Kjøpefilm: SUBURBICON (2017) – Bisarr film noir-thrillerkomedie

Det er lov å la seg underholde av filmer signert Coen-brødrene.

Den relativt nye Suburbicon som for tiden er å finne i nyhetshyllene blant fysisk kjøpefilm og i nyhetsoversiktene for strømming er riktignok regissert av George Clooney, men med manus skrevet av Joel og Ethan Coen, noe som nær sagt alltid borger for kvalitet. Denne kan fint være “påskekrim” en kveld.

FILMOMTALE: SUBURBICON

USA, 2017, Thriller/mørk komedie, 1t 44m
Medvirkende: Matt Damon, Julianne Moore, Noah Jupe,
Oscar Isaac, Tony Espinosa, m. fl.
Sett på Blu-Ray

Suburbicon som er en bekmørk og tidvis bisarr thrillerkomedie er intet mesterstykke, men gir knappe en time og tre kvarters underholdning, hvor man kan man lene seg tilbake og nyte galskapen som brer om seg. I kjent Coen-stil serveres vi uventende vendinger, twister, og gjennomgangsmelodien om at alt som kan gå galt går galt, ihvertfall mye, slik vi for eksempel husker fra Coen-signerte filmer som No Country For Old Men og Fargo finner vi også i Suburbicon.

I Suburbicon befinner vi oss på slutten av 1950-tallet i et utopisk helhvitt og idyllisk småbysamfunn kalt Suburbicon, hvor de velfriserte plenene er tennisbanegrønne, innbyggerne strømlinjeformet og familieverdiene essensielle for harmonien. Under overflaten begynner det derimot å boble av rasehat når den første afroamerikanske familien flytter inn i nabolaget, vis a vis familien Gardners hjem. Sønnene i de to familiene finner imidlertid raskt tonen.

Ikke lenge etter invaderes Gardner-familiens hjem av et par skumle menn. Herr Gardner (en drivende god Matt Damon) og den 10-11 år gamle sønnen (Noah Jupe) overlever, sammen med fru Gardners tvillingssøster (Julianne Moore i en pikant dobbeltrolle), men den rullestolsittende familiemoren blir drept. Etter kort tid begynner den unge sønnen i huset å ane ugler i mosen. Var moren et tilfeldig drapsoffer?

Som et ugjennomtrengelig slør for hovedhistorien som rulles ut i Gardner-huset begynner det å regelrett koke over for nabolaget over de nyinnflyttede mørkhudede i Gardners nabohus.

Når en forsikringsagent (Oscar Isaac) dukker opp på døra hos Gardner begynner ting å skje.

Suburbicon er en til dels blodig affære, alltid med en så umiskjennelig ironisk undertone at det ikke blir spekulativt, og det er gode skuespillerprestasjoner. Spesielt av den da filmen ble innspilt 12 år gamle Noah Jupe, som på glimrende vis formidler både frykt og redsel.

Liker du mørke komedier med suspekt spenning, og lar deg forføre av 50-tallsretro, er Suburbicon en pikant og morsom film med sting.

Hos mange kritikere særlig i USA fikk dog Suburbicon hard medfart, og har oppsiktsvekkende lave 5,5/10 på imdb. Her på filmhjerte får den derimot fire fine filmhjerter (terningkast 4).

♥   ♥   ♥   ♥   –   –

#film #filmtips #filmsnakk #filmprat #filmomtale #filmanmeldelse #suburbicon #Coenbrødrene #GeorgeClooney #MattDamon

5 kommentarer
  1. Ganske uforståelig lav gjennomsnittskarakter på imdb.com! Hele 7,3% av de som har stemt, har jo gitt den 1 av 10. Har de sett filmen? Hva likte de i så fall ikke? Kan det ha vært de rasistgreiene, som jo selvsagt var satt litt på spissen? Hvis man gir 1 av 10, så må jo filmen være jævlig dårlig, som f.eks. hvis Dolph Lundgren er med. 🙂

  2. @ znippen: Ja, Julianne Moore er god 🙂 Sjekka bloggen din og, kan bli noe interessant der tror jeg,liker fotografi (bra instabilder da :D) og design. Sjekker nok innom der av og til 😉

  3. @ EG:
   Haha 😀 Dolphern ja, fy fader. Nei si det, hva de ikke liker, eller hater såpass at det settes 1/10. Rasismen selvsagt, men det bør jo være åpenbart at dette er ironisk og malt bekmørkt med fullt overlegg. Kan selvsgat være noe annet ved stilen, som en overfladisk handling eller at denne rasismen ikke slås særlig ned på? Føltes litt som en grøsser noen ganger og, kan jo være at det ikke falt i smak? Eventuelt for mye blod for enkelte? 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg