Elven – episode 5

ELVEN på TV 3 og Viafree renner videre under isen.

Og med en ny episode av kanalens krim fra Troms kommer nye synspunkter rundt den lokale storsatsingen fra fylket mitt 😉

Episode 5 som ble sluppet 6. april holder seg på nivå med den foregående, episode 4, som var et markant løft fra de tre første episodene som bare var et sammensurium preget av elendig skuespill, pinlig dialog og et manus med flere brister enn ei isbelagt elv i vårløsning.

Når nå manus har tatt seg noe opp de siste episodene har man også sluppet unna det aller mest pinlige av svak dialog. Noe som faktisk også har gjort seg utslagsgivende i at skuespillerprestasjonene har løftet seg litt. Merk at jeg sier litt. Her er nemlig ennå mye grums i vannet. Politisjefen (Erik Smith-Meyer) er fortsatt en ganske hul karakter, med ditto dårlig spill, men han har heldigvis fått løftet seg noen hakk de to siste episodene. Det rokker likevel ikke ved at han ennå er noe av det svakeste jeg har sett i en norsk dramaproduksjon. Sørgelig svak er også Anne Magga Wigelius (rollen som Grace) med sitt stive blikk, tale og spill generelt, og han andre snuten på lensmannskontoret (Stein Bjørn).

Heller ikke en rutinert kar som Stig Henrik Hoff (pubeieren) trekker opp foreløpig (han er dog ikke dårlig heller). Det er altså fortsatt generelt mye variable skuespillerprestasjoner, for jeg kunne nevnt flere. Thomas Hayes har vi forresten ikke sett snurten av de siste to episodene. Har han dratt på perm eller? Kanskje han er stoppet i en bomring som lyste “morder” mot han? hahaha.

De som derimot klarer seg bra er Dennis Storhøi (Dahl fra Kripos), Hanne Mathiesen Haga (studenten Elise) og Espen Reboli Bjerke (Lønnhøiden), og innimellom Roger Hilleren (brigadesjefen Sundby) og Ingrid S. Raustøl (“sersjant” Mia Holt) som har fått litt mere skinn på beina.

I de to siste par episodene har vi også fått se en del med den nye rollekarakteren Elise, som har begynt å grave i den gamle flystyrten, som nevnt i innlegget om episode 4. Det er på pluss-siden.

Forresten, Svein Harry Schöttker Hauge har vel etterhvert blitt grei, i rollen som prest, predikant, forkynner, eller hva det nå er han skal være, som har gitt husly til en sørgende Grace. Litt omsorg for andre skader neppe serien nei.

I den nye episoden får politimannen Lønnhøiden omsider svar på noen spørsmål, som han presser ut av den vaklende politisjefen som prøver å stikke med halen mellom beina til Spanias solkyst. Flystyrten som tok livet av Lønnhøidens foreldre for mange år siden var ingen ulykke, men en etterretningsoperasjon i sivil flytrafikk som gikk galt under “den kalde krigen”, forteller han. Jo, ja, det er vel troverdig nok som plott kanskje. Flyet skal etter sigende ha svingt innom russisk grense for å fotografere, men hva? Og er hendelsene med den lille jenta Silja som døde i første episode knyttet opp mot alt dette? Hva skjuler forsvaret? Som sagt, plottet virker vel muligens troverdig nok, men likevel diffust foreløpig, men man må og ta i betraktning at seriens plott angivelig bygger på at den såkalt kalde krigen fortsatt foregår i det skjulte i nord. Hittil har dog ikke serieskaperne gjort seg særlig flid i å støtte opp om og bygge opp en troverdighet rundt akkurat det.

Like følelseskaldt er det som før. Lønnhøiden så ikke ut til å ta det så alt for tungt at onkel ex Forsvarshelt hang og dinglet med føttene ned fra taket. Lensmannen (Smith-Meyer) kostet imidlertid på seg et faen og et tungt sukk da han så sin gamle venn dau. Jeg blir forresten ikke akkurat sjokka om lensmannen selv ender opp i elva eller møter sin skjebne på annet vis i løpet av serien. Han er jo så trist allerede at det virker som han bare venter på at mannen med ljåen skal ringe på med mindre han rekker flyet sitt ut av landet…

Med politisjefen som nå har kommet med avsløringer, og som hevder han vet like lite som Lønnhøiden (hahaha), så er det iallefall Sundby i Forsvaret som nå tegnes som den store skurken som trekker i alle tråder, kanskje sammen med Kripos-fyren. Og hvem vet hva denne Grace og han skjeggisen på puben egentlig har slags forhistorie? Det er jo et eller annet med de også.

Jeg vet forresten ikke så mye om hvordan politiutrykninger og forsvarsoppdrag på norsk jord foregår, men er det plausibelt at en ensom svale på kontoret sitt i Indre Troms har tilgang til spesialtrente soldater som han kan beordre ut med skarpladde våpen etter eget forgodtbefinnende når ting foregår i sivilt område? Eller som er den som tilkalles når det kimer i telefonen på lensmannskontoret? For all del, arrester meg gjerne hvis det er slik at dette faktisk er reellt, dvs at det kunne skjedd slik i virkeligheten.

Elven renner videre altså og har blitt litt bedre, men som vi ser på de fine oversiktsbildene over et Indre Troms antrukket i en pent strøket vinterdrakt er det nok fortsatt ei stund til isen smelter og løsningen kommer rekende i land.

* Episode 1-5 kan sees gratis på viafree.no

Les også bloggpostene om de fire første episodene:

Episode 4
Episode 3
Episode 1 og 2

#elven #TV3 #TV #krimserier

Lik og følg Filmhjerte.blogg.no på Facebook for oppdateringer om nye bloggposter. Kom gjerne med kommentarer enten i kommentarfeltet, eller på Facebook-siden.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg