Filmhjerte: 8 beste adventskalendere fra TV

Adventskalendere på TV er et sikkert tegn på at jula er like rundt hjørnet. Filmhjerte kårer her de 8 beste norske adventskalenderene fra TV, etter undertegnedes smak selvsagt.

Vi er allerede godt igang med adventstida, jula nærmer seg, og på TV ruller den ene adventskalenderen, eller julekalender om du vil, etter den andre i reprise. Men hvilke er filmhjerte-favoritter?

Som de fleste nok vet er altså fellesnevneren for disse jule-/adventskalenderene at de er laget for TV for perioden 1. – 24. desember, og at de inneholder 24 episoder hver.

8

JULEFERGÅ

TV 2. Første gang sendt 1995. Også sendt i 1998 og 2013. Er utgitt på DVD, men ikke å finne på TV 2 sumo. Video ovenfor fra YouTube.

Prøvde å ta opp arven etter braksuksessen The Julekalender på TV 2, men ble langt fra særlig populær. Men frasen “papirullo drito finito” og i særklasse “eeeh dåkke, eh dåkke, eeeh dåkke, E dåkke betalt” ble ihvertfall for enkelte (kremt kremt) en hysterisk komisk greie – og vi lærte også å spise svela. Det som skjer på selve ferga er faktisk til tider litt humor i, mens dette vaset med de kubanerne på havbunnen var ikke morsomt i det hele tatt (unntatt den ene setninga om dasspapir…).

Hele Julefergå-serien på 1 time og 47 minutter ligger på YouTube (i litt dårlig bildekvalitet). Se den ved å klikke i videoruta over.

7

PORTVEIENS JULEKALENDER

NRK. Første gang sendt i 1987. Også sendt i 1990. Foto: NRK.no.

Julekalender med Barne-TV-legendene Eli Rygg og Terje Strømdahl, og sjiraffen “Raffen” fra “Portveien 2”. Serie fra mine barndomsår, men jeg husker ikke noe av handlingen her heller, men Portveien 2 likte jeg jo. Serien er ikke lenger tilgjengelig på nett-TV, og er ikke gitt ut på DVD heller.

6

VERTSHUSET DEN GYLDNE HALE

NRK. Første gang sendt i 1989. Også sendt i 1994. Foto: Skjermdump NRK.

En litt spesiell adventskalender, der de brukte både tegnspråk og vanlig tale. Litt morsomt og koselig serie var det, men jeg husker så og si ingenting fra den annet enn at vi unger på den tida plutselig gikk rundt og lekte med tegnspråk, men jeg vet at jeg fulgte med på den da den gikk første gang, og at jeg likte det jeg så den gang. I hovedrollene så vi en ganske trivelig Per Jansen og superkoselige Kari Simonsen. Kanskje må jeg ta et gjensyn med noen episoder?

Hele Vertshuset Den Gyldne Hale ligger ute gratis på NRKs Nett-TV, og du kan se den her.

5

NISSENE OVER SKOG OG HEI

WrkiNRUkDgg


TV NORGE. Sendt første gang i 2011. Også sendt i 2013. Klipp fra serien i YouTube-videoen ovenfor.

Oppfølgeren til TV Norges egen adventskalender “Nissene på låven” fra 2001. Ikke like morsom som serien fra 2001, men mye gøyalt tull og fjas også her.

4

NISSENE PÅ LÅVEN

TV NORGE. Første gang sendt i 2001. Også sendt i 2003, 2005, 2007 (kanskje også senere). Utgitt på DVD.

24 nisser, der en og en må forlate dag for dag etter nissekamp, helt til en står tilbake som vinner. Selvsagt en parodi på reality-seriene som rundt årtusenskiftet rullet på norske skjermer for fullt. Denne serien er urkomisk og ganske genial, med Espen Eckbo, Atle Antonsen, Henrik Elvestad, Zahid Ali, Kristian Ødegård, Trond Fause Aurvåg, med flere.

3

TEODORS JULEKALENDER

NRK. Første gang sendt i 1986. Også sendt i 1991. Ikke gitt ut på DVD. Foto: NRK.no.

Teodors julekalender handler om den lille tøybamsen Teodor (Birgit Strøm) og Eli Rygg som vi følger gjennom tida frem mot jul.

De får besøk av flere andre kjente fjes fra barne-TV, som blant annet Skomaker Andersen (Henki Kolstad), Halvdan Sivertsen og Labbetuss. Koselig serie som jeg husker med glede fra barndomsårene. Teodor var nemlig en barne-TV-figur jeg syns var litt artig.

Serien ligger fritt tilgjengelig på NRKs Nett-TV. Se den ved å følge denne lenken.

2

JUL I SKOMAKERGATA

NRK. Første gang sendt i 1979. Også sendt i 1981, 1984, 1988, 1993, 1998, 2003. Lagt ut på nett-TV senere, samt utgitt på DVD. Foto: NRK.no.

Manges store førjulsfavoritt, noe som er enkelt å forstå, og denne er også et av mine barndomsminner. Julestemninga er smurt tjukt på, og Jens Petrus er en koselig kar. Med den rollen gikk selvsagt Henki Kolstad for evig og alltid inn i manges hjerter og slo rot der. Men den tøfflusen kan jeg styre min begeistring litt for den dag i dag ihvertfall 😉 På denne lista blir det “bare” 2. plass til NRKs største julekalendersuksess. Men la det ikke være noen tvil – Jul i Skomakergata ER en fantastisk førjulsserie, og et uforglemmelig barndomsminne.

Jul i Skomakergata ligger også gratis hos NRKs Nett-TV. Se den her!

1

THE JULEKALENDER

NwtAgBa3dSg

Oppdatert 1/12-17: videoen på YouTube er desverre ikke lengre tilgjengelig.

TV 2. Første gang sendt i 1994. Også sendt i 1996, 2003 og 2008. Sendt på Tv 2 Zebra i 2012, 2013, 2014 og i år. Utgitt på DVD. Video ovenfor fra YouTube.

Serien som tok Norge med storm i desember 1994, og 1996, for dette var en julekalender som var noe helt nytt og annerledes enn det vi noen gang før hadde fått servert. Potetbønderne Olaf Sand og Gjertrud Sand, nåsåen Benny fra “Kokks sokker” (hahahaaaa) og hain Kvikk, ja – hoind`n, og de tre nissene Hansi, Gynter og Fritz, samt Good Old Gammel Nok, og ikke minst Lasse Kolstads fantastiske fortellerstemme, ble legender i Norsk TV-historie i løpet av noen hektiske førjulsuker. Hele Norge gikk rundt og liret ut av seg frasene fra serien, som “Bob,  bob, bob, ikke sant”, “jau, det e bærre lækkert”, “æ ska blæsse tu bælgen”, “ja vi får håp det bli likar i mårra”, “OOOOLAF, æ står oinner misteltein”, “it`s hard to be a nissemainn”, “Næi det va no som svarte”, og så videre, og sangen “The støveldance” ble en storsuksess.

Scenene fra familien Sands hjem der de fikk Benny på besøk, var selvsagt de artigste og noe av det mest komiske og ubetalelige som er laget for norsk TV, og de hadde utvilsomt sine stunder med strålende førjulshumor nede i nissehula også 😉

Buzzit.no har forresten en artig sak om denne suksèsserien, der finner du nemlig
11 grunner til at The Julekalender er det beste noensinne vist på norsk TV.

The Julekalender er også årets adventskalender på TV 2 Zebra. Har du TV 2 Sumo kan du nå se episodene der, en ny episode blir tilgjengelig hver dag, og de er mulig å se der frem til og med 31. desember.

En annen mulighet er YouTube, der hele The Julekalender ligger ute tilgjengelig. Se hele serien i videoruta ovenfor.

Oppdatert 1/12-17: videoen på YouTube er desverre ikke lengre tilgjengelig.


 

Enig eller uenig? Si din mening ved å klikke på Kommentarer-lenken like under dette innlegget. Fortsatt god adventstid til dere lesere 🙂

Kilder: NRK., TV 2, buzzit, wikipedia, kjellemann.wordpress.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg