Ukas Netflix-film: AND BREATHE NORMALLY (Island, 2018)

Ukas Netflix-anbefaling er den islandske dramafilmen OG PUST NORMALT (Andið Eðlilega / And Breathe Normally), som får varme anbefalinger.

OG PUST NORMALT
Island, 2018, Org./int. tittel: Andið Eðlilega / And Breathe Normally, 1t 42m

Livene til en enslig og fattig mor på Island som nylig har fått seg jobb på prøve i passkontrollen på flyplassen i Keflavik, og en afrikansk asylsøker som venter på å bli deportert, knyttes sammen på uventede måter.

Regissør Ìsold Uggadóttir har laget en film om menneskelighet og anstendighet, som retter søkelyset blant annet på et liv på flukt, grenser, hva som skjer når de trygge rammene forsvinner, og utfordrer publikums oppfatninger av det satte og bestemte, samt viser at selv når man føler seg verdiløs kan man hjelpe andre. Det er en usentimental bit europeisk sosialrealisme, med et for anledningen ugjestmildt islandsk bakteppe som kulisse for en historie der politikk og flyktningestrøm krasjer.

Og Pust Normalt er ikke den type film fra Island som slår om seg med storslåtte og blendende landskap, som snarere ved hjelp av sterk historiefortelling formidler både varme og rørende mellommenneskelige relasjoner på tvers av kulturelle og språklige barrierer. Et stillferdig hverdagsdrama fra et værbitt Island, som byr på en spennende og medrivende historie, som fortelles uten de store dramatiske grepene, et trekk som kler filmen perfekt. Samtidig som filmen i all hovedsak er en fortelling om to små familiers skjebne, er det også, på nær sagt kjent islandsk filmvis, funnet plass til små vittigheter.

Skuespillerinnsatsen til de tre sentrale er upåklagelig. Kristín Þóra Haraldsdóttir, kjent fra seriene “Fangar” og “Stella Blomkvist“, som begge har gått på norske skjermer, spiller på overbevisende sett alenemoren Làra, en ung kvinne som sliter for å få hjulene til å gå rundt, samtidig som hun i en veldig vanskelig situasjon må opprettholde sønnen Eldar, herlig underspilt av pur unge Patrik Nökkvi Pétursson, sin illusjon av trygghet. Migranten Adja spilles av den bissauguineanske skuespilleren Babetida Sadjo , som gjør en sterk innsats (Sadjo kommer altså fra Guinea-Bissau i Vest-Afrika. Landet som er et av verdens fattigste er også landet hun spiller at hun kommer fra). Samspillet mellom de tre er solid.

Og Pust Normalt får en solid anbefaling. Denne islandske uslepne juvelen som ble vist både på Sundance, og på festivalene i Bergen og Haugesund er iallefall å finne på Netflix. Og der – eller et annet sted – bør du finne den.

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  –

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg