Skam – et tilbakebllikk på sesong 1

Ukas Skam-bloggpost ser tilbake i tid. I Skam-vakuumet som har vært denne uka har det gått i gamle episoder.

Alle Foto: NRK

Faktisk har jeg, siden jeg kun hadde sett den en gang før, sett hele sesong 1 på nytt. Noen artige oppdagelser gjorde jeg jo, så i denne ukas Skam-bloggpost blir det en kort gjennomgang av det jeg syns var mest minneverdig fra sesong 1, samt annet snikksnakk fra den aller første sesongen, som gikk høsten 2015 (og som selvsagt ligger fritt tilgjengelig på skam.p3.no og NRK Nett-TV). Dessuten har jeg ikke skrevet noe særlig fra før om sesong 1, har jeg vel?

Hva var de viktigste temaene i sesong 1?

Mange temaer ble tatt opp allerede i den første sesongen. Her er iallefall de 10 temaene jeg finner mest fremtredende, i tilfeldig rekkefølge.

 • Tillit. Det handlet mye om å stole på hverandre, på partnere og venner.
 • Selvtillit og selvbilde blant ungdom. Vi så for eksempel at både Eva og Vilde av ulike grunner følte seg usikre på seg selv. Et av sitatene som huskes best er når Vilde sier at “jeg tror alltid det er meg det er noe galt med”, og når Eva sa at hun hadde begynt å mislike seg selv som person (pga dramaet mellom henne og Ingrid).
 • Kjærlighetssorg. Komplikasjonene i forholdet mellom Eva og Jonas gjorde at Eva ofte var lei seg. Og vi hadde jo og Vilde (med hennes nærmest imaginære forhold til William).
 • Sex og sexpress. Mye alvor selvsagt. Men også mye ustyrtelig morsomt.
 • Russetid-planlegging. Vildes doruller! Ekstraordinære bussmøter. Sanas råd. Ooooh så morsomt gjensyn 🙂
   
 • Sluts. Eller rettere sagt, det at jenter kaller hverandre sluts og slutty.
 • Tilgivelse.
 • Betydningen av vennskap. Særlig jentegjengens vennskap og omsorg for Vilde, men også Jonas og Isak sitt vennskap ble godt forankret. For eksempel var Jonas hos Isak når foreldrene hans bråkte, og vennskapet mellom Eva og Isak var også sentralt, samt selvsagt det oppløste vennskapet mellom Eva og Ingrid, som var ett av grunnlagene for hele sesongen.
 • Festing. Gikk det ut over karakterene til for eksempel Eva?
 • Sesongens hovedperson var som kjent Eva, og forholdet hennes til Jonas. Men flere andre forhold eller hint om forhold fant vi selvsagt.
  For eksempel:
  – Eva og Chris (Penetrator-Chris)
  – Chris (Jente-Chris) sin kurtisering for Isak var hysterisk moro, med måten hun så på Isak mens hun slikka på kjærlighet på pinne 😉
  – Vilde og William, men vi skjønte jo fort at William bare lekte med Vilde.
  – William og Noora.

7 artige facts fra sesong 1:

 • Antall fredagsparty-klipp: 5 (eller var det 6? jeg kom jaggu ut av tellinga, men vi var med på blant annet både utested, Penetrator-party, Halloween-fest, og Nisseforce med Nissen-elevene)
 • Den første gangen vi ser Vilde er på et bilde på Instagram som Eva ligger og ser på.
   
 • I sånn omtrent uke 7 fikk vi se Magnus for første gang i Skam, men da kun som statist ute i skolegården.
 • Som vi husker i sesong 3, var Jonas en fantastisk venn for Isak når han trengte det som mest (kebab på en benk-scenen der Isak fortalte hvorfor han har vært litt spess i det siste). Men i Skam sesong 1 er det faktisk Jonas, som på kødd vel og merke, er den første som kommer med en bemerkning til Isak om noe homo-relatert. På hytta rundt bålet, når Jonas spiller gitar, og Isak vil at han skal spille “I`m Yours”, sier Jonas “Nei, du kan bare homselåter”).
   
 • Hvem pokkern er han Julian Dahl? (Han som Isak sa stalker han på insta).
 • Sana uten hijab? Vel, hun hadde den fortsatt på seg, under parykken, på Halloween-festen (tror jeg det var).  Et småhumoristisk øyeblikk 😉
 • Du allverden så ung Isak så ut i sesong 1 forresten! ;-p


Ja kan du skjønne det? 😉
Dialog mellom Elias (Jonas sin venn, ikke samme E. som i S4) og Isak. Elias svarer videre: – du er en homse
Foto: NRK

 


Blondinen Sana 😉 Foto: NRK

.

Partyglade Vilde i sentrum for begivenhetene. Foto: NRK
 

De 5 mest minneverdige øyeblikkene

Sesong 1 av Skam var ikke en sesong med så ekstremt mange “tunge” episke øyeblikk, men noen var det. I hovedsak var S1 en sesong preget av litt tungsinn og alvorspreg fra Eva, men også en sesong med mange fornøyelige klipp, med mye humoristiske og hverdagslige ungdommelige betraktninger, hvor det ble byggd lag på lag for fortsettelsen av historien utover i sesong 2, 3 og 4. Men som sagt, noen øyeblikk som festet seg, både av morsomme og dypt rørende, var det. Jeg digger sesong 1, absolutt. Her er mine 5 favoritter:

5
De to besøkene hos “Doktor Skrulle” 😀

Første gang når Vilde skal ha prevensjon, og har med seg Eva, Noora og Chris, og andre gangen når Vilde tror hun er gravid, og kommer sammen med alle, pluss Sana, igjen.

Doktor Skrulle tar saken… Foto: NRK
 

4
Klippet der Vilde gir Penetrator-genseren tilbake til William
, og William smeller i trynet på henne at hun tar feil hvis hun tror han ser på henne som et trofè. – “Det er du ikke fin nok til”, avslutter han, til en lamslått Vilde. Og da stepper Noora opp, og forsvarer Vilde. Herlige Noora 🙂
 

3
Julegran-tenning-klippet (sesongavslutningen).
Oi, her skjedde det mye. William sier unnskyld til Vilde, for at han tidligere hadde sagt at hun ikke er fin nok, noe som Vilde selvsagt ble kjempeglad for. Også da, i de siste sekundene av sesongen, ser Noora og Eva på Isaks mobil at Isak har søkt på google på “homofile i Oslo” og sett på gay-porr. Man legger selvsagt og merke til blikket Isak har på Jonas, når de står ved julegrana som tennes (mtp S3 der Jonas spør Isak “er det meg”).


Isaks telefon… Foto: NRK


Foto: NRK

 

2
Jentegjengens rørende omsorg for Vilde etter at hun drakk seg drita på Nisseforcet.
Vi ser at gjengen bærer Vilde med seg hjem til Eva, der hun spyr på Sana, mens “Deilig er jorden” spilles. Rørende, og morsomt 😉 Og reaksjonen hennes dagen derpå når hun våkner hjemme hos Eva, etter å tidligere ha sagt at hun ikke lengre ville være med på russebuss med de fire andre siden alle hatet henne.


Noora tilbyr Vilde pannekaker,  om det da ikke var et stykke “Humble pai” 😉 Foto: NRK

1
Evas ektefølte, uforbeholdne og hjertesmeltende unnskyldning til Ingrid.
Dette var direkte rørende, og nok for mange tårepressende. Jeg syns faktisk dette øyeblikket er et av de sterkeste i Skam-serien, selv om konkurransen er knallhard på det området. Det å kunne si unnskyld for sine feil, det er noe ved det.
Et magisk øyeblikk ihvertfall, der altså Eva med en 3-4 minutter lang monolog gir Ingrid en ekte og dypt følsom unnskyldning for at hun ødela det fine vennskapet de en gang hadde, når hun “stjal” Jonas fra henne, og ble sammen med Jonas, som altså tidligere var Ingrids kjæreste.

Hele det klippet oser av det vi senere har blitt så godt vant med; Skam-magi. For selvsagt brytes stillheten brått av at Eva setter hardt mot hardt mot Iben, som har stått og lyttet og hørt at også Ingrid har hooka med (Penetrator-)Chris. -Slå opp med han, han e en jævla drittsekk, tordner Eva. Og klippet var ikke over før Iben hadde avslørt for Eva at den som outa for hele skolen at hun og Chris hadde hooka, det var Isak (som Eva aller fortroligst hadde betrodd seg til). Skikkelig Kinderegg-klipp det der, 3 ting på en gang 😉


Eva og Ingrid legger gammelt uvennskap bak seg. Foto: NRK


Foto: NRK

 

Til slutt, en liten Quiz, for Skam-fikserte detaljeksperter  🙂

1. I et av klippene ser vi at Jonas, Isak, Elias (Jonas sin venn Elias) og en annen spiller FIFA. Hvilke to engelske lag spiller mot hverandre i kampen vi ser et glimt av?

2. Hva er det aller første Eva skriver på chaten på Facebook til Noora? (altså, det første hun sender til henne på chaten)

3. Hva heter Isaks søster? (ut fra navneskiltet på døra hjemme hos Isak fremgår det at det bor fire personer der)

4. Hvilken karakter fikk Eva på prøven de snakker om i Skams første klipp?

5. Når Noora spør Eva hvorfor hun ikke har venner i Oslo, hva svarer Eva da at grunnen er?

Heder og ære til den eller de første som legger igjen riktige svar i kommentarfeltet 🙂
 

Har jeg glemt noe? Meninger om sesong 1? Kommentarfeltet er åpent 😉

#Skam #NRK #seriesnakk #nettserie

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg