Detainment-bråket: Respektløst av Oscar-akademiet

Skammelig av Oscar-akademiet!

Oscar-nominasjonene som ble sluppet tirsdag har en nominasjon som har vakt avsky og raseri.

For i kategorien for beste “live action kortfilm” har den omlag 30 minutter lange filmen “Detainment” skapt kontroverser. Igjen.

Filmen omhandler det sanne og grufulle drapet på 2 år gamle James Bulger, en drapssak som sendte sjokkbølger gjennom verden i
1993, og er en film som er basert på transkriberinger og opptak av intervjuer fra etterforskningen.

Lille og uskyldige James Bulger (2) var med moren på et kjøpesenter like utenfor Liverpool, i Bootle, Merseyside i England den skjebnesvangre februardagen i 1993 da han ble lokket med, kidnappet, torturert og drept på brutalt vis av to 10 år gamle gutter. To dager senere ble den maltrakterte 2-åringen funnet død på en jernbanelinje 4 km unna kjøpesenteret, i Walton, Liverpool. De to gjernings”mennene” ble de yngste dømte drapsmenn i England noensinne da de som 11-åringer ble dømt. I 2002 ble begge løslatt og gitt ny identitet, noe som har vært et heftig stridstema i Storbritannia. Den ene av de to drapsmennene har senere sonet flere ganger i fengsel, blant annet for å være i besittelse av barneovergrepsbilder og annet svineri på PC`en som det britiske politiet har omtalt som “kvalmende”, i tillegg til noe politiet har beskrevet som en “manual for pedofile”. Jeg vemmes.

Det er først og fremst James Bulgers mor Denise Fergus som har reagert med raseri mot Oscar-akademiet etter at nominasjonen ble klar. Filmskaperne har nemlig verken spurt familien om tillatelse til å lage eller kontaktet de i forkant av filmen, noe regissøren vistnok senere skal ha beklaget seg for, og i tillegg, og dette er det verste, har de fått et barn til å gjenskape de siste timene James levde før han på brutalt og umenneskelig vis ble drept.

Foto: Skjermdump fra Twitter

At en slik film er en enorm påkjenning for familien selv om over 25 år har gått bør ingen ha problemer med å forstå. Selv husker jeg denne forferdelige saken fra første halvdel av 90-tallet godt, og den står den dag i dag fortsatt for meg som en av de mest
horrible drapssakene. Jeg er ikke på generelt grunnlag imot å lage film om grusomme hendelser, slikt har tidligere blitt gjort en rekke ganger, for eksempel senest om Utøya. Men når dette er en film som har møtt så sterk motstand fra James sin familie er det noe som byr meg sterkt imot ved hele filmen. Dette er for det første en hendelse som i sterkest grad berører kun de pårørende til James, det er ikke som ved filmer om store terroraksjoner som på en mer naturlig måte tåles å filmatiseres. Hadde for eksempel alle pårørende etter Utøya bedt om boikott av det siste årets filmer om den hendelsen ville jeg neppe sett de filmene.

Når nå filmen først er laget har jeg likevel en forståelse for at den vises, men å løfte den opp ved å dekorere den med Oscar-nominasjon har jeg null forståelse eller sympati for.

Bulgers mor har hele tiden vært motstander av filmen, og over 90 000 mennesker har undertegnet en underskriftskampanje for å få filmen fjernet fra de såkalte kortlistene over filmer som var aktuelle for Oscar-nominering. Hun har også kjempet for at filmen ikke skal vises, og oppfordret til boikott av den. På Twitter har støtteerklæringene strømmet inn til Fergus.

Hos Oscar-akademiet har hun derimot blitt møtt av døve ører. Nå har altså Oscar-akademiet valgt å gi fullstendig blaffen i reaksjonene mot filmen, og belønner den på toppen av alt med en Oscar-nominasjon.

Filmhjerte skal iallefall slik denne filmen har blitt til følge oppfordringen om å ikke se den – for dette er uhyrlig, respektløst og veldig arrogant av Oscar-akademiet.

Derimot er jeg ikke enig med Fergus i at de to nå 36-år gamle straffedømte skal få beholde retten til skjult identitet. James Bulgers far, Ralph Bulger, og guttens onkel, mener at særlig den ene, som altså flere ganger har blitt dømt senere for barnepornografisk materiale, ikke bør få leve i skjul.

For hva blir det neste? At denne pedofile seksuelle avvikeren gjør noe som filmmakere senere kan lage film av?

Forøvrig står årets Oscar-show fortsatt uten vert (programleder) når bare en måneds tid gjenstår før utdelingen finner sted, og risikerer å for første gang siden 1989 bli arrangert uten en vert.

Kilder: Tv 2  , Denise Fergus sin twitter-profil  og Wikipedia

#jamesbulger #denisefergus #nooscarfordetainment 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg