Filmhjertes julekalender – Luke 22 – julas (og nyttårets) kinotips

Det drar seg mot jul. Kun 2 dager igjen, det betyr at luke 22 er åpnet. Der ligger julas kinotips, for de som feirer jul et sted med en kino nær seg 😉

Jeg ser også fremover mot januar, og noen av filmene som settes opp på kino da.

Selv feirer jeg jul i fredelige landlige omgivelser hvor ord som kino er fremmedord. Riktignok ligger nærmeste kino en mil unna barndomshjemmet hvor jula ringes inn, men kinoen i “Lenviks storstue” som jeg selv ikke har besøkt siden Titanic sank*, sies å ikke være særlig forlokkende, har jeg latt meg fortelle… Såeh…jeg dumper nok ikke innom kinoen før jeg er tilbake i Nord-Norges hovedstad etter nyttår.

* Det er en hvit løgn, faktisk var jeg der da Olsenbanden tok sitt siste stikk et par år etter at Leonardo forsvant ned i dypet. Begge de filmene var jo gode kinoopplevelser i “byen i Midt-Troms”, men det er noen år siden, er det ikke?

Her er iallefall fem kinotips nå i jula (og noen utpå nyåret) for både store og små kinogjengere.


DEN 12. MANN

Troms, 1943. Den mye omtalte filmen som forteller historien om Jan Baalsruds fantastiske overlevelseskamp under den andre verdenskrig, og om de som hjalp han. Spillefilmdebutant Thomas Gullestad og velkjente Jonathan Rhys Meyers har de to mest fremtredende rollene, som henholdsvis motstandshelten Baalsrud og tysk nazioffiser.

Fra media har det så langt blitt mange terningkast 5 og 4 til Den 12. mann, og traileren ser bra ut. Premiere 1. juledag.


PADDINGTON 2

At jeg anbefaler barnefilm er vel heller et sjeldent fenomen, men etter å ha sett den første filmen om Paddington, så ble jeg jo litt betatt av den klumsete lille bjørnen 😀 I oppfølgeren har han slått seg til ro i London hos den nye familien sin, men når den perfekte 100-årsgaven til tante Lucy stjeles, må Paddington avsløre tyven, som er en forkledingens mester!

Dra ungene, hvis du har, med på kino for å se Paddington, de kommer til å elske han (særlig hvis dere har sett eneren først altså). Og har du ikke (unger i Paddington-målgruppealder), kan du se den likevel. Jeg lover, Paddington er underholdende 🙂 Det syns også NRK Filmpolitiet, som nylig gav terningkast 5 til Paddington 2. Forøvrig går filmen på kino med både dubbet versjon (norsk tale), og original språk. Jeg ville foretrukket sistnevnte, hehe.


JUL I MUMMIDALEN

Dersom Paddington blir litt for skummel for de aller yngste kinobarna, dra de med på kino for å se Mumitrollene da, som er her i en julefilm!

Jul i Mummidalen altså. Den måtte vel komme ja. Fra barne-TVs gullalder (eller deromkring) husker jeg jo Mumitrollene, de var jo morsomme. For målgruppa. I julefilmen har Mumitrollet bestemt seg for å ikke gå i vinterdvale, men heller utforske den kalde årstiden, og han finner ut at vinteren er helt annerledes enn han hadde forestilt seg.


THE DISASTER ARTIST

Filmen om “verdens dårligste film”, den sagnomsuste “The Room“.

Den sanne historien om den aspirerende filmskaperen og den beryktede Hollywood-outsideren Tommy Wiseau – en kunstner med lidenskap så genuin som hans metode var tvilsom.

Med The Disaster Artist forvandler regissør James Franco den tragikomiske historien til en feiring av vennskap, kunstneriske uttrykk og drømmer forfulgt av uoverkommelige odds. Historien er basert på Greg Sesteros bestselgende bok med samme navn om skapelsen av Tommy Wiseaus “disasterpiece”, kulklassikeren The Room (“The Greatest Bad Movie Ever Made”). The Disaster Artist er en morsom og vennlig påminnelse om at det er mer enn én vei å bli en legende – og ingen grense for hva du kan oppnå når har absolutt ingen anelse om hva du gjør (Kilde: Aurora kino).
 
Forøvrig har det blitt litt Oscar-buzz rundt James Franco, som både er regissør og i hovedrollen. Premiere 25. desember.
HAPPY END
 
En film jeg har en bra følelse for er den franske dramafilmen Happy End, som har en alltid ulastelig iøynefallende Isabelle Huppert som midtpunkt. regissør Michael Haneke står bak blant annet kritikerroste og populære Amour (2012), og også Happy End, hvis tittel antagelig er noe ironisk vil jeg tippe, har fått gode omtaler fra filmanmelderkorpset.
 
Filmen er en kald og gripende satire om den franske overklassen og menneskene som tjener den. En spennende og skremmende historie om den dysfunksjonelle familien Laurent som desperat forsøker å opprettholde fasaden når verden rundt dem ramler sammen. Det er både morsomt og trist å være flue på veggen i familiens herskapelige hus i Calais, med den europeiske flyktningekrisen som bakteppe (Kilde: Aurora kino).
 
Premiere 25. desember.

Jada, dere kan også se den nyeste Star Wars: The Last Jedi, men den må da vel alle interesserte nå ha sett? Syns jeg leste noe om folkevandringer til kinoene og en dag med bare Star Wars i alle saler og så videre 😉

JANUAR

Ellers er det grunn til å glede seg til januar kommer, med en rekke storfilmer. En av de jeg er mest spent på er THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI (19. jan.), som er en amerikansk krimdrama/mørk komedie om en mor som via tre digre reklametavler langs veien går til en personlig og visuell hevnaksjon mot de lokale myndighetene etter at de mislykkes i å få fatt i datterens drapsmann. Dette er en Oscar-kandidat sies det, og de omtalene jeg har sett har gitt mye skryt til filmen. Den omtales blant annet som morsom, brutal, “funny as hell” og forbløffende vakker.

Hovedrollen bekles av herlige Frances McDormand (Oscar-vinner for rollen i Fargo, 1996), og det er biroller av blant andre Woody Harrelson, Sam Rockwell og Lucas Hedges (Manchester by the Sea), samt flere interressante navn. Ut fra bildemateriellet som ligger på IMDB er jeg nær overbevist om at dette er vel verdt tid og pengebruk for å se. Jepp! En film på må-se-listen min.

26. januar er det tid for den garantert Kevin Spacey-frie ALL THE MONEY IN THE WORLD fra regissør Ridley Scott. Erstatter Christian Plummer steppet på kort varsel inn som Spacey-erstatter, og alle scenene med Spacey ble klippa vekk og byttet ut med nye scener, filmen fikk flere Golden Globe-nominasjoner nå nettopp, deriblant til Plummer.

Ikke minst er det 26. januar også Norgespremiere på den sterkt skamroste CALL ME BY YOUR NAME, som ETT ÅR etter verdenspremieren på Sundance er klar for ordinær norsk premiere! Det blir imidlertid allerede under TIFF i januar (15.-21.01) også visninger av Call Me By Your Name. Året er 1983, og stedet er en varm og døsig sommer i Nord-Italia. Het mulig Oscar-kandidat innen flere kategorier, trolig både i kategoriene beste film, og kanskje regi (Luca Guadagnino), hovedrolleinnehaver Timothèe Chalamet, og biroller av Armie Hammer og Michael Stuhlbarg. Selvsagt en må-se-film.

Filmweb er en av mange som omtaler filmen som “årets vakreste filmopplevelse”

Sterke følelser vekkes til live hos en 17-åring som bor sammen med familien i Nord-Italia når en kjekk student fra USA leier et rom hos dem. I løpet av en varm, døsig sommer i 1983 full av musikk, mat og romantikk, nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid. “Call Me by Your Name” har gått sin seiersgang på festivaler verden over, og er en film det er umulig å ikke bli berørt av. Den har nå seilt opp til å bli en av de store Oscar-favorittene. Her hjemme vant den nylig publikumssprisen under Bergen Filmfestival(Kilde: filmweb /redigert).

I tillegg kan det jo nevnes at det 12. januar er tid for Liam Neeson i actionfilm igjen 😀 Denne gang på T-banen i filmen THE COMMUTER.

 

Kommentarer? Kommentarfeltet er åpent!

Preikes.

#filmhjerte #filmer #filmtips #film #julekalender #kino #kinotips #kinofilm

 

Christmas background with ornament garland | designed by Qvectors / vexels.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg