Filmhjertes 5 påskekrim-tips

Filmhjerte ønsker alle en riktig god påske! Gjerne en krimfull en, så lenge det forblir på skjermen! 

Tekst: Lars Jørgen Grønli, filmhjerte.blogg.no

Bilder: nrk.no, viaplay.no, og Filmhjerte/KI (*)

Finn noe godt å drikke, fyll opp godteskåla, plant deg godt tilrette i sofaen eller godstolen, og kjør igang en påskekrim på skjermen  – Hvem vet, kanskje blir dere like hekta som de to AI-fjolsene på illustrasjonsbildet* ovenfor? 😉

Her er uansett Filmhjertes topp 3 påskekrimtips, pluss to til, for de kommende dagene:

1. SHETLAND

Rykende fersk sesong av den populære britiske krimserien fra øygruppen ytterst i havgapet vest for Skottland.

McIntosh, Sandy og resten av gjengen er tilbake med nye mysterier i seks episoder fylt med spenning, intriger og mord, alt pakket inn i Shetlands ville, akk så vakre landskap. I sesongens åpning aner Tosh uro når en nær venninne forsvinner etter en fest.

Serien vises på NRK1 kl. 21:10 onsdag, torsdag og fredag (16.–18. april), og kan naturligvis også strømmes når det måtte passe hos NRK TV.
Tidligere sesonger er dessverre ikke tilgjengelige i nettspilleren hos NRK lengre. Det er mulig å hoppe rett inn i den nye sesongen selv om du ikke har sett de tidligere sesongene, men en viss forhåndskunnskap om rollefigurene og miljøet vil nok gjøre opplevelsen rikere.

2. WISTING

Den norske krimserien basert på Jørn Lier Horsts bøker om etterforsker William Wisting er tilbake med en ny fire episoders minisesong, i det som muligens er den siste sesongen, om ingen overtar etter Viaplay. Det er litt snaut med kun 4 episoder, men innholdet holder bra nivå.

Man trenger ikke nødvendigvis å ha sett de foregående sesongene, da hver sesong forteller en selvstendig historie, men et visst kjennskap til Wisting-universet er en fordel.

Denne femte sesongen er basert på boken “Sak 1569” – en spennende, lettlest og underholdende krimroman som jeg leste i fjor. Det bemerkelsesverdige her er, som omtalt i media, at den filmatiserte versjonen har gjort et dramatisk avvik: morderen er byttet ut(!). Det er altså ikke samme morder i boka som i serien! Flere andre sentrale endringer er også gjort. Om det er til det bedre kan sikkert diskuteres.

Boken var ihvertfall god – og i de to episodene jeg har sett i skrivende stund leverer serien en grei porsjon påskekrimstemning.

Sven Nordin er fortsatt stødig i rollen som William Wisting, selv om Wisting i denne runden fremstår mer sliten og nedbrutt enn sin litterære motpart i boka.

Hver episode varer i omtrent 45 minutter. Serien strømmes hos Viaplay, hvor også de tidligere sesongene er tilgjengelige.

3. BERGERAC

Klassisk britisk krim i moderne innpakning! Vi forflytter oss til idylliske Jersey, beliggende i Den engelske kanal, hvor politietterforskeren Jim Bergerac trer fram i ny drakt.

Den nye versjonen fra 2025 er en “reboot”, altså en slags nyinnspilling basert på den ikoniske serien med samme navn  som hadde stor suksess på 1980- og tidlig på 90-tallet, da med Jon Nettles i tittelrollen.

Nå er det Damien Molony som trer inn i rollen som en merket Bergerac, preget av sorg etter konas død. Han kjemper med alkoholproblemer, et anstrengt forhold til datteren, en innpåsliten svigermor – og kollegaer med skjulte agendaer. Når Jersey rystes av et brutalt drap og en dramatisk barnebortføring, trekkes han tilbake i tjeneste.

Serien består av seks episoder på cirka 45 minutter, ligger hos NRK TV, og er lett å sluke i løpet av påsken, i likhet med de andre nevnte miniseriene.

Jeg har sett de fire første episodene når dette skrives, og kan trygt anbefale serien – Ukomplisert, effektivt, passe spennende og tildels behagelig forutsigbar, krim som passer ypperlig på skjermen i påsken.

ANDRE KRIM- OG SPENNINGS-MINISERIER

Jeg vurderer også å sjekke ut “Agatha Christie: Towards Zero” på TV 2/TV 2 Play. Serien består av tre episoder, hver på rundt 55–60 minutter.

Det må dog sies at erfaringene med nyere Christie-filmatiseringer har vært blandet. Skulle du snuble over “Agatha Christie: Mord er ingen sak” som også dras frem i disse tider på TV 2 Play, er rådet klokkeklart: STYR UNNA! Det er et pinlig makkverk – en fornærmelse mot krimdronningens arv – som trolig ville fått Christie til å rotere i graven i avsky, om hun kunne!

Et siste tips, riktignok ikke en tradisjonell påskekrim og heller ikke helt fersk, men definitivt spennende, er den britiske miniserien “Playing Nice“, som hos NRK går under den langt tammere og anonyme tittelen “BEDRAGET“. Serien er produsert i 2023, men har nylig blitt tilgjengelig hos NRK TV.

Her tillates en liten digresjon og avsporing…

Dette med oversettelse av utenlandske og særlig engelske titler er en gjenganger som ofte irriterer litt. Den norske tittelen “Bedraget” er ikke direkte feil, den fanger handlingens kjerne, men den visker ut originalens særpreg og identitet. Igjen fordummer man sitt norske publikum med å anta at folk ikke forstår den engelske tittelen.

Det største problemet med å fjerne den engelske originaltittelen er likevel ikke at det føles gammeldags og en smule nedlatende å endre på engelske titler, men derimot at tittelen mister både sin egenart, identitet og særpreg. “Playing Nice” er en særpreget og litt ironisk tittel – det gir en annen stemning enn det generiske “Bedraget”. Man mister det språklige spillet i betydningen av uttrykket som spiller på å spille snill for å føre noen bak lyset, og den britiske tonen.

“Playing Nice” er nemlig en elegant og flertydig tittel, med en ironisk undertone som spiller på å “oppføre seg pent”, eller kanskje bare late som, mens man i virkeligheten manipulerer. Det meste av dette forsvinner når tittelen nøytraliseres til “Bedraget”.

Det er ikke nødvendigvis nedlatende å oversette for klarhetens skyld, jeg vet selvsagt at ikke alle som bruker NRK forstår engelsk, og at tilgjengelighet sikkert er et nøkkelord. Det finnes likevel bedre løsninger: hvorfor ikke beholde originaltittelen med en forklarende undertittel? Eksempelvis: “Playing Nice – Bedraget”, eller omvendt. Men nok om det! 😜

PLAYING NICE / BEDRAGET er i alle fall en intens, psykologisk dramathriller i fire episoder. Den følger to familier i en rolig kystby i England som får beskjed om at det ved en skjebnesvanger sykehustabbe ble byttet om på barna deres ved fødselen flere år tilbake i tid.
Det hele utvikler seg til et følelsesladet drama med et grusomt dillemma, og nervepirrende psykologisk spill med uforutsigbare konsekvenser. Serien holder høy britisk kvalitet og kombinerer emosjonell tyngde med psykologisk spenning. Anbefales varmt.

Har du egne påskekrimfavoritter? Påskekrimtips? Synspunkter om Shetland, Wisting eller Bergerac? Yeay or nay til AI-bilder? (LOL) Playing Nice eller ikke? Kommentarfeltet har påskeåpent for deg 😉

Kinoens problemer

Er kinoens tid i ferd med å nå slutten?

Nei, la oss ikke håpe det, men faren for at tilbudene og tilgjengeligheten kan bli reduserte, er overhengende. Noen steder kommer nedleggelser. Mange kinoer sliter med sviktende og dårlige besøkstall, og dermed selvsagt sviktende og faretruende økonomi. Det koster å drifte en kino. Utstyr, oppgraderinger, vedlikehold, renhold, lønne ansatte, kinokiosk, og så videre.

Men kinoene har flere problemer. Her er de største, eller noen av de, presentert, med litt humoristisk vri.

Årsakene til lave kinotall er nok flere, selv om de fleste peker på strømmetjenestene. Vi sitter stadig oftere i hjemmet og ser film på egne skjermer, det være seg på Netflix, Disney, Prime, TV 2 Play, eller andre blant mengdene av streamingplattformer. Flere av disse produserer egne filmer, som i beste fall får et veldig begrenser kinovindu. Mange gidder dermed ikke dra på kino når de vet filmen straks er å se på egen skjerm. Slik er utviklingen.

Men flere årsaker finnes, og noe kan kinoene selv gjøre.

Det er dyrt å gå på kino, for mange er det svindyrt, og er det en familie som vil på kino er kostnadene i mange tilfeller for store. Med billettpriser på rundt 150 kroner pr billett, opp mot 200 og til og med over, er det åpenbart at kinoene priser publikum ut av kinosalene.

Tenker kinoene for kortsiktig dersom de tror at økte priser automatisk gir økt inntjening? Feiler de i å forstå at dersom prisene ble markant lavere ville trolig besøkstallene økt? Det ville vel vært verdt å forsøke?

Men det ser ut som de heller vil selge dyre billetter til 160-200 kroner og svindyrt kinogodt til 30 publikummere enn å senke prisene og dra inn langt flere publikummere.

Men ja, jeg forstår at å senke prisene blir sett på som et sjansespill.

ANDRE KINOPROBLEMER

“MOBILLYSTERRORISTENE”

“Skal bare sjekke snapchat”…

Et sentralt moment jeg vet irriterer stort på kino er andre besøkendes mobilbruk under filmens gang. At besøkende lyser opp med mobilskjermen stjeler oppmerksomhet fra kinoskjermen enten man vil eller ikke, og er et stort irritasjonsmoment.

Selv har jeg stort sett konsekvent begynt å sitte på rad 1, eller i det minste langt fremme i salene, for å minimere faren for “mobillysterroristene” som jeg kaller de.

Jeg er sikker på at flere potensielle besøkende holder seg hjemme fordi de ikke orker disse forstyrrelsene. Her må folk skjerpe seg, eller så får kinoene begynne å ta dette problemet på alvor.

Petter har nå lært at mobilbruk på kinoen ikke er smart!

Mobilforbud i salen etter filmstart. Kast omså ut de som bryter forbudet! Ja, såpass må det være 😉

Det burde vel og være mulig å legge inn en “mobilsignaljammer” eller hva det nå kalles, som stenger mobilsignalene og umuliggjør all bruk av mobil som krever nett og mottak av signaler inne i salene, og som skrus på like før filmen starter.

Eller andre løsninger, blant annet har noen konsertarrangører begynt å innført mobilforbud, og det finns en slags dings som mobilene låses inn i. Jeg har ikke gidda google det, men det finnes.

Jeg ville bejublet et slikt tiltak ihvertfall. Må du sitte å chatte, snappe, skrive meldinger, lese nyheter og google har du vel strengt tatt ikke noe på kino å gjøre. Men igjen, jeg forstår litt at kinoene vegrer seg fordi et forbud fort kan skremme vekk særlig unge kinopublikummere, men _noe_ må gjøres…

BRÅKEBØTTENE

Det femhodete trollet på bakre rad, Gutta Boys. Neida, gutta ser ikke det minste bortimot eksakt like ut…well done AI 🤣

Noe som får meg over på neste punkt. Manglende folkeskikk og oppførsel hos en del ungdommer. Jeg digger selvsagt ungdommer, dog ikke akkurat de som bruker kinoen som sin private arena for å bevise for hverandre hvem som kan gaule høyest, være den tøffeste alfahannen i flokken og generelt lage støy.

Her må noen si et par pauli ord til bråkebøttene (hilsen gubbete fyr hehe) for enkelte ungdomsgjenger som teller tre eller flere har en lei tendens til å produsere bråk…

Og bråkebøttene er det ingen grunn til å ta på med silkehansker 😉

Per, Pål og Espen Bråkeladd fikk kun sett en halvtime av filmen. PS: Filmhjerte henger selvsagt ikke ut ungdommer med bilde, så om noen skulle være i tvil, bildet er bare oppspinn (og småslurvete AI!) 🤭 Bilde: KI-generert illustrasjonsbilde

Forøvrig kan også godt voksne vel så ofte være de som irriterer med snakking og skvalder.

Vær så snill, tyst!

“OG SÅ NOEN ORD FRA VÅRE ANNONSØRER”

Heldigvis bare før filmen starter i det minste…kjære kinosjefer, ikke få noen fikse idéer nå om som de sier på tv, “og nå noen ord fra våre annonsører” 😉

Et annet punkt som garantert holder folk vekke er den kolossale mengden reklame som trøkkes i trynet på publikum før filmene starter.

Jeg har full forståelse for at det må være noe reklame av økonomiske årsaker, men når det blir 20-30 minutter med reklame, og flere av reklamene vises flere ganger, er det ekstremt. Når oppsatt filmstart f eks er klokken 20 og filmen ennå ikke har startet 20:25 på grunn av reklamen er det ganske sikkert at det ikke føles fristende med snarlig kinobesøk igjen.

KINOENS FIENDE #1?

I tillegg utgjør nok også piratnedlasting og ulovlig streaming noe for kinoens besøkstall. Her skal jeg ikke skryte på meg å aldri noensinne ha benyttet piratbukta eller denslags, men vil man støtte filmindustrien enten det gjelder kinoer eller via kjøp av film og serier på ulike formater er neppe argumentasjon for hvorfor piratnedlasting er greit særlig effektivt.

Frank Filfrekk har ikke vært på kino etter at han fikk sin første datamaskin

Så årsakene til synkende besøkstall på kinoene er flere.

  • Strømmetjenester, både de lovlige og pirat. – Filmbransjen må ta tak på dette feltet for å sikre flere filmer på kino – og her er det vel ting på gang for å forlenge filmenes kinovindu blant annet.
  • Dyre kinobilletter og svindyrt kinogodt. Mange folks økonomi er strammere enn før. – Senk prisene!
  • Mobilbruk i salen forstyrrer andre besøkendes filmopplevelse og er trolig nåtidens største problem på kinoen. -IKKE BRUK MOBILEN DIN PÅ KINO ETTER FILMSTART!
  • Bråkete ungdomsgjenger og syklubbmøter med snikksnakk og gnål
  • Mengden reklame før filmstart

Ps: du har vel sett det allerede, at alle bildene og illustrasjonene til denne teksten er KI-generert, laget av såkalt kunstig intelligens (hvor intelligent illustrasjonene er kan vel dog diskuteres 😉 ) – men all tekst er derimot vaskeekte og skrevet av Filmhjerte  🙂

Norsk film hos NRK TV

NRKs nett-TV, NRK TV, har nylig fyllt opp med mange norske filmer på menyen.

Hvor lenge noen av filmene har ligget ute hos NRKs avspiller vet jeg ikke, men for øyeblikket er ihvertfall ca 30 norske filmer trukket frem og lagt ut på NRK TV, og flere av de er ferske filmer, ihvertfall hos NRK.

Flere av filmene er sterkt kritikerroste filmer, og noen skikkelige suksesser. Disse filmene vil kun ligge hos NRK TV i en svært begrenset periode frem til i slutten av april eller til i mai/juni etter hva jeg kan se, så benytt sjansen til å se disse norske filmklassikerene nå eller i påsken, som jo er over oss snart. Filmene skal vistnok også sendes på vanlig TV, men på NRK TV kan du selvsagt se de akkurat når det passer deg.

Blant filmfunnene du kan se hos NRK TV, selvsagt som alltid gratis, er blant annet Dag Johan Haugeruds mye omtalte og sterkt roste “Sex” fra 2024, og ikke minst Halfdan Ullmann Tønders suksess “Armand”, også den fra ifjor.

Her er 8 toppvalg å få med seg på NRK TV:

ARMAND (2024)

Alenemoren Elisabeth blir kalt inn til et hastemøte på skolen. Læreren forteller at sønnen Armand er anklaget for noe, men vil ikke fortelle hva.

Regi av Halfdan Ullman Tøndel. I hovedrollene spiller Renate Reinsve og Ellen Dorit Petersen regelrett fantastisk, og Endre Hellestveit (kjent bl.a. fra Varg Veum som politi) og Øyvind Røger er også i ledende roller.

Sterkt kritikerrost film, som lenge kjempet lengst framme i løypa for å bli Oscar-nominert for beste internasjonale film. Det aller beste med filmen er det ubehaget den maner frem, og den alldeles glimrende dialogen som fører filmen fremover. Selv fikk jeg flashback av Ruben Østlund sine filmer med tanke på den drivende dialogen og ubehaget som oppstår mellom rollekarakterene. En fabelaktig film.

BARN (2017)

Lykke hevder det er et uhell når klassekameraten dør. Men snart går ryktene som kaster henne og familien ut i et kaos av sorg, skyld og desperasjon.

Å se Henriette Steenstrup i en dyp, alvorlig og seriøs rolle er ikke så vanlig, men dette er hennes definitivt sterkeste prestasjon foran kamera. Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise leverer også fantastisk i denne sterkt bevegende filmen i regi av Dag Johan Haugerud.

SEX (2024)

To feiere har lunsj sammen. Den ene har hatt sex med en mann, men forstår ikke konas utroskapsanklage. Den andre har hatt en drøm om David Bowie.

En av fjorårets mest omtalte filmer, ikke bare på grunn av den noe “dristige” tittelen. Tittelen er dog selvsagt bare en liten sjokkeffekt, for filmen har ingen satt aldersgrense – og absolutt ingen scener som tittelen kan antyde.

Dag Johan Haugerud leverte ikke mindre enn tre kinofilmer iløpet av 2024, “Sex”, “Kjærlighet” og “Drømmer”, som skal være en slags trilogi, men som ikke har noen sammenheng ellers så de kan alle sees uavhengig av om man har sett de andre. I “Sex” drar Haugerud nok en gang med seg parhestene Jan Gunnar Røise og Torbjørn Harr i hovedroller, og nok en gang leverer de strålende.

GULLTRANSPORTEN (2022)

Fredrik står plutselig overfor en enorm oppgave – å få hele den norske gullreserven vekk fra nazistene under invasjonen av Norge.

Den spennende, dramatiske og actionfulle historien om kampen om det norske gullet under andre verdenskrig, basert på virkelige hendelser. En knallfilm om man er ute etter spenning med historisk preg, og på plakaten glimrer det med kjente fjes og navn; Jon Øygarden, Ida Elise Broch, Axel Bøyum, Sven Nordin, samt en rekke andre.

HØR HER`A (2023)

Endelig sommerferie! Tenåringen Mahmoud vil bare slappe av. Men når onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan, må Mahmoud være hans Oslo-guide.
Utrolig morsom, underholdende, komisk og ikke minst forfriskende annerledes. Regi av Kaveh Tehrani, og manus av blant andre Erlend Loe. Purunge Liza Haider sjarmerte publikum i rollen som Ali, Mahmouds bror (!). Pakistanske tradisjoner krasjer mykt med norske verdier i «Hør her’a!», basert på Gulraiz Sharifs kritikerroste roman fra 2020 med samme navn. Regissør Kaveh Tehrani har laget en småfrekk, fornøyelig og fargerik film, som springer ut av startblokka med spreke stilgrep og rebelsk energi” (Fra NRK sin filmanmeldelse).
Da jeg selv så filmen på kino var det iallefall en svært så fornøyelig og morsom opplevelse.

DØDEN PÅ OSLO S (1990)

En av norsk films store klassikere! Pelle og Proffen er på jakt etter Filla og Stein. De støter på Lena på en hamburgerbar, og Pelle blir hodestups forelsket. Men så forsvinner også hun.

Den første av de tre filmene om Ingvar Ambjørnsens ikoniske romanhelter “Pelle og Proffen”. Regien stod Eva Isaksen for, mens Håvard Bakke og Tommy Karlsen leverte de legendariske rollene som henholdsvis Pelle og Proffen. Herlig Oslo-nostalgi er dette også, fra en vel nesten svunnen tid, grytidlig 90-tall.

MONGOLAND (2001)

Pia har vært i England i et halvt år og kommer hjem til jul for å finne ekskjæresten Kristoffer. Men Kristoffer er som sunket i jorden.

Denne filmen har vel med årene fått en liten kultstatus over seg, og nå kan du se og bedømme selv om dette er en av norsk films klassikere (ja, den er jo det, vel…). regi av Arild Østin Ommundsen, som for tiden er aktuell med den kinogående filmen “Alt skal bort”. I de fremste rollene kan vi se og nyte ganske så unge Pia Tjelta, Kristoffer Joner og (avdøde) Vegar Hoel.

OSLO 31. AUGUST (2011)

Anders er i Oslo for å søke jobb og møte gamle venner. Han er rusfri etter seks år som avhengig. Nå er det tid for å starte på nytt.

Anders Danielsen Lie var stor i denne dramafilmen regissert av Joachim Trier. Filmen har blitt omtalt av media og filmskaperne selv som en del av Triers Oslo-trilogi, sammen med “Reprise” (2006) og “Verdens verste menneske” (2021).

Et par skikkelige klassikere finnes også hos NRK TV: Farsen DEN FORSVUNDNE PØLSEMAKER (1941, Med Leif Juster), krigsdramaet NI LIV, og forviklingskomedien SKULLE DET DUKKE OPP FLERE LIK ER DET BARE Å RINGE (Aud Schønemann i et av sine livs roller, med er også Arve Opsahl).

Et knippe filmskatter også for barn og unge, familiefilmer og fartsfulle filmer, er også å finne, slik som KEEPER`N TIL LIVERPOOL, og BIRK & MAGNA GRUVENS MØRKE HEMMELIGHET.

I tillegg kan vi se en rekke andre kjente norske filmer fra nyere tid, jeg nevner i fleng “Få meg på for faen“, “Kyss meg for faen i helvete“, “Børning 2“, “Welcome to Norway“, “Den brysomme mannen“, “Reprise“, “Upperdog“, og “Uno“, samt flere andre.

 

Kommenaterer om noen av filmene? Ordet er fritt i kommentarfeltet! Vi preikes! 😉

Alle filmfoto: NRK TV / nrk.no