Skam: Sesong 4 uke 1

Skam-uke 1 i sesong 4 er over. Har den nye – og antatt siste – sesongen levert så langt?

Alle foto: NRK / skam.p3.no

Mandag klokka 13.28 braket det løs med det første klippet, og siden har det gjennom uka gått slag i slag med nye klipp sluppet i sanntid, fiktive chat-logger fra sms og messenger, instagram-bilder, spekulasjoner og mye morro.

Hva har vi så lært av den første knappe uka?

– At interessen for Skam fortsatt er stooooor. Antall kommentarer, likes, teorier og mere til florerer under klippene på skam.p3.no, og media følger serien nøye.

– At Sana tenker på så mye. De første klippene fra trikken var jo litt tvetydige, da det var satt sammen på en måte som at vi så at Sana betraktet livet utenfor trikken mixet sammen med konfliktfylte scener fra krig, og jammen var vel også Trump klippa inn der. Vi så mistenkelige blikk fra medpassasjerer (noe å tenke på for flere sikkert), før Sana festet sitt blikk på abs på fortauet der en gjeng gutter stod. Allerede etter et par minutter hadde vi altså fått flere solide hint om sesongen videre.

– At Isak og Even (enn så lenge ihvertfall) er lykkelige sammen og skal flytte sammen. Hele gjengen, minus Sana som var for sen, har hjulpet til med flyttinga, og Isak har skrubbet fryseskap osv. Rosenrødt der altså.

– At Vilde og Magnus har blitt et par og at Magnus går ned på chicks.

– At Vilde er like fritt-talende som alltid 😀

– At Sana nok tenker litt mere på gutter enn det hun vil innrømme.

– At Sana har en kjekkas (ev. smartass) til bror, Elias heter han, og at vennene hans er like handsome.

– At det er forskjell på å være slave og slavekvinne. Fine reaksjoner fra Elias sine venner når han kalte Sana for “slavekvinne” etter at han hadde vunnet veddemålet der Sana måtte være slave for han. Det viste at kvinneholdningen i muslimske miljøer kanskje er mer nyansert enn mange nordmenn gjerne gir yttrykk for å tro. Var det en liten barrierebryter vi så allerede der?

– At det er skjær i sjøen mellom Noora og William, antar vi.

– At Sanas mor ikke er så begeistret for at Sana har norske venninner/venner.

– At Sana har utfordringer med tanke på å utføre religionen hun tror på. Når hun har lurt seg inn på et soverom på fest for å be blir hun avbrutt av klineglade.

– At Evens tidligere best-buddy fra Elvebakken, Mikael, er med i sesong 4.

– At det kan bli en sjalusigreie mellom Sana og Noora. Er de interesserte i samme type? Fredagsklippet kunne jo tyde klart på det, da så vi også litt av stemninga fra den mye omtalte sesong 4-traileren som ble sluppet fredag før palmesøndag, og som i løpet av bare noen dager ble sett av over 900 000 seere.


Sana med sitt mystiske blikk. Foto: NRK / skam.p3.no


Se, hun ler! 😀 Foto: NRK /skam.p3.no
 

Hva vil skje videre? Noen svar har jeg seff på ingen måte, jeg er jo ikke Gud, så dette er vel bare min Guru advising, eller no, på en måte…

– Det blir selvsagt et videre fokus på Sanas tro og utfordringene rundt å kombinere religion med å være sammen med de etnisk norske og festglade vennene. Den første uka har vært tydelig på den biten, at det vil skje mye der i tida fremover. De foregående sesongene har også gitt fremtidige hint om at det vil komme en kulturkræsj-diskusjon, eller noe i den retning. Og forhåpentligvis vil mange med teite fordommer føle seg dumme 😉

– En forelskelse eller to er nok i gjære. Sana og Noora virker å være interesserte i samme type (Yousef, han ene av vennene til Elias, Sana ser ihvertfall på han med lyst, som virker å være tosidig, men på fredagens fest satt han i konsentrert samtale med Noora. Oida!).

– Mikael fra Elvebakken er med, og vil ganske sikkert muligens kanskje, hehe (forhåpentligvis ikke håper jeg jo) skape en konflikt med Even, som igjen kan utfordre “Evak” eller gjøre at Even får det vanskelig?

– Evens fortid vil trolig rulles litt opp i, i og med at Mikael og en gjeng av 97`er-gutta fra Elvebakken er med. Ballonggutta!

– Elias er jeg veldig usikker på, han virker som en man ikke kan føle seg helt trygg på hva kan finne på.

– Vilde får vi nok se mere til. Hun er sammen med Magnus, men er fortsatt på flørter`n og frampå når hun treffer Sanas bror og guttevennene hans (den scenen var så jævlig morsom). Fortsatt mange løse tråder rundt henne. Skam har jo bygd seg opp gjennom 3 sesonger hvor Vilde har vært veldig opptatt av russebuss, russetid, fest og morro, men også slitt med spiseforstyrrelser. Mye som kan skje her altså.

– Får vi noe mere action rundt de som ikke har vært enten hovedperson tidligere eller vært sammen med sesongens hovedperson? De som ennå ikke har vært så mye fuzz rundt er for eksempel Vilde, men også Chris og Chris av begge kjønn, Magnus, Mahdi, Eskild, Linn, men av disse er det vel egentlig mest Vilde eller Magnus som hadde vært veldig interessant å ha som hovedperson, mens de andre funker godt som birollepersoner.

– Hvilke supre råd kommer doktor Skrulle med denne sesongen?


Chris, Vilde og Eva studerer menyen på kjøttmarkedet, mens Sana lukter trøbbel. Foto: NRK /skam.p3.no
 

Fornøyd med?

– Vi har blitt litt bedre kjent med Sana allerede, og sett at hun både er selvstendig og har flere utfordringer knyttet rundt religion, muslimsk kultur kontra norsk kultur og væremåter, som blir veldig interessante å følge videre.

– Vilde! Det som strømmer av ord ut av den jenta ass! 😀

– Noen nye rollefigurer er kommet inn. Mikael kan jo bli interessant, eventuelt farlig interessant….

– Intensiteten i klippene har vært bra, og chatloggene som er lagt ut har vært morsomme.

– Mye humor ligger i bunn i kommunikasjonen Skam-jentene imellom.


Isak og Even på flyttefot, og da sparer man på klesbudsjett. Isak pent antrukket i Evens genser 😉 Foto: NRK /skam.p3.no

 

Ikke like fornøyd med?

– At dette er siste sesongen!!!! Nei, det er ikke en riktig beslutning å avslutte serien nå. Vi vil jo se elleville Vilde neste år i vill russefeiring! 🙂 Men Julie Andem har vel antagelig en genial sesongslutt å trekke opp av ermet, vil jeg tro.

– Veldig lite fokus foreløpig på gutta i Skam, altså Isak, Even, Magnus, Jonas og Mahdi. Jeg vil ha de mere med, i de tre foregående sesongene har vel fordelinga på skjermtid vært litt mere fordelt mellom hovedpersonen og resten, føles det som (husker jeg feil?).

– Noe skeptisk til at det muligens skal brygges opp til ugreier for “Evak”. De to måtte vel gjennom en røff nok berg- og dalbanetur forrige sesong. La nå de to få fred 😀

– Ikke helt 100% overbevist av skuespillet til han som heter Elias i serien (Sanas bror). Skam har jo ellers vært preget av glimrende prestasjoner av de unge foran kamera, men Elias-rollen virker litt stiv og uvøren foreløpig. Ikke dårlig, så det kommer seg nok etterhvert.

Har den nye sesongen levert så langt, var spørsmålet mitt innledningsvis. For et lættis spørsmål! Selvsagt har Skam levert. Som alltid.

Og heldigvis er det ikke over før et godt stykke ut i juni.

#skam #skam4 #sana #isak #evak #NRK

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg