Filmhjerte: Året 1986

1986. Et år med mange minner. Kanskje aller mest på grunn av fotball for min del (Heia TIL!), men det skal selvsagt handle om filmens verden her på filmhjerte (og kanskje ei linje eller tre med fotball ;p).

I denne blogg-serien min “Årets film” er tanken å presentere et par av mine favorittfilmer fra hvert år fra mitt fødselsår og frem til nåtid. En internasjonal (utenlandsk) og en norsk film, er hovedregelen – men noen ganger kan unntak gjøres. I tillegg sprites innleggene opp med litt filmsnakk fra det aktuelle året, slik som andre filmer jeg syns er verdt å nevne, de viktigste Oscar-vinnerene, filmstjerner som forlot filmuniverset, kommende filmstjerner som ble født, og annet småplukk fra det omtalte år.

Det er egentlig ingen av filmene som kom dette året, 1986, som er å finne blant mine ypperste favorittfilmer, men en gjennomgang av årets filmer viser likevel en del severdige titler.

Her er de jeg finner mest interessante av filmene som ble sluppet for omlag 29 år siden.


ALIENS


– Den andre Alien-filmen. Dette er oppfølgeren til Alien fra 1979.


SKULK MED STIL (Ferris Bueller`s Day Off)


– Skulkekomedie med Matthew Broderick. Brukbar tøysefilm.


PLATOON

– Krigsfilmklassiker. I rollene finner vi bl.a. Charlie Sheen (!), Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker og Johnny Depp. På Oscar-gallaen i 1987 ble Platoon belønnet med statuett som beste film fra 1986, og den fikk også blant annet prisen for beste regi (Oliver Stone).

For deg som er interessert i å eie dette krigseposet, så er den å få kjøpt både på 2 discs Ultimate edition DVD, med masse ekstramateriale, eller på Blu-Ray, for kun 79 kroner hos CDON.COM.

Platoon kan du også se hos Netflix (krever abonnement, fra 89/mnd).


FLUEN (The Fly)

– Sci-fi-grøsseren der Jeff Goldblum “surrer” rundt. Han spiller en vitenskapsmann som finner opp en maskin som kan transportere ting fra en sender til en mottaker ved at de løses opp ned til minste bestandsdel, sendes, og settes nøyaktig sammen slik de var når de kommer til mottakermaskinen. Når han lykkes med å også sende levende vesener gjennom maskinen går noe galt. En flue blir med på ferden. Småcreepy film!

Også The Fly er å finne hos CDON.COM for 79 kroner på Blu-Ray. Filmen kan også sees hos Viaplay (krever ab. fra kr 89/mnd).


POLITISKOLEN 3: TILBAKE I TRENING

– Komedieklassiker.


TOP GUN

– En av de beste Tom Cruise-filmene. Kanskje den beste? Gjorde braksuksess på kinoer verden over, og ble en enorm salgssuksess også på leievideo og kjøpefilm. Som 80-tallsfilm er denne en skikkelig retro-perle. Forøvrig har Top Gun et glimrende udødelig soundtrack (filmmusikken), som også har solgt til gull. Sterk kandidat til “årets filmhjerte”.

PS: Hos CDON.COM kan du nå sikre deg Top Gun på Blu-Ray for kun 59 kroner! (Pluss porto).

Ellers kan det nevnes at året også bød på flere toere og treere. Poltergeist II; The Karate Kid Part II (Alle tre Karate Kid-filmene kan sees hos Netflix), Motorsagmassakren 2; Psycho III. Ingen av disse går inn i filmhistorien som noe i nærheten av å nå opp til eneren, selv om Karate Kid 2 og Poltergeist 2 antagelig er helt greie, men de husker jeg alt for dårlig (skal sies at Motorsagmassakren er noe sjitt også hva eneren angår). Ellers kom lett forglemmelige filmer (greit tidsfordriv, lett å glemme) som Wildcats (med G. Hawn), Haikeren (The Hitcher, med Rutger Hauer), Big trouble in Little China, Blue Velvet (sær Lynch-film, som har sine fans), The Color of Money (med P.Newman/Cruise). Paul Newman ble forøvrig tildelt Oscar for beste mannlige hovedrolle, for denne filmen! Det er ganske så snodig).

En film som vistnok skal være bra er Stand By Me (norsk tittel, tåpelig sådan; Venner for livet), med en pur ung River Phoenix. Jeg husker ikke å ha sett den. Imidlertid har over 234 000 IMDB-brukere sett og vurdert den dithen at den har et snitt på hele 8,1 av 10 stjerner, noe som gjør den til en av dette årets mest populære kommersielle filmer, basert på IMDB da selvsagt. Ellers er det som vanlig mulig at jeg i disse innleggene har glemt noen filmer jeg liker og som burde vært dratt frem. Filmuniverset er stort 😉

Flere av de omtalte filmene kan kjøpes hos bl.a. CDON.COM for godt under 100-lappen. Klikk HER for å komme til cdon sin forside.


ÅRETS FILMHJERTE 1986:

CROCODILE DUNDEE

Kategori: Actionkomedie/romantisk komedie/eventyr

Land: Australia

Med: Paul Hogan, Linda Kozlowski, John Meillon m.fl.


Ikke noe soleklart valg, og ikke en film jeg syns er blant mine absolutte favoritter. Men den er fornøyelig nok, jeg kan godt se den, den er helt fin som tidsfordriv når man vil se en komedie med litt “action”, den er morsom, men det er også noe søtladet. Handlingen er egentlig ikke den helt store. En amerikansk journalist er i Australia for å lage et portrett av “Crocodile Dundee”. Krokodillejegeren Dundee dras med fra Australias jungel som han kjenner som sine egne bukselommer, og til New York – der alt er nytt og ukjent. Det blir forelskelse og kulturkræsj.

Filmen var en gigantsuksess på kinoer verden over. I USA var det kun Top Gun som dro inn mer gryn enn Crocodile Dundee. Også i Norge gikk kinobillettene som varmt hvetebrød (her til lands hadde den kinopremiere først vinteren 1987).

Filmen fikk faktisk en Oscar-nominasjon, i kategorien beste manus, der hovedrolleinnehaver Paul Hogan delte nominasjonen for filmen sammen med to andre. De vant imidlertid ikke. Pris ble det derimot på Paul Hogan under Golden Globe, der Hogan fikk prisen for beste mannlige hovedrolle.

Jeg  gir den “årets filmhjerte” fra 1986 under tvil – for Top Gun er vel strengt tatt en bedre film, men Crocodile Dundee får den for mix av spenning og humoren, den representerte noe som var litt nytt selv om manuset ikke akkurat er genialt – og for å være en gigasuksess fra Australia. For å bruke IMDB-poengskala vil nok denne havne på 7/10, på terningkast lander jeg på 4.

Interessert i å kjøpe Crocodile Dundee? CDON.COM selger en dobbel DVD med de to Crocodile Dundee-filmene for kr 99,-.


ÅRETS NORSKE FILMHJERTE 1986:

NATTSEILERE

Kategori: Drama

Med: Helge Jordal, Vera Holte, Frode Rasmussen, Bjørn Sundquist,
Sigmund Sæverud, Kalle Øby, Odd Furøy, Per Oscarsson, Katja Medbøye,
Anne Marit Jacobsen, Lars Andreas Larsen, m. fl.

Husker du han “Borr i bekkmørtna”? Stedet er Senja. Året er 1877.

Kanskje er den en filmklassiker for noen, men så langt vil ikke jeg gå. Den er imidlertid helt okey. Nattseilere var en spillefilm som kom i 1986. To år senere, i 1988, ble den sendt som TV-serie i 6 deler på NRK. TV-Serien ble redigert ut fra opptak som ble laget i forbindelse med filmen.  Nattseilere er innspilt delvis på og rundt Senja, som er øya jeg kommer fra. Det holder til filmpris her for 1986 😉

NRK.no skriver:

Handlingen foregår på yttersia av Senja i 1870-årene der ei ung jente blir funnet livløs i fjæresteinene etter en vinterstorm. Mirakuløst får de liv i henne, men hun har mistet hukommelsen og ingen vet hvem hun er eller hvor hun kommer fra.

Ivar Enoksen fra Senja har skrevet manus til serien som det også ble laget kinofilm av.

Hele TV-serien på 6 episoder kan du se gratis hos NRK Nett-TV. Spillefilmen kan sees, mot betaling (kr 39,- som er månedsabonement) hos filmarkivet.no.

Terningkast 4 høres riktig ut til Nattseilere, men det er ekstremt lenge siden jeg så filmen. Filmnettstedet Filmfront.no har ihvertfall gitt Nattseilere terningkast 4, og skrevet en fin omtale som kan anbefales for interesserte.
Klikk her for å lese Filmfront sin omtale av Nattseilere.


Forøvrig, den eneste andre norske filmen fra 1986 jeg kan huske å ha sett er komedien Plastposen, med Jon Skolmen og en plastpose i hovedrollen. Den er ikke en særlig minneverdig film. Forresten kom Vibeke Løkkebergs slaktoffer Hud også dette året. Den har jeg ikke sett, har dog sett klipp fra den, og har ingen planer om å se den heller. I 1986 kom også en norsk lavbudsjettsfilm med det rimelig spesielle navnet X. Den filmen fikk faktisk Amanda-prisen (norsk filmpris som ble delt ut første gang i 1985) for beste film dette året, og ble i 2012 rangert som den 9. beste filmen fra Norge gjennom tidene, av en jury bestående av et trettitalls norske filmkritikere, filmvitere og ledere av festivaler og cinemateker. Jeg har aldri sett X, men har hørt om den. Egentlig frister ikke X alt for mye.

Av kommende stjerner i filmens verden som ble født for 29 år siden finner vi blandt andre tvillingsøstrene Mary-Kate og Ashley Olsen, de to som delte på rollen som hun lille småfrekke tøtta i komiserien Under samme tak (Full House) som gikk fra 1987-95. Noen andre 1986-fødsler som kan nevnes er Lindsay Lohan, Scott Eastwood (Jepp, sønn av Clint`ern) og Megan Fox.


To britiske filmlegender døde dette året.

I mars 1986 døde Ray Milland. Milland hadde sin storhetstid på 1930,- 40 og -50-tallet da han spilte i en rekke store filmer, og i 1946  ble han belønnet med Oscar for beste mannlige hovedrolle. For mange huskes han kanskje best for rollene sine i Hitchcock-filmer, for eksempel Dial M for Murder. Han ble 79 år gammel.

Milland var en stor stjerne, men et mye større ikon og filmlegende var nok likevel Cary Grant (bildet). Grant, som er født Archibald Alexander Leach, var en av datidens største stjerner på 40- og 50-tallet. Også Grant huskes, blant annet, for sine Hitchcock-filmer. Han ble aldri prisbelønnet med noen Oscar– priser for sine filmroller, men i 1970 fikk han en æres-Oscar, ytterst velfortjent. Grant ble 82 år, og han døde i november 1986.

Flere andre jeg husker, av de som døde i 1986, var Scatman Crothers (han “synske” fra Ondskapens hotell); Robert Alda, som var Alan Aldas far; og Donna Reed.

#film #filmsnakk #1986 #crocodiledundee #nattseilere #topgun


PS: Fortalte jeg at TIL ble cupmestere i fotball i 1986 og at Liverpool vant ligagull? 😉 Og siden cupfinalen fra 1986 finnes på DVD produsert av NRK og fotballbloggen nordnorgeunited.net , og Liverpools sesongoppsummering fra 1985/86 er gitt ut på video (?), ja så tar jeg det jaggu med her 😉 Og det blir nok ei stønd til TIL løfter cupbøtta igjen…

PS: Opplev cupfinalen 1986 om igjen, klikk HER for å se del 1 (før kamp, 1. omgang, pause) og HER for del 2 (2. omgang med mere). Opptakene ligger på NRKs Nett-TV.

Legg gjerne igjen en kommentar, synspunkt, ris, ros, eller hva som helst. Klikk på kommentarer-linken like under dette innlegget. Husk å klikk på “Post kommentar” når siden vises etter at du har valgt “Send kommentar”.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg