Filmby: Tromsø

Tromsø by night
Kings Bay som for tiden går på kino er en av få filmer hvor handlingen finner sted i Tromsø.

Foto: Licensed from: Even Tryggstrand / yayimages.com

I dagens filmbloggpost tenkte jeg at siden jeg bor i Tromsø skal jeg se litt på filmer der TROMSØ er et av innspillingsstedene, hvor handlinga i filmen foregår i Tromsø, enten ved at stedsnavn er nevnt eller ved at det er klart gjennkjennbart.

Flere filmer er tidligere spillt inn i Troms fylke, på FilmCamp i Målselv blant annet, disse filmene er ikke medregnet her. Det er desverre veldig få filmer der handlingen foregår i Nord-Norges hovedstad, men det er noen, og det er faktisk også en og annen skuespiller og regissør som kommer fra Tromsø.

FILMER MED INNSPILLINGSSTED TROMSØ:

KINGS BAY (2016)

Årets nye norske spenningsfilm Kings Bay, med offisiell Norgespremiere 27. januar,  retter søkelyset mot gruveulykka ved Kings Bay på Svalbard i 1962 der mange mennesker omkom. Hva om det ikke var en ulykke? En journalist fra avisa Nordlys begynner å grave i den gamle saken. Mye av handlingen i filmen utspilles i Tromsø. Filmen har foreløpig fått flere terningkast  4 og 5 fra norske filmanmeldere.

Innlegget fortsetter under traileren for Kings Bay.

GLASSDUKKENE (2014)

Thrilleren Glassdukkene fra 2014 har en rekke scener som foregår i Tromsø, og Tromsdalen. Filmen som ble regissert av Nils Gaup baserer seg på romanen Glassdukkene, som er skrevet av forfatteren Jorunn Thørring, som selv er fra Tromsø. Filmen ble aldri noen suksess på kino, til tross for grei omtale i media, og den ble vraket for utgivelse på DVD og Blu-Ray.

I Glassdukkene foregår iallefall en hel del av handlingen på en rekke kjente steder i Tromsø og Tromsdalen, som gamle Driv på Bangsund-kaia, ved Prestvannet, i Telegrafbukta, på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), i Storgata, utenfor det gamle politihuset i sentrum, gatelangs i Tromsdalen, og ikke minst hadde politietterforsker Aslak Eira, filmens hovedperson, boligen sin i et hus like bortenfor byens rådhus. Og filmposteren prydes av Ishavskatedralen.

Det var meningen at to andre av Thørrings krimbøker med handling fra Tromsø skulle filmatiseres, men prosjektet ble desverre lagt død etter at den første filmen ikke klarte å spille inn nok penger på kino.

Etter at det ble klart at filmen floppet på kino og at nye filmer neppe ville bli laget, slaktet forfatter Jorun Thørring Glassdukkene og regissør Nils Gaups arbeid med filmen, og kalte det en dårlig film, og så videre. Hun hadde tydeligvis forandret mening totalt siden hun så filmen på førpremiere, for da uttalte Thørring nemlig i et intervju med NRK at hun var veldig fornøyd….

Glassdukkene er tilgjengelig for digitalt leie/kjøp hos iTunes Store, med priser fra 29 kroner.

Innlegget fortsetter under Glassdukkene-traileren.

NZ5wDazSY68

 

INSOMNIA (1997)

I Insomnia blir aldri Tromsø nevnt, men vi ser selvsagt at det er i Tromsø mye av handlinga foregår, blant annet er scenene fra Fjellheisen og Fløya ekstremt flotte, samt scener fra søppelfyllinga i Ørndalen, på en av pirene i Tromsøsundet, noen sentrumsscener og kjørescener fra fastlandssida der vi ser over mot Tromsøya. Hovedrollene bekles av Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg. I tillegg får vi artige innslag av Kristian Figenschau og Finn Arve Sørbøe.

Drapet på en ungjente fører til at en svensk toppetterforsker sendes nordover. Han sliter med indre demoner etter at etterforskningen går fryktelig galt, samtidig som noen har sett hva som skjedde. Dessuten er det lyst døgnet rundt og han lider av søvnmangel… Insomnia ble en knallsuksess, og fikk også en amerikansk remake. Filmen er regissert av Erik Skjoldbjærg som er fra Tromsø.

Insomnia er den absolutt beste filmen fra Nord-Norge, og er både spennende og litt mystisk. En film som absolutt anbefales hvis du finner den.

Innlegget fortsetter under videoen med Insomnia-traileren.

ZuiqqRtXTz0


1997 FOREVER (THERE`S ALWAYS NEXT SEASON)

Dette er en dokumentar om snowboardmiljøet i Tromsø på 90-tallet, miljøets forsvinning og den kollektive tilbakekomsten 15 år senere, har regissør og Tromsøværing Carl Christian Lein Størmer sagt til avisa iTromsø. Filmen skulle være klar i januar 2014 ble det meldt av avisene året før, men den ble utsatt, og skulle deretter være åpningsfilmen under TIFF 2015 (filmfestivalen i Tromsø) under tittelen “There`s always next season”, men det ble det heller ikke noe av.

På en liste avisa iTromsø lagde før jul i 2015 var filmen med, under tittelen “1997 forever”, så da er den vel ferdig (?) og heter det nå. Ifølge avisa har regissøren nektet å gi filmen ut på DVD eller noen annen plattform, og filmen har kun blitt vist med live musikkfremføring av Tromsøbandet “1997”. Av en trailer på Youtube fremgår det at filmen ble vist noen ganger vinteren 2014/15.

Filmen, hvis den nå i det hele og store ble helt ferdig, er ihvertfall laget i Tromsø, av og med Tromsøværinger.

SKALLAMANN (2011)

Prisvinnende kortfilm med bl.a. Ole Giæver og Frank Kjosås, om en tenåring (Kjosås) som har blitt kyssa av en skalla mann (Giæver). Filmen, som er en kort musikalkomedie, er innspilt i Tromsø, og er ganske så hysterisk morsom. Av andre kjente navn medvirker Marit Adeleide Andreassen, Randolf Walderhaug, Ulla Marie Broch og Solfrid Heier. Den varer kun 11 minutter. Se den da vel! 🙂

Filmen ligger blant annet på YouTube.

Saken fortsetter under YouTube-videoen, som inneholder hele Skallamann.

d7BKg31Ym5o

 

ISHAVSBLOD (2016)

Den mye omtalte splitter nye selfangst-dokumentaren Ishavsblod, som gjorde braksuksess på TIFF nylig, har også noen få scener som er spillt inn i Tromsø.  Filmens to regissører, Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen, er forøvrig fra, ja du gjetter riktig, Tromsø.

Ishavsblod (Sealers – One Last Hunt) kommer på kino i februar.

I NI LIV (1957) skal vist noe av handlingen være spilt inn på Kvaløya.

Det finnes vistnok/muligens også en nullbudsjettsfilm, som senere fikk 75 000 i støtte (kilde: nrk.no), som heter AURORA, fra 2010, med hele sin handling fra Aurora Fokus kino i Tromsø (!), og med den danske stjernen Kim Bodnia i en birolle! Denne filmen som omtales som en romatisk komedie hadde jeg aldri hørt noe om før den plutselig dukka opp i et Google-søk og på wikipedia.

Filmen er laget/skulle lages av en vennegjeng fra Tromsø, kunne TV 2 melde i sin dekning av arbeidet med filmen i 2009. Angivelig skulle den være ferdig i 2010. Jeg finner noen gamle artikler fra NRK og TV 2 om filmens produksjon, intervju med Bodnia om filmen, men ingenting om at den faktisk har blitt ferdig og vist? Isåfall, hvordan i granskauen kunne jeg ha latt den gå meg hus forbi??? Om noen vet noe om dette, bruk gjerne kommentarfeltet eller ta kontakt! 🙂 Det hadde vært morsomt å se den, men det kan man vel bare glemme?

Som dere skjønner er desverre ikke Tromsø med sine vakre og ville omgivelser brukt for mye i filmer og serier, men noen spennende prosjekter der Tromsø skal brukes som location/innspillingssted er under arbeid. Blant annet kommer det en ny film om krigshelten Jan Baalsrud, hvor litt av handlingen foregår i Tromsø, bekreftet regissør Harald Zwart tidlig i prosessen.

Filmen som har fått en god del omtale i lokalpressen heter DEN 12. MANN. Noen av opptakene fra Troms fylke startet i april 2016, i september ble de første klippene fra filmen sluppet, og så nylig som i oktober hadde man audition i Tromsø der man søkte etter statister. Den 12. mann har ventet premiere i løpet av 2017.

Det finnes muligens noen andre filmer eller TV-serier der noe av handlinga foregår i Tromsø. Gi meg gjerne et vink om det hvis du vet om noe jeg ikke har nevnt her 🙂 Det er dog ikke mange det i så fall dreier seg om, men dette har jeg ikke full oversikt over. En serie jeg kommer på er fotball-dokumentarserien Fotballproff som gikk på NRK i 2014. Jeg mener også å ha et vagt minne om å ha lest om en utenlandsk film hvor handlinga startet i Tromsø, men hva heter den? Spør du meg, spør jeg deg…

I  tillegg er det også en del kortfilmer som er spillt inn i Tromsø, flere har vært vist på TIFF og noen bl.a. i Cannes, men ingen er like kjente som Skallamann. I Tromsø er det forøvrig et levende og energisk ungt filmmiljø knyttet til ungdomshuset Tvibit, med blant annet festivalen NUFF (Nordic Youth Film Festival). Sjekk ut nuff.no for info.

NOEN KJENTE FILMNAVN FRA TROMSØ:

Erik Skjoldbjærg, regissør. Bl.a. regi på Insomnia (1997), Nokas (2010), En folkefiende (2005), Pionèr (2013) og Pyromanen (2015).

OIe Giæver, regissør og skuespiller. Bl.a. regi og spiller i Mot naturen (2014) og Fra balkongen (2017), regi for Fjellet (2011).

Kristian Fr. Figenschow, skuespiller. Med i bl.a filmer som Kings Bay (2016), Piratene (1983) og Insomnia (1997). Mest kjent fra teater (HT) og som “Jendor” i “Oluf”

Ketil Høegh, skuespiller. Med i TV-serier som Offshore (1996-99); Marerittet (1989); Svarte penger, hvite løgner (2004) , og i den nye filmen Kings Bay (2016). Også Høegh er først og fremst et kjent og kjært teater-navn i Tromsø.

Torstein Bjørklund, skuespiller. Med i NRKs suksess-serie Kampen om Tungtvannet (2015). Spiller også bl.a. i filmen Morgenrøde (2014).

Arthur Arntzen. Han Oluf! Ikke akkurat et “filmnavn”, men skuespiller var han jo.

Amrita Acharia, skuespiller, med i Frikjent sesong 2 (2016).

Cecilie Mosli, skuespiller og regissør. Jada, jeg vet at Mosli er fra vakre Malangen, et lite stykke utenfor Tromsø, men som 15-åring flyttet hun til Tromsø for skolegang på musikklinjen på Kongsbakken vgs, og hun bodde noen år i byen. Dessuten liker jeg henne, så hun nevnes her 😉 Har spilt i en lang rekke TV-serier og filmer. Blant annet sett i NRK-serien Øyevitne (2014), og filmen Naboer (2005), Elling (2001) og Kompani Orheim (2012).  Regi på Mammon (2014) og noen episoder av Frikjent (2016).

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg