Filmhjerte Topp 20: Barneroller på film

Barn er ofte innblandet i filmer,  med vekslende resultat.

Tiden er inne for liv og lister igjen her på filmbloggen, så hva passer vel bedre enn en ny Topp 20-liste? Og hva er mere livlig enn unger på film? 😉 Det er slett ikke alle ganger at man lykkes med barneskuespillere og barneroller på film og i TV-serier. Noen ganger blir rollen enten for irriterende eller svak, gjerne fordi barnet enten blir for sjenert, eller ikke er instruert godt nok av filmskaperne slik at det blir alt for åpenbart at det ikke føles ekte. Noen ganger er det derimot fullklaff, innertier og heidundrande bolle og brus-party.

Når jeg nå har satt opp listen min over mine personlige favoritter blant barneroller har jeg satt “aldersgrensen” på rundt 13 år hos de unge skuespillerene.

Da det gjennom tidene har vært en del glimrende barneroller på film er sjansen absolutt tilstede for at jeg kan ha glemt noen, men de på lista er/var i alle fall barn som har levert glitrende og/eller minneverdige roller. Det viktigste av alt er likevel at JEG har blitt gledet av prestasjonene deres.

Har du noen favoritter blant barneskuespillere eller andre synspunkter om dagens tema er du velkommen til å kommentere i kommentarfeltet 🙂

Litt hederlig omtale først. Quvenzhané Wallis (f. 2003) i “The Beasts of the Southern Wild” (2012). Da innspillingen starta var hun 6 år. Jeg har ikke sett denne filmen ennå, men Wallis har fått så mye skamros for rollen at jeg må ta den med her. Ellers kan nevnes også Edward Furlong (Terminator 2, 1991) og Ellar Coltrane (Boyhood. Vanskelig å sette på en slik liste ettersom hele filmen er et spesielt prosjekt). Jeg likte også veldig godt River Phoenix (Stand by Me, glimrende, men han var vel 15 år under innspillingen), Jacob Lofland og Tye Sheridan (begge i Mud, men også de 15 under innspilling), Thomas Turgoose (This is England), Drew Barrymore (bl.a. E.T.) og Elijah Wood (The Good Son). 

Her er min liste med TOPP 20….eeeh, det ble visst Topp 21, plassene er litt flytende  –  særlig mellom nr 20 til 10.

21:


Jan Ohlsson (Sverige, f. 1962)

Serie/film: Emil i Lønneberget (Sverige, tre filmer fra 1971-73 og TV-serie 1975)

For alle som vokste opp med Emil i Lønneberget-serien på NRK så har selvsagt Jan Ohlssons som urokråka Emil brent seg fast i minnet. Rollen som Emil hadde han fra han var ca 8 til han var 12 år. I dag er svensken 53 år gammel, jobber innen IT i Uppsala, og har forlatt rampelyset.  Han stiller nemlig vistnok ikke lengre til intervjuer om Emil-rollen. Det kan ganske sikkert diskuteres hvor godt skuespill det var, men rollen var barnerolle-ikonisk og svært populær her til lands.

20:

Conner Chapman (UK)

Film: The Selfish Giant, UK, 2013

19:

Haley Joel Osment (USA)

Film: The Sixth Sense, USA, 1999

18:

Henry Thomas (USA)

Film: E.T. –  USA, 1982

17:

Nicholas Hoult (UK, f. 1989)

Film: Gutter er gutter/About a Boy, UK/USA, 2002

16:

Abigail Breslin (USA)

Film: Little Miss Sunshine, USA, 2006

15:

Ayush Mahesh Khedekar (India)

Film: Slumdog Millionaire, UK, 2008

14:

Zoé Héran (Frankrike)

Film: Tomboy, Frankrike, 2011

13:

Brad Renfro (USA, f. 1982, d. 2008)

Film: Klienten, USA, 1994

12:

Émile Vallée (Canada)

Film: C.R.A.Z.Y., Quebec/Canada, 2005

11:

Jodie Foster (USA, f. 1962)

Film: Taxi Driver (USA, 1976)

Jepp, Jodie Foster var også barnestjerne, og som 13-åring imponerte hun stort i den ganske så kontroversielle rollen sin som 12-årig prostituert.

10:

Natalie Portman (USA, f. 1981)

Film: Leon (Frankrike, 1994)

Portman, som nå er verdensstjerne og Oscar-vinner, debuterte i langfilm i rollen sin i “Leon”, da hun var omlag 12 år gammel. Hun var glimrende i “Leon”, men på min liste blir det 10. plass.

9:

William Jøhnk Nielsen (f. 1997, Danmark)

Film: Hævnen/In a Better World (Danmark, 2010)

Gjorde et sterkt inntrykk i en glimrende film, og fikk fremvist både et bredt følelsesregister og språkkunnskaper.

8:

Harvey Stephens (UK, f. 1970)

Film: The Omen (UK/USA, 1976)

Jeg måtte google for å huske navnet på skuespillerungen som leverte den legendariske rollen som djevelungen Damien, som nok er en av tidenes mest skumle filmunger. Omen ble en såkalt “one-hit-wonder”, som man sier på musikkspråket, for Stephens, som ifølge IMDB senere kun hadde to roller og som i voksen alder har jobbet med børs og eiendom.

7:

Macalauy Culkin (USA, f. 1980)

Film: Alene Hjemme (Home Alone, USA, 1990, og Home Alone 2, USA, 1992 )

Legendarisk barnerolle og et av de aller største barnestjerne-ikon i moderne tid (selv om det er 27 år siden nå). Om enn ikke den vanskeligste rollen kanskje, men du og du for en innsats den da rundt 9-10-11 år gamle Culkin leverte. Og ja, ikke en jul uten at man får med seg minst en av de to Home Alone-filmene.

6 og 5:

James Freedson-Jackson (til høyre) og Hayes Wellford (USA, ukjent f. år, antar de begge er rundt 9-12 år)

Film: Cop Car (USA, 2015)

Det blir delt her mellom Cop Cars to unge stjerner. De to purunge guttene plasseres i en setting man ytterst sjelden før har sett barn, for de er barn som fyller roller som likegodt kunne vært besatt av voksne skuespillere. De imponerte ihvertfall, både med mimikk og fakter. Litt høyt oppe her kanskje, men jeg digget tross alt filmen.

4:

Annika Wedderkopp (Danmark, ukjent f. år, antar rundt 2005-06)

Film: Jagten (Danmark, 2012, Norsk tittel: Jakten)

Den da omlag 6 år gamle Annika Wedderkopp gjorde en sjokkerende sterk rolleprestasjon, i filmen der en mannlig barnehageansatt blir mistenkt for å ha tuklet med noen av barna i barnehagen. Wedderkopp fremstod som 100% ekte, og var også både provoserende (tenk det, en 6 år gammel jente!) og veldig sjarmerende.

3:

Odin Waage (Norge, f. 1995)

Film: Sammen (Norge, 2009)

Listas overraskelse vil nok mange mene, men i min oppfatning leverte, da filmen ble laget, rundt 13 år gamle Odin Waage fra Hamar en blendende og gjennomgående knallsterk innsats i en av mine norske favorittfilmer, som Pål som brått mister moren i en bilulykke.

2:

Danny Lloyd (USA, f. 1973)

Film: The Shining (USA, 1980, Norsk tittel: Ondskapens hotell)

The Shining/Ondskapens hotell ble en one-hit-wonder for Danny Lloyd som i en alder av 6 år spilte den uforglemmelige rollen som guttungen med telepatiske evner, lille Danny Torrance som tilbringer vinteren på et avsides og avskjært høyfjellshotell sammen med mora og den etterhvert meget psykopatiske og morderiske faren Jack, i skrekk-klassikeren The Shining (Ondskapens hotell). Lloyd er den dag i dag 43 år gammel og jobber som lærer.

1:

Jacob Tremblay (Canada, f. 2006)

Film: Room (Irland/Canada/USA, 2015)

Lille Jacob Tremblay (9) gjorde en uforglemmelig innsats og rolle som 5 år gamle Jack, som etter å ha sittet innestengt hele livet endelig opplever verden utenfor det lille rommet han og mora har vært fanget i. For meg er han en soleklar vinner, for prestasjonen hans var enestående. Boller og brus til Jacob!


 

1 kommentar
  1. Jeg kunne også tenke meg å sette Natalie Wood på den lista, for filmen “Tomorrow Is Forever” fra 1946. Hun var ca. 6 år da filmen ble spilt inn. Da har vi en klassiker på lista også.
   Ellers så ser jeg at Jacob Tremblay er med i 4 – 5 filmer de neste månedene, spennende å se om han følger opp spillet fra Room.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg