Årets seriefavoritter 2017 (og godt nyttår!)

TV
På årets siste dag: Her er den oppdaterte lista over Filmhjertes seriefavoritter fra 2017. 

Denne gang er det kun fiksjonsserier som er med på Topp 10. Lista blir selvsagt 100% selektiv da den kun gjenspeiler hvilke serier jeg har likt og latt meg underholde av, og det er derfor mye nordisk å finne her, og selvsagt noe britisk og amerikansk. Det er også derfor store serier som Game of Thrones ikke er å finne her, for eksempel. Den har jeg ikke sett da den type serie ikke er min greie. Men kanskje en vakker dag, sånn for referansenes skyld 😀

Twin Peaks-sesongen som kom i år har jeg ikke fått med meg ennå, men den ville vel trolig pressa seg inn på lista 😉

Hederlig serie-omtale til Designated Survivor (Netflix, sesong 2), Stranger Things (Netflix, sesong 2), Prison Break: Sequel (Viaplay, sesong 5, HURRA! Han lever!), Bloodline (Netflix, sesong 3), Aber Bergen (Viaplay / TV 3, sesong 2), Valkyrien (NRK), Okkupert (Viaplay, sesong 2), Rebecka Martinsson (NRK, spennende krim fra Kiruna og nærområder i Nord-Sverige).

Siden dokumentarserier ikke er tatt med vil jeg likevel nevne i tilfeldig rekkefølge en håndfull bra norske dokumentarer fra 2017:


ISHAVSBLOD (NRK / NRK Nett-TV) Fascinerende og veldig underholdende serie om noen av de siste selfangerne. Forlenget versjon av den publikumshyllede dokumentarfilmen med samme navn.


FLUKT (NRK / NRK Nett-TV) Leo Ajkic sin dagsaktuelle, hjerteskjærende og glimrende dokumentarserie om mennesker på flukt i Europa. I lys av flyktningekrisen over Middelhavet satte serien søkelyset på ulike menneskeskjebner, brøt ned fordommer, og Leo delte aktivt egne erfaringer, hvor han på en utrolig god måte klarte å balansere ulike synspunkter. Årets beste dokumentar-serie. Hyllet av de fleste, med god grunn.


JÆVLA HOMO (NRK / NRK Nett-TV) Interessant, viktig, innsiktsfullt, og litt humoristisk om det å være “skeiv” i Norge i 2017. Programleder Gisle Agledahl byr på seg selv og sine ærlige tanker gjennom serien i de mange møtene med ulike miljøer og mennesker. Serien som også gir et viktig bidrag i å bryte ned fordommer ble også en virtuell hit i løpet av året da flere kjendiser stilte opp på bilder i Jævla Homo-genser.


SVINDELJEGERNE (TV 3 / Viaplay) Spennende og interessante opprullinger av hvordan nordmenn svindles i inn- og utland.


HELENE SJEKKER INN (NRK / NRK Nett-TV) Programleder Helene Sandvig sjekker tilstanden på Norge og tar opp en del tabubelagte temaer og fordommer gjennom besøk på ulike institusjoner. Blant annet besøker hun en akuttpsykiatrisk avdeling, Politiets utlendingsinternat på Trandum, og rehabilitering på Sunnaas sykehus, samt tar opp saker som alkoholproblemer, med mere. Viktige samfunnsmessige temaer, og i tillegg er Helene både ekte og veldig trivelig, samt en glimrende programleder.

Dette er Filmhjertes Årets Topp 10 Serie-favoritter 2017:

10

FANGAR

NRK / NRK Nett-TV, sesong 1 (også på Netflix)

Fengende og fengslende spenningsdrama fra Island, hvor vi tar turen inn i øyrikets eneste kvinnefengsel. Sterke kvinneroller, og godt med spenning og skjebner på velkjent islandsk vis.

Les hele Filmhjertes fyldige anmeldelse av Fangar her

9

MIDNATTSSOL

NRK / SVT/ NRK Nett-TV, sesong 1 (også på Netflix)

Brutale mordmysterier fra Midnattssolens rike i Nord-Sverige. Solid pluss for storslått locations, Kiruna-samfunnet, og et nokså spennende plot selvsagt. Noe søkt muligens, men dette er rått krimdrama ispedd naturporr.

Dypdykk: Her kan du lese hele Filmhjertes store anmeldelse av Midnattssol

8

MONSTER

NRK / NRK Nett-TV, sesong 1

Det nye norske krimdramaet innspilt i Finnmarks blendende og skittenvakre landskap bød på bra med spenning, om enn ikke like troverdig hele tida (but who cares?). Ingvild Holthe Bygdnes og Jakob Oftebro var solide, og om “Midnattssol” gav det, ja så hadde til de grader også “Monster” effektivt tatt i bruk naturpornografiske elementer 😉

Her er den fyldige anmeldelsen av de to første episodene av Monster

Foto: NRK

7

THOMAS GIERTSEN: HELT PERFEKT

Dplay / TVN, sesong 7

Satire over menneskelig streben, forfengelighet og trygghetsbehov i den øvre middelklasse.

Foto: TVN

6

MINDHUNTER

Netflix, sesong 1

Spenstig nyvinning på seriefronten, hvor vi blir tatt med i jakten på hva som driver seriedrapsmenn.

5

GRENSELAND

TV 2 / TV 2 Sumo, sesong 1

Høstens storsatsning på TV 2 serverte korrupte politifolk, mord og narkotika. Og en meget god Tobias Santelmann. Blant annet.

Les også: Filmhjertes anmeldelse av Grenseland

Foto: TV 2

4

BROADCHURCH

NRK, sesong 3

Den tredje sesongen av Broadchurch var litt lettere enn de to første, men leverte absolutt tilstrekkelig spenning og guffen stemning akkompagnert av det akk så forføreriske sørbritiske landskapet.

3

FARGO

HBO, sesong 3

Ikke like bra som sesong 1, men en underholdende tredje Fargo-sesong, som lot oss moillkose oss med bisarre brødrekrangler, utpressinger, forviklinger og mord, i kjent Fargo-stil. Morsom og god dobbeltrolle av Ewan McGregor, som hadde de to hovedrollene (!).

Les også: Omtale av sesongens første Fargo-episode

2

13 REASONS WHY

Netflix, sesong 1

Årets nyvinning, og dessuten selvsagt veldig spennende var det amerikanske ungdomsdramaet “13 Reasons Why”, hvor vi gjennom 13 kassettbånd (retroalarm!!!) fikk vite hvorfor en tenåringsjente begikk selvmord. Inovativ serie, til tross for kassettene og walkmanen, som sikkert dro mange voksne fans til serien også 😉 Jeg gleder meg ihvertfall greit mye til sesong 2 dukker opp 😀

Les også: Filmhjertes lange og grundige 13 Reasons Why-anmeldelse

1


SKAM

NRK / NRK Nett-TV / skam.p3.no, sesong 4

Det måtte selvsagt bli Skam igjen på topp. Sesong 4, som ble den siste, var fantastiske Sanas sesong, men gav også flere uforglemmelige møter med Isak og Even, Vilde, Chris, Noora, Eva, William, og doktor Skrulle med flere, samt at vi fikk møte helt nye personer, som Yosef og Elias, før det hele kuliminerte i en strålende finaleuke og sesongfinale.


Som ventet ble det en intens opplevelse å følge Skam fra dag til dag, klipp for klipp, og med alt av ekstramateriell underveis på diverse kanaler på “sosiale medier” og på Skams nettside. Her på filmbloggen fikk Skam-sesongen bred omtale med ukentlige “recap”-bloggposter (flere av de fikk også bra besøkstall, takk takk!).

Sesongen markerte også avslutningen på Skam. Men i høst har serieskaper Julie Andem antydet at vi kanskje en gang i fremtiden vender tilbake til Skam-universet og møter rollefigurene en siste gang! Det er lov å håpe 😉


Fotos: NRK

LES OGSÅ: FILMHJERTES SKAM-“RECAP” AV FINALEUKA (med linker videre til alle Skam-bloggpostene fra sesong 3)

Legg gjerne igjen kommentarer og synspunkter i kommentarfeltet eller på Filmhjertes facebookside.

Filmhjerte/undertegnede ønsker dere alle sammen en flott nyttårsaften og et riktig godt nyttår 🙂

2018 New Year
 

#filmhjerte #serier #series #TVserier #TVseries #seriesnakk #seriefavoritter #TV #Skam #13ReasonsWhy #Fargo #Broadchurch #Mindhunter #Grenseland #HeltPerfekt #Monster #Midnattssol #Fangar
Toppbilde / 2018-montasje: Licensed from: 3DAgentur / yayimages.com Grafvision / yayimages.com

Svenske (og danske) krimfavoritter klare for comeback

Licensed from: HomeStead Digital / yayimages.com

Broen og Beck tilbake på skjermen.

Inngangen til det nye året blir riktig så godt for alle elskere av nordisk – og særlig svensk – krim.

Hos NRK1 er nemlig sesong 4 av krimsuksessen “Broen” tilbake 1. januar, med den første episoden (av 8) i det som blir den siste og avsluttende sesongen av den dansk-svenske sagaen.

I sesongpremieren blir sjefen for det danske migrasjonsverket brutalt myrdet, og drapet knyttes til en kontroversiell utvisningssak. Etterforsker Henrik Sabroe trenger hjelp fra sin kollega og venn Saga Norén, men hun sitter i fengsel for drapet på moren. Med: Sofia Helin, Thure Linhardt m.fl.

Ifølge Asbjørn Slettemark er sesong 4 full av plotthull større enn hullene i en sveitserost, men det får stå sin prøve. Sesong 4 av Broen skal jeg selvsagt se uansett 😉

Første episode kommer altså mandag 1. januar på NRK1 og NRK TV (NRKs Nett-TV), og fortsetter med èn ny episode hver søndag de kommende ukene.

Samme dag, første nyttårsdag, er det også premiere på den første av fire nye BECK-filmer! Som vi husker ble norske Kristoffer Hivju med i serien som erstatter for Mikael Persbrandt etter at sistnevnte (på skammelig vis må jeg legge til) ble skrevet ut av serien (skammelig pga måten han forsvant ut av Beck-universet). Filmen som har premiere på TV2 Sumo og C More/svensk TV 4 har fått tittelen “Beck  – Ditt eget blod”.

I “Beck – Ditt eget blod” møter vi en Martin Beck (Peter Haber) som må tenke grundig over om en rolig pensjonisttilværelse egentlig er noe for ham, mens Steinar Hovland (Hivju) stadig får en viktigere og mer sentral posisjon. Konkurranse, familieutfordringer og sjalusi ryster avdelingen både på det profesjonelle og private planet, og utsetter det ellers så sammensveisede Beck-teamet for store utfordringer – samtidig som de skal løse kompliserte forbrytelser.

Traileren for filmen virker lovende, og selvsagt er også “grannen” på plass. Jeg var veldig skuffet i den forrige Beck-runden da rollekarakteren Gunvald (Persbrandt) ble drept, noe jeg følte ødela mye av filmseriens nå 20 år gamle historie. Men, med Hivjus innmarsj i Beck-universet klarte man å gjøre filmene interessante likevel, og nå ser jeg frem til disse fire nye filmene. Her er det bare å vente på nyttårsdagen 😀

De tre øvrige nye Beck-filmene kommer henholdsvis lørdag 3. februar (Beck –  På tynn is), lørdag 3. mars (Beck – Uten hensikt) og lørdag 7. april (Beck – Djevelens advokat).

Sjekk også denne oversikten fra VG over kommende serier på skjermen i 2018.

Filmhjertes julekalender – Luke 24 – GOD JUL

Endelig er julaften her, og i den siste luka ligger Filmhjertes julehilsen. 

Undertegnede ønsker alle sammen en riktig god jul, med håp om mye hygge, gode filmer, og litt bedre sang enn hva visse andre byr på 😉

video:20171224_035917

God jul til dere alle

 

Lars J 🙂

#filmhjerte #julekalender #film 

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 23 – TOPP 10 FILMNISSER

Husker du disse julenissene? Det er dagen før dagen, Grevinnen serveres av hovmesteren, og filmhjerte setter opp 10 På Topp Filmnisse-Liste!

Ja, jeg VET at julenissen ikke kommer før imårra, imidlertid kommer 10 skuespilere som i karrieren har gjort minneverdige opptredener på film eller serie i julenissedrakt allerede i dag i denne bloggposten.

Det er egentlig vanskelig å kalle det en 10 På Topp Filmnisse-liste, siden det er bortimot umulig å huske alle gærne opptredener som julenisse på film og TV, men lista viser ihvertfall 10 skuespillere jeg syns har gjort, la oss si minneverdige, opptredener foran kamera som julenisse eller utkledd som nissen, enten i en film eller en TV-serie, og la oss si at plasseringene fra 10 til 3 egentlig er urangerte. Ha i bakhodet at lista er ganske humoristisk og småironisk, og på ingen måte er ei liste over hvem som har vært den beste filmnissen (selv om noen kan aspirere til den tittelen).

Som vanlig har me joksa litt…så det er egentlig 11 nisser på lista.

Ho! Ho! Ho! Da ruller vi igang.

10 (delt)

TIM ALLEN, Nå er det jul – igjen (The Santa Claus, 1994).

Ho! Ho! Ho! Tim Allen i en av signaturrollene sine…

10 (delt)

Edward Asner, Elf (2003)

Veteranen Asner huskes nok av mange fra rollen som selveste julenissen i 2003-komedien Elf. Han ligner litt, gjør han ikke? 😉

9


Paul Giamatti, Fred Claus (2007)

Paul Giamatti som Nick “Santa” Clause i filmen Fred Clause, her flankert av Kevin Spacey. Og da venter vi vel bare på nye # MeeToo avsløringer? (OK, den var litt stygg i en sådan hyggelistestund, sorry, klarte ikke dy meg).

8

Edmund Gwenn, Miracle on 34th Street (1947, Norsk tittel: Mirakelet på Manhattan).

Klassisk julenisselook, slik som dette ser man nok gjerne for seg som barn at nissefar ser ut som. Gwenn spiller Kris Kringle, som iherdig vil overbevise om at han er den virkelige julenissen. Og det skulle jaggu ikke forundre meg om han det er 😉

7

Dan Aykroyd, Rollebyttet (Trading Places, 1983).

Og dette, er nok slik man helst ikke ser han for seg, som suicidal, møkkete, fordrukket og med en stjålet laks på innsiden av frakken 😀 Men du store så minneverdig rolle 😀

6

Ryan Phillippe, 54 (1998)

*Kremt*….joda, Ryan Phillippe tok seg godt ut i nissedrakten sin 😉

5

Chevy Chase, Hjelp, det er juleferie! (National Lampoons Christmas Vacation, 1998).

Chevy har seff spilt julenisse, eller ihvertfall spilt i julenissekostyme 😉 Her som Clark Griswold, hans morsomste rollefigur?

4

Jake Gyllenhaal, Jarhead (2005)

Ikke særlig minneverdig julenissekostyme, men det gav da i det minste en unnskyldning for å servere bloggleserne et bilde av en baris Gyllenhaal….

3

Alan Alda, M*A*S*H (TV-serie, episode “Dear dad”, sesong 1, ep. 12, 1972)

Julenissen kommer som regel med reinsdyr og slede, men ikke “Hawkeye” Pearce i M*A*S*H. Dog kom han riktignok luftveien, i helikopter. M*A*S*H er en udødelig favoritt for meg, Alda likeså, så nisseepisoden hans må seff med!

2

TV'S FUNNIEST HOLIDAY MOMENTS: A PALEY CENTER FOR MEDIA SPECIAL: A two-hour special will count down the Top 30 holiday moments of all time, including

Ed O`Neill, Married With Children (TV-serie, også kjent som “Våre verste år”, eller “Bundy”. Episode fra 1992, tror jeg)

Urkomiske Ed O`Neill i den hysteriske rollen som Al Bundy. Dette må vel være en av de mest absurde nissene jeg har sett, Bundy som julenisse liksom. LOL!

1

Michael Richards, som Kramer i komiserien Seinfeld (episode “The Race”, ses. 6, ep. 10, 1994)

Favorittnissen min bare må bli Kramer! 😀 I denne Seinfeld-episoden husker vi Kramer som kommunistinspirert kjøpesenternisse. Hillarious! Hysterisk moro! 😀

På topplista ble det desverre ikke plass til mer eller mindre flotte nisser som Ben Affleck (Reindeer Games / Dobbeltspill), Billy Bob Thornton (Bad Santa, legendarisk rolle selvsagt, men den er allerede omtalt flere ganger i julekalenderen, nemlig!), Danny Kaye og Bing Crossby (White Christmas, som kanskje var de mest stilfullt dressede?), Atle Antonsen, Espen Eckbo og de andre “Nissene på låven”, samt en rekke andre kjente skuespillere som har ikledd seg julenissens trikot. Noen nevnt, mange glemt… 😉

Har du noen film- og serie-favorittjulenisser, eller noe å si om dagens luke? Rop ut i kommentarfeltet 😉

Kilder til inspirasjon: popsugar.com, vanityfair.com, flavorwire.com, imdb.

#filmhjerte #film #filmer #julefilm #julefilmer #filmtips #filmsnakk #nissefilm #santaclaus #santaclausmovies #julekalender

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 22 – julas (og nyttårets) kinotips

Det drar seg mot jul. Kun 2 dager igjen, det betyr at luke 22 er åpnet. Der ligger julas kinotips, for de som feirer jul et sted med en kino nær seg 😉

Jeg ser også fremover mot januar, og noen av filmene som settes opp på kino da.

Selv feirer jeg jul i fredelige landlige omgivelser hvor ord som kino er fremmedord. Riktignok ligger nærmeste kino en mil unna barndomshjemmet hvor jula ringes inn, men kinoen i “Lenviks storstue” som jeg selv ikke har besøkt siden Titanic sank*, sies å ikke være særlig forlokkende, har jeg latt meg fortelle… Såeh…jeg dumper nok ikke innom kinoen før jeg er tilbake i Nord-Norges hovedstad etter nyttår.

* Det er en hvit løgn, faktisk var jeg der da Olsenbanden tok sitt siste stikk et par år etter at Leonardo forsvant ned i dypet. Begge de filmene var jo gode kinoopplevelser i “byen i Midt-Troms”, men det er noen år siden, er det ikke?

Her er iallefall fem kinotips nå i jula (og noen utpå nyåret) for både store og små kinogjengere.


DEN 12. MANN

Troms, 1943. Den mye omtalte filmen som forteller historien om Jan Baalsruds fantastiske overlevelseskamp under den andre verdenskrig, og om de som hjalp han. Spillefilmdebutant Thomas Gullestad og velkjente Jonathan Rhys Meyers har de to mest fremtredende rollene, som henholdsvis motstandshelten Baalsrud og tysk nazioffiser.

Fra media har det så langt blitt mange terningkast 5 og 4 til Den 12. mann, og traileren ser bra ut. Premiere 1. juledag.


PADDINGTON 2

At jeg anbefaler barnefilm er vel heller et sjeldent fenomen, men etter å ha sett den første filmen om Paddington, så ble jeg jo litt betatt av den klumsete lille bjørnen 😀 I oppfølgeren har han slått seg til ro i London hos den nye familien sin, men når den perfekte 100-årsgaven til tante Lucy stjeles, må Paddington avsløre tyven, som er en forkledingens mester!

Dra ungene, hvis du har, med på kino for å se Paddington, de kommer til å elske han (særlig hvis dere har sett eneren først altså). Og har du ikke (unger i Paddington-målgruppealder), kan du se den likevel. Jeg lover, Paddington er underholdende 🙂 Det syns også NRK Filmpolitiet, som nylig gav terningkast 5 til Paddington 2. Forøvrig går filmen på kino med både dubbet versjon (norsk tale), og original språk. Jeg ville foretrukket sistnevnte, hehe.


JUL I MUMMIDALEN

Dersom Paddington blir litt for skummel for de aller yngste kinobarna, dra de med på kino for å se Mumitrollene da, som er her i en julefilm!

Jul i Mummidalen altså. Den måtte vel komme ja. Fra barne-TVs gullalder (eller deromkring) husker jeg jo Mumitrollene, de var jo morsomme. For målgruppa. I julefilmen har Mumitrollet bestemt seg for å ikke gå i vinterdvale, men heller utforske den kalde årstiden, og han finner ut at vinteren er helt annerledes enn han hadde forestilt seg.


THE DISASTER ARTIST

Filmen om “verdens dårligste film”, den sagnomsuste “The Room“.

Den sanne historien om den aspirerende filmskaperen og den beryktede Hollywood-outsideren Tommy Wiseau – en kunstner med lidenskap så genuin som hans metode var tvilsom.

Med The Disaster Artist forvandler regissør James Franco den tragikomiske historien til en feiring av vennskap, kunstneriske uttrykk og drømmer forfulgt av uoverkommelige odds. Historien er basert på Greg Sesteros bestselgende bok med samme navn om skapelsen av Tommy Wiseaus “disasterpiece”, kulklassikeren The Room (“The Greatest Bad Movie Ever Made”). The Disaster Artist er en morsom og vennlig påminnelse om at det er mer enn én vei å bli en legende – og ingen grense for hva du kan oppnå når har absolutt ingen anelse om hva du gjør (Kilde: Aurora kino).
 
Forøvrig har det blitt litt Oscar-buzz rundt James Franco, som både er regissør og i hovedrollen. Premiere 25. desember.
HAPPY END
 
En film jeg har en bra følelse for er den franske dramafilmen Happy End, som har en alltid ulastelig iøynefallende Isabelle Huppert som midtpunkt. regissør Michael Haneke står bak blant annet kritikerroste og populære Amour (2012), og også Happy End, hvis tittel antagelig er noe ironisk vil jeg tippe, har fått gode omtaler fra filmanmelderkorpset.
 
Filmen er en kald og gripende satire om den franske overklassen og menneskene som tjener den. En spennende og skremmende historie om den dysfunksjonelle familien Laurent som desperat forsøker å opprettholde fasaden når verden rundt dem ramler sammen. Det er både morsomt og trist å være flue på veggen i familiens herskapelige hus i Calais, med den europeiske flyktningekrisen som bakteppe (Kilde: Aurora kino).
 
Premiere 25. desember.

Jada, dere kan også se den nyeste Star Wars: The Last Jedi, men den må da vel alle interesserte nå ha sett? Syns jeg leste noe om folkevandringer til kinoene og en dag med bare Star Wars i alle saler og så videre 😉

JANUAR

Ellers er det grunn til å glede seg til januar kommer, med en rekke storfilmer. En av de jeg er mest spent på er THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI (19. jan.), som er en amerikansk krimdrama/mørk komedie om en mor som via tre digre reklametavler langs veien går til en personlig og visuell hevnaksjon mot de lokale myndighetene etter at de mislykkes i å få fatt i datterens drapsmann. Dette er en Oscar-kandidat sies det, og de omtalene jeg har sett har gitt mye skryt til filmen. Den omtales blant annet som morsom, brutal, “funny as hell” og forbløffende vakker.

Hovedrollen bekles av herlige Frances McDormand (Oscar-vinner for rollen i Fargo, 1996), og det er biroller av blant andre Woody Harrelson, Sam Rockwell og Lucas Hedges (Manchester by the Sea), samt flere interressante navn. Ut fra bildemateriellet som ligger på IMDB er jeg nær overbevist om at dette er vel verdt tid og pengebruk for å se. Jepp! En film på må-se-listen min.

26. januar er det tid for den garantert Kevin Spacey-frie ALL THE MONEY IN THE WORLD fra regissør Ridley Scott. Erstatter Christian Plummer steppet på kort varsel inn som Spacey-erstatter, og alle scenene med Spacey ble klippa vekk og byttet ut med nye scener, filmen fikk flere Golden Globe-nominasjoner nå nettopp, deriblant til Plummer.

Ikke minst er det 26. januar også Norgespremiere på den sterkt skamroste CALL ME BY YOUR NAME, som ETT ÅR etter verdenspremieren på Sundance er klar for ordinær norsk premiere! Det blir imidlertid allerede under TIFF i januar (15.-21.01) også visninger av Call Me By Your Name. Året er 1983, og stedet er en varm og døsig sommer i Nord-Italia. Het mulig Oscar-kandidat innen flere kategorier, trolig både i kategoriene beste film, og kanskje regi (Luca Guadagnino), hovedrolleinnehaver Timothèe Chalamet, og biroller av Armie Hammer og Michael Stuhlbarg. Selvsagt en må-se-film.

Filmweb er en av mange som omtaler filmen som “årets vakreste filmopplevelse”

Sterke følelser vekkes til live hos en 17-åring som bor sammen med familien i Nord-Italia når en kjekk student fra USA leier et rom hos dem. I løpet av en varm, døsig sommer i 1983 full av musikk, mat og romantikk, nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid. “Call Me by Your Name” har gått sin seiersgang på festivaler verden over, og er en film det er umulig å ikke bli berørt av. Den har nå seilt opp til å bli en av de store Oscar-favorittene. Her hjemme vant den nylig publikumssprisen under Bergen Filmfestival(Kilde: filmweb /redigert).

I tillegg kan det jo nevnes at det 12. januar er tid for Liam Neeson i actionfilm igjen 😀 Denne gang på T-banen i filmen THE COMMUTER.

 

Kommentarer? Kommentarfeltet er åpent!

Preikes.

#filmhjerte #filmer #filmtips #film #julekalender #kino #kinotips #kinofilm

 

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 21 – Til minne om skuespillerne som forlot oss i år

Luke 21 i julekalenderen er en hyllest til minne om skuespillerne som gikk bort i løpet av året vi snart har lagt bak oss.

Mange kjente, kjære og populære skuespillere sovnet inn i 2017. Lista er selvsagt lang, så dette er kun de som var mest fremtredende for min del (og kreditert for en eller noen få roller jeg husker de best for). Dagens luke er den tristeste luka, men jeg syns det passer å minnes de skuespillerne som gjennom et langt liv bød på seg selv. Og husk, selv om de er døde lever minnene om de store prestasjonene deres foran kamera videre.

UTENLANDSKE (minus Sverige, som kommer som egen bolk sammen med Norge)

Roger Moore
at the 52nd Thalians Anniversary Gala. Beverly Hilton Hotel, Beverly Hills, CA. 10-21-07/ImageCollect
ROGER MOORE (89 år, 14. okt. 1927 – 23. mai 2017)

– Legende som James Bond i 7 filmer, og i Helgenen (TV-serie).


JOHN HEARD (71 år, 7. mars 1946 – 21. juli 2017)

– Minnes for alltid først og fremst som pappa McAllister i de to legendariske Alene Hjemme-filmene. Nevner også rollen hans i Prison Break.

Bill Paxtonat the 'Haywire' Los Angeles Premiere, Directors Guild Of America, Los Angeles, CA 01-05-12/ImageCollect. Foto: Licensed from: ImageCollect / yayimages.com
BILL PAXTON (61 år, 17. mai 1955 – 25. feb. 2017)

Titanic, Aliens, Twister, Mean Dreams, Training Day (TV-serie, 2017). 4 ganger Golden Globe-nominert.

Powers Boothe
at the 'Hatfields and McCoys' World Premiere Event, Milk Studios, Los Angeles, CA 05-21-12/ImageCollect
POWERS BOOTHE (68 år, 1. juni 1948 – 14. mai 2017)

Visepresident Daniels i TV-serien 24, U Turn, Sin City, Tombstone.


SAM SHEPARD (73 år, 5. nov. 1943 – 27. juli 2017)

Bloodline (TV-serie), Oscar-nominert 1984 for The Right Stuff.


HARRY DEAN STANTON (91 år, 14. juli 1926 – 15. sept. 2017)

Alien, Den grønne mil, Twin Peaks (TV-serie, 2017), Var fortsatt aktiv i en alder av 90 år!

Miguel Ferrer
at the 'Twin Peaks - The Entire Mystery' Blu-Ray DVD Release Party, Vista Theater, Los Angeles, 07-16-14/ImageCollect
MIGUEL FERRER (61 år, 7. feb. 1955 – 19. jan. 2017)

Twin Peaks (TV-serie).


GORDEN KAYE (75 år, 7. april 1941 – 23. jan. 2017)

– Vil aldri glemmes for sin hysterisk morsomme rolle i den like hysterisk komiske komiserien `Allo `Allo.


EMMANUELLE RIVA (89 år, 24. feb. 1927 – 27. jan. 2017)

Amour (2012), som hun også ble Oscar-nominert for året etter, Blå (1993).
 

NORGE / SVERIGE


ÅSLEIK ENGMARK (51 år, 27. des. 1965 – 12.f eb. 2017)

– Først og fremst stand up-komiker, men også skuespiller, regissør, sanger og tekstforfatter, samt at han dubbet en rekke barnefilmer.


BAARD OWE (81 år, 3. juli 1936 – 11. nov. 2017)

– Den norsk-danske skuespilleren ble født i Mosjøen og tok utdannelsen ved Statens teaterskole i Oslo, før han senere flyttet til Danmark. Huskes bl.a for filmen O`Horten og den danske serien Riget, samt en rekke roller i diverse norske og danske filmer/serier.


GÖSTA EKMAN (77 år, 28. juli 1939 – 1. april 2017)

– De 6 første Beck-krimfilmene som etterforsker Martin Beck.


LARS-ERIK BERENETT (74 år, 23. des. 1942 – 1. feb. 2017)

– Huskes av mange fra krimfilmene Hassel. TV-serier som Skilda Världer (En annen verden) og Jordskott, og flere roller i svenske filmer.


MICHAEL NYQVIST (56 år, 8. nov. 1960 – 27. juni 2017)

– Flere svenske/norske filmer/serier. Mange vil huske han fra “Millennium“-trilogien (Menn som hater kvinner, osv).
 

Hos verdens største nettbaserte filmdatabase IMDB kan du se en liste med langt over 3000 (!) navn over (mer eller mindre) kjente skuespillere og folk innen filmindustrien som døde i løpet av 2017.

Kilder: IMDB, Wikipedia, FiftiesWeb

Foto: Paxton; Licensed from: ImageCollect / yayimages.com, Moore; Licensed from: ImageCollect / yayimages.com, Boothe; Licensed from: ImageCollect / yayimages.com, Heard; Rolling Stone, Rodrigo Vaz/FilmMagic, Shepard; Soerfm / Wikipedia Creative Commons-lisens, Stanton; Charlie Llewellin/Flickr / Wikipedia Creative Commons-lisens, Ferrer; Licensed from: ImageCollect / yayimages.com, Kaye; BBC, Riva; Georges Biard / Wikipedia Creatice Commons-lisens, Owe; IMDB, Ekman; IMDB, Berenett; IMDB, Nyqvist; Frankie Fouganthin / Wikipedia Creative Commons-lisens, Engmark; Wikipedia/ By Christer Torjussen from Oslo, Norway – On stage / Wikipedia Creative Common-lisens.

#julekalender #filmhjerte #film #filmer #BillPaxton #RogerMoore #PowerBoothe #JohnHeard #SamShepard #HarryDeanStaunton #MiguelFerrer #GordenKaye #EmmanuelleRiva #AasleikEngmark #BaardOwe #GostaEkman #LarsErikBerenett #MichaelNyqvist

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 20 – NETFLIX-AKTUELT / JUL I EL CAMINO

Luke 20 i Filmhjertes julekalender har noen aktuelle Netflix-tips, som blant annet Netflix Original-filmen “Jul i El Camino”, bjørnestreker i London og barnekrigere…

Her er 4 tips til aktuelle filmer for tiden hos Netflix. Filmene omtalt her ligger ihvertfall hos Netflix i skrivende stund (desember 2017), men ikke nødvendigvis i april 2018 osv…

JUL I EL CAMINO (El Camino Christmas)

Amerikansk komedie fra 2017, som er en av Netflix sine egenproduserte filmer, en Netflix Original. JUL I EL CAMINO har egentlig veldig lite julestemning over seg, selv om tittelen antyder noe annet, og selv om handlingen finner sted i dagene før jul, og på selveste julaften.

En ung mann, Eric (Luke Grimes), ankommer den slitne avsides ørkenbyen El Camino i Nevada, som ikke har sett julesnø de siste 40 årene, på leting etter sin ukjente far. Desverre er det tåpelige og overkarikerte lokale politiet overbevist om at han er der for å koke dop, og når stedets to lokale snuter (Dax Shepard og Vincent D`Onofrio) er av den mindre intelligente sorten, og den ene også fordrukne og voldelige (D`Onofrio, selvsagt), går det ikke lang tid før vår venn havner i kasjotten.

Når han dagen etter igjen får den voldelige snuten etter seg ender Eric opp med å forskanse seg på en spritforretning sammen med innehaveren, en kvinnelig ansatt (Michelle Mylett) og hennes unge sjarmerende og tause sønn, samt byens lassaron (Tim Allen) som Eric tidligere oppsøkte for å få info om mannen han søker etter. Mens sjappa omringes av sheriffen sjøl (Kurtwood Smith), skyteglade hillbillyer fra sheriffkontorene i området, samt en reporter (Jessica Alba) og kameramann, knyttes bånd og hemmeligheter avsløres innenfor barrikadene.

Historien er tynn, forutsigbar, rotete, og noen av skuespillerprestasjonene er fryktelige. Verst er Vincent D`Onofrio som spiller den horrible politimannen. Tim Allen vokser litt utover i film med noen småhumoristiske kommentarer, men starter lite innbydende. Men D`Onofrio….uff, for en rolleinnsats.

Den som i hovedsak redder inntrykket er Luke Grimes, som jeg syns gjør en grei jobb i rollen som Eric. Han er faktisk litt småsjarmerende også, Eric, med et godt hjerte. Og Dax Shepard er småmorsom til tider, selv om han er overkarikert. Til tross for at filmen tråkker på mange bananskall klarer den likevel å underholde litt.

En av filmens manusforfattere er ingen ringere enn Theodore Melfi, som hadde langt større hell med Hidden Figures. Jul i El Camino har sin ironi samt litt søtladenhet, det skal jeg gi filmen, men i sum er den mest av alt for kitschy og uintelligent. Ikke er den særlig morsom heller, som er synd siden den utgir seg for å være en mørk komedie.

I tillegg er en del av dialogen og handlingen håpløs. Når et kjøleskap som har vært uten strøm plutselig slår seg på igjen utbryter en av figurene at “it`s a christmas miracle” – og henter en sixpack umiddelbart, som om ølet rakk å bli nedkjølt på 5 sekunder. Slike detaljer er irriterende, ok?

De sentrale spørsmålene i filmen er som følger; finner Eric faren sin og hvem er han isåfall? Får den fæle purken som fortjent? Kommer den lille tause gutten til å snakke? Du kan jo gjette på svarene underveis…

Og ja, blir det snø til jul?

Siden det tross alt er jul snart skal jeg være snill. Terningkast 3.
 

ANNET VERDT Å SE PÅ NETFLIX

FIRST THEY KILLED MY FATHER

Angelina Jolie har regissert den relativt nye Netflix Original dramathrilleren First They Killed My Father, som ble sluppet i høst, og som er en film basert på virkelige hendelser. Jeg har bare sett traileren, som virker lovende.

Vi befinner oss i 1973. I kaoset under en revolusjon tvinges en familie til å ta hjerteskjærende valg. En 5-åring legger ut på en rystende reise for å overleve under Røde Khmers fremvekst og styre i Kambodsja.

Den ble forbigått av Golden Globe-komiteen, men kan fort få en Oscar-nominasjon. Kritikerrost er filmen ihvertfall. Høyt anerkjente rogerebert.com klemte nemlig til med 4 av 4 stjerner, og kaller den en sjelden film fortalt gjennom et barns øyne og sinn, og like god som noen annen krigsfilm som er laget.

MEAN DREAMS

Tidligere omtalt på filmhjerte, og belønnet med terningkast 4. En type dramathriller/actiondrama fra USA som jeg liker både på grunn av miljøskildringer og bakteppe, og med utmerkede skuespillerprestasjoner fra up and coming tenåringsstjernen Josh Wiggins, og Bill Paxton (som gikk bort tidligere i år, Mean Dreams ble en av hans aller siste filmer).

Desperat etter å starte et nytt liv sammen med kjæresten stjeler en tenåringsgutt narkopenger fra faren hennes, som tilfeldigvis er delstatens mest korrupte politimann. Paxton kler rollen perfekt som den fryktinngytende farsfiguren som gjør alt for å både holde datteren unna den nye beileren, og få pengene som han selv har stjålet tilbake.

PADDINGTON

En godbit for barna og trygt for familiehyggen er denne morsomme familiefilmen om en søt, ung bjørn på leting etter et hjem i London. På rollelista finner vi bl.a. Nicole Kidman, Sally Hawkins og Hugh Bonneville. Paddington 2 går for tiden på kino, mens den første Paddington-filmen fra 2014 kan sees hos Netflix.

Selv så jeg nettopp Paddington og syns den er både til tider morsom, hyggelig, “spennende”, lettere abstrakt og underfundig, på en positiv måte.

Paddington er ikke verken tegnefilm eller animasjonsfilm, selv om hovedrollekarakteren er digitalt animert og gjort tilforlatelig levende. For han er en kosebamse/animasjonsfigur i den “virkelige” verden, på en måte…

Den unge snakkende bjørnen som senere får navnet Paddington må reise fra det mørkeste Peru, på leting etter et nytt hjem etter at skogen han bodde i ble ødelagt. Han har blitt fortalt at i London bor en oppdagelsesreisende som har lovet bjørnefamilien at de når som helst er velkommen hos han. I London blir den lille bjørnen reddet på en togstasjon og tas inn i varmen hos en familie – til en dyreutstopper finner ut at hun vil ha Paddington i samlingen sin.

Versjonen på Netflix har kun norsk tale, noe som for det voksne publikum kan oppleves negativt selv om dubbingen er solid utført, men siden nå dette engang er en barnefilm får man bare leve med at man må se og høre Nicole Kidman og “Londonere” med norske stemmer.

Likevel er det en sjarm over filmen, som har rikelig med humor og spenningsmomenter som særlig barna vil like. De voksne menneskene er tydelig karikerte (som jeg føler forsterkes av at det er dubbet til norsk), og selv om filmen utspiles i det “virkelige” London, er det ingen tvil om at dette er et eventyr. Et ganske morsomt et.

Den lett abstrakte fortellerstrukturen er også godt tilrettelagt for målgruppen. Familieverdier og frykten for det ukjente står sterkt i historien om Paddington, som er en figur fra en rekke barnebøker utgitt i perioden 1958 til 2012. Filmen bærer nok et preg av å være litt “old fashion” satt til moderne tid, hvor Paddington fremstår som nokså naiv og godtroende, men veldig, veldig sympatisk, til tross for alt kaoset han steller i stand.

Her er forresten han som spiller i Paddington 2 (brum brum fnis hirr hirr hehe tjihihi ;p ):


Netflix har ellers et dårlig julefilmtilbud syns jeg, med kun i beste fall B-titler, dog med et par unntak. Du finner for eksempel POLAREKSPRESSEN (med Tom Hanks) og JUL I FLÅKLYPA, som nok får frem julestemningen.

Av andre filmer som er verdt å se hos Netflix så gjelder fortsatt tipsene mine for Netflix som ble publisert i oktober, og jeg anbefaler selvsagt på det varmeste MUDBOUND, som fikk terningkast 6 her på filmhjerte da den ble sluppet i november.

#filmhjerte #film #filmer #filmtips #filmsnakk #movies #Netflix #NetflixOriginal #ElCaminoChristmas #Paddington #MeanDreams

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 19 – Office Christmas Party og annet julefyll

Det er klart for å åpne luke 19. Der ligger julefyll på kontoret!

Vel, ihvertfall to filmer hvor jula drikkes inn, og det formelig flyter av sprit, ande alkohyyyyler og hvit snø……noe hvitt var det ihvertfall…
Ikke nødvendigvis liker jeg personlig disse to filmene heller, men det betyr ikke at andre ikke gjør det? Office Christmas Party skrev jeg anmeldelsen for i mars da den kom ut på fysisk kjøpefilm og strømming, men den ble aldri publisert. Ikke før nå, i en litt oppdatert versjon. Nok pjatt, disse to filmene nytes nok best med en promille innabords…(faktisk tror jeg det er en forutsetning for å like O.C.P. ? haha).

OFFICE CHRISTMAS PARTY

Juleparty på kontoret? Komedien “Office Christmas Party” er i alle fall å få tak i både på fysisk film og bl.a. hos Viaplay, men jeg ser ikke særlig mange grunner til å anbefale noen å bruke penger på dette fjolleriet.

Filmen hadde forståelig nok kinopremiere før jul i fjor når julebordsesongen startet, men er nå igjen aktuell i og med at det er jul igjen.

Faktisk er “Office Christmas Party” så heidundrande ræva at jeg ikke engang fatter hvorfor en tittel som dette er å finne i butikkhyllene, på bekostning av gode utgivelser som er vraket. Her håper man nok selvsagt at potensielle seere skal tenke at heeeeey, full fres på kontoret, det høres jo kult ut.
Det er det ikke. Det er derimot ukult, usjarmerende, uengasjerende, og stort sett umorsomt og veldig uinteressant. Komikken går i store drag ut på å se kontorlandsskapet ramponeres og etterlates som et bombekrater av drita fulle og neddopa ravende gale voksne ansatte, som ser festen som en siste kveld sammen der alle hemninger kastes.

Storyen i filmen er såre enkel. Jenifer Aniston er den følelsesløse bitcha Carol, som kommer med beskjeden at hun grunnet lav lønnsomhet skal legge ned avdelingskontoret til IT-familiefirmaet hun arvet etter faren. Kontorets gærne sjef Clay, som er Carols ansvarsløse men julenisse-snille bror, spilt av T.J. Miller, og mellomlederen Josh, i form av Jason Bateman, har selvsagt andre planer. I et siste forsøk på å redde kontoret fra nedleggelse må de få en velstående klient til å signere en lukrativ avtale med de, og han inviteres på julefesten. En fest som til alt overmål selvsagt på forhånd er avlyst av Carol.

Her er alle rølpepartyingredienser i stort monn, som horer, kokain i kontorets kunstigsnømaskinspreder, promping, peniser i 3 D-printer-maskinen, stumper og bryster på kopimaskinen, orgier på dassen, knuste vinduer og hele pakka, en nerdete mellomleder som leier inn ei hore for å imponere de ansatte som mobber han, ei uuuuh så skummel hallikmamma med gunner, samt en rekke kontororiginaler og ei klisjesmørje de lux. I tillegg er skuespillerinnsatsen forferdelig. Bateman er ikke så ille, men fy fader Miller og Aniston er horribelt svake, noe de får godt selskap i å være fra en rekke av filmens birolleinnehavere.

Jeg skal dog innrømme at det var noen morsomme scener, filmen er ikke DEN dårligste jeg har sett, for det som vel berger den fra å skrape bunnen er en tørrvittig Bateman og litt morsomme kommentarer ellers, men det føles nokså bortkastet å bruke over halvannen time på dette øyesviende dilldallet.

Dette ville vært morsomt en gang i tida, i en helt annen setting. Med 20 år yngre skuespillere i rollene muligens. For dette er som å se en, riktignok dårlig, drita teen-movie fra 90-tallet, med grøftefyll, noen melodramatiske scener, en kjapp svitsj fra nå-går-alt-til-helvete til –  …..ja, hva tror du? – før jula ringes inn i Chicago. Halleluja.

En syltynn toer blir dommen.

CHRISTMAS OFFICE PARTY    –  –  –  –

* Office Christmas Party kan for tiden sees hos bl.a Viaplay.

Office Christmas Party (2016) on IMDb

Noen andre julerølpe-filmer:

BAD SANTA og BAD SANTA 2 – Som allerede er omtalt tidligere i julekalenderen.

THE NIGHT BEFORE

Tre bestevenner bestemmer seg for å avslutte tradisjonen med vill festing hver jul – men ikke før de har hatt en siste narkotikafylt julaften i New York! Komedie fra 2015 med Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen og Anthony Mackie. Filmen kan sees hos Netflix. Se opp for “stygge julegensere” (Ugly Christmas sweathers)! Skal vistnok være hysterisk morsom, så jeg nettopp noen melde.

Har du kommentarer om filmene? Rølp ut i kommentarfeltet! 😉

#film #filmhjerte #filmtips #julekalender #filmer #officechristmasparty #julefilm

(function(d,s,id){var js,stags=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id)){return;}js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=”http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/imdb/plugins/rating/js/rating.min.js”;stags.parentNode.insertBefore(js,stags);})(document,’script’,’imdb-rating-api’);

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 18 – Filmtips hos Viaplay i desember

Den attende luken handler om tips til nytt og gammelt å se hos Viaplay nå i desember.

Og siden det er jul er lista over tips litt inspirert av den nært foreståendeb høytiden, samt med noen nyheter hos Viaplay i desember.


LA LA LAND

Se årets mest omtalte musikal, som mikser drømmer, dramakomikk, romanse og klassisk musikal. Resultatet ble ganske så severdig og trivelig.

Emma Stone og Ryan Gosling i hovedrollene er meget gode, og filmen er en fargerik opplevelse med musikk som kanskje sniker seg inn på hjernen?

 


THE REVENANT

Vel, vel, vel. The Revenant er ikke en spesielt god film etter min mening, men heller ikke så dårlig at den ikke bør sees. Den bør tvert imot absolutt sees, da dette er filmen som omsider gav Leonardo DiCaprio den Oscar-statuetten han burde fått for lenge siden.

Også er det jo scenen med bjørnen da.

 


NÅ ER DET JUL…. IGJEN

USA, 1994.

Komikk og juleforviklinger med Tim Allen i hovedrollen.

 

 


A CHRISTMAS CAROL

Dramafilm/familiefilm fra USA, 2009.

Ebenezer Scrooge er en ussel, gammel mann som får selskap av tre julespøkelser fra fortid, nåtid og fremtid. Spøkelsene tar gamle Scrooge med på en tankevekkende reise som avslører sannheter han ikke ønsker å innse.

 


ALMOST CHRISTMAS

Komedie fra 2016, med Danny Glover i hovedrollen.

Den pensjonerte bilmekanikeren Walter mistet sin kone for et år siden. Nå som julehøytiden nærmer seg, inviterer han de fire voksne barna og resten av familien til å feire jul i huset. Men Walter vet at det vil være et julemirakel om døtrene og sønnene overlever under samme tak.

 


SOUTH PARK

Sesong 21 av animasjonssuksessen! Alle de 20 andre sesongene kan også sees hos Viaplay.

Foto: Viaplay


Et drøyt håndfulle andre nyere filmer fra 2015/2016 som kan sees hos Viaplay er ARRIVAL, JOY, MODERNE KVINNER, JEG DANIEL BLAKE, FIFTY SHADES OF GREY og FIFTY SHADES DARKER, JACKIE, THE LOBSTER, BRIDGE OF SPIES, ANGRY BIRDS FILMEN, DEEPWATER HORIZON, JOHN WICK 2 og OFFICE CHRISTMAS PARTY (ikke alle disse jeg har sett eller anbefaler, men andre kan jo finne f eks Off.Chr.Party morsom selv om jeg syns den lukter gammelt fyll ;p).

#film #filmhjerte #filmtips #julekalender #viaplay

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com

Filmhjertes julekalender – Luke 17 – Juleklassikeren

Så tenner vi tre lys i kveld… Det er tredje søndag i advent og bare ei uke til jul. I dagens luke skjuler seg en udødelig juleklassiker fra sort-hvitt-æraens tid.

Etter manges mening blir det ikke jul uten denne filmen, og mange holder den som den mest elskede julefilmen gjennom tidene. Det er en varm film som blander drama, søtladen romanse, dramakomikk og eventyr/fantasy. Regien stod legenden Frank Capra for, og rollelista krydret han med  storheter og filmikoner som James Stewart og Donna Reed. Filmen er fra det herrens år 1946, men sine 71 år til tross lever den fortsatt videre som stadig aktuell.

En engel sendes fra himmelen til jorden for å hjelpe en frustrert og livslei forretningsmann gjennom å vise han hvordan livet hadde vært vist han ikke hadde eksistert.

Handlingen utspilles i den fiktive byen Bedford Falls like etter 2. verdenskrig og har James Stewart i rollen som George Bailey, en mann som tiltrekker sin skytsengels oppmerksomhet da han har tenkt å begå selvmord på julaften. Gjennom tilbakeblikk på George sitt liv blir vi kjent med alle menneskene som har blitt berørt av George, og den betydningen han har hatt for samfunnet rundt seg.

Filmen har skyhøye 8,6/10 stjerner på IMDB basert på over 312 000 stemmer, og er en av de filmene som holdes udødelige her til lands (og mange andre steder) blant annet gjennom årlige kinovisninger på utvalgte cinemateker i tida før jul.

Du har sikkert avslørt for lenge siden at i dagens luke befinner seg:

IT`S A WONDERFUL LIFE

Cinemateket.no skriver følgende om filmen:

Det store publikum syntes filmen var deprimerende da den hadde premiere julen 1946, og den ble ingen suksess. Ved en administrativ glipp ble ikke rettighetene til filmen fornyet da disse løp ut på 70-tallet, og den ble offentlig eiendom ? noe tv-stasjoner i USA benytter seg flittig av. For filmen har det betydd økt interesse og klassikerstatus. Nå regnes den som den kanskje største juleklassikeren av dem alle: en optimistisk hyllest til livet, vennskapet og kjærligheten.

PS: I Oslo vises It`s a Wondeful Life på Cinemateket tre ganger før jul. På Tancred i dag 17. desember, og 21. desember, og på Lillebil 22. desember.

VIL DU SE IT`S A WONDERFUL LIFE PÅ NETT, GRATIS OG LOVLIG, SÅ KAN DU DET HOS VIMEO (uten teksting)

#filmhjerte #julekalender #julefilm #filmtips #film #ItsAWondefulLife

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com