GOD JUL


JULEHILSEN FRA FILMHJERTE

 

Takk til alle lesere her på filmhjerte.blogg.no for at dere har tatt turen innom i løpet av året. Filmhjerte er kanske tilbake
i romjulen med noe, og er iallefall garantert tilbake igjen i januar med nye sprell!

Filmhjerte ved undertegnede ønsker dere alle sammen en riktig god og fredfull jul, med mye hygge, god mat og drikke,
og mengder med gode filmer og serier 🙂

Snakkes!

Lars

Sesong 2 av “Blank” kommer neste år


NRKs nettserie BLANK returnerer!

Husker dere NRKs nye ungdoms-nettserie Blank, som hadde premiere tidligere i år?

I serien som utspilles i Oslo ble vi kjent med hovedpersonen Ella fra Bergen, og blant andre venninnen Susanne, kjæresten Mats, og et par av arbeidskollegaene hennes på Plantasjen, deriblant den alltid joviale og småflirende Ragnar, og sjarmerende Simen, som hun til slutt ble sammen med.

OBS: Etter omleggingen av blogg.no med WordPress som ny publiseringsløsning er det for tiden en del problemer og krøll, noe som gjør at tekst/ordbrytingen ser helt borti natta ut. Siste bokstav eller siste del i et ord kan forsvinne og dukke opp på neste linje, og ord deles uten bindestrek osv. Ifølge support jobbes det med å gjøre noe med disse problemene, så vi får håpe på en snarlig bedring. Det ser nemlig jæ**** irriterende ut nå, jeg vet…

Fans av serien vil også huske at streiken som rammet NRK i vår også rammet Blank. Frustrerte fans reiv seg i håret, hyttet med nevene mot skjermen og ventet utålmodig på at nye klipp skulle legges ut, i serien som altså følger samme malen som
SKAM var lagt opp etter, med innlegg og videoer lagt ut i “sanntid”.

Dagens Næringsliv presenterte i september en oversikt over seertallene for noen av dramaproduksjoner for ungdom i tiden etter
SKAM-suksessen. For Blank har tallene for nett-tv-episodene ligget på i snitt ca 120 000 seere, fra 178 000 på episode 1 til bare
90 000 på den siste episoden, og rundt 60-70 000 seere i snitt for klippene på nettsida til serien. Tallene viste en jevn seernedgang gjennom hele sesongen. Det stopper heldigvis ikke NRK fra å altså lage en sesong 2.

I sommer ble det sagt at serien skulle komme tilbake til høsten, noe som viste seg å ikke stemme.

Med ujevne mellomrom har jeg sjekket innom seriens nettside på NRK for å se etter nytt, uten noe resultat. Men så idag dukker det opp en video på 9-10 sekunder som legger seg over forsida, som kun viser et brusende elvefall/liten foss (jeg er ikke så lokalkjent at jeg vet, men jeg tror vel det er et parti fra Akerselva vi ser?), og avslutningsvis den korte infoen om at Blank kommer våren 2019 med sesong 2.

Slik melder NRK Blanks retur. Foto: Skjermbilder fra blank.p3.no

Hvem som er hovedperson sies det intet om. Ei heller om vi følger historielinja fra sesong 1 over i en ny sesong, eller om det kommer et helt nytt persongalleri. Forhåpentligvis spinnes det videre på personene fra sesong 1, er mitt håp. Og hva – om noe – symboliserer fossefallet? Utfor stupet? På dypt vann? En brusende romanse?

Jeg likte iallefall sesong 1, det var periodevis både moro, småkoselig og kleint, akkurat slik en serie som Blank bør være.

Noen som skal se sesong 2?

Oscar 2019: Dansk og svensk film Oscar-shortlistet


Danske “Den Skyldige” og svenske “Grensen” shortlistet til Oscar.

Det nærmer seg unektelig neste års Oscar-utdeling, nummer 91 i rekken, som avholdes søndag 24. februar lokal tid (natt til 25. februar norsk tid). Nomineringen til de ulike kategoriene er i full gang, og nå har Oscar-akademiet annonsert shortlistene i 9 kategorier, blant annet for beste fremmedspråklige film, beste makeup/hår og beste filmmusikkk og sang.

De såkalte shortlistene er en oversikt over de som etter en eller flere runder med utvelging nå er de som står igjen før de endelige nominasjonene gjøres. I kategorien for beste fremmedspråklige film var 87 filmer med i racet, men etter de første stemmerundene er det nå 9 filmer som er shortlistet til å bli blant de 5 som til slutt blir nominert.

Særlig kategorien for beste fremmedspråklige film er høyinteressant. Norges bidrag “Hva vil folk si” nådde desverre ikke opp, men det gleder meg stort at det danske småklaustrofobiske spenningsdramaet Den Skyldige (The Guilty) er blant de 9 som nå er shortlistet.

En film som antagelig seiler opp som en favoritt er Mexicos bidrag Roma, av regissør Alfonso Cuaron, en film som den siste tiden har høstet mengder med ros – og som for få dager siden ble sluppet på Netflix. Jeg skal seff få med meg den. Filmen er løst basert på regissørens egen oppvekst i området Colonia Roma i Mexico by på 70-tallet.
Ellers er det ganske moro at det er et norsk innslag i filmen!  Den norske professoren Kjartan Halvorsen har en kreditert rolle i filmen. Han spiller norske “Ove Larsen” som fremfører sangen “Barndomsminne frå Nordland”. (Kilde: Wikipedia)

For kommende publikummere på Tromsø Internasjonale filmfestival i januar er det verdt å merke seg at tre av ni shortlistede filmer er å finne på TIFF 2019 sitt program;
Birds of Passage (Colombia), Shoplifters (Japan) og Burning (Sør-Korea). Sistnevnte er høyaktuell for en nominasjon tipper jeg, ut fra buzzen som har vært rundt filmen.

De fire andre fillmene er fra Tyskland (Never Look Away), Polen (Cold War), Libanon (Capernaum) og Kasakhstan (Ayka).

Skal jeg tippe? Ja, det skal jeg, og da spår jeg at de fem nominerte blir Roma, Burning, Cold War, Capernaum (gutt på 12 som
soner en voldsstraff saksøker sine foreldre for sviktende omsorg. Lest mye voldsomt ros av denne) og våre danske venner fra
The Guilty.

Men egentlig tror jeg ikke danskene når frem, selv om jeg absolutt håper det.

Söta bror er også å finne på Oscar-shortlistene. I kategorien for makeup/hår er den etter sigende meget spesielle filmen Grensen
(Border) en av 7 filmer som kjemper om å bli blant de tre som skal nomineres. Sveriges bidrag får konkurranse fra blant annet store
produksjoner som Bohemian Rhapsody, Black Panther og Suspiria.

Les mer om Oscar-shortlistene her.

Oscar-nominasjonene offentliggjøres tirsdag 22. januar, og utdeligen finner sted natt til mandag 25. februar norsk tid.

Hyl ut i kommentarfeltet om du har noe å si 😉

Nytt SKAM-materiale på NRK

SKAM lever!

Vel, ihvertfall har NRK nå i desember lagt ut noen herlige innslag som alle SKAM-fans sikkert vil like å se.

Om ikke SKAM-fansen allerede har fått det med seg er det bare å snarest ta turen innom NRKs nett-TV,  for rikskringkastingen har nemlig satt sammen hittil upublisert og nytt SKAM-materiale, i form av bloopers fra sesong 1, 2 og 3 (4 kommer søndag).

Ekstramaterialet som er lagt ut består av 16 minutter fra sesong 1, 15 minutter fra sesong 2 og 20 minutter fra sesong 3,
med bakomfilm med bloopers, eller korte klipp fra innspillingen, på godt norsk.
De nye klippene gir et unikt og kjempemorsomt lite innsyn i innspillingen av suksess-serien, med små tabber og
slettede scener, korte samtaler med skuespillerne, klipp fra auditionene, latter og  mere.

Fantastisk moro er det iallefall å se Isak og Even, Eva og Jonas, Noora og William, Sana og de andre igjen,
om enn altså “bare” i disse “bloopers”-innslagene.

Og selv om vi vel vet at det ikke hjelper å mase, men…gi oss meeeere SKAAAAM! 😉

Foto: NRK

Nye blogg.no og endringer

Publiseringsplattformen blogg.no har den siste tiden fått nytt utseende og har gjennomgått en rekke forandringer ettersom man har gått for en annen publiseringsløsning enn før.  Endringene har gjort at alt av tidligere artikler, innlegg og filmanmeldelser mm her på Filmhjerte.blogg.no har endret utseende da de automatisk har blitt flyttet inn i den nye versjonen, så de kan derfor se litt merkelige ut, med strekk i bilder, oppblåste bilder, uskarpe bilder, noen ord som har blitt delt, formateringer som nå ser rare ut og muligens noe tekst som er borte o.l. (Forhåndsvisningen av denne bloggposten så heller ikke ut til å være helt i vater…).

Disse tingene får jeg ikke gjort noe med (og om jeg kan det, så vet jeg ikke hvordan og gidder heller ikke gå gjennom en haug gamle poster for å redigere), så vi får leve med endringene. Kommentarfeltene er fortsatt åpne, så hvis noe ser helt borti natta ut er det bare å kommentere eller spørre, hvis noe ser uklart ut.

Kontrollpanelet bak bloggen har også blitt helt nytt, med mange funksjoner som er blitt fjernet, og sikkert noe nytt lagt til, så da får vi se hvordan dette blir seende ut fremover.

Filmhjerte.blogg.no fortsetter iallefall videre og prøver seg litt fram med det nye opplegget litt etter litt. Forhåpentligvis har dere som bruker å besøke bloggen tålmodighet og forståelse for at det tar tid å venne seg til endringene man har fått tredd nedover ørene 😉

Snakkes 😉

Lars

Serieanbefaling: LYKKELAND

NRK dramas oljestorsatsing Lykkeland innfrir, og serverer oss flere kommende stjerner? Har du ikke begynt å se serien ennå er det slett ikke for sent.


LYKKELAND

Norge, 2018, Drama, 8 episoder

Original tittel: Lykkeland. Også kjent som: State of Happiness

Regi: Pål Jackman og Petter Næss

Med: Pia Tjelta, Per Kjerstad, Vegar Hoel, Amund Harboe, Anne Regine Ellingsæter, Malene Wadel,
Mads Sjøgård Pettersen, Bart Edwards, Laila Goody, Max Fowler, Adam Fergus, Marit Synnøve Berg, m. fl.

Tilgjengelig på: NRK 1 og NRKs nett-TV. Serien sendes på NRK 1 søndager, og har i skrivende stund tre episoder igjen på lineær TV.  5 av 8 episoder ligger i skrivende stund på nett på NRK TV (NRKs nett-TV). Nye episoder blir tilgjengelig på nett på morgenen samme dag som episoden sendes på vanlig TV.


Lykkeland er altså NRKs store norske dramasatsing denne høsten, med en handling lagt til 1969 og inn i 70-årene i serien som er basert på, merk dere det, basert på, virkelige hendelser om hvordan det første norske oljeeventyret startet på begynnelen av 70-tallet, og hvordan Stavanger ble Norges “oljehovedstad”. Serien har, som vanlig for norsk drama, høstet noe kritikk for norsk dramas evig returnerende nemesis; språk, og dialektkrøll. Eller for Lykkelands del, såkalt sosiolekt, eller mangel på det.

Som vanlig er det også de som setter fingeren på absolutt alt som ikke er historisk riktig, gjeesp, men siden jeg på forhånd, sikkert i likhet med ganske mange seere, ikke sitter med mye kunskaper om hvordan alt gikk til i virkeligheten, så betyr ikke seriens kunstneriske friheter allverden så lenge dette er underholdende og seervennlig skrudd sammen.

Det kan uansett anbefales å lese NRK sine “faktasjekk”-saker etter hver episode. Morsomt, underholdende og lærerikt lesestoff. Sakene ligger på NRKs nettsider.


Fredrik og Ingrid Nyman (Per Kjerstad og Pia Tjelta).

At Pia Tjelta ikke snakker “fint” nok Stavangerdialekt for rollekarakteren sin som tilhører det øvre samfunnslaget, er heller ikke noe jeg reagerer på, men at en av seriens hovedpersoner som kommer fra Nordland spiller tredjegenerasjons rogalending fra Stavanger er et ørlite irritasjonsmoment. Dog et ganske ørlite og. Jeg snakker om Per Kjerstad, som for all del er en god skuespiller, og en av Lykkelands mest sympatiske rollekarakterer, men Stavangerdialekten hans imponerer meg ikke (mulig jeg tar feil, stavangersk er ikke min spesialitet skal sies). Stavangersk med nordnorsk aksent er det iallefall. Imidlertid er Kjerstads vesen og uttrykksmåter nesten som skapt for rollen han har i serien, så dermed oppveies språkklusset langt på vei.

I serien spiller Kjerstad den svært så sympatiske fiskefabrikkeieren Fredrik Nyman, som opplever kraftige nedgangstider i familiebedriften han har arvet, for det er jo ikke fisk i havet, noe som resulterer i nedskjæringer. På hjemmebane sliter herr Nyman med sin luksuselskende kone (Tjelta), som slett ikke er lett å gjøre til laks (jepp, skrivefeil med vilje der hehe). Men om havet ikke har fisk å by på, er det de som mener det finns andre rikdommer under havets bunn, selv om amerikanske oljeselskapseiere har sendt sine folk til den lille fiskerlandsbyen uten puber (yeah right) for å avvikle oljeletingen.

Serien sentrerer rundt en av amerikanerne som kommer til Norge, pådriverne fra kommunen, samt familien Nyman, som også inkluderer sønnen Christian (Amund Harboe) som jobber som dykker på oljerigg, og kjæresten hans Anna (Anne Regine Ellingsæter), som han skal giftes med med halve kongeriket som gjester antageligvis. Når Anna får jobb som sekretær på rådhuset plukker hun både opp info som kan redde Nyman-navnet, og skape store problemer.


Anna (i midten) i begivenhetenes sentrum i Lykkeland. Rollen som den sjarmerende og alltid stilfulle unge kvinnen spilles av Anne Regine Ellingsæter.

Vi blir også kjent med tenåringsjenta Toril (Malene Wadel), fra en kristen menighet. Hendelser vikles selvsagt inn i hverandre underveis, og sørger for at det er både intriger, død og menneskelig ulykke i Lykkeland, forspilte sjanser og naturligvis mellommenneskelig drama og lykke, alt satt i en både yndig forførende og retro 70-tallskoloritt, befriende klinisk fri for nåtidens duppedingser. For selve tidsbildet som brettes ut i serien virker godt og detaljert gjennomført. Persongalleriet i serien spenner også vidt, og i løpet av episodene ser vi en fin karakterutvikling hos flere, og vi blir vitne til opptil flere rørende øyeblikk. Ett av de fineste sådan (en bitteliten spoiler i de to neste linjene) får vi i episode 5, hvor en mormor og en reservemormor møtes, eller i en av de tidligere episodene når Christian tar ansvar, på et vis, for noe han har stelt i stand.

Det er ikke til å koste under teppet at Vegar Hoel, som i Lykkeland spiller kommunestyrerepresentanten Arne Rettedal, en mann som stod veldig sentralt i kommunens arbeid med å legge til rette for oppstarten av Stavanger som oljeby, er en skuespiller jeg tidvis tidligere har hatt problemer med. Mest av alt fordi han i alt av tidligere serier eller filmer jeg har sett han i har snakket så jævla utydelig eller irriterende at jeg ikke har forstått mer enn halvparten av det han sa uten teksting, samt at han har tatt i bruk et ganske karakteristisk brautende målføre. Hoel har spilt i serier som blant annet Aber Bergen, Heimebane (Ålesunds trener, som ble tatt med buksa nede…) , Grenseland og Okkupert, og i flere filmer.  Jeg har aldri likt han i det jeg har sett. Før nå. (OK, han var komisk i Heimebane, det skal han ha).


Vel blåst, Vegar Hoel! Her som kommunestyrepolitikeren Arne Rettedal.

I Lykkeland er det nemlig fullklaff for Hoel. Den grove røsten er der fortsatt, stendig med skarphet i seg som kler rollefiguren perfekt, og jammen er det null problemer med å forstå han når han snakker! Faktisk er det rent fascinerende å høre selvsikkerheten i røsten.  Rollefiguren er kul, og Hoel gjør han kul. Faktisk briljerer Hoel i rollen sin som den besluttsomme, velartikulerte og framtidsrettede politikerpioneren, som så hvilken oljerikdom datidens innbyggere og andre politikere ikke hadde fått øye på. Jeg syns alltid det er spesielt morsomt når skuespillere jeg har hatt en “torn” i siden til plutselig briljerer. Tommel opp Vegar Hoel, dette var jysla bra!


Malene Wadel spiller den troskyldige, sympatiske og lettere undertrykte Toril.

Skuespillerprestasjonene i Lykkeland er forøvrig gjennomgående gode og hos noen imponerende. Særlig den hittil ganske ukjente trioen Amund Harboe (21) (spiller Christian Nyman), Anne Regine Ellingsæter (22) (spiller Anna, Christians kjæreste) og Malene Wadel (20) (spiller bibelbeltedatteren Toril Torstensen) gjør virkelig flotte prestasjoner foran kamera, som henholdsvis dykker og sønn fra en velstående familie, fremadstormende kontordame og sekretær med inside info, og 17 år gammel alenemor. Mens Harboe har både den kledelige kjekke guttesjarmen og den røffe tonen i seg trer Ellingsæter og særlig Wadel frem med både sjarm, pågangsmot og sårbarhet. En herlig trio å følge iallefall, og som det er lett å sympatisere med.


Amund Harboe fikser både gitaren og rollen som rikmannssønnen Christian. Her sammen med Max Fowler.

Ellers gjør de som spiller amerikanerne i serien et bra stykke arbeid de også. Uten at jeg skal si jeg har sjekket det grundig, så er vistnok de fleste fra de britiske øyer (med imdb som kilde), men det har null å si egentlig. Bart Edwards har iallefall rollen som amerikaneren Jonathan Kay, som sendes fra statene til Norge for å avvikle hele greia, men som istedet blir sentral i jobben med å få i gang ny leting. Sammen med Max Fowler (spiller dykker på oljeplattformen) er de to de klart beste ikke-norske bidragene.

Heldigvis har serieskaperne forresten også funnet plass til en norlending som får snakke “morsmålet” sitt (he he). Mads Sjøgård Pettersen, opprinnelig fra Straumen i Sørfold kommune i Nordland, har siden han for snart 10 år siden slo seg fram via filmer som North og Upperdog aldri gjort seg bort (i det jeg har sett), og nordlendingen leverer en ny god birolle her, som Christians dykkerkollega og venn. Og siden jeg ikke egentlig har nevnt det allerede, Per Kjerstad og Pia Tjelta leverer også solid spill.

Man kunne sikkert “boret dypere” i materien og skapt flere konfliktnivåer for en mer spennende serie, og det er selvsagt synd at det bare er 8 episoder. Imidlertid er det viktigste inntakt. Godt severdig norsk drama som byr på absolutt severdig underholdning tas alltid imot med glede – Det er Lykkeland.

Basert på Lykkeland sine fem første av åtte episoder vipper det akkurat over til et finfint terningkast 5.

♥   ♥   ♥   ♥   ♥  

#serier #TVserier #seriesnakk #serietips #serieanbefalinger #strømmetips #nrk #nrktv #nettserier #seriestrømming #lykkeland #LykkelandNRK #NRK #NRK1 #dramaserier #filmhjerte #norskeserier #norskdrama