Wilson – irriterende fyr

I irriterende film.

FILMOMTALE:
WILSON, Komedie, USA, 2017
Med Woody Harrelson og Laura Dern, m. fl.
Regi: Craig Johnson

AKTUELL: Tilgjengelig nå for digitalt kjøp hos iTunes Store (Leie fra 18. september).

Eller rettere sagt irriterende kjedelig film, i store trekk, men med små drypp av hverdagsdrama og småhumoristiske trekk som gjør den sebar. Litt merkelig må det sies å være at Wilson ikke har blitt satt opp på norsk kino, for med Woody Harrelson og Laura Dern har filmen et par kjente navn på plakaten iallefall. Litt greit er det dog, for Wilson er nok best for slumrende sofastunder med en film å hvile øyet på.

Og med mobil og facebook en betryggende kort armlengde unna…

Wilson het en av årets filmer på den anerkjente Sundance-festivalen i Utah, og er en komedie med Woody Harrelson i tittelrollen som den ensomme nevrotiske grinebiteren Wilson.

Ihvertfall kaller den seg en komedie, men personlig syns jeg det er en langdryg, tøvete og småflau film som insisterer på å skulle være intelligent med sine subtile kommentarer og betraktninger fra Wilson. Jeg har forståelse for at dette er en type humor som sikkert vil gå hjem hos noen, de som egentlig ikke liker å le eller more seg, blant annet, eller de som tror de har en smartere humor enn “bermen”. Og sikkert noen andre også, for nå overdriver jeg med vilje selvsagt, så don`t hate me if you like it 😉  Jeg har blant annet sett noen mene at filmen er perfekt for den som er singel, da den tar singeltiværelsen litt på kornet. Nja, tja, vet nå ikke det.’

Nå er vel forøvrig ikke Wilson klinisk fri heller for “bermens” humor, her serveres ord både som “nice cock”, og “You`re a cunt” mellom urinalbrukere og søstere i hårrivende slåsskamp på kjøkkenet, samt noen “rumpe- og homohumor-kommentarer”, noe som faktisk er filmens mest komiske scener, men det aller meste av humoren ligger ellers nedtonet. Det som er morsomt med filmen er de gangene Wilson er direkte i kjeften, eller får tilsvar, men også disse scenene blir litt anmasende og påtatte noen ganger.

Wilson er kort fortalt filmen om Wilson, en middelaldrende ensom eremitt som bare ser fortiden og ikke fremtiden, han bor alene sammen med den lille hunden sin, og han irriterer vettet av folk, enten det er kunder på dyrebutikken, medpassasjerer på kollektivtrrafikken, ex-er, eller tilfeldige tilstedeværende der han befinner seg. Uten at  han forstår det selv, for i eget speilbilde er han fryktelig interessant og korrekt. Når Wilsons far dør blir han enda mere ensom, men når han en dag ved hjelp av en komisk date finner frem til sin fraseparerte kone, får han vite at han har en datter som han aldri har møtt.

Hele Wilsons tilværelse snus på hodet, og ting kunne ikke gått verre når han og ex-kona bestemmer seg for å finne datteren hun adopterte vekk som nyfødt for 17 år siden.

Eller er det nettopp disse omveltningene som til og med inkluderer et ufrivillig opphold avskåret fra samfunnet som var akkurat det surpompen trengte?

Woody Harrelson kler rollen godt, og spiller stort sett bra. Selv om det til tider blir overspill så kler han den lakoniske, bånn ærlige stilen rollefiguren hans har, men det gjør han også veldig vanskelig å like, noe som vel sikkert er poenget også.

Laura Dern som exen hans kommer seg ikke unna de triste øynene sine, men karakteren hennes er mye mer troverdig. Troverdig er vel heller ikke alt i handlingen heller, særlig ikke hvordan Wilson i møte med samfunnets sorte får går fra å skambankes til å bli en ener.

I dramaets (og komikkens) natur ligger selvsagt en visshet om at det er nettopp det, dramatisert film, slik at alt trenger ikke nødvendigvis være reelt og 100 prosent troverdig heller. Det er ikke en dokumentar. Likevel er det jo måten regissøren skrur alt sammen på som gjør om vi kjøper historien eller ikke.

For meg blir nemlig Wilson for mye. Han blir en for merkelig skrue.

Men med nok skrullete kommentarer og påfunn i seg, i en film med tross alt litt livsvisdom, til at Wilson skal få tre filmhjerter (terningkast 3). Under tvil.

WILSON

 • WILSON er for tiden ikke i handel i Norge (med norsk tekst altså) på fysisk kjøpefilm, men kan altså lastes ned via kjøp hos iTUNES STORE (med norsk undertekst selvsagt, og muligens finnes den hos andre lignende norske strømmetjenester). For leie, som er langt billigere, er den tilgjengelig fra 18. september hos iTunes.
 • WILSON kan leies eller lastes ned hos amazon.com (uten norsk tekst), om du ikke gidder vente på norsk leierelease. Jeg har dog ikke sjekket om dette er tilgjengelig for norske kunder (men tror det er det). Filmen er forøvrig også ute på Blu-Ray/DVD i det store utland.

#film #filmhjerte #filmtips #filmsnakk #filmer #movies #Wilson #WoodyHarrelson

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg