Skam – S4, Uke 10 – The End

SKAM avsluttet med stil lørdag.

Så er det over. Lørdag kveld rullet norsk TV-histories største nettsuksess de gule gardinene ned for siste gang. Skam er historie.

ALLE FOTO: NRK / skam.p3.no

Fredag kveld møtte alle Skam-skuespillerne pressen samlet for aller første gang, og fikk for aller første gang lov til å snakke om Skam-rollene. Seansen som gikk direkte på nrk.no og fortsatt ligger på statskanalens sider var fint å få med seg, og levner ikke noen tvil nå om at Skam-eventyret er slutt. Men det visste man jo, selv om man har drømt om et comeback. Flere av skuespillerne uttrykte iallefall at de syns det er vemodig at det nå er over. Og det er det. Vemodig. Trist. Og synd.

Men fy fy faen for en suksess Skam har vært, og for noen øyeblikk og musikk Skam har gitt til seriens fans.

Før jeg går gjennom inntrykkene av de to siste Skam-dagene skal jeg sende en diger takk til alle de som har vært med på å lage Skam. Først og fremst de fantastiske unge skuespillerne som gjennom fire sesonger har løftet norsk drama, norsk språk, og en rekke ømfintlige og tabubelagte temaer opp og frem i lyset, mot uante høyder, og selvsagt Skam-skaperen her self, Julie “Guru” Andem.

For Skam har vært utrolig. Ja, det er faktisk helt utrolig hvordan en ungdomsserie i utgangspunktet rettet mot aldersgruppen ca 14 til 17-18 år har kunnet engasjere så mange i både inn og utland, også langt utenfor aldersgruppa. Gjenkjennelsesfaktoren, og nettopp det at så viktige temaer har blitt belyst har vært en av suksessformlene for Skam.

Selv er jeg visst voksen, jaja, alder er bare tall, så voksen blir jeg vel aldri (haha), men ihvertfall har Skam virkelig fascinert meg stort. Jeg har digget Skam, blitt hekta, selv om jeg desverre, og det er en skam, kom sent inn i Skam-fansriket. Jeg elsker jo egentlig ungdomsserier og ungdomstematikk i filmer og serier, men av en eller annen dustete grunn fikk jeg ikke opp øynene skikkelig for Skam før sesong 3 var over, selv om jeg jo tidlig i sesong 2 leste i avisene store ord om serien, så utsatte jeg å begynne å se på.

Desverre fikk jeg aldri fulgt sesong 3, eller 2 og 1, dag for dag i “sanntid”, for det hadde virkelig vært en opplevelse. Iallefall bedre sent enn aldri, for i løpet av noen få dager før jul i fjor “bing-watcha” jeg alle tre sesongene, også ved å se klipp for klipp og ved å kronologisk gå gjennom alt av ekstramateriale som chatlogger, instabilder, osv, mellom klippene, etter å ha blitt overbevist om at dette måtte sees. Man er bra gæ`ern.

At sesong 3 er favorittsesongen min har jeg aldri lagt skjul på, men faktum er at jeg falt pladask for Skam fra første stund i sesong 1, men S3 ass, den satt som ei kule. Ihvertfall har det derfor, siden jeg aldri fikk fulgt S1-3 dag for dag, vært utrolig morsomt, spennende og til tider utfordrende, å følge sesong 4 dag for dag gjennom 10 uker. Utfordrende, fordi Skam har kvernet rundt i hu`et mitt hver dag, stadig på søk etter nytt materiale, med tanker om “hva skjer nå, går det bra?” osv… Ja faktisk har jo den prosessen pågått siden desember i fjor da jeg starta å se på. Det var umulig å ikke se en episode til, et klipp til, litt til nå før jeg slår av, enda litt mere…. Det er bra sjukt at man blir så opphengt i en fiktiv dramaserie. Men slik er det jo med særlig serier.  Man lever seg inn i historiene og karakterenes liv.

Og jeg i likhet med antagelig et syvsifret antall Skam-seere verden over (!) har blitt utrolig glad i disse rollekarakterene og Skam-universet. Spesielt Isak. Han kommer jeg til å savne jævlig mye ass. Og Vilde og Chris(tina) seff. Og Even såklart. Magnus. Sana. Eskild. Jonas. Noora. Eva. Linn. Yousef. Elias. Ja litt alle de andre også.

Det er trist at det nå er over, men man får vel trøste seg med alt Skam har gitt og lært bort, og bydd på av sterke inntrykk, rørende øyeblikk, visdom og ikke minst ren underholdning.

Toleranse for eksempel. At alle er like mye verdt . Åpenhet og følelser. Aksept. Respekt. Vennskap. Og en hel masse annet. Vel, ikke alltid like lett å etterleve alt det, selv om man prøver,men det er jo jækla gode punkter da. Sanas sesong har av mange blitt kritisert som dårlig, men der er jeg helt uenig. Jeg syns sesong 4 har vært veldig god. Den har lært oss mye. Om islam. Om muslimer i Norge. Om mobbing. Om hets. Om vennskap. Tilgivelse. Ja jeg har til og med blitt fascinert av scenene der Sana ber og snakker om tro, og det er jaggu ikke verst, for som Isak sa det så stilfult en gang i fjor; “jeg tror på naturvitenskap, evolusjonsteorien, og ikke en dritt bortsett fra det”…

Takk, Skam, for alt det dere gav oss.

I uka som har gått siden forrige TV-episode ble sendt har Skam hver dag på følelsesvarmt vis takket av rollefigurene gjennom at Vilde, P-Chris, Jonas, Chris, Even, William og Eskild & Linn, har hatt hver sin dag i litt fokus, som også har gitt oss et siste møte med Isak, Eva, Magnus, Mahdi, Dr. Skrulle og Noora, mens Yousef sa takk for seg allerede forrige fredag da han dro til Tyrkia dagen etter.

Eller helt siste gang vi fikk se de fleste var det jo ikke. Nesten alle var jo på lørdagens eid-fest hos Sana.

Her er ihvertfall Filmhjertes betraktninger av de to siste Skam-dagene, som vanlig med noen små forsøk på humor 😉

FREDAG

ESKILD & LINN

Igjen. Bare å bli rørt. For siste gang tar vi turen innom det som har blitt omtalt som Kollektivet, der Eskild og Linn deler det meste unntatt kroppsvæsker, og der Noora også bor fortsatt, og som vi husker var Isaks hjem i S3.


– Og så møtte jeg en mann nede i butikken på Grønland da jeg kjøpte festdrakten, han viste meg inn i prøverommet, og vet du hva, han hadde en sååååå stor… 😉 Foto: NRK
 

Herrefred som tankene går til alt vi har fått være med på i det kollektivet. Det var på kollektivet på Isaks (Før og nå igjen Nooras) rom at Isak og Even hadde “minutt for minutt”-greia, det var der de lå og drømte om å bare ligge der i evighet. Det var på kjøkkenet der at Isak sa “du er mannen i mitt liv”. Det var på rommet sitt at Isak hadde et par av sine tyngste stunder, og det var der han lå da sms`en fra mamma kom. Det var på kollektivet Noora sov så søtt mens William skrev 17.mai-artikkelen hennes til Aftenposten som hun stressa så fælt med. Det var på kollektivet Isak lå på madrass i kjelleren i S2 (off screen skjedde det, men vi vet jo at det var han som bodde der) fordi Eskild lot han være der for å hjelpe han siden han antagelig hadde trøbbel med foreldrene som kranglet. Det var i kollektivet Vilde kom til Noora med potetene sine og ramset opp samme setningene som Noora sa til Vilde i S1 om poteter og næring. Alle festene som har vært der. Savn. Tenk å få en spin-off som heter Kollektivet da, slik som mange fans har fantasert om, og som ble nevnt på fredag da Skam-stjernene møtte pressen. Hvor Skam-universet kunne leve videre på et vis, med gjesteopptredener av sentrale Skam-roller 😉

Vel. Linn er deprimert når hun står foran Eskild denne fredagen, iført eid-sjalet Eskild har skaffet henne. Hun vil helst gå på Sanas eid-party iført den blå sommerkjolen sin, men Eskild syns ikke det er noe god idè, det er eid, – muslimenes høytid, det er ikke noe hore og pimp-fest, sier ordmesteren. Trivelig type hva? – Det er jo som om Sana skulle dukket  opp i joggebukse hjemme hos deg på julaften…hæh, trur u morra di Mette hadde blitt glad da eller…. hu hadde ikke det, blitt sinna, sier Eskild slik bare Eskild kan.

De to der er kroniske 😀


Søster Linn synger ut. Foto: NRK
 

Eskild er ikke bare slem, han sier at Linn er skikkelig dritfin i drakten han har funnet. Linn er fortsatt deppa, og lurer på om Eskild tror Noora kommer til å flytte fra de. Det er det som har plaget Linn den siste tida. Selvsagt.

Og ja, det tror han nok, for Noora er jo sammen med William minner han om. Men han påpeker at de skal støtte Noora uansett hva hun gjør, selv om de ikke liker William så godt, at de er glad i henne og hun i dem selv om hun ikke alltid viser det, og Eskild sier han tror at Noora vil at han og Linn skal ha det bra. Dessuten trenger ikke Linn være lei seg.

– Vi kommer til å ha det bra, og vet du hvorfor? Fordi vi har hverandre….og jeg skal passe på deg……………..og dueh skal passe på meg.


Mye klemmer den siste uka, seff skal Eskild og Linn også ha en. Foto: NRK

 


– Oss to mot verden. Foto: NRK

 

– Det er deg og meg mot verden, trøster eskild. Og Linn blir litt lettere til sinns. – Oss to mot verden, gjentar Linn litt mindre mutt enn ellers, mens Eskild selv blir skikkelig rørt av sine egne ord. Ja, det var faktisk det, fine rørende ord. Eskild er en bra fyr.

For de to kommer nok alltid til å være venner og støttespillere, selv om Eskild nok går Linn litt på nervene 😉

De har alltid hverandre, ihvertfall så lenge de kan kose seg med Pepsi Max og TV 😉

Anyways… En fin, søtladen, vakkertrist og verdig slutt på kollektivet i Skam.

LØRDAG

KJÆRE SANA


Foto: NRK
 

Verdig ble så til de grader også Skams finale. Emosjonell til tusen og vemodig, men også enormt rørende og nydelig. Det ble seint lørdag kveld før SKAM-eventyret var ved veis ende, med Sanas store eid-feiring hjemme i hagen, der alle var samlet. Lørdagen ble før den tid fylt på med instagram-bilder, som bare understreket at det blir et savn å ikke ha mere Skam.

Avslutningsklippet på 18 minutter var et eldoradisk paradis, med venner, kjærester og en kraft større enn noe, sies det; kjærligheten. Det var iallefall bare ren nytelse, samtidig som det mens sekundene og minuttene tikket unna var veldig vemodig.

Rolige oversiktsbilder av en Oslo-himmel med rosaskjær gir oss varselet, vi skal til himmels, før vi akkompagnert av pianotoner tas ned på jorda, hvor freden har senket seg over Skam-familien vår.

Det fråtses i god mat, det er midtsommer, og alle er samlet i bakgårdshagen hos Sana.


Eid Mubarak…  Eskild bringer gaver… Foto: NRK

 

Finalens aller sterkeste øyeblikk var det Chris (Christina) og Vilde som stod for, da en tårevåt Chris gjorde Vilde så glad som jeg sjelden har sett henne, da Chris sa til Vilde at hun kan snakke med vanskelige ting med henne, før Vilde erklærer for Chris at hun er den aller beste vennen hennes, siden hun alltid får Vilde til å le uansett hvor dårlig dag Vilde har. Vilde avslører at det noen ganger hjelper det å late som om man har det bra, og at hun også har noen å snakke med; Magnus. Hjertet kokte av glede, og lambirullen var god for snørra, for når Chris sa det hun sa var det et av Skams emosjonelle høydepunkter.


Vilde!  Foto: NRK


Chris er lei seg for at Skam er slutt 😉 Christina Berg 🙂  Foto: NRK
 

To andre som ble lykkelige var Eskild og Linn, ja Linn smilte til og med (WOW), da Noora sa at hun og William ikke blir å flytte sammen ennå, slik at Noora fortsatt blir boende på kollektivet. Eskild som dagen før snakka med Linn om at de ikke liker William fikk brått en annen oppfatning av Skam-playboyen når han omfavna Noora og William av glede. Han lukta jo så godt, og vips var en ny sjelevenn funnet for Eskild, som allerede sikkert har regnet ut budsettet for dopapirkjøp og zalo og sånn når William, i følge han, kan flytte inn på kollektivet sammen med Noora. Noora må imidlertid finne seg i å dele både “sjampoo og…William, og zalo”, hvis de fire skal dele kollektiv..


Kollektivet! En smilende Linn, Eskild, Noora, og William 😉 Foto: NRK
PS: hva sier alle haterne nå, de som slakta Thomas Hayes for å droppe Skam etter S2?

I finaleklippet fant Jonas og Eva tilbake til hverandre igjen, etter at begges dater ditcha dem, til fordel for den andres date. Altså, Penetrator-Chris fikk det øyeblikket William noen dager tidligere skrev til han at han ville få en eller annen gang, øyeblikket som forandrer alt. Det fikk han da blikket hans møtte Emma, som endelig havnet først i køen. Skam-finalens kanskje mest komiskrørende innslag. Artig var det iallefall, mens Jonas tørka kjøttsaus av kinnet til Eva mens de skulte på de to datene sine.

Chris: –  Halla..(lavmælt fnising)
Emma: – Hvem er du?
Chris: – Chris, …den nye typen din.. (lavmælt fnising)
Emma: – Hei, nye typen min


Chris ble endelig forelsket. I seg selv (De ligner jo!). Foto: NRK

 


Jonas og Eva var ikke så veldig lei seg over å bli ditcha av datene sine… Foto: NRK

 

Isak har som sagt vært Skam-favoritten min. I Skams siste klipp var jo allerede alt finfint for han og Even etter bursdagsklippet og YouTube-videoen tidligere i uka, så her var det bare fredfullt. Isak og Even skal på ferie til Marokko (Marrakech), Even skal lage jævla mye marokansk mat til Isak, og ja, Isaks far har sendt han jævli mye penger til sommeren, så da fikk vi igjen et bevis på at Isaks far ikke svikter han, og et tegn på, som Isak selv også antydet i S3, at faren ikke ville ha noen problemer med at han er sammen med Even.


Isak og Even tar et Handshake for peace 😉 Foto: NRK
 

……………….og en siste nuss (siste for Skam-publikums del altså).  Foto: NRK

 

Ja til og med tidligere Slemme-Sara og Isdronning-Ingrid var på festen, koset seg og pratet med Sanas muslimske venner og bekjente om islam, ramadan og eid.

Ikke var de slem eller iskald heller, Sara og Ingrid. De er gode på bunn de også, selv om de ikke var så snill angående den bussen.

Sana fikk hyggelig SMS fra Tyrkia, der Yousef er (hvorfor ble han skrevet ut av Skam før finaleklippet?). Sana var virkelig kledd for fest forresten, og strålte slik at hun levde opp til kosenavnet sitt. Sanasol ass. Hun fikk 6 på tentamenen sin også. Flinka. Isak fikk 5, men det er fint det og, vi lover å ikke fortelle til noen at du ikke fikk 6 du også 😉


En applaus for Skamfamilien. Hyll! Hyll! Hyll! Foto: NRK
 

Også var det slutten da. Talen til Sana. Skrevet av Noora, med hjelp av William, og litt av Isak.

I et par sekunder playet forresten Julie Andem seerne noe skikkelig. For akkurat idet Jonas har startet talen med “Kjære Sana, denne talen er til deg”, går bildet i svart. Men vi fikk hele talen 😉

Skam gikk tilbake til røttene, ved at Jonas leser, og ved at verdenstematikk og kaos var en rød tråd, i et klipp hvor Skam gikk litt ut av sitt eget univers og viste screenshots av TV-bilder fra Skams fjerde sesong, fansinnlegg, både av positiv og hetsende art, nesten i en dokumentarisk stil, samt noen siste inntrykk fra Sanas eid-fest. Jeg tror jammen vi fikk se Isak gi Eskild en klem, og vi så ihvertfall Jonas og Eva hooke igjen (Jippi). Det var en varm tale, og en inspirerende, og jammen fikk Julie Andem inn et siste stikk mot Trump igjen, blant annet. For som talen, her i et lite utdrag, sa (mens skjermbilder av fans- og seerinnlegg som både hyllet Skam og noen negative flashet over skjermen);

“Kjære Sana, denne talen er til deg, og du får den fordi, det du inviterer oss til i dag, velter amerikanske presidenter i morgen (….), det du (vi) gjør i dag har en effekt i morgen (….), frykt sprer seg, men……..det gjør gjør heldigvis kjærlighet og”

 

 

Les også Filmhjertes tidligere Skam sesong 4 bloggposter:

SKAM – UKE 1 – God sesongstart
SKAM – UKE 2 – Sanabanden marsjerer videre
SKAM – UKE 3 – Blodomløpet igang
SKAM – UKE 4 – Tid for ømhet
SKAM – UKE 5 – Og da smalt det!!!
SKAM – UKE 6 – Kjedelig eller intenst

SKAM – UKE 7 – Sanas hevn
SKAM – UKE 8 – LOS LOSERS RUL(L)ER!!!

SKAM – UKE 9 – YouSana klemte til!
SKAM – UKE 10 (DEL 1) – Skamtastisk finaleuke

 

#Skam #skamnrk #NRK #nettserie #JulieAndem #Isak #Sana

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg