Filmhjertes julekalender – Luke 17 – Juleklassikeren

Så tenner vi tre lys i kveld… Det er tredje søndag i advent og bare ei uke til jul. I dagens luke skjuler seg en udødelig juleklassiker fra sort-hvitt-æraens tid.

Etter manges mening blir det ikke jul uten denne filmen, og mange holder den som den mest elskede julefilmen gjennom tidene. Det er en varm film som blander drama, søtladen romanse, dramakomikk og eventyr/fantasy. Regien stod legenden Frank Capra for, og rollelista krydret han med  storheter og filmikoner som James Stewart og Donna Reed. Filmen er fra det herrens år 1946, men sine 71 år til tross lever den fortsatt videre som stadig aktuell.

En engel sendes fra himmelen til jorden for å hjelpe en frustrert og livslei forretningsmann gjennom å vise han hvordan livet hadde vært vist han ikke hadde eksistert.

Handlingen utspilles i den fiktive byen Bedford Falls like etter 2. verdenskrig og har James Stewart i rollen som George Bailey, en mann som tiltrekker sin skytsengels oppmerksomhet da han har tenkt å begå selvmord på julaften. Gjennom tilbakeblikk på George sitt liv blir vi kjent med alle menneskene som har blitt berørt av George, og den betydningen han har hatt for samfunnet rundt seg.

Filmen har skyhøye 8,6/10 stjerner på IMDB basert på over 312 000 stemmer, og er en av de filmene som holdes udødelige her til lands (og mange andre steder) blant annet gjennom årlige kinovisninger på utvalgte cinemateker i tida før jul.

Du har sikkert avslørt for lenge siden at i dagens luke befinner seg:

IT`S A WONDERFUL LIFE

Cinemateket.no skriver følgende om filmen:

Det store publikum syntes filmen var deprimerende da den hadde premiere julen 1946, og den ble ingen suksess. Ved en administrativ glipp ble ikke rettighetene til filmen fornyet da disse løp ut på 70-tallet, og den ble offentlig eiendom ? noe tv-stasjoner i USA benytter seg flittig av. For filmen har det betydd økt interesse og klassikerstatus. Nå regnes den som den kanskje største juleklassikeren av dem alle: en optimistisk hyllest til livet, vennskapet og kjærligheten.

PS: I Oslo vises It`s a Wondeful Life på Cinemateket tre ganger før jul. På Tancred i dag 17. desember, og 21. desember, og på Lillebil 22. desember.

VIL DU SE IT`S A WONDERFUL LIFE PÅ NETT, GRATIS OG LOVLIG, SÅ KAN DU DET HOS VIMEO (uten teksting)

#filmhjerte #julekalender #julefilm #filmtips #film #ItsAWondefulLife

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg