Etter Oscar 2016: Tanker om årets Oscar-vinnere

Årets Oscar-show hadde noen overraskelser på lur. Natt til mandag ble Academy Awards, bedre kjent som Oscar, delt ut.

Det gledet meg stort at en fantastisk Brie Larson fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for innsatsen hennes i den strålende filmen ROOM, en film som kun fikk denne ene prisen. De fleste synes forøvrig også å være enig i at 9 år gamle Jacob Tremblay som spilte den andre ledende rollen i Room burde fått en nominasjon han også. Slik jeg ser det stod han nemlig for den beste filmprestasjonen i en film fra 2015, og han fikk sin fortjente takk fra Larson både før gallaen og da hun mottok prisen.

Jeg gratulerer til Larson, og en ekstra grattis sendes også til Sverige som fikk sin Oscar-vinner. Vidunderlige Alicia Vikander fikk prisen som beste kvinnelige birolle, for sin herlige innsats i The Danish Girl, selv om det vel strengt tatt var en hovedrolle hun hadde der.

Det som i tillegg til dette gledet mest denne Oscarnatta var at The Revenant IKKE fikk prisen som beste film, noe som var en lettelse. Den prisen tok nemlig SPOTLIGHT med seg. Litt overraskende må det sies å være, men for min del helt greit all den tid Spotlight var en av fire blant de åtte nominerte som jeg syns kunne fortjene å vinne. Filmen har forøvrig utrolig nok ennå ikke hatt sin norske ordinære kinopremiere!

Sylvester Stallone fikk heller ingen Oscar-pris for rollen sin som Rocky Balboa i Creed, og det er kanskje ok. Noe overraskende var det Mark Rylance som tok den for Bridge of Spies-rollen, men jeg hadde håpet mest på hans navnebror Ruffalo. En verdig vinner var det uansett.

Alle snakker naturligvis også om at Leonardo DiCaprio omsider fikk Oscar. Og det er vel greit nok det også, selv om takketalen hans for det meste var søvndyssende og rollen hans i The Revenant ikke på langt nær best av de fem nominerte, for han er en skuespiller jeg liker veldig godt. Nå har ihvertfall Leonardo den ettertraktede statuetten, og jeg syns jo det er hyggelig tross alt,selv om tre andre var bedre.

Oscar-tipsene mine i år ble som jeg på forhånd ante ikke like treffsikre som ifjor, da jeg lå opp mot 20 riktige. I år traff jeg “kun” på 14 av 24 tips, blant annet bommet jeg på beste film (Spotlight nevnt som vinnertips om ikke Revenant vant), men de største feiltipsene for min del kom på spesialeffekter (der Ex Machina overraskende vant), samt de tre kortfilm-kategoriene. På kostymedesign og beste sang tok jeg også feil, men hadde nevnt vinnerne som mine andrevalg. Regi, lydredigering og mannlige birolle var de andre jeg tok feil på. Men jeg fikk 14 riktige. Langt fra best blant de som spådde antar jeg, men heller ikke dårligst, og jeg er fornøyd med å ha plottet inn riktige vinnere i de to manuskategoriene, originalmusikk, og i 3 av 4 skuespillerkategorier (samt resten også naturligvis).

Spotlight ble altså kveldens vinner av beste film fra 2015, og tok med det den viktigste prisen. Fjorårets beste film er den helt klart ikke, selv om det er en sterk og godt fortalt historie som jeg  tidliger har bedømt til et solid terningkast 4. Kveldens store prissanker ble Mad Max: Fury Road, som sopte inn 6 Oscar, men alle var i de “tekniske”/produksjonsmessige kategoriene; to lydpriser, filmklipping, makup/hår, produksjonsdesign og kostymedesign. Ser vi bort fra kostymeprisen så var alle prisene Mad Max fikk fortjente etter min mening. The Revenant hadde hele 12 nominasjoner, men vant “bare” tre priser, som gikk til Leonardo DiCaprio, regissør Alejandro Gonzales Iñárritu (for andre året på rad, imponerende) og for kinematografi.

Morsomt var det forresten at beste originalmusikk ble tildelt Ennio Morricone for The Hateful Eight.

Og til slutt, til dere der ute i norske TV-kanaler, riksaviser og  andre det måtte angå, pliiis få på plass Oscar på NORSK TV neste år, eller i det minste som web-TV! Som norsk filmentusiast var det jæ*** irriterende å måtte følge årets show delvis via twitter, mens jeg var på leting etter stream som funka.

Men jeg fikk med meg at Brie Larson vant og takketalen hennes. Så da var det verdt å sitte oppe hele natta 😉

 

Fornøyd med årets Oscar-vinnere? Si din mening i kommentarfeltet eller på filmhjertes side på facebook 🙂

#Oscar #oscar2016 #filmhjerte #film #filmsnakk #filmer #academyawards

Oscar 2016: Vinner-tipsene

Hvem tar årets Oscar-priser? Her er tipsene fra Filmhjerte. Natt til mandag norsk tid deles årets Oscar-statuetter ut for filmåret 2015, med Chris Rock som programleder. I dag er tiden kommet for å tippe hvem som vinner de 24 prisene som deles ut.

Kveldens vert er altså skuespiller og komiker Chris Rock, som leder showet for andre år på rad. Oddsen for at Rock kommer med noen stikk til Oscar-akademiet angående den skrikende mangelen på mørkhudede nominerte er neppe stor forøvrig 😉 Ellers er det bare for Oscar-interesserte norske TV-seere å brøle ut sin skuffelse.
For mens et stort antall millioner mennesker verden over sitter benket foran skjermen for å overvære et av verdens mest omtalte begivenheter, så kan Ola og Kari Nordmann gå og legge seg.
Det er nemlig INGEN av de råtne norske kanalene som sender det glamorøse showet! Elendige hengerumper og amatører! Så om noen i Nordens Paris med tilgang til dansk TV 2 har lyst på nattlig Oscar-besøk er jeg ikke tung å be 😉

Da jeg tippet i fjor havnet jeg på ca 20 riktige av 24 priser (16 fulltreffere, mens 4-5 av andrevalgene/de jeg ikke håpet på, gikk inn), noe jeg var godt fornøyd med. Om like mange av årets tips går inn spørs, for jeg syns det er mye vanskeligere å spå utfallet av mange av kategoriene dette året, enn hva tilfellet var i fjor.  Uansett, Oscar-tipping er artig!

Her er lista over de nominerte. Vinnertipsene mine står i uthevet skrift, og selvsagt også med mine mer eller mindre vel utarbeidede kortfattede analyser. God lesning 🙂


 

BESTE FILM

Bridge of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road
Room
Spotlight
The Big Short
The Martian
The Revenant (VINNER)

Det står mellom The Revenant og Spotlight. De fleste tror det går mot at The Revenant vinner, mens det som taler imot er at regissør Iñárritu vant med beste film i fjor. Vinner han to år på rad for beste film? Jeg håper som nevnt før at Room vinner, men Rooms vinnersjanser anser jeg desverre som minimale.

BESTE REGI

Lenny Abrahamson, Room
Alejandro Iñárritu, The Revenant
Adam McKay, The Big Short
Tom McCarthy, Spotlight
George Miller, Mad Max: Fury Road (VINNER)

Ettersom Iñárritu vant for beste regi i fjor blir han neppe å vinne også denne to år på rad. Prisen går her til George Miller. Mad Max er ikke en film jeg liker noe særlig, men jeg tror at den pumpende actionen, som altså ikke er dataanimert, slår an, og jeg skal gi filmen det, at som actionfilm er den godt regissert. Dessuten har jeg fått med meg at akademiet nok liker Miller litt ekstra. Jeg håper prisen går til Abrahamson for Room, men sjansen for det er nok minimal.

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE

Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room (VINNER)
Jennifer Lawrence, Joy
Saoirse Ronan, Brooklyn
Charlotte Rampling, 45 Years

Brie Larson sikrer Room en høyst velfortjent pris. Hun er i særklasse best her, og en annen vinner vil være overraskende.

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE

Bryan Cranston, Trumbo
Leonardo DiCaprio, The Revenant (VINNER)
Matt Damon, The Martian
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, Den danske piken

Leonardo vinner nok dette, som kompesasjon for alle de gangene han tidligere har blitt forbigått. Men best er han langt derifra, for alle unntatt Damon fortjener prisen mer enn Leo når prestasjoner i de nominerte filmene skal være tellende.

BESTE KVINNELIGE BIROLLE

Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight
Rooney Mara, Carol
Rachel McAdams, Spotlight
Alicia Vikander, Den danske piken (VINNER)
Kate Winslet, Steve Jobs

Jeg ble overrasket over å se at et kjent norsk filmnettsted omtalte Kate Winslet som favoritt her. Jeg syns hun var bra, men langt unna topp 3 (Vikander, Leigh, McAdams). Alle unntatt Mara (som også var veldig bra) er vel dog mulige vinnerkandidater slik jeg ser det. Jeg holder uansett på en av mine topp 3, og spår svensk Oscar-party. Vikander vinner. Og gjør hun det ikke får Leigh den.

BESTE MANNLIGE BIROLLE

Christian Bale, The Big Short
Tom Hardy, The Revenant
Mark Rylance, Bridge of Spies
Mark Ruffalo, Spotlight
Sylvester Stallone, Creed (VINNER)

Jeg håper det egentlig ikke, men det går mot første Oscar for Sylvester Stallone. Og skal han noen sinne få en slik pris må det være nå, siden Rocky er den eneste rollen han virkelig gjør det bra i.

BESTE ORIGINALMANUS

Spotlight (Tom McCarthy, Josh Singer) (VINNER)
Ex Machina (Alex Garland)
Innsiden ut (Josh Cooley, Pete Docter, Meg LeFauve)
Straight Outta Compton (Andrea Berloff, Jonathan Herman, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus)
Bridge of Spies (Matt Charman og Ethan Coen & Joel Coen)

Spotlight tar prisen siden den ikke får noen av de andre store. Det sies og at Ex Machina har et ganske spesielt manus med mange overraskelser. Siden Spotlight er en ekte og viktig historie tror jeg det teller mest.

BESTE TILRETTELAGTE MANUS (ADAPTED SCREENPLAY)

The Big Short (Charles Randolph og Adam McKay) (VINNER)
Brooklyn (Nick Hornby)
Carol (Phyllis Nagy)
The Martian (Drew Goddard)
Room (Emma Donoghue)

Brooklyn og Carol sjanseløse. Room ikke helt utenkelig, men jeg tror The Big Short og The Martian rangeres høyere hos juryen, som de to kandidatene som kan vinne. The Big Short er satt sammen såpass originalt at den peker seg ut som vinneren.

BESTE FREMMEDSPRÅKLIGE FILM

Mustang (Frankrike)
Sauls sønn (Ungarn) (VINNER)
Krigen (Danmark)
Embrace of the Serpent (Colombia)
Theeb (Jordan, Storbritannia)

Så godt som alle tror at Sauls sønn fra Ungarn stikker av med prisen her. Og det gjør den nok. Filmen er vel den av de fem nominerte som har fått bredest og best omtale i media. Jeg har ennå ikke rukket å se noen av disse fem filmene, men danske Krigen og Theeb fra Jordan/UK er filmer jeg skal se, og Sauls sønn da.

BESTE ANIMASJONSFILM

Anomalisa
Innsiden ut (VINNER)
Sauen Shaun
Boy and the world
When Marnie was there

Innsiden ut (Inside Out) er enda en Disney Pixar-produksjon, og gjorde suksess i fjor. I tillegg har den nominasjon også for beste manus, noe som er litt uvanlig for animasjonsfilmer. Den er et naturlig vinnertips.

En liten dark horse her kan  være Anomalisa, som er en noe annerledes animasjonsfilm, betegnet som en film med scener og dialog man aldri har opplevd i en animasjonsfilm før, og andre har betegnet den som årets mest menneskelige film, til tross for at ingen ekte mennesker spiller i  den.

BESTE DOKUMENTAR

Amy (VINNER)
Cartel Land
The Look of Silence
Winter of Fire: Ukraine`s Fight for Freedom
What Happened, Miss Simone?

Norges lille Oscar-alibi er dokumentaren “The Look of Silence”. Filmens hovedprodusenter er danske, men norske Piraya Film er blant fire medprodusenter. Filmen handler om folkemordet i Indonesia på 60-tallet.

Tre av de andre filmene handler også om viktige menneskelige temaer som angår det daglige liv og som retter viktige søkelys, som kamp mot narkotika (“Cartel Land”), om borgerrettigheter (“What Happened, Miss Simone”) og frihetskamp i Ukraina (“Winter of fire”). Da burde selvsagt en av disse vinne, men ingen av de er i nærheten av å være så opphauset og promotert som “Amy”, som er portrettet av den britiske artisten Amy Winehouse sitt liv og død. Om noen andre enn den vinner er det overraskende.

BESTE KINEMATOGRAFI (ofte omtalt som beste foto)

Carol (Edward Lachman)
The Hateful Eight (Robert Richardson)
Mad Max: Firy Road (John Seale)
The Revenant (Emmanuel Lubezki) (VINNER)
Sicario (Roger Deakins)

Lubeckis foto i The Revenant er storslått og prangende, så denne prisen fortjener den vel. Største utfordrer er Mad Max. The Hateful Eight er en bra film, men jeg syns ikke den utmerker seg så mye innen denne kategorien. Carol har en god kinematografi, men vinner neppe. Sicario har jeg ikke rukket å se ennå (skal se den), men har hørt den skal være bra.

BESTE FILMREDIGERING (beste klipp)

The Big Short (Hank Corwin)
Mad Max: Fury Road (Margaret Sixel) (VINNER)
The Revenant (Stephen Mirrione)
Star Wars: The Force Awakens (Maryann Brandon, Mary Jo Markey)
Spotlight (Tom McArdle)

Kommentar: Mad Max og Star Wars kriger om denne prisen, tipper jeg. Og jeg har en klar fornemmelse av at Mad Max vinner, for klippinga av scenene er hurtige og pulserende.

BESTE PRODUKSJONSDESIGN

Bridge of Spies (Adam Stockhausen, Rena DeAngelo, Bernhard Henrich)
The Danish Girl (Eve Stewart, Michael Standish)
Mad Max: Fury Road (Colin Gibson, Katie Sharrock, Lisa Thompson) (VINNER)
The Martian (Arthur Max, Celia Bobak, Zoltan Horvath)
The Revenant (Jack Fisk, Hamish Purdy)

Jeg ville valgt Bridge of Spies eller kanskje The Danish Girl, da jeg syns de historiske bakteppene er langt mere interessant enn resten av lista her. De to er dessuten filmer med dybde i, også det galakser mere interessant enn de tre andre. The Martian har et kjedelig og for kunstig, kall det gjerne plastaktig, produksjonsdesign, mens The Revenant nok er svakest av de nominerte.

Mad Max derimot har en detaljrikdom, med finurlige kreative doninger som dundrer gjennom den grufulle ørkensanda. Og sand er det jaggu nok av forresten. Ja også har man vel et par fjellknauser også. Nok til å vinne ihvertfall, for Mad Max får denne prisen også, og blir en av Oscar 2016s store vinnere.

BESTE KOSTYMEDESIGN

Carol (Sandy Powell)
Cinderella (Sandy Powell)
The Danish Girl (Paco Delgado) (VINNER)
Mad Max: Fury Road (Jenny Beavan)
The Revenant (Jacqueline West)

Jeg kan ikke tenke meg at Carol vinner, selv om de har veldig fine kostymer der. Cinderella (Historien om Askepott, norsk tittel) tviler jeg også en del på. Mad Max tenkte jeg på først, og også The Revenant har jo noen slående og “barske” kostymer, men med kostymer tenker jeg litt stil og fasjonabelt, og den som da peker seg ut er The Danish Girl.

BESTE ORIGINALMUSIKK (Best original score)

Carter Burwell, Carol
Ennio Morricone, The Hateful Eight  (VINNER)
Thomas Newman, Bridge of Spies
Jóhann Jóhannsson, Sicario
John Williams, Star Wars: The Force Awakens

Ennio Morricones intro (særlig den) og mye av komposisjonene i The Hateful Eight er rå og fengende, den setter stemningen og skiller seg ut. Jeg kjenner ikke så godt til dette, men leste et sted at det er brukt noe gammel musikk også, så om det svekker vinnersjansene vet jeg ikke? Ihvertfall er dette min favoritt her og en sterk kandidat tror jeg.

Star Wars-musikken syns jeg ble litt for ensformig og litt for mye “dette har vi vel hørt før”?, men Williams er jo rimelig velkjent han også, og vinnersjansene er helt klart tilstede. Carol har et dramatisk score med mye følelser i, stemningsfullt og rolig, bra det også og av enkelte nevnt som vinnertips. Men skiller det seg nok ut? Bridge of Spies sitt score er også tidvis ganske bra, med velkjente dramatiske grep, men i sum er det ikke blant den ypperste kremen her. Det lille jeg har hørt av Sicarios soundtrack høres bra ut, noen suggerende toner der, men jeg tviler på vinnersjansene. Her syns jeg alle unntatt Star Wars godt kan forsvare en Oscar.

BESTE ORIGINALSANG

“Earned It”, (Fremført av The Weeknd), 50 Shades of Grey
“Simple Song #3”, (Fremført av Sumi Jo), Youth
“Writing`s On The Wall”, (Fremført av Sam Smith), Spectre
“Til It Happens To You”, (Fremført av Lady Gaga), The Hunting Ground (VINNER)
“Manta Ray”, (Fremført av J. Ralph & Anthony), Racing Extinction

Fem sanger fra fem filmer som ikke har noen andre nominasjoner,og et par er da også rimelig ukjente filmer også, men den ene, The Hunting Ground, har selveste Lady Gaga som artist.

Kort om de fem nominerte: “Earned It” er et tungtgående kliss, og er et herk å høre på (litt lik som filmen er å se på m.a.o.?). “Manta Ray” har et bra piano, men er ellers en trasig og gørrkjedelig zzzzzang (skjønner?) med stygg stemme. “Simple Song #3” er noe jæ*** kattejammer, voldtekt av hørselen, og gir 6 ulidelig kjedelige minutter.

I dette selskapet fremstår “Til It Happens To You” som rene mesterverket, det er den ikke, men den er en sang av typen dramatisk/virkningsfull filmmusikk, og selv om den er litt repeterende og ikke særlig lystig sang er det en sang som setter seg raskt i øregangene, og ikke minst har Lady Gaga en solid stemme. En klar favoritt og vinner her, om mine ører fikk bestemme. “Writing`s On The Wall” fra James Bond-filmen er ikke så verst den heller, som Bond-sang, men den vinner neppe.

Sangene kan du høre (med musikkvideo) på YouTube.
Klikk på lenken og sangene spilles av i en egen spilleliste på YouTube.

BESTE VISUELLE EFFEKTER (beste spesialeffekter)

Mad Max: Fury Road (Andrew Jackson, Tom Wood, Dan Oliver, Andy Williams)
The Martian (Richard Stammers, Chris Lawrence, Anders Langlands, Steven Warner)
The Revenant (Rich McBridge, Matt Shumway, Jason Smith, Cameron Waldbauer)
Star Wars: The Force Awakens (Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan, Chris Corbould) (VINNER)
Ex Machina (Andrew Whitehurst)

Star Wars tar denne prisen spår jeg, men Mad Max er neppe et elendig tips det heller, selv om effektene vel er litt “nedtonet”? Mange mener imidlertid at The Revenant bør vinne, på grunn av den mye omtalte bjørnescenen der Leo sloss med en stor diger og illsint fullvoksen bjørn. Men hvor lenge varer de scenene? Det vil være for dumt med Oscar til The Revenant her, da den vel i sum for hele filmen muligens er den dårligste kandidaten. Bjørnescenene isolert sett er antagelig de beste spesialeffektene, så det kan fort bli The Revenant som glefser til seg prisen.

BESTE MAKEUP OG HÅR

Mad Max: Fury Road (Lesley Vanderwalt, Damian Martin, Elka Wardega) (VINNER)
The Revenant (Graham Johnston, Adrien Morot, Robert Pandini)
Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant (Eva Kozma, Erzsebet Racz)

Denne er jeg 100% sikker på at Mad Max tar med seg, og av de nominerte er det da også 100% fortjent. At Hundreåringen fra Sverige er nominert er et sjokk. Ikke er det særlig vanskelig å sminke noen til å se gamle ut, og ikke er det gjort ekstremt troverdig heller når vi ser det totale resultatet. I Mad Max er det derimot sjuke detaljer og et gjennomgående sterkt arbeid som er lagt ned særlig hva sminking angår. The Revenant på sin side har jækla mye hår og gjørmete tryner.

BESTE LYDMIX

Bridge of Spies (Drew Kunin, Andy Nelson, Gary Rydstrom)
Mad Max: Fury Road (Ben Osmo, Chris Jenkins, Gregg Rudloff) (VINNER)
The Martian (Mac Ruth, Paul Massey, Mark Taylor)
The Revenant (Chris Duesterdiek, Frank A. Montaño, Jon Taylor, Randy Thom)
Star Wars: The Force Awakens (Stuart Wilson, Andy Nelson, Chris Scarabosio)

Lyden i Mad Max er spenstig (noe plagsom til  tider, men men…) og er en av filmens største styrker, da den er pulserende og intensiv hele veien. Måten lyden er satt sammen på gjør helt klart filmen mere interessant og livlig/spennende også.

BESTE LYDREDIGERING (beste lydklipp)

Mad Max: Fury Road (Scott Hecker, Mark Mangini, David White)
The Martian (Oliver Tarney)
The Revenant (Martin Hernandez, Randy Thom, Lon Bender)
Star Wars: The Force Awakens (David Accord, Matthew Wood) (VINNER)
Sicario (Alan Robert Murray)

Star Wars får vel muligens en pris eller to, så denne tar de tipper jeg, for alle de superteknologiske greiene sine som lager rare romlyder 😉

BESTE KORTFILM

Ave Maria (Basil Khalil, Eric Dupont)
Day One (Henry Hughes)
Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut) (Patrick Vollrath)
Shok (Jamie Donoughue) (VINNER)
Stutterer (Benjamin Cleary)

I de tre kortfilm-kategoriene er det egentlig mest gjetning. Jeg har ikke sett noen av disse kortfilmene, ei heller hørt om de før nominasjonene ble sluppet. Etter litt research har jeg dog lest en del om de, og sett noen korte trailere, og pekt ut tre vinnere basert på tema, info fra noen som har sett alle, og hvordan jeg innbiller meg at akademiet ser på det.

Filmen som ut fra trailerne ser mest interessant ut er “Everything Will Be Okay”, som er en tysk-østerriksk kortfilm (den lengste av de nominerte, spilletid 30 minutter). Den virker spennende, et familiedrama utspiller seg, med en fraskilt far og hennes datter, og den har trolig godt spill også av ei ung jente på rundt 10-12 (?) i en av hovedrollene. Den er jeg ihvertfall interessert i å se. Omtalt som en thriller, men kanskje ingen typisk Oscar-vinner i kategorien.

Den andre som umiddelbart ser interessant ut er den albanske kortfilmen Shok, som vistnok er basert på en sann historie, med noen rivninger mellom Albania og Kosovo, med to unge gutter i hovedrollene i en handling lagt til Kosovo ca 1990. Tematikken i Shok føles mest som det som vinner prisen, med et krigsbakteppe. Trolig en film med mer “tyngde” og budskap, men antagelig også noe tyngre å se enn den tyske.

De tre andre virker ved første øyekast som bortkasta tid, noe også “inside informasjonen” jeg senere kom over understøtter.

BESTE ANIMERTE KORTFILM

Bear Story (Historia de un Oso) (Gabriel Osorio, Pato Escala)
Prologue (Richard Williams, Imogen Sutton)
We Can`t Live Without Cosmos (Konstantin Bronzit)
World of Tomorrow (Don Hertzfeldt)
Sanjay`s Super Team (Sanjay Patel og Nicole Grindle) (VINNER)

En kategori som ikke opptar meg noe særlig. De korte trailerne gav meg en ørliten pekepinne på hva jeg liker av de. Og det var vel kun Sanjay`s Super Team, som er en produksjon fra Pixar. World of Tomorrow har en strek-animasjon, i mangel på bedre ord for å beskrive det, som jeg absolutt ikke er noen tilhenger av, men er en film som tydeligvis har fått mye ros. Bear Story er og trukket frem som en joker.

BESTE KORTDOKUMENTAR

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah (Adam Benzine)
A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Sharmeen Obaid-Chinoy)
Last Day of Freedom (Dee Hibbert-Jones, Nomi Talisman)
Chau, Beyond the Lines (Courtney Marsh)
Body Team 12 (David Darg, Bryn Mooser) (VINNER)

HBO-dokumentaren Body Team 12 viser historien om en gruppe mennesker som rydder opp etter Ebola-epidemien, og omtales som en film som viser mot både fra de forran og bak kamera.

Oscar-showet starter lokal tid søndag 28. februar klokka 5:30 p.m. (17:30 lokal tid) og går av stabelen i Dolby Theatre, Hollywood, Los Angeles, California. Her hjemme i Norge vil det si at gallaen pågår natt til mandag 29. februar norsk tid, med start rundt midnatt norsk tid.

I sum føler jeg meg usikker på mange av tipsene her, og føler det vil bli mye feil dette året. Mange timer er iallefall brukt på å komme gjennom mange av  Oscar-filmene og på litt research, så nå blir det spennende å se hvordan det går.

Svaret får vi søndag/natt til mandag.

Hvem tror du får årets Oscar-priser? Diskuter og kommenter gjerne i kommentarfeltet 🙂

#Oscar #Oscar2016 #filmer #film #filmhjerte #academyawards

Oscar 2016: Vurdering av de nominerte for beste film og skuespillere


Jeg har endelig sett alle de åtte Oscar-nominerte i kategorien beste film, og gir her rangeringen min av filmene, slik jeg likte de og ikke basert ut fra hvem som sannsynligvis vinner. Jeg har også sett filmene med de nominerte i beste mannlige og kvinnelige hovedroller og biroller (unntatt en film), og har satt opp rangeringen min av disse også.

Oscar-utdelingen som finner sted 28. februar er et av årets filmhøydepunkter for mange. Den viktigste prisen er selvsagt årets beste film, som altså da blir den beste filmen fra 2015 siden prisen som kjent deles ut året etter filmenes release.

I dagens innlegg er vurderingene mine over hvem som fortjener å vinne. ALLE Oscar-tipsene mine, slik jeg tipper det går, kommer senere i uka, i god tid før det braker løs med utdeling natt til 29. februar norsk tid.


ROOM

Terningkast: 6. Stjerner: 10/10.

4 Oscar-nominasjoner.

Da jeg skrev anmeldelsen av Room etter å ha sett den på kino var jeg full av lovord og ros til filmen, som er en av de beste jeg har sett faktisk. Room er uten tvil den filmen jeg håper vinner prisen som beste film, og prisen som beste kvinnelige hovedrolle bør like utvilsomt gå til Rooms Brie Larson. Soleklart terningkast 6 til Room.

Jeg håper som nevnt den vinner, men jeg er langt fra overbevist om at Room går til topps, ettersom det er noen filmer blant de nominerte som jeg kan tenke meg at juryen vil foretrekke istedet. Det som kan tale imot er at det ikke er en amerikansk film, men fra Irland/Canada, samt at filmen ikke har de aller største stjernene, hvis nå slikt skal ha betydning? Oscar-nominert er også regissør Lenny Abrahamson for beste regi, og filmens fjerde nominasjon er for beste adapterte/tilrettelagte manus. Hadde det vært opp til meg vinner den alle prisene, og dessuten burde 9 år gamle Jacob Tremblay selvfølgelig hatt en nominasjon enten for hovedrolle eller birolle.

Room hadde norsk ordinær kinopremiere 19. februar (Norgespremieren var i januar på TIFF) og går altså nå på kino.

Kan ROOM vinne? Nei jeg tror ikke det, selv om den bør ha vinnersjanse, men jeg tror ikke den vinner. Til det er filmen for lite promotert, og for “liten” i manges øyne. Filmen har ikke de aller største navnene (selv om William H. Macy, Brie Larson og Joan Allen er kjente nok såklart), regissøren er vel noe ukjent, filmen er ikke amerikansk heller, og regnes vel som en lavbudsjettsfilm vil jeg tro. Synd, for Room er den klart beste filmen av de nominerte. Nettstedet indiewire regner indiefilmene Room og Brooklyn som sjanseløse mot de langt større studieproduksjonene. Men jeg innbiller meg likevel i min naivitet her at Room likevel har en liten sjanse. Jeg jubler selvsagt høyt hvis den stikker av med trofèet.


BRIDGE OF SPIES

Terningkast: 5. Stjerner 8/10.

6 Oscar-nominasjoner.

Nokså spennende og ganske velspilt biografisk spenningsdrama, som altså bygger på virkelige hendelser under den kalde krigen rundt 1960, med en stram og godt skrevet historie, og når man vet at regien er ved Steven Spielberg og at manus er skrevet av Coen-brødrene (sammen med Matt Charman) borger det for kvalitet.

Tom Hanks gjør en av sine beste roller i karrieren, og han har gjort mange strålende før. Hanks ble desverre ikke Oscar-nominert for rollen sin, men kanskje burde han det? Mark Rylance gjør en gjennomført og stilfull rolle som russisk spion, noe han har fått beløning for i form av en fortjent nominasjon til Oscar for beste mannlige birolle – og jammen er også gode gamle Alan Alda med i filmen i en sentral birolle, som for min del var noe av det artigste med Bridge of Spies.

Hanks er den amerikanske advokaten som påtar seg oppgaven å forsvare den russiske spionen, før han hyres inn av CIA for å få gjennomført en utveksling for å få hjem to amerikanske fanger. Lyd og foto er bra, og det er et godt produksjonsdesign eller bakteppe, lagt til slutten av 50-tallet og den kalde krigen. I tillegg til beste film og birolle er filmen også nominert til Oscar for beste originalmanus, produksjonsdesign, lydmiks og originalmusikk.

Jeg tipper at den ikke er blant favorittene til beste film-statuetten, til det er den kanskje litt for lite ekstraordinær? Og kanskje er den litt for mye “Oscar-bait”? Best vinnersjanser tror jeg den har i klassene beste mannlige birolle (Rylance) og for manus.

I min bok er det iallefall en ganske god film som fortjener publikum, og terningkast 5.

Bridge of Spies går fortsatt enkelte steder på norske kinoer (ihvertfall inntil ganske nylig).

Kan BRIDGE OF SPIES vinne? Jeg tror mye mere på nei enn på ja, men utelukker ikke vinnersjansene helt. Men 80/20 i favør nei. Den er imidlertid min nest-beste film blant de nominerte.


BROOKLYN

Terningkast 5. Stjerner: 7/10.

3 Oscar-nominasjoner. Beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Saoirse Ronan) og beste adapterte manus.

Filmen var for meg veldig ukjent da jeg så lista over de nominerte filmene, og skuespillerne i den fikk det heller ikke til å ringe noen bjeller umiddelbart før jeg så filmen. Det betyr derimot ikke at jeg ikke liker Brooklyn, for det gjør jeg så absolutt. Noen Oscar-vinner er den muligens ikke i mine øyne, men jeg likte det jeg så. Terningkast 5 er kanskje litt snillt (7 av 10 stjerner skulle vel tilsvare terningkast 4 egentlig slik jeg regner det, men er fin nok til terningkast 5).

Brooklyn bæres av hovedrolleinnehaver Saoirse Ronan, som gjør en bortimot bunnsolid og sterk prestasjon som Eilis, en ung irsk kvinne som rundt 1950 imigrerer fra Irland til New York, der hun får seg jobb, utdannelse, og forelsker seg. Brooklyn er en film om familie, fremtidshåp, hjemlengsel, savn og  kjærlighet. Det er en noe sorgtung stil over filmen som holder den nede på et svært troverdig nivå hele tiden, men har også mange lyse stunder. I sum blir det en veldig fin filmopplevelse, med sin stillferdige stil.

Brooklyn er først og fremst en historie om kjærlighet, og følelsene Eilis slites mellom, med hennes irske røtter, venner, søster og mor hjemme i den lille hjembyen i Irland på den ene siden, og hennes nye liv i Amerika på den andre, alt i et svært kledelig nittenfemtitalskt univers (jeg vet, rart ord), befriende fritt for tekniske nymotens duppeditter. 

Nevnes må også Emory Cohen, som spiller Eilis sin store kjærlighet Tony. Begge de to (Saoirse Ronan og Cohen) fremstår nemlig som særdeles sympatiske rollekarakterer som man ønsker det beste for, mens det ellers i filmen ikke er så mange fremstående rollekarakterer egentlig, ingen som utpreger seg spesielt for å si det mer presist, og det føles som mye stemmer med det bildet man fra før av har av 50-årene og datidens samfunn. Men Brooklyn har en tematikk som også kunne vært lagt til nåtid.

Helt klart en film verdt å se, fra filmhjerte blir dommen at dette bikker over på en femmer på terningen, med andre ord ganske god.

Kan BROOKLYN VINNE? Av de 8 nominerte er den en av fire jeg syns var ganske bra, men jeg tror ikke den vinner nei. Til det er også denne filmen for lite promotert, for ukjent for publikum tror jeg, og kanskje litt for lettbeint fortellerstil? Heller ikke Brooklyn har de store internasjonale navnene på rollelista, har en noe ukjent regissør, og er altså ikke amerikansk den heller (Fra Irland/UK/Canada) hvis nå det teller noe? Jeg er faktisk helt sikker på at Brooklyn ikke vinner.


SPOTLIGHT

Terningkast 4. Stjerner 7/10.

6 Oscar-nominasjoner

Historien om ei avis sin granskning som førte til avsløringer om sexovergrep av barn utført av prester i den katolske kirka i Boston. Spotlight bygger på en sann historie. Filmen gir noen sterke inntrykk noen ganger, men er en film absolutt alle kan se, da den verken er skummel eller inneholder særlig upassende språk, og heller ikke inneholder noen form for voldelighet eller trusler.

Spillet i filmen er stort sett bra, særlig gjør de Oscar-nominerte i klassene beste biroller en solid gjennomføring. Mark Ruffalo og Rachel McAdams spiller med god innlevelse og engasjement, men også Michael Keaton og Liev Schreiber er bra. De to førstnevnte er altså Oscar-nominerte, og bør ha brukbare sjanser. Men jeg tror ikke McAdams vinner, og egentlig er vel Vikander i Den danske piken og Jennifer J. Leigh i Tarantinos The Hateful Eight hakket over.

Ruffalo er derimot best av de nominerte i sin kategori syns jeg. Så han kan ha gode sjanser, men det er jevnt.

Filmen er ganske dialogdreven og litt krevende å henge med i, det er en del navn å holde styr på også. Filmen er muligens litt stillestående tidvis, men jeg tipper Spotlight er blant favorittene til å vinne hele greia på grunn av tematikken den tar opp. Dessuten er det en passe bra film også.

I tillegg til beste film og de to birollene er Spotlight også nominert for beste regi, beste originalmanus og beste filmklipp/redigering.

Hos meg blir det et greit terningkast 4.

Spotlight kommer snart på kino i Norge (utrolig at det går så treigt før filmene får norsk premiere!).

Kan SPOTLIGHT vinne? Helt klart en potensiell vinnerfilm pga tematikken og bra rolletolkninger. Og, den er 1 av 4 jeg syns kan forsvare en Oscar som beste film. Jeg gråter ikke om Spotlight vinner.


THE MARTIAN

Terningkast: 3 (+). Stjerner: 6/10.

7 Oscar-nominasjoner.

The Martian er vel et slags science-fiction-eventyr med elementer av drama og lett komedie, og er en film jeg ikke syns hører hjemme blant de nominerte som beste film. Den er helt grei liksom, og går heldigvis ikke i fella å blande inn romvesener og annet tøys, men fokuserer på Matt Damons kamp for overlevelse i rommet etter å ha blitt forlatt ensom og alene på Mars ved et uhell. Greit produksjonsdesign er det vel og, men jeg registrerer at den ikke er nominert i kategorien for kinematografi. For meg er dette terningkast 3 pluss, en helt grei film som jeg så uten å kjede meg nevneverdig 😉

Matt Damon gjør en humoristisk og god innsats, men er hans innsats virkelig verdt en oscar-nominasjon for beste mannlige hovedrolle? Jeg syns ikke det. The Martian vant golden globe for beste film i klassen komedie/musical, men der var altså kategorien beste film delt i to priser – en til beste drama og en til beste komedie/musical. The Martian vinner ikke Oscar for beste film, ei heller får Matt Damon prisen for beste mannlige hovedrolle, men The Martian kan fort reise hjem med noen av de andre prisene den er nominert i; beste adapterte manus, beste produksjonsdesign (men hvor vanskelig er det å lage en haug av rød sand og noen romfartøy?), beste lydmiks, beste lydredigering og beste visuelle effekter.

Filmen som vel gikk på kino i fjor sommer/høst er nylig sluppet i Norge på dvd,blu-ray og VOD.

Kan THE MARTIAN vinne? Nei, det tviler jeg sterkt på. En Oscar som beste film vil være en stor overraskelse.


THE REVENANT

Terningkast: 2 (+). Stjerner: 4/10

12 Oscar-nominasjoner.

En skuffelse av en film for min del, men jeg frykter/tror likevel at denne filmen har store vinnersjanser i en rekke av kategoriene den er nominert i, inkludert beste film. The Revenant er trolig den av de 8 nominerte filmene med mest delte meninger blant publikum, for noen elsker denne filmen, mens andre hater den.

Jeg liker imidlertid ikke The Revenant altså, den er blodig og barbarisk, men med bra spill av Leonardo DiCaprio og Tom Hardy, som er nominerte som hhv beste mannlige hovedrolle og beste mannlige birolle.

Filmen fikk terningkast 2 av meg etter at jeg hadde sett den på kino. Jeg håper absolutt ikke at dette blir vinnerfilmen i den gjeveste kategorien, beste film, som den ikke fortjener nominasjon som, men flere av de 11 andre av totalt 12 nominasjoner er fortjente, og den drar garantert med seg noen priser.

De fleste håper tilsynelatende at Leonardo får Oscar omsider, og det gjør han trolig også, men for å være hundre prosent oppriktig syns jeg faktisk ikke denne rollen hans fortjener Oscar, selv om jeg aldri så mye liker Leonardo og unner han en Oscar. Han er dessuten langt fra best av de nominerte. Bedre enn Damon i The Martian er han, men jeg har og sett “The Danish Girl”, der Eddie Redmayne gjør en mye mere kompleks og vanskeligere rolletolkning enn den DiCaprio smågryntende gjennomfører i overlevelseskampen sin.

Men både han og filmen er (desverre) favoritter, og den drar nok med seg flere statuetter fra de 10 andre kategoriene den er nominert i; beste regi, mannlige birolle, kinematografi (god vinnersjanse her), filmklipp/redigering, produksjonsdesign, kostymedesign (god sjanse også her), makeup/hår, lydmiks, lydredigering og visuelle effekter.

Jeg syns kanskje Mad Max er en bedre laget  film men i Oscar-konkurransen håper jeg heller på The Revenant som vinner før Mad Max, som bare er en action-orgie.

The Revenant går på norske kinoer nå.

Kan THE REVENANT vinne? Ja, dette er en av de tre største favorittene til prisen tror jeg, og muligens kanskje den største favoritten. Jeg tror desverre dette blir årets Oscar-vinner for beste film.


MAD MAX: FURY ROAD

Terningkast: 3 (-). Stjerner: 4/10

10 Oscar-nominasjoner.

Hva skal jeg si om Mad Max-filmen? Det er en post-apokalyptisk dundrende orgie i action og noe som aldri i verden burde vært med som en av de nominerte som beste film. Greit nok er det vistnok ikke CGI-bruk i actionscenene (ikke dataanimerte scener), sånn at filmen er godt laget, det skal den selvsagt ha, og den fortjener nominasjonene sine for kinematografi, produksjonsdesign, kostymer, visuelle effekter, filmklipp/redigering, makeup/hår og kanskje også for regi? Men som beste film? Overhodet ikke. I tillegg er den og nominert  for lydmiks og lydredigering.

Dette er ikke en type film jeg liker, noe som selvsagt farger oppfattelsen min av filmen, som jeg gir terningkast 3 fordi den er godt laget med disse fantasifulle motoriserte doningene som dundrer gjennom den grusomme ørkensanda.

Mad Max: Fury Road gikk på kino i fjor her til lands, og er vel nå ute på kjøpefilm.

Kan MAD MAX: FURY ROAD vinne? Tja, jeg utelukker det ikke, basert på at den har en haug av andre viktige nominasjoner også med tanke på filmopplevelsen, men basert på handling og skuespill hører den absolutt ikke hjemme her. Så nei, beste film vinner den neppe, men den tar garantert med seg noen priser, f eks for makeup/hår, kostymer og kanskje redigering/klipp.


THE BIG SHORT

Terningkst: 2. Stjerner: 3/10.

5 Oscar-nominasjoner. 

Nominert som beste film, beste mannlige birolle (Chr. Bale), beste regi, beste adapterte manus og beste redigering/klipp.

Jeg så nettopp The Big Short på kino, og gikk intetsigende ut fra visningen. Filmen er sikkert bra den, hvis man forstår det som skjer i den, for her florerer det av uttrykk og fraser fra bank, sparing, investeringer og økonomi, noe jeg forstår omtrent diddelisquatt av, og i tillegg servert i en merkelig miks av ironi, humor og en dose alvor.

The Big Short forteller utvilsomt en viktig historie om bankers påvirkning på vanlige menneskers økonomi, men filmen har alt for stor avstand til det vanlige publikum, selv om diverse “forståsegpåere” har gitt en innføring i filmens begreper.

OK, jeg overdriver jo litt, jeg fatter jo litt av tegninga, men disse begrepene og de såkalte forklaringene for dummies som serveres underveis er rotete og ekstremt vanskelige. Jeg føler nok at man bør ha ganske mye mere enn bare grunnleggende kunnskap om storøkonomi og disse tingene som tas opp i filmen, for at man skal ha et bra utbytte av den.

Dessuten, og det irriterer mye mere, så er filmen usammenhengende, har en stil som innimellom minner om dokumentarisk,  et klipp som er direkte ekkelt, og med en veldig irriterende og ofte ironisk fortellerstemme, som henvender seg direkte i kamera, som “bryter ut” av rollen og snakker til kamera. Slikt liker jeg ikke, selv om det er gjort i diverse suksesser, som f eks i House of Cards, for å nevne et eksempel. Christian Bale er på uforståelig vis nominert til Oscar for beste birolle. Jeg liker Bale veldig godt ellers, men her er han flat, i en film som stort sett kjedet meg fra start til mål. Hadde jeg forstått begrepene ville nok filmen havnet litt høyere på terningen. Ironisk nok syns jeg at filmens største pluss er Steve Carell, som jeg ellers ikke er noe fan av. I The Big Short er han faktisk veldig god.

The Big Short er ikke den dårligste av de nominerte filmene, med tanke på historien som fortelles, og den fortjener sikkert bedre enn min dom. Men for MEG er den de nominertes minst interessante film, derfor blir dommen såpass ublid.

Kan THE BIG SHORT vinne? Vanskelig å si. Jeg tviler, men det skulle jaggu ikke forundre meg heller. Men pga at den er litt vanskelig å henge med på så håper jeg inderlig at den ikke utropes som vinner. Men det er en stor produksjon, og er nevnt som en vinnerkandidat av enkelte.


MIN PLASSERING / TITTEL Terning Stjerner
1. ROOM 6 10/10
2. BRIDGE OF SPIES 5 8/10
3. BROOKLYN 5 7/10
4. SPOTLIGHT 4 7/10
5. THE MARTIAN 3 6/10
6. MAD MAX: FURY ROAD 3 4/10
7. THE REVENANT 2 4/10
8. THE BIG SHORT 2 3/10

Som du ser håper jeg årets Oscarvinner for beste film blir ROOM. Skulle ikke den ta prisen håper jeg på Bridge of Spies, Brooklyn eller Spotlight. De fire vil være verdige vinnere. The Martian vil være tøv å utrope som beste film, da ler jeg  bare, mens Mad Max, The Big Short og The Revenant vil irritere meg stort som vinner av beste film.

Hvem tror jeg vinner statuetten for beste film? Jeg tror ingen av de filmene jeg likte best er blant de som har størst sjanse, bortsett fra Spotlight som er en av forhåndsfavorittene. De jeg og utelukker er Mad Max og The Martian, de velges ikke ut som beste film her. The Big Short er heller ikke enestående nok til å vinne, den er for komplisert, og Brooklyn er for ukjent. Bridge of Spies faller bort også, den er ikke en eksepsjonell film i den forstand at det er en unik historie. Og min store favoritt Room, er antagelig alt for liten i øynene til akademigubbene og de folka der.

Er så The Revenant, Room og Spotlight mer unike? Ja. Jeg misliker The Revenant, men kinematografisk står den sterkt, med godt foto, og handlingsmessig kan det vel hende at akademiet lar seg imponere av svovelhistorien. Room er en nokså unik historie som på en måte kan sees på som den ultimate oppvekstfilm, coming of age og det å oppdage verden. Den bør være en klar kandidat, men man vet aldri helt hva akademiets utvalgte mener. Kanskje finner de den for lett og for mye feelgood eller følelsesstyrt? Og den er jo ikke amerikansk heller… Og Spotlight tar opp et viktig tema, om enn kontroversielt, som rystet et helt miljø ved grunnvollene. Akkurat det kommer riktignok ikke frem i filmen, og det er kanskje det som trekker ned. Men den kan vinne prisen. Når alt kommer til alt og en vinner skal kåres er jeg stygt redd det ender med at The Revenant vinner. Jeg tror det ihvertfall. Vinner ikke den blir det trolig Spotlight. For meg er uansett den klart beste filmen fra 2015 Room, og det er uansett en hedersbetegnelse å være nominert.


BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE, MIN RANGERING UT FRA PRESTASJONENE

Før jeg hadde sett filmene håpet jeg sterkt på at Leonardo DiCaprio endelig må vinne, men etter å ha sett filmene har jeg endret mening, hvis skuespill skal være måleskalaen. DiCaprios rolle er for det første ikke så enormt god, den blir etterhvert trøttende og repeterende med kravling og grynting, og Eddie Redmayne er faktisk mye bedre. Imidlertid liker jeg jo Leo, så   vinner han syns jeg vel likevel det er hyggelig. Men Redmayne vant ifjor, får han virkelig pris to år på rad? Dessuten spiller han en danske, men snakker engelsk (lik alle andre i filmen som liksom har danske rollekarakterer), slikt irriterer meg, men ikke nok til at Redmayne ikke bør vinne, for det bør han.

Den som overrasket meg mest her var Bryan Cranston, som er en skuespiller jeg ikke har sett særlig mye av før (jeg husker han dog fra komiserien “Malcolm i midten”, ellers har jeg sett lite av det han har spilt i, som for det meste er serier). I Trumbo, der han spiller manusforfatteren Dalton Trumbo, gjør han ihvertfall en meget solid innsats utover i filmen, og nominasjonen er velfortjent. Jeg syns han og filmen var litt “falsk”(parodiaktig på en måte?) tidlig i filmen, men både filmen og Cranston kom sterkt fra det. Filmen som forteller den sanne historien om hvordan en rekke personer i filmindustrien fra rundt 1947 og i en årrekke ble svartelistet fra å jobbe med film på grunn av deres politiske ståsted, er en interessant historie som jeg som filminteressert fant både lærerikt og severdig. Cranston ligner faktisk også på mannen han spiller, Dalton Trumbo. Men kan han vinne prisen? Jeg tviler, liker akademiet kritiske røster? Men ufortjent vil det ikke være.

Michael Fassbender gjør en gjennomført solid jobb som, og i, Steve Jobs, og er også bedre enn DiCaprio. Fassbender vinner neppe prisen, men heller ikke han vil være ufortjent vinner dersom han får Oscaren. Matt Damon var morsom og bra i The Martian, men at han er Oscar-nominert for rollen er ganske uforståelig.

Jeg føler meg vel her nokså sikker på at den som vinner Oscar for beste mannlige hovedrolle heter Leonardo DiCaprio, da jeg tror den dramatiske fremføringen hans imponerte akademiets medlemmer mest, samt at filmen er hauset opp og media har matet verden med historier om krevende innspilling osv.  Men Redmayne utelukkes ikke, og Cranston kan også ha en vinnersjanse, hvis man ikke helst ville vært denne filmen foruten, siden den tar for seg et mørkt kapittel av historien. Fassbender tviler jeg på vinner, rollen ble kanskje litt for lett? Det eneste jeg imidlertid er helt sikker på er at Damon ikke får prisen.

1. Eddie Redmayne, The Danish Girl

2. Bryan Cranston, Trumbo

3. Michael Fassbender, Steve Jobs

4. Leonardo DiCaprio, The Revenant

5. Matt Damon, The Martian


BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE, MIN RANGERING UT FRA PRESTASJONENE

Brie Larson soleklar favoritt hos meg, og jeg tror også at hun vinner. Innsatsen hennes er suveren og fantastisk.

Charlotte Rampling var også strålende, i ekteskapsdramaet 45 Years som er en film som ikke var på langt nær så god som jeg hadde trodd, dog var Rampling filmens store styrke, men Larson er i en helt egen klasse. Ettersom jeg liker Rampling godt vil jeg likevel ikke bli gretten om hun skulle vinne, selv om rollen hennes er mye mindre krevende enn Larsons. Saoirse Ronan er også imponerende, sjarmerende og sympatisk som få i sin rolle i Brooklyn, men et hakk under Rampling. Likevel er Ronan den av de nominerte som i sin rolle fremstod mest sympatisk, og får derfor tredjeplassen på listen min.

Cate Blanchett var OK i Carol, men at hun fortjente en Oscar-nominasjon vil jeg ikke si.

1. Brie Larson, Room

2. Charlotte Rampling, 45 Years

3. Saoirse Ronan, Brooklyn

4. Cate Blanchett, Carol

5. *

* Jeg har ennå ikke sett filmen Joy (med Jennifer Lawrence). Muligens får jeg sett den i løpet av uka.


BESTE MANNLIGE BIROLLE, MIN RANGERING UT FRA PRESTASJONENE

Jevnt mellom de tre øverste på min liste, men Mark Ruffalo viser mest innlevelse og karakter. Mark Rylance litt for laidback, men “would it help” om han hadde gjort noe annet? 😉 Meget god innsats. Tom Hardy farlig god han og, men veldig endimensjonal som hard møkkamann. Ett fett egentlig for min del hvem av de tre som vinner.

Må faktisk også rose Sylvester Stallone, alias Snøfte Smith mener noen, for Stallone er faktisk bra i Creed. Skal jeg tippe hvem som vinner, så tror jeg mest på Stallone som vinner, helt ufortjent vil det heller ikke være, tro det eller ei, selv om jeg personlig ikke hadde kommet til å nominert han. Jeg håper absolutt på en av de tre over han på min liste. Dette er veldig åpent, alle her bortsett fra Bale tror jeg har en vinnersjanse, men vinner ikke SS tror jeg mest på Ruffalo.

Selve filmen, Creed, er ellers midt på treet minus. Helt på bunn er mannen jeg liker best av alle disse fem; Christian Bale. Innsatsen hans i The Big Short gav meg ingenting av verdi fordi filmen ikke var noe for meg.

1. Mark Ruffalo, Spotlight

2. Mark Rylance, Bridge of Spies

3. Tom Hardy, The Revenant

4. Sylvester Stallone, Creed

5. Christian Bale, The Big Short

Her må det også nevnes at Rooms Jacob Tremblay burde vært nominert (eller for beste hovedrolle).


BESTE KVINNELIGE BIROLLE, MIN RANGERING UT FRA PRESTASJONENE

Her sliter jeg, for de tre på topp er jevngode syns jeg, og leverer alle glimrende. Alicia Vikander kanskje hakket vassest, med en vanskeligere rolle enn de andre. Samtidig gjør Jennifer Jason Leigh en rå prestasjon som lovløs, men rollen blir kanskje litt for lite ekte. Ekte spill leverer derimot Rachel McAdams, men hun er ikke nødt til å virkelig ta i bruk følelsesregister eller kraftanstrengelser, men som sagt er alle de tre verdige vinnere.

Kate Winslet spiller på det trygge og er solid hun også, men hun ligger langt under topptrioen min. Et stykke bak topp 3 ligger også Rooney Mara, som gjør en fin rollefigur i Carol, men verken Mara eller Winslet gjør roller som fikk meg til å tenke at “jøss, den fortjener hun jammen meg å Oscar-nomineres for”.

Jeg håper Vikander tar prisen, eller Leigh, og jeg tror en av de to vinner.

1. Alicia Vikander, The Danish Girl

2. Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight

3. Rachel McAdams, Spotlight

4. Rooney Mara, Carol

5. Kate Winslet, Steve Jobs

 

Hva syns du om de nominerte? Hvem tror du vinner? Har du synspunkter om mine vurderinger og tips? Si gjerne meningen din om dette eller andre Oscar-relaterte greier i kommentarfeltet 🙂

#film #filmhjerte #Oscar #oscar2016

Beck: når gamle helter ruster

I januar kom den nye Beck-filmen “Beck – Gunvald”,  og i februar kom årets andre nye Beck-film, “Beck – Steinar”. Nylig så jeg begge disse to på Tv 2 Sumo der filmene nå ligger tilgjengelig.

Her følger noen tanker om disse to filmene som inngår i serien jeg har satt så stor pris på gjennom en årrekke.

Men desverre har gamle helter rustet, takket være manusforfattere og regi.

OBS!

For de som ikke har sett filmene og vil bevare spenningen gjør jeg oppmerksom på at dette innlegget inneholder vesentlige spoilere, så da er du advart.

 


BECK – GUNVALD



Anmeldelsen av “Beck – Gunvald” skrev jeg før jeg så årets andre nye Beck-film.

Beck-serien om politietterforskerne Martin Beck og hans kompanjong Gunvald Larsson har i alle år vært en av de store krimfavorittene mine, en serie jeg har satt stor pris på. Da det for noen få år siden ble kjent at det i 2015/2016 skulle slippes 8 nye Beck-filmer produsert for TV etter flere års opphold var gleden stor. 4 kom i fjor, og var bra nok. Film nr 5 av de 8 ble sluppet 1. januar i år og årets andre nye film hadde TV-premiere lørdag 6. februar. De to siste kommer i hhv mars og april.

Det var som nevnt stor glede en gang. Skuffelsen og forbannelsen over årets første nye Beck-film ble tilsvarende stor. Det har skjedd noen ganger før, at en TV-serie/filmrekke jeg digger, har endt med et kolossalt magaplask. Et eksempel er Dexter, der en av seriens store profiler på en møkkamåte tas av dage i seriens finale, noe som kaster dårlige vibber over hele serien, samme hvor god den ellers har vært frem til da. Slik føler jeg etter den fjerde siste Beck-filmen også. Og ja, i det legger jeg at jeg virkelig håper det nå ikke blir flere Beck-filmer. Med årets fire filmer er man ihvertfall oppe i 34 filmer med Peter Haber i rollen som Beck. For Mikael Persbrandt stoppet det på 31.

For filmen som har fått navnet “Beck – Gunvald” er et makkverk. Man har riktignok lenge visst at Mikael Persbrandt og hans rollefigur Gunvald Larsson skulle skrives ut av serien, men ikke hvordan (Dog har ting vært spoilet i svenske aviser før jul, men har man styrt unna var spenningen bevart). Med den uverdige skitmåten Gunvald får sin exit fra Beck har filmens team bak kamera prestert å ødelegge noe av seriens ettermæle, med å pisse på en av seriens bærende karakterer gjennom over 30 filmer.

Det er nemlig ingen hemmelighet lengre. Gunvald blir skutt. Han overlever ikke. Hvorfor i granskauen man har valgt å falle ned på en så elendig utgang av serien for karakteren Gunvald vil jeg aldri forstå. At man ikke kom til enighet med Persbrandt om å spille i flere filmer er ihvertfall en elendig forklaring, det er slikt man må akseptere, men måten han forsvinner ut av Beck-universet på stinker surerere enn ukesgamle odørfulle klamme sokker. For det finns tusen bedre måter man kunne skrevet han ut av serien på, som ikke ville tråkket hele serien ned i drittvannet. Han kunne fått sparken og flyttet, han kunne blitt skadet slik at han måtte slutte i jobben, han kunne sagt opp og flyttet, i det minste kunne amatørene som har sittet med manus og regi gitt Gunvald en mer heltemodig exit. Istedet lar de han bli skutt av en fyr han ikke vet hvem er. Det suger.

Gunvald har nemlig gjennom filmserien vært en slik snut man elsker å se på film. Kompromissløs, går egne veier, grov i kjeften, laidback humoristisk, frekk mot sjefer og de høyere opp, med sine mere menneskelige sider også såklart, men egentlig en liten bastard. Men en rollefigur man som seer elsker. Uten han hadde Beck-serien ikke vært den samme. At han ender sine Beck-dager under torva er jævlig ufint mot seriens fans.

Dessuten er denne Beck-filmen ellers også lavkvalitet. Man skulle for eksempel tro at rollefiguren Oskar Bergman (Måns Nathanaelson) som de siste årene har fått større plass i filmene skulle utvikle seg, men Oskar har istedet for å bli en bedre purk gått tilbake til sine tidlige år, og fremstår stort sett som en keitete raring som burde vært sendt på hue og ræva ut av polisens rekker. Og Jonas Karlsson, som spiller politihusets sjef, er verken god eller spesielt lite overfladisk i rollen sin. Faktisk er han forbanna irriterende. At man også desperat forsøker å gjøre serien levende med å komme med en Breivik-referanse føles klamt.

Som en indignert Beck-fan skrev i et kommentarfelt etter å ha sett “Beck: Gunvald”; – nå kan de like gjerne skyte Beck og Grannen også….

De tre siste Beck-filmene er nemlig nå ganske så lite interessante.

Ikke fordi Gunvald Larsson er ute av serien. Men på grunn av måten han ble skrevet ut.


BECK – STEINAR



Som med alt annet går livet videre, også i Beck. Jeg så på premierekvelden nemlig selvsagt den andre av årets nye beck-filmer, som har fått tittelen “Beck – Steinar”.

Inn i Beckuniverset kommer norske Kristofer Hivju. Mannen med skjegget. Det er selvsagt umulig å ikke like Hivju, som er en av Norges største filmnavn, så også jeg verdsetter denne skjeggete typen. Når det ble klart at Persbrandt skulle ut av serien og ikke skulle være med i de tre siste filmene i 2016, noe som var en skuffende nyhet, var det derfor gledelig at det var Hivju som skulle inn som erstatter.

Men likevel irriterer han meg “grenseløst” i Beckfilmen, på grunn av språket. For Hivju snakker ikke norsk. Og han snakker ikke svensk. Han snakker derimot det såkalte svorsk, et sammensurium og rotete blanding av norsk og svensk, mest svensk, med en umiskjennelig norsk aksent. Slik f eks gnagsåret Fredrik Skavlan knoter i sitt munndiarè-program på TV. Det er juling for ørene, og dialogen føles derfor uekte og alt for polert for filmens del.

Likevel gir Hivju meg troen tilbake på at de kommende to Beck-filmene kan gi serien en god avrunding tross alt, for rollefiguren hans, Steinar, er nemlig en likanes kar, han er sympatisk, han er en god polis, og han er omgjengelig. Mot autoritetene er det noe “Gunvaldskt” over han, og han lukter litt antihelt, litt som Varg Veum og andre man kan sammenligne med, men ellers er han ganske ulik sin forgjenger. Men det funker. Riktignok er også denne filmen langt fra noe mesterverk i krimsjangeren, men som TV-krim funker det fint, og det skal Kristofer Hivju ha mye av æren for.

Ellers virker serien sliten nå, med flere rollekarakterer som har gått tom. Også Beck selv virker å være moden for å nyte sitt otium, pensjonisttilværelse. Og det har han i så tilfelle fortjent. Beck har vært glimrende underholdning og strålende spenningskrim, men nå bør det være slutt etter de to neste filmene.

La meg nå for all del også legge til, selvsagt må de IKKE skyte Beck og Grannen også! Becks nabo, gitt liv av fantastiske Ingwar Hirdwall, er seriens dessert, det lille elementet som gir filmene det lille ekstra (og som jeg gjerne skulle ønske hadde hatt en litt større rolle). Skulle han bli tatt av dage i en film, til tross for at han er med sånn cirka 3 minutter i filmene, eller Beck selv lide samme skjebne, vil serien få en skandaløs utgang.

Tross alt ser jeg frem nå til å se de to neste Beck-filmene også, men så, for å gjenta meg selv; så bør det være slutt – og det er det nok også, da de to kommende filmene heter “Vid vägs ände” og “Sista dagen”.

#Beck #filmhjerte #filmtips #film #filmsnakk #filmer #movies

 

Filmanmeldelse: Den danske piken (The Danish Girl)

I dag har Den danske piken (The Danish Girl) premiere på norske kinoer, en film der Eddie Redmayne igjen overbeviser i det som er en trist historie basert på virkelige hendelser.

FILMANMELDELSE

Film: DEN DANSKE PIKEN (THE DANISH GIRL)

Biografisk drama, UK/USA/Belgia/DK/Tyskland, 2015, ca 2 timer

Regi: Tom Hooper

Med handling lagt til vakre København anno medio 1920-tall, og med danske rollekarakterer, skulle en tro det lå an til mange danske gloser. Men neida, i Den danske piken snakker de engelsk alle som en, både Einar Wegener/Lili Elbe fra Vejle og de andre i Københavns gater.

Slikt er selvsagt noe som irriterer, siden jeg er opphengt i slike detaljer. Men jeg lar nå det ligge, for filmen er faktisk ikke så verst, og de to i hovedrollene leverer minneverdig spill. Vel, filmen er ikke så ekstremt god heller bare så det er sagt med en gang.

Men Den danske piken har blitt et showcase (i mangel på bedre ord) for Eddie Redmayne, der fjorårets Oscar-vinner nok en gang får bevist talentet sitt, denne gangen som transkjønnet. Redmayne har et stort register av ansiktsuttrykk og fakter, som innimellom på en fin måte får frem hvordan rollekarakteren slites mellom sine to personligheter. Han gjør en god rolle som kvinne, en rolle i denne filmen jeg tror få andre mannlige skuespillere kunne gjort bedre, men likevel med noen hull som regissør og manus må ta på sin kappe. Rollekarakteren burde vært gitt mer varme og litt mer dybde, og vi burde fått oppleve smerten enda nærmere – men Redmayne gjør det beste med materialet han har. Redmayne er nominert i år også for beste mannlige hovedrolle, og hadde det vært opp til meg får han prisen på nytt, for av de fire nominerte jeg har sett er han best (jeg har ennå ikke sett “Trumbo” med Bryan Cranston). Men muligens blir rollekarakteren litt for stiv innimellom, eller litt for kald, noe som isåfall altså må legges på manus og regi.

I korte trekk handler filmen om den danske kunstneren Einar Wegener, som gradvis går fra å være mann til å bli kvinne. Filmen som bygger på virkelige hendelser forteller historien om hvordan Einar blir Lili Elbe, en karakter som først introduseres ved at Einars kone Gerda, som er maler, bruker Einar som kvinnelig modell ettersom hun mangler kvinnelige modeller. Einar skjønner gradvis at han er en kvinne født i en manns kropp, og blir den første til å gjennomføre kjønnskorrigerende operasjon. Slikt er selvsagt ikke stuerent i 1920-årene, og tvangstrøye og andre trusler er ikke langt unna.

Filmens største styrke er Alicia Vikander, vår svenske venn som har blitt storsjerne de siste årene, som spiller Einars kone Gerda, og også hun leverer varene på mer enn solid vis. Dessuten, hun er direkte delikat her, og minner meg om en stilfull men fortsatt folkelig karakter fra høysosieteten. Samspillet mellom de to sitter godt og vi følger på nært hold hvordan forholdet deres settes på prøve. Vikander er Oscarnominert for beste kvinnelige birolle, og vinner forhåpentligvis prisen. På minussiden så mangler det likevel noe mellom de to rollekarakterene, jeg savner litt “passion” og intensitet, selv om det hele tiden er pent.

Filmen har stort sett en lett stemning, litt for lett kanskje, selv om det  etterhvert blir mere alvorstungt, med naturlige innlagte dramatiske og rørende scener, noen ganger litt for “melodramatisk” , og med en litt for enkel tilnærming. Noe annet som også må nevnes er noen scener som tilsynelatende skal være i Danmark, men som geografisk sett umulig kan være det (innspilt i Møre og Romsdal faktisk). Men igjen, slikt blir vel detaljer…

Foto er bra, og filmens tidsramme likeså, med et alltid (?) forlokkende København som bakteppe (eller….til tider fremstår også det ganske kaldt). Det er og flotte kostymer og gjennomgående en stort sett visuell hyggelig opplevelse, men muligens vil man kunne argumentere for at linjene og bakgrunnen er for rene, kalde og polerte, men med to meget solide skuespillere som ikke er direkte ubehagelige å se på de heller, for å si det slik. Filmens tema kunne vært bedre utnyttet, det å være transkjønnet for 90 år siden må ha vært rimelig tøft med tanke på de sosiale aspektene, dette er sider ved filmen som kunne vært tillagt mere vekt. For den mangler noe, filmen blir ikke så bevegende som den har potensiale til, kanskje er det fordi Lili/Einars sinnsstemning ikke kommer godt nok frem?

Den danske piken er uansett en fin film, som lett kunne vært en god del bedre, det blir et greit terningkast 4.