Filmhjertes 10 filmtips til 17. mai

17. mai er ikke bare folketog, norske flagg, pølser, is og brus. Det er også norsk film! På en dag der Norge hylles er det selvsagt på sin plass å servere folket noen norske filmtips – for på 17. mai bør man velge seg en film fra Norge vel?

Det finnes naturligvis noen norske filmer der 17. mai er et av temaene eller et bakteppe for handlingen, de to første filmene på lista er nettopp to slike filmer, men det er absolutt ingen kriterie for å få plass på denne lista, som ellers består av filmer jeg anser som norske filmperler 🙂

Denne lista må heller ikke sees på som mine 10 norske favorittfilmer, selv om noen av de er det, lista er rett og slett filmer som passer som 17. maiunderholdning i sofaen. Flere av filmene ligger sikkert flere steder på nett, så jeg har kun lett frem en eller to sider på nett hvor filmen er tilgjengelig.

Her er derfor 10 norske filmtips i mer eller mindre urangert rekkefølge som jeg synes passer i anledning nasjonaldagen – eller kvelden før 😉

10

NATT TIL 17.

Ungdomsdrama der handlingen utspilles 16. og natt til 17. mai. Filmen fikk gode anmeldelser i media, med flere terningkast 5 å skilte med.

Filmen kan blant annet leies digitalt hos Altibox (se link nederst i innlegget).

9

HJELP, VI ER RUSS!

Hvis du ikke er av de som bare haaaater russen, eller har lest deg blind på medias svartmaling av de (russe)dresskledde, så kan kanskje denne tøysekomedien være noe. Media var imidlertid lunkne til filmen, blant annet VG og Aftenposten som begge raslet med sablene og meislet inn terningkast 1. Dagbladet var noe mildere i sin dom, som var terningkast 3. Jeg har ikke sett “Hjelp, vi er russ!”, men 17. mai og russ henger unektelig litt sammen 😉

Filmen ligger ihvertfall hos Netflix.

8

INSOMNIA

Ingen 17. mai-feeling her, men Insomnia er en av mine definitive norske favorittfilmer, kanskje bare slått av nummer 1 på denne lista. Filmen som er spillt inn i herlige Tromsø og fantastiske Nyksund i Vesterålen var så god at det ble laget en amerikansk versjon av den, som fikk samme tittel. Insomnia er blant annet pga det en av våre mest anerkjente filmer. Så får det vel få passere på en dag som denne at hovedrolleinnehaveren er svensk 😉

Insomnia kan bl. a. leies digitalt hos Altibox (akkurat nå for 17 kroner, se link nederst i innlegget).

7

MAX MANUS


Ikke akkurat 17. maitog langs Karl Johan.

Krigsfilm som 17. maikos? Ettersom 17. mai er dagen man feirer frihet og alt det der kan det jo være greit å huske at det ikke alltid har vært slik. Dessuten er da også den virkelige Max Manus en nasjonalhelt, og filmen veldig bra. Filmen er blant annet tilgjengelig hos Netflix (krever ab., men nye kunder får 1 måned gratis). Altibox har den også for leie digitalt (akkurat nå 17 kroner).

6

VARG VEUM

Hele Norges krimhelt Varg Veum tåler et gjensyn når det måtte være, og dessuten er jo Bergen en av Norges absolutt peneste byer. Veum-filmene finner du nok flere steder på nett. Hos HBOnordic ligger alle 12 filmene (krever abonement kr 89/mnd, men nye kunder får 1 måned gratis og ingen forpliktelser om videre ab.).

5

ELLING

En av de mest populære norske filmene etter manges mening. Elling kan leies/kjøpes digitalt bl.a. hos Altibox, og har du Netflix, så ligger alle tre filmene om Elling der (Elling, Elsk meg i morgen, Mors Elling). Anbefales selvsagt. Netflix koster fra 79/mnd, men nye abonenter får 1 måned gratis, og heller ikke her med noen forpliktelser om videre abonement.

4

PIRATENE

En skikkelig nord-norsk filmskatt fra 1983 som jeg når sjansen byr seg anbefaler på det sterkeste. Piratene handler om en gruppe ungdommer i en mindre by et sted i Nord-Norge (Svolvær). På grunn av mangel på arbeid, blir de gående og drive, og til slutt starter de en piratradio, hvor de harselerer med autoriteter og samfunn. Det setter ikke lokalsamfunnets topper og myndighetene pris på.
Fartsfull film, glimrende bakteppe med Svolvær og Lofoten, og flott soundtrack. En av mine topp 3 norske filmfavoritter. Filmen kan leies digitalt hos Altibox for 17 kroner (se link nederst i innlegget).

Piratene ligger også gratis ute på YouTube (se den i videoruta øverst).

3

BØRNING

Førstemann fra Oslo til Nordkapp! Norges råeste bilfilm – ja, det er vel også den eneste 😉 Den fartsfylte norske bilracesuksessen er ihvertfall en artig film som passer for både store og små. Har du ikke sett den før er det på tide, og den tåler nok også et gjensyn. Børning kan bl.a leies hos Altibox.

2

FLEKSNES

Marve Fleksnes er vel noe av det norskeste vi har. Et ikon og legende i norsk TV-historie. Se et par episoder da vel! Alle episodene ligger gratis tilgjengelig hos NRK Nett-TV. Husk også spillefilmen “Den siste Fleksnes”, som bl.a. er tilgjengelig hos Altibox (17 kroner).

1

OLSENBANDEN


HIPP, HIPP, HURRA!
Ingenting er mere norsk enn OLSENBANDEN! Vel, rent bortsett fra at det egentlig er et konsept fra Danmark 😉 Men det spiller ingen rolle, Olsenbanden er Norges mest fantastiske filmrekke, de gir et bortimot ubetalelig nostalgisk tilbakeblikk på hovedstaden vår på 70- og 80-tallet, og i en av filmene er dessuten faktisk de 5 første minuttene lagt til nettopp 17. mai: “Olsenbanden og Data-Harry sprenger Verdensbanken“. Se den, eller en av de andre klassiske Olsenbanden-filmene!

Hos tvoveralt.altibox.no kan Olsenbanden og en rekke andre norske filmer leies digitalt for 17 kroner pr stykk akkurat nå (eller kjøpes/lastes ned for 69 kroner).

Sjekk også filmarkivet.no for norske filmklassikere som kan leies digitalt, eller filmfront.no for lister over beste norske filmer fra hvert tiår fra 1920-tallet og til nåtid.

PS: noen andre fine norske filmer for dagen kan være “Lange flate ballær”, “Hawaii, Oslo”, “Flåklypa Grand Prix”, “Slipp Jimmy fri”, “Kon tiki”, “De blå Ulvene” (eller en av de to andre filmene om Pelle og Proffen) eller farsen “Ute av drift”.

 

Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet 🙂

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg