Topp 10: Filmhjertes krigsfilmfavoritter

Avslutt uka med et smell! Det er lite ved krig og elendighet som tiltaler hjertet, bortsett fra film om det…

Skal man se en film som virkelig buldrer, braker og støyer, og ofte opprører, så er ikke en krigsfilm det dummeste du putter i videospilleren (haha) eller strømmer.

Jeg skal ikke si at krigsfilm er favorittsjangeren min, på langt nær, men det finnes da noen filmer om død og elendighet som er veldig bra, noen er sågar mesterverk. Utgangspunktet for listen har vært å plukke ut filmer som i hovedsak eller som i en vesentlig del av spilletiden skildrer krigshandlinger. Kanskje strekker jeg “krigsfilm”-begrepet litt på noen av titlene, det får så være. Det er nok også en viss mulighet for at hukommelsen spiller meg et puss, slik at en eller flere titler har gått i glemmeboka. Kanskje var de ikke så gode da, hvis de ikke festet seg på minnet 😉

Dette er lista over mine 10 favoritt-krigsfilmer:

10

APOKALYPSE NÅ! (USA, 1979, Originaltittel: Apocalypse Now. I 2001 ble en forlenget versjon  lansert under navnet Apocalypse Now Redux)


Francis Ford Coppolas krigsepos fra Vietnamkrigen.

9

HELTER I TELEMARK (UK, 1965, Originaltittel: The Heroes of Telemark)

Sabotasjen av tungtvannsfabrikken på Rjukan, som skulle produsere uran som nazistene skulle bruke til å lage atombombe.  Se også NRKs norske TV-serie-suksess “Kampen om tungtvannet” fra 2015.

8

MAX MANUS (Norge, 2008)

Et stykke norsk krigshistorie om motstandshelten Max Manus.

7

ØRNEREDET (UK/USA, 1968, Originaltittel: Where Eagles Dare)

Skikkelig spenning med gode gamle Clint`ern.

6

DER UNTERGANG (Tyskland, 2004)


Historien om Hitlers siste dager og Berlins fall. Bruno Ganz gjør en eksepsjonell og eksplosiv rolle som Adolf Hitler.

5

REDD MENIG RYAN (USA, 1998, Originaltittel: Saving Private Ryan)


En gruppe amerikanske soldater risikerer alt for å redde en mors eneste gjenlevende sønn. Tom Hanks i hovedrollen og regi ved Steven Spielberg.

4

PLATOON (USA, 1986)

Oliver Stones kraftpakke av et krigsepos.Tom Berenger, Willem Dafoe, og en ung Charlie Sheen i hovedrollene.

3

HJORTEJEGEREN (USA, 1978, Originaltittel: The Dear Hunter)

Robert de Niro i en av sine beste roller. Sterk og populær film.

2

SCHINDLERS LISTE (USA, 1993, Originaltittel: Schindler`s List)

Regnes vel egentlig ikke som en “krigsfilm”, men hvem bryr seg? 😉 Dette er filmen som jeg hatet noe så inni hampen da jeg var ung og måtte se den som skolevisning på den lokale kinoen. Men som regel blir man visere med tiden, for denne filmen har vokst seg til å bli en glitrende film i min bok, med førsteklasses innsats av Liam Neeson i hovedrollen. Ikke likte jeg Neeson heller i mine yngre filmseerdager, men heldigvis tok jeg til vett der også, ettersom Neeson er en klasseskuespiller. Den sanne historien om hvordan Oscar Schindler reddet over tusen jøder fra den sikre gassdød står som et av 2. verdenskrigs store heltedåder.

1

FULL METAL JACKET (USA, 1987)


Stanley Kubricks mesterverk. Den desidert beste krigsfilmen etter min smak, og sikkert en av de mest kjente også vil jeg tro, men kan sikkert også regnes som actionfilm. Som du kanskje vet er filmen delt i to deler, hvorav den første delen skildrer rekruttskolen der en sersjant fra Helvete styrer med jernhånd, og hvor andre delen har Vietnam-krigen som bakteppe for handlingen. Det som gjør denne filmen så intens er den første delen, som er enorm, både fordi den er morsom, men også fordi den når alt kommer til alt er for jævlig, og fordi man etter en nokså underholdende første del, tross alt, får servert råskapen i den andre delen. Så mye terningkast 6 som det kan være.

Her er noen andre filmer med krig som tema som er verdt å sjekke ut:

Broen over Kwai (The Bridge on the River Kwai, UK/USA, 1957)  – 2. verdenskrig.
Kanonene på Navarone (The Guns of Navarone, UK/USA, 1961)
Styrke 10 fra Navarone (Force 10 from Navarone, UK, 1978)
Kellys helter (Kelly`s Heroes, USA, 1970)
Ubåten (Das Boot, Tyskland, 1981)
Den tynne røde linjen (The Thin Red Line, USA, 1998)
Jarhead (USA, 2005)
Bridge of Spies (USA, 2015) – Mest en spionthriller, men kan jo nevnes her likevel.
The Imitation Game (UK/USA, 2014) – 2. verdenskrig-tematikk, men egentlig ikke en krigsfilm.
Forrest Gump (USA, 1994) – Ikke en krigsfilm, men dramakomedie med en del krigstematikk likevel.
Sjekk også “Født 4. juli” (1989), “Den siste mohikaner” (1992), “Enemy at the gates” (2001), “Brothers” (2009), “American Sniper” (2014), samt årets to Oscar-nominerte filmer, “Sauls sønn” fra Ungarn (vant Oscar) og “Krigen” fra Danmark. Jeg har ennå ikke sett disse to, men begge to er sterkt kritikerroste filmer som jeg skal se.

Synest du at krigsfilmer blir for tungfordøyelig, hva da med noe morsomt med krigstema? Her er en film og to komiserier med krigstematikk som garanterer latter og hygge 🙂

  • GOOD MORNING, VIETNAM
    Robin Williams i en av sine praktroller som radio-DJ`en som rocket Vietnam og ble en helt blant de amerikanske styrkene der.
     
  • ALLO` ALLO`

Den kanskje mest komiske serien av de alle med krig som bakteppe. Vi følger cafèverten Renè og alle de sprø figurene rundt han i den lille franske landsbyen som innvaderes av tyskere under andre verdenskrig. Dette er reinspikka komisk galskap til å gapskratte av 🙂

  • M*A*S*H

En av TV-historiens mest legendariske serier, med Koreakrigen som handling og bakteppe. Komiserien, som selvsagt først og fremst er komedie, tenderte også av og til til å være en dramaserie med tunge og alvorlige temaer som viste krigens råskap, men likevel var humoren (nesten) alltid like rundt hjørnet. M*A*S*H er definitivt en av mine favorittserier gjennom tidene.

Til slutt, den krigsfilmen jeg hater mest av alle? “Ni liv”. Jadda han var en helt og alt det der. Men den grufulle skjærende musikken, klippingen og all den forbaska snøen. Huff. “Valkyrie” var forresten så uinteressant at jeg duppa av på kinoen.

Diskuter og kommenter gjerne dagens tema i kommentarfeltet 🙂

#film #filmhjerte #filmtips #filmsnakk #filmprat #filmer #filmanbefaling #krigsfilm

Filmhjertes 10 filmtips til 17. mai

17. mai er ikke bare folketog, norske flagg, pølser, is og brus. Det er også norsk film! På en dag der Norge hylles er det selvsagt på sin plass å servere folket noen norske filmtips – for på 17. mai bør man velge seg en film fra Norge vel?

Det finnes naturligvis noen norske filmer der 17. mai er et av temaene eller et bakteppe for handlingen, de to første filmene på lista er nettopp to slike filmer, men det er absolutt ingen kriterie for å få plass på denne lista, som ellers består av filmer jeg anser som norske filmperler 🙂

Denne lista må heller ikke sees på som mine 10 norske favorittfilmer, selv om noen av de er det, lista er rett og slett filmer som passer som 17. maiunderholdning i sofaen. Flere av filmene ligger sikkert flere steder på nett, så jeg har kun lett frem en eller to sider på nett hvor filmen er tilgjengelig.

Her er derfor 10 norske filmtips i mer eller mindre urangert rekkefølge som jeg synes passer i anledning nasjonaldagen – eller kvelden før 😉

10

NATT TIL 17.

Ungdomsdrama der handlingen utspilles 16. og natt til 17. mai. Filmen fikk gode anmeldelser i media, med flere terningkast 5 å skilte med.

Filmen kan blant annet leies digitalt hos Altibox (se link nederst i innlegget).

9

HJELP, VI ER RUSS!

Hvis du ikke er av de som bare haaaater russen, eller har lest deg blind på medias svartmaling av de (russe)dresskledde, så kan kanskje denne tøysekomedien være noe. Media var imidlertid lunkne til filmen, blant annet VG og Aftenposten som begge raslet med sablene og meislet inn terningkast 1. Dagbladet var noe mildere i sin dom, som var terningkast 3. Jeg har ikke sett “Hjelp, vi er russ!”, men 17. mai og russ henger unektelig litt sammen 😉

Filmen ligger ihvertfall hos Netflix.

8

INSOMNIA

Ingen 17. mai-feeling her, men Insomnia er en av mine definitive norske favorittfilmer, kanskje bare slått av nummer 1 på denne lista. Filmen som er spillt inn i herlige Tromsø og fantastiske Nyksund i Vesterålen var så god at det ble laget en amerikansk versjon av den, som fikk samme tittel. Insomnia er blant annet pga det en av våre mest anerkjente filmer. Så får det vel få passere på en dag som denne at hovedrolleinnehaveren er svensk 😉

Insomnia kan bl. a. leies digitalt hos Altibox (akkurat nå for 17 kroner, se link nederst i innlegget).

7

MAX MANUS


Ikke akkurat 17. maitog langs Karl Johan.

Krigsfilm som 17. maikos? Ettersom 17. mai er dagen man feirer frihet og alt det der kan det jo være greit å huske at det ikke alltid har vært slik. Dessuten er da også den virkelige Max Manus en nasjonalhelt, og filmen veldig bra. Filmen er blant annet tilgjengelig hos Netflix (krever ab., men nye kunder får 1 måned gratis). Altibox har den også for leie digitalt (akkurat nå 17 kroner).

6

VARG VEUM

Hele Norges krimhelt Varg Veum tåler et gjensyn når det måtte være, og dessuten er jo Bergen en av Norges absolutt peneste byer. Veum-filmene finner du nok flere steder på nett. Hos HBOnordic ligger alle 12 filmene (krever abonement kr 89/mnd, men nye kunder får 1 måned gratis og ingen forpliktelser om videre ab.).

5

ELLING

En av de mest populære norske filmene etter manges mening. Elling kan leies/kjøpes digitalt bl.a. hos Altibox, og har du Netflix, så ligger alle tre filmene om Elling der (Elling, Elsk meg i morgen, Mors Elling). Anbefales selvsagt. Netflix koster fra 79/mnd, men nye abonenter får 1 måned gratis, og heller ikke her med noen forpliktelser om videre abonement.

4

PIRATENE

En skikkelig nord-norsk filmskatt fra 1983 som jeg når sjansen byr seg anbefaler på det sterkeste. Piratene handler om en gruppe ungdommer i en mindre by et sted i Nord-Norge (Svolvær). På grunn av mangel på arbeid, blir de gående og drive, og til slutt starter de en piratradio, hvor de harselerer med autoriteter og samfunn. Det setter ikke lokalsamfunnets topper og myndighetene pris på.
Fartsfull film, glimrende bakteppe med Svolvær og Lofoten, og flott soundtrack. En av mine topp 3 norske filmfavoritter. Filmen kan leies digitalt hos Altibox for 17 kroner (se link nederst i innlegget).

Piratene ligger også gratis ute på YouTube (se den i videoruta øverst).

3

BØRNING

Førstemann fra Oslo til Nordkapp! Norges råeste bilfilm – ja, det er vel også den eneste 😉 Den fartsfylte norske bilracesuksessen er ihvertfall en artig film som passer for både store og små. Har du ikke sett den før er det på tide, og den tåler nok også et gjensyn. Børning kan bl.a leies hos Altibox.

2

FLEKSNES

Marve Fleksnes er vel noe av det norskeste vi har. Et ikon og legende i norsk TV-historie. Se et par episoder da vel! Alle episodene ligger gratis tilgjengelig hos NRK Nett-TV. Husk også spillefilmen “Den siste Fleksnes”, som bl.a. er tilgjengelig hos Altibox (17 kroner).

1

OLSENBANDEN


HIPP, HIPP, HURRA!
Ingenting er mere norsk enn OLSENBANDEN! Vel, rent bortsett fra at det egentlig er et konsept fra Danmark 😉 Men det spiller ingen rolle, Olsenbanden er Norges mest fantastiske filmrekke, de gir et bortimot ubetalelig nostalgisk tilbakeblikk på hovedstaden vår på 70- og 80-tallet, og i en av filmene er dessuten faktisk de 5 første minuttene lagt til nettopp 17. mai: “Olsenbanden og Data-Harry sprenger Verdensbanken“. Se den, eller en av de andre klassiske Olsenbanden-filmene!

Hos tvoveralt.altibox.no kan Olsenbanden og en rekke andre norske filmer leies digitalt for 17 kroner pr stykk akkurat nå (eller kjøpes/lastes ned for 69 kroner).

Sjekk også filmarkivet.no for norske filmklassikere som kan leies digitalt, eller filmfront.no for lister over beste norske filmer fra hvert tiår fra 1920-tallet og til nåtid.

PS: noen andre fine norske filmer for dagen kan være “Lange flate ballær”, “Hawaii, Oslo”, “Flåklypa Grand Prix”, “Slipp Jimmy fri”, “Kon tiki”, “De blå Ulvene” (eller en av de to andre filmene om Pelle og Proffen) eller farsen “Ute av drift”.

 

Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet 🙂

På kino nå: Flaskepost fra P

Den tredje filmen basert på Jussi Adler-Olsens krimromaner ruller nå på norske kinoer. FLASKEPOST FRA P er intet mesterverk eller en sitrende kriminalthriller, men et etterhvert brukbart og blodig religiøst ladet hevntokt fra djevelen, med en litt for stillestående historie og midtparti, men med en brukbar sistedel. I sum helt OK.


FILMANMELDELSE

FILM: FLASKEPOST FRA P

Thriller/krim, Danmark, 2016.

Spilletid: 1 time og 54 minutter.

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas,  Fares Fares, Jakob  Oftebro, Pål Sverre Hagen, m. fl.

Sett på kino. Filmen hadde norsk premiere 13. mai.


Vi møter altså igjen de to etterforskerne ved “Avdeling Q”: Carl Mørck og Assad, som vi ble kjent med i den meget spennende og gode krimthrilleren “Kvinnen i buret”, og den sebare men veldig voldelige “Fasandreperne”. I “Flaskepost fra P” føles det som om vi egentlig kastes litt for lett inn i historien, og det er nok en fordel å ha kjennskap til filmens karakterer fra de to foregående filmene (eller bøkene), for her er de tilbake i kjent stil. Assad som den menneskelige, mens Mörcks sinn bare blir mørkere og mørkere og mer nedstemt for hver film vi ser han i. Imidlertid skal det vise seg at også Mörck har en følelsesmessig side, noe som gir filmen et løft totalt sett. Noen velkjente elementer i krim/thriller-sjangeren ser vi også, som gir gjenkjenbarhet, som helikopterjakt, tog i fart og parkeringskjeller.

Historien er forholdsvis enkel denne gangen. En gammel flaskepost dukker opp, og havner hos Assad og Carl, i “de glemte sakers” avdeling Q hos Københavnspolitiet. I flaskeposten befinner seg et blodig brev fra et barn med rop om hjelp, og historien dreier inn på religiøs fanatisme og tro. Tro er nemlig et sentralt tema denne gang, der både Assads tro og Carls manglende sådan utfordres. To små barn kidnappes langs en vei et lite sted i Danmark, men foreldrene vil ikke ha hjelp av politiet. Det viser seg at en norsk forkynner står bak forsvinningen, og han har flere svin på skogen. Vi har å gjøre med en seriemorder! Kan han stoppes før han tar flere liv?

Etter en noe temposvak innledning på filmen pushes det etterhvert på med mere spening – og fart –  som drar opp filmen. Det blir også et par voldsomme scener, men ikke på langt nær like mye som i den forrige filmen.

“Flaskepost fra P” er regissert av nordmannen Hans Petter Moland, som har overtatt regipinnen etter Mikkel Nørgaard (bl.a. Klovn). På rollelista i sentrale roller ser vi også to andre norske innslag, i Jakob Oftebro, som er dansktalende politi, mens Pål Sverre Hagen definitivt ikke er Guds beste barn.

“Flaskepost fra P” er som sagt ingen utmerket film, den er av typen man godt kan se og la seg underholde av, men ikke bli henrykt over på noe vis. Det er for mange enkle snarveier i historien, noen logiske brister, og det er en bekmørk sinnsstemning som bres som et teppe over filmen. Spenningen når heller aldri skikkelig klimaks, til det avslører manuset alt for tidlig hva som skjer. Filmen er likevel helt grei, typisk nordisk krim, som kvalitetsmessig i min bok havner omtrent litt over midt på treet. God filming, noen pene oversiktsbilder som gir en veldig fin kontrast til historien, hvor det tegnes et idyllisk bakteppe fra utkant-Danmark, samtidig som en makaber historie utspilles, med skuespill uten for mye å trekke for, selv om Hagens rollefigur kanskje blir en smule tung å svelge, for beregnende følelsesløse psykopater som dreper barn er ikke så enkelt å bli glad i akkurat. Innsatsen hans er uansett god, for tidvis er han en skikkelig sadistisk galning. Samspillet mellom Fares Fares (Assad) og Nikolaj Lie Kaas (Mørck) er derimot noe jeg liker.

Har du sett de to første filmene med “Avdeling Q” og likte de, så er denne naturlig å også få med seg. Jeg liker nemlig disse filmene, selv om det er mye å gi trekk for, så for deg som vil ha en krimthriller uten for mye å tenke på, så er Flaskepost fra P helt greit og forsvarer et kinobesøk. På stjerneskala 1 til 10 ville jeg satt 6, så når terning skal trilles, så tenker jeg på 3 først, men jeg hadde jo faktisk en helt grei kinostund, jeg kjedet meg ikke direkte, selv om historien ikke utnyttes skikkelig. For å være snill, så sier jeg at Flaskepost fra P får terningkast 4.

Katastrofefilm på Netflix: San Andreas

Katastrofefilmen “San Andreas” må være den ultimate katastrofefilmen, jeg føler nemlig neppe igjen et pressende behov for å se flere amerikanske katastrofefilmer, for hva kan vel overgå dette i ødeleggelser?
PS: Denne teksten inneholder spoilere (litt avsløring av handling).


FILMANMELDELSE

FILM: SAN ANDREAS

Action/katastrofefilm, USA, 2015

Medvirkende: Dwayne Johnson, Paul Giamatti,
Alexandra Daddario, Kylie Minogue, m. fl.

Spilletid: 1 time og 58 minutter

Tilgjengelig bl.a. på Netflix


Nylig lot jeg meg friste til å se filmen “San Andreas” på Netflix. Filmen er jo ganske ny, den figurerer fortsatt i kjøpefilmhylla hos enkelte butikker sammen med nye utgivelser (ja, noen selger heldigvis fortsatt film i fysisk format), og filmposteren ser ikke så ille ut. Riktignok er ikke katastrofefilmer det jeg liker best, men jeg har da sett en del katastrofefilmer i årenes løp, og noen har vært riktig så bra, som norske Bølgen for eksempel, eller brukbare blockbustere fra “over there” som Dante`s Peak, Vulcano, og Dagslys, for å nevne noen filmer som er ok innen kategorien. De er alle selvsagt filmer med en del klisjeer og garantert nok overdrivelser, noe vi så definitivt også overøses med i San Andreas.

Hvis dere tror jeg liker San Andreas, la meg slå fast med en gang: NEI! Filmen er et eneste stort søl.

Men San Andreas er den ultimate katastrofefilmen. Med negativt fortegn. Den er nemlig en fullstendig katastrofe av en film, fylt med de verste klisjeene og tåpelige “tilfeldigheter” som berger våre såkalte helter. Troverdighet skal man vel ikke alltid se for mye etter i denne type filmer, men her er den desverre så fraværende at det bare blir for dumt, som i åpningssekvensen der en ung kvinne berges med helikopter fra en bil som henger i et juv. Se og le. I tillegg er filmen så forutsigbar at man har forutsett handlingsforløpet og filmens utfall lenge før brusglasset skriker etter påfyll…Det er absolutt ingen overraskelser å spore her. For å holde interessen oppe filmen gjennom bør filmen tross sitt tragiske tema, som et jordskjelv naturligvis er, sukres med noen doser sjarm. I denne filmen har man i så måte spart på sukkeret, men rollefigurene Blake (heltens datter) og de to brødrene Ben og Ollie, er de som bidrar til det som finnes av sjarme i denne tragiske historien.

Men for all del, for den som ser noe verdi i å se San Francisco, som vel i manges øyne er en av verdens flotteste byer, jevnes med jorden og deretter vaskes med en gigantisk monstertsunami, kjør på!

Historien i San Andreas går enkelt og greit ut på at tidenes kraftigste jordskjelv treffer San Francisco, mennesker dør som fluer, ettersom myndighetene selvsagt ikke har villet høre på jordskjelvsekspertene, ledet an av en sympatisk men alt for stillferdig Paul Giamatti, som har kunnet forutse katastrofen. På redningstokt for å redde dattera Blake, og ex-kona Emma som akkurat har flytta sammen med ny type, som selvsagt i løpet av filmen avsløres som den drittsekken (For et sjokk. NOT!), ser vi Dwayne “The Rock” Johnson i rollen som Ray. Han jobber som søk- og redningsarbeider. Heltemotet hans får vi stifte det første bekjentskap med i den omtalte åpningsscenen, og han er selvsagt alene med helikopter over LA, der skjelvene først kommer, slik at han får redda ex`en midt blant ruiner og bygg som raser sammen. Videre fortsetter ferden til SF for å redde datteren Blake, som i beste katastrofeklisjèstil er smellvakker (noe de jaggu får sagt i filmen også…). Hun har blitt latt i stikken. Blake blir ikke overraskende i første omgang reddet av noen andre, et sjarmerende brødrepar bestående av Ben og lillebroren Ollie, som hun tilfeldigvis ble kjent med like før jordskjelvene, og hvor den ene selvsagt har med seg den store kloke boken som har svarene på alt, når all mobilteknologi stopper opp (hurra for han…).

Ellers er det ikke så farlig om man styrter i redningshelikopteret og blir full av bensin siden man styrter inn i en klesbutikk og kan ta med seg nye klær der. Selvsagt finner vår helt også seg et nytt flygende fremkomstmiddel, bare sånn helt tilfeldig. Og midt i et SF som flyter over av ruiner, rekved, drit og vann, ja der midt i høystakken finner man knappenåla. Tilsett noen melodramatiske scener under vann. Til slutt litt tårer for en man ikke klarer å få liv i. Men vent nå litt, vi prøver en gang til. Ja den scenen har vi jo ikke sett tusen ganger før.

San Andreas er nemlig en synkende klisjè. Ikke er det noe morsomt, selv om brødreparet kommer med noen små gullkorn, og ikke er det interessant heller. Dwayne Johnson er heller ikke særlig bra. Snakk om steinansikt på “The Rock”. Kanskje kunne jeg forsvart å sette terningkast 2 her, for filmen ruller nå uten at jeg tar pause fra den, selv om interessen riktignok raskt synker i takt med at handlingen både blir latterlig og mest irriterende.

Sluttscenen er forresten så kvalmende klisjèfull at det er latterlig. Vi ser utover et krater tidligere kjent som San Francisco, mens det amerikanske flagget vaier på deler av en sønderknust Golden Gate bridge. Det er da replikkene som kroner verket kommer: -“Hva nå, hva gjør vi nå?”. -“Vi bygger opp igjen”. Noe som selvsagt gjelder både byen og forhold.

Kvalmen bygges opp i meg, og jeg gurgler opp terningkast 1. For å  være snill kan jeg si 1+, for det finnes dårligere filmer. Har du Netflix kan du jo se den der siden det ikke koster deg noe ekstra, men finner du denne filmen i filmhylla på butikken, ta heller den ved siden av, den kan neppe være verre 😉