TIFF2017 dag 3: FOREVER PURE – rystende fotballdokumentar


Dokumentaren Forever Pure viser hvor galt det kan gå når fotball blandes med religion og politikk. 

Beitar Jerusalem har i en årrekke vært kjent for sine fanatiske fans, og er en av verdens mest kontroversielle klubber. I den nye israelske dokumentaren om klubben følger vi Beitar gjennom sesongen 2012-13, en sesong som utviklet seg til å handle om helt andre ting enn fotball. 

La meg bare først som sist si, fy fader for en bedriten klubb Beitar Jerusalem er, med en jævlig fangruppering hvor rasisme, hat og ekstremisme er inngrodd mellom ørene. 

For disse folkene er fotball mye mer enn fotball, kanskje også mer enn et spill på liv og død. For gjennom 2012-13-sesongen holdt klubben på å gå til grunne, etter at en gruppe av klubbens fans gikk fullstendig av hengslene. 

Årsaken? Klubbens eier, som egentlig ikke var fotballinteressert, henter to muslimske spillere til klubben, forøvrig av andre årsaker enn sportslige. 

Beitar sine fans akseptere ikke overgangene, ettersom muslimer og arabere er forhatt av de jødiske Beitar-supporterne. 


Foto: pressebilde fra tiff.no

De to muslimske unge spillerne, på 19 og 23 år, begge sympatiske til tusen, ble møtt med skjellsord, buing og dritt fra dag 1, og opplevde lite støtte fra klubbens øvrige spillere også. 

Ikke fordi de er dårlige spillere eller hadde sagt noe negativt om klubben, men fordi de har valgt et annet verdigrunnlag å tro på. 

Klubbens fans vendte klubben ryggen, og starter sågar en massiv hatkampanje mot lagets til da populære kaptein, bare fordi han stilte opp på pressekonferansen da de to nye spillerene ble presentert. 

Til slutt ender det i en boikott der 20 000 tilskuere ikke møter opp, og laget spiller for nærmest tomme tribuner.  Og underveis hagler trusler og hatytringe. 

Illusjonen om fotball som en inkluderende idrett der rasismen gis rødt kort slår ikke bare brister i Forever Pure. Den knuses. 

“Vi er verdens mest rasistiske klubb”, synger Beitar-fansen. Kanskje har de rett i nettopp det.  

Klar anbefaling. Terningkast 5.

Forever Pure vises også på TIFF fredag formiddag.

​Blogget fra mobil. Mer kommer torsdag fra filmfestivalen 😉

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg