Det er ikke så lenge siden 2008, men kanskje har du glemt noen av årets beste filmer? I dagens filmblogg står filmåret 2008 på menyen.
I denne filmblogg-føljetongen der jeg presenterer filmår for filmår fra mitt fødselsår og frem til nåtid, er tanken bak å trekke frem en internasjonal (utenlandsk) favorittfilm fra hvert år, og en norsk, men med en liten reservasjon mot at det enkelte år ikke er noen norske jeg syns fortjener ekstra heder og ære. Dessuten drar jeg frem andre filmer også som jeg syns er severdige fra det aktuelle året, og slenger på litt annet småplukk av filmrelatert stoff fra det omtalte året.
Det skal sies, at deler du mitt syn så syns kanskje du også at 2008 var et år med mye film som skuffet eller var uten interesse, noe som muligens kan gjøre at det ikke er så lett å huske dette filmåret?
Eller du er helt uenig, og har en rekke strålende filmminner fra dagens omtalte filmår?
På den annen side, det er nemlig også store og herlige filmer fra 2008, som gjør mimringen lettere. Jeg har uansett som alltid funnet et knippe filmer også fra 2008, som ihvertfall er veldig bra filmer etter min mening. For 2008 var nemlig slett ikke så verst, faktisk ganske bra.
TAKEN
Liam Neeson er kanongod i actionthrilleren Taken. En tidligere CIA-agent (Neeson) må ta i bruk all sin kunnskap og alle midler når datteren hans på brutalt vis blir kidnappet i Paris.
Pulserende thriller og velfungerende action hele veien. Har du ikke sett Taken ennå? Isåfall er det bare å sveive igang filmfremviseren og poppe popcornet. Taken funker også greit for et gjensyn om man har sett den før. Oppfølgeren Taken 2 som kom i 2012 er også verdt å se, dog et hakk ned sammenlignet med den første, mens Taken 3 fra 2014 ikke er noe krise i det hele tatt å styre unna. Taken fra 2008 kan iallefall enkelt forsvare et terningkast 4, kanskje til og med en femmer.
GRAN TORINO
Clint Eastwood med regi og hovedrolle i Gran Torino, en av årets beste filmer. Eastwood spiller hovedrollen som den gamle ensomme Koreakrig-veteranen, grinebiteren Kowalski, som må forholde seg til nye utenlandske naboer. Når han en dag tar en av de på fersk gjerning i å prøve å stjele bilen hans, en 1972-modell Gran Torino, tar han affære.
MILK
Sean Penn er Harvey Milk. Biografisk drama, som bygger på den sanne historien om politikeren Harvey Milk, som på 70-tallet stod frem som åpent homofil, noe som til slutt fikk han drept. Milk blir den dag i dag av mange regnet som en martyr for de homofiles rettigheter i San Francisco og er av mange regnet som et av byens politiske ikoner.
MILK ble nominert til en rekke Oscar-priser, inkludert beste film, men måtte nøye seg med to velfortjente priser, til Sean Penn for beste mannlige hovedrolle for tolkningen hans av Milk, i tillegg til at det ble pris for beste originalmanus. Klassisk filmhåndtverk, og en godt fortalt historie, men ikke like engasjerende hele veien. Skal jeg sette terningkast her får det bli en solid firer. 4.
THE WRESTLER
Mickey Rourke spiller wrestleren Randy, som hadde storhetstiden sin på 1980-tallet. Nå over 20 år senere sliter han med ensomhet og er folkesky, selv om han fortsatt bedriver idretten på mindre arrangementer for å holde hjulene i gang økonomisk. Vi ser Marissa Tomei i rollen som Randys datter. Jeg så The Wrestler på kino, og husker også filmen godt for Bruce Springsteen sin tittelmelodi “The Wrestler“. Glimrende sang, god film.
Både Roarke og Tomei ble nominert til både Oscar og Golden Globe for rollene sine, og Roarke fikk en GG-pris, noe også Springsteen fikk for sangen sin. Roarke så for øvrig helt for jævlig ut i denne filmen. Han er en jeg aldri har likt noe særlig som skuespiller, og wrestling vil aldri bli en stueren idrett i min verden, likevel mener jeg helt klart at dette er en god film, med en god Roarke, under Darren Aronofskys glimrende regi.
REVANSJE
(Original tittel: REVANCHE)
Krimdrama fra Østerrike.
Den tidligere straffedømte Alex planlegger å rømme sørover sammen med kjæresten sin etter et ran. Noe går imidlertid fryktelig galt, og hevn synes uunngåelig. Men hvem sin skyld er det, når livet ditt ikke går som planlagt?
Filmen vant hovedprisen under TIFF 2009; Tromsø International Film Festival, der jeg så den på kino. Revanche ble nominert til Oscar i kategorien beste ikke-engelskspråklige film, og er mulig å oppdrive på nett med minimum engelske tekster, eller på DVD. Filmen inneholder tysk og russisk tale (har jeg lest, husker ikke selv at det var russisk tale), så teksting anbefales 😉
MARIA LARSSONS EVIGE ØYEBLIKK
(Original tittel: Maria Larssons eviga ögonblick)
Internasjonalt kjent som “Everlasting Moments”
Svensk drama regissert av Jan Troell, som maler et vakkert og visuelt fint bilde av Sverige i 1920-årene.
Filmen forteller den sjarmerende og sterke historien om Maria Larsson (Maria Heiskanen) som på begynnelsen av 1900-tallet vinner et kamera på et lotteri. Med en fyllik til mann (Mikael Persbrandt) og en stadig voksende barneflokk tvinges hun samtidig til å kjempe for et anstendig familieliv, med kameraet gjemt og glemt. Når hun går for å pantsatte det møter hun den danske fotografen Sebastian Pedersen (Jesper Christensen) og livet hennes tar en ny vending (redigert info fra wikipedia).
Filmens store stjerner er Mikael Persbrandt og Ghita Nørbye, men den aller beste er tittelrolleinnehaver Maria Heiskanen. Hjemme i Sverige ble filmen belønnet med 5 priser, deriblant beste film, under Guldbaggen 2009, som er svenskenes filmprisutdeling (på linje med norske Amanda-prisen o.l.). Den var også svenskenes bidrag til Oscar, samt at filmen ble Golden Globe-nominert. Visuell og fin film. Selv så jeg den på kino under Tromsø Int. Film Festival, og har senere funnet den også på nett. Som bildene over viser er den også ute på kjøpefilm.
INDIANA JONES OG KRYSTALLHODESKALLENS RIKE
(Orig. : Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
Indiana Jones og krystallhodeskallens rike – Harrison Ford var tilbake som Indiana Jones. Ikke som i gamle dager, men fortsatt greit nok, og et artig gjensyn med en gammel filmhelt som Indiana Jones, i dette som ble den fjerde Indiana Jones-filmen. I denne befinner vi oss i 1958, og Indy leger ut på jakt etter den beryktede krystallhodeskallen. På sin vei møter han selvsagt på en rekke hindringer og utrivelige skapninger, både de som kryper og de på to bein.
NRK P3 dundret til på stortromma og serverte terningkast 6. Riktignok innfrir Indy delvis, men noe toppscore er ikke filmen i nærheten av engang. Shia LaBeouf som spilte Jones sin sønn Matt, gikk til det uvanlige skritt å beklage sin egen innsats til filmseriens fans. -“Jeg har sviktet“, uttalte skuespilleren, som også hevder at Ford heller ikke var fornøyd underveis i innspillingen.
DR. ALEMÁN
Tysk-, engelsk- og spansk-språklig spenningsdrama fra Tyskland, med handling fra Colombia/Sør-Amerika. I filmfestivalnotatene mine fra TIFF 2009 der jeg så denne på kino, har jeg notert terningkast 5 på Dr. Alèman, sterkt sådan. Jeg husker ikke mye av handlingen, for jeg har kun sett filmen den ene gangen, men jeg husker at jeg anså dette som en god spenningsfilm som gjennomgående holder et godt driv. Også hos Nordlys ble det terningkast 5.
Marc er en ung, naiv lege, på søken etter spenning, som drar til Cali i Colombia for å jobbe på et lokalt sykehus. Mange av pasientene hans kommer inn med skuddsår de har fått i gjengoppgjør og gatekamper. Dette gjør ham nysgjerrig på Calis slum, som er så veldig fremmed fra det trygge livet i Tyskland. Til tross for advarsler fra kollegaer, tar han kontakt med et miljø der fattigdom, narkotika, vold og prostitusjon er hverdagskost. Men Marc er tiltrukket av livet og menneskene i slummen, og han tror han skal greie å forholde seg til sine nye og farlige bekjentskaper. Etterhvert vikles han inn i problemer som ikke kan løses med kun blå øyne og et selvsikkert smil. Kilde: TIFF (red. info fra filmfront.no).
Dr. Alemán er gitt ut på DVD, og er muligens også å finne på nett et eller annet sted, men jeg har ikke funnet den.
THE COUNTRY TEACHER
(Orig. tittel: Venkofský ucitel)
Terningkast 5 i notatene mine fra filmfestivalen i Tromsø 2009, der jeg så filmen. Men det terningkastet tviler jeg litt på, uten at jeg husker helt hvorfor, for jeg har ikke sett filmen etter at jeg så den på TIFF, men en god 4 ville jeg vel fortsatt kunne gi her. Romantisk drama fra Tsjekkia (Tsjekkisk/tysk/fransk), som jeg husker for godt skuespill, en bra og uforutsigbar historie, pluss fine landlige omgivelser.
I filmen følger vi en ung lærer som forlater Praha for å begynne som lærer på en ungdomsskole på den tsjekkiske landsbygda. Ingen skjønner helt hvorfor, men han tilpasser seg raskt. Han blir han kjent med en kvinne og sønnen hennes som han gir privatundervisning, og et nært vennskap utvikler seg. Når eksen hans også dukker opp begynner problemene å melde seg, og undertrykt kjærlighet og kampen for å finne sin identitet kommer til overflaten.
På norsk har filmen fått tittelen LANDSBYLÆREREN. Litt mer om filmen kan leses på filmweb sine sider, eller hos Cinerama.no.
COUNTRY WEDDING
(Orig. tittel: Sveitabrúðkaup)
Mørk (drama)komedie fra Island fra 2008, som jeg har notert 5 minus på i filmfestivalnotatene mine fra TIFF 2009. Jeg husker slettes ikke mye fra denne filmen heller, annet enn at det dreier seg om et nært forestående bryllup i landlige omgivelser med dertilhørende katastrofer og forviklinger, komiske sådanne selvsagt, på en smart måte, med en diskrè islandsk særegen tone. Jeg erindrer at den var litt morsom, og litt spesiell, med et iøynefallende islandsk landskap som filmens bakteppe. Jeg har sett andre sammenligne filmen med en lang episode av Seinfeld, mikset sammen med Little Miss
Sunshine, med handling satt til innsiden av to busser på vei til bryllupet.
“The story can be compared to a casserole that sizzles until everything finally boils over”
24 stundir
“This film is fantastic, fast, funny and surprising”
Throstur Helgason, MBL
“One of the best made films in Iceland so far”
OTH – Rav 2
Sitater fra vesturport.com (islandsk teater-/film-selskap).
Et ungt par har bestemt seg for å gifte seg. Vielsen skal finne sted i en liten kirke, en times kjøring utenfor Reykjavik. For å opprettholde tradisjonen med at brudgommen ikke skal se bruden før seremonien, setter de to familiene av gårde i hver sin buss. Siden ingen egentlig vet hvor kirken ligger, finner de snart ut at de har kjørt seg vill. Det som skulle vært en kort kjøretur utvikler seg til timer med drama, der noen uventede gjester og en heller tvilsom prest bidrar til at skjelettene ramler ut av skapet. COUNTRY WEDDING ligger sjangermessig et sted mellom farsen og komedien, og er en uforutsigbar kommentar til noen av de romantiske forventninger som ikke alltid er like realistiske. Kilde: TIFF (fra filmfront.no).
FILMHJERTES SPESIALPRIS:
ÅRETS GLEDESSPREDER 2008
SLUMDOG MILLIONAIRE
Alldeles herlig film, med handling fra Mumbai, og er også innspilt i India. Filmen fikk 10 Oscar-nominasjoner (i 9 kategorier), og vant hele 8 av prisene. Slumdog Millionaire fikk Oscar for beste film, og fikk også pris for beste regi og beste kinematografi, pluss fem andre priser, som var beste tilrettelagte (adapterte) manus, filmredigering, beste originalmusikk, beste originalsang og beste lydmiks. I tillegg var filmen nominert i kategoriene for lydredigering og hadde dobbel nominasjon i klassen for beste originalsang.
Hovedrolleinnehaver Dev Patel (født 1990) var ikke nominert, men kanskje burde han vært det, for han serverte ihvertfall en ypperlig prestasjon som “Han som hadde svar på alt” (“filmens norske undertittel”). Filmens manus er basert på boka “Gutten som hadde svar på alt”, av Vikas Swarup.
En tenåringsgutt fra Mumbai, som har vokst opp i slummen, blir plukket ut som deltager i Indias versjon av TV-programmet “Vil du bli millionær?” (Who Wants To Be A Millionaire?”). Men unggutten svarer for godt for seg, og blir arrestert mistenkt for juks. Under det påfølgende intense avhøret får vi se hendelser fra livshistorien hans som forklarer hvorfor han vet svarene på alt.
Filmen følger gatebarnet “Jamal Malik” fra han som ung gutt mister moren sin i et hinduistisk angrep på det muslimske fattigkvarteret der han bor, til han som ung mann deltar i den indiske versjonen av Vil du bli millionær?. Jamals historie fortelles inndelt i episoder som gir en forklaring på hvordan han visste svarene på de fleste av de etterhvert svært vanskelige spørsmålene. Jamals lengsel etter å finne igjen sin barndomsvenninne “Latika”, og kunne være sammen med henne, er det bærende element i filmen (wikipedia).
Høyt verdsatt romantisk drama/spenningsdrama, med komiske elementer, som jeg vil kalle en skikkelig sprudlende feelgood-film, som underholder fra start til slutt, med sitt imponerende koloritt som tegner et fantastisk bilde av Indias slum, råskap, håp og liv. Slumdog Millionaire er en film jeg helhjertet kan anbefale. En skikkelig herlig fargesprakende film, med en finurlig historie og sprudlende fortellerglede.
Jeg gir den faktisk terningkast 6! Dermed burde den kanskje også fått “Årets filmhjerte” her på bloggen, men det er nå en gang slik at vinneren av akkurat den “prisen” har betydd mere for meg og filminteressen min enn hva fabelaktige og herlige Slumdog Millionaire har.
Men Slumdog Millionaire får heller spesialprisen min, som årets gledesspreder-film 😉
ÅRETS FILMHJERTE 2008
VARG VEUM
VARG VEUM-filmserien som kom i 2008 får Årets filmhjerte 2008.
2008 var det STORE Varg Veum-året, da hele 5 nye Veum-filmer ble lansert, etter at den aller første filmen kom året i forveien. Av de 6 første Veum-filmene var det kun to av filmene som ble produsert for kinovisning; Bitre blomster (2007) og Falne engler (2008).
Å velge ut en favoritt blant disse er vanskelig. Årets filmhjerte blir derfor med pomp og prakt delt ut til filmserien VARG VEUM, for alle 5 er obligatorisk materiale for alle som liker norsk krim, og selvsagt fans av Gunnar Staalesens bøker, som filmene bygger på.
Tornerose var mørk og spennende, med en del fine Bergens-bilder, OG jeg så filmen på spesialvisning på kino på filmfestivalen i Tromsø. Den hadde nemlig ikke ordinær kinovisning, og ble lansert direkte på DVD. Men på TIFF i januar 2008 så jeg den, introdusert av filmens regissør og hovedrolleinnehaver. Regissøren sa litt om filmen og prosjektet, mens Trond Espen Seim (som altså spiller Varg Veum) var mer ordknapp. Derfor husker jeg til punkt og prikke hva ordene hans til publikum i en fullsatt sal 2 var. “-Håper dere lik`ern”! Og ja, det gjorde vi 🙂
Kvinnen i kjøleskapet og Begravde hunder er også veldig spennende filmer med bra plot, Falne Engler og Din til døden er selvsagt ikke langt etter de heller, begge er velspilte og spennende (vel, kanskje med unntak av han nabofyren i “Din til døden”, han spiller elendig). Den enkeltstående filmen av disse som jeg kanskje liker aller best, om jeg må velge en, er Kvinnen i kjøleskapet. Jeg har lest de aller fleste av Staalesens krimbøker om Varg Veum, men filmene avviker en del fra bøkene selv om plottet er det samme. Kvinnen i kjøleskapet var muligens den mest “delikate” saken, med mest spenning. Dessuten gav den noen fine bilder av Bergen også, som og kan sies om Begravde hunder.
Disse ble sluppet i 2008:
* VARG VEUM – TORNEROSE
Regi: Erik Richter Strand
Medvirkende: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Kathrine Fagerland, Endre Hellestveit,
Marianne Nielsen, Bjørn Willberg Andersen, Ågot Sendstad, Julie Rusti, m.fl.
——————————————————————————————————————
* VARG VEUM – DIN TIL DØDEN
Regi: Erik Richter Strand
Medvirkende: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Henrik Mestad, Sølje Bergman,
Endre Hellestveit, Kathrine Fagerland, Frode Rasmussen m.fl.
——————————————————————————————————————-
* VARG VEUM – FALNE ENGLER
Regi: Morten Tyldum
Medvirkende: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Endre Hellestveit,
Per Kjerstad Andersen, Anna Bache Wiig, Fridtjov Såheim, Pia Tjelta,
Nils Jørgen Kaalstad, Jesper Malm, m.fl.
——————————————————————————————————————–
* VARG VEUM – KVINNEN I KJØLESKAPET
Regi: Alexander Eik
Medvirkende: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Endre Hellestveit,
Kathrine Fagerland, Christian Rubeck, Dennis Storhøi, Kjersti Elvig, m.fl.
——————————————————————————————————————
* VARG VEUM – BEGRAVDE HUNDER
Regi: Alexander Eik
Medvirkende: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Endre Hellestveit, Halvard Holmen,
Kai Remlow, Kyrre Haugen Sydnes, Robert Skjærstad, Samsaya, m.fl.
Alle 12 Varg Veum-filmene kan sees hos NETFLIX.
ÅRETS NORSKE FILMHJERTE 2008
VARG VEUM
Varg Veum får “årets norske filmhjerte” også.
ANDRE FILMER FRA 2008 VERDT Å SE
KLASSEN (Orig. tittel: Entre les murs, som på norsk betyr “mellom veggene”)- Fransk drama fra en skoleklasse. Gullpalmen-vinner i Cannes i 2008.
Quantum Of Solace – Ny film i James Bond-serien, med Daniel Craig som agent 007. Jeg så den på kino, og syns den var helt ok, men ikke mer enn det.
Lakeview Terrace – Funker greit som TV-fyll. Samuel L. Jackson spiller psykopatisk rasistisk politimann som terroriserer naboene.
The Dark Knight – Mange vil nok sette pris på denne Batman-filmen, oppfølgeren til Batman Begins fra 2005, The Dark Knight – en av årets mest stjernespekkede storfilmer, med navn som Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Cane, Gary Oldman, Morgan Freeman og Maggie Gyllenhaal. Filmen fikk hele 8 nominasjoner til Oscar-utdelingen som fant sted året etter, i 2009, hovedsaklig for det visuelle, klipp og lyd. To av prisene vant den, for beste lydredigering, og ikke minst ble det Oscar til Heath Ledger for beste mannlige birolle, som “Joker”.
Ledger døde som kjent på tragisk vis allerede i januar 2008, omlag fem-seks måneder før filmen hadde premiere. Oscar-prisen han altså dermed ble tildelt posthumt, ett år etter at han døde, ble mottatt av Ledgers mor, far og søster. Ledger ble forøvrig også hedret med Golden Globe-pris i samme kategori for innsatsen.
Max Manus – Den store norske krigsfilmen om motstandsmannen Max Manus. Gigantisk kinosuksess her til lands for filmen, som hadde et budsjett på rundt 55 millioner kroner, noe som gjorde det til en av Norges dyreste filmprosjekter gjennom tidene. Det spilte den imidlertid lett inn, for bare i Norge dro Max Manus inn rundt 95 millioner kroner i kinoinntekter etter over 1,1 millioner solgte billetter! I sentrale roller sees store (noen mindre) norske forholdsvis unge profiler som Axel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Christian Rubeck, Agnes Kittelsen, Victoria Winge, Jakob Oftebro, Kyrre Haugen Sydnes, Knut J. Søder Joner og Pål Sverre Valheim Hagen.
Kautokeino-opprøret – Norsk/samisk historisk drama basert på de virkelige hendelsene som fant sted under Kautokeino-opprøret i 1852. Filmens regi stod Nils Gaup for. Innspillingen fant forøvrig sted på FilmCamp i Øverbygd i Målselv, Troms, altså ikke i Kautokeino i Finnmark. På kino gjorde den det bra, med over 338 000 besøkende. Flere store svenske og norske filmprofiler medvirket, deriblant Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist, Mikkel Gaup, Jørgen Langhelle, Bjørn Sundquist og Stig Henrik Hoff.
– Dansk thriller med Nikolaj Lie Kaas. Ganske bra film egentlig, der Lie spiller forsvarsadvokaten som etter en natt på byen ender opp på et hotellrom med en ung og vakker kvinne. Morgenen kommer, han våkner, og finner kvinnen brutalt myrdet. Han blir mistenkt for drapet, og fanges i et nett av løgn, og sannheter som ikke tåler dagens lys.
Med Kim Bodnia og Tuva Nuvotny i andre sentrale roller.
Sensommerlunsj i Roma (Orig. tittel: Pranzo di Ferragosto) – Lun sosialrealisme i denne dramakomedien fra Italia, der filmregissøren selv spiller hovedrollen.
Gianni drukner en utilfredsstillende hverdag med mengder av chablis. Han bor med sin 93 år gamle mor i Roma og er konstant blakk. Når hans huseier tilbyr seg å ettergi husleie mot at Gianni for en kort periode tar vare på hans mor begynner ryktet om det midlertidige pensjonatet og spre seg. Før han vet ordet av det bor han sammen med fem eldre damer som han må passe på, underholde og varte opp (filmmagasinet.no)
Expired – Film sett på TIFF 2009 (Tromsø International Film Festival). På imdb er den oppført som film fra 2007, mens det andre steder står at den ble produsert i 2008. Romantisk dramakomedie fra USA, om to parkeringsvakter i LA sitt turbulente forhold. Hvorfor jeg likte denne filmen? Ikke vet jeg (!), for jeg husker ingenting fra den. Men i notatene mine fra filmfestivalen har jeg notert terningkast 4, så da er den vel sånn passe ok. Skal sies at jeg aldri har hørt om filmen i ettertid, til tross for at den er fra USA. Filmens største navn er Jason Patrick, og Samantha Morton.
IT`S NOT ME, I SWEAR! (Orig. tittel: C`est pas moi, je je jure!)
– Film sett på TIFF 2009 (Tromsø International Film Festival). En ganske merksnodig franskspråklig dramakomedie fra Canada.
Året er 1968. Leon, en 10 år gammel guttunge, havner stadig i trøbbel. Når mor en dag bestemmer seg for å forlate Leon og faren, gjør Leon hva han kan for å døyve savnet etter moren. Snodig, rar, film, men likevel fin og underfundig. Også her har jeg satt terningkastet 4 i filmnotatene mine fra TIFF, og denne husker jeg litt fra også 😉
Den syvende himmel (Orig. tittel: Wolke 9)
– Film sett på TIFF 2009 (Tromsø International Film Festival). Hvorfor filmen ble kalt den syvende himmel i TIFFs program aner jeg ikke, jeg tviler faktisk på at filmen har denne tittelen på norsk, for på imdb står den oppførst som DEN NIENDE HIMMEL, og heter originalt Wolke 9 (internasjonalt Cloud 9).
Ihvertfall er det en upolert tysk fåmælt historie, om kjærlighet og sidesprang hos et aldrende ektepar som har vært gift i over 30 år.
FLERE PROFILER GIKK BORT
2008 var et år da flere kjente og kjære skuespillere døde, deriblant to som var alt for ung til å gå bort.
HEATH LEDGER (bildet t.v.) er allerede nevnt. Det er faktisk gått hele 7 år siden den australske kjekkasen Heath Ledgers sjokkerende bortgang rystet filmverdenen og fans. Ledger huskes spesielt for sin glimrende rolle i Brokeback Mountain (2005) der han spilte Ennis Del Mar, og for roller i 10 Ting Jeg Hater Ved Deg (1999), Patrioten (2000), A Knigt`s Tale (2001) og som “Joker” i The Dark Knight (2008).
Ledger var spådd en stor filmkarriere, men desverre endte han sine dager kun 28 år gammel. Dødsårsaken er ikke fastslått med sikkerhet. Ledger ble funnet i sitt eget hjem, og det har vært antydet overdose av piller og medisiner, men ingen klare tegn på selvmord ble fastslått. I ettertid var det også mange som refset medias overdimensjonerte og skandaleoppslagspregede dekning av Ledgers død.
I 2009 ble Ledger som nevnt hedret da han ble tildelt Oscar for beste mannlige birolle, for rollen sin som “Joker” i filmen The Dark Knight. Ledger døde 22. januar, kun en uke etter at en annen ung skuespiller på like tragisk vis gikk bort.
BRAD RENFRO, som døde 15. januar 2008 i en alder av kun 25 år, vil for alltid huskes for sin strålende prestasjon i filmene Klienten (The Client, bildet t.v.) fra 1994 da han var kun 11-12 år gammel, og Sleepers fra 1996. Særlig i førstnevnte film var han storartet. Han ble også prisbelønnet for rollen sin i Klienten og i The Cure fra 1995 (Young Artist Award).
Renfro var barnestjerne takket være disse filmene, men til tross for at han var aktiv helt frem til sin død var karrieren hans nedadgående, på grunn av alkohol- og stoffmisbruk, som startet tidlig i tenårene.
Renfro ble bare 25 år gammel, i januar 2008 kom den triste nyheten om at han var død. Han døde av en (trolig utilsiktet) overdose heroin og morfin, men dødsfallet har blitt sett på som et ulykkestilfelle. Renfro fikk en sønn i 2003, sønnen som var ukjent for offentligheten frem til Renfros død har vokst opp i Japan hos moren, men ifølge amerikansk media skal Renfro ha tilbragt tid med sønnen kort tid før det sjokkerende dødsfallet.
Velkjente og velklingende filmnavn som forlot oss i 2008 var filmlegender og ikoner som CHARLTON HESTON og PAUL NEWMAN (bildet t.h.).
Heston var Oscar-vinner 1960 for “Ben Hur” fra 1959, som var eneste gang han ble nominert til den ærefulle utdelingen. Newman tok hjem Oscar-prisen i 1987 for “The Color of Money” fra 1986, pluss at han også ble tildelt en ærespris i 1986, etter å ha vært nominert 7 ganger tidligere uten å vinne, og han fikk en spesialpris i 1994. Han ble Oscar-nominert hele 10 ganger i løpet av karrieren. Newman huskes av mange for filmer som “Stikket”, “Butch Cassidy and the Sundance Kid” og “The Hustler”. Heston ble 75 år gammel, og Newman ble 83 år.
#filmer #filmhjerte #film #filmsnakk #movies #vargveum #slumdogmillionaire
Har du kommentarer, filmtips, ris, ros? Klikk på Kommentarer-linken like under dette innlegget,
og post kommentarene dine! 🙂