Filmtips: Børning – full fart mot nord

Børning – norsk bilfilm gir full gass!

Handlinga er forsåvidt enkel i den norske filmen “Børning”, som hadde premiere i 2014. Kappkjøring, bilrace, førstemann fra Oslo til Nordkapp. Reglene er enkle. Det er kun lov å kjøre i Norge, og ellers er det ingen regler.

Dermed er premissene satt for denne roadkomedien, der vi får oppleve styla biler, rånekjøring, grom motorlyd (har jeg latt meg fortelle 😉 ), råkjøring, en og annen rånebil, humoristiske bemerkninger, skitne triks og bilstunts som vanligvis ikke er å se i filmer fra Norge.

Handlinga i seg selv er ikke den store, storyen og troverdigheten er noe tynn, det er et ganske komisk preg over politiet i filmen, men dette er en komedie laget for å underholde publikum, noe den gjør, så akkurat det andre er ikke så viktig. Bilfrelste Roy utfordres av rivalen “”TT” til et illegalt streetrace fra et eller annet sted i Oslo til Sinsen, men Roy blir kun med hvis det blir fra Oslo til Nordkapp, en rekke biler blir med fra start, og dermed er racet i gang.

Det er også funnet plass til et far-datter-forhold som i løpet av filmen pleies, noe som gir det hele et noe sentimentalt preg, men som også gir filmen litt mere dybde (begge deler er positive trekk). Anders Baasmo Christiansen i rollen som Roy, er filmens hovedperson, som rett før et lovlig gateløp, plutselig får den bilinteresserte datteren sin på 14 år på uventet toukersbesøk, noe han ikke er overbegeistret for.

Se traileren fra Børning i YouTube-videoen under. Innlegget fortsetter under videovinduet.

I hovedrollene ser vi Anders Baasmo Christiansen, Otto Jespersen, Sven Nordin, Jenny Skavlan, Henrik Mestad, Trond Halbo og unge Ida Husøy. I tillegg er det flere mindre rollefigurer som er morsomme og skrudde. Særlig Jespersen strør om seg med sine tørrvittigheter på sedvanlig vis, noe som bidrar til å løfte filmen. Spesielt kommentaren hans når de akkurat har sluppet av en haiker, og når de såvidt rekker ferga er gullkorn, mens Mestad spiller politimannen som tar opp jakten på råkjørerne. Verdt å nevne er innsatsen til de to ungdommene i filmen. Særlig Ida Husøy, som spiller datteren til Roy (Baasmo Christensen), og også Oskar Lundevold, som spiller sønnen til Sven Nordins rollefigur.

Strømlinjeformet film uten de store overraskelsene, men det viktigste likevel er at “Børning” er morsom og underholdende, den blir ikke kjedelig i løpet av sine 92 minutter, men den mangler likevel litt. Jeg savner for eksempel litt flere holdepunkter underveis på kjøreturen nordover, slik at man ser hvor de er (ikke at det betyr allverdens, men likevel…) og kanskje litt mere action. Uansett, dette er helt grei underholdning, bilrace langs norske smale veier er ikke dagligdags på film, så dette funker greit med tanke på forutsetningene.

Mitt terningkast da. 5 og 6 er aldri aktuelt å gi, så god er ikke filmen. 3 blir for lite, for det er humoristisk og artig, dermed lander jeg på terningkast 4 til Børning. Grei underholdning.


PS: Filmen er selvsagt for tiden å få kjøpt på dvd og blu-ray de fleste steder der film selges, eller den kan leies eller kjøpes og lastes ned digitalt på nett. Det er også mulig å finne den for streaming, men jeg gidder ikke å reklamere for det 😉


Enig? Uenig? Kommentarfeltet er åpent for deg, klikk på kommentarer-linken under dette innlegget.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg