Skam – sesong 4, uke 6 – Kjedelig eller intenst?

Etter over ei ukes endeløs venting var endelig Skam tilbake igjen mandag, med uke 6 av 10 i den siste sesongen.

Ukas sikkert aaaalt for lange Skam-bloggpost tar for seg denne ukas SKAM, fra mandag til lørdag.

ALLE FOTO: NRK / tv.nrk.no og skam.p3.no

Svarene på hva som egentlig skjedde på den famøse SYNG-fredagen før Skam tok en nær 10 dagers pause har latt vente på seg også denne uka, men etter noen for det meste fredfulle uker har denne ukas Skam tatt en mørkere retning for Sana, vår protagonist denne sesongen. Og en skuffende.

Det sitter veldig langt inne hos meg å si det, men jeg tar det først som sist. Denne Skam-uka har skuffet meg litt. Ikke mye. Litt. Ikke fordi vi ikke har fått vite noe om slåsskampen, trekantdramaet Sana-Yousef-Noora eller særlig mer om Evens fortid. For noe har vi fått, i små drypp, men denne uka har det gått for langsomt, selv om vi har fått, og takk for det, klipp hver dag nå, og Sana skuffet. Mer om det senere. Deet er ihvertfall fortsatt en helt klar nerve i den røde tråden,

Hun føler seg nemlig helt alene i den store slemme verden etter at hun overhørte en masse drittsnakk om seg selv i det omtalte fredagsklippet.

Men til unnsetning kommer en god venn. En slåsskjempe. En godgutt. Isak heter han.

Håpet jeg ihvertfall i løpet av uka. Hvordan det vennskapet står seg videre utover etter denne uka blir jo spennende å se.

Isak var forresten kanskje ikke så uskyldig i den fighten med Elias og “Ballong-gjengen” som man først trodde, men det rokker ikke ved at Isak er Skam-favoritten.

Ellers er et av temaene Skam-fansen har diskutert om hvorvidt mandag i ukas klipp egentlig er første mandag på kalenderen etter fredagsklippet på SYNG. Det tror ihvertfall ikke jeg at det er. Skam sitt varemerke er jo at ting skal foregå i fiktiv sanntid, som da vil si at når klippet på mandag 22. mai ble lagt ut, så er det også mandag 22. mai i Skam-universet. Dagen før la nemlig Isak ut et bilde på Instagram av skjermen på telefonen sin, som da viste “21. mai, 21:21”. Man kan selvsagt ut fra hendelsene denne uka lure på at oppholdet på 9 dager ikke virker helt reelt, men la nå det passere, det er jo ikke virkelighet, men en dramaserie.

Her er iallefall ukas sikkert forskrudde tanker rundt det vi har bevitnet siden mandag.

MANDAG

IKKE SNAKK TIL MEG

6 minutter, som ikke gav så mye svar på det vi så i “Imagine all the people”-klippet før pausen, men som derimot gav så mange andre svar, blant annet på Sanas harde skall.

Sana ble nemlig mobbet, trakassert og hetset, mens hun gikk på ungdomsskolen, på grunn av troen sin, hijaben, og alt rundt det. Mens hun intenst ber morgenbønnen sin flasher en masse fæle medlinger over skjermen, fra gamle sms`er, chattemeldinger og facebook-skriverier, som vitner om at tida på Uranienborg ungdomsskole ikke var den beste tida i Sanas liv. Mobbing, ass. For noe svineri.

Det virker som om Sana vurderer å ta opp kontakten med Jamilla, som er kjæresten til en eldre bror av Sana som vi ikke har sett. Jamilla (som vi vel heller aldri har sett) er som Sana muslim, og har advart henne flere ganger mot de norske vennene hennes. Som vi husker fra sesong 1 var Sana et steinansikt med et hardt ytre skall, og når hun denne mandagen entrer skolegården er den tida brått tilbake hos Sana.

Klippet er jo ellers igjen typisk Skam. Mens Sana kommer gående, mere bekmørk og svartere kledd og sminket enn noensinne, ser vi en full skolegård av glade elever, som ler, smådanser og klemmer, Noora som slenger med det kritthvite håret sitt, som en allegori på at mens Sana er dypt i kjelleren, kan Noora fritt og ubekymra slippe håret løs, som om hun var på en Wella-audition.


“Hand in hand we stand – All across the land – We can make this world a better place in which to live” 
(strofe fra låten “Hand in hand” av Koreana, 1988). Foto: NRK

Og herregud, der kommer Isak og Even. Hånd i hånd. Smilende fra øre til øre. Isak med en gul vårblomst bak øret til og med. Alle hjerter smelter. Selv om musikkvalget gir rom for bekymring. “Han bitchen er gal, gal, gal, gal”, spilles mens det zoomes og klippes repeterende inn på Even, før han omfavner Magnus. Flowerpower. Fred og fordragelighet. La det nå være det da, kjære Andem 😉 Og få nå for all del Sana til å ikke føle seg så alene…


Sana, nesten helt utafor… Foto: NRK


Sjokk og vantro da Sana sa at kollektivtrafikk ikke er noe for henne 😉 Foto: NRK

Sana derimot stenger seg inne. Hun føler seg helt utafor. Til jentegjengens, muligens minus Vilde, sin store forbauselse og skuffelse, har hun nemlig meldt seg av russebussen, før noen får sjansen til å si at hun er kastet av den. Sana glefser til svar at hun verken er opptatt av å være russ, eller liker verdiene russen står for.

Bakerst i klasserommet treffer Sana Isak, med blomst bak øret og blått øye. Isak er ikke særlig snakkesalig når Sana (litt nølende?) beklager brorens oppførsel, men aner Isak at noe er galt med Sana? Han spør henne iallefall om hjelp til biologien siden han henger etter. Svaret Sana da gir er så iskaldt at det gav frysninger langt nedover ryggen.

For Isak, oppfinneren av frasen “du er ikke alene”, som vi så i vinneren av Gullruten for årets TV-øyeblikk, får nemlig servert dette fra isdronningen:

Sana: – sorry ass, nå må du bare innse den harde sannheten

Isak: – …at jeg får fire?

Sana: – at du er alene

Klipp slutt.

DET var for å si det pent, ikke kult. Sana er slemmesana.


Men, vi skjønner jo, eller håper, at det etter dette bærer mot at Sana og Isak skal ha seg en noe koseligere samtale enn denne etterhvert. Blir Isak Sanas “kebab-buddy”, som hjelper henne, slik Jonas var for Isak i fjor?

Tankene går selvsagt også tilbake til forrige sesongs første klipp etter den lange pausen midtveis, for likhetene er mange fra da den gang Isak kom gående gjennom skolegården, beskyttet fra omverden av hoodies og øretelefoner, etter at han hadde fått virkeligheten slengt i trynet på festen hos Emma. Nå var det altså Sana.

TIRSDAG

GUTTA BOYS

På det Bakkoush`ske kjøkken går det som vanlig i gulrøtter, og Sanamor og Sanafader diskuterer bilkjøp (er det en baktanke med det mon tro?). Sana irriterer seg over at Elias og gjengen hans henger i leiligheten hele tida, men husets herre syns bare det er kos, der i huset er det gjestfrihet sier han, alle kan komme, fortsetter han, før Sanamoder byr gutta på gulrøtter etterhvert. Knask knask…. Sanafar er mest opptatt av at de husker flaska når de skal spille fotball, og at de oppfører seg. VANNflaska altså (haha, Yousef og Elias tenkte selvsagt på vodkaflaska).


Om vi har vært snille? jaadaaa…Ser du på meg, ser jeg på deg. En anelse ubekvem Yousef vel? Foto: NRK

 

Yousef kikker litt småbekymra og litt flaut på Sana…. Angrer han at han hooka med Noora nå? No reason for det liksom…

Sanas far virket forresten slett ikke som den strenge og sinna fyren man har fått en anelse om at han kunne være. Eller? Nja, skeptisk. Kirurg er han ihvertfall, og han har troen på at Sana skal følge i hans fotspor. Så vet vi ihvertfall at Sanas studier er seriøse 🙂

Manchester

På Instagram viste forøvrig igjen Skam sin aktualitet og hvor “ekte” serien er, ved at Sana på sin instakonto la ut et ballonghjerte med teksten “Manchester”, til ære for ofrene etter den feige og forferdelige terroren på konserten i Manchester Arena tidligere i uka. Beundringsverdig gjort, regner med mange satte pris på den gesten.

ONSDAG

FAKE FAKE FAKE

Så var vi der igjen, i trappa på Nissen, i vinduskarmen. Noora knasker gulrot. Mere hår. Og Sana virker småsur igjen. Er helt fokusert på Nooras gulrot…


Ukas gulrot…. Etterson danskene stappa i seg fiskekaker på skammaraton forrige sesong, er det vel lite tvil om hva det går i dene våren… Foto: NRK


Sana Sur. Om blikk kunne ….. Foto: NRK

 

Jentene stikker på mækker`n, men Sana vil ikke bli med. Istedet bivåner hun at jentene snakker med slemme-Sara i skolegården.

Det er hun ikke alene om å se. Isak kommer nemlig lurende bort til henne, og forteller hvor falsk Sara er. Det er som om han skjønner at noe er i gjære med Sana. Noe han vel må ha skjønt etter “du er alene”-kommentaren. Han spør jo om Sara har “tæsja” venninnene hennes (for eventuelt uinnvidde oldinger, hihi, tæsja betyr altså stjålet). Sana blir nesten satt ut av spørsmålet.

Sara liker jo ikke Vilde, avslører Isak, og minner Sana på at han kjenner Sara godt. De var jo kjærester før. Selv om “det var ikke et veldig seksuelt forhold, for å si det sånn”, som han sier, Isak. Han var nemlig mest nettpsykolog for henne, sier han. Det gikk mest i…chat (sagt på den der litt fascinerende måten både Isak og hans far snakker på av og til, med å gjøre et ørlite opphold før siste endelse av setninga kommer. Flere enn meg som har lagt merke til det? Jeg syns det er litt småinteressant og får meg til å lure på om det er en dialekt-ting?).

Og der ja, Sana. Der ser du et halmstrå ihvertfall. Et halmstrå til å ta revenge på Sara. Gjennom Isaks kjennskap til Sara.

Et småintenst klipp forøvrig, der Isak gir oss litt mer input og refleksjoner om sin fortid. Dessuten, en blanding av ambivalent humor og alvor å høre han si fake fake fake fake fake, jenter ass, samt reflektere på tida med Sara.

Isak fisker litt mer etter hjelp til tentamen, med å spørre om søsterarter (når vi snakker om uinnvidde….ikke spør meg hva det er, haha). Han innser at han ikke får noe sekser i biologi ihvertfall. – Jeg går og henger meg, avslutter han, gjør den Isak-sedvanlige hilsningen med hånda til hodet, og går med et lurt smil…

Nei , Isak. Du. skal. ikke. henge. deg. Fatt nu det. Kommentaren førte iallefall til ny debatt hos Skamfrelste om hvorvidt Isak kjenner til Evens fortid nå. Ville han kødda med at han skal henge seg dersom han hadde vist om Evens angivelige selvmordsforsøk i tida på Elvebakken? Hm….

TORSDAG

THE ONE AND ONLY

Sana er sengestudent, og sjekker gamle meldinger fra Jamilla på telefonen, da det popper opp nye innlegg fra russebuss-gruppa på Facebook. Sara har kronet seg som ny russebuss-sjef, Vilde bejubler Sara (Oi da…), og Sara skriver hvor trist hun syns det er at Sana har meldt seg av bussen og skylder på at Sana er muslim. Yeah, right… Sana får en skikkelig sinnarynke og er i ferd med å poste en meldig som ikke akkurat ville vært verdig Kosegruppa, men hun tar seg i det.


And the winner is… Sa*a? Bildeteksten viser Vilde, som har lagt ut bilde på face av “the one and only perfect bussjef”. Og nei, det er ikke et bilde av Sana, for å si det sånn. Foto: NRK

 

Istedet gjør hun det vi alle håper på (OK, ihvertfall som veldig mange Skam-fans håper på), hun tar opp telefonen og sender melding.

Til Isak. Hun tilbyr Isak tentamen-hjelpen han har spurt henne om. Men sikkert av egeninteresse, ettersom hun vet at Isak kanskje har info om Sara hun kan benytte seg av.

Isak svarer seff “ja, ass” på Sanas biologi-hjelp, og de avtaler å møtes hos Isak dagen etter. Jippi! Nå skal Isak og Sana forhåpentligvis få sving på sakene med Sara? Isak skal etterhvert fortelle Sana at hun slettes ikke er alene, hun heller, som hun så surt slengte i trynet til Isak tidligere i uka.

Håper vi jo.

Eller har Skam-skaper frøken Andem noe helt annet på lur? Skulle ikke forundre meg om Sana kanskje blir sur på Isak hvis det viser seg at Isak  startet slåsskampen med broren hennes og gjengen hans, og ikke omvendt.

For klippet viser enda en gang at Isak kanskje ikke var helt uskyldig i slåsskampen, siden han skriver at Elias og de ikke banka han opp, som svar på Sanas skalkeskjul om at hun føler hun skylder Isak hjelp etter at broren og de drittungene banka han.

Vel vel.

For på fredag skal vi hjem til Isak og Even, sjalalalaaalaaa…weeee!

FREDAG

LET`S GO BITCHES

Jadda! Det ble hjemme-hos-Isak&Even-fredag. Dog langt fra så hyggelig som ønsket.

Sana møtes i døra av tvillingene Evak, i et skikkelig nytt fanart-inspirert øyeblikk. For det der har jeg sett på instagram for mange dager siden, tegnet av instabruker og Skam-fan Elli_Skam 😀

Vel inne i leiligheten, en trang sådan, er det jo umulig å ikke henge seg opp i detaljer 😀 Som mere fanart på veggen, George Costanza-tegning, hoho (jeg digger jo alt av Seinfeld-referanser), dassrullen ved siden av senga, akkurat som Isak hadde på kollektivet gjennom hele sesong 3. Evak småkjekler om luktesans og klesvask. Men jeg undres, ser Isak en anelse småsliten ut? Jeg håper det var et synsbedrag.

Ait. Iallefall. Sana og Isak starter nå med sin biologi-pugging. Men Sana er jo der ikke bare for å sjekke ut møblementet, som gutta har loka rundt på loppis og funnet. Hun vil snoke i Isaks meldinger. Så hun sender han ut etter te. Imens får Sana en sms fra Noora, som har noe hyggelig å fortelle? Hva mon tro? Er hun sammen med Yousef nå? Oi…. Eller har det ordna seg med W.?


Tvillingbrødre på jobbintervju 😉 Foto: NRK

 

Isak blir iallefall aldri noen chef på kjøkkenet kan vi vel slå fast. Teen han serverer er varmtvann fra springen! LOL! Ja, for de har ikke vannkoker, og ikke vet han hvordan Even lager seg te uten vannkoker 😀 Isak da, har du hørt om å koke. vann. på. komfyren? Herlighet XD

Og wifi-passordet da. “Gulegardiner”. Aaaah 😀 (du husker vel den sesong 3-referansen?).


Et lite Meta-øyeblikk, når Skam-utklipp, “Alt er love”, fra VG (eller en annen avis) henger på veggen hos Isak og Even. Foto: NRK

 

Etter et par sekunders pinlig tetaushet spør endelig Isak Sana om noe vi har lurt på ei stund. Hvorfor har hun ikke fortal at hun kjenner Even fra før. Det har jo seff Isak skjønt at hun gjør, etter fighten på Imagine-fredagen. Sanas forklaring er beundringsverdig nok. Fordi hun syns Even selv skal få bestemme hva han vil fortelle om fortida og at det jo ikke er alt man har lyst å snakke om av sin fortid. Isak er enig. – Du er en bra person assa, sier han til spionen som sitter der foran seg, og venter på neste sjanse til å lese Isaks meldinger.

Skjønt, vi håper så inderlig at de ordene fra Isak sank inn. IKKE LES ISAKS MELDINGER, Sana!


Du er en bra person assa, har Sana nettopp hørt. Og joda, steinfasaden myknet litt, gjorde den ikke? Foto: NRK

 

Men neida. Det sank ikke inn. Isak må ned i vaskekjelleren en snartur. Og da vet du, da er åtselfuglen Sana over Isaks PC som en gribb, riktignok en gribb som led litt valgets kvaler først, understøttet av en pirrende bakgrunnstoner, og finner kompromiterende meldinger Sara har skrevet om Vilde, og andre ting vi ikke ser hva er. Sana tar bilder av chatten.

FY FASANA!

Det der er faen ikke innafor, kjære Sana sol. Man snoker ikke i sine venners meldinger og chattelogger. Man utnytter ikke venner, ihvertfall ikke Isak, på en slik skitten måte, selv om du er aldri så opphengt i å få noe på Sara. Sana, man føkker ikke over vennene sine! Lev som du selv forkynte, om nettopp det.

Det er ennå ikke for seint å snu.

LØRDAG

JEG SPILLER ALENE

Sana spiller basket på gårdsplassen hjemme. Alene. Hun treffer ikke kurven. Men så dukker en gammel basketvenn opp. Yousef! Yes! Han vil spille.

Sana vil slettes ikke, og er pottesur. En barnslig frem-og-tilbake-egling om basketballen ender iallefall med at de spiller litt.

Yousef rundspiller Sana. Rett i kurven gang på gang. Haha!


Briskeby -Høybråten 2-0. Foto: NRK

 

Jeg noterer meg og en lystigere sinnsstemning og musikkbruk. Lysner det endelig litt opp i Sanas formørkede tilværelse?

Er Yousef interessert i Sana? Ja ass, ser sånn ut. Men den påbegynnende idyllen sprekk fort når Elias kommer og vil være med. – Jeg spiller alene, kontrer Sana. Elias sine unnskyldninger angående Isak og fighten deres går inn ene øret og ut det andre, igjen. Oida, Elias advarer Yousef mot Sana, idet de går. Joda, Yousef har nok et godt øye til Sana. Vel vel. Vi kan vel antagelig tenke oss til også at Elias iallefall har sin del av skylda for at Isaks øye ble blått.

 

Men nå er jeg i grunn lei av å vente på å få vite hva som skjedde på den imagine-fredagen. Speed opp littegrann nå, er jo kun 4 uker igjen 😉

HVA VIL SESONG 4 EGENTLIG?

Så kan man jo lure og på hva det er Julie Andem vil fortelle oss med denne sesongen? For det er litt i det blå fortsatt. Noen momenter stikker seg vel dog ut. Igjen, kommunikasjon. Kvart et menneske er en øy, og menneskeøyene må snakke sammen. Snakk nå med Isak da, Sana, istedet for å nedverdige deg til å snoke i hans fortid. Mange frykter en mørk utgang på denne fantastiske serien, men jeg kan ikke tro at det skal den veien til syvende og sist. Snakk med Yousef. Med Noora. Snakk.

Mobbing og trakassering er et annet tema. Det å stå utenfor. Føle seg satt utenfor. Kan det være såpass mørkt som at den trakasseringen og mobbingen Julie Andem er i ferd med å skissere for oss at Sana har gått gjennom, er det som former en radikalisering hos Sana? Headeren på skam.p3.no inneholder jo noe symbolikk som kan tolkes i de baner når vi nå vet det vi vet om Sanas fortid, og den sinnsstemningen hun tilsynelatende befinner seg i nå. Men jeg tviler vel, det vil ikke føles som Skam å kjøre ned den gata.

Jaja, det var ukas Skam-snikksnakk. Men sånn til slutt, jeg kan selvfølgelig ikke unnlate å trekke frem ukas kanskje morsomste Skam-moment 😉


Årets bestselger på Sytøysmagasinet. Nei altså serr, hvor – HVOR – får man kjøpt seg ei slik? 😀 #trumpvoodoo Foto: NRK

 

Legg gjerne igjen kommentarer og synspunkter om Skam og mine skamløse meninger 😉 Kommentarfeltet er ditt!

#Skam #filmhjerte #seriesnakk #nettserie #NRK #Sana #Isak

ALLE FOTOS: NRK

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg