Filmhjerte: Året 1985

Filmhjerte-føljetongen “Årets filmhjerte” har i dag nådd midten av 80-tallet. Vi gjør som i dagens hovedfilm, går 30 år tilbake i tid. Året er 1985.

I denne “bloggserien” er tanken bak å presentere et par av mine personlige favorittfilmer fra hvert av årene fra jeg ble født og frem til nåtid. En internasjonal og en norsk. I tillegg til de to filmene som får dagens hovedomtale og den høythengende sensasjonelle fantastiske “Filmhjerte-prisen” min, krydrer jeg disse blogginnleggene med litt annet filmsnakk fra det omtalte år, slik som andre filmer jeg likte fra det året, Oscar-vinnere, store filmer, merkelige filmer etc

1985 altså. Året bød på noen gode filmer, men ikke på langt nær like mange som året i forveien syns jeg. Nevertheless…i dag blir det faktisk to USA-produksjoner og en norsk som får hovedomtalene!

 

Men først, et kort blikk på et lite knippe andre filmer fra 1985 som jeg husker.

James Bond-rekken av filmer vokste dette året, i 85 kom nemlig Med døden i sikte (A View to a Kill). Den 14. Bond-filmen ble den femte og siste for Roger Moore som agent 007. De med høydeskrekk grøsset kanskje litt ekstra i scenene der Bond leker seg på toppen av Golden Gate-brua? Og hvem glemmer vel Grace Jones som May Day? Awesome filmposter forresten!

Ellers var en annen noe litt mer lurvete helt tilbake, men om han ikke var like sofistikert som Bond, så håndterte han i alle fall våpnene sine minst like godt. Jeg snakker selvsagt om John Rambo. I 85 kom den andre filmen i serien; Rambo: First Blood Part II. Forøvrig var Stallone også aktuell i 1985 med den fjerde filmen som Rocky Balboa i Rocky IV.

Et par av årets morsomste filmer hadde Chevy Chase som headliner. To komedier var det, selvsagt. Den første; Hjelp, vi må på ferie til Europa (European Vacation. Også kjent som: National Lampoons European Vacation), der den skrudde familien Griswold snur Europa opp ned. Den andre; Fletch, der Chase er en undercover journalist! Fletch er ihvertfall ganske bra underholdning, og er vel litt krimkomedie, mens førstnevnte film sikkert vil oppleves for fjollete for noen. Chase var forresten også med i enda en komedie i 1985, men Spioner som oss syns jeg ikke er noe særlig.

I tillegg kom Politiskolen 2: Deres første oppdrag (Police Academy 2: Their First Assignment). Ganske mye tull, ja. Men jeg flirer godt av Politiskolen-filmene. Guilty pleasures, som sagt før 🙂 At den bare har latterlig lave 5,5 av 10 stjerner på IMDB er jo forøvrig også bare å le av, for Politiskolen er herlig fjollete komikk.

En fjerde komedie verdt å nevne er den med Richard Pryor og John Candy; Brewsters millioner (Brewster`s Millions). Den hadde jeg rent glemt, før jeg så den på oversikten over 1985-filmene, men det er i alle fall en småfornøyelig film, som jeg akkurat har sett igjen.  Filmens plot var av det komiske slaget: Bruk opp 30 millioner dollar på 30 dager, og du arver 300 millioner dollar. Ikke så vanskelig? Eneste problem: Han må ikke sitte igjen med noe etter 30 dager, verken penger eller eiendeler, han får ikke gi bort pengene, og ikke fortelle noen om arven. Som sagt så jeg den nettopp igjen, og må vel innrømme at jeg trodde den var morsommere, så den har kanskje ikke helt tålt tidens tann, eller hva man nå kaller det.

Ellers er det egentlig ikke de helt store filmopplevelsene som hadde sitt utspring i 1985, for mitt vedkommende. Noen OK filmer som kan nevnes er Cocoon, Nilens juvel (med Michael Douglas), og Kniven er det eneste vitne (Jagged Edge).

ÅRETS FILMHJERTE 1985 GÅR TIL:

TILBAKE TIL FREMTIDEN

(Original tittel: BACK TO THE FUTURE)

Regi: Robert Zemeckis
Med: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover  m.fl.


Den svenske versjonen av filmplakaten er jo litt morsom:


Enkelt valg egentlig. Tidenes beste, morsomste og spennende tidsreisefilm – som ble en knallsuksess. Michael J. Fox var stor som lille Marty McFly, hans beste rolle i karrieren (senere kom to glimrende oppfølgere), og Christopher Lloyd var herlig i rollen som den eksentriske og smågale tidsmaskinoppfinneren
Dr. Emmett Brown.
McFly reiser 30 år tilbake i tid i Dr. Browns fantasifulle DeLorean-bil for å sørge for at foreldrene hans forelsker seg slik at hans egen eksistens berges.

Filmen var selvsagt stor for 30 år siden, er leken og oppfinnsom, med mange små og store fantasifulle detaljer. Mennesket har jo “alltid” vært fascinert av tanken om å reise i tid, tidsmaskiner og sjansen til å oppleve historiske begivenheter som har skjedd, og i denne filmen får vi være med på en heidundrande reise i tid, ikke minst er det lett å la seg fascinere av den finurlige historien her, med alle ringvirkningene tidsreiser kan få ;)

Back To The Future er virkelig fornøyelig tidsreisemorro! Jeg knaller på, og slenger terningkast 6 på bordet.


Marty: “Har du hørt at vi fikk terningkast 6 fra filmhjerte.blogg.no?”
Emmett: “GREAT SCOTT!”

Her må jeg også for første gang gjøre en liten vri, og trekke frem to filmer (Jøss, er det lov`a?). For en film fra 1985 som jeg syns er veldig underfundig, spennende og litt spesiell er denne:

CAT`S EYE

Regi: Lewis Teague
Manus: Stephen King
Med: Drew Barrymore, James Woods, Robert Hayes m.fl.

Kategori: Thriller/spenning/eventyr/humor


Cat`s Eye er egentlig tre filmer i en. Det er en såkalt anthology film, bestående av tre korte thriller-horror-historier som ikke har noe å gjøre med hverandre – men som imidlertid likevel har en ting felles, ei omstreifende katt som er bindeleddet mellom de tre frittstående historene, som byr på sitrende spenning, og en god dose humor.

I lange tider var jeg på jakt etter denne filmen, som jeg hadde sett på TV for flere år siden. Jeg husket lenge ikke navnet på filmen en gang. Men så en vakker dag for noen få år siden, i salgsvideohylla for DVD på en nå nedlagt kiosk i Tromsdalen
lyste de mot meg, katteøynene! Gjett om jeg gikk fornøyd ut av den sjappa!

I denne filmen ser vi en purung Drew Barrymore (9-10 år da), i tillegg til blant andre Robert Hayes (Hjelp vi flyr), og James Woods. Historien er skrevet av Stephen King, og er i alle fall i mine øyne veldig fantasifullt skrevet og laget. Som nær sagt alltid med Stephen King er det uventede vendinger, mystikk og spenning. Katten som er den røde tråden gjennom filmen spiller kun en liten rolle i de to første delene, før den er en viktig del av den siste historien. En mann vil slutte å røyke, men klarer ikke dy seg – det skal koste dyrt. En annen mann tvinges ut på en rundtur rundt et stort bygg, ikke langs bakken – men i stor høyde langs en tynn vindushylle som går rundt bygget. En jente plages av en nattlig uønsket liten gjest, men vår helt vet råd!


Denne filmgodbiten er helt klart en noe undervurdert film som nok har gått
mange hus forbi, eller har gått i glemmeboka.  
Filmhjerte trekker den frem i rampelyset igjen – og gir Cat`s Eye 5 øyne på terningen.

Dette står på baksiden av coveret på en av dvd`ene utgitt på det amerikanske markedet. Det er så morsomt skrevet at jeg tar det med her.

A wandering supernatural feline’s adventures provide the linking story for Stephen King’s Cat’s Eye, a dead on trilogy scripted by King and directed by Lewis Teague (Cujo, The Jewel of the Nile). First up: the staff at Quitters Inc. promises to help nicotine fiend Dick Morrison (James Woods) kick the habit. If not, someone in Morrison’s household might get smoked… because QI is run by a very persuasive mob family. Next comes a cliffhanger. Or a ledgehanger. Either way, a luckless gambler (Robert Hays) is forced into a bet involving a stroll around the building- on the five inch ledge encircling the 30th floor.
Finally, our wayfarer kitty rescues a schoolgirl (young Drew Barrymore) from a vile, doll sized troll. Meowvelous!

Trailer fra Cat`s Eye:


Jeg vet ikke om Cat`s Eye er tilgjengelig på norske strømmetjenester, om den er i salg noe sted på dvd fortsatt, eller om den ligger på en eller annen torrent-side, men den ligger i alle fall på YouTube i et par versjoner som er ganske dårlig kvalitet på, både angående bilde og lyd, men er vel sebar om man ikke har andre alternativer. Her er den ihvertfall.

ÅRETS NORSKE FILMHJERTE 1985:

ORIONS BELTE


Med Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola Sørlie, Kjersti Holmen m.fl.

Her er valget klokkeklart. Orions Belte blir et enkelt valg her. Ikke bare er den årets desidert beste norske film fra 1985, den er også en klassiker, og en av de beste norske filmene gjennom tidene. Orions Belte er spennende, om enn ikke 100 % troverdig hele tiden, og den gir oss jo også en hel del helikopteraction, som var så populært i norske filmer utover 80-årene 😉 Handlingen i Orions Belte sentrerer seg rundt mannskapet på den lille frakteskuta Sandy Hook, som kommer over ting de aldri skulle sett.

Helge Jordal var ikke akkurat en sjelden kar å se i norske filmer på den tida, i Orions Belte gjør han kanskje sin beste rolle.
Det blir terningkast 5 her også. En norsk klassiker alle som liker norsk film må ha med seg.

Orions Belte ble også distribuert til utlandet.
Filmplakatene/coverene til de internasjonale utgavene er litt morsomme.

Hans Ola Sørlie, som spilte en av de tre hovedrollene som båtmannskapet på frakteskuta Sandy Hook, døde forøvrig i en trafikkulykke i 1988, bare 34 år gammel.

AND THE OSCAR GOES TO….

Av filmer fra 1985 som vel er nokså populære men som jeg personlig ikke finner så interessante er f eks Purpurfargen og Mitt Afrika (Out of Africa). Men mulig jeg bare husker de veldig dårlig. Harrison Ford-filmen Vitne til mord (Witness) og Runnaway Train med Jon Voight husker jeg rett og slett ikke om jeg har sett.

Mitt Afrika ble i alle fall kåret til årets beste film under Oscar-utdelingen for 1985, og Sydney Pollack fikk beste regi for filmen. Prisene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle gikk til henholdsvis William Hurt og Geraldine Page for to filmer jeg absolutt aldri har hørt om; Edderkoppkvinnens kyss (Hurt) og  Drømmen om Bountiful (Page). Don Ameche fikk faktisk Oscar for beste mannlige birolle, for Cocoon, noe jeg syns er litt rart, for så god var han ikke i en film som heller ikke fortjente Oscar. Statuett for beste kvinnelige birolle var det Anjelica Huston som tok hjem, for innsatsen i Prizzis ære (en film jeg heller aldri har hørt om).

HARD OKTOBER-MÅNED

De største stjernene som forlot oss i 1985 var virkelig store navn i filmuniverset. Rock Hudson, Yul Brynner og Orson Welles er alle  velkjente skuespillernavn, som var store stjerner i sin tid. Welles skrev også manus og regisserte i tillegg til å være skuespiller, og han fikk Oscar for beste manus for Citizen Kane fra 1941, som han også hadde regi for og spilte i, og en æres-Oscar i 1971. Brynner var et lite mysterium, den russiskfødte stjernen hadde sin særegenhet som mange fant fascinerende. Brynner fikk Oscar for The King and I fra 1957. Brynner og Welles døde forøvrig snodig nok på samme dag, 10. oktober 1985 i en alder av hhv 65 og 70 år.

Merkelig nok døde også Rock Hudson i oktober 1985, men åtte dager tidligere, den 2. oktober, 59 år gammel. Storstjernen som var veldig populær på 50- og 60-tallet (bl.a. Giganten, 1956) regnes helt klart som et filmikon. Ungpikeidolet hadde imidlertid en hemmelighet som ble holdt skjult i flere år, han var homofil. Han var gift, men ryktene gikk og kona leide også inn privatdetektiv for å avsløre han…  Hudson er også den første superstjernen som offentlig stod frem med at han var rammet av aids, sykdommen som han døde av.

I motsatt ende av livsskalaen i 1985 finner vi Keira Knightley, som er den klart best kjente skuespilleren som så dagens lys dette året.

 

Hvilke filmminner har du fra filmåret 1985 eller filmer fra det året? Legg gjerne igjen en kommentar. Klikk på kommentarer-linken like under dette innlegget. Husk å klikk “Post kommentar” når den nye siden vises etter at du har valgt “Send kommentar”.

#1985 #film #filmtips #filmsnakk #movies #orionsbelte #backtothefuture #catseye

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg