Skam – sesong 4, uke 4: Tid for ømhet

Skam nærmer seg halvveis, men har fortsatt mange baller i lufta.

Ukas Skam ble ikke av den adrenalinfulle og dramatiske sorten, for selv om det også denne uka har blitt bygget videre opp mot kommende vanskeligheter og drama har uka derimot vært preget av ømhet, nære skildringer, et par kortvarige skuffelser, mye latter og glede, samt et par hjerteskjærende avsløringer hvor vi endelig fikk vite mer om bakgrunnen for et par sentrale hendelser. Moralen for uka har vært å ikke dømme for tidlig.

Skam-frelste der ute, her er ukas Skamløse/skamfulle Skam-snikksnakk og meninger om ukas episoder, slik filmhjerte så det. Antagelig er du skikkelig Skam-fan, hvis du gidder lese hva jeg syns, men takk til dere som leser 🙂

I kommentarfeltene på skam.p3.no har flere forresten ytret misnøye mot sesongen, og mener det er kjedelig, at ingenting skjer og at det ikke er nok drama. De om det.

Riktignok synes heller ikke jeg at sesong 4 kan måle seg med den forrige og at også de to første var bedre, men sesong 4 har helt klart gitt oss mere av nettopp det Skam er. Nydelige små, viktige og nære øyeblikk. Ikke alt her i livet skjer i samme tempo, og med samme intensitet, så heller ikke i Skam-universet. Klippene søndag og fredag (forsåvidt også til dels onsdag) var rolige til tusen, men gav likevel et vell av følelser, og ikke minst hjertevarme. Men mest av alt gav de en ambivalent følelse av både tomhet, empati og lystig glede. Og grobunn for konspirasjonsteorier.

Søndag

Vi starter med søndagskaffe ja. Vilde og Magnus trenger dog ingen kaffe, de bytter munnvann heller, mens Sana og Noora nok angrer på at de ikke la kaffeslaberaset sitt til et sted med mindre klissklass. Men de får fred da til slutt. -“Vi stikker hjem til Magnus og puler vi”, kommer det fra Vilde. Ååååh den jenta der, ass, hun får det sagt 😀 Til dere Vilde-haters vil jeg bare si; ta dere en bolle.


Vilde og Magnus deler munnvann. Foto: NRK / skam.p3.no
 

Men latteren min stilner fort når Noora omsider forteller Sana (og oss) om hvorfor hun egentlig dro fra William i London. En avsløring som både skuffet litt og gjorde vondt å høre. Men for et viktig øyeblikk dette var! For Noora avslører nemlig at alt dreier seg om Nicolay, Williams bror. Som vi husker anmeldte hun ham i sesong 2 for å ha fotografert henne naken da hun sov, og det var lenge usikkerhet rundt om det kunne vært en voldtekt også. Vi husker med glede den sterke Noora som i S2 konfronterte Nicolay, som satte han til de grader på plass, i en scene som ble hyllet av til og med politiet, og som står som en av Skams mest kraftfulle øyeblikk.

Derfor var det så vondt å se og høre en spak Noora fortelle at hun ikke hadde klart å møte opp til rettssaken mot Nico, selv om hun hadde reist til Oslo (eller “jeg flydde til Oslo” som hun sa), alene. Og William hadde blitt så fryktelig skuffet at magien i forholdet ble borte.

Og samtidig sitter Sana selv der med sin lille kjærlighetssorg, etter at Yousef ikke var som hun hadde forestilt seg.

Men vi skal ikke dømme Noora for å ha vært svak og feiget ut. Å gå gjennom en slik rettssak er nok ingen enkel sak og en lek, ihvertfall ikke for en jente på 17, som attpåtil følte seg alene. Ja jeg innrømmer at jeg ble litt skuffet over Noora umiddelbart, men tok meg raskt inn igjen og fant masse empati for henne. Jeg fikk så vondt av henne. Skam retter nemlig her nok et viktig søkelys. Og gir et ansikt til de jenter som ikke har turt eller klart å gå rettens vei med overgrepssaker. De er ikke alene. De er ikke dårlige og svake. Det er ikke dere som har gjort noe galt.

Forresten sa Noora noe om, på spøk, å konvertere til Islam, og spurte Sana om hun tror det ville gått greit. – “Jeg tror alle hadde digget deg”, svarer Sana. Oioi. For akkurat det var vel omtrent ordrett det Even i S3 sa til Isak angående om foreldrene hans ville like Isak.

Det spekuleres jo i om Sana vil prøve å få Noora til å konvertere til islam, for egen vinnings skyld. Men så slem er vel ikke Sana håper jeg. Det vil isåfall knuse det bildet vi har av flotte Sana.

Mandag og tirsdag

Litt snikksnakk på messenger mellom jentene på mandag, mens Sana på tirsdag besvarte Yosef med taushet på messenger. Irriterende det der som vi vet, når den vi skriver til – eller stalker – ikke svarer….

Tirsdag

Så var ikke Sana så åpen likevel, der hun sitter på facebook og sletter Yousef som venn, ettersom han altså som vi husker fra forrige uke avslørte at han ikke tror på Allah. Der skuffa du litt, Sana. Men….ser det ikke ut som om Sana smiler litt først når hun ser meldinga fra Yousef på face? Før hun avbrytes av mobilen som minner henne på at det er tid før bønn, og da tenker hun huff, huff, Yousef er ikke muslim…

Så tar Skam enda en “nyversjon” igjen av hendelser fra forrige sesong. Vi husker jo at Isak googla om hvordan man skulle bli tent på jenter hvis man er gay, og nå er det Sana som googler “how to get over a guy”. Ikke helt det samme da, men fortsatt litt vibber til det vi har sett før. Morsomt.


Pepsi Max-Sana. Og litt DAB-radio-promo 😀 Foto: NRK / skam.p3.no
Dessuten er fargemotsetningene fascinerende….

 

Onsdag

Et av Skams store force har vært troverdigheten. Onsdag må jeg dog si at den ble sådd tvil rundt. For hva i all verden er det du gjør Noora? Du sitter vel ikke i skolekantina og deler ut brukernavn og passord til mailen din, mens Pepsi Max-Sara står og hører på? Jo, det gjør du visst! Uff..


Skjerp deg Noora, du glemte å gi oss pinkoden din til bankkortet! Foto: NRK / skam.p3.no
 

“Jeg liker ikke overraskelser”, smiler Noora til en hemmelighetsfull Sana, som etterhvert letter på sløret (nei, hijaben forblir på, deal with it!) og avslører at de skal på kafè fredag, for å glemme William (eller Yousef?). Men det blir nok helt andre overraskelser den godeste Noora må leve med etter denne glippen vil jeg tro…

Vi skal ikke dømme deg for passordene dine heller, fine Noora. Men du som alltid har vært den forsiktige; Å spre passordet ditt slikt, var nå det så lurt? Retorisk spørsmål der ja.


Sara noterer. Neppe Nooras passord. Neida. Foto: NRK /skam.p3.no
 

Her kan vi jo bare ane hvilke konsekvenser det kan få, i klippet som på Skams sedvanlige vis ble sluppet på et tidspunkt som selvsagt ikke var tilfeldig. 13:37 kom det. Noen som ser koblingen? e-post. 1337. leet. Og så videre. Nettvett folkens. Ikke rop ut passord og slikt…. Forresten kan det vel være at det ikke er Sara, men Sana, som kommer til å finne noe i Nooras mailboks, om William, Yousef, russebuss, eller gudene vet hva…

Ellers var jo onsdagsklippet skjønt da, med Noora og Sana som ler og gir sine hjerteligste smil. De var nesten til å spise opp der de strålte mot oss, Noora og Sana sol. Jeg var nesten begynt å bli litt Noora-lei, men de smilene der smelter ethvert hjerte.


Sanasolstråle 🙂 Foto: NRK / skam.p3.no
 

Torsdag

At Skam er en interaktiv, inovativ og dagsaktuell serie bevises til stadighet. Torsdag kom, etter hva jeg har hørt (jeg har ikke sannhetssjekka fakta) nyheten, i real life, om at det blir tillatt for basketspillere å bruke hijab. Iman, som spiller Sana, driver selv med basket, noe som jo og er et morsomt poeng, men ihvertfall posta Sana nyheten om hijab-ja på basketbanen på Instagram torsdag. Skam-redaksjonen benytta altså sjansen til å ta en nyhetshendelse og skrive den inn i serien. Artig.

Fredag

Kunst. Estetisk kunst. Slik kan fredagens Skam-kvarter beskrives.  Hele 15 minutter fikk vi på fredag, i et klipp som både gjorde seerne varm om hjerterota og trist. Forferdelig trist. samtidig gav det et flott stemningsbilde av Grønland. Muligens tar jeg grovt feil her, men jeg har et inntrykk av at mange har et ganske så forutinntatt inntrykk av Grønland, bydelen i Oslo, og kanskje er det noe der som Skam ønsker å belyse? Ikke vet jeg, men jeg syns ihvertfall Grønland er et interessant område, fra de gangene jeg selv har bevegd meg dit, selv om det har virka “farlig”. I Skam-klippet syns jeg det er et positivt bilde av det flerkulturelle miljøet der.

Ihvertfall, der sitter nå Sana og Noora på kafè, med teen sin, når to unge menn slår seg ned ved bordet. Den small-talken som utspiller seg er så jævla episk gjenkjennelig, det er som jeg sitter der sjøl en gang i et eller annet gammelt minne. Ihvertfall er Noora der nærmest en blåkopi av folk jeg selv kjenner, i måten hun responderer og gjentar det bordgjestene sier til henne. Skikkelig kafèkoselig klipp.

Men så ringer Yousef Sana og sier at Elias er drita. Aiaiai. En full muslim. Dette skulle Sana-far ha fått rede på. Eller nei. Noora vet dog råd, og de drar Elias hjem til Nooras kollektiv for avrusning. Men dæsken, hvem tror dere ligger der når de kommer inn? På sofaen, nærmest i fosterstilling. Joda, det er LINN. Ååååh, gjensynsglede! Linn ass 🙂


LINN! Foto: NRK / skam.p3.no


Har Noora glemt W? Foto: NRK / skam.p3.no
 

Men klippet var langtfra over. Minuttene videre med Sana og Yousef er nydelig kunst. Smilene. Vi er jo ikke så vant med at Sana lyser opp, men du allverden for et forplantende smil hun har. Og Yousef da. For en sjarmør! Stillheten. De usagte ord. Den lange tagningen der de vandrer uten å si så mye. Det er så emosjonelt og ømt. Og det er flashback til S3 når Yousef sier til Sana at hun har dårlige reaksjoner i ballbehandlinga. -“hva var det du sa”, kontrer Sana. Ikke helt ulikt bassengscenen med Isak og Even i S3, dog går historien mye saktere frem her. Likhetene er likevel der.


Ikke no`tull, henda i lomma sa jeg! Foto: NRK / skam.p3.no
 

Og så smeller det. Etter litt basketmoro er alvoret over oss, når Yousef utreder om hvorfor han har mistet troen. Det har nemlig å gjøre med Even. Og der fikk vi vite det, hva det er som plager Even, som er hans store frykt.


Basketkamp. Nydelig foto. Foto: NRK / skam.p3.no
 

Som vi ante, det var noe mellom Even og Mikael. Even prøvde å kysse Mikael, men Mikael er “veldig religiøs” og flippa helt ut, noe som gjorde at Even prøvde å gjøre bot og kurere seg selv fra homofili ved å pugge koranen. Noe som igjen gjorde han manisk, og førte til at han posta en masse meldinger om at homofile havner i helvete, og så videre. Klump i halsen og kniv i hjertet, fy fader denne oppklaringa gjorde vondt å høre på.

For ikke bare gjorde Even det nevnte, han forsøkte også å begå selvmord, kan Yousef fortelle. At religionen kan lage slike hendelser har altså ført Yousef bort fra troen, og ikke minst kaster det et stort nytt lys på mange hendelser tilbake i sesong 3. Vi fatter hvorfor Even er så redd at Isak skal få vite. Han frykter selvsagt at alt dette skal drive Isak bort. Huff…

Men som sagt var det et klipp med mange følelser, for Sana og Yousef bånder jo virkelig her. Sana utdyper om troen sin, og det er nesten så vi venter oss et kjærtegn i form av, ja i det minste en klem. Men så avbryter Sana-mor. Fysj!

Yousef rakk imidlertid å stille et vesentlig spørsmål. Hvis religion er så bra, hvorfor splitter det samfunnet?

Har du svaret på det Sana?


Yo Yousef! Ny Skam-sjarmør. Foto: NRK / skam.p3.no
 

Lørdag

Elias kommer hjem, etter fyllakula, og mor er som mor flest, nyskjerrig på hvor den unge håpefulle har tilbragt natta. Vi fikk jo et rimelig godt inntrykk av Sanas mor forrige uke, men når Sana-mamma sier hun ikke liker at Sana og Yousef henger sammen aner vi drama.

Litt kritikk?

Jeg nekter å kalle Skam dårlig, de som gjør det er, ja ikke for å dømme noen, uvitende. MEN, jeg savner gutta. Please, ikke be meg se sesong 3 om igjen da. I alle sesongene hittil har vel alle rollefigurene vært ganske mye med, men så langt har det vært mest Sana og Noora. De er gode da, og jada det er Sanas sesong, men jeg savner resten. Og Chris da!

Ukas høydepunkter:

– Smilene til Yousef, Sana og Noora. Dåååån!

– Endelig visshet i Even og Noora sine historier.

Hva har uka gitt oss?

– Vi vet nå greia med Noora/William. Forhåpentligvis glemmer Noora nå hele William. La han være i London. Gå videre, jente!
Jeg skal riktignok innrømme at det hadde vært søtt hvis William gjorde Skam-comeback, men….ja…

Her kommer forresten et lite sidespor. I klippet der Noora og Sana snakker om William spilles det en melodi av artisten Fay Wildhagen, “Into the woods”. For serienerder er det jo litt interessant at Thomas Hayes, “Skam-William”, sin rollekarakter i TV3-serien “Elven” som nettopp er avsluttet faktisk heter Wildhagen, og springer rundt i skauen. Tilfeldig? Uansett, det er veldig uviktig 😉

– Vilde og Magnus puler. Takk for den infoen 😀

– Hva Isak og Even gjør er ikke like klart, hehe, men Instagrambildet fra “isakyaki” gav oss vel en pekepinne? 😉 PS: så lenge de pludrer rundt der i bakgrunnen er vel alt greit antagelig…No news is good news, osv?


Before or after? Foto: Skjermdump fra Instagram.

 

– Vi vet hva Even er redd for at Isak skal finne ut av. Og du store. Den avsløringa var enorm. Nok en gang gir Skam et ansikt for de som sliter med de store tingene i livet, som seksuell legning. Vi vet at mange desverre i desperasjon går til det skritt å forsøke å  ta sitt eget liv. Noen gjør det, mens det for andre heldigvis bare blir med forsøket. Og vi tenker på sesong 3 i et helt nytt lys. Her har vi alle trodd at det var Isak som gikk gjennom den vanskeligste veien. Ja, selvsagt var Isaks historie strålende og en påkjenning å bevitne, Isak er min Skam-favoritt, men tenk på de utfordringene Even da gikk igjennom, de sjansene han tok, sett i lys av at han altså hadde forsøkt å ta sitt eget liv, og at han spottet homofili.

– Ja, vi har vel også stadfestet at Mikael har vært en fæl fyr, selv om sesongens klipp og YouTube-klipp har prøvd å fremstille han som en sjarmør.

Alt dette er problemer norsk ungdom sliter med, både det Isak, Even, Sana og Noora går gjennom. Isak og Even med sine legninger og psykisk sykdom, som igjen belyses, Sana med de implikasjonene og føringene religionen og foreldrene legger for henne, og Noora med kjærlighetssorg og det med Nico. Og i tillegg retter sesongen søkelyset på muslimske ungdomsmiljøer, hvor ting nyanseres.

Også sitter det folk der ute og klager over at Skam ikke leverer!

Se en Arnold-film eller 24 da for faen, hvis dere MÅ ha action uavbrutt!

SKAM leverer og berører nemlig fortsatt.

#Skam #NRK #TVserie #Nettserier #seriesnakk #Sana #Isak #Even #Noora

ALLE* FOTO: NRK / SKAM.P3.NO (* pluss ett fra Instagram).

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg