Nye Netflix-anbefalinger (Jippi, endelig nytt fra Filmhjerte!)

Men filmhjerte var ikke død…! Det er en stund siden forrige blogginnlegget her på filmhjerte, men det er fortsatt liv her selv om filmbloggen har ligget litt i dvale 😉

Jeg har tidligere sagt mye og mangt om Netflix, både positivet og negativt, men når alt kommer til alt er det også en god del på det norske “markedet” hos Netflix som absolutt er verdt å få med seg.

I dagens innlegg serveres et knippe anbefalinger blant Netflix sine nyheter i høst (ok, den ene serien har ligget ute en stund, men er likevel ganske ny).

DESIGNATED SURVIVOR

Rykende fersk amerikansk spenningsdramaserie fra TV-kanalen ABC, som kun vises på Netflix her på berget.

Kiefer Sutherland spiller Tom Kirkman, et ganske anonymt og overflødig kabinettmedlem i Det Hvite Hus, som etter et voldsomt terrorangrep hvor presidenten og flere av landets topp-politikere blir drept, må overta som USAs president!

Kirkman er en såkalt “designated survivor” (utpekt overlevende, heter det så på norsk?), som i hui og hast innsettes som ny president når landets ledelseskontinuitet må videreføres. Serien er bra så langt, men er dog ikke ekstremt nyvinnende i oppfinnsomhet, og en del klisjeer og lignende må påregnes. Jeg har kun sett de tre første episodene, og syns det er en underholdende og spennende serie til nå. Plottet er bra, selv om det ikke er “sjokkerende” å se en mann midt i 40-årene innsettes som USAs president, men det er en serie som virker lett å henge med i.

Den er suggerende i den forstand at man dras med i handlinga, og blir underholdt, selv om her er elementer man kjenner igjen fra serier man har sett før, som politiker som slites mellom familie og jobb, intriger, ukjente bakmenn, vanskelige samarbeidspartnere, etc. Designated Survivor har uansett definitivt potensiale til å bli veldig bra.

Sutherland, som vi jo kjenner godt som legendariske Jack Bauer fra knallsuksessen “24” gjør dessuten en veldig god rolleinnsats. De som forventer en “Jack Bauer”-kloning i presidentstolen blir dog skuffet, for i Designated Survivor er Sutherland, alias Kirkman, stort sett Bauers rake motsetning. Heldigvis, for dette skal ikke dreie seg om en president som er en løs kanon på dekk. De som vil se en villmann i presidentrollen kan jo derimot krysse fingre senere i høst for mannen filmlegenden Robert De Niro nylig omtalte i mindre hyggelige, men akk så sanne, ordelag. Vel, jeg skal la den digresjonen ligge 😉

Minuset som seer er selvsagt at det pr dags dato kun ligger tre episoder ute på Netflix, av sesongens 22 planlagte. Serien er som sagt ny, og sendes vel nå i statene på TV der. I Norge legges ihvertfall en ny episode ut på Netflix hver onsdag.

Jeg henger iallefall med videre på denne, og gir et finfint terningkast 5 til de tre første episodene av Designated Survivor.

HAPPY VALLEY

Glimrende britisk krim av absolutt toppklasse, som sammen med “Broadchurch” (også på Netflix) er noe av det beste jeg har sett av krimserier i nyere tid. 2 sesonger er laget, og en tredje er ventet i løpet av noen år antas det. Sendt på NRK ifjor og i år. Anbefales sterkt.

Serien sentreres rundt politioverkonstabelen Catherine Cawood, en middelaldrende kvinne med bein i nesa, og hennes 8 år gamle barnebarn Ryan, som hun har ansvaret for. I sesong 1 handler det om drapet på en ung politikvinne og bortføringen av en ung kvinne. Glimrende skuespillerprestasjoner, særlig av Sarah Lancashire (spiller Catherine), et herlig persongalleri, strålende fortalt, intenst, dramatisk, sårt, komisk, sterkt, og seriens locations der handlingen utspilles i og rundt en liten pittoresk landsby i et dalføre i Yorkshire, The Calder Valley, er med på å gjøre serien til en solid vinner.

At stedet ser ut som en U, en gryte nærmest, gjør at man nærmest har følelsen av at rører man litt i gryta så faller alle karakterene ned mot hverandre og veier krysses, noe som selvsagt gjør det hele veldig severdig. Det er utvilsomt en “Fargo“-feeling også, der vi husker at kjeltringene gjorde den ene fatale feilen etter den andre. Serien er en moderne krimserie, med dypt familedrama og aspekter av thriller og krim iblandet. Serien har kun 6 episoder i hver sesong, og det ser du fort i et jafs.

Terningkast 6 til Happy Valley.

Les også filmbloggen OP-5 (drevet av Asbjørn Slettemark) sin hyllest av HAPPY VALLEY her.

2 relativt nye filmer du kan se på Netflix nå:

THE BIG SHORT

Filmen fra 2015, en noe mørk dramakomedie, som var nominert til Oscar i fem kategorier tidligere i år, inkludert beste film. Ikke min type film, men anmeldelsene av The Big Short var sprikende, så den kan helt klart være en film flere vil like. Filmen tar for seg den amerikanske finanskrisen for noen år siden, og de som skodde seg på den ved å satse penger mot bankene. Laget på en filmmatisk sett litt spesiell måte, og inneholder en del tunge finansbegreper, noe som gjør filmen litt vanskelig å henge med i dersom man ikke er familiær med begrepene. Men som sagt, denne finner nok mange interesse av. Med Christian Bale, Steve Carrell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marissa Tomei, m. fl.

Selv likte jeg best Carrell sin prestasjon i denne filmen. Han er ikke en av mine favoritter vanligvis, men i The Big Short syns jeg han var veldig god. Jeg så denne på kino, og det blir kanskje et gjensyn med den.

BLACK MASS

USA, 2015. Denne har jeg ikke sett ennå, men Black Mass er fra i fjor, og altså ganske ny. Johnny Depp spiller gangsteren Whitey Bulger. Dette krimdramaet forteller den sanne historien om Bulger, den beryktede gangsteren som gjorde en avtale med FBI og var på frifot i en årrekke. Filmen byr i tillegg til en godt innpakket Depp også på en rekke andre stjerner som Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Joel Edgerton og W. Earl Brown.

Litt varierende omtaler også for denne filmen har jeg lest, men Black Mass står på min skal-se-liste.

Noen andre filmer som nylig er lagt til i det norske Netflix-tilbudet er klassikere som Dirty Harry (herlige Clint`ern og pistolen hans, topp for den actionglade, 1971), Rosemary`s Baby (1968), Chinatown (1974, Jack Nicholson), Jakten på rød oktober, og en del nyere filmer som kapringen (A Hijacking, meget bra dansk thriller fra 2012), Cape Town Cops (engelskspråklig action/krimthriller fra 2013, med Orlando Bloom og Forest Whitaker som politimenn i Sør-Afrika. Overraskende brukbart, grei skuring for en filmkveld), og Selma (2014, var Oscar-nominert som beste film).

Flere serie-tips

Ellers har jeg den siste tiden endelig begynt å se på den norske serien DAG (2010-2015), kjent fra TV 2, som vel kan betegnes som en bekmørk men samtidig rørende komiserie. Tidvis strålende humor, men også en del ræl. Anbefales uansett helt klart, her er mye herlig og sjuk humor å gapskratte av i løpet av seriens 4 sesonger.

I hovedrollen ser vi Atle Antonsen som samlivsterapeuten Dag Refsnes, og han flankeres av Anders Baasmo Christiansen som tidenes rundpuler, min svenske favoritt Rolf Lassgård, Nobel– og Kongens nei-aktuelle Tuva Novotny (som jeg for alltid vil huske fra dramaserien Skilda Världer på slutten av 90-tallet, og hun sjarmerer fortsatt 😉 ), Agnes Kittelsen som gal sekretær, “Klovn”s Iben Hjejle, som transe (!), og også Ine Jansen og Silje Torp. I tillegg serveres vi en rekke andre kjente norske og svenske skuespillere i mer eller mindre sinnsjuke gjesteroller, som Jon Øigarden, Dennis Storhøi, Trond Espen Seim (som seg selv), Rebecka Hemse (kjent som filmdatteren til “Beck“), Finn Schau, Mads Sjøgård Pettersen, Gard Eidsvold, Jan Sælid, Bjørn Sundquist, Lennart Jähkel, Charlotte Frogner, Gjertrud Jynge, Jacob Oftebro, lista er laaaaaaaaaang. Se Dag.  Og le 🙂

Serier er nok det Netflix er best på, og det er et par andre nye serier som virker litt pirrende og som jeg nok sjekker ut.

Den ene er NARCOS.

Det mye omtalte gangsterdramaet fra 2015/2016, som er basert på den virkelige historien bak Colombias kokainkrig, handler om kokainkongen Pablo Escobars liv.

2 sesonger. Denne serien skal jeg helt sikkert komme i gang med etterhvert.

Så er det LUKE CAGE (2016, 1 sesong på 13 episoder).

Serien er basert på en superhelt/figur i en tegneserie fra Marvel Comics med samme navn. Denne ble første gang utgitt i 1972. Kilde: Wikipedia. Netflix beskriver serien slik: “En urokkelig straffedømt i hettegenser kjemper for å renvaske navnet sitt og redde nabolaget (Harlem, NY). Han var ikke ute etter kamp men folket trengte en helt (…) For å forsvare byen sin vil han kjempe mot koprrupsjon, gangstere, …. og sine egne demoner”.

Ja, jo, jeg skal nok sjekke ut denne også, den kan ha potensiale, men jeg er litt usikker på om serien/karakteren Luke Cage har en forløper-serie eller noe som man kanskje burde se for å bedre kjenne seriens premisser? Om noen har peiling, rop gjerne ut!

PS. Desverre er jeg ikke sponset av Netflix, så gratisreklame får de av meg her, men så er det jo hyggelig å snakke om film og serier da – og de (fra) 79 kronene det koster i måneden begynner det etterhvert å bli verdt 😉

Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet her eller på filmhjerte sin facebook-side om de omtalte seriene og filmene, eller andre strømmetips 🙂