Scope100 – hvilken film havner på kino?

For tiden er filmhjertet opptatt med å være med og velge hva som kommer på kino neste sommer 😉

Filmbloggen er fortsatt oppe og går, selv om aktiviteten her i høst har vært laber. Jeg kjører ihvertfall på videre, og satser på flere innlegg etterhvert. Denne gangen er det Arthaus og et prosjekt som kalles Scope100 jeg vil si noen ord om.

Arthaus er en norsk filmdistributør, som sørger for at det norske publikum får sett kvalitetsfilmer fra Europa – og verden forøvrig, filmer som ellers neppe hadde nådd det norske filmpublikum.

I samarbeid med noe som heter Festival Scope har Arthaus for andre året på rad et prosjekt som heter Scope100, der 100 utvalgte filminteresserte fra hele landet er plukket ut for å se 7-10 utvalgte nye europeiske filmer i perioden november-desember. Etter å ha sett alle filmene skal man så stemme på de.

Filmen med flest poeng totalt hos de 100 utvalgte er av Arthaus garantert ordinær kinodistribusjon på kino i Norge sommeren 2017. På arrangørens nettsider får man sett filmene, og i et lukket forum kan man diskutere det man har sett og prosjektet, som er en ganske så nyvinnende måte å distribuere film på. De 100 utvalgte kan være folk innen filmbransjen, eller som meg som er å regne som en vanlig filminteressert (OK, jeg er vel litt over gjennomsnittet interessert kanskje ;p).

Undertegnede er i år en av de som meldte seg til Arthaus, og ble plukket ut blant de mange søkerne. Weeee! Et spennende og interessant prosjekt, som nå er godt i gang.

Forhåpentligvis vil alle filmene på et senere tidspunkt bli tilgjengelig for filmpublikum også her i Norge på en eller annen filmplattform (lovlig strømming, DVD/Blu-Ray etc), men altså er det kun vinneren som garantert settes opp der film er aller best; på kino.

Scope100-vinneren i fjor var forøvrig den islandske glimrende filmen Småfugler (Prestir/Sparrows), som gikk på kino i Norge i sommer, og som nå er ute bl.a. på DVD. Av andre filmer Arthaus har stått bak som distributør i Norge kan nevnes Sauls sønn, 45 Years, Leviatan, Rust og bein, Fish Tank, La Zona, ja rekken er lang.

Arrangørene bak har ytret et ønske om at man ikke skriver spesifikke anmeldelser og meninger nå om filmene man får tilgang til å se i “det lukkede filmrommet”. Imidlertid er det forøvrig ikke så interessant med anmeldelser av disse filmene på nåværende tidspunkt, da ingen av de vil være tilgjengelig for norsk publikum og leserne på lovlig måte før om enda en god stund. Jeg kan derimot avsløre at det er 7 utvalgte filmer som vi 100 filmfrelste i “Scope100” har fått tilgang til å se, og at de kommer fra land som Tyskland, Storbritannia, Hellas, Italia, Frankrike/Belgia og Portugal. Filmene er og vist på ulike filmfestivaler i Europa iår.

Titlene er ikke hemmelige, så vil du sjekke ut fakta om filmene er det bare å slå seg løs på søkemotorene. De 7 filmene, hvorav en havner på norsk kino vår/sommer/høst 2017 er disse (med internasjonale filmtitler):

PORTO (Portugal – eng/por/fr tale)

– Jake og Mati er to tilflyttere i Porto, som en gang opplevde et kort men intenst forhold. Hva skjedde egentlig?

INDIVISIBLE (Italia, “Indivisibili” – italiensk tale)

– To siamesiske tvillinger, to jenter på 17, forsørger hele familien med sine sangopptredener. Alt er bra inntil en lege en dag sier at det er en mulighet for å skille de.

REMAINDER (UK/Tyskl. – engelsk tale)

– En ung engelskmann får en stor forsikringssum  utbetalt etter en ulykke. Pengene bruker han på å rekonstruere sitt tidligere liv ned til minste detalj, i et håp om å få hukommelsen tilbake.

24 WEEKS  (Tyskland, “24 Wochen” – tysk tale)

– Cabaretkomikeren Astrid er seks måned på vei i graviditeten da hun får vite at det er noe alvorlig galt med barnet. Hun og mannen får liten tid til å ta et vanskelig valg med enorme konsekvenser.

BADEN BADEN (Belgia/Frankrike – eng/tysk/fr tale)

– Etter en mislykket jobb i Belgia drar Ana, en jente midt i tyveårene, tilbake til hjembyen Strasbourg hvor hun finner både kjærlighet og sorg.

AFTER LOVE (Frankrike/Belgia, “L`Èconomie du couple” – fransk tale)

– Et par med to barn skal skilles etter 15 års ekteskap. De må jobbe seg gjennom det pinefulle og komplekse drama et samlivsbrudd kan være.

SUNTAN (Hellas/Tyskland – eng/gresk tale)

– En middelaldrende gresk lege blir betatt av en ung kvinnelig turist etter å ha hjulpet henne på en ferieøy. Når han inviteres med på klubb sammen med vennene hennes kan alt skje.

Anmeldelser av flere av disse filmene vil vel antagelig dukke opp her på filmhjerte.blogg.no når de med tid og stunder blir tilgjengelig for publikum. Men jeg våger meg allerede til å si at her er det flere gode filmer. I skrivende stund har jeg sett fem av de syv, og noen av de bør absolutt nå også publikum i Norge, særlig en av filmene.

Hvilken film håper du kommer på norsk kino? Har du sett noen av disse filmene allerede? Legg gjerne igjen kommentarer i kommentarfeltet her på siden, eller på filmhjerte sin facebook-side 🙂

4 kommentarer
  1. Victoria Larsen: Takk for det, Victoria 🙂 Ha en fin dag (eller natt) videre hvis du leser dette 😉
   Besøkte forresten bloggen din, var en del av interesse der, og bra bilder.

  2. Kult!
   Filmen Elle, kontroversiell sådan, med Isabelle Huppert, har den vært vist i Norge, eller er den eventuelt på lista? Jeg har sett en dårlig versjon av den, men IH nevnes som en Oscarkandidat?

  3. EG: Nei den har ikke vært på norsk kino ifølge imdb. Ser ut som den i all hovedsak mest har vært vist på en rekke filmfestivaler rundt omkring i verden, så da lar vel ordinær kinodistribusjon vente på seg (?). Vet ikke om den kommer til Norge, ser ingen planlagt releasedato hos imdb ihvertfall for Norge. Ser ut som en film det kan være verdt å se.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg