EN LEGENDE HAR GÅTT BORT – EN STÄNKARE FÖR INGVAR HIRDWALL (1934-2023)

Ingvar Hirdwall, “Grannen” i de svenske Beck-filmene, døde skjærtorsdag, 88 år gammel.

INGVAR HIRDWALL (1934-2023)

Tekst: Lars Jørgen Grønli/filmhjerte.blogg.no. Foto: imdb.com

Det meldte bl.a. Aftonbladet langfredag. Hirdwall sovnet inn i sitt eget hjem skjærtorsdag.

Gjennom en lang og innholdsrik skuespiller-karriere som inneholder en rekke filmer, TV-serier og teater er det den lille, men likevel store på så mange måter, birollen i Beck-filmene som Becks nabo Valdemar (“grannen”) som Ingvar Hirdwall først og fremst vil huskes for, og som gjorde han til en av Sveriges mest folkekjære skuespillere.

For undertegnedes del har ihvertfall Hirdwalls innsats i serien av filmer om Beck satt sine spor. Hirdwalls karisma og lune vesen var som skapt for rollen, en rollefigur som gjennom en årrekke har gledet stort. Han spilte rollen som Becks nabo fra 1997 til 2023. Senest i årets nye Beck-film som nylig hadde premiere, var Hirdwall å se.

“Ska du ha en stänkare” (en dram) var frasen i en eller annen form Beck-naboen alltid kom med.

Bildet: Ingvar Hirdwall i 2009. Foto: Frankie Fouganthin, Wikipedia-lisensiert

Av andre personlige høydepunkter fra Hirdwalls karriere utenom Beck, vil Filmhjerte trekke frem “Miraklet i Viskan” (2015) og “Menn som hater kvinner” (2009). Han var også å se i en liten birolle i den norske miniserien “Deadline Torp” (2005).

Andre som langfredags kveld mintes Hirdwall på nett trakk frem eldre roller som filmen “Barnens Ö” (1980, som han fikk den svenske filmprisen Guldbaggen for som beste skuespiller), filmen “Potatishandlaren” (1996), miniserien “Kejsarn av Portugallien” (1992-93) og “Mannen på taket” (1976, faktisk også en film om etterforskeren Beck).

Nyheten som ble publisert langfredags kveld om Hirdwalls bortgang er trist og sørgelig, og tankene går til hans familie, venner og kollegaer, og også “Beck”-fansen, som satte så stor pris på den morsomme, komiske, varme, trøstende, og noen ganger for Becks del lettere plagsomme og brysomme, men alltid godlynte, rødhårete grannen med støttekrage.

I kveld blir det en stänkare til minne om Ingvar Hirdwall, en sann legende ❤️

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg