Filmgjensynet: Brødre (Danmark, 2004)

Filmhjertes nye spalte 🔁FILMGJENSYNET starter med den danske dramafilmen «BRØDRE» fra 2004.


✔️FILM: BRØDRE
✔️Drama, Danmark, 2004
✔️1time 57minutter
✔️7,5/10 på IMDb (12 000 stemmer)


🔁FILMGJENSYNET heter den nye bloggpost-spalten hvor jeg med ujevne mellomrom vil skrive om litt eldre filmer jeg har et forhold til, som minimum må være over 10 år gamle. Først ut er den bejublede regissør Susanne Bier sin kritikerroste «Brødre», som er en av filmene som ligger hos TV 2 Play – og ettersom jeg liker danske filmer og serier tok jeg et gjensyn med denne filmen som jeg ikke har sett på veldig mange år. Har filmen tålt de 20 årene som har gått, og er den like aktuell?

Filmen er et sterkt familiedrama som forteller en viktig historie om hva krigstraumer kan gjøre med hjemvendte soldater. Den er et engasjerende drama om en manns kamp for å vinne tilbake livet og kjærligheten etter et traumatisk fangenskap og voldsom tragedie.

I «Brødre» møter vi søskenparet Michael og Jannik. Michael er FN-soldat, befal sådan, og foreldrenes store stolthet, mens Jannik er en fengselsfugl som stadig sitter inne for diverse lovbrudd.

På jobb i Afghanistan skytes helikopteret med Michael i ned, og han blir etterhvert erklært død. Etter å ha kjempet seg gjennom sorgen blir Jannik tvunget til å få skikk på livet sitt, og ta seg av Michaels kone og to unge døtre. Jannik kommer nærmere på familien enn han hadde trodd, men ettersom broren er antatt død er ingen skade skjedd.

Men Michael er ikke død, han har overlevd helikopterstyrten og er tatt til fange. Etter flere måneders fangenskap hos afghanerene kommer redningen, og Michael kan omsider reise hjem til Danmark. Der har tingene endret seg og dynamikken mellom de to brødrene endres for alltid. Michael har gått lang over de moralske grensene sine i fangeleiren, hendelser han ikke klarer å dele med noen. Når han vel hjemme igjen også opplever en familie som har blitt vant med Jannik i hus, kombinert med minnene fra Afghanistan som tærer på han, renner begeret over etterhvert i et intenst klimaks.

🔁Filmgjensynet****filmhjerte.blogg.no

Fotoet i filmen er noe kornete og kameraføring og stil virker innimellom som en slags dokumentar eller hjemme-hos-film. Kanskje kan man si at filmen har noen innslag av dogme-stil over seg? Jeg er heller ikke riktig sikker på om jeg syns samspillet mellom Michael og hans kone er utpreget bra, ihvertfall tar hun nyhetene om mannens død forbausende bra syns jeg. Jeg liker ikke helt stemningen i familien verken før, eller etter at de tror familiefaren er død.

Når det er sagt, filmen har en råhet i seg, et bra driv, og en intensitet som gjør den veldig verdt å se. Den har noen gripende scener, og er både spennende og dramatisk, selv om fortellerteknikken noen ganger føles en smule flat. Filmen er uansett en av la meg si topp 10-15 av alle de danske filmene jeg har sett. Temaet i filmen er like aktuelt nå som da, både angående familiære problemer, de dype spor krigstraumer kan sette, og sider rundt de nordiske landenes tilstedeværelse i land som Afghanistan, mens filmens foto og lyd bærer litt preg av å ikke oppleves helt moderne, muligens.

Ulrich Thomsen og Nikolaj Lie Kaas gjør utmerkede prestasjoner i rollene som de to brødrene. Thomsen og Lie Kaas er da også to av Danmarks absolutt fremste skuespillere, noe de både var den gang i 2004 da filmen kom, og nå. Særlig Thomsen som spiller den traumatiserte Michael gjør en imponerende jobb. Rollen som Michaels kone spilles av ingen ringere enn den danske Hollywood-stjernen Connie Nielsen, som her gjorde sin første danske film, hvor også hun tidvis spiller bra, dog noe varierende. Imidlertid er nok dama en av årsakene til at filmen slo an “over dammen” i statene.

«Brødre» ble nemlig godt mottatt også i USA, hvor de – selvsagt – måtte lage en amerikansk remake av filmen, som kom i 2009. Der spilles trekløveret av Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire og Natalie Portman. Jeg husker den amerikanske versjonen som litt svakere, dog med gode skuespillere, men forskjellen på IMDb er ikke særlig stor, der har «Brothers» (2009) et snitt på 7,1/10, med hele 145 000 brukerstemmer, mens den danske har 7,5/10, riktignok med kun 12 000 brukerstemmer.

Fra Filmhjerte blir det terningkast 5, eller fem filmhjerter 😉 – tilsvarende omtrent 8/10⭐️

Danske «Brødre» kan blant annet sees hos TV 2 Play.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🤍

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg