Elven – episode 3: synspunkter

Krimserien “Elven”, innspilt i Indre Troms, som går på TV 3 / Viafree for tiden, fortsetter å skuffe.

Etter de to første episodene skrev jeg en anmeldelse av serien så langt der serien fikk mye slakt, men jeg hadde et lønnlig håp om at serien som utspilles i det fiktive tettstedet Djupelv skulle ta seg opp. Etter at episode 3 av 8 er konsumert har det derimot desverre gått motsatt vei. Dagens tekst inneholder spoilere.

Jeg burde vel helhjertet støttet opp om en krimserie innspilt i Indre Troms, nærmere bestemt Øverbygd og på FilmCamp Øverbygd, samt andre locations i Målselv kommune i Troms. Jeg har jo selv mine røtter på Senja i nabokommunen Lenvik, og bor i Tromsø, og som mer enn normalt krim-, film- og serieinteressert er det naturligvis ekstra artig når såpass store produksjoner legges til Troms fylke. Flere av Elvens locations, eller innspillingssteder på godt norsk, kjenner jeg jo igjen, og har selv vandret på iløpet av førstegangstjenesten min da vi var innom Øverbygd, og senere vært innom, men der stopper også i stor grad fascinasjonen min for denne serien desverre.

Inntrykket etter episode 3 er bare en forsterkning av de negative strømmene fra de to første episodene. Dialogen suger knallhardt, og de få nord-norske innslagene i serien skuffer stort. Erik Smith-Meyer er nok en veldig god sjef for Kulturhuset i Tromsø der han jobber til daglig, men jaggu er det lenge siden jeg har sett svakere skuespillerinnsats enn det han leverer i Elven som den lokale polititoppen. I de to første episodene fikk tre stykker av seriens cast godkjent.

Etter episode 3 står jeg tilbake med kun Espen Reboli Bjerke som har levert bra. Han kan selvsagt ikke lastes for den dialogen han har blitt utdelt, for det er ikke alt der heller som er like bra, men rollefiguren hans lever ihvertfall fortsatt i min bok.

Det gjør desverre ikke Thomas Hayes lengre, mens Ingeborg Sundrehagen Raustøl såvidt holder hodet over elvebredden. Hayes som var kanon i Skam sesong 2 faller nesten helt igjennom i episode 3, og Raustøl svekkes av syltynn dialog. Men han er vel barsk i uniform da, “Skam-William”…. Jeg håper rollefiguren hans kan bli gitt ihvertfall et snev av dybde etterhvert, for Hayes`skyld. Og det samme kan selvsagt sies om flere av rollefigurene.


Du vet at noe er galt med en krimserie når høydepunktet er å se den lokale Coop-butikken du sjøl har vært innom...

...eller se gata du sjøl har trødd i. Og hei, der er jammen kiosken fra Øverbygd også der borte.

 

Ellers er det dårlig våpenstillinger blant soldatene i serien, har jeg latt meg fortelle, og flere hendelser i handlingen har litt for store troverdighetsbrister, ja faktisk rene digre hull i isen.

Altså. Politimannen (Bjerke) finner en haug med lik på et sagbruk inne på Forsvarets område, hvorpå en fyr, anslagsvis et vitne/ansvarlig for den unge jentas død (fra episode 1), plaffes rett ned og drepes av en førstegangstjenestegjørende (Hayes), som bare fulgte ordre sier han, med politimannen (Bjerke) som vitne, men tar politiet saken? Neida, politimannen får fortsatt beskjed fra sjefen sin (Smith-Meyer) at “dette e ikkje mitt bord”, det tas internt i Forsvaret og likene er antagelig noen russerdauinger gærningen på sagbruket har gravd opp, sier politisjefen (nei, ikke ordrett sånn, men akkurat samme mening), før han fornøyd klukker og knegger. LOL. Nei, LOL holder ikke her. Jeg ler til jeg griner.

Selvsagt er også grunnen til at lokalbefolkningen ikke vil snakke med politimannen at han er søring, fra østlandet. Ok, da vet vi det liksom, lenge leve den nordnorske gjestfriheten. Det holder ikke at han er født og oppvokst på stedet, for han snakker jo annerledes, sier John Sigurd Kristensens rollefigur til han (jeg har forlengst sluttet å bry meg om hvem Kristensen sin rollefigur er. For de som ikke er så godt kjent med navnet, så var han med i suksessforestillinga “Den Fordømte Nordlendingen” for en del år siden, hvis det hjelper på minnet?).

I tillegg har vi journalisten, som sikkert (NEI!) er en av kandidatene til Pulitzerprisen, selv om han “faen ikke e Washington Post”. Her skal forresten serien jammen få et lite plusspoeng, da de faktisk har benyttet avisa “Nye Troms”, som er en virkelig lokalavis som gis ut i området der serien foregår.

Deretter sitter Raustøl og forteller Hayes at han er drapsmann og at hver gang han passerer en bompengering vil det lyse “drapsmann”. Jadda. Joda. Klart det. Kanskje det står drapsmann på kassalappen også når han går på butikken?

Og ellers har manusforfatterne av denne serien det bra?, lurer nå jeg på.

Stemninga er ellers mørk, dyster og like følelsesløst som før, men med de gjennkjennelige gråskjærene og fargesparsommelighetene som kjennetegner krim av typen “nordisk noir”. Akkurat det er jo ikke så dumt med serien, selv om lokalsamfunnet virker veldig karrig og usselt.

Men for all del, helsvart er det jo ikke og nå kan det vel bare gå oppover i de neste episodene? Jeg ser iallefall med spenning frem til hvilke nye påfunn manusforfatterne drar frem fra ermet…..Dette kan bli virkelig komisk fremover. Elven ser nemlig ut til å bli en aldri så liten serie(kult)kalkun 😀 Og det er da noe…

Torsdag slippes episode 4. De allerede viste episodene kan sees på gratistjenesten viafree.no.

Alle fotos: Skjermdumper fra Viafree.no / TV 3

 

Skuespillerenes nei! Ingen sier ja til film om 22. juli-terroristen


Dagbladet bragte onsdag en sak om at ingen norske

skuespillere vil spille massedrapsmannen Breivik.
Og ja, jeg har selvsagt sensurert bildet av Breivik.    

Foto: Skjermdump av Dagbladet 22.03.17,
fra www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=dagbladet

Dagbladet bragte onsdag en sak om at ingen norske skuespillere vil spille massedrapsmannen Breivik.

Umiddelbart tenker jeg: Applaus!

For hvorfor, hvorfor i det rødglødende, må man i det hele tatt lage film om denne sadistiske skapningen? Har ikke media gitt oss mer enn nok av denne galningen? Hva skal vi med en film?

Saken hos Dagbladet er bak betalingsmur på nett (samt i onsdagens papirutgave) så den har jeg ikke lest, men Hamar Arbeiderblad refererer til at skuespiller, og Hamarsing, Anders Baasmo Christiansen har sagt seg helt uinteressert.

Man tenker at man kan spille alle karakterer, men jeg kjenner nå at jeg ikke vil være interessert. Det ville blitt for vanskelig å finne et sted å forsvare Breivik, fordi jeg må inn i hans ståsted, finne ut hvorfor han ble som han ble, og en slik fordypning må gjøres med kjærlighet, sier skuespilleren til Dagbladet. 


Anders Baasmo Christiansen. Kongens nei-stjernen sier nei til å
spille Norges verste drapsmann. Foto: Jarle Vines.

 

Heller ikke Christian Rubeck (Nobel), Pål Sverre Hagen (Valkyrien) eller Benjamin Helstad (Kongen av Bastøy) ser ut til å være særlig interesserte, i følge Dagbladet, som også skriver at en rekke norske skuespillere har sagt nei.

Men planer om film om 22. juli-terroren på Utøya og i regjeringskvartalet er det, desverre. Det er den 2007-Oscarnominerte britiske regissøren Paul Greengrass (61) som vistnok går med et ønske om å lage filmen. Greengrass er kjent for å stå bak store filmer som de tre Jason Bourne-filmene fra 2004, 2007 og 2016, Captain Phillips (2013) og United 93 (2006, som han ble Oscar-nominert for året etter for beste regi).

Nå er det naturligvis veldig vanskelig om ikke umulig å si hvilken type film det i så fall er snakk om, hva som er planen å vektlegge og så videre, men jeg som filmpublikummer må virkelig få lov til å spørre, er dette noe publikum har interesse av å få servert? Greit nok, det er jo laget filmer om Hitler og andre galninger, men jeg stiller meg likevel sterkt skeptisk og tvilende til om dette er en film vi trenger.

Jeg håper Greengrass og andre dropper en slik film. Går han videre med planene håper jeg alle norske skuespillere som blir spurt takker nei og sier som Børning- og Kongens nei-stjernen sa til Dagbladet.

Jeg mener Breivik er en fjert, en reddhare, og han fortjener ikke mer oppmerksomhet, sier Anders Baasmo Christiansen.

Godt sagt, Anders! Som sagt, applaus. Du er en hedersmann 🙂


Foto av Anders Baasmo Christiansen fra Wikipedia (Foto: Jarle Vines), brukt under Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0-lisensen.

– Man tenker at man kan spille alle karakterer, men jeg kjenner nå at jeg ikke vil være interessert. Det ville blitt for vanskelig å finne et sted å forsvare Breivik, fordi jeg må inn i hans ståsted, finne ut hvorfor han ble som han ble, og en slik fordypning må gjøres med kjærlighet, sier Anders.

– Jeg mener Breivik er en fjert, en reddhare, og han fortjener ikke mer oppmerksomhet, fortsetter han overfor Dagbladet.

– See more at: http://www.h-a.no/kultur/film/–han-fortjener-ikke-mer-oppmerksomhet#sthash.CviKdrf2.dpuf

– Man tenker at man kan spille alle karakterer, men jeg kjenner nå at jeg ikke vil være interessert. Det ville blitt for vanskelig å finne et sted å forsvare Breivik, fordi jeg må inn i hans ståsted, finne ut hvorfor han ble som han ble, og en slik fordypning må gjøres med kjærlighet, sier Anders.

– Jeg mener Breivik er en fjert, en reddhare, og han fortjener ikke mer oppmerksomhet, fortsetter han overfor Dagbladet.

– See more at: http://www.h-a.no/kultur/film/–han-fortjener-ikke-mer-oppmerksomhet#sthash.CviKdrf2.dpuf

– Jeg mener Breivik er en fjert, en reddhare, og han fortjener ikke mer oppmerksomhet, fortsetter han overfor Dagbladet. – See more at: http://www.h-a.no/kultur/film/–han-fortjener-ikke-mer-oppmerksomhet#sthash.CviKdrf2.dpuf

“Elven” på TV 3 (ep. 1 og 2) – Tafatt bilde av nord

Tafatt lokalbefolkning fra nord i følelsesløse Elven.

Anmeldelse basert på de 2 første episodene (av 8)


NY TV-SERIE:
ELVEN
Thriller, Norge, 2016

Ca 45 min pr episode (uten reklamen)
TV 3 / viafree

De to første episodene kan sees på TV 3 sin gratistjeneste Viafree (da får man se episodene, men med to-tre 3-4 minutters reklameavbrudd i og mellom de 40-45 minutter lange episodene).


TV 3 sin nye norske krimthriller “ELVEN” fra Indre Troms (innspilt i Målselv) som hadde premiere torsdag kveld er skuffende saker, som fremstiller folkene nordfra som hjelpesløse, tafatte, resignerte og passe følelseskalde. Med andre ord stikk i strid med den virkelige verden.

Plottet i Elven er i utgangspunktet spennende og uutforsket nok i norsk drama. I det fiktive tettstedet Djupvik i Indre Troms finner ei 10 år gammel jente fra en læstadiansk familie avkappede kroppsdeler i elva. Politiet koples naturlig nok inn, og kort tid etterpå forsvinner den lille jenta, før hun blir funnet omkommet inne på et avgrenset militært område.

Det skal snart vise seg at verken det lokale politiet, lokalbefolkningen eller Forsvaret er særlig innstilte på å gjøre noe for å nøste opp i hva som har skjedd, og de fleste virker nokså lite følelsesmessig påvirket. På lensmannskontoret maner lensmannen om at saken legges vekk, dette får Kripos ta seg av, hvis de gidder å komme vel og merke.

Det vil si, politimannen Thomas Lønnhøiden (selvsagt fra Oslo) ved lensmannskontoret, engasjerer seg sterkt i saken, og mener Forsvaret har svin på skogen, og lover å avsløre hva slags faenskap som bedrives. At noe skjules er åpenbart, her er lagt opp til antatte fiender fra andre siden av finskegrensa, en lokalbefolkning med flere læstadianere, og lensmannen og de øverste toppene fra stedets millitærforlegning har et eller annet de for alt i verden vil holde skjult, så en konspirasjon og mørke hemmeligheter ulmer under overflaten. Og i skauen hjorter en hittil ukjent fyr rundt med gevær med kikkertsikte, mens det på et forfallent sagbruk foregår lyssky aktivitet.

Seriens scenografi, interiør og produksjonsdesign fremstår som grelt, grått, fattigslig og gir et nokså stusselig og traurig, karrig bilde av Nord-Norge, og rollekarakterenes unnfallenhet og følelsesløse fjes setter selvsagt et negativt preg for oss som ser på. Når det i tillegg konstrueres konflikter ut av ingenting hjelper ikke det heller på inntrykket av at det mangler en del narrativt. Noen fine oversiktsbilder av snøkledde majestetiske fjell, skoger og en isende elv gir sammen med et litt pumpende soundtrack visuelt sett et løft, her må jeg nevne det positive som er å finne.

Det er selvsagt også et spenningselement i hvor eller hvem disse kroppsdelene stammer fra, selv om jeg begynner å ane mulige konturer.


Thomas Hayes er med i Elven. Foto: TV 3.

Men det som senker Elven mest er den elendige dialogen, den stive talen og de kjønnsløse ansiktsuttrykkene og skuespillerprestasjonene. Flere av de som antagelig skal fremstå som lokale fra Indre Troms høres ut som de har en potet i halsen og snakker gjennom nesa, og flere av skuespillerprestasjonene holder desverre heller ikke mål etter to episoder. Den lokale lensmannen virker dessuten som en riktig tafatt fjott på grensen til det komiske. Ikke i et sekund kjøper jeg han som lovens lange arms øverste hærfører.

Espen Reboli Bjerke i rollen som politimannen Thomas spiller godt nok, det gjør også Ingeborg Raustøl som den unge sersjanten i forsvaret. “Skam-William”, Thomas Hayes, skal også få godkjent, såvidt, men forhåpentligvis får han en større rolle senere i serien, for i de to første episodene har han vært veldig lite med som den unge førstegangssoldaten med kontakter som ankommer Indre Troms for å tjenestegjøre i etterretningsbataljonen. Roger Hilleren, oida, nok en skuespiller fra østlandet, gjør seg nok ikke direkte bort som øverste befal i bataljonen, men han har ikke overbevist meg nok enda. Resten av besetningen forran kamera setter jeg samlet på strykkarakter, for her er det mye skrøpelige saker. Dennis Storhøi har vi forresten bare såvidt sett i de to første episodene.

Jeg skal selvsagt se serien ferdig, da den fortsatt har et uforløst potensiale, og jeg har fortsatt troen på at serien kan bli bedre etterhvert som den går seg varmere, imidlertid er det ikke til å sveipe under teppet at jeg har blitt noe skeptisk etter de to episodene jeg har sett. Terningkast vil jeg ikke sette etter kun to episoder, men så langt befinner den seg nok ikke høyere enn i grenseland mellom 2 og 3. Hvilken vei Elven flyter vil tiden vise.

Det kan forhåpentligvis bare gå oppover for serien fra nå av, for akkurat nå renner mye motstrøms i Elven.

 

Kom gjerne med kommentarer om Elven.

#Elven #serier #TVserier #TV #TV3 #viafree

Jeg, Daniel Blake – beintøff britisk sosialrealisme

“Jeg, Daniel Blake”, sender en knyttneve rett i magen til den britiske velferdsstaten.

Nok en gang viser Storbritannia seg som et filmland med glimrende dramafilm.

I regissør Ken Loach sin Gullpalmen-vinner fra Cannes 2016, “I, Daniel Blake“, befinner vi oss i Newcastle, der håndtverkeren Daniel Blake, en 59 år gammel mann, etter hjerteproblemer har havnet i arbeidsledighet med arbeidsforbud (etter en håpløs test).

Mannen er desperat etter å enten komme seg i jobb igjen, eller få den økonomiske bistanden han har behov for, men han finner snart ut at å få hjelp av det offentlige er en tungrodd affære. Han får nemlig ikke trygd, og sendes som en kasteball frem og tilbake med motstridende beskjeder.

På en av sine fortvilte møter på “britiske NAV” (Jeg kaller det NAV, britisk jobbsenter etc) blir han kjent med alenemoren Katie og barna hennes, hun er en ung kvinne som nylig har måttet flytte fra London til Newcastle, og som befinner seg i samme fortvilte situasjon som han.

De to danner et vennskap som står sentralt i filmen, og gjennom Daniels unge nabo, en ung mørkhudet mann i 20-årene, males det et bilde av en velferdsstat som behandler alle som råtne frø, enten man er hvit, mørk, mann, kvinne, ung eller gammel. Og som til syvende og sist er årsak for de skjebnene det medfører, uten at noen tar ansvar.

Det offentlige velferdssystemet skildres som kaldt, upersonlig og maskinaktige, med mennesker ansatt som er regelrytterriende roboter uten et snev av verken vilje eller evne til å bistå, som ikke ser personene de er satt til å hjelpe som annet enn tall og problemer. Daniel og Katie blir nærmest henvist til å hjelpe seg selv.

Selv om det kanskje ikke er filmens hovedpoeng, setter den og søkelyset på et samfunn der stadig mer må gjøres online, enten folk kan bruke nett eller ikke. Men får de den hjelpen de trenger til å lære det?

Det er flere scener i filmen som opprører, og gir klump i halsen. Særlig en episode med Katie inne på en såkalt “matbank” (sted der vanskeligstilte/fattige får matvarer og dagligvarer utdelt) er sterke saker.

Daniel skildres som en mann som jakter rettferdighet og respekt.  – “When you lose your self-respect, you`re done for“, sier han i en av samtalene med en av de ansatte på “jobbsenteret”. Og nettopp det tror jeg mange som har befunnet seg i en lignende situasjon kan gjenkjenne.

Jeg, Daniel Blake“, er en historie om en mann med verdier, som blir verdiløs, en film om hvit fattigdom, der Newcastles småskitne og slitne gater står som bakteppe. Filmen oppleves kanskje litt langtekkelig i enkelte partier, men planter til slutt et sviende knyttneveslag rett i magen. Dette er beinhard britisk sosialrealisme, som er vanskelig å bli uberørt av.

Til det er nemlig skuespillerprestasjonene for sterke. Dave Johns i rollen som Daniel og Hayley Squires som Katie er strålende, særlig Johns gir Daniels frustrasjon og kamp et strippet og dønn ærlig ansikt. I tillegg er det solide biroller av Daniels nabo, og Katies datter. Filmen har dessuten en del hverdagslig lun humor, noe som vel passer seg godt, i og med at Dave Johns er en britisk komiker. Historien er varm, og tar oss tett inn på de to hovedrollekarakterene.

Noen steg filmen tar er nok litt overdramatiserte, og enkelte valg veldig typiske. Det trekker imidlertid ikke ned for mye.

Jeg har ikke tilstrekkelige kunnskaper om hvordan det britiske velferdssystemet fungerer, så det er vanskelig å vurdere hvor mye av filmen som er et velberettiget spark rett i mellomgulvet til systemet og staten, men historien er sterk, bevegende og svært provoserende, og noe er definitivt på sin plass.

Jeg ser selvsagt at “I, Daniel Blake” nok er en film med klare politiske budskaper, som klart tenderer til venstre eller mot sosialismen, men man trenger absolutt ikke ha slike politiske ståsteder for å synes at dette er en bra film.

Kanskje liker vi å tro at det står bedre til her hjemme, men selv om systemet nok er noe annerledes her til lands, så er det lett å kjenne igjen flere av mennesketypene fra de offentlige og kommunale instanser. De burde alle som en settes til å se slike filmer som dette, og ta lærdom. Da er det kanskje håp.

JEG, DANIEL BLAKE (I, DANIEL BLAKE)   

Terningkast 5

Filmen hadde premiere i Norge i januar, så de fleste steder er den ferdig på kino. I Oslo på Vika kino går den derimot fortsatt, for de som har sjansen å se film der, man-tirs-onsdag med start 15:30. Filmen dukker nok forhåpentligvis snart opp også på diverse strømmetjenester/iTunes Store for eksempel, eller på fysisk format. Keep an eye open 😉

#film #filmhjerte #filmtips #filmsnakk #britiskfilm #jegdanielblake #danielblake

Legg gjerne igjen kommentarer om filmen 🙂

Filmanmeldelse: Tungeskjærerne – “Fesk lukta ikkje møkk, det lukta pænga”

“Fesk lukta ikkje møkk, det lukta pænga”. Slik lyder et av de mange gullkornene som sitter som et skudd fra unge Tobias i Solveig Melkeraaens nye norske dokumentarfilm, Tungeskjærerne.


   FILMANMELDELSE

TUNGESKJÆRERNE

   Norge, 2017, dokumentar

  Spilletid: 1t 22m

  Regi: Solveig Melkeraaen

Filmanmeldelse opprinnelig publisert etter Norgespremieren på TIFF i januar,
Oppdatert 9. mars ifm ordinær kinopremiere 10. mars


Storfangst på kroken

I Tungeskjærerne tas vi med til Myre i Øksnes kommune i Vesterålen, der unger helt ned i femårsalderen entusiastisk springer på kaiene og med like stor iver utfører en nord-norsk tradisjon gjennom generasjoner; skjæring av torsketunger. Ikke bare syns de det er gøy, de tjener nemlig også gode penger på det.

Vi følger Oslojenta Ylva som drar til morens hjemsted Myre på besøk til besteforeldrene og vennen Tobias, som hun ble kjent med under sitt forrige besøk i nord. På Myre skal nemlig Ylva følge i morens fotspor, og lære seg å skjære torsketunger.

Regissør Solveig Melkeraaen, som selv er fra Øksnes, har virkelig fått storfangst på kroken med denne perlen fra kyst-Norge, der vennskapet mellom de to purunge Ylva og og Tobias står i sentrum, de begge er rundt 10 år gamle. Det er en ikke rent lite fascinerende reise Melkeraaen tar publikum med på, en reise med flust av livsvisdom fra barnemunn, særlig i de sekvensene av filmen der Tobias og Ylva får  være seg selv uten for mye innblanding utenfra.

Filmen er en fornøyelse fra start til slutt, og er nok uten tvil en av de beste dokumentarene jeg har sett som skildrer barn og oppvekst, samtidig som det er en strålende god reklame for Nord-Norge, og Myre i særdeleshet.

Barnas voksenverden

Vi serveres treffende kommentarer på løpende bånd filmen igjennom, Tobias er virkelig en sprudlende guttunge med mye humor og velposjonerte doser av alvor. Selvsagt er da også filmens hovedrolleinnehavere, de unge tungeskjærerne Ylva, Tobias og Matteus, som vi også blir litt kjent med, full av sjarme.

Filmen lar oss se det fine vennskapet mellom Ylva og Tobias, vi ser hvordan selv unge barn tar ansvar og hjelper hverandre, hvordan de inkluderes i en “voksenverden”, og ikke minst hvor viktig tungeskjæring, av torsk altså om noen skulle lure, er for et lite lokalsamfunn som Myre. Tungeskjærerne viser også på en herlig måte gleden av å oppnå noe, det er en film med massevis av optimisme og drømmer, fint pakket inn med Myre som ramme. Tungeskjærerne viser også litt av kontrastene såklart, mellom storbyliv og et fiskevær i Vesterålen, alt på en delikat men santidig rå måte. For det er et røft miljø, hvor Melkeraaen har klart å formidle varmen.

Full av torskehau og fiskeblod

Tungeskjærerne er en film alle unge som voksne bør få med seg, det er en dokumentasjon som viser at ikke alle av dagens barn bare sitter inne forran en skjerm, slik det ofte gis inntrykk av.

Et lite apropos. Etter filmen gikk jeg tilfeldigvis forbi de tre unge tungeskjærerne, som var tilstede i Tromsø i anledning premieren. Når man ser hvor små de faktisk er, blir faktisk opplevelsen av filmen enda litt større.

Dette var virkelig morsomt, en veldig positiv overraskelse og noe av det mest underholdende jeg har sett av dokumentarer. Publikum i salen virket ihvertfall å fryde seg høylydt over denne lille perlen, full av torskehau og fiskeblod, som for det meste er spillt inn i nord. Om noe skal sies å trekke ned må det være noen små fortellergrep innledningsvis og mot slutten, der vi blant annet treffer Madcon-Tchawe, som er en god bekjent av Ylva og faren hennes, samt at noen få av scenene muligens kan virke litt i overkant rigga. Men slikt er flisespikkeri.

Hatten av for Melkeraaen, Tobias, Ylva og Matteus. For Myre. Nord-Norge. Kystfisket. Og barna.

Tungeskjærerne. Løp og se! Terningkast 5.

TUNGESKJÆRERNE  

Trailer for Tungeskjærerne:

#film #kino #filmtips #filmhjerte #tungeskjærerne

Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

10 TV-serier å glede seg til!

Girl listen to horror or suspense movie alone.
Flere nye spennende serier slippes i løpet av nær framtid.

Dette er de jeg venter mest i spenning på for tiden, i urangert rekkefølge. Felles for de alle, med ett selvsagt unntak, er at de er krimserier.

BROADCHURCH (sesong 3)

Sesong 3 av denne glimrende britiske krimserien, med sin fabelaktige location fra en liten kystby i England, er faktisk allerede i gang. Episode 1 (og 2?) av 8 i den nye sesongen, som avslutter Broadchurch, er allerede sluppet i UK.

I Norge kommer serien på NRK (og muligens Netflix etterhvert. De to første sesongene ligger ihvertfall på Netflix).

 

FARGO (sesong 3)

Jeg digget filmen. Jeg elsket sesong 1 av TV-serien, og sesong 2 var glimrende den også. Sesong 3 kommer i april, og gir oss dobbel dose Ewan McGregor!

Serien kommer på HBO Nordic, noe som desverre for min del betyr at det blir å finne “andre steder” å se den, da HBO bare hakker noe reint for j***** på min maskin….

 

TWIN PEAKS (sesong 3)

Jeg grugleder meg til denne legendariske serien gjør sitt comeback langt over 20 år etter at Twin Peaks-mysteriene skremte oss sist! Dale Cooper er tilbake i mai.

Når og hvor serien blir tilgjengelig i Norge er ikke klart. Sesong 1 og 2 skal vistnok ligge ute hos HBO Nordic, og ettersom de har flere serier fra Showtime er det nærliggende å anta at HBO Nordic vil vise den nye sesongen.

 

PRISON BREAK (sesong 5)

Den største gleden her er vel at Michael Scofield ikke var dau likevel. Sesong 1 av denne serien var banebrytende, og selv om plottet ble fryktelig utvannet til slutt er en ny sesong av Prison Break noe jeg tar imot med åpne armer. Prison Breaks comeback skal vistnok være en eventserie på 9 episoder.

Den nye sesongen, nummer 5 i rekka, har premiere i april, og vil i Norge etter hva jeg har funnet ut vises på Viasat 4 / Viaplay. De 4 første sesongene kan sees hos Netflix.

 

SKAM (sesong 4)

 

Jeg gleder meg ellevilt til en ny sesong. De 3 første sesongene av nettserie-fenomenet Skam var regelrett fantastiske, særlig den uforglemmelige sesong 3 som gikk inn i norsk TV-historie som en av tidenes seer-suksesser. Sesong 4 kan umulig overgå det vi allerede har fått servert, men det er definitivt mere skam i vente fra NRK / skam.p3.no.

Som ventet holdes kortene tett til brystet hos statskanalen, som ikke har røpet noe om når sesong 4 sparkes igang. Sesong 1-3 ligger selvsagt tilgjengelig hos NRK Nett-TV og p3.skam.no. Foto: NRK.no.

 

ELVEN

 

Helt splitter ny krimserie på TV 3, som er innspilt i Nord-Norge, nærmere bestemt Indre Troms, på FilmCamp i Øverbygd i Målselv kommune, og på diverse steder i området rundt. Serien har ellers fått en god del oppmerkosmhet fordi tidligere Skam-skuespiller Thomas Hayes er med i en av rollene i Elven. Serien har premiere 16. mars på TV 3.

Les mer om Elven hos TV 3. Foto: TV3.no.

Jeg holder også øynene åpen for et par nye svenske krimserier, blant annet “Hassel”, og norske “Okkupert” skal vistnok også være i anmarsj med en ny sesong etterhvert.

 

STRANGER THINGS (sesong 2)

Den amerikanske spenningsserien med overnaturlige mysterier var langt fra så fenomenal som jeg hadde håpet på, men den var underholdende og satte tankene helt klart tilbake i tid til 80-tallets filmer og serier, samt bød på saftig spenning. Sesong 2 er derfor absolutt velkommen.

Serien er en Netflix-serie, og den nye sesongen kommer senere i år.

 

Serier i sikte – men fortsatt et langt stykke unna:

BROEN (sesong 4)

Den siste sesongen av Broen – sesong 4 – må vi vente en stund på, den kommer ikke før neste år en gang.

NRK viser serien i Norge. På Netflix ligger kun sesong 1.

 

HAPPY VALLEY (sesong 3)

Sesong 3, også det ventet å være den avsluttende sesongen – av denne strålende britiske krimserien med handling fra Yorkshire kommer, det er bekreftet, men når er uklart. Sesong 1 og 2 kan sees på Netflix.

Trolig vil NRK vise den nye sesongen som kommer med tid og stunder.

 

TRAPPED (Innesperret  / Ófærð, sesong 2)

YES! Denne krimserien fra Island –  sendt på NRK1 i 2016 – returnerer med en sesong 2. I sesong 1 var det et bestialskt mord og trafficking som var plottet i serien som finner sted i dramatiske og fascinerende omgivelser i den avsidesliggende lille pittoreske byen Siglufjörður langt nord på Island.

Innspillingen av sesong 2 er ventet å starte til høsten, så det blir nok 2018 minst før serien er klar for publikum.

  

Det skal også komme nye sesonger av “Narcos” og “House of Cards“, men der må jeg vel snart komme igang med å få sett de første sesongene, som ligger på Netflix, før jeg roper for høyt etter nye sesonger 😉 “Bloodline“, også det en Netflix-serie som anbefales sterkt, skal være bekreftet med en tredje og siste sesong, men den kommer nok ikke med det aller første.

Den glimrende amerikanske krimserien “Eyewitness” (ikke vist på norske kanaler eller tjenester) er derimot desverre kansellert av kanalen USA Network etter kun èn sesong, som forsåvidt ikke var uventet ettersom sesong 1 fikk en avslutning på historien uten en “cliffhanger” i krimplottet, og også er omtalt på forhånd som en serie med kun en sesong. Imidlertid har ikke seriens mange blodfans gitt opp håpet om en ny sesong, serieskaperne har vist vilje til å fortsette, og fansen har vistnok satt igang med å prøve på å få Netflix til å overta seriens videre liv.  Jeg tror nok ikke at serien returnerer, men håpe kan man jo alltids 😉

Har du serietips? Særlig gode krimserietips mottas gjerne. Del gjerne tips og andre kommentarer i kommentarfeltet!

#TV #serier #TVserier #krim #film #filmhjerte #krimserie

ELLE – mesterlig kraftkost!

Den franske voldtektsfilmen ELLE kommer sent til å glemmes! Ikke bare fordi den er sjokkerende og rystende i seg selv, men fordi regissøren har laget en bekmørk thrillerkomedie som lverer på alle plan!

FILMANMELDELSE

ELLE

Frankrike, 2016, spilletid 2t 10m

Regi: Paul Verhoeven

Norgespremiere på kino 3. mars

Filmanmeldelse skrevet etter kinovisning på Tromsø Int. Filmfestival i januar, og oppdatert 3.mars.

På forhånd hadde jeg en noe skeptisk holdning til Elle etter å ha sett traileren, men fy fader jeg er glad jeg valgte å se denne filmen som på forhånd var omtalt som en kontroversiell voldtekstskomedie satt i regi av Paul Verhoeven, som har rykte på seg for å være en provokativ filmskaper.

Michele (Elle) er en videospillprodusent som lager voldsspill. En dag overfalles hun og voldtas brutalt i sitt eget hjem. Hendelsen ser ikke ut til å gå særlig inn på henne, og hun forteller vennene sine om hva som har hendt uten å fortrekke en mine. Politiet vil hun ikke ha noe med å gjøre, men selv om hun tilsynelatende ikke har latt seg affektere av overgrepet legges det hele tiden inn tegn på at hun ikke kommer over det. I Elle serveres publikum et bekmørkt tema spedd på med mengder satire og nærmest surrealisme i en livsfarlig katt og mus-lek.

Og voldtektene fortsetter. Det virker som om Elle tiltrekkes av volden, ihvertfall er hun ikke nevneverdig redd den. Har faren hennes som er en dømt drapsmann noe å gjøre med sinnsstemningen hennes? Når hun begynner å motta creepye sms`er fra voldsmannen skjønner hun at vedkommende må være en hun kjenner, og alle er mistenkte. Når hun identifiserer voldsmannen starter et nervepirrende psykologisk spill, i denne “rape-revenge”-thrilleren.

Filmen er uten diskusjon kontroversiell, skitten og tyr til noen eksplisitte sjokkerende voldtekts- og voldsscener, som nok vil ryste publikum, til tross for at volden fremstår en smule parodisk. Samtidig løses stemningen opp med Elles beherskede ro, feminisme og en hverdag som fortsetter som før med jobb og selskaper i øvre deler av samfunnslaget, samt flere humoristiske undertoner hele veien. Et annet gjennomgående element er nerven som hele tiden ligger i bunn. Publikum vil også måtte spørre seg til tider om hvem sympatien ligger hos.


Foto: Pressebilde fra TIFF.NO

Isabelle Huppert i tittelrollen som Elle briljerer, og viser at Golden Globe-prisen og Oscar-nominasjonen hun nylig fikk for beste kvinnelige hovedrolle er henne fullt ut fortjent. Huppert glir inn i rollen med største selvfølgelighet og tegner et sylskarpt portrett av en kvinne som både vet hva hun vil og som har det i seg for å få det som hun vil. I tillegg presenteres vi for et vidt persongalleri med gjennomførte solide rolleprestasjoner.

I et sidespor av filmens sentrale plot følger vi også Elles sønn som er en slentrende type som sliter med forholdet sitt, og forholdet til moren. Elles mor treffer vi også, hun er litt av en karakter, og både blant kollegene på jobb, ex-er og naboer finner vi karakterer det males dybde i.

Blandingen av de repeterende voldtektene og den lette tilnærmingen til det i utgangspunktet tunge temaet, sammen med Micheles iskalde psyke, sørger for en ekstremt overraskende, bitende, dynamisk og underholdende kraftpakke av en film, som forøvrig også vant Golden Globe for beste utenlandske film.

ELLE er ikke uten feil, og noen ting kunne man vel gjort på en annen måte, blant annet er filmen litt lang. Uansett, Elle er et mesterlig og originalt verk.

Terningkast 6.

#film #filmtips #filmhjerte #elle

Bruk gjerne kommentarfeltet for kommentarer om Elle.

10 filmer å se igjen, og igjen – Og igjen!


Du vet den filmen du aldri går lei av? Den du ser om og om og om igjen. Er det slik med deg også?

Hvilken film eller filmer kan du se flere ganger og fortsatt ikke miste lysten på å se igjen?

Det er ikke nødvendigvis slik at det er de filmene man syns er de beste man har sett som er de filmene man gjerne ser om og om igjen, men filmer som på en eller annen måte har noe ved seg som gjør at man bare ikke kan la være og se de gang etter gang.

Her er 10 av filmene som er slik for meg, i urangert rekkefølge.

PS: Klikk på IMDB-logoen for all filmfakta. Ratingen oppdateres forøvrig fortløpende ved ev. endringer.

 

FRIHETENS REGN (THE SHAWSHANK REDEMPTION, 1994)

Den fortryllende fengselsfilmen om Andy Dufresne, som havner i fengsel selv om han er uskyldig, og som følger det harde livet – og vennskapet – bak murene er en av de absolutte favorittfilmene mine. Rettferdighetsfølelsen, håpet om frihet og den pirrende spenningen i fluktplanen er nesten, ja kan jeg si fengslende? 😉 Morgan Freeman og Tim Robbins er briljante. Freemans fortellerstemme er da også ekstremt bærende. I tillegg har jeg nylig blitt fan av Gil Bellows, som også er med i en birolle, så der kom enda en grunn for et gjensyn for min del! Som om det skulle være nødvendig med flere grunner vel og merke 😉

Frihetens regn (1994) on IMDb


Illustrasjon: Slik som dette ser mine første filmminner ut. Et av videocoverene
fra Olsenbanden. Foto: norskvhs.com.

OLSENBANDEN-FILMENE (1969-1984, og 1999),
her representert ved “OLSENBANDEN GIR SEG ALDRI” (1981)

Ok, det er 14 Olsenbanden-filmer, men jeg tar de med under ett her. Jeg har jo sikkert bare sett hver film minst ørtenogfjørti ganger, så jeg tåler vel noen ganger til 😉 Forøvrig er filmene fra nr 3-13 de jeg gjerne ser flere ganger, mens 1,2 og 14 ikke er like mange ganger ute av DVD-boksen. Fantastisk nostalgi og retrominner om et Oslo slik det fremstod på 70- og 80-tallet. Olsenbanden er dessuten en av Norgeshistoriens største kulturskatter innen populærkulturen.

Helmax!

Olsenbanden gir seg aldri! (1981) on IMDb

WEEKEND AT BERNIE`S (1989)

En real guilty pleasure-film, akkurat så fjollete, uestetisk og urkomisk komedie at den tåler mange gjensyn. Bernie kan gjerne være dau som en stein, festens midtpunkt er han likevel, og mens morderne blir mer og mer gærne etter å kverke han (igjen!), gjør Bernies husgjester Larry og Richard alt for å holde liv i stivpinnen. Morbid slapstickhumor etter alle kunstens regler, i det som ble en smashing hit og senere er regnet som en kultfilm. Jeg flirer fortsatt av denne galskapen som nå utrolig nok begynner å nærme seg 30 år! 😀

Er Weekend at Bernie`s en kultklassiker, ja da er oppfølgeren Weekend at Bernie`s 2 (1990) en kultkalkun. Og jeg elsker jo kalkun 😉

Weekend at Bernie's (1989) on IMDb

DIE HARD (1988)

Jeg våger påstanden tidenes, om ikke absolutt beste, så ihvertfall absolutt mest underholdende actionfilm. Bruce Willis, fy fader han er konge som John McClain. Jo pokker`n heller, for meg er Die Hard den beste actionfilmen 🙂 Die Hard 2 som kom i 1990 er selvsagt også en nær sagt like stor klassiker. Die Hard With a Vengeance (1995, “Die Hard 3” / Die Hard i New York) er ganske grei den også, mens oppfølgerne fra 2007 og 2013 strengt tatt var litt seige, selv om det var et kult gjensyn med Willis som McClain.

“Yippee-ki-yay, motherfucker”!

Die Hard (1988) on IMDb

SPEED (1994)

Hvorfor Speed er en av de filmene jeg liksom aldri går lei av vet jeg ikke. Den bare er det. Kanskje er det en barsk Keanu Reeves, en frisk og rappkjeftet Sandra Bullock, og en gal, etterhvert helt hodeløs, Dennis Hopper? Det er ellers litt rart å tenke på at Bullock og Reeves begge er godt over 50 år den dag i dag… Og nei, oppfølgeren Speed 2: Cruise Controll (1997) er definitivt ikke av de filmene jeg ikke er lei.

Speed (1994) on IMDb

NO COUNTRY FOR OLD MEN (2007)

Hele settinga i denne filmen er så rå, ugjestmild, røff og spennende at  jeg kan se den gang etter gang etter gang. Det er Coen-brødrenes geniale regi. Josh Brolin og Tommy Lee Jones. Woody Harrelson. Dessuten har filmen en av filmhistoriens skumleste bad guys i Javier Bardem! Åpningssekvensen er forøvrig uforglemmelig, den setter oss rett inn i filmens eget særegne mikrokosmos.

No Country for Old Men (2007) on IMDb

JAGET (THE FUGITIVE, 1993)

En av moderne tids absolutt beste og mest spennende thrillere. For det første er Harrison Ford glimrende, for det andre er Tommy Lee Jones på grensen til glimrende han også, for det tredje er filmen fortsatt spennende.

Jaget (1993) on IMDb

PIRATENE (1983)

Denne norske spenningsfilmen der store deler av filmen er innspilt i akk så vakre Svolvær tidlig i 1980-årene, og resten på diverse nærliggende lokasjoner får jeg aldri nok av. I Svolvær sitt småbyliv på første halvdel av 80-tallet, tidsriktig tematikk og Lofotens alltid fascinerende natureldorado liggende som et bakteppe for det ungdommelige opprøret mot makteliten ligger mye av min fascinasjon for Piratene, som gjør filmen til en av mine absolutte norske favoritter. Mye av beundringen ligger selvsagt og i et glitrende soundtrack, med mye rocka 80-tallsmusikk, og en fartsfull spennende historie med mye humor, samt alvor. Piratene er på en måte nord-norsk “80-tallspornografisk retro” 😀

Filmen er aldri gitt ut på DVD/Blu-Ray, men den ligger tilgjengelig på bl.a. YouTube, eller mot betaling på filmarkivet.no.

Piratene (1983) on IMDb

COP CAR (2015)

Cop Car er en av de filmene som har blitt alt for lite omtalt, en litt underrata film som er strålende. Den er mystisk, den er underholdende og leken, den er spennende, mørk og betagende absurd. Den har to glimrende barneskuespillere og en drivende god Kevin Bacon, som henholdsvis de to ungene som stjeler en forlatt politibil, og den frynsete snuten som tar opp jakten på de. Locations her har mye å si, jeg får klare vibber til “No Country For Old Men”.

Cop Car (2015) on IMDb

A PERFECT WORLD (1993)

En av Kevin Costners absolutt aller beste roller. Handlingen utspilles på tidlig 60-tall, der en guttunge kidnappes av to kriminelle på rømmen. I tillegg til at storyen i seg selv er spennende er det også en roadmovie, det er litt coming-of-age over den og ikke minst er det et svært rørende vennskap som oppstår mellom den lille gutten og Costners rollefigur, mens gamlefar Clint`ern er like i hælene på rømlingene.

A Perfect World (1993) on IMDb

Alle filmene får selvsagt mine varmeste anbefalinger.

Det var dagens 10 utvalgte. En annen gang kommer det mer.

Har du kommentarer å komme med, spytt ut! 😉

Snakkes`a!

#film #filmer #filmtips #filmsnakk #filmhjerte

 

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];
if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;
js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;
stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);