Filmhjerte: Året 2005


Filmene i denne filmblogg-saken har 10-årsjubileum i år. Filmer fra 2005 står på dagens filmhjerte-meny. Hva syns du om filmåret 2005?


I denne filmblogg-føljetongen der jeg presenterer filmår for filmår fra mitt fødselsår og frem til nåtid, er tanken bak å trekke frem en internasjonal (utenlandsk) favorittfilm fra hvert år, og en norsk, men med en liten reservasjon mot at det enkelte år ikke er noen norske jeg syns fortjener ekstra heder og ære. Dessuten drar jeg frem andre filmer også som jeg syns er severdige fra det aktuelle året, og slenger på litt annet småplukk av filmrelatert stoff fra det omtalte året.


2005 var et godt filmår, som bød på flere gode filmer, og mye ræl. Årets filmhjerte-vinner hadde jeg ingen problemer med å plukke ut,  for den var årets klart beste.

Her er de andre filmene fra 2005 som jeg likte best.

BROKEBACK MOUNTAIN

En av årets beste filmer var asiatiske Ang Lee sitt rørende romantiske drama Brokeback Mountain.

Filmen fikk Oscar for beste regi, adapterte manus og originalmusikk. I tillegg var den nominert som beste film, og Heath Ledger, Jake Gyllenhaal og Michelle Williams var nominerte for hhv beste mannlige hovedrolle, mannlige birolle og kvinnelige birolle. Mange mente filmen ble forbigått og burde vunnet både beste film, samt at Ledger og Gyllenhaal burde vunnet, men istedet gikk prisene til Crash (beste film*), Phillip S. Hoffman for Capote og George Clooney for Syriana. Særlig Clooneys pris ble omstridt. Både Gyllenhaal og Ledger leverte veldig emosjonelt og glimrende spill, særlig syns jeg Ledger imponerte det lille ekstra. Men også filmens kvinnelige skuespillere hadde fremtredende og viktige roller, og gjorde strålende prestasjoner. Michelle Williams (spilte kona til Ennis, Ledgers rollefigur) er nevnt, men mest fascinert ble jeg av Kate Mara, som spilte Ennis` datter, Alma Jr.

Brokeback Mountain får terningkast 5.

*Filmen CRASH hadde premiere i 2004 på filmfestivalen i Toronto, men ble ikke sluppet offisielt før i 2005. Jeg tok den med i innlegget om filmer fra 2004, der jeg utropte den til den beste filmen fra 2004. Mange vil regne den som en film fra 2005, og det var jo da også for filmer fra 2005 den fikk Oscar for beste film, så den kan naturligvis også nevnes her. Men i filmhjerte.blogg.no sin verden er den fra 2004, ellers hadde det ikke blitt noe “årets filmhjerte” til Crash 😉 Mange var som sagt skuffet over at ikke Brokeback Mountain fikk Oscar-prisen for beste film, men når vinneren het Crash så syns jeg det er greit, for Crash er en glimrende eksepsjonell film. Brokeback Mountain er selvsagt på mange måter også det, likevel kom det neppe som et sjokk at den noe konservative Academy Awards-komitèen lot valget falle på en film som setter søkelys på rasemotsetninger, fremfor den tragiske og omstridte kjærlighetshistorien i Brokeback Mountain. Men som sagt, nå er Crash også en ekstremt bra film.

WAITING… (også kjent under tittelen: EAT THIS)


Du kommer aldri mer til å tørre å klage på mat og service på et spisested mens du ennå spiser der, etter å ha sett denne sjuke grisete komedien 😉 Sikkert noe underkjent og bortglemt. Hysterisk morsom er den ihvertfall. Årets morsomste film faktisk. Den passer imidlertid sikkert ikke for alle humorelskere, for om man ikke er fan av “teit humor” vil man neppe synest dette er så fryktelig morsomt.

Filmkritikerne likte ikke filmen noe særlig, men den ble bedre mottatt hos publikum, den har også gjort det brukbart på dvd, og har fått litt kult-status. Waiting… sine største stjerner er Ryan Reynolds, Justin Long og Luis Guzmán.

Filmtittelen kan forøvrig muligens forstås på to måter. Tittelen “Waiting…” spiller på ordet “waiter”, som betyr servitør, man serveres altså. Tittelen kan antagelig også tolkes som at man venter, noe de fleste vel forbinder med ordet “waiting”. Muligens kan grunnen til at filmen i mange land, blant annet i Norge, går under tittelen “EAT THIS” være at man antok at originaltittelen ikke ville bli forstått riktig?

CAPOTE


Biografisk krimdrama der Phillip Seymour Hoffman gjør en glimrende rolle som den amerikanske forfatteren Truman Capote, en rolle han altså fikk Oscar for som beste mannlige hovedrolle. At Hoffman fikk prisen er definitivt ingen skandale, for han var knakende god, faktisk veldig imponerende. En skikkelig kunstnerisk karakterrolle av Hoffman, som desverre som kjent døde på tragisk vis kun 46 år gammel, i februar 2014.

Capote er uansett iallefall en veldig god film. En av de beste fra 2005 spør du? Ja, så absolutt, svarer jeg da. Farlig nært toppkarakter, imidlertid lander terningen på 5.

Truman Capote har blitt kjendis på grunn av sine bøker, særlig Frokost hos Tiffanys, og kommer en dag over nyhetshistorien om mordet på en hel familie i Kansas. Han får lov av sin sjef i The New Yorker til å følge saken, og drar til Kansas med sin venn Harper Lee for å intervjue mennesker som kjente den drepte familien. Når drapsmennene blir pågrepet, får Capote, via sitt gode forhold til konen til den lokale sheriffen, lov til å ha kontakt med den ene pågrepne, Perry Smith. Capote følger saken i fem år, under straffesaken, anken og tilslutt straffen for paret som utførte mordet (kilde: wikipedia).

THANK YOU FOR SMOKING


Politisk stjernespekket satire om tobakksindustrien og folks rett til å gjøre egne valg, som det formelig røyk av… (selv om det vel knapt nok ble fyrt opp en eneste røyk i filmen?). Veldig morsom, med bitende ironi.

GOAL!


For veldig mange er den store guttedrømmen å bli fotballproff i England. Den sjansen får den talentfulle søramerikaneren Santiago, som oppdages av en talentspeider med bånd til Newcastle. Nå er ikke akkurat Newcastle mitt favorittlag, men denne fotballfilmen må vel kalles obligatorisk for alle fotballfans som elsker Premier League, og også liker film 😉

THE THREE BURIALS OF MELQUIADES ESTRADADa jeg så denne prisbelønnede moderne westerninspirerte filmen på kino under filmfestivalen i Tromsø  var jeg ikke alene om å irritere meg gløgg ihjel, og fikk filmopplevelsen noe spolert. En del av dialogen i filmen foregår nemlig på spansk, noe jeg ikke har noen innvendinger imot. Derimot hadde jeg og flere andre innvendinger mot at filmen ble vist uten noe teksting, verken på engelsk (som vanlig er på slike festivalfilmer der språket som snakkes ikke er engelsk eller norsk/svensk/dansk) eller norsk. MEN, det gikk faktisk likevel å følge handlingen i filmen, selv om man ikke skjønte et kvekk av dialogen i de delene som hadde spansk tale.

Senere har jeg kjøpt den på dvd med tekster, og mener det absolutt er en ganske spennende og gripende film. Godt spill av Tommy Lee Jones og Barry Pepper. Filmens regi står også Tommy Lee Jones for. Spenning og tragedie, i en film som både provoserer og engasjerer litt. Flere vil nok synest at Jones sin rollefigur er i overkant røff mot den uheldige gjerningsmannen. Men slikt er med på å gi filmen sin dimensjon.

Den lille, støvete byen Van Horn blir snudd på hodet da den illegale innvandreren Melquiades Estrada blir funnet skutt og drept i ørkenen på grensen mellom USA og Mexico. Ingen vil selvsagt innrømme å ha skutt mannen, men rancheieren og vennen Pete (Tommy Lee Jones) nærer mistanke til den lokale grensepatruljen og setter i gang sin egen etterforskning. Nettet snører seg sammen, og da han får tak i gjerningsmannen, legger de ut på en hasardiøs ferd gjennom ørkenen for å oppfylle Melquiades siste ønske om å bli begravet i sin hjemby. Reisen blir en prøvelse for både gjerningsmann og hevner, som begge kommer frem som mennesker merket for livet (kilde: filmweb.no).

AURA (EL AURA)


Spanskspråklig Krimthriller fra Argentina (Argentina/Spania/Frankrike). Litt spesiell er Aura, men jeg liker filmer fra en del land i Sør-Amerika. Ricardo Darin er å se i hovedrollen (ja, han er  jo i “alle” argentinske filmer føles det som, men han er til gjengjeld en veldig dyktig skuespiller som alltid leverer). Aura ligger nok et stykke unna toppscore på filmskalaen, men det er en brukbar film som også ligger litt over midt på treet, så en firer på terningen vil det vel bli.

A HISTORY OF VIOLENCE


Viggo Mortensen har hovedrollen i denne glitrende dramathrilleren som er regissert av David Cronenberg. A History of Violence er basert på en tegneserieroman med samme navn.

Tom Stall driver en liten restaurant i Millbrook i Indiana, der han bor med sin kone Edie, sin sønn Jack og sin lille datter. En dag blir han ufrivillig byens helt når han forsvarer seg selv og andre i et ransforsøk der han tar livet av begge ranerne. Når historien sprer seg ut til resten av landet, blir Tom oppsøkt av Philidelphia-mafiaen som hevder Tom i virkeligheten er Joey, som lurte dem for 20 år siden (wikipedia).

For de som liker litt småkuriositeter av faktaopplysninger, her er et lite knippe. Hele filmen ble spillt inn i Canada, og byen der handlingen foregår er fiktiv. Denne filmen var også den aller siste som ble gitt ut på VHS i USA, og markerte dermed slutten på en omlag 30 årig epoke for VHS-formatet.

WALLANDER: ETT SKRITT ETTER (Original tittel: STEGET EFTER)

WALLANDER-FILM. Steget efter/Ett skritt etter, er en av de aller beste Wallander-filmene av de alle, inkludert filmene der K. Henriksson spiller Wallander. Her er det derimot Rolf Lassgård som har rollen som Ystads store (anti)helt, Kurt Wallander.

Det aller beste med filmene der Lassgård spiller Wallander, rent bortsett fra at Lassgård er fantastisk, er at disse filmene er direkte basert på Henning Mankells mesterlige krimbøker. Alle de 9 Wallander-filmene med Lassgård er basert på bøkene, som jeg har lest mange av. 31 av de 32 Wallander-filmene der Krister Henriksson spiller Wallander er derimot ikke direkte basert på bøkene, men basert på “Wallanders univers” av rollefigurer og miljø fra bøkene. Også disse, og Henriksson, er glimrende, men Lassgård er det ørlille hestehodet foran i min bok.

Fra filmweb.no: Se Rolf Lassgård som etterforskeren Kurt Wallander, bygget på Henning Mankells syvende roman i den bestselgende krimbok-serien.
Historien begynner når tre nedgravde lik i 1700-talls klær blir funnet ved et vakkert skogsholt rett utenfor byen. Wallanders kollega gjennom mange år, Svedberg, er først på plass. Sterkt rystet av funnene forteller han at likene trolig svarer til savnet av tre ungdommer, meldt savnet bare noen uker tidligere.

Wallanders team med etterforskerne Martinsson, Nyberg og hans eks-kjæreste Maja blir forsterket med “HC”, en etterforsker fra København. Til Wallanders store irritasjon viser det seg snart at Maja og den danske politimannen kjenner hverandre fra før.

Når Wallander senere finner Svedberg død hjemme, med sitt tjenestevåpen i hånden, blir det konkludert med selvmord. Men snart kommer det frem at han har blitt myrdet, og at mordet kan kobles til funnet av de tre ungdommene. Samtidig som motivet begynner å bli tydelig innser man at morderen har forspranget. Wallander ligger ett skritt etter, og flere ofre står på ventelisten.

“Ett skritt etter” hander om hvordan vi forholder oss til våre nærmeste. Om hva som skjer når vi oppdager hvem de egentlig er, og hvem vi selv egentlig er. Selv om vi kanskje ikke alltid ser akkurat det.

.
I 2005 startet også Wallander-rekken av filmer med Krister Henriksson i rollen som Wallander, parallellt altså med at det fortsatt ble spilt inn filmer med Lassgård i Wallander-rollen. Hele 6 Wallander-filmer med Henriksson i hovedrollen kom i 2005. Det var disse:
FØR FROSTEN (Orig. tittel: INNAN FROSTEN)
BYIDIOTEN (Orig. tittel: BYFÅNEN)
BRØDRENE (Orig. tittel: BRÖDERNA)
MØRKET (Orig. tittel: MÖRKRET)
AFRIKANEREN (Orig. tittel: AFRIKANEN)
MASTERMIND


I serien med Henriksson som Wallander kan det utover i filmserien være en fordel å ha sett de tidligere filmene, ettersom personlige egenskaper, relasjoner osv utvikler og endrer seg underveis i de 32 filmene som ble sluppet i perioden 2005-2013. Alle filmene har imidlertid en selvstendig historie som avsluttes for hver film. Alldeles glitrende politikrimfilmer, som jeg helt klart anbefaler.  Selv om jeg syns Lassgård er favoritten min i Wallander-rollen, så er ikke Henriksson langt bak i det hele tatt, for Henriksson tilførte helt klart Wallander-serien mye, blant annet i form av at rollefiguren ble noe yngre og en tanke mer utadvent, mens Lassgård er mer tro til rollen sammenlignet med bøkene, noe mange selvsagt verdsetter.

.
En vakker dag her på filmbloggen kunne det vært morsomt å gjøre et lite bloggmatisk dypdykk inn i Wallander-universet, hvis noen har interesse av slikt da? :p
.
Alle Wallander-filmene med Krister Henriksson ligger forresten på Netflix, så her er det bare å slå seg løs 🙂

ÅRETS FILMHJERTE 2005

C.R.A.Z.Y.


Land: Canada

Filmgenre: Drama

Regi: Jean-Marc Vallè

Fransk/”Quebeck-fransk” tale

Medvirkende: Marc-Andrè Grondin, Michel Côtè, Danielle Proulx, med flere.


C.R.A.Z.Y. er en fargesprakende feelgood-film, selv om den har flere både alvorlige og tunge stunder, det er en coming-of-age-film, et unikt familiedrama, eller generasjons-/oppvekstfilm om man heller vil, fra Canada, der handlingen i hovedsak foregår i Quebec, og er den beste filmen fra 2005.

C.R.A.Z.Y. er historien om Zachary, hans oppvekst, brødre og foreldre, gjennom tre-fire tiår – krydret med et imponerende og strålende tidsriktig, fabelaktig soundtrack med glimrende låter fra blant andre Elvis, Patsy Cline (flere låter, deriblant sangen “Crazy” som har en sentral rolle i filmen, men filmtittelen har dobbel betydning), Pink Floyd, David Bowie (“Space Oddity”), The Rolling Stones og The Cure.

Filmen følger en familie, i første rekke Zach, gjennom en periode på cirka 40 år, fra Zach blir født, gjennom oppveksten og i jakten på sin egen identitet, for å bli akseptert av faren. Strålende spill av Marc-Andrè Grondin, mens Danielle Proulx i rollen som moren er alldeles fantastisk, og Michel Côtè som spiller faren gjør en kraftrolle. Imponerende er også guttungen som spiller Zach som liten gutt; Èmile Vallèe (sønn av filmens regissør, Jean-Marc Vallè).

Regissør J.-M. Vallè fikk vel et aldri så lite gjennombrudd med C.R.A.Z.Y., som ble både kritikerrost og en økonomisk suksess. Hans neste film som var “The Young Victoria” (2009) ble nominert til tre Oscar-priser, og vant en. Senere har han også stått for regien av “Wild” (2014) og “Dallas Buyers Club” (2013, der var Vallè Oscar-nominert for beste filmredigering). C.R.A.Z.Y. har ingen så store priser og nominasjoner, men har fått en rekke mindre priser internasjonalt i filmprisutdelinger. I hjemlandet Canada vant C.R.A.Z.Y. hele 10 priser i “Genie Awards” (den canadiske filmbransjens mest prestisjefylte prisutdeling, som nå heter Canadian Screen Awards). Der vant den blant annet prisene som beste film, samt at Côtè (slo Grondin!) og Proulx begge fikk pris for hhv beste mannlige hovedrolle, og kvinnelige birolle. Faktisk vil jeg si at Proulx sin førsteklasses innsats i denne filmen er en av de beste kvinnerollene, eller morsrollene, jeg har sett på film.

Jeg så C.R.A.Z.Y. for første gang på kino på Kulturhuset i Tromsø under Tromsø International Film Festival en kald januardag i 2006, men gikk “varm om filmhjertet” ut fra en fullsatt sal etter å ha sett denne fantastiske filmen, som jeg registrerte fallt i smak hos publikum den gang.
Den hadde senere ordinær kinodistribusjon på kino i Norge, og er også gitt ut på dvd med norske tekster. Men, jeg syns faktisk filmen er best med engelsk tekst!

 

 

Hos VG og Dagbladet fikk filmen terningkast 5, noe den også fikk hos Nordlys, Dagsavisen og Natt & Dag. C.R.A.Z.Y. er ikke feilfri, den har noe småplukk, samt noen scener som ikke er like smakfulle, men slikt blir pirk som jeg ikke orker gå inn på.

C.R.A.Z.Y. får toppscore fra filmhjerte.blogg.no. Blant mine 20 favorittfilmer er den nok ihvertfall. Jeg deler ut terningkast 6.


ÅRETS NORSKE FILMHJERTE 2005

VINTERKYSS


Den uten tvil beste norske filmen i 2005, og en av de beste norske fra 2000-tallet, er den strålende VINTERKYSS, en film om sorg, livet, døden, kjærligheten, og hvordan takle livet etter en tragisk hendelse. Det er en dyster historie som nøstes opp i løpet av filmen, men lyspunkter finner man også.

Vinterkyss hadde premiere under filmfestivalen i Tromsø i januar 2005, der regissør Sara Johnsen, som regidebuterte med denne filmen, og skuespillerene Annika Hallin og Kristoffer Joner var tilstede. Filmen ble avsluttet til stående applaus fra en fullsatt sal på Fokus Kino. En spesiell opplevelse. Jeg bet meg også merke i at det var en del våte øyne å skue særlig blant voksne kvinnelige publikummere, og det er forståelig for Vinterkyss er en dypt rørende, varm, og sorgtung historie, men altså også med sine lyspunkter.

Vinterkyss er en norsk film, men tre av de sentrale rollene bekles av svenske skuespillere. Filmen preges av meget troverdig spill, særlig fra svenske Göran Ragnerstam som jeg syns er den som imponerte mest, men også Annika Hallin og den da 11-12 år gamle Axel Zuber leverte særdeles minneverdige prestasjoner. Det gjorde også vår egen Kristoffer Joner, som her gjør sin beste rolle til dags dato.

Noe annet filmen også huskes godt for, er Jeff Buckleys coverversjon av Cohens sang “Halleluja” (1993), som når den ble spilt i filmen næmest gav frysninger nedover ryggen, fordi den var så effektfull.


Bergens Tidende og “God kveld, Norge” (TV 2) gav Vinterkyss terningkast 6, mens det ellers lå på terningkast 4 og 5 fra media forøvrig.

Om noe skal sies å trekke ned, så kan det nevnes at filmen kun varer i 80 minutter – men, det er egentlig lenge nok. Det holder i massevis til terningkast 5. Om jeg ser filmen den dag i dag føles kanskje 4 riktig, men når jeg tenker tilbake til da jeg så filmen på kino husker jeg at jeg likte Vinterkyss veldig godt.  Ikke en knallsterk femmer, men 5 blir det.

Andre severdige filmer fra Norge 2005:

Elsk meg i morgen – Den tredje filmen i Elling-trilogien.

Tommys inferno – Ungdomskomedie/drama.


 ØVRIGE FILMER FRA 2005 VERDT Å TA EN TITT PÅ…

King Kong (2005) – Naomi Watts, Jack Black, Adrian Brody. Og en gigantisk vaggende og brølende gorilla som glefser mot alt og alle. Sistnevnte minner meg forøvrig om en fyr jeg veit om, uten at jeg har tenkt å gå mer inn på det. Men før jeg snakker meg bort, la meg legge til at King Kong er en grei nok film, man vet jo hva som skjer og hvordan det vil ende. Ellers, filmen vant tre Oscar-priser, to for lyd, og en for visuelle effekter.

Hooligans – Elijah Wood er studenten som  flytter til London etter å ha blitt feilaktig utvist fra Harvard. I verdensmetropolen havner han i storbyens undergrunnsverden der fotball og hooligansmiljøene står sterkt. Nokså bra film.

Flightplan – Jodie Foster i flythriller.

Red Eye – Nok en flythriller, men uten de store stjernene. Av de på rollelista er det kun skotske Brian Cox jeg gjenkjenner umiddelbart.

Jarhead – Krigsfilm med Jake Gyllenhaar.

Lord of War – Nicholas Cage, Ethan Hawke og Jared Leto. Jeg husker ikke noe av filmen, men har et vagt minne om at jeg syns den var helt på det jevne. Altså severdig. Tror jeg.

Tolken (The Interpreter) – regissør Sydney Pollacks siste film før han døde i 2008. Med Sean Penn og Nicole Kidman.

Edmond – Med William H. Macy, Denise Richards, Julia Stiles, George Wendt. Litt spesiell film, med en veldig god Macy i hovedrollen.
Edmond forlater sin kone og drar av sted ut i New Yorks natteliv. Målet hans er å bryte med sitt gamle liv og søke en ny form for sannhet. Edmond er historien om en vanlig mann og hans egen erkjennelse av at livet er kjedelig og meningsløst. Fra å være maktesløs, tar han grep for å forandre alt ved sitt gamle liv. I sitt nyskapte univers flytter han på egne grenser, og foretar en form for renselse hvor tidligere undertrykkelse av egen maskulinitet etter hvert utarter seg til eksplosiv voldsutøvelse (filmweb.no).

The 40 Year Old Virgin – Litt småmorsom og sukkersøt film med Steve Carell i hovedrollen. Jeg har tidligere sagt at Carell ikke er blant mine favoritter på skjerm og lerret, likevel syns jeg han er litt kostelig og trivelig i denne filmen.

Filmåret bød ellers på en hel masse eventyr og sci-fi, men mange liker jo det, og med Fantastic Four, ny Harry Potter-film, Star Wars-film, Charlie og sjokoladefabrikken, Haikerens guide til galaksen, Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet, og Batman Begins hadde man litt å velge mellom på det området.


SVERRE HOLM (1931 – 2005), FOR ALLTID EN LEGENDE

Man sier gjerne at det man opplever som barn og ung er med på å forme ens interesser, og at det setter spor. Jeg startet tidlig å interessere meg for å se film, norsk film likte jeg tidlig, og da i særklasse Olsenbanden, en filmserie jeg vokste opp med på video. Olsenbanden var en viktig del av oppveksten min, skuespillerne likeså nærmest, ihvertfall satte jeg stor pris på de alle. Fantastiske Olsenbanden. Hvor mange ganger jeg har sittet forran skjermen og sett “Benny” si “Helmaks, Egon”, har jeg ikke tall på.

Jeg digga “Benny” i Olsenbanden. Jeg digget faktisk Sverre Holm, som altså for alltid vil ha legendestatus for Benny-rollen, såpass mye at jeg en gang gikk på et “Sesam Stasjon-sceneshow” under festivaluka “Finnsnes i Fest” en gang på seint 90-tall, bare for å få se Holm “live”, selv om han da var “O. Tiedemann”, en rolle mange som var i Barne-TV-alder på 90-tallet også lærte å sette pris på han for. Sesam Stasjon likte jeg aldri, jeg kunne faktisk knapt fordra serien (jeg var da heller aldri i seriens målgruppe. Holm likte jeg uansett), men jeg frydet meg der jeg stod, idet showet startet og Sverre Holm kom trippende ut på scenen, som “O. Tiedemann” fra “Sesam Stasjon” – i sitt velkjente ganglag som “Olsenbanden-Benny”, akkompagnert av selveste Olsenbandens kjenningsmelodi. For et øyeblikk det var, for en Olsenbanden-frelst! 😉

Nyheten om Sverre Holms bortgang, som jeg leste i ei avis en marsdag i 2005, var derfor av det ekstremt triste slaget. Holm hadde naturligvis en lang karriere bak seg som skuespiller, både på teater og i fjernsynsteateret, samt diverse film/serie-roller, men for meg og mange andre vil han for alltid huskes i ærbødighet som den folkelige og stort sett alltid positive og munnrappe småskurken Benny Frantsen i Olsenbanden. Holm gikk bort 17. mars 2005, han ble 73 år gammel.

Har du en favorittfilm eller favorittfilmer fra 2005? Ros eller ris? Andre kommentarer? Ordet er fritt! Klikk på Kommentarer-linken like under dette innlegget, og post kommentarene dine.

#filmer #film #filmhjerte #crazy #2005 #vinterkyss #wallander #filmsnakk #C.R.A.Z.Y. #

2 kommentarer
  1. Enig i at det er mange veldig bra filmer fra 2005 -etter min smak- og noen av de du nevner er på den lista. C.R.A.Z.Y. står imidlertid ikke på den lista. Det er smak og behag. Jeg husker ikke om jeg klarte å se filmen ferdig. Den kom ingen vei etter hvert, og jeg sluttet også å bry meg om karakterene. Jeg syns den er overvurdert. Terningkast 3-. Den Melquiades-filmen du nevner: nå gikk det opp et lys for meg, for jeg husker den plutselig nå; litt sær, kanskje, men ok.
   Ellers har vi jo Batman Begins, er topp-3 når det gjelder Batman-filmer. Året bydde også på en brukbar Star Wars-film. Vi har også filmen “Good Night, and Good Luck”, en sann historie om journalisten som jobbet for å bekjempe senator McCarthy og heksejakten hans -det var en ganske ålreit film.
   Noen andre filmer jeg husker som brukbare på en måte, og middels på andre måter er: Junebug (handlingen er litt treg, og et par av karakterene er litt irriterende, men jeg husker filmen for karakteren til Amy Adams, en jente som ikke nødvendigvis er så smart og verdensvant, men likevel god som gull, AA ble Oscarnominert for den); The Proposition (dette er en visuelt meget flott film, så fantastisk at det nesten blir for mye av det gode, en australsk western, men handlingen og karakterene er litt kjedelige, og så var det noen unødvendige voldsepisoder der, dette kunne blitt en kanonfilm hvis man hadde gjort en litt bedre jobb -men, se på den pga det visuelle); Brick (så vidt jeg husker, så var det en slags detektivhistorie i noirsjangeren, men den skuffa meg -tror jeg).

  2. 😀
   Jepp, filmsmak er smak og behag, det er det fine med film, det er som regel noe for de fleste interesserte 😉
   Three burials er nok litt sær ja, det stemmer ganske bra. Men likte filmen bra, filmens bakteppe særlig.
   De filmene du nevner ellers har jeg ikke sett såvidt jeg kan erindre. “Good night”-filmen er som du nevner basert på en sann historie, men jeg har ikke hørt om de involverte og historien, ihvertfall kan jeg ikke umiddelbart huske det.
   Junebug og The Proposition kan tenkes at jeg ser om jeg kommer over 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg