Skam – sesong 4, uke 3

Denne ukas Skam-hendelser har satt blodomløpet igang og vi stålsetter oss, for nå er dramaet igang. ALLE FOTO: NRK / skam.p3.no

Etter en nokså rolig kosemoseoverdoseinnledning på den nye sesongen har det den siste uka begynt å ulme i det små under føttene på våre kjære Skam-helter og heltinner. Det brygger opp til avsløringer, gammel “shits about to go down yo” og mye, sagt med Pentrator-Chris sin stemme; Draa-maa 😉

DENNE BLOGGPOSTEN OMTALER PERIODEN FRA SØNDAG TIL LØRDAG (innlegget er skrevet før klippet søndag 30/4 ble sluppet)

Blodfans av Skam begynte allerede i forrige sesong å spekulere i om Sana og Even kjenner hverandre fra før, for hintene har vært flere når man tenker tilbake. Og jaggu fikk Skamanalytikerne rett (ja, også jeg har ant det). Observante fans av serien har påpekt at Even i et S3-klipp gav Sana en klem (eller kyss på kinnet), og at Sana i S3 sitt siste klipp så litt mistenkelig ut når hun smilende svarte “kosegruppa”, da Isak sa til Sana og Even noe om at  “dere kjenner jo hverandre fra før”.

Flere mener og nå at det faktisk var Sana som i sesong 3 hjalp Even med å komme i kontakt med Isak, for hvordan kunne Even vite at Isak var med i kosegruppa? Isaks navn stod ikke på lista på veggen, der Isak senere fant Evens navn, og som vi husker var det nettopp Sana som pressa Isak til å komme på Kosegruppa for å få “det grønne” hun hadde funnet på festen i S3E1.

Har Julie Andem virkelig helt fra før S3 hatt som mening at Sana og Even kjente hverandre fra før? Ja, det tror jeg. Hvor Sana i så tilfelle eventuelt kan ha funnet ut av Isaks til da skjulte tiltrekning mot gutter, vet jeg ikke helt. I S2-avslutningen så vi at Eva og Noora fattet mistanker, da de fant mannebein (og mere) på Isaks mobil. Men jeg kan ikke huske at de avslørte noe til andre? Her kan jeg imidlertid huske feil.

SØNDAG-TORSDAG

Denne uka fikk vi ihvertfall i et intenst klipp ikke bare bekreftet at Sana og Even kjenner hverandre fra før, de kjenner hverandre godt, og Sana vet om noe som Even er dritnervøs for at Isak skal finne ut av.

Mikael, fra Evens tid på Elvebakken, er den “noe”.

Isak på sin side har begynt å spørre, uten å få svar fra verken Even eller Sana. Han er mistenksom nå, Isak,  noe kroppsspråket viser. Også dette har vi ant fra sesong 3 av, da Even ikke ville si så mye om Mikael.


– “Neida, Isak, jeg har ingen skjeletter i skapet” Foto: NRK
 

Sesong 4 har forøvrig gitt oss flere slike flashbacks til hendelser i de tidligere sesongene, som kaster nytt lys over det vi har sett i S1, S2 og S3.

Ellers har den nye sesongen atter fortalt meg at å følge Skam tett ikke er for wannabees. Her får man værsågod fordype seg i materialet, hvis ikke er sjansen stor for at man ikke skjønner sammenheng, eller går glipp av vesentlig info. Å kun se de videoklippene som hver fredag er satt sammen til en TV-episode holder ikke. Det er kult å se det ass, men ikke tilstrekkelig. Dessuten ser man jo klippene fortløpende når de legges ut, ikke sant?

Mye av handlingen foregår nemlig utenfor disse klippene. Noe som nok en gang illustrerer Skam sin geniale struktur og innovative stil. Det er en liten jungel å manøvrere seg gjennom, men “fy faen fy fy faen” så morsomt og spennende det er. Et annet råstilig fakta er at selv om Skam sesong 4 er i gang for fullt, så er ikke sesongen ferdig innspilt, og den videre handlingen er ikke helt bestemt ennå, ble det avslørt i en artikkel på NRK for noen dager siden. Nok et imponerende trekk (og slik var det vel ifjor og). Her er nemlig muligheter fortsatt for serieskaperne å endre veien mens man går i ukene fremover.

Som Skamseer skjønte jeg raskt at jeg også, til ekstrem stor glede forøvrig, må gå gjennom ekstramaterialet som fylles på med på skam.p3.no, slik som chatteloggene fra messenger og sms. Men det stopper faktisk ikke der. Skal man følge dramaet skikkelig, må man også få med seg det som legges ut av rollefigurene på Instagram, og jammen er det også en egen YouTube-konto for “Baloon-gjengen” (“hei briskeby”) , som er Sanas bror Elias og vennene hans. Verken alle insta-bildene eller alt fra YouTube er lagt ut på skam.p3.no. Her gjelder det å henge med. Puh! (og nei, jeg får neppe med meg alt utenfor skam.p3.no), selv om jeg er jevnlig innom både insta og tuben.

I den ene YouTube-videoen som faktisk er lagt ut på Skam-sida, kom det jo og noe heftig info. Balloon-gutta kjørte der en sms-roulette, og det var noe snakk om tidligere crush`er og sånt, og om jeg ikke hørte helt feil ble det nevnt “dere husker Even og Mikael”, og Mikael sa og noe som vel kan tyde på at de har hatt en greie.

Men her er mulighetene flere og intrikate. Var det de som gjorde at Even ble manisk? Var det Even som gjorde seg bort? (At Even er slemmingen er veldig tvilsomt, og en teori få tror på). Det spekuleres blant annet i om Even og Mikael hadde et forhold, om guttegjengen gjorde noe som Even ikke kunne akseptere, om Even gikk inn i Islam for fullt etter å ha pugga Koranen (slik Sonja sa til Isak at han hadde gjort) og gjorde noe gjengen ikke kunne akseptere? Om Sana og mora hennes var de som hjalp Even ut, og så videre? Noe i relasjonen mellom Even og hans tidligere vennegjeng er ihvertfall nå noe han føler en så stor skam over at han velger å ikke dele det med Isak, i frykt for å miste han.

Man må jo imidlertid spørre seg om ikke Even burde lært fra i fjor høst, da alt nesten rakna da han holdt ting hemmelig. Vi vet jo at det løste seg da, og vi vet at han vel vil komme til å fortelle nå også. Eller? Detta blir spennende, ass!


Sana med en bekymret mine. Eventuelt er hun bare sur fordi hun fikk invite til mac`ern 😉 Foto: NRK
 

Klippet med Sana og Even midtukes fortalte forresten mye. Det viste også at Sana ble usikker. Noe som er uvant. Aiaiai, hva er det hun vet?

Helt for jævlig kan det neppe være, for hun er jo venn med Isak og, og vil nok hans beste også, samtidig som hun ikke vil føkke over for Even. Klippet fortalte oss at Even savner gutta boys fra Elvebakken, men hvorfor skiltes deres veier?  Og i midten står Sana og vet alt? Sana som før har kjørt en tøff linje i rådene sine til både Vilde og Noora kunne kanskje løst de kommende konfliktene før de blir konflikter i det hele og det store. Draamaa!

Et av sesong 4 sine nydeligste klipp så langt kom forresten før alt dette med Sana og Even. Dagen før fikk vi nemlig møte Sanas mor.

En flott mor forøvrig, slik et mor-datter-forhold ser ut i våre glansbilder. Sprekker idyllen? (Nei, det håper jeg ikke, for de var så søte der de satt).

Ikke bare er det overraskende i Skam-sammenheng at vi faktisk SER en voksen sentral person, bortsett fra den kroniske Doktor Skrulle (få henne med snart da! hehe), men klippet viste også en helt ny og intim nærhet til Sana, som vi her seri en helt ny setting, hvor vi kommer nært innpå henne, da hun forteller mamma at det er en gutt hun liker. Og jada mamma, han e rmuslimsk, forsikrer Sana…


– “Mamma, vil du høre et eventyr?” Ukas koseligste kosestund 🙂 Foto: NRK
 

Kanskje viktigst av alt vil flere si, klippet viste også moren uten hijab, noe som kan tolkes som at Sanas valg om å gå med hijab er et valg hun selv har tatt, og ikke noe hun er presset til av foreldrene. Nå skal jeg glatt innrømme at jeg ikke har mye kunnskap om islam og skikker knyttet til det, men selv om det etter hva jeg vet er vanlig for en muslimsk kvinne å gå i hjemmet med hijaben av, dersom forholdene ligger til rette, så føltes klippet litt som en pekepinn på at Sana selv har valgt det. Og det er isåfall bra, og kan funke som en ny barriere man ønsker å bryte ned. Skam handler jo mye om å ha respekt for andres valg, og for mitt vedkommende har Sana gitt meg en bedre forståelse av flere sider ved islam, tror jeg, og det at også muslimer, som Sana, prøver å tilpasse seg de norske og vestlige skikker og verdier. Ikke alle er gærne fundamentalister altså (for de som måtte tro det). Faen nå ble det mye politiske vibber her ;p

Klippet var dessuten og et forvarsel om mørkere tider for Sana. Sanas oppkommende bussmøte senere i uka, som hun skal hoste hjemme hos seg, er avklart med moren på et vis, men Sana er veldig sparsommelig med detaljer til mor…Sanas mor nevner tillit og at hun stoler på Sana osv. Når bussmøtet kommer vil det vel mest trolig utarte seg litt ukontrollert, tipper jeg. Igjen: Draaama!

Bussmøtet ja. Skam-jentene våre har jo nå fusjonert med Pepsi Max-gjengen. Søtt, men ei sukkersøtt. Ja jeg vet, de heter jo ikke det lengre, som de sa. Våre fem heltinner har iallefall smeltet sammen med sukkerfribrusgjengen på russebussen til 300 000 spenn, og Sana har blitt bussjef. “Hvem liker ikke deg” (eller noe med samme mening) sa Sanas mor, da Sana fortalte at hun ikke viste om gutten hun er interessert i liker henne. Noe som vel i Skam-stil er et omen om at Sana skal få kjørt seg (?).

Nå som vi vet at Sana har en mor som hun har stor tillit hos, at hun er russebussjef, er interessert i en gutt (Yousef) og at ting ser lyst ut, er det vel bare å vente på at jordskjelvet og mørket, billedlig talt, skal komme og ryste Sana sol. Alkoholpresset ligger iallefall der som en latent brannbombe. Kan DET være et tema og for sesongen? Mere drikkepress? Hm…

Hva ukene vil bringe for Isak og Even tørr jeg forresten nesten ikke tenke på, etter alt de gjennomgikk i fjor senhøst 😉 Nå begynner jeg og å få bange anelser om at Sana kan få en humpete ferd frem mot sommerferien.

FREDAGSKLIPPET

Fredag er partyyyydagen i Skam! Fredagens 8 minutter lange klipp hadde mye, både alvor, party, bekymring og ikke så rent lite frykt.


– “Sort sa jeg, sort antrekk, er dere helt blond eller?” 😉 Foto: NRK
 

I tillegg, og kanskje alle “best”, vi ser en Sana helt utenfor komfortsone og uten kontroll, som reddes i siste liten av “de umodne drittungene”, broren og Yousef. For det ble drukket litt sterkere lut enn Pepsi Max etterhvert, selvfølgelig… Fra en Sana med stålkontroll som russebussjef, kledelig antrukket i sort foran omtrent 20 lyst kledde andre andreklassejenter, går det selvsagt over til slik vi skjønte. 20 festkåte jenter raver rundt i leiligheten til Sanas familie, mens “i kveld er det lov å være hooore” ljomer over høytaleranlegget, og da er det også “lov å være drita”. Sana må nemlig, noe motvillig svare på spørsmål om hva hun syns om drikking i russetida. -“Jeg dømmer ingen”, sier hun. Og da braker det løs. Artige minutter der! 😀


Pepsi Max…..eh, whatever de heter-gjengen har det like gøy med brus! Foto: NRK
 

Men ingen Skamfest uten en party pooper. Selvsagt kommer mor og far hjem, men Elias oppdager i siste liten festen, og før foreldrene tramper inn til sitt sikkert livs sjokk bestående av en ulydig Sana omgitt av djevelens munnvann og en flokk drita jenter, traver den fusjonerte bussgjengen ut i Oslo-kvelden. Og Sana er reddet.

Trodde vi.

For der finner jaggu far (jøss, enda en voksen i Skam!) ei vodkaflaske på kaminen, og sanabror får sanafar på nakken. Auda. Vodka i et muslimskt hjem er vel som…vel, vodka i et muslimskt hjem. Slikt blir lett draaamaaa.  Men helten Yousef redder både sanabror Elias og Sana, og påtar seg skylda, og sier han har kjøpt det til en kompis. Far kjøper den, såvidt.


Mens Sanas pappa sverger til flaska 😉 Foto: NRK
 

Redda igjen der, den godeste Sana.

Trodde vi.

For i takkekorrespondansen på messenger kødder Sana med at hun skal få overbevist mamma om at Yousef er en god muslim selv om han drikker vodka. Svaret hun får er nok ikke det hun ventet, og fører den gryende romansen på en mulig liten kollisjonskurs?

Kjekkasen Yousef, mannen i hennes liv (?), er nemlig ikke muslim, skriver han selv, -“Jeg tror ikke på Allah”, avslutter han. Auda, Sana, der fikk du vel noe å tenke på?

For du dømmer vel ikke noen?


Slem jente! Såh, i Skammekroken med deg! :p Foto: NRK
 

Vel vel, denne gangen ble Sana heldigvis redda i siste liten fra et oppgjør på kammerset, men det er vel ingen som tror at ikke mer skal komme 😉

Og hva nå med Sana og Yousef, som har hatt en så flørtende og veldig vennskapelig tone? Dette blir dritspennende!

#Skam #skam4 #NRK #nettserie #TVserier #Sana #Isak #Even

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg