Hjertevarm, humoristisk, sår og levende dokumentar fra bygde-Norge
️ DOKUMENTARFILM: BRØDRENE JOHANSEN
️ Norge, 2023, 1t 22m, ingen aldersgrense
️ Kan sees på NRK TV (Nett-TV) og vanlig lineær TV på NRK
Skrevet av: Lars Jørgen Grønli / Filmhjerte.blogg.no
TV-premiere for den nordnorske dokumentaren «Brødrene Johansen», som hadde kinopremiere i fjor. Undertegnede så filmen på TIFF i fjor, og endelig er den klar for TV nå.
Dette er en flott dokumentar hvor vi følger to brødre i en stor søskenflokk gjennom 10 år. Filmen handler som tittelen avslører, om familien Johansen fra den fraflytningstrua lille bygda Kråkrøhamn på øya Andørja i Troms.
Fra tiff.no sin omtale: Brødrene Johansen er en film om brorskap og tilhørighet. En varm og annerledes oppvekstfortelling, der bygdemenn blomstrer, både ved å bryte og bevare tradisjoner.
I den før så folkerike bygda, som nå huser kun 25 innbyggere, bor familien Johansen. Fem brødre har i et halvt århundre delt gode og onde dager på slektsgården sammen med mor og far. Brødrene Johansen er et hjertevarmt portrett av brødrene, sterkt krydret av høvdingen i huset, mor Kjellrun, som samtidig viser et nord-norsk kystsamfunn og den tradisjonelle fisker- og geitbondens plass i tida vi lever i nå (tiff.no).
Det er en film som løfter det å bo og leve på bygda og i distriktene, om vennskap på tvers av alder, om brorskap, tradisjoner og forhold til foreldre og heimplass. Filmen har mye lun humor samtidig som den er både hverdagslig og ekte på godt og vondt.
Filmen følger i all hovedsak to av brødrene: Fiskeren og morroklumpen Jan Ivar, som liker livet slik det alltid har vært, og geitbonden Idar, som drømmer om kjærlighet, gjennom flere år i det lille bygdesamfunnet langs kysten på Andørja i Troms.
Seerne får følge arbeid, fritid og familielivet på gården, med fokus på de to brødrenes håp for fremtiden. Dokumentaren er både munter og underholdende, samtidig som den på en nær måte skildrer triste hendelser i livet. Det er likevel en lettbeint og ukontroversiell historie som berettes, uten verken store topper eller bunner. Det mest “kontroversielle” i så måte må vel være en viss bok den ene av brødrene i løpet av filmen arbeider med
Jeg fascineres litt gjennom 82 minutter med familien Johansen. Det er rett og slett en hyggelig, trivelig og melankolsk stund du får servert. Vel verdt tiden.
Foto: tiff.no og filmweb.no
Dette var nok ingen heldig dokumentar, eller film som den blir kalt.
Regissøren evnet ikke å holde et lang nok fokus på de forskjellige karakterer, men igangsetter fokuset for brått og unaturlig.
Utelater å gradvis la oss bli kjent med den enkelte på en naturlig måte som passer inn i en fortelling.
Slik det så mesterlig ble gjort i en annen, “Folk ved Fjorden”.
Det hoppes mellom situasjoner der de medvirkende er vanskelig å finne naturlig. En kunne for så vidt tro at motivet var å lage et kritisk blikk om form for landsbygda utenforskap, eller såkalt ‘Hill Billy’.
Filmen minner om hastverk.
Hei Bran Agan
Takker for innspill. Dokumentaren om Johansen-brødrene fikk ihvertfall Amandaprisen ifjor for beste dokumentarfilm (“Norges Oscar”) og har fått gjennomgående gode kritikker fra anmeldere i media, så mange syns den er bra. Interessant derfor med kommentarer fra en som ikke likte den noe særlig.
Om regissøren har hatt hastverk skal jeg ikke si stort om, men filmen er filmet mellom 2013 og 2020, og klippet etter den tid før premieren i 2023, den er produsert av et lite produksjonsselskap og jeg tror regissøren selv har vært alene om mye av arbeidet, er ikke noe jeg vet sikkert men har lest noe om det.
Vet iallefall at regissøren absolutt ikke har hatt noe intensjon om å lage et kritisk blikk på bygdeutenforskap eller noe hillbilly-opplegg, men interessante synspunkter uansett, film oppfattes ulikt. Kan vel være delvis enig i noe av dine invendinger, rundt det at ting i filmen introduseres litt “brått” noen ganger.
Det som skiller denne dokumentaren fra andre er hvordan den ikke bare fokuserer på brødrenes historie, men også på bygda og samfunnet rundt dem. Den menneskelige varme som kommer frem i dokumentaren gir en genuin følelse av tilhørighet og fellesskap, som er så viktig for folk i små bygdesamfunn. NRK TV har klart å fange essensen av hva det betyr å være en del av et lokalsamfunn, og hvordan sterke bånd kan dannes gjennom årtier. Visit us Telkom University Jakarta