Oscar17: UNDER SANDEN (Land of Mine) – dansk dynamitt!

Danmarks Oscar-nominerte film UNDER SANDEN kryper som et sviende sår under huden, og slipper aldri taket.


FILMANMELDELSE: LAND OF MINE
     (Original tittel / Norsk tittel: Under Sandet / Under Sanden)

  Danmark, 2015, Drama/krig, Spilletid ca 1t 40m
Regi: Martin Zandvliet
  Med: Roland Møller, Mikkel B. Følsgaard, Louis Hofmann,
       Laura Bro, Emil Belton, Oskar Belton, m. fl.


Jeg har omsider fått sett det danske etterkrigsdramaet LAND OF MINE (Originaltittel: Under Sandet), som hadde norsk premiere i fjor sommer. Filmen med en handling som finner sted på Jyllands solfylte vestkyst er et, billedlig talt, eksplosivt og sterkt bevegende drama, tidsmessig plassert like etter slutten av 2. verdenskrig.

Etter å ha sett tre av de fem nominerte filmene i Oscar-kategorien for beste fremmedspråklige film utroper jeg denne som min personlige klare favoritt (de to jeg ikke har sett; australske Tanna og iranske The Salesman vet jeg at ikke passerer Under Sanden på min skala, selv om den fra Iran muligens er bra).

Under Sanden er nemlig en gripende film på alle måter, en film som smerter og er grusom. Det er uten tvil en av de 5 beste danske filmene jeg har sett, og en film som fortjener å bli sett. Så finner du den på DVD/Blu-ray eller digitalt, ja da er dette en riktig klikk og se- eller løp og kjøp-film!

LITE KJENT DANSK ETTERKRIGSHISTORIE

Filmen er en fiktiv historie basert på virkelige hendelser, en skam i dansk etterkrigshistorie som aldri før har vært satt søkelyset på. Etter andre verdenskrigs avslutning ble over 2000 tyske krigsfanger tvunget til å fjerne over 1 og en halv million landminer fra den danske vestkysten. Mange av tyskerne var kun unggutter, uten noe som helst erfaring.

I korte trekk handler filmen om en gruppe på omlag 14 unge tyske soldater, de fleste kun unge tenåringsgutter, sympatiske unggutter, følsomme, redde og med en drøm om å komme hjem, som er sendt  til et ugjestmildt Danmark for å rydde landminer etter krigen, miner tyskerne selv hadde gravd ned på strendene langs kystlinjen. Den autoritære og harde sersjanten Carl Rasmussen skal lede mineryddingsarbeidet. Filmen følger avdelingen og den umenneskelige behandlingen de gjennomgår i det livsfarlige opprydningsarbeidet, hvor et lite feilskjær kan få katastrofale følger.

HØYT SKUESPILLERNIVÅ

Sersjant Rasmussen (glimrende spilt av Roland Møller) introduseres som en uspiselig typisk krigsseiersherre innledningsvis, men filmen nyanserer bildet betraktelig etterhvert som han får sympati og medfølelse med det de unge tyskerne gjennomgår.

Særlig tre av de tyske minerydderne fokuseres det på, og spesielt de tre er det umulig å ikke få sterk sympati for; Sebastian, som er den med mest kontakt med sersjanten, og de to tvillingene Ernst og Werner, som portretteres gjennom strålende skuespill av Louis Hofmann (Sebastian), Emil Belton og Oskar Belton (Ernst og Werner). Møllers og alle de unge tyskernes glitrende spill løfter filmen kraftig. Hofmann er forøvrig en 19-åring med en lang rekke filmer bak seg allerede.

Under Sanden er vidunderlig filmet, der den Jyllandske stranda ligger der i all sin sommerlige prakt, et bakteppe som står i krass kontrast til den dystre historien som skrider frem.

Du vet selvsagt at det kommer til å smelle, bare ikke når. Det er vondt og hjerteskjærende å bevitne råskapen. Filmen serverer imidlertid også lindrende øyeblikk av medmenneskelighet og anstendighet, men utsetter oss også for grufulle scener. Filmen viser at det ikke alltid er krigens seiersherrer som er de med moralen på sin side, og landminene minner oss om at en krig alltid har etterdønninger.

Aldri har jeg heller før hatt større sympati med tyskere i filmer med tematikk knyttet til krigen.

Under Sanden fikk gjennomgående strålende omtaler i norsk presse, samt toppscore fra en rekke danske medier. Aftenposten antydet at filmen var den beste nordiske av året – og Cinema (tidl. Norsk Filmblad), Norges eldste filmtidsskrift, gav terningkast 6 (6 av 6 stjerner).

Selv om enkelte hendelser i filmen er for jævlige, med død og lemlestelse, og noen filmatiske friheter er tatt, er det ikke mye å gi trekk for.
Dette er FILM. 6 filmhjerter – Terningkast 6.

UNDER SANDEN / LAND OF MINE

Her ser du UNDER SANDEN:

Nett/digitalt:

Viaplay – Lei filmen digitalt for nettstrømming for 49 kroner

iTunes Store – Kjøp digitalt for 79 kroner (også i HD), eller lei digitalt for fra 29 kroner (Norsk tekst).

Fysisk  format:

Cdon eller Platekompaniet – Blu-ray/DVD (kun dansk undertekst, men det er jo nesten som norsk, jeg så filmen med dansk tekst), 99 kr (cdon)/129 kr (PK). Foreløpig er ikke filmen utgitt i fysisk format med norsk teksting.

LAND OF MINE SIN OSCAR-SJANSE


Under Sandet / Land of Mine er altså nominert som en av fem filmer som beste fremmedspråklige film (ikke-engelskspråklige). Jeg mener så absolutt at den bør få Oscar-prisen, men den vinner neppe. Faktisk er det Donald Trump som kan ha blitt utslagsgivendee for hvilken film som vinner. Presidentens svært omstridte innreiseforbud (omtalt som muslimforbudet) har gjort at den iranske The Salesman seiler opp som favoritten.

Den iranske regissøren Asghar Farhadi kom i etterkant av Trumps innreiseforbud med en lengre kunngjøring der han gjorde det klart at han ikke under noen omstendigheter kommer til å delta på Oscar-utdelingen selv om unntak fra forbudet kan gies. Filmens kvinnelige stjerne har også slått fast at hun ikke vil delta på Oscar-utdelingen, og skrev på twitter at innrreiseforbudet er rasistisk. Den tyske Toni Erdmann vil nok også sanke noen stemmer, men trolig vinner den iranske filmen.

 

Fun fact (for min del): Den tyske skuespilleren Louis Hofmann (f. 1997) har samme fødselsdag som meg, med en del års mellomrom vel og merke 😉

Kommentarer mottas gjerne 🙂

#filmhjerte #filmblogg #film #filmer #filmtips #filmsnakk #oscar2017 #oscar17 #LandOfMine #UnderSandet #UnderSanden

2 kommentarer
    1. Kanonfilm.
      Jeg leste et sted at ca. halvparten av disse guttene enten omkom eller fikk alvorlige skader under denne mineryddingen.
      Filmen settes faktisk opp igjen førstkommende helg, i hvert fall på Klingenberg i Oslo – garantert pga Oscarutdelingen natt til mandag.

    2. Ja, det stemmer nok. Det stod et par linjer om det ved filmens slutt, etter siste bilde.

      Håper den trekker publikum på Klingenberg 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg