De beste filmminnene fra 2015

Filmblogg-serien om “Årets filmer” har vært blant de mest populære her på filmhjerte-bloggen, så selv om ikke alt av filmer fra 2015 enda er ute på markedet, her er filmåret 2015 slik jeg vil huske det.


Skrevet av Lars JG
I denne filmblogg-føljetongen der jeg presenterer filmår for filmår fra mitt fødselsår og frem til nåtid, er tanken bak å trekke frem en internasjonal (utenlandsk) favorittfilm fra hvert år, og en norsk, men med en liten reservasjon mot at det enkelte år ikke er noen norske jeg syns fortjener ekstra heder og ære. Dessuten drar jeg frem andre filmer også som jeg syns er severdige fra det aktuelle året, og slenger på litt annet småplukk av filmrelatert stoff fra det omtalte året.


Aller først må jeg selvsagt benytte sjansen til å si vel overstått jul og ønske alle lesere og besøkende et riktig godt nytt år 🙂 Filmbloggen min er i disse dager ett år, og ruller videre inn i det nye året.

Dagens innlegg må selvsagt ta forbehold om at filmene som fortsatt ikke har nådd sitt publikum kan bane seg vei inn på lista, men den tid den glede isåfall.

I denne blogg-serien hvor jeg i løpet av 2015 i en rekke innlegg har gått gjennom favorittfilmene mine fra 1977 og frem til 2014, er vi altså i dag kommet til noen av de nyeste filmene. Forhåpentligvis har tilbakeblikkene og filmtipsene gledet noen lesere der ute, kanskje har nettopp du blitt inspirert til å se noen filmer du ikke hadde sett før, ikke hadde hørt om før, eller generelt fått økt filminteressen? Det har ihvertfall vært morsomt å lage disse “retro-innleggene”, selv om det har vært mye arbeid, mye research, mye googling og timer og dager forran PC`en med gjennomgang av filmlister på IMDB, leting etter omtaler, info og fun facts. Ikke minst har jeg selv kommet over nye filmperler, og kanskje har en dør eller to åpnet seg på gløtt? Det får fremtiden vise.

2015-filmmenyen er fortsatt såpass “fersk” at det fortsatt er en hel del av filmene fra i fjor som jeg ikke har sett, men en del av det jeg har sett har vært bra. Her er iallefall de beste filmminnene mine fra 2015, i sånn passe rangert rekkefølge.

TIFF!

Intet år uten filmfestivalen i Tromsø, så også i januar 2015 var jeg innom Tromsø International Film Festival. Som vanlig et hyggelig minne. I år foregår TIFF fra 18.-24. januar.

SPECTRE

En av fjorårets aller største filmer internasjonalt var selvsagt den nyeste James Bond-filmen, som altså har fått navnet Spectre. Daniel Craig sin siste film som Bond, en jobb han har gjennomført med stil.

THE GUNMAN


Grei amerikansk action med Sean Penn. Sett på kino. Terningkast 4.

Les hele anmeldelsen min av The Gunman HER.

MIRAKLET I VISKAN (Norsk tittel: Mirakelet i Viskan)



Mere svensk herlig drama. Dramakomedien Miraklet i Viskan har Rolv Lassgård i hovedrollen. Filmen så jeg på verdenspremiere (weee!!!!) på kino under filmfestivalen i Tromsø.

Jeg har tidligere i år skrevet en full anmeldelse av Miraklet i Viskan, som du kan lese HER.

Filmen fikk den gang terningkast 4 av meg, og er en nokså fornøyelig og lett underholdende film fra den svenske landsbygda.

En småmorsom film, om motsetninger og pengetrøbbel i en familie et lite sted i Sverige. Filmen er lagt til Viskan, et knøttlite sted i Medelpad i Sundsvall kommune. Nå liker jeg generelt sett svensk film veldig godt, og at Rolf Lassgård som er min svenske favorittskuespiller har hovedrollen, var intet minus. Sammen med Ingvar Hirdwall (han morsomme naboen i Beck-filmene) utgjør de svigersønn og svigerfar.

ETTERSKJELV

Kritikerrost ungdomsdrama fra Sverige. Jeg skrev i desember omtale av Etterskjelv, og belønnet den da med terningkast 4.


# 10


 

JURASSIC WORLD


Actioneventyr fra USA, og en ny oppfølger til klassikeren Jurassic Park fra 1993. Jurassic World ble en av årets gedigne kassasuksesser. I statene endte den opp som tidenes tredje mest innbringende film, etter å ha spilt inn svimlende 652 millioner dollar (Star Wars kommer til å passere de tallene i løpet av 2016). Desverre ventet jeg for lenge og gikk glipp av den på kino, der en slik film utvilsomt gjør seg aller best. Men jeg fikk da sett den til slutt.

Gode spesialeffekter og en storslått bakgrunn, en del artige scener, og en del scener man skvetter litt av. Grei innsats av Chris Pratt, som påtar seg helterollen, og også godt levert av Irrfan Khan og Vincent D`Onofrio. Også må jeg selvsagt skryte av de to unge brødrene, spilt av Tye Simpkins og Nick Robinson. De er søte da. Søte er definitivt ikke alle de andre skapningene som dukker opp når førnøyelsesparken går ad undas, da er nemlig helvetet løs. Artig er det imidlertid.

God underholdning, og en sikker vinner for de som liker Jurassic Park og actioneventyr. TERNINGKAST 5.


# 9


 

VACATION



En oppfølger til de ekstremt populære “Hjelp, vi må på ferie” (Vacation)-filmene med Chevy Chase fra 80-tallet (og 90-tall), der familien Griswold anført av Clark Griswold (Chase) dro på bilferie og havnet i den ene spinnville situasjonen etter den andre.

I denne 2015-komedien har Clarks sønn Rusty Griswold, som her spilles av Ed Helms, blitt voksen, og drar familien sin med på en bilferie, der de i kjent spinnvill Griswold-stil havner i all mulig slags trøbbel, og vannvittige og urkomiske situasjoner. Filmen er altså ikke en ren “reboot” eller remake, slik man nok først antok at dette skulle være, men historien er bygget over samme lest som komedie-suksessene fra 80-tallet, og Chevy Chase og Beverly D`Angelo, ja de dukker jaggu også opp, i gjesterolle som sine gamle figurer Clark Griswold og kona Ellen. Jeg hadde magre forventninger til denne filmen, men ble positivt overrasket.

Vacation har fått litt blandet mottagelse har jeg registrert, men jeg syns det er en festlig film. Det er både tidvis ekkelt og platt, men også til tider veldig morsomt. Ed Helms, som mange vil huske fra Hangover, minner faktisk på mange måter om Chevy Chase-karakteren Clark, i sin naivitet, fakter og fære. Han er med andre ord morsom her, og den perfekte mann for denne rollen som Rusty.

Morsom er også de tre andre hovedrolleinnehaverne. Christina Applegate, kjent som den hjerneblåste blondina Kelly Bundy i den legendariske komiserien “Married with children” fra 80/90-tallet (“Våre verste år”, også kjent som “Bundy”) har rollen som Rustys kone. De to barna deres –  James, den veldig sympatiske, men også veldig sjenerte og forsiktige tenåringsnerden på 17, spillt av Skylar Gisondo, og Kevin, den røffe, dristige, storkjefta, frekke og usympatiske lille dritten av en lillebror på 10-11, spilt av Steele Stebbins, som selvsagt mobber vettet av den eldre broren, som ikke tørr å ta igjen – er selvsagt sentrale elementer her. Begge de to er helt nye bekjentskaper for meg, men begge to gjør en veldig solid jobb, og selv om Kevin er en regelrett drittunge så er han samtidig sjarmerende, mens James bare er søt og snill. Stort sett ihvertfall 😉 For å være ganske snill; TERNINGKAST 5.


# 5, 6, 7 og 8


 

****************************************  B E C K – F i l m e r  ****************************************

Til stor glede for meg og de mange andre som elsker svensk krim kom det i år fire nye filmer i filmserien om drapsetterforsker Beck ved politiet i Stockholm. Man trodde Beck-serien var kommet til siste kapittel med filmene som ble sluppet i 2010. Da hadde det blitt laget totalt hele 32 filmer med Beck. 6 med Gösta Ekman som Martin Beck, utgitt i perioden 1993-1994, og deretter hele 26 med Peter Haber og Mikael Persbrandt i rollene som duoen Martin Beck og hans hardtslående kollega Gunvald Larsson, utgitt i perioden 1997-2010.

I alle disse årene fra 1994 har det aldri gått mere enn tre år mellom neste parti med filmer har blitt sluppet, men denne gang skulle det gå fem år altså – og på et eller annet tidspunkt etter 2010 (jeg husker ikke når) ble det altså klart at man skulle lage 8 nye Beck-filmer med release i 2015 og 2016, slik at totalt antall Beck-filmer dermed kommer opp i 40, derav altså 32 med Haber i tittelrollen. De fire første kom i 2015, og i år kommer de fire siste. I filmene som slippes inneværende år er derimot Mikael Persbrandt ute av filmene, og er erstattet av en ny rollekarakter, norske Erik Hivju.

Disse kom i 2015:

BECK: RUM 302 (Norsk tittel: Rom 302)

BECK: FAMILJEN (Norsk tittel: Familien)

BECK: INVASIONEN (Norsk tittel: Innvasjonen)

BECK: SJUKHUSMORDEN (Norsk tittel: Sykehusmordene)

 


# 4


 

BRØDRE

Norsk dokumentarfilm. Sikkert ikke for alle, men jeg syns dette var veldig sjarmerende og direkte koselig. Sett som verdenspremiere på kino under Tromsø International Film Festival. Filmen var den gang så rykende fersk som man kan få det, ettersom man faktisk ikke var ferdig med filmen før i siste liten, dagen før premieren! Brødre er litt i samme gate som den fantastiske Boyhood året i forveien, for i Brødre har nemlig regissør Aslaug Holm filmet sine to sønner gjennom oppveksten deres, i en periode over nærmere 10 år fra guttene er små og frem til de nå er godt oppe i tenårene. Resultatet ble en varm, nær og poetisk strålende oppvekstskildring om en tid man aldri får tilbake.

Også denne filmen skrev jeg full anmeldelse for, som kan leses HER.

Filmen fikk strålende omtaler i pressen, og fra meg ble det terningkast 5.


# 3


 

KLOVN FOREVER


Frank Hvam og Casper Christensen i sine legendariske roller som seg selv.

Komedie fra Danmark. Årets for min del mest etterlengtede film var gjensynet med crazy Klovn!

Filmen så jeg på kino, og belønnet den med terningkast 5.

Filmanmeldelsen min av Klovn Forever kan du lese HER.


# 2


 

BØLGEN

Årets megastore norske suksess – og en av tidenes største suksesser fra Norge, faktisk også den aller første norske katastrofefilmen. Jeg tok nærmest talt selvfølgelig turen på kino for å få med meg denne braksuksessen, som også har høstet internasjonal anerkjennelse.

Bølgen får selvsagt “Årets norske filmhjerte” her på filmbloggen. Ingen andre norske filmer når den opp til anklene dette året, og også i konkurranse med resten av de filmene jeg har sett fra 2015 står den veldig sterkt.

Terningkast 5 var dommen min, og hele anmeldelsen min av Bølgen kan du lese HER.

Bølgen ble sluppet på DVD og Blu-ray tidlig i desember, noe som var litt uvanlig raskt med tanke på at den inntil veldig nylig før utgivelsen på fysisk format fortsatt gikk på kino – Men det var nok lurt, for Bølgen fant garantert veien under mange juletrær.


# 1

ÅRETS FILMHJERTE 2015:


 

COP CAR


Årets kanskje beste filmopplevelse for min del er indiefilmen COP CAR, som er en thriller fra USA, produsert utenfor de store filmstudioene.

Filmen fant desverre aldri veien til norske kinoer, men gikk istedet rett på DVD, Blu-ray og strømming, såkalt video-on-demand. Filmen er i salg nå, og er en soleklar anbefaling for alle elskere av spenningsfilm. SE DEN! Blu-rayen har dessuten litt bonusmateriale med bakomfilm der vi ser hvordan en del av scenene ble laget. Slikt kan være morsomt å få med seg.

Jeg har tidligere skrevet en full anmeldelse av COP CAR, som du kan lese HER.

Filmen fikk terningkast 5 fra filmhjerte.blogg.no. Garantert en vinner for deg som liker fartsfulle spenningsfilmer litt i samme gata som No Country for Old Men.


Jeg har selvsagt ikke glemt Star Wars: The Force Awakens, men jeg er vel en av de uvitende (?) som ennå ikke har fattet den store interessen for fenomenet Star Wars. Imidlertid har jeg planer om å få sett disse filmene, for såpass bør vel en filmblogger gjøre…? Den store snakkisen Fifty Shades of Grey styrer jeg derimot unna med god margin, og ut fra omtaler fra folk jeg har snakket med går jeg ikke glipp av noe særlig.

Det er som nevnt mange filmer fra 2015 jeg ennå ikke har sett, men som jeg etterhvert ganske sikkert kommer til å se på en aller annen filmplattform. To av filmene jeg ikke har sett men som jeg har veldig lyst å se er Deephan (2015- vinneren på filmfestivalen i Cannes), og Victoria (Norsk tittel: En natt i Berlin). Andre filmer av de jeg vil se er The Martian, 45 Years, No Escape, The Gift, Maze Runner: Ildprøven, Sicario, og Secret in Their Eyes. Jeg glemmer absolutt heller ikke The Revenant og The Hatefull Eight, som er to filmer fra 2015 som har norske premiere i januar 2016 – og som begge er filmer jeg helt klart ønsker å få med meg. Forresten tror jeg også jeg må få sett den hersens Minions 😉

Lista over filmer fra 2015 viser dessuten flere andre potensielle filmer jeg kan tenke meg å se. Har du filmtips fra 2015 mottar jeg gjerne tips og en liten begrunnelse. Bruk gjerne kommentarfeltet hvis du har noe å melde av filmtips eller andre kommentarer.

Vi snakkes!

3 kommentarer
    1. Jeg har sett mange gode filmer med årsstempel 2015, men har ennå noen igjen på lista -mange kommer jo ikke på kino før om flere måneder. Jeg har sett #1 og #2 på listen din, og kan skrive under på at de er terningkast 5. Av de på “vil se”-listen din, så kan jeg anbefale de av dem jeg har sett: Dheepan, The Martian og Sicario. Alle disse vil jeg gi terningkast 5.
      Du spurte om andre filmer enn de du nevner, og her er de beste av de jeg har sett:
      – 99 Homes (Om folk som mistet hus og hjem under finanskrisen, og haiene som skodde seg på dette. Michael Shannon spiller en iskald og kynisk eiendomssjonglør som jobber på vegne av banken. Åpningsscenen tjener til å nesten demonisere denne karakteren. Andrew Garfield (sønnen), som mister jobben, bor i barndomshjemmet sammen med Laura Dern (mora), men så kommer Michael Shannon og kaster dem ut pga. manglende betaling. Så begynner AG å jobbe for MS, og slik starter filmen. Artig plot og godt skuespill -MS er nominert til Golden Globe, og er en kandidat for Oscar også.)
      -Taxi Teheran (Et satirisk blikk på en del ting som er galt med det iranske samfunnet. Regissøren Jafar Panahi filmer seg selv som drosjesjåfør i Teheran en “arbeidsdag”. Selv om det kanskje er litt overtydelig hva han vil med enkelte av scenene, så syns jeg dette var en sterk 5-er på terningen.)
      -Mad Max: Fury Road (Et actionbonanza uten like, omtrent uten dødpunkter. Et stort pluss er at ingenting er computergenerert, alle stuntene er virkelige stunts. Tom Hardy som Mad Max er noe lite snakkesalig, mest grynting, men det er vel slik karakteren skal være. Her vet man hva man får, spesielt om man har sett de gamle MM-filmene.)
      -Ex Machina (En eksentrisk eier av verdens største IT-firma inviterer en av sine ansatte til å besøke hjemmet sitt (som jo er filmet i Møre og Romsdal) for å møte sin siste kreasjon: en robot med kunstig intelligens, og det er selvsagt Alicia Vikander som spiller AI-dama. Men intelligens inneholder vel kanskje også selvoppholdelsesdrift (fant ikke noe bedre ord)? Veldig bra science fiction, og AV er nominert til GG for den rollen, og er også en av de aktuelle for en O-nominasjon.)
      -Spy (Dette er en morsom film for alle som liker slapstickhumor, med Melissa McCarthy som en utskremt agent.)
      Jeg har også lyst til å se et par andre filmer, som vel ennå ikke har kommet til Norge:
      -Room (Brie Larson er GG-nominert for rollen, og er en het kanditdat for en O-nom også. Hun spiller en som holdes innesperret sammen med barbnet sitt -en slags Josef Fritzl-historie.)
      -Spotlight (Også en het O-kandidat. Et drama fra virkelighetens gravejournalistikk.)
      -Carol (Skal bli artig å se om Cate Blanchett og Rooney Mara fortjener all rosen de har fått, med GG-nominasjoner, og CB er også en O-favoritt.)

    2. 😀
      Glemte å nevne 99 Homes ja, har sett trailer fra den, og den virka interessant. Taxi Teheran så jeg også noen klipp fra i senhøst en gang, virker brukbar. Room har jeg også notert meg, kanskje Ex Machina og Spy også.

    3. Og nå har jeg nettopp sett Bridge of Spies, og gir den 9/10 som førsteinntrykk. Jeg sier ikke at det stinker Oscar av den, men den er helt klart med der.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg