Filmhjerte Topp 20: Barneroller på film

Barn er ofte innblandet i filmer,  med vekslende resultat.

Tiden er inne for liv og lister igjen her på filmbloggen, så hva passer vel bedre enn en ny Topp 20-liste? Og hva er mere livlig enn unger på film? 😉 Det er slett ikke alle ganger at man lykkes med barneskuespillere og barneroller på film og i TV-serier. Noen ganger blir rollen enten for irriterende eller svak, gjerne fordi barnet enten blir for sjenert, eller ikke er instruert godt nok av filmskaperne slik at det blir alt for åpenbart at det ikke føles ekte. Noen ganger er det derimot fullklaff, innertier og heidundrande bolle og brus-party.

Når jeg nå har satt opp listen min over mine personlige favoritter blant barneroller har jeg satt “aldersgrensen” på rundt 13 år hos de unge skuespillerene.

Da det gjennom tidene har vært en del glimrende barneroller på film er sjansen absolutt tilstede for at jeg kan ha glemt noen, men de på lista er/var i alle fall barn som har levert glitrende og/eller minneverdige roller. Det viktigste av alt er likevel at JEG har blitt gledet av prestasjonene deres.

Har du noen favoritter blant barneskuespillere eller andre synspunkter om dagens tema er du velkommen til å kommentere i kommentarfeltet 🙂

Litt hederlig omtale først. Quvenzhané Wallis (f. 2003) i “The Beasts of the Southern Wild” (2012). Da innspillingen starta var hun 6 år. Jeg har ikke sett denne filmen ennå, men Wallis har fått så mye skamros for rollen at jeg må ta den med her. Ellers kan nevnes også Edward Furlong (Terminator 2, 1991) og Ellar Coltrane (Boyhood. Vanskelig å sette på en slik liste ettersom hele filmen er et spesielt prosjekt). Jeg likte også veldig godt River Phoenix (Stand by Me, glimrende, men han var vel 15 år under innspillingen), Jacob Lofland og Tye Sheridan (begge i Mud, men også de 15 under innspilling), Thomas Turgoose (This is England), Drew Barrymore (bl.a. E.T.) og Elijah Wood (The Good Son). 

Her er min liste med TOPP 20….eeeh, det ble visst Topp 21, plassene er litt flytende  –  særlig mellom nr 20 til 10.

21:


Jan Ohlsson (Sverige, f. 1962)

Serie/film: Emil i Lønneberget (Sverige, tre filmer fra 1971-73 og TV-serie 1975)

For alle som vokste opp med Emil i Lønneberget-serien på NRK så har selvsagt Jan Ohlssons som urokråka Emil brent seg fast i minnet. Rollen som Emil hadde han fra han var ca 8 til han var 12 år. I dag er svensken 53 år gammel, jobber innen IT i Uppsala, og har forlatt rampelyset.  Han stiller nemlig vistnok ikke lengre til intervjuer om Emil-rollen. Det kan ganske sikkert diskuteres hvor godt skuespill det var, men rollen var barnerolle-ikonisk og svært populær her til lands.

20:

Conner Chapman (UK)

Film: The Selfish Giant, UK, 2013

19:

Haley Joel Osment (USA)

Film: The Sixth Sense, USA, 1999

18:

Henry Thomas (USA)

Film: E.T. –  USA, 1982

17:

Nicholas Hoult (UK, f. 1989)

Film: Gutter er gutter/About a Boy, UK/USA, 2002

16:

Abigail Breslin (USA)

Film: Little Miss Sunshine, USA, 2006

15:

Ayush Mahesh Khedekar (India)

Film: Slumdog Millionaire, UK, 2008

14:

Zoé Héran (Frankrike)

Film: Tomboy, Frankrike, 2011

13:

Brad Renfro (USA, f. 1982, d. 2008)

Film: Klienten, USA, 1994

12:

Émile Vallée (Canada)

Film: C.R.A.Z.Y., Quebec/Canada, 2005

11:

Jodie Foster (USA, f. 1962)

Film: Taxi Driver (USA, 1976)

Jepp, Jodie Foster var også barnestjerne, og som 13-åring imponerte hun stort i den ganske så kontroversielle rollen sin som 12-årig prostituert.

10:

Natalie Portman (USA, f. 1981)

Film: Leon (Frankrike, 1994)

Portman, som nå er verdensstjerne og Oscar-vinner, debuterte i langfilm i rollen sin i “Leon”, da hun var omlag 12 år gammel. Hun var glimrende i “Leon”, men på min liste blir det 10. plass.

9:

William Jøhnk Nielsen (f. 1997, Danmark)

Film: Hævnen/In a Better World (Danmark, 2010)

Gjorde et sterkt inntrykk i en glimrende film, og fikk fremvist både et bredt følelsesregister og språkkunnskaper.

8:

Harvey Stephens (UK, f. 1970)

Film: The Omen (UK/USA, 1976)

Jeg måtte google for å huske navnet på skuespillerungen som leverte den legendariske rollen som djevelungen Damien, som nok er en av tidenes mest skumle filmunger. Omen ble en såkalt “one-hit-wonder”, som man sier på musikkspråket, for Stephens, som ifølge IMDB senere kun hadde to roller og som i voksen alder har jobbet med børs og eiendom.

7:

Macalauy Culkin (USA, f. 1980)

Film: Alene Hjemme (Home Alone, USA, 1990, og Home Alone 2, USA, 1992 )

Legendarisk barnerolle og et av de aller største barnestjerne-ikon i moderne tid (selv om det er 27 år siden nå). Om enn ikke den vanskeligste rollen kanskje, men du og du for en innsats den da rundt 9-10-11 år gamle Culkin leverte. Og ja, ikke en jul uten at man får med seg minst en av de to Home Alone-filmene.

6 og 5:

James Freedson-Jackson (til høyre) og Hayes Wellford (USA, ukjent f. år, antar de begge er rundt 9-12 år)

Film: Cop Car (USA, 2015)

Det blir delt her mellom Cop Cars to unge stjerner. De to purunge guttene plasseres i en setting man ytterst sjelden før har sett barn, for de er barn som fyller roller som likegodt kunne vært besatt av voksne skuespillere. De imponerte ihvertfall, både med mimikk og fakter. Litt høyt oppe her kanskje, men jeg digget tross alt filmen.

4:

Annika Wedderkopp (Danmark, ukjent f. år, antar rundt 2005-06)

Film: Jagten (Danmark, 2012, Norsk tittel: Jakten)

Den da omlag 6 år gamle Annika Wedderkopp gjorde en sjokkerende sterk rolleprestasjon, i filmen der en mannlig barnehageansatt blir mistenkt for å ha tuklet med noen av barna i barnehagen. Wedderkopp fremstod som 100% ekte, og var også både provoserende (tenk det, en 6 år gammel jente!) og veldig sjarmerende.

3:

Odin Waage (Norge, f. 1995)

Film: Sammen (Norge, 2009)

Listas overraskelse vil nok mange mene, men i min oppfatning leverte, da filmen ble laget, rundt 13 år gamle Odin Waage fra Hamar en blendende og gjennomgående knallsterk innsats i en av mine norske favorittfilmer, som Pål som brått mister moren i en bilulykke.

2:

Danny Lloyd (USA, f. 1973)

Film: The Shining (USA, 1980, Norsk tittel: Ondskapens hotell)

The Shining/Ondskapens hotell ble en one-hit-wonder for Danny Lloyd som i en alder av 6 år spilte den uforglemmelige rollen som guttungen med telepatiske evner, lille Danny Torrance som tilbringer vinteren på et avsides og avskjært høyfjellshotell sammen med mora og den etterhvert meget psykopatiske og morderiske faren Jack, i skrekk-klassikeren The Shining (Ondskapens hotell). Lloyd er den dag i dag 43 år gammel og jobber som lærer.

1:

Jacob Tremblay (Canada, f. 2006)

Film: Room (Irland/Canada/USA, 2015)

Lille Jacob Tremblay (9) gjorde en uforglemmelig innsats og rolle som 5 år gamle Jack, som etter å ha sittet innestengt hele livet endelig opplever verden utenfor det lille rommet han og mora har vært fanget i. For meg er han en soleklar vinner, for prestasjonen hans var enestående. Boller og brus til Jacob!


 

Scope100 – hvilken film havner på kino?

For tiden er filmhjertet opptatt med å være med og velge hva som kommer på kino neste sommer 😉

Filmbloggen er fortsatt oppe og går, selv om aktiviteten her i høst har vært laber. Jeg kjører ihvertfall på videre, og satser på flere innlegg etterhvert. Denne gangen er det Arthaus og et prosjekt som kalles Scope100 jeg vil si noen ord om.

Arthaus er en norsk filmdistributør, som sørger for at det norske publikum får sett kvalitetsfilmer fra Europa – og verden forøvrig, filmer som ellers neppe hadde nådd det norske filmpublikum.

I samarbeid med noe som heter Festival Scope har Arthaus for andre året på rad et prosjekt som heter Scope100, der 100 utvalgte filminteresserte fra hele landet er plukket ut for å se 7-10 utvalgte nye europeiske filmer i perioden november-desember. Etter å ha sett alle filmene skal man så stemme på de.

Filmen med flest poeng totalt hos de 100 utvalgte er av Arthaus garantert ordinær kinodistribusjon på kino i Norge sommeren 2017. På arrangørens nettsider får man sett filmene, og i et lukket forum kan man diskutere det man har sett og prosjektet, som er en ganske så nyvinnende måte å distribuere film på. De 100 utvalgte kan være folk innen filmbransjen, eller som meg som er å regne som en vanlig filminteressert (OK, jeg er vel litt over gjennomsnittet interessert kanskje ;p).

Undertegnede er i år en av de som meldte seg til Arthaus, og ble plukket ut blant de mange søkerne. Weeee! Et spennende og interessant prosjekt, som nå er godt i gang.

Forhåpentligvis vil alle filmene på et senere tidspunkt bli tilgjengelig for filmpublikum også her i Norge på en eller annen filmplattform (lovlig strømming, DVD/Blu-Ray etc), men altså er det kun vinneren som garantert settes opp der film er aller best; på kino.

Scope100-vinneren i fjor var forøvrig den islandske glimrende filmen Småfugler (Prestir/Sparrows), som gikk på kino i Norge i sommer, og som nå er ute bl.a. på DVD. Av andre filmer Arthaus har stått bak som distributør i Norge kan nevnes Sauls sønn, 45 Years, Leviatan, Rust og bein, Fish Tank, La Zona, ja rekken er lang.

Arrangørene bak har ytret et ønske om at man ikke skriver spesifikke anmeldelser og meninger nå om filmene man får tilgang til å se i “det lukkede filmrommet”. Imidlertid er det forøvrig ikke så interessant med anmeldelser av disse filmene på nåværende tidspunkt, da ingen av de vil være tilgjengelig for norsk publikum og leserne på lovlig måte før om enda en god stund. Jeg kan derimot avsløre at det er 7 utvalgte filmer som vi 100 filmfrelste i “Scope100” har fått tilgang til å se, og at de kommer fra land som Tyskland, Storbritannia, Hellas, Italia, Frankrike/Belgia og Portugal. Filmene er og vist på ulike filmfestivaler i Europa iår.

Titlene er ikke hemmelige, så vil du sjekke ut fakta om filmene er det bare å slå seg løs på søkemotorene. De 7 filmene, hvorav en havner på norsk kino vår/sommer/høst 2017 er disse (med internasjonale filmtitler):

PORTO (Portugal – eng/por/fr tale)

– Jake og Mati er to tilflyttere i Porto, som en gang opplevde et kort men intenst forhold. Hva skjedde egentlig?

INDIVISIBLE (Italia, “Indivisibili” – italiensk tale)

– To siamesiske tvillinger, to jenter på 17, forsørger hele familien med sine sangopptredener. Alt er bra inntil en lege en dag sier at det er en mulighet for å skille de.

REMAINDER (UK/Tyskl. – engelsk tale)

– En ung engelskmann får en stor forsikringssum  utbetalt etter en ulykke. Pengene bruker han på å rekonstruere sitt tidligere liv ned til minste detalj, i et håp om å få hukommelsen tilbake.

24 WEEKS  (Tyskland, “24 Wochen” – tysk tale)

– Cabaretkomikeren Astrid er seks måned på vei i graviditeten da hun får vite at det er noe alvorlig galt med barnet. Hun og mannen får liten tid til å ta et vanskelig valg med enorme konsekvenser.

BADEN BADEN (Belgia/Frankrike – eng/tysk/fr tale)

– Etter en mislykket jobb i Belgia drar Ana, en jente midt i tyveårene, tilbake til hjembyen Strasbourg hvor hun finner både kjærlighet og sorg.

AFTER LOVE (Frankrike/Belgia, “L`Èconomie du couple” – fransk tale)

– Et par med to barn skal skilles etter 15 års ekteskap. De må jobbe seg gjennom det pinefulle og komplekse drama et samlivsbrudd kan være.

SUNTAN (Hellas/Tyskland – eng/gresk tale)

– En middelaldrende gresk lege blir betatt av en ung kvinnelig turist etter å ha hjulpet henne på en ferieøy. Når han inviteres med på klubb sammen med vennene hennes kan alt skje.

Anmeldelser av flere av disse filmene vil vel antagelig dukke opp her på filmhjerte.blogg.no når de med tid og stunder blir tilgjengelig for publikum. Men jeg våger meg allerede til å si at her er det flere gode filmer. I skrivende stund har jeg sett fem av de syv, og noen av de bør absolutt nå også publikum i Norge, særlig en av filmene.

Hvilken film håper du kommer på norsk kino? Har du sett noen av disse filmene allerede? Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet her på siden, eller på filmhjerte sin facebook-side 🙂