas da, å være med til Chris.

Men grobunn for tro om drama er det jo, etter at Vilde snakka på chatten om fighten mellom Isak og ballong-gutta, og sa at en dritings Isak fløy på Mikael bare fordi Mikael snakka med Even, og nå kommer antagelig alle på festen hos Chris. Hm. Noe mere må vel ha ligget bak den fighten? Isak var jo som vi husker neppe drita på den karaokagreia, det så vi jo når han sang for eksempel.

FREDAG

ØNSKE DEG AV HJERTET ALLE GODE TING

WoW wOw WOW!

Var onsdagens slutt episk, ja da fikk det jaggu selskap av fredagens party på episklista over Skam-øyeblikk, for de litt over 10 minuttene vi fikk fra Evas bursdagsfeiring var _LEGENDARISK_ for oss Skam-fans som ønsker at Alt er Love 🙂 Det var som å slippe inn til et bugnende matorgie etter å ha sultet i ukesvis…


Allsang på grensen neste. Foto: NRK
 

For min del vil alltid sesong 3-klippene “O Helga Natt” og avslutningsklippet “Nå”, med førjulsselskapet, være de to Skam-høydepunktene, men de to siste dagenes klipp legger seg ikke langt bak de to i skamtastisk euforisk lettelse og feelgoodkoseseggløggihjelnivå! Var onsdagens sluttsekvens av klippet et giga gledesutbrudd, så var denne bursdagsfesten for Eva virkelig paaaarty! Et party fylt av pur glede, smil, moro, dans og lek, jeg satt for meg selv og småhikstet (som da er å småflire så man nesten kveles av å holde lattertårene tilbake, klappe seg på lårene i glede and so on…), før klippet ble avsluttet med litt av en overraskelse.

For hvem andre enn Skam-William og Penetrator-Chris gjorde sin entrè? Da var det nok sikkert en og annen William-fan rundt omkring som rullegardinen gikk ned for i positiv forstand, skal man bedømme ut fra kommentarfeltet på klippet. Det er forståelig, for som vi vet sa Thomas Hayes, etter sesong 2 at han var ferdig med Skam og at han ønsket å distansere seg fra Skam-rollen. Vel vel, det var ihvertfall definitivt et gledelig Skamsyn å se han, kledelig filmet i slowmotion, der han kom sammen med “gutte-Chris” i Skams nå nest tøffeste fremkomstmiddel.

Riktignok kan det ved første øyekast virke som frøken Andem har tatt noen snarveier denne sesongen, for plutselig er jo alle venner. Men det er lov. Av og til er det enkle det beste, og av og til kan det faktisk være genialt at det skjer ting helt off screen, som vi seere ikke får være med på, men må tenke oss til, at her har noen endelig snakka sammen, eller bestemt seg for å la gammal drit være gammal drit og se fremover. Dessuten, og det er viktig, vi ser hendelsene gjennom Sanas øyne. Tenk litt på det, og du ser at Skam kanskje ikke har tatt de snarveiene likevel.

Isak og Even er venner med Elias, Mikael, Yousef, og gjengen, endelig er altså Even gjenforent med sine gamle buddys fra Elvebakken. Vakkert.


Isak: “serr, jeg banker Elias lett” 😉 Hehe. Even, Isak, Mikael og Elias. Endelig budds 😀 Foto: NRK

Even viser hvordan man svinger kølla. Foto: NRK
 

Eskild er seg selv lik. Partyløva fremfor noen 😀 Og jaggu er til og med kronisk deppa Linn med på festen, i full dans og med klamydia-historier i massevis. Lekkert, hoho.


Eskild suger til seg. Champis! Foto: NRK
 

Eva får en 6-litersflaske champis, sånn bare for å understreke at denne festen sprudler. Det bobler!

Hjertet smeltet enda litt mere når Sanasol – må jeg få lov å si ENDELIG – lar Noora få lov å snakke ut om Yousef, og ENDELIG, djizzes det tok lang tid, sier til Noora at hun liker Yousef 🙂 Så fikk vi det vi ville høre, at det er ingenting mellom Noora og Yousef. Null. Niks. Nada.

Vi fikk ikke noe Yousana-romanse i dag, men det er på vei, åååå de blikkene Sana sendte Yousef, som på sin side endelig fikk noen små anelser om at joda, Sana liker han. Sana er i ferd med å skulle fortelle Noora noe mere, antagelig om mailkontoen hennes, men den jenta skal visst ikke få snakke ut den sesongen her uten avbrytelser 😉

Før hun rakk å si noe kom nemlig årets Skam-surprise. William og “Penetrator”-Chris marsjerende inn og etterlot seg en real cliffhanger, idet Wiliam i velkjent W-stil setter blikket i en lettere småsjokka Noora, og sier; – Takk for mailen.


Comeback heroes! Foto: NRK
 

LØRDAG

Urkomisk klipp! Sana stresser fordi hun tror Noora kanskje er sur på henne fordi hun sendte mail til William, fra Nooras mailkonto. Sana søker råd hos parforholds-“ekspert” Eskild, som i kjent Eskild-Guru-stil gir sine tvilsomme råd, og forteller om en velskapt kuk han har hatt befatning med, der han står som en skjeiv Hugh Hefner, mens Linn legger ut om den gangen hun sendte en brukt tampong i posten til ei jente…Hohoho. Eskild og Linn! Det de to sier ass! 😀


Guru advising. Foto: NRK
 

Stakkars Sana, var nok ikke helt de rådene hun var ute etter 😉

 

Kun knappe 2 uker gjenstår av Skam. Fredag 23. juni (Sankthansaften) tar det slutt. I avslutningsuka fyller forøvrig Isak 18, det skjer 21. juni. Får vi en ny heidundrande 18-årsfeiring, kombinert med sankthans den siste fredagen? Der alle er happy og lever lykkelig ever after…. Nåja, før den tid er det altså nesten to uker. Det må jo nødvendigvis skje noe før den tid. Imidlertid er det nesten vanskelig å se hva som skal kunne gå galt nå etter de siste dagenes paradisfeeling. Noe har hun nok i ermet, Julie Andem. Bare vent og se!

Det spekuleres blant annet i at de neste to ukene vil omsider gi oss Sana + Yousef. Ja til det!

Sana og Isak sin samtale på benken forrige uke var ganske så episk den og, men samtalen viste vel også litt at begge fortsatt har litt å lære om den andres utfordringer. Vi husker Sana sa til Isak at “det er ingen som kan se at du er annerledes”, slik de alltid dømmer henne ut fra hijaben. Nei, det stemmer forsåvidt, ingen som ikke kjenner Isak kan se/vite at han er gay, de ser han antagelig som hetro, noe som gjør at Isak og andre i hans situasjon, gjerne selv til stadighet må avgjøre om de skal fortelle folk om sin legning. At ord som homo dessuten fortsatt i stor stil brukes som skjellsord eller som nedsettende kommentar, selv fra folk som egentlig ikke mener noe galt med det, er også et moment i det hele.

På den annen side har også Isak fortsatt ting å lære om rasisme, hverdagsrasisme, og den hverdagen Sana lever i, for selv om Isak i den samtalen sa veldig mye klokt og  fornuftig, og selv om han også modererte seg selv etter å ha hørt hva Sana sa, så er det vel ikke helt sånn at det er Sana og andre muslimers oppgave å gå rundt og være vandrende svare-på-teite-spørsmål-som-egentlig-er-rasistiske maskiner.

Det er slett ikke utenkelig at de siste to ukene vil si noe mer rundt dette?

Ellers vil det jo garantert bli en avrunding nå på “Noorhelm”, der de enten forenes og alle hjartar gleder seg, eller at de går hver sin vei i enighet.

Og, er mail-storyen ferdig? Kan slemme-Sara, som jo også hørte Nooras passord, ha noe heksebrygg under oppkok nå i innspurten?

Også har vi jo gutte-Chris da, som er tilbake og kanskje blir sammen med Eva? Fredagens flod av insta-bilder etter klippet var ferdig viste jo en rimelig god stemning på det området.

Dessuten VILVILVIL vi ha en skikkelig oppklaring i Evens historie. Et klipp eller to om det har Skam råd å koste på seg.

Og  hva med Sanas foreldre? Hvis nå Sana blir sammen med Yousef, som ikke er muslim som han sa – Og hva syns foreldrene om Sanas russebil-gjeng?

Dessuten, ja ikke at det betyr noe, men det hadde vært dritartig hvis den forbaska Pepsi Max-bussen ble skikkelig splitta.

Det er mye usagt også ennå om Vilde. Chris (jente-Chris) kunne gjerne blitt løftet frem enda sterkere (hun var dog veldig sentral i denne ukas off screen-hendelser som vi ikke har sett, i å få gjengen med på å kjøpe russevogna og tilgi Sana). Elias er det noe ved som kan være interessant å se mere av.

Så det er fortsatt tråder å ta tak i, det er fortsatt drama å bygge på.

For min del kunne de forresten ha avslutta sesongen nå. De klippene nå på onsdag og fredag var nemlig SÅÅÅÅ jækla digge.

PS: Kødda. Selvsagt ville jeg ikke ha syns det var OK med en slutt nå! 2 uker igjen jo 🙂

Les også Filmhjertes tidligere Skam sesong 4 bloggposter:

SKAM – UKE 1 – God sesongstart
SKAM – UKE 2 – Sanabanden marsjerer videre
SKAM – UKE 3 – Blodomløpet igang
SKAM – UKE 4 – Tid for ømhet
SKAM – UKE 5 – Og da smalt det!!!
SKAM – UKE 6 – Kjedelig eller intenst

SKAM – UKE 7 – Sanas hevn

#Skam #NRK #seriesnakk #serie #serier #TVserier #nettserie #JulieAndem

 

PS: For et par uker siden skrev jeg at vi ikke har sett Jamilla før. Det er feil. For i Sesong 2 så vi henne i noen scener, la jeg merke til her om dagen når jeg bingwatcha sesong 2 om igjen 😉

Filmhjerte Topp 10 Film fra Danmark

Filmhjerte elsker Danmark! Dette er filmhjertes favorittfilmer fra Danmark.

I dag, 5. juni, er det Danmarks grunnlovsdag, så dermed går hilsninger til det flate landet vi nordmenn liker så godt.

Mye av det jeg har sett av dansk film har vært veldig bra. De tre på topp er blant mine fremste favoritter uansett opphav innen sine sjangere, og topp 5 er av skyhøy klasse på hver sine måter. En topp 10-liste hadde jeg i alle tilfeller ikke et problem med å forfatte.

Eller jo. Faktisk ble det en topp 13 😉

Filmfeinschmekkere og kunstfilmelskere rynker kanskje på nesen av noen av titlene, men så har jeg da heller ikke sagt annet enn at dette er mine valg (forresten ser jeg gjerne såkalt kunstfilm også) 🙂

Bildet på tv-skjermen er fra Nyhavn og er mitt eget verk, tatt en flott sommerdag en gang jeg var i København. Forresten elsker jeg København, ah, en lækker, smuk og dejlig by!

Utenfor topp 13 og i urangert rekkefølge, men verdt å sjekke ut:

 • Pelle Erobreren (1987, drama, Oscar-vinner beste fremmedspråklige film)
 • Nattevakten (1994, grøsser, Kim Bodnia, Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl)
 • Pusher (1996, krim, Kim Bodnia, Mads Mikkelsen)
 • I Kina spiser de hund (1999, krimaction/komedie, Kim Bodnia, Dejan Cukic, Trine Dyrholm, Peter Gantzler, Nikolaj Lie Kaas)
 • Bleeder (1999, krimdrama, Kim Bodnia, Mads Mikkelsen)
 • Blinkende lykter (2000, krimaction/komedie, Søren Pilmark, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sofie Gråbøl og Iben Hjejle)
 • Gamle menn i nye biler (2002, krim/action, Kim Bodnia, Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjejle)
 • Benken (2000, drama, første del i en triologi der Arven er del 2, om danske samfunnslag)
 • Arven (2003, drama, Ulrich Thomsen, Ghita Nørby)
 • Etter bryllupet (2006, drama, Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård)
 • Antichrist (2009, Lars von Trier sin kontroversielle og sjokkerende dramagrøsser som ble kåret til årets beste danske film. Med bl.a  Willem Dafoe. Terningkast 1 i VG, 5 hos Dagbladet)
 • En kongelig affære (2012, drama, Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Søren Malling, David Dencik, Trine Dyrholm, William Jøhnk Nielsen)

13

KANDIDATEN (2008)

Spenningsfilm med blant andre Nikolaj Lie Kaas, Tuva Novotny og Kim Bodnia. Forsvarsadvokaten Jonas Bechmann lever et normalt liv, inntil han blir mistenkt for mord. Etter en natt på byen ender han opp på et hotellrom med en ung og vakker kvinne. Når han våkner neste morgen finner han kvinnen brutalt myrdet, og seg selv fanget i et nett av sannheter og løgner. Thriller med bra spennningskurve, og med et bra team forran kamera.

12

FESTEN (1998)

Thomas Vinterbergs bekmørke og mye omtalte film om svarte familiehemmeligheter. Det er duket for 60-årsfeiring på et stort herregårdsgods ute på landet, og alt ligger til rette for storstilt feiring. Men under overflaten ulmer det, og familiefasaden slår sprekker når den ene sønnen under festtalene kommer med flere sjokkerende opplysninger om sin far, jubilanten.

Temaer i Festen, som er en dogmefilm (noe som vises i filmens produksjon, som håndholdt kamera, etc) er fortielser, moral, opprettholdelse av familiens ytre fasade og fortrengte minner som bobler til overflaten, samt et par ganske så rasistiske innslag. Med blant andre Ulrich Thomsen, Thomas Bo Larsen, Trine Dyrholm, Bjarne Henriksen, Henning Moritzen og Paprika Steen.

Litt ukomfortabel og smått provoserende film, på den positive måten såklart. Særlig de rasistiske innslagene vil nok provosere mange.

11

IDIOTENE (1998, Orig. tittel: Idioterne)

Dogmefilm og dramakomedie fra kontroversielle Lars von Trier, om et, la oss kalle det psykologisk prosjekt der en vennegjeng utgir seg for å være tilbakestående og pleiere. Spesiell og omstridt film som nok ikke er for alle. Jeg finner den derimot som et lite stykke fascinerende film. Med blant annet Jens Albinus, Bodil Jørgensen og Nikolaj Lie Kaas.

Idiotene” har vel en slags kult-status, ihvertfall bør den være obligatorisk for alle med interesse for dansk film.

10

BRØDRE (2004)

Susanne Bier sin familiedramafilm Brødre (Brothers) fikk i 2009 en amerikansk remake med samme navn (Brothers). Som alltid er det uansett som regel originalen som er den beste, så også her. På rollelisten står Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen, Connie Nielsen, Lars Ranthe og Lars Hjortshøj, med flere. Brødre vant publikumsprisen på Sundance 2005 i Park City, Utah.

Brødre er et sterkt drama om en manns kamp for å gjenvinne livet og kjærligheten i kjølvannet av en voldsom tragedie. Ulrich Thomsen har hovedrollen som FN-soldaten Michael, Nikolaj Lie Kaas spiller den ansvarsløse broren Jannik, og Hollywood-stjernen Connie Nielsen får sin danske filmdebut i rollen som Michaels kone Sarah.
Når Michael sendes på FN-oppdrag til Afghanistan endres balansen mellom brødrene for alltid. Michael meldes savnet og antas omkommet, og Sarah søker trøst hos Jannik. Snart blir det klart at følelsene deres har utviklet seg til noe langt mer enn gjensidig sympati, og når Michael vender hjem fra et traumatisk fangenskap i de afghanske fjellene er alt forandret

Regissør Susanne Bier har med Brødre villet lage en film som handler om et tilfelle der hverdagen endres totalt av mer eller mindre tilfeldige begivenheter, og hvordan mennesker forholder seg til slike endringer. Det er også en politisk film, ifølge regissøren “en erkjennelse av at krig og terror også finnes her og at vi ikke lenger lever i et lite og beskyttet univers. (Resyme: filmweb.no).

9

DANNYS DOMMEDAG (2014)

Barn/ungdomsgrøsser/eventyr, i en cocktail av klimaendringer, monstre og familedrama, med den talentfulle trioen William Jøhnk Nielsen, Marco Ilsø og Thomas Garvey, og etablerte Peter Gantzler i hovedrollene, pluss Lars Mikkelsen i en komisk liten birolle.

Globale temperaturstigninger fører til at noe er i ferd med å skje i en liten dansk by. Tilstandene blir ulevelige…

Dommedagen er faktisk såpass underholdende “grøss” at jeg bare må sette denne inne blant topp 10. Samtidig får den en “special mention” som min danske guilty pleasure-film, for dette er faktisk både litt spennende, morsomt og familievennlig, men samtidig obskønt, for handlingen er naturligvis bare tull. Jeg digger uansett Jøhnk Nielsen og Lars Mikkelsen, og også Garvey og Ilsø er gode, særlig førstnevnte.

I Danmark fikk filmen 11-årsgrense, men er kidza gamle nok til å kunne lese undertekster, eller forstår dansk, så tåler de Dannys dommedag 😀

8

KVINNEN I BURET (2013, Originaltittel: Kvinden i buret)

Første film om “Avdeling Q” fra Jussi Adler-Olsens krimbøker, der to mer eller mindre bortgjemte politietterforskere får uløste drapssaker i fanget. Typisk nordisk mørk og dyster krim, slik jeg liker. I hovedrollene Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares. Regien står Mikkel Nørgaard for. Nørgaard er også mannen med regi for en av tidenes beste komiserier; Klovn, samt de to Klovn-filmene.

Se også film 2 og 3 i Avdeling Q-serien (hver film er avsluttende) med Lie Kaas og Fares; Fasandreperne (Fasandræberne, 2014) og Flaskepost fra P (2016).

7

KLOVN FOREVER (2015)

Jeg elsker Klovn! Etter at TV-serien Klovn tok slutt i 2009 kom den første Klovn-filmen i 2010.

I 2015 gjorde Casper Christensen og Frank Hvam et etterlengtet comeback med sin geniale humor, som inkluderer under beltestedet-humor i stor stil 🙂 I Klovn Forever skal Frank og Casper skrive bok sammen, men plutselig flytter Casper til USA. Frank drar selvsagt etter på besøk, og det oppstår i kjent Klovn-stil en rekke flaue forviklinger.

6

KAPRINGEN (2012, Internasjonal tittel: A Hijacking)

Spennende dramathriller om et dansk lasteskip som blir kapret av somaliske pirater i Det indiske hav.

Pilou Asbæk i hovedrollen imponerer i denne filmen som er et rystende og realistisk gisseldrama, preget av troverdig spill, særlig også av et par av de somaliske amatørene. Søren Malling er som alltid solid. Et energisk thrillerdrama fra regissør Tobias Lindholm, som anbefales sterkt av Filmhjerte.

5

KRIGEN (2015, Internasjonal tittel: A War)

Dramathriller · Krigen er historien om en dansk kompanisjef, som anklages for drap på sivile i Afghanistan under et oppdrag som gikk feil, mens han gjorde det han kunne for å redde ut mennene sine. Samtidig som vi kommer tett på den danske troppen i Afghanistan blir vi også kjent med  kompanisjefens kone og tre små barn hjemme i Danmark, som vil ha faren hjem, samt det rettsdramaet som følger.

Med Pilou Asbæk, Tuva Novotny og Søren Malling. Regi ved Tobias Lindholm, som også står bak “Kapringen“, en film hvor han i likhet med denne benyttet Pilou Asbæk og Søren Malling i ledende roller. Krigen ble belønnet med Oscar-nominasjon i 2016 for beste fremmedspråklige film.

Sterkt og tankevekkende drama som stiller publikum ovenfor moralske vanskelige valg, og som retter søkelyset på skyldsspørsmål. Hva bør eller bør man ikke føle skyld for? Og ikke minst hva gjør en krig med de involverte ute og hjemme. I tillegg til virkelighetstro krigshandlinger blir det også et rettsdrama. Pilou Asbæk leverer en enorm rolleprestasjon, Tuva Novotny er også brilliant, og alle birollene er troverdige og spiller utmerket. Filmteknisk og estetisk er det mye meget bra å spore, som et nedtonet soundtrack, hvor du som seer ikke forsøkes føres for mye til å føle det ene eller det andre, det er et velskrevet manus som løfter filmen fremover.

En sterk anbefaling. Terningkast 5 uten tvil, Krigen lukter faktisk på toppscore.

4

UNDER SANDEN (2015, lansert 2016, Orig. tittel: Under Sandet. Intern. tittel: Land of Mine)

Den 2017-Oscar-nominerte Under Sanden / Land of Mine er et opprørende stykke dansk etterkrigshistorie, basert på virkelige historiske hendelser, som beveger og setter spor. Filmen som tar for seg hvordan tyske unggutter ble behandlet like etter andre verdenskrigs slutt, da de ble tvunget til Danmark for å rydde landminer langs den danske vestkysten, er et hjerteskjærende krigsdrama preget av bunnsolide skuespillerprestasjoner. 

Filmen er en dansk/tysk produksjon, med dansk regissør og skuespillere fra Danmark og Tyskland.  Mest tysk tale, en del dansk og litt engelsk.

I noen av de sentrale rollene finner vi Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard og Laura Bro, dog er det de unge tyske skuespillerene Louis Hofmann, Emil Belton og Oskar Belton som virkelig graver seg inn mot hjerterota, mens regien er ved Martin Zandvliet.

Filmen er dessuten visuelt full av nydelig fotografering som står i grell kontrast til den tragiske historien som males utover skjermen. Terningkast 6.

3

KLOVN: THE MOVIE (2010)

En av de absolutt morsomste og sprøeste komedier jeg vet om og har sett. Jeg flirte så tårene trillet første gang jeg så Klovn: The Movie. Superlativene er mange, dette er strålende og selvsagt også mye pubertal komikk. I all rettferdighet må jeg likevel “bare” plassere Klovn-filmen på 3. plass på denne listen. Klovn er nok min favoritt fra Danmark hva ren underholdning angår siden det er hysterisk artig, men det er selvsagt ikke den filmen som er best.

Uansett, TV-serien Klovn som gikk fra 2005-2009 (og som returnerer med en ny sesong i 2018), og spillefilmen Klovn: The Movie, er legendarisk. Ihvertfall i min filmbok, der den tidligere har blitt tildelt terningkast 6. En rigtig sjov film 😉

2

HÆVNEN (2010, Norsk/Internasjonal tittel: I en bedre verden / In a Better World)

Mesterverk fra regissør Susanne Bier, om vennskap, hevn, utroskap og tillgivelse. Fantastisk film som engasjerer og som jeg anbefaler på det sterkeste. “In a Better World” fikk Oscar-pris for beste fremmedspråklige film. I hovedrollene ser vi Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen og unge William Jøhnk Nielsen (blå genser på bildet). Kim Bodnia er også med.

Stjerner nok altså, men filmens hovedperson er den veldig talentfulle Jøhnk Nielsen (født 1997, altså omlag 12 år under innspillingen) som leverer en rolleprestasjon av ypperste klasse i en strålende dramafilm. Filmen er eksepsjonell og har styrker i alle ledd, både foran og bak kamera, for skuespillerprestasjonene sitter helstøpt og manus og regi er sterkt.

Noen sentrale temaer i filmen er savn, tilgivelse, vennskap, utroskap, omsorg, og som tittelen spiller på, hevn. Ord blir fattige, bare se filmen. Hævnen er glimrende.

Da jeg i 2015 skrev om filmåret 2010 hadde jeg faktisk ikke sett Hævnen ennå (!), så den kom aldri med på lista over årets beste filmer – uansett bedre sent enn aldri: Terningkast 6.

Forøvrig kan det tillegges at VG og Side 2 (TV 2) gav terningkast 6, mens en eller annen surmokka i Stavanger Aftenblad som burde leida itte någe aent å potla me serverte en masse rauaraddel og terningkast 2. For film har vedkommende lite peiling på. 2 liksom. LOL!

1


JAGTEN (2012, Norsk/internasjonal tittel: JAKTEN / The Hunt)

Ingen bombe at førsteplassen går til Jakten, der Mads Mikkelsen og 5-6 år gamle Annika Wedderkopp briljerer, i dette dypt opprivende mesterlige verket fra regissør Thomas Vinterberg, som får sitt publikum til å føle en blanding av raseri, urettferdighet og en voksende klump i halsen. Filmen ble nominert til Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film.

I andre viktige roller sees Thomas Bo Larsen, Bjarne Henriksen, Lars Ranthe, Susse Wold og Lasse Fogelstrøm.

Når en liten løgn spres, går et samfunn fra alle konsepter. Et lite lokalsamfunn i en dansk drabantby går i kollektiv klappjakt mot en mannlig barnehageansatt etter at rykter begynner å spre seg om at han har forgrepet seg på et av barna i barnehagen. Mikkelsen leverer en av de beste rolleinnsatser jeg har sett. Instrueringen av lille Wedderkopp må naturligvis også berømmes. Som unger flest på den alderen er hun en hjerteknuser, men jaggu har filmskaperne klart kunststykket å også få seerne til å føle vrede og forbannelse mot henne, ei lita jente på 5-6 år. Mesterlig. Jakten får et soleklart og udiskutabelt terningkast 6.

Er du enig eller uenig? Har du andre danske favoritter? Fortell gjerne i kommentarfeltet!

#filmhjerte #filmtips #filmer #film #danskfilm #danmarkfilm #movies

Skam – sesong 4, uke 7 – Sanas hevn…og mot lysere tider?


I Skam-universet har det siden forrige uke tatt en stadig mørkere retning, men så kom lyspunktene.

Dette er ukas lange ..SKAM..-bloggpost full av Skamsnikksnakk og føleri fra Filmhjerte.

Alle skjermfoto: NRK / skam.p3.no

Mange har faktisk, ihvertfall frem til torsdag/fredag, begynt å i det små fundere på om Skam siden dette er seriens avsluttende sesong, kanskje kan ende skikkelig ille for våre helter og heltinner, med at gjengen splittes, at alt går rett til h**vete og at “Alt er Love”-mantraet bare var en illusjon og fake fake fake?

Det vil i så tilfelle være en for jævlig slutt på Skam.

Jada, jeg VET at Skam kun er en TV-serie (strengt tatt en nett-serie). Ingen dør om det går rett i dass med Skam-idyllen. Tarjei, Iman, Henrik, Ulrikke og resten av Skam-crewet lever lykkelige videre selv om seriens utgang blir trist. Men med tanke på hvor mye denne serien har betydd og fortsatt betyr for et sikkert syvsifret antall seere verden over (til tross for synkende seertall) så vil det være pent sagt fryktelig synd hvis Skam skulle avrundes med en skikkelig uoppløst shitstorm. Seere har jo en tendens til å leve seg inn i serieuniverser og knytte bånd til rollekarakterene. Selvsagt vil det derfor bli tårevått og forbannelse dersom sesongen som når mållinja senere denne måneden ender i fortvilelse.

Men dette er jo Skam. Kanskje har Julie Andem bare ført oss bak lyset med å mane frem slike tvangstanker om at det kommer til å gå rett vest, for så å ha på lur en fin avslutning. En verdig avslutning. For mange av ledetrådene er sikkert bare avledningsmanøvere. La oss nå håpe det. Den som lever får se.

Faktisk gav tordagens og særlig fredagens flotte klipp troen tilbake på at Skam vil ende godt, etter to mørke uker, og også lørdagens klipp gav smil. Men med tre uker igjen kan mye shit fortsatt go down, yo!

Her er iallefall filmhjertes skamløse Skam-gjennomgang av uka som har gått siden sist, fra søndag til lørdag, dag for dag:

SØNDAG

RAMADAN

Det er starten på Ramadan. En periode hvor de gode verdier og gjerninger gjerne skal løftes frem. Klarer Sana å etterleve det, å være en bra person? For søndagen blir mørk for henne. Og våt. Hjemme der hun sitter begravd i tentamensforberedelser, leser hun først noen av drittmeldingene hun et par dager tidligere sneik seg til fra Isaks Facebook, blant annet om Vildes mor (som muligens er “alkis” eller naver….Skal vi få noe om den biten også eller?), Eva, og seg selv.

Fra soveromsbalkongen sin overhører hun Elias og guttegjengen hans, minus Yousef som er der ikke, snakke om ramadan. Og om Noora og Yousef. Yousef har nemlig dratt til Noora, hører hun en av gutta sier ( Elias virker til og med litt overrasket eller litt oppgitt over å høre det, et bra tegn?).

BOOM.


Don`t cry for me Yousana….Foto: NRK
 

Steinansiktet vi har sett den siste uka sprekker. Tårene renner nedover kinnet på Sana, og vi føler vi aldri har vært nærmere henne følelsesmessig enn nå. Når en ungdom (forsåvidt voksne og, men kanskje særlig unge) sitter alene og gråter, har også vi som ser på det vondt. Sana antar seff at Noora og Yousef nå driver på sammen. Selv om vi slett ikke har fått noe som bekrefter det.

Dette er Sanas crying moment? Som i S3 da Isak gråt i fortvilelse, den gang gikk det jo bra. Men gjør det det for Sana? Handler Skam om å gripe kjærligheten når sjansen byr seg? Slik som Noora gjorde med William i S2, Evak i S3, og delvis Eva/Jonas i S1. Sana har jo derimot i motsetning til hovedpersonene i S1-3 gang på gang latt sjansene gå fra seg til å vise Yousef at hun liker han.

Tårene tørkes bort, og følelsene våre for Sana kjølner en smule når vi aner hva hun har i gjære. Blikket hennes festet nemlig på “exper5”, som står på notatblokka hennes. Passordet til Nooras mail som hun fikk for noen uker siden.

Vi roper i kor; IKKE GJØR DET SANA (og vet at hun blir å gjøre det).

MANDAG

Julie liker å holde oss på pinebenken. Så mandagen, der kom det null komma niks. NRK-folka kosa seg vel sikkert der de satt og fniste over antall ganger skam.p3.no ble reloaded denne mandagen, i håp om_noe_ som aldri kom ;p Instagram, YouTube og alt det der gadd jeg ikke surfe innom denne manda`n. Man har da et liv utenfor TV og nett 😉

TIRSDAG

SARANORS2

Sana gjorde det. Eller gjør det. Sana er slemme-Sana. Revenge-Sana. Sana har lagd en fake Instagram-konto, i Saras navn og med Saras bilde, med screenshots av flere av Saras bedritne chat-meldinger.

Har Sana brukt Nooras mailkonto for å opprette insta-kontoen? Uansett, dette lover ikke godt.


Fake fake fake… Foto: NRK
 

Sana sitter, i vinduet mot omverden, i trappegangen på Nissen og skuer ut over sine intetanende offere, der Skittsnakk-Sara står sammen med Ingrid og en annen. Fake-Sara (Altså Sana) tagger Sara i innleggene.

Saras ansiktsuttrykk idet hun ser innleggene. Litt ubetalelig. Selv om man nå føler seg skuffa over hva Sana har gjort. For nå vikler du deg potensielt inn i et vepsebol.

Ingrid tagges. Auda, hva er dette, Sara, spør Ingrid henne og putter mobilen opp mot det sjokka trynet hennes. Sara får enda en mobil dytta opp mot dådyrøynene sine, når Sana kommer i rak marsj mot henne.  -“Hva faen er dette”, tordner Sana, og viser innlegg hvor hun selv er nevnt. Få den driten fjerna, glefser hun ilskt. Og går, med verdens mest fornøyde hevnglade blikk.

1-0 Sana…

Insta-rape altså. På et vis. Noen oppmerksomme Skam-fans har selvsagt nå erindret gamle hendelser, som i kjent Skamstil settes i nytt lys. For hvem får skylda for det Sana har gjort?

Instagrambildet for noen uker siden av Isak og Even, “before or after”, er plutselig ikke så trivelig lengre. For det åpner seff for konspirasjonsteoriene om at siden vi vet at Even kan skaffe seg tilgang til Isaks sosiale medier, kan han fort få skylda. Fordi? Tja, kanskje han ble sjalu over å ha sett at Sara og Isak skrev at de var hverandres første kjærlighet, kan jo Sara tro, og siden Even før har posta “dritt” på fb-veggen på ei gruppe mens han gikk på Elvebakken (noe blant annet Vilde vet). Vil Sara hevne seg og klare å dra frem drit om det? Er det brutte perlekjedet fra sesongteaseren i ferd med å få sine kjedereaksjoner? Der Sana spenner bein på Noora, og Vildes perle revner, noe som gjør at Even til slutt rammes?

Eventuelt kan sikkert Vilde anklages, siden hun jo facerapa Sara for litt siden, ved å legge ut bilde med teksten “one and only perfect bussjef”, som den fake insta-kontoen også har som tekst…

Seff frykter jo og mange at Isak som er helt uskyldig i likhet med Even, skal få skylden, og at det baller på seg.

Ellers viste jo klippet Sanas manglende evne til kommunikasjon igjen. Noora vil fortelle henne noe, før Sana travet ut mot Sara, men Sana avbryter henne og sier hun vet hva hun skal fortelle om Yousef. Det dreier seg om han ja, men HVA, se det får Noora aldri sjansen til å fortelle en pottesur Sana. La meg gjette: Noora skulle sannsynligvis fortelle at det ikke er noe mellom henne og Yousef, kanskje at hun har kontakta William igjen, hvem vet?

Ihvertfall buser jo Sana ut med et “NEI” når Noora spør henne om hun liker Yousef, og er grinete når Noora spør om hun er sikker og hva hun syns om det med Yousef (som Noora da antar at Yousef har fortalt Sana selv, men hva kan nå det være?).

ONSDAG

NOEN ANGRIPER OSS

Så kom angeren smygende hos Sana.


Sana i skammekroken? Foto: NRK
 

På Nissen snakkes det om hacking, at noen angriper de, og at Sara ikke har svart på verken telefon eller chat etter gårsdagens instagram-hendelser.  Vilde bekymrer seg forresten over at Ingrid kommer til å bruke opp mobildataen sin på å ringe Sara. LOL.

Ved skapene snakkes det om blant noen jenter at de har vært å sjekket på sine egne logger på face for å se hva de har skrevet om andre, snakker om at det er sykt mye drit de sjøl har skrevet om andre, til andre, på chat, at man må være forsiktig med hva man skriver. Det funderes over om det ikke er ulovlig å dele andres chatmeldinger slik.

At alle snakker dritt om andre. Slikt tilgis, stort sett. Ingrid maner iallefall jentene om at de ikke må la dette splitte bussen.

Sana er truffet. Hun sletter instakontoen hun opprettet. Men er skaden skjedd? Vil Sara la dette passere uten å leke frøken detektiv? Tvilsomt…

Ja, hvem har vel forresten ikke en eller annen gang i en chat skrevet noe negativt om andre (eller i real life snakka dritt)…..*Kremt*.


Se så store øyne jeg har! Foto: NRK
 

Isak dukker opp i trappa, gira opp før tentamen, og spør om Sana har fått med seg det med Sara. Skjønner han tegninga? Passe småvill i blikket forøvrig. Overtrøtt og speeda opp på redbull før tentamen. Er det noen andre enn meg som syns Isak så i overkant oppgira ut? Men det er kanskje bare tentamensnerver.

På messenger fikk vi forresten teaseren om hva som kommer på fredag. Da har nemlig Eva bursdag. Hm…fest. Tankene går litt til den sesongtraileren igjen.

TORSDAG

GRUPPEN FOR OSS SOM HAR BLITT UTSATT FOR NETTMOBBING

Ingrid har lagd en gruppechat for jentene som ble hengt ut av Sara (altså Sana), og som hele skolen fikk se. Sara er helt knust, og droppa til og med tentamen, formidler Ingrid. Stakkars Sara har forresten dratt på hytta i Kragerø. Sannheten svir…..

Men på chaten går det unna blant resten. Her skal det etterforskes ja. Til slutt finner nok Sara ut hvor meldingene stammer fra.

Olivia og Iselin, to av de navngitte som ble nevnt på fake-kontoen, gir sin støtte og sistnevnte skriver at ingen bryr seg om det Sara skrev fordi alle snakker dritt om alle. Jentemobbing. Heftige greier. Med negativt fortegn.

Hvem har lagt det ut spekuleres det i, er det Vilde? Hun facerapa jo som sagt nylig Sara, og er dum nok til dette, mener Ingrid. Nice…

Sana, som akkurat er kommet inn døra hjemme, leser, og vi kan se en tydelig angrende Sana.

Drama. Men så lysner det opp. Resten av klippet er pur Skam-klasse over.

På kjøkkenet står mor sammen med en muslimsk jente på sånn rundt 20 – 20 pluss. Det er Jamilla. Så fikk vi se henne og omsider. Her hadde man nok ventet seg at Jamilla skulle være en oppvigler og en litt sånn “sinnatagg”, men neida, der tok man grundig feil inntil videre iallefall.


Huskestue del 2 😉 Foto: NRK
 

Huskestativet, fra scenen med Sana og Elias, er igjen sentrum for begivenhetene, når Sana og Jamilla småsnakker om gammelt vennskap, ekle lærere, ramadan, sminke, faste og andre trivialiteter (morsomt da, siden det for litt siden i kommentarfeltet på skam.p3.no ble snakket om at man ikke kan bruke sminke under ramadan. Er kult de der, at reaksjoner fra seerne underveis (ihvertfall virker det sånn) skrives inn i handlingen fortløpende, noe som jo lar seg gjøre siden innspillingen vel pågår fortløpende fortsatt?).


Store barn, små gleder. Så glad blir Sana sol når hun får lov å leke med huskene. Foto: NRK
 

Jamilla spør til slutt i klippet Sana om det går bra med henne. Jada, forsikrer Sana, og ser vekk…

Finnes det en ørliten mulighet, for at Sana endelig har funnet noen hun tørr å åpne seg litt til? Jamilla virker jo nemlig slett ikke så “beinhard” som man kanskje har dannet seg et bilde av. For tusende gang, Sana: SNAKK! Og lytt.

FREDAG

FAKKER OVER VENNENE SINE

Du allverden for et fredagsklipp, der Skam nok en gang skrur på magien, og trykker på mange riktige knapper.

Dramaet starta imidlertid tidligere på fredag, eller muligens seint torsdag, off screen, for å si det sånn, men fredag formiddag fikk jeg ihvertfall med meg på Instagram en konto som het “ellevillevillde2”.


Vilde er litt lei seg, mobildataen hennes er brukt opp! Neida, den var litt stygg. Foto: NRK
 

Noen har lagd en fake ellevillevillde2-konto på instagram, der dritt om Vilde er spredd, og mens mascaraen renner hos Vilde som nå tror at Magnus kommer til å slå opp etter fyllavideo og nudes-snakk med andre, står Eva, Noora og Chris å trøster henne etter beste evne, idet Sana kommer og lurer på hva som har skjedd.

Sanas anger over det hun har startet er nå så synlig at hun er nær ved å innrømme skyld der og da.


Sana føler med Vilde… Foto: NRK
 

Sana er iferd med å innrømme på facebook-gruppa Ingrid laga om netthatet at det er hun som står bak, og ikke Vilde. Men det vet Ingrid og de andre allerede. Isak står bak, skriver Ingrid. Skjønte vi det ikke, Isak har fått skylda.

Nei det er  ikke Isak, prøver Sana seg, men joda, Ingrid skriver at Isak har innrømmet at det var han når Sara hadde spurt han etter å ha funnet meldingene i chatloggen sin. Aiaiai.

Sana skjønner at Isak har avslørt henne. Hun snur seg, og ser frykten inn i øynene.


Faen, der var han igjen! Foto: NRK

Avslørt! Foto: NRK
 

Der står nemlig Isak og sier med en alvorlig mine; – “Hva er du det tror du driver med?”.

Derfra og ut er klippet Skam på sitt aller beste.

For der sitter de igjen. På en benk, og skuer ut over Oslo. Isak og Sana. Det er noe med det der ass, Isak og øyeblikk på benker! Eller generelt samtaler på en benk i Skam.

– “Var det ikke du som sa at er det en ting du ikke liker så er det når folk fakker over vennene sine”, spør en lettere ironiskmelankolsk Isak den angrende synder.

Og dermed fikk Oslo en ny Skam-turistatraksjon. Bare å dra frem beisen og vedlikeholde nå 😉 PS: Hvor er dette? Foto: NRK

For det er hun, Sana, en angrende synder. Skyldfølelsen oser over henne, hun unnskylder, og beklager. Hun åpner seg endelig litt opp, forteller om hvorfor hun hater Sara, pga bussen.

– “Kanskje hun bare kasta deg av bussen fordi du er en nedlatende bossy bitch”, kontrer Isak. Smæsj. Den satt! Sana får sin egen harde stil i fleisen. “Hvorfor er du så hard mot folk, Sana”, mykner han ørlite grann opp.

Sana forteller intenst om hvordan det er å være muslimsk jente i Norge. Forteller at folk på gata spytter etter Elias når de går sammen, fordi de tror han undertrykker henne pga hijaben. Slik er det i Norge mener Sana, der de fleste nordmenn er rasister og spotter troen hennes.

Det er bullshit, sier Isak, alle er ikke sånn, nordmenn flest er interesserte i andre kulturer og er interessert i frihet og fred, og at andre kulturer skal ha det bra her, fortsetter han, og sier til Sana at hvis du bare leter etter hat, så finner du hat, og ender med å hate selv. Han har selv vært der.

Tenke seg til, at Isak, gutten som ikke kunne lage te uten vannkoker, er så full av livsvisdom, klokskap og vise ord. Joda, jeg visste jo at Isak er gull. Det var bare så herlig å få se det igjen. – “Hvem faen er du, jeg sverger du høres ut som imamen min”, smiler en overrasket og lettere til sinns Sana.

“Imam Valtersen”, haha 🙂


“Smil og vær glad for hver dag som går….


…..så skal du se hvor mange budds du får”. Sana og “Imam” Valtersen bånder 😉 Begge foto: NRK
 

I kommentarfeltet på Skams side skaper klippet diskusjoner. Noen mener Isak er typisk hvit, eller hva det nå var de kom dragende med, og at han egentlig ikke forstår Sana. At han er nedlatende og arrogant, og er en kvinnehater. Jaujau…Slett ikke enig i de analysene, men jada, Isak var steinhard mot Sana her. Men kanskje var det nettopp det Sana trengte nå? Isak sa jo at han selvsagt ikke har vokst opp som muslimsk jente, og at det sikkert er mange som er rasistiske. Men ikke alle. Ikke nordmenn flest, slik Sana sier, eller føler.

Isaks ordvalg er ikke perfekte, men vi ser at Sana finner mening i en hel del av det han sier. Selv om hun ikke er enig i at det å vokse opp som homofil ungdom ikke blir det samme som det hun opplever, og der har vel Sana rett. Isak har vel litt å lære om rasisme fortsatt kanskje, men de to utfyller hverandre glimrende i den samtalen der.

Absolutt sesongens høydepunkt så langt.

Sanas unnskyldning til Isak. At Isak tok på seg skylden for å skåne Sana. Isaks velmenende råd om at Sana ikke må lete etter hat. At hun må svare på dumme spørsmål, for hvis ikke lager folk sine egne svar, og det er farlig, som han sier. Sanas beretninger om det å vokse opp som muslimsk jente. Alt var fint her.

Isak har forresten gjort dumme ting selv, innrømmer han. For jammen fikk vi en liten smekk, vi som trodde eller antydet at Elias og gjengen hans fløy på Isak fordi de er homofober. For når sana igjen unnskylder at hun utnytta Isak, og beklager brorens homofobi, blir Isak spørrende. – “Er de homofober?”.

Det var nemlig Isak som starta den fighten, fordi han var litt sjalu, og prøvde å fly på Mikael. Da steppa Elias inn og bare klinka til Isak, og Isak syns selv han fikk som fortjent. Woow. Endelig var den saken opp og avgjort. Det var forresten skikkelig godt å høre, at det ikke var slik at Elias er en møkkafyr. Sorry hvis jeg kom i skade for å mene det her for et par uker siden 😉 Også det letta nok mye for Sana, som har vært veldig sur på Elias de siste to ukene.

Men klippet er ikke over med det. -“Nei nei nei, hvem skulle trodd det her….homsen og muslimen, best budds”, kommer det fra Isak.

Sana vedkjenner iallefall smilende at de er budds 🙂

Når Isak spør Sana hvem hennes best budd er, blir Sana alvorlig igjen, og sier hun ikke vet om hun har noen lengre.

– “Selvfølgelig har du det”, svarer Imamen på benken, og smiler varmt.

Og med klippets siste fraser kan vi atter vandre ut i sommerkvelden lykkelige i nyvunnet håp om at Sana og resten av Nissen-gjengen får det bra til slutt.


“Homsen og muslimen, best budds”. Sitat Isak. Foto: NRK
 

Sana og Isak, ass, for et herlig vennskap.

Ellers viser kommentarfeltet på skam.p3.no at tematikken denne uka har blitt satt pris på, at mobbing blant tenåringsjenter er et viktig tema å belyse. Selvsagt er det synd på Vilde forresten. Hun fortjener ikke den drittpakka hun fikk i fleisen, selv om en tur på insta og chatloggen fredag viser at ellevillevillde2-kontoen la ut en unnskyldning til Vilde, og dementerte alle ryktene de hadde satt ut. Forhåpentligvis står Vilde han av 🙂

Og Isak. Jeg visste det, at han ville være der for Sana. Ta den samtalen. Mykne henne litt opp. Isak. Skams beste, og med den desidert største personlighetsutviklingen i løpet av de fire Skam-sesongene, selv om han selvsagt ikke er perfekt. Men hvem er vel det?

Nei detta naila du, Julie Andem!

PS: Glimrende skuespill av Iman Meskini og Tarjei S. Moe. Klasse!

LØRDAG

SAVNER DERE

Nok et herlig klipp, og det på selveste bursda`n min 😀

Sana begynner muligens å strekke ut en hånd nå, for hun melder jentene, og vil treffes, etter å ha sett på noen herlige gamle party- og gladbilder av jentegjengen. Takk for de minnene Skam, det trengtes 🙂


Alt var så meget bedre før… Sana ser på Happy days fotominner 🙂 Foto: NRK

Er de ikke søte? Foto: Chris 😉 Neida, foto: NRK
 

Imidlertid er Chris og Eva fyllasjuke etter nattas 18-årsfeiring av Eva (Grattis med dagen Eva, selv ble jeg litt eldre enn det i dag 😉 ), og Vilde er opptatt av å lappe sammen forholdet med Magnus. Dermed ikke`no treff ass, men håpet er vel der om en forsoning, selv om Eva skal “drepe” den som er skyld i driten Vilde ble rammet av.

I stua ligger Elias og ser på film eller noe, når Sana kommer inn og sier hei. Ja, det var faktisk til Elias, som snur seg og registrerer at ingen andre er der. – Snakker du til meg, sier han litt småironisk. Sana sier unnskyld for at hun har vært sur på han, og Elias er glad siden han trodde hun skulle surne livet ut, hehe.


Terningkast 6 fra motebloggen (hehe). Elias med skjorte, genser, caps, bukse og PC i matchende farger.. Foto: NRK
 

Skam gir oss så nye drypp om fortiden til Even og gjengen til Elias. Elias forteller nemlig når Sana spør, at det slett ikke var de som ikke ville være venn med Even lengre, men han som droppa kontakt med de. Ikke fordi han prøvde kysse Mikael, men “mye skjedde”, sier den nyaksepterte Sana-bror. Hm… Sana forteller at hun tror Even savner Elias og resten av gjengen hans, og Elias ber henne hilse. Han ser ikke mye homofob ut, slik ryktemakeriet ville ha det til, når Sana sier “du vet at han (Even) er sammen med Isak?”. Elias is back 🙂

Men når bror skal fortelle søster noe om Yousef, vil ikke Sana høre. Jeg er over han, sier hun. ÅÅÅåh, hva er det med Yousef?

Sana, nå må du la folk få snakke ut. Vi vil vite! 😉

Hva diskuteres ellers blant Skam-fansen denne uka?

Konspirasjonsteorier og mulige utveier florerer selvsagt. Rakner alt? Finner Sana en utvei til slutt? At  hun ikke finner noe kjærlighet, men at hun finner trøst i vennene. Har sesongtraileren startet for alvor nå? Med at Sana tripper Noora, som drar Vilde, Eva og Chris med i dragsuget, som får innvirkning på Even og Isak?

“My intensions are good”, pekte vel teaseren for sesongen på, fra Sanas ståsted. Hm… Sana har iallefall ikke bare hatt gode baktanker i dagene nå etter at Skam var tilbake etter den over ukeslange pausen. Jeg etterlyste jo at tempoet måtte speedes litt opp etter forrige uke, og det har vel skjedd, så man skal vel ikke klage? 😉

Noen Skamalytikere har jo selvsagt også analysert hva greia med Yousef er. Er han homo? Er både han og Elias homo? Vel, at Yousef er det er vel lite trolig, han virker jo interessert i Sana, og jeg ser vel heller ikke det store poenget med at han skal være det?

Helt til slutt. Trump får ikke gå ubemerka denne Skam-uka heller. Denne geniale tweeten la Skam-redaksjonen ut i uka, på Nooras instagram (loglady99). Hahaha. Skam slutter aldri å være dagsfersk med sine små påfunn utenfor egne kanaler 😉


Foto: Skjermbilde fra Instagram

Les også Filmhjertes tidligere Skam sesong 4 bloggposter:

SKAM – UKE 1 – God sesongstart
SKAM – UKE 2 – Sanabanden marsjerer videre
SKAM – UKE 3 – Blodomløpet igang
SKAM – UKE 4 – Tid for ømhet
SKAM – UKE 5 – Og da smalt det!!!
SKAM – UKE 6 – Kjedelig eller intenst

#Skam #skamnrk #NRK #TVserier #Nettserier #seriesnakk