10 ting vi lærte av TIFF 2018

Filmfestivalen i Tromsø (TIFF) er over for denne gang, men fatt mot; det er mindre enn ett år til neste TIFF, nummer 29 i rekka!

Ikke før er Tromsø internasjonale filmfestival over før man ser fremover, imidlertid er tiden her idag for å se litt tilbake på den drøye uka som har gått, med litt alvor, samt et tidvis muligens nokså ganske sikkert ironisk blikk og sleivspark 😉

Her er 10 ting vi lærte av årets festival:

1. At TIFF liker kvinnelige regissører. Under prisutdelingen av festivalens priser, ble hele 5 av 7 priser delt ut til filmer med kvinnelige regissører, deriblant de to gjeveste; hovedprisen Auroraprisen og publikumsprisen. 5-2 til kvinnene. Og de to prisene som ble gitt til manne-regissører, ja de var det jammen to kvinner som tok imot på deres vegne! Hvor er likestillingsombudet?


Festivalsjef Martha Otte speider etter TIFF-prisvinnende mannlige regissører.

 

2. At enkelte fortsatt ikke har lært seg folkeskikk i kinosalen. Her følger et tips til dere som er så jæ*** viktige at dere bare MÅ sitte å taste på og lyse med mobilen deres underveis i hele filmen: Ikke kom på TIFF2019! Dere forstyrrer og stjeler oppmerksomhet. Et spørsmål på kjøpet til de med munndiarè: Når filmen har startet, plaprer vi videre da? (ja, dere gjør jo tydeligvis det, vi andre holder kjeft og ser filmen). Stor honnør til de to kvinnene bak meg på en av forestillingene som idet reklamen går over til film sier til hverandre; “God film!” (og stille ble det).


Fullsatt sal på Fokus kino. Foto tatt med….mobil. Jada, FØR filmen starter.

3. At TIFFs shutlebuss som kjører mellom HT og Fokus kunne vært større. Det syns ihvertfall de fire forfrosne sjelene som ikke kom seg med den romslige 16-seteren til HT like før visningen av blant annet Fra balkongen og ble stående igjen i den sure vinden og neppe rakk fram i tide? Hyggelige sjåfører var det ihvertfall og de som ble nektet ombordstigning tok det nok med fatning.

4. At TIFF må få de inviterte gjestene sine til å bli værende et par dager lengre. Både Erik Poppe, den japanske publikumsvinneren og en annen regissør hadde reist hjem før prisutdelingsseremonien og får dermed diplomet i posten (om det da ikke ender sine dager på kontoret til festivalsjefen…slik en pris vistnok gjorde ifølge henne sjøl haha).

5. At det ikke er lurt å sitte oppe til klokka 4-5 hvis man skal på filmvisning klokka 9…

6. At Tromsø, naturen i området, TIFF, Tromsøværinger og TIFF-publikum er fantastiske og antageligvis best i verden. Iallefall om vi skal tro de mange takketalene fra tilreisende regissører og festivalsjef Otte. Fantastiske er vi vel, men best i verden? Nja….okei da.

7. At Kulturministeren antagelig ikke er enig i punkt 6. For hun gadd jo ikke komme. Eller joda, hun rakk ikke flyet, satt i møter, var sjuk, satt og søkte ledige jobber, whatever….neste år er vel Kulturministeren ute og leker i åkeren og har ikke tid etc…

8. At Tatt av vinden ikke stod på TIFFs filmprogram, men tradisjonen tro ble lerretet på utekinoen på torget bokstavlig talt tatt av vinden. Forhåpentligvis har TIFF lært at Tromsø er en smule vindfull tredje uka i januar etter at lerretet på utekinoen på torget for andre året på rad ble flerret i fillebiter av vinden. Men var det Balsfjordvinden? Og sånn helt serr, utekinoen er et herlig tiltak som må fortsette. Artig for ongan!


Ikke bare sur vind på torget. Også utekino til glede for store og mange små.

9. At matpakke er lov selv om pølser i brød, hveteboller og Burgerking-junkfood er godt for vommen mellom filmene. Baaah (Fy så lei jeg er av Narvesen-pølse og smålunken kaffi i pappbeger fra kinokafèen nå).

10. At den trolig minst brukte og peneste dassen tilgjengelig for allmennheten å bruke mellom filmene er på … HA! Du trur vel ikke jeg avslører det?

Til slutt et bonuspunkt, for dette viste vi allerede fra de tidligere år:

11. At TIFF aldri hadde kunnet vært gjennomført uten de mange frivillige som stiller opp, og TIFF-staben ellers, som også i forkant av og underveis i årets festival har gjort en super innsats. Takk for i år, TIFF, vi sees igjen i 2019 🙂

 

Tekst og foto: Lars Jørgen Grønli

#TIFF18 #filmfestival #Tromsø #tromsofilmfest

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg