Pinlig Frikjent-slutt

Det var lenge en av Norges beste serier. Så kom slutten som ødela Frikjent.

INNEHOLDER SPOILERE. Har du ikke sett sesong 2 og vil bevare spenningen, ikke les videre, for i denne saken presenteres synspunkter angående Frikjents avsluttende episode og sesong.

Sesong 1 av Frikjent var en banebrytende nyvinning innen norskprodusert spenningsdrama, med saken om drapet på Karine for 20 år siden, og Aksel som nå kjemper for å endelig bli trodd, i den fiktive bygda Lifjord et sted på vestlandet. Jeg var til og med villig til å se gjennom fingrene med at stedets beboere har 1000 forskjellige dialekter, som at sønnen av en svenske og en østlending snakker kav sørlandsdialekt, og at hans datter igjen snakker østlandsdialekt. At en svenske som har bodd på stedet i over 30 år aldri, ikke en eneste gang, bruker et ord på norsk. Slikt blir likevel flisespikkeri.

Sesong 2 startet godt den også, og var lenge bra. Faktisk var den grei helt inntil slutten av siste episode. Før alt rakner og gjør at man føler man har kastet bort en masse tid. Det er heldigvis bare en TV-serie, men du skjønner kanskje poenget? Jeg føler meg lurt 😉

Mot slutten på siste episode aner man at serien skal få et bra utfall. Så feil kan man ta. Riktignok får Aksel vite hvem som var skyld i Karines død. Som jeg, og flere med meg, lenge har skjønt, er det Karines egen bror,  Lars, som er den skyldige. At ingen av rollefigurene, som politi etc, har tenkt den tanken er forøvrig en svakhet. Sesong 2 har noen brister underveis, som en noe urealistisk rettssak, samt noen andre momenter, men slikt kan man som seer overse. Helenes død er derimot verre. Rollefiguren Lars er iallefall den eneste som aldri har vært satt søkelys på som skyldig av seriens skapere, ikke før i den siste episoden, selv om man underveis har kunnet forstå at det var han, med den puslete holdningen hans, ansiktsuttrykk, all drikkingen, det faktum at det på et punkt sies av moren at han ikke klarer seg uten henne, samt at han aldri har vært trukket frem. Flere andre har det derimot i større og mindre grad vært rettet mistanke mot. Aksel. Broren Erik. Moren Mai-Britt til og med (en av historiens verste TV-mødre?). William og Eva Hansteen. Per Olav. Kanskje Tonje og flere. Men aldri Lars.

På fjellet før sluttscenene avsløres endelig dette, Lars innrømmer at Karines død var hans skyld, og Aksel tar Lars med seg for å dra til politiet. På vei ned stanses de altså midt på veien mellom snøskavlene av Eva og William, hvor Eva nok en gang tar Lars i sitt jerngrep og sier at sannheten aldri vil komme frem så lenge hun lever.

Gjennom 18 episoder, langt over 13 timers spilletid, har vi sett Aksel kjempe for å bevise at han ikke er en morder. Så ender han likevel opp som nettopp det, når han skyter og dreper den “jævla kjerringa” Eva.

Fordi alle løy, fordi han ikke ble trodd, og for å få broren fri (?). Eller var det ren hevn fordi han hater Eva? Det som kunne berget slutten fra havari var om Lars endelig tok mot til seg, og var den som skjøt. DET ville vært en tøff slutt det!

Seriens siste bilder viser politiet som tar Aksel med seg inn på stasjonen.

For en meganedtur. Det som kunne blitt en legendarisk serie ender opp som en gigantisk skuffelse.

Et raskt twitter-søk viser også at mange seere mildt sagt ikke likte slutten.

I Frikjent har vi forøvrig også fått servert noen av serie- og filmverdens verste foreldre. Eva og William, spilt av Lena Endre og Ingar Helge Gimle, er gode kandidater, men den som tar kaka er Aksels mor, spilt av Anne Marit Jacobsen. Fysj. Jeg snakker ikke om skuespillet deres, for det har vært godt, men om rollefigurene de har fremstilt.

Jeg har i alle fall lært for fremtiden at nye prosjekter fra manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig skal jeg være veldig forsiktig med å gidde å bruke tid på å se. Frikjent sesong 2 var 3-4 minutter unna terningkast 5, men ender opp som en svak toer på terningen, for seriens katastrofale klimaks tok ikke bare livet av Eva Hansteen, det torpederte også inntrykket av hele serien.

2 kommentarer
  1. Godt skrevet, jeg er hjertens enig. Tidvis svært tynt manus. Litt synd for Rajendram å levere en slik førsteserie.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg