Alle filmhjerters dag – Valentine`s Day movies

Lørdag er det Valentine`s day.  Filmhjerte.blogg.no prøver seg på noen filmtips for dagen,
som står i kjærlighetens og romantikkens tegn.
Inspirasjonen til filmtipsene på denne siden har jeg i tillegg til egne filmminner hentet fra diverse filmlister som florerer på nett. Har du ingen å feire valentines sammen med, fortvil ikke, filmene passer like godt til single som til par 😉

Et kinobesøk på “alle hjerters dag” (norsk betegnelse for Valentine`s day) er kanskje ikke så dumt. På kinoene går det ihvertfall for tiden spesielt en film som er naturlig å nevne.

Man kommer selvsagt ikke unna FIFTY SHADES OF GREY, som neppe tilfeldigvis har fått (norsk) premiere ganske tett inn på denne datoen. Her i Tromsø vises den nye storfilmen lørdag kl 13:00 (sal 1), 18:30 (sal 1) og 21:15 (sal 1, 2 og 4!). Og ellers rundt om i landet går den sikkert minst like mange ganger i de største byene. Filmen har fått massiv pressedekning, og allerede en uke før premieren her i Tromsø var den største salen på Fokus kino utsolgt.

I “Fifty Shades of Grey” møter vi den unge litteraturstudenten Anastasia, som innleder et forhold til den vakre, mystiske milliardæren Christian Grey. Filmen er basert på E.L. James sin bestselger med samme navn.”Fifty Shades of Grey” er den etterlengtede filmatiseringen av den bestselgende boken som har tatt verden med storm (kilde: aurorakino.no).

Storfilm eller ikke, i norsk presse har mottagelsen vært delt, og skeptisk. VG og Aftenposten har gitt terningkast 2, Dagbladet gav 3, mens NRKs Filmpolitiet har gitt 4. Det har før filmen vært snakk om at det muligens ville være mye sex-fokus i filmen, naturlig nok antagelig (jeg har overhodet ikke lest boka), men anmelderne som har sett filmen kunne berolige de som var redde for at filmen er en sexorgie, med at det er den ikke. Men, Fifty Shades Of Grey har måttet tåle en hel del kritikk, for å angivelig romantisere seksuell vold mot kvinner. Det kritikerne antagelig glemmer, er at publikum trolig er oppegående nok til å skille mellom fantasier de ser får sitt utløp på et filmlerret, og på egen virkelighet.
Nå har jeg som sagt ikke lest boka, ei heller sett filmen, men når det dukker opp antikampanjer som oppfordrer til å heller donere penger til krisesentre for voldsutsatte kvinner i stedet for å løse billett til filmen, da øker bare interessen for filmen blant folk, det er jeg sikker på. For all del, gi gjerne penger til krisesentre for voldsrammede kvinner, det er en god og viktig sak, men ikke basert på motstand mot en spillefilm. En jeg riktignok ikke har sett ennå, men absolutt alle fornuftige rapporter fra filmen tyder ikke på at denne voldsomme motstanden er annet enn ekstremt overdrevent hysteri.


Det går imidlertid mye annet interessant på kino, så om ikke Fifty Shades Of Grey frister, så er det alltid koselig med et kinobesøk.

Gidder du ikke dra på kino er det nok av andre “plattformer” å få sett film på.

VALENTINE`S DAY (USA, 2010)

Ja, selvsagt er det laget en film som heter Valentine`s Day. I denne ser vi en rekke store navn og søtnoser, som Jessica Alba, Bradley Cooper, Jamie Foxx, Anne Hathaway, Julia Roberts, Ashton Kutcher, Jessica Biel, Taylor Swift, Taylor Lautner og veteranen Kathy Bates, og mange flere. Til tross for et stjernespekket skuespillerensemble har ikke filmen mer enn 5,8/10 stjerner på imdb, basert på over 83 000 stemmer.

Jeg vet ikke om filmen er å finne på strømmetjenester som er stuerene og lovlige, men tar du sjansen er den ihvertfall å finne for nedlasting fra TPB her, og norske/nordiske undertekster finner du sikkert hvis du leter litt rundt omkring…

Det er kanskje ikke det mest romantiske man gjør, å glo på YouTube, men du kan imidlertid se hele filmen på YouTube, gratis og selvsagt 100% lovlig, uten tekst. Klikk her for å komme til YouTubes visning av denne filmen (husk å klikk vekk den irriterende reklamen som kanskje dukker opp). Eller klikk i videoruta under her:

Noen romantiske filmtips fra VIAPLAY.no

HER (USA, 2013) En forfatter opplever en noe spesiell form for kjærlighet, med operativsystemet som gir han alt han trenger…

THE LUNCHBOX (India, 2013). En beskjed i en feillevert matboks fører til et spesielt forhold mellom en mann og en kvinne.

TITANIC (USA, 1997). Med de uforglemmelige nyforelskede turtelduene Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. Forresten, siden vi jo vet hvordan det gikk i filmen med Jack, så er det vel passe irriterende å vite at han lett kunne berget seg. Det har nemlig Mythbusters slått fast i 2012 (se video i innslaget i linken, eller søk på google etter “mythbusters could Jack have survived”) 😉


BROKEBACK MOUNTAIN (USA, 2005) Med Jake Gyllenhaal og Heath Ledger (Ledger, som desverre gikk bort så alt for tidlig, i 2008, kun 28 år gammel) i rollene som de forelskede som møter på en rekke problemer. Filmen har en rating på 7,7 av 10 (over 230 000 stemmer) på imdb.com, verdens største filmdatabase på nett. På imdb har Her en rating på 8,0 av 10 (over 262 000 stemmer), The Lunchbox 7,8 av 10 (over 20 000 stemmer), og Titanic 7,7 av 10 (over 653 000 stemmer).


Viaplay har ikke så enormt mange romantiske filmer jeg ved første øyekast kan anbefale (De har en nokså lang liste, men ikke mange jeg liker/har sett), men disse fire forannevnte tror jeg vil være fine filmer for anledningen, selv om vi jo vet at både Titanic og Brokeback Mountain er triste filmer, sånn egentlig, selv om de er veldig gode. Sjekk Viasats utvalg av romantiske filmer her. Husk også at hvis du er ny kunde hos Viaplay kan du prøve tjenesten gratis i en måned (vanlig månedspris er kr 89,-).

Hva NETFLIX.com har å by på vet jeg desverre ikke, ettersom jeg for tiden ikke abonnerer på netflix får jeg heller ikke tilgang til å se hvilke filmer de har. Det er rimelig latterlig spør du meg. Ønsker man kunder i en butikk viser man da for pokkern potensielle kunder hva de kan tilby!

Noen andre romantiske filmer som garantert (?) kan få frem smil, latter, håp, fortvilelse, lengsel, varme, glede og tårer, som kan være fine i anledning dagen (og her er det en miks av kjærlighet for de fleste livsstiler) er disse:

GHOST (USA, 1990) Patrick Swayze (1952-2009) og Demi Moore vil for alltid huskes for denne sukkersøte og triste filmen, som er en blanding av spenning, romantisk komedie og drama. Særlig leirkrukke-scenene er filmhistorie, som senere er parodiert flere ganger. Ghost har 7,0/10 på imdb (over 136 000 stemmer). Frem med lommetørklet 😉


WHEN HARRY MET SALLY (Norsk tittel: Da Han Møtte Henne. USA, 1989) Billy Crystal og Meg Ryan er Harry og Sally. Kan en mann og en kvinne være bare venner, uten at vennskapet ødelegges av sex? Filmen har 7,6/10 på imdb (over 131 000 stemmer).


SLEEPLESS IN SEATTLE (Norsk tittel: Søvnløs I Seattle. USA, 1993). Meg Ryan igjen, denne gang mot Tom Hanks, i denne romantiske komedien. Tom Hanks spiller en mann som flytter til Seattle etter at kona hans døde. Sønnen hans prøver å finne en ny kvinne til han. På imdb har filmen 6,7/10 (nesten 108 000 stemmer).


LOVE ACTUALLY (USA, 2003) Filmen vever en mengde kjærlighetshistorier sammen, og en rekke figurer lenker historiene til hverandre, ifølge Wikipedia. På rollelista står blant andre Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Keira Knightley, Martin Freeman, Emma Thompson, og Rowan Atkinson (!). 7,7/10 stjerner på imdb (over 277 000 stemmer).


BLUE IS THE WARMEST COLOR (Frankrike, 2013, original tittel: La vie d’Adèle) Filmen følger to unge kvinner i en lengre periode. Den ene følges fra hun går på videregående til hun er en etablert lærer. I denne perioden møter hun, og forelsker seg i en annen kvinne, og filmen handler om forholdet mellom de to. Filmen har blitt omdiskutert, men også fått en hel del gode anmeldelser. På imdb har den 7,9/10 stjerner (nær 64 000 stemmer).

LOVE STORY (USA, 1970) På imdb har filmen 6,9/10 stjerner, basert på ca 20 000 stemmer. En gutt og en jente med ulik bakgrunn forelsker seg, men ting går ikke som ønsker.

BEAUTIFUL THING (Storbritannia, 1996) To tenåringsgutter i en forstad til London får følelser for hverandre, i denne britiske romantiske komedien. Filmen har 7,8/10 stjerner på imdb.com basert på over 16 000 stemmerog som bildet vitner om var den en festivalfavoritt i Norge.


Skulle du være blant de som gir blaffen i hele Valentines day, tja, da kan kanskje filmen under være noe? 😉

Den skal ihvertfall jeg se, kanskje 😉

God filmhelg!

PS: Har du kommentarer? Klikk på kommentarer-lenken under dette, skriv, klikk “Send kommentar”, vent til den nye iden vises, og klikk “Post kommentar”.

3 kommentarer
  1. Tidlig opp du, hehe 🙂 Happy Valentine’s day – håper den blir fylt med kjærlighet 😀
   -legg meg til som venn så kan jeg lese bloggen din fast!

  2. Hei Tina og Charlotte 🙂 Takk for de hyggelige tilbakemeldingene 🙂
   Jeg skal titte innom bloggene deres.
   God helg og happy valentine`s day, hehe 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg