Filmhjerte: 1963

Filmtidsmaskinen stopper i 1963 denne gangen, et år der angrep fra oven og langveisfaren kjærleik underholdt publikum.

Jeg har heller ikke fra dette filmåret sett mye film, selv om det er et par reale godbiter blant filmene som kom på markedet for 52 år siden.

Årets “filmhjerte” er ihvertfall et trygt og noe forutsigbart valg, det får så være, for filmen er knall 🙂

.


ÅRETS FILMHJERTE 1963

FROM RUSSIA WITH LOVE


  • Den andre filmen om James Bond, fortsatt med Sean Connery i rollen som agent 007.
  • James Bond må i aksjon for å hente en sovjetisk krypteringsenhet som ble stjålet av organisasjonen SPECTRE.  Bond blir sendt til Istanbul, hvor oppdraget går ut på å få tak i en russisk avkoder via en avhoppet russisk agent, korporal Tatiana Romanova. Det russerne ikke vet er at dette er en plan lagt av SPECTRE, ment til å lure Bond i en felle.
  • From Russia With Love hadde Norgespremiere i februar 1964.
  • I denne filmen fikk vi faktisk stifte bekjentskap med den fiktive organisasjonen “Spectre”. Som kjent heter nettopp fjorårets nye Bond-film “Spectre”.

FUGLENE (THE BIRDS)


Alfred Hitchcocks skrekkfilm Fuglene var en av de store filmene i 1963, og har selvsagt på linje med mange av hans filmer blitt klassikere. Dette var forøvrig en av Hitchcocks siste store filmer.

Når vi den dag i dag ser spesialeffektene og computergenererte scener fremstår de som ganske komiske og ikke så bra. Husk da likevel på at spesialeffektene og filmens lydspor ble ansett som eksepsjonelle på den tiden, noe som ble underbygget av Oscar-nominasjon for beste visuelle effekter. Handlingen er ellers ikke den store. En by angripes fra oven av fugler som plutselig har blitt gærne, og en familie forskanser seg i et hus for å overleve fuglemassenes angrep. Litt spennende og “creepy” er den fortsatt, men jeg vil vel påstå at den ikke er den Hitchcock-filmen som har tålt tidens tann best. Uansett, da jeg tidligere i år presenterte listen Topp 15: Filmer av Alfred Hitchcock landet Fuglene på en fin 8. plass. Den er absolutt verdt å få med seg.

Blant de øvrige filmene fra 1963 er det veldig lite jeg husker, men det er filmer fra listene som gjør at det ringer en liten gjenkjennende bjelle. En av de er Hud (fra USA, må selvsagt ikke forveksles med Vibeke Løkkebergs norske film “Hud” fra 1986, verken i handling eller uttale av tittel, som vel her blir tilnærmet “Høhdd”..). Filmen har Paul Newman i hovedrollen som tøffingen Hud Bannon, en hensynsløs ung mann, en rolle som gav han en nominasjon til Oscar, i filmen som vant tre statuetter.

Ellers er kanskje Cleopatra et brukbart tips for de som liker historiske dramaer, og drama er vi nok i alle fall sikret i denne av mange omtalt som episke beretningen om Egypts dronning Cleopatras triumfer og tragedier. Vistnok storslått backdrop, kostymer og alt det der. 9 Oscar-nominasjoner, som gav 4 priser, men Elisabeth Taylor som Cleopatra var ikke blant de 9. Jeg har nok ikke sett Cleopatra, men denne filmen er likevel en jeg “alltid” har hørt om.

Hørt om filmen som ble Oscar-belønnet som 1963s beste film har jeg derimot ikke. Og da mener jeg virkelig aldri hørt om. Tittelen er likevel noe de fleste nok drar kjensel på, av helt andre grunner, da den deler navn med den britiske sangfuglen Tom Jones. Filmen Tom Jones har derimot null og niks å gjøre med Tom Jones, artisten. For Tom Jones, filmen altså (jækla forrvirrende dette, hva?) har jeg aldri vært borti, til tross for at Tom Jones stakk av med hele 4 Oscars av utrolige 10 nominasjoner! Og ja, det er fortsatt filmen Tom Jones det er snakk om.


For å gjøre det mer forrvirrende kunne jeg også nevnt at Tom Jones er britisk, ja filmen, noe også Tom Jones er, artisten altså. Filmen som er en historisk adventure/komedie er basert på en roman fra 1747, i filmen med en handling lagt til England på 1800-tallet om et hittebarn som oppdras av en rik godseier. Han oppdras som en gentlemann, men ender opp som en villstyring som kastes ut hjemmefra, opplever flere erotiske eventyr og havner i trøbbel. Blir han tatt i nåde av sin rike adoptivfar?  Historien er beskrevet som fornøyelig, med en løssluppen stemning og romantisk/erotisk handlingsgang, som i sin tid ble ansett som dristig.  Kanskje verdt å få med seg denne?


Filminteresserte drar naturligvis også kjensel på den velkjente komedien Den rosa panter (The Pink Panther) med Peter Sellers og David Niven. Dette var den første i en rekke amerikanske filmkomedier om den ubrukelige franske politidetektiven Jacques Clouseau. Filmen har vel ellers gått en million ganger på TV, så denne har jeg jo sett. Og den er vel grei nok, litt morsomt er det.

Forøvrig må jeg selvsagt nevne om filmen The Pink Panther at det er der den urkomiske tegneseriefiguren med samme navn, den rosa panteren, har sin opprinnelse fra. Dette har jeg faktisk lurt litt på en stund; hva pokker`n hadde tegneseriefiguren og disse filmene med hverandre å gjøre. Og endelig fant jeg svaret, hvem har sagt at å skrive filmblogg ikke er lærerikt, hehe.

“Den rosa panteren, amerikansk tegnefilm- og tegneseriefigur, introdusert i fortekstene til Blake Edwards’ spillefilm The Pink Panther (Den rosa panteren) akkompagnert av Henry Mancinis minneverdige melodi; også med i senere filmer i serien. Fortekstfiguren ble så populær at den snart fikk egne tegnefilmer og tegneserier. Først tegnet av Isadore «Friz» Freleng, senere av flere andre”. (Kilde: Store norske leksikon, snl.no).

Som vanlig kaster jeg med et norsk filmminne. Den eneste filmen fra Norge i 1963 som JEG finner av mulig interesse er Ibsen-stykket Vildanden, som er regissert av Henrik Ibsens barnebarn Tancred Ibsen. Også denne filmen har vel rullet på norske fjernsynsskjermer noen ganger? (Eller forveksler jeg det med NRK Fjernsynsteateret sin filmatisering fra 1970? For DEN har iallefall gått på NRK – noen – ganger!). Best huskes vel 1963-filmen for Wenche Foss og Henki Kolstad, men rollefiguren Gregers Werle er ihvertfall det jeg erindrer best fra stykket. Den rollen ble bekledd av Lars Nordrum (1921-1973, best kjent som stemmen til “Stompa” i hørespillene om “Stompa”).

#filmhjerte #film #filmer #1963

Har du kommentarer er det bare å skrive i vei! 🙂

1 kommentar
    1. Jeg vil anbefale filmen Charade (Hvem svindler hvem?). Audrey Hepburn, Cary Grant og Walther Matthau. En slags Hitchcockfilm som ikke er regissert av Hitchcock selv.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg