Tid for bok (som kanskje blir film): Til Jacobs forsvar

Bøker og film henger ofte sammen. Her på filmhjerte.blogg.no ryddes det nå plass til et lite bokhjørne også! Først ut er en av mine favorittbøker.

Bok:
Til Jacobs forsvar
(Defending Jacob)

Thriller, utgitt på norsk 2014, 457 sider

Mengder av glimrende bøker har blitt til film, men kanskje aller best mener mange, er de bøkene som ikke har blitt filmatisert, for da er det kun ens egne bilder man har dannet seg av handling, figurer og miljø. Det er iallefall unektelig noe eget ved det, å ta seg tid i en stadig mere hektisk hverdag der nett, TV,  gaming og andre fritidsaktiviteter okkuperer døgnet, tid til å sette seg ned og fordype seg i en god bok. Det er noe jeg savner.

Jeg synest ihvertfall det, og krimbøker er min store favorittsjanger. Særlig nordisk krim, som Wallander og Veum står bokhjertet mitt nært. Boken i dagens innlegg er derimot fra USA, og er godt mulig min favorittbok. Så da er det helt på sin plass at jeg med veldig ujevne og sikkert lange mellomrom, en gang iblant skriver om bøker jeg liker? Dersom temaene bok og film kan kombineres, desto bedre.

Boken i dagens innlegg leste jeg vel i 2014 eller tidlig i 2015 (ja, det tok sin tid å ferdigstille dette blogginnlegget, som ble påbegynt sent i 2015, hehe). Jeg ble ihvertfall både imponert og målbundet. Historien er opprivende, den er sjokkerende, og anbefales alle elskere av krim, rettsdramaer, samt foreldre. Defending Jacob er skrevet av den amerikanske forfatteren William Landay (født 1963), og har den norske tittelen TIL JACOBS FORSVAR (Originaltittel: DEFENDING JACOB). Boka er en thriller, utgitt i 2012, og her i Norge utgitt av Cappelen Damm forlag i 2014.

Til Jacobs forsvar er som sagt en thriller, en psykologisk mystisk rettsthriller lagt til Newton i Massachusetts (like utenfor Boston), USA, om en ung gutt på 14 år som blir mistenkt for drap. Spørsmålene som melder seg er selvsagt om unge Jacob er skyldig, men det sentrale temaet er egentlig hvor langt er man som foreldre villig til å gå for å få sin sønn frikjent? Hvor langt kan man gå? Fortellinga er fortalt gjennom farens synsvinkel. Det er han som er bokas fortellerstemme i hovedsak, en genial tilnærming selvsagt, for måten man gjennom farens stemme blir ledet til å sympatisere med han, er effektfull og ekstremt troverdig.

Tekst fra bokomslaget: Visestatsadvokat Andy Barber er velansett i lokalsamfunnet Newton i Massachusetts. Sammen med sin kone, Laurie og deres 14-årige sønn Jacob, blir han stilt overfor sitt livs mareritt, da 14-årige Ben Rifken blir funnet brutalt myrdet i en park. Andy er overbevist om at en lokal barnemishandler er den skyldige, men urovekkende opplysninger og avsløringer peker sjokkerende nok i retning av Jacob. Hos Andy vekkes alt av foreldreinstinkt og han gjør hva han kan for å beskytte sønnen. Jacob sier han er uskyldig, og Andy tror ham. Det må han jo gjøre. Han er guttens far. Når dramaet kulminerer må Andy og hans kone Laurie stille seg alle foreldres vanskeligste spørsmålet: Hvor godt kjenner du egentlig ditt eget barn? Og hvor langt er du villig til å gå for å redde det?

Forfatter William Landay er ikke den mest kjente her til lands, men boka vakte oppsikt da den kom, og ble raskt belønnet både i Norge og verden over med glimrende anmeldelser i media, og boken har blitt en bestselger. Den har et strålende genialt og briljant uforutsigbart plott, med et klimaks som etterlot ihvertfall meg måpende! Det beste med boka er intensiteten man føler, følelsene av urettferdighet, sjokket over lokalsamfunnets reaksjoner mot familien, følelsen av at dette er så ekte at det meget vel kunne ha skjedd i virkeligheten. For her er ingen actionfyllte eksplosjoner og halsbrekkende manøvrer, kun pur spenning og drama som får det til å gå et gys nedover ryggen. Og wow, den er et slag midt i mellomgulvet. Underveis serveres det flere twister og uventede vendinger.

Det er en real “pageturner”, en bok det er vanskelig å legge fra seg når man først er kommet godt i gang, en bok der uhyggen fort sprer seg. I det ene øyeblikket har man dyp sympati med den unge gutten og familien hans, da han virker uskyldig, men stadige nye spor peker i hans retning, og dermed tror man som leser også at Jacob er en morder. Men er han virkelig skyldig, slik alle later til å tro? Er det ikke en annen som står bak?

Teksten fortsetter under bildet


Her ligger boka på bordet hjemme.

Boka er kanskje ikke den mest lettleste, innledningsvis fylles det på med detaljer og rettsforhør, men det er interessante momenter, og når man har kommet seg gjennom det skjønner man at nettopp dette er høyst essensielt for å bygge opp bokas handling, og er med det en solid styrke. Boken har flere klimakser, deriblant naturlig nok mot slutten, der Landay virkelig briljerer.

Dette er intelligent og altoppslukende krim for viderekomne. Til Jacobs forsvar er kort og godt genial.

Kjøp? ARK.no har Til Jacobs forsvar i norsk utgave både som innbundet bok (379,- vanlig bokformat),pocket (169,-), lydbok CD (379,-), lydbok nedlastbar (279,-) og E-bok (169,-), eller engelsk pocket (91,-). Eller du kan låne den gratis på biblioteket 😉

Det er planer om å lage film av Defending Jacob. Det store filmstudioet Warner Brothers sikret seg filmrettighetene i 2012, men prosjektet var da jeg påbegynte dette innlegget i 2015 fortsatt i en veldig tidlig fase, og jeg finner fortsatt ikke noe særlig nytt om filmprosjektet. Om filmen blir noe av vet jeg ikke, men det håper jeg. For den kommer (forhåpentligvis) til å bli fenomenal. Men like bra som boka? Garantert ikke 😉

Har du lest Til Jacobs forsvar/Defending Jacob? Var bokanmeldelsen min noe særlig? Skriv gjerne kommentarer om boken og alt angående det i kommentarfeltet, eller på filmhjertes side på Facebook. Start kommentaren med “SPOILER” hvis du avslører noe viktig 🙂

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg