Oscar 2025: Anora og Sean Bakers festaften

For en festaften det ble for regissør Sean Baker og hans “Anora”, som tok med seg hele 5 Oscar-priser og ble årets store vinner av årets Oscar-utdeling.

Selv fikk Sean Baker hele tre Oscarpriser alene, for beste originale manus, beste klipp og som beste regissør, før han altså også fikk den for beste film. I tillegg vant “Anora” for beste kvinnelige hovedrolle som ganske overraskende gikk til Mikey Madison. Dermed ble Demi Moore noe skuffende snytt for Oscarprisen mange trudde hun skulle få for “The Substance”. Men en søt og sympatisk Madison kunne ihvertfall tydelig overrasket entre scenen for å motta prisen.

Sean Baker som tidligere har gitt oss herlige “The Florida Project” og “Red Rocket” trodde vel nesten knapt det han opplevde da han gang på gang fikk entre scenen for å hente Oscarstatuetter på løpende bånd. Baker er både svært sympatisk og en alldeles glimrende regissør, så gratulasjoner i massevis til han og filmen.

Nattens største skuffelse for min del var at det ikke ble Oscar til Timotée Chalamet for beste mannlige hovedrolle. Når han så ikke fikk den var ivertfall en svært sympatisk og rørt Adrien Brody fra “The Brutalist” den nest mest verdige vinneren etter en glimrende prestasjon i “The Brutalist”. Brody får også “prisen” for den lengste takketalen, og ba bare likegodt produsentene stoppe musikken som skulle avrunde hans tid på scenen. Særlig spennende tale var det ikke, men han manet om samhold og fred, som selvsagt er beundringsverdig.

Showets mest følelsesladede takketale var det nok fantastiske Zoe Saldaña som stod for da hun mottok prisen for beste kvinnelige birolle for “Emilia Pérez”. En sterkt følelsesfull Zoe startet med å rope “mamma”, mens snørra og tårene rant! Ihvertfall en hundre prosent fortjent vinner.

At “Emilia Pérez” fikk to Oscar syns jeg er veldig hyggelig, for det er en både morsom, spennende og veldig annerledes film. Svært hyggelig også at “The Brutalist” fikk tre av de store prisene. Jeg har faktisk ikke fått sett “Anora”, men jeg er overbevist etter alt jeg har lest og hørt om filmen at jeg sikkert vil komme til å like den, og med Baker bak kamera vet jeg at det lukter kvalitet.

Den beste mannlige birollen var det som ventet Kieran Culkin fra “A Real Pain” som fikk prisen for. Hvem hadde vel trodd at Fuller fra “Alene Hjemme” skulle få en Oscar 😉

Anora ble som nevnt den store Oscar-vinneren med 5 Oscarpriser. Nærmest kom “The Brutalist” med 3 (Beste mannlige hovedrolle, foto(Kinematografi) og originalmusikk, så den fikk tre store priser), mens det ble 2 priser til “Emilia Pérez” (kvinnelige birolle og beste originale sang), og “Dune: Part Two” og “Wicked”.

Den norskproduserte norsk-palestinske dokumentaren “No Other Land” om Palestinakonflikten fikk litt overraskende (?) Oscar-prisen for beste dokumentarfilm. Historiske vinnere ble det også, da Brasil og Latvia fikk Oscar for første gang i historien, med “I`m Still Here” (beste internasjonale film / Brasil) og “Flow” (beste animasjonsfilm / Latvia). For første gang i historien vant også en farget/svart mann prisen for beste kostyme, som gikk til Paul Tazewell for “Wicked”.

Her er listen over antall Oscar hver film vant (ikke inkludert kortfilmene):
5: Anora
3: The Brutalist
2: Wicked, Emilia Perez, Dune: Part Two
1: A Real Pain, Flow, Conclave, The Substance, No Other Land, I`m Still Here

0: A Complete Unknown – Bob Dylan-hyllesten måtte altså gå tomhendt hjem til tross for mange nominasjoner. Selvsagt skuffende, men det er jo en ære å bli nominert, sies det…

Se alle vinnerene her, med bilder av vinnerne på scenen

Oscar-showet gikk ellers veldig pent og pyntelig for seg, med lite som kan kalles kontroversielt fra scenen. Ei heller var det mye av politiske stikk, selv om noen nevnte at vi lever i en gal verden, og lignende. Riktignok kom det sterk og direkte kritikk mot USAs utenrikspolitikk fra “No Other Land”-vinnerne.

Daryl Hannah høstet applaus da hun entret scenen for å dele ut pris og startet med å si “Slave Ukraina”. Kveldens Oscar-vert, talkshow-verten og komikeren Conan O `Brien, stod for showets verbale høydepunkt da han fikk sendt et velfortjent stikk til Trump da han kom med en kommentar om at “Anora” – som handler om en sexarbeider som til store protester gifter seg med en russisk rikmannssønn – gjorde det så sterkt. – “Anora har en god kveld. Det er flott. To seiere allerede. Jeg antar at amerikanerne er begeistret for å endelig se noen stå opp mot en mektig russer”, sa  O`Brien med en dønn seriøs mine fra scenen til stor applaus fra salen. Herlig, Conan, da flirte jeg ihvertfall godt!

Det var selvsagt filmstjerner på rekke og rad på scenen, ikke bare for å motta priser, men også for å dele de ut. Rekken var nesten endeløs og dette er bare et knippe av de; Robert Downey Jr, Andrew Garfield, en veldig sliten eller bare gammel (?) Goldie Hawn, Daryl Hannah, Ben Stiller (morsomste opptreden da han stod nedsenket i gulvet), Morgan Freeman (minnetale for nylig avdøde og legendariske Gene Hackman), Oprah Winfrey og Whoppi Goldberg (ikke prisutdelere), Penelope Cruz, Emma Stone, Quentin Tarantino, Samuel L. Jackson, og kanskje den største prisutdeleroverraskelsen, Mick Jagger, som selvsagt delte ut Oscar for beste sang.

Rop ut i kommentarfeltet om du har noe å melde om årets Oscar-show! Snaiks.

Oscar-natt – med vinnertips

Natt til mandag norsk tid deles årets Oscar-priser ut!

Skrevet av: Lars Jørgen Grønli / Filmhjerte.blogg.no

Undertegnede gleder seg selvsagt til å følge nattens show, om enn i en langt mer edruelig eufori enn tidligere. I denne Oscar-posten skriver Filmhjerte litt om synspunkter på noen av kategoriene.

Atter en gang er det klart for glitter og glans, fjas og utdeling av Oscar-statuetter for filmåret som er lagt bak oss. Oscar 2025 finner altså sted i natt norsk tid, natt til mandag, med start ca klokka 01:00.

I år har ikke Filmhjerte tippet alle Oscar-vinnerene, men kun de største kategoriene, av flere årsaker. Den mest åpenbare er at undertegnede har sett for få av de nominerte filmene, men heller ikke har giddet å sette meg så nøye inn i Oscarracet i år.

Fascinasjonen min for deler av folket over dammen har forøvrig falmet sterkt, men det er fortsatt gledelig at filmindustrien i betydelig grad bidrar til å lage viktige historier og sette søkelyset på temaer, stiler og holdninger som ikke er særlig populært i visse kretser. Eller bare lager knakende gode og underholdende filmer!

Film fra USA vil nemlig alltid være noe jeg verdsetter høyt, Oscar er underholdning og i så måte noe en filmfrelst må ha med seg.

Vel. Av de 10 nominerte som beste film har jeg kun sett fire: “The Brutalist”, “A Complete Unknown”,  “Emilia Pérez”, og “Nickel Boys”. Sistnevnte var for min del bortkastet tid. “Emilia Pérez” er en snål film, men faktisk morsom og underholdende med en helt ny vri på musikalsjangeren. De to vinner uansett definitivt ikke.

“The Brutalist”, som tok Golden Globe-prisen for beste film, og Bob Dylan-biografidramaet “A Complete Unknown” likte jeg veldig godt.

Jeg digget Timothée Chalamet som musikkikonet Bob Dylan! Chalamet var faktisk fantastisk, og sang som en Gud, så jeg håper absolutt Timothée Chalamet drar hjem med en Oscar for beste mannlige hovedrolle. Jeg er jo Timothée-fan, så Oscar til Chalamet er nattens store håp for min del. Biografiske musikkfilmer vinner særdeles sjelden beste film, men stiller sterkere på skuespillerprisene.

Filmen som mange tror kan komme til å vinne beste film er “Anora”. Filmen som NRKs filmpolitiet kalte en “skarp og sexy sjarmbombe” – om sexarbeidere og russiske oligark-arvinger – er en film som få har sett. Den er litt “ukjent” selv om den har dratt inn flere store priser, men den har fått svært gode anmeldelser og er en film jeg skal se. Den ligger trolig godt an i vinnerløypa i natt sies det av ekspertene. At Sean Baker har regien på den er noe som ihvertfall lokker for min del.

Filmhjerte har som sagt ikke et fullt Oscartips-skjema i år, men jeg tipper vinnerne i de største kategoriene; beste film, de fire skuespillerprisene, regissør og internasjonale film, pluss litt til.

BESTE FILM: ANORA

Håper på “A Complete Unknown” eller “The Brutalist”, men har ikke noe særlig imot “Anora” som vinner. Det jeg har lest om filmen virker veldig bra. Som sagt vinner neppe en musikkbiografisk for beste film, og selv om “The Brutalist” er et storslått epos vil man kanskje ha en mer sprudlende film som vinner i år?

Øvrige nominerte: “Conclave” (kan den sjokkvinne?), “Wicked”, “Emilia Pérez”, “I’m Still Here”, “The Substance”, “Nickel Boys” og “Dune: Part Two”.

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE: TIMOTHÉE CHALAMET (“A Complete Unknown”)

Håper inderlig Chalamet vinner, men Adrien Brody fra “The Brutalist” kan fort vinne – og han var også strålende. Brody fikk Golden Globe-prisen, i konkurranse med Chalamet.

Skulle Sebastian Stan vinne hiver jeg TV’en ut vinduet 😉 Ikke fordi jeg ikke liker han, men pga fyren han spiller i “The Apprentice” 😉 Ralph Fiennes (“Conclave”) og Colman Domingo (“Sing Sing”) kan hygge seg med nominasjonen, men de er levnet minimal sjanse.

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE: DEMI MOORE (“The Substance”)

Har kun sett “Emilia Pérez” av de fem filmene, men Karla Sofía Gascon har null vinnersjanse. De tre andre nominerte kjenner jeg for dårlig til, men herregud, Demi Moore som vinner vil jeg juble for! Hvem kan glemme Demi i “Ghost”, “G.I. Jane”, og “A Few Good Men” fra 1990-tallet. Hun er klar favoritt til Oscarstatuetten. Nattens andre store håp.

De øvrige tre nominerte er Fernanda Torres (“I’m Still Here”), Mikey Madison (“Anora”) og Cynthia Erivo (“Wicked”).

BESTE MANNLIGE BIROLLE: KIERAN CULKIN (“A Real Pain”)

Culkin har allerede vunnet en rekke priser for “A Real Pain” og tar trolig Oscaren. Men personlig håper jeg på Edward Norton som var strålende i “A Complete Unknown”, eller Guy Pearce fra “The Brutalist”, men han var kanskje litt for ensformig i den rollen.

Yura Borisov (“Anora”), som jeg har nær null kjennskap til, seiler opp som en utfordrer. Jeg har lenge hatt tenkt å se “Sovekupé nr 6” fra 2021 som han spiller i, men har ikke kommet så langt ennå. Den siste nominerte her er Jeremy Strong (“The Apprentice”).

BESTE KVINNELIGE BIROLLE: ZOE SALDAÑA (“Emilia Pérez”)

Gjør en flott og herlig figur i “Emilia Pérez” og vil være fortjent vinner. Trolig sterk konkurranse fra Ariana Grande (“Wicked”), som først og fremst er sanger og låtskriver, populær sådan.

Men, om ikke hashtaggen om oscarsowhite skal blomstre igjen har kanskje mange av Oscarstemmegiverne lagt sin stemne på latinamerikanske Zoe istedet? Ellers var jo både Felicity Jones og Monica Barbaro svært gode i henholdsvis “The Brutalist” og “A Complete Unknown”, men trolig ikke minneverdig nok for å dra masse stemmer.

Jeg håper på Zoe, men ingen av de andre fire vil opprøre meg som vinner. Ja, la oss heller ikke glemme den femte nominerte, den svenskitalienske veteranen Isabella Rosselini (“Conclave”), datter av legendariske Ingrid Bergman.

BESTE REGISSØR: BRADY CORBET (“The Brutalist”)

Vanskelig å spå, for om “Anora” blir beste film er Sean Baker en het kandidat her, men det slår meg som en mer monumental prestasjon å orkestrere en film som “The Brutalist” enn den lettere i stilen type film som “Anora” vel er?

Uansett, en av de to vinner nok. De tre øvrige er også tre sterke navn. Jacques Audiard (“Emilia Pérez”) og James Mangold (“A Complete Unknown”) har begge levert klassebidrag, og i år finner vi noe så sjeldent som en kvinnelig regissør blant de nominerte! Attpåtil en fransk kvinne. Coralie Fargeat, som i 2017 serverte den spinnville hevnorgien “Revenge” (som jeg digger), er nominert for skrekk/sci-fi-filmen “The Substance”, som også er en jeg har på lista over filmer å se.

BESTE INTERNASJONALE FILM: EMILIA PÉREZ (Jacques Audiard, Frankrike)

Blir nok veldig tett mellom “Emilia Pérez” og Brasils bidrag “I’m Still Here”. Pga kontroversene rundt “Emilia Pérez”-stjernen Karla Sofía Gascón sine skandaløse innlegg på sosiale medier, samt en del generell kritikk mot filmens fremstilling både av meksikanere og transer er det nokså usikkert om “Emilia Pérez” likevel har begeistret nok Oscarvelgere.

“Flow” fra Latvia og “The Seed of the Sacred Fig” fra Tyskland har også fått mye ros. Våre danske venner krysser fingrene for “The Girl With the Needle”, men den er nok uten vinnersjanse i dette selskapet.

NORSKE OSCAR-HÅP

Norske filmentusiasters Oscarhåp er selvsagt Mona Fastvold (sammen med Brady Corbet) i originalmanus-kategorien for “The Brutalist”, men de to er ikke vinnerfavoritter der sies det. Enten Sean Baker eller Coralie Fargeat er trolig vinneren her. Og det er helt greit, men hyggelig om “The Brutalist” tar den også. Jeg spår Baker.

Et norskprodusert bidrag finner vi i beste dokumentarfilm-klassen hvor vi har den norsk-palestinske “No Other Land”. Dokumentaren har kanskje en liten vinnersjanse, men den konkurrerer mot “Porcelain War”, som gir et bilde av livet i Ukraina etter russernes invasjon, og når neppe opp. Vanligvis ville jeg håpet på norsk heder og ære, men “Porcelain War” er klar favoritt, og bør vinne. Slava Ukraini!

HER SER DU OSCAR 2025

I Norge kan du se Oscar-utdelingen på TV2 Danmark via f.eks. Riks-TV og andre leverandører, eller hos Disney + som også viser direkte. På danske TV2 starter sendingen allerede klokka 22 i kveld, med studio, rød løper og mye mer. Selve Oscarshowet med prisutdeling starter 01:00, og overføringen hos Disney + starter også da.

♥ O S C A R N A T T ♥

Kommentarfeltet er åpent for Oscar-meninger 😉

Eller for å si det sånn;

Feel free to share your Oscar opinions in the comments, regardless of whether your opinion is brutal(ist), wicked, has a lot or little substance, whether you’re a real pain or a complete unknown, it doesn’t matter, and maybe I’ll write an answer, because I’m still here 😉
Sorry for de tørre ordspillene da 😆 vi preikes!