Filmhjerte Topp 10: Skuespillere fra Danmark

Det er dejligt at være dansk, i norske filmhjerter!

I anledning den danske grunnlovsdagen 5. juni sender filmhjerte.blogg.no en hilsen til Danmark, dette deilige ferielandet som vi nordmenn elsker 🙂

For nordmenn har i årevis satt pris på mye av det Danmark har å by på av livets små og store gleder, både innen drikke, shopping, ferie og frihet, og ja kanskje også smørrebrød, men hvordan står det til med forholdet til dansk film? Joda, også der liker vi vel en del.
Danmark er riktignok ikke pr nå blant mine aller fremste favorittland når det gjelder film, men det finns helt klart en god del glimrende både av film og serier fra Danmark. Suksess-seriene Broen (svensk/dansk) eller Klovn for eksempel, eller hva med den sjokkerende Jakten og Oscar-vinneren Hævnen? Andre vil kanskje nevne Matador, Borgen, Forbrytelsen, Krigen, osv.

Sammenlignet med norsk og svensk film og serier har jeg likevel sett lite av danskprodusert materiale, dog nok til å ha noen favoritter. I løpet av tiden jeg brukte på å lage dette innlegget (la mye arbeid ned i det faktisk, innlegget ble faktisk påbegynt en gang i 2015!) lærte jeg mye om dansk film som jeg ikke visste fra før, og jeg kjenner en økt lyst til å utforske temaet nærmere.

Flere danske skuespillere har forøvrig de senere årene gjort seg bemerket i filmens store land, USA, og man har på den måten på flere områder hevet anseelsen for dansk film også langt utenfor nordens grenser.

Dette er min høyst subjektive topp 10 over de skuespillerene fra Danmark som jeg liker best – og jeg nevner kun noen få roller hver av de er kjente for, eller som jeg forbinder de med. De fleste av de totalt 50 skuespillerene nevnt i dette innlegget har lang fartstid bak seg i filmens verden, de får alle herved heder og ære fra filmhjerte, og plasseringene er ikke meislet inn i stein og slettes ikke fastlåste for evig.

Først, her er de som ligger nærmest topp 10, i mer eller mindre urangert rekkefølge. 

MARCO ILSØ

Født 1994

Fasandreperne (2014), Dannys dommedag (2014). I Danmark best kjent som barneskuespiller i dansk TV 2s julekalender Mikkel og Guldkortet fra 2008.

Ilsø er vistnok også fotballspiller. Siste opplysninger jeg finner om han som fotballspiller stammer fra 2013, da han spilte for Brøndby IF sitt amatør senior-lag, et stykke ned i divisjonene. Er nok den av de øvrige som ligger nærmest topp 10, og en som vil klatre oppover om han blir å se i nye roller og filmer jeg liker. Nr 11 på lista pr dags dato.

Ove Verner Hansen

(1932 – 2016)

Er utelukkende med på grunn av birollene sine i en rekke av filmene om Olsenbanden her i Norge, der han er “Biffen” (ble han noen gang omtalt ved det navnet?), han skumle tjukke dansken som alltid får i oppdrag å ekspedere Egon Olsen. Også omtalt som “tjukken i vakta” i en av filmene, haha. Artig type, “erkedansk” i nevnte rolle, og var uten tvil en levende legende blant Olsenbanden-fansen frem til han døde 20. februar i år.


Bildet: Garvey, Semmelroth, Asbæk,  Larsen, Malling, Mikkelsen, Christensen, og Pilmark.
Thomas Garvey (usikkert f. år, 1998 eller -99. Er ca 16-17 år). Dannys dommedag (2014). Overbevisende innlevelse av unggutten i monsterfilmen Dannys Dommedag. Forhåpentligvis får vi se mye mer av han i fremtiden.
Emilie Werner Semmelroth (f. 1995). Dannys dommedag (2014). Første rolle jeg har sett henne i, men forhåpentligvis ikke siste med den unge skuespillerinnen. 
Pilou Asbæk (f. 1982). Kapringen (2012), Fasandreperne (2014). Ikke langt unna topp 10.
Thomas Bo Larsen (f. 1963). Jakten (2012), Bølgen (2014, Norge). Nær topp 10.
Søren Malling (f. 1964). Kapringen (2012). Velkjent kar.
Lars Mikkelsen (f. 1964, bror av Mads Mikkelsen). Han har jeg sett i flere roller jeg ikke husker, men sist så jeg han i Dannys dommedag (2014) der han hadde en artig liten birolle. Huskes også for rolle i krimserien Sherlock, og har vært med i bl.a. House of Cards og Borgen. Ligger også nært topp 10. Muligens nr 12 om lista skulle vært nummerert videre utover topp ti.
Jesper Christensen (f. 1948). Med som “Mr. White” i de tre siste James Bond-filmene; Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008) og Spectre (2015), med også i filmer som Maria Larssons eviga ögonblick (2008) og Tolken (2005, USA). Ville vært plassert på en av plassene nr 13-16.
Søren Pilmark (f. 1955). Med i TV-serien Kampen om tungtvannet (2014, Norge), og filmer som Flaskepost fra P (2016), Fasandreperne (2014), Kvinden i buret (2013), Kon-Tiki (2012), Blinkende Lykter (2000). Topp 20.

10

JENS OKKING

Født 1939

Jeg klarer faktisk ikke å huske hva det er jeg en gang i tida har likt av roller, filmer eller serier med Okking, annet enn at jeg vet at jeg likte fyren når jeg så han på TV og video, og at han er en av de danske skuespillerene jeg lengst har hatt kjennskap til. Jeg har imidlertid en fornemmelse av at jeg kan ha sett TV-serien Een gang strømer (1987, strømer er forøvrig et dansk ord for purk, politi eller noe), samt den nordiske serien Dødelig kjemi (1992), og garantert noe annet også. Det var alltid underholdende og trivelig når han dukka opp på skjermen, og han var kanskje ofte en tøff type på skjermen også. Kanskje var det på grunn av hans trivelige rødslige og etterhvert gråhvite skjegg at jeg likte han så godt før, eller fordi underbevistheten sier at han ligner på meg selv en gang inn i fremtiden eller at han i yngre dager lignet på meg i nåtid? Haha, okke som, Okking skal med 🙂

9

ULRICH THOMSEN

Født 1963

Veldig rutinert og kjent fra en rekke filmer og serier. Av meg huskes han best for rollen i den danske Oscar-vinneren Hævnen (In a better world / I en bedre verden, 2010), der han er glimrende, samt i Festen (1998) og Blinkende Lykter (2000, Blinkende Lygter). Har også vært med i Bond-filmen The World is Not Enough (1999) og er forøvrig med i TV-serien Banshee. Særlig Hævnen er anbefalt film å se.

WILLIAM JØHNK NIELSEN

Født 1997

Jeg hadde ikke hørt om han før jeg fattet interesse for å se ungdomsgrøsseren Dannys dommedag (2014) der han spiller hovedrollen. Forhåpentligvis en vi får se mye mere av, for dette er en ung skuespiller med multitalenter både innen skuespill og musikk, etter hva jeg har lest, samt at han tidlig snakket flytende engelsk uten noen lyter og “dansk” aksent (noe han bl.a. fikk demonstrert i Hævnen fra 2010). Kommer til å klatre på min liste hvis han blir å se i fremtidige gode filmer og roller.

Unggutten var helt ny for meg, men han har faktisk allerede hatt en av hovedrollene i den Oscar-vinnende filmen Hævnen (2010, Norsk: I en bedre verden) som i 2011 vant Oscar i kategorien beste fremmedspråklige film. For rollen sin der samt i filmen En kongelig affære (2012, A royal affair) – også den filmen Oscar-nominert –  har han fått skryt for sitt talent. Jeg så også Hævnen for ikke så lenge siden, og Jøhnk Nielsen var absolutt strålende allerede som 12-13-åring. Ikke lett å storimponere i en type grøsserfilm som Dannys dommedag, som er noe såpass barnevennlig som en grøsser for barn og unge, samtidig som han spiller en noe sjenert og forsiktig unggutt (stikk motsatt av i Hævnen), men Jøhnk Nielsen imponerte meg i dommedagen også (Forøvrig en småmorsom film som jeg også anbefaler). Kunne lett havnet høyere opp på lista allerede nå. Hævnen/I en bedre verden anbefales sterkt, se filmen bl.a. på Netflix.

7

IBEN HJEJLE

Født 1971

Jeg husker henne selvsagt aller best fra den fantastisk komiske TV-serien Klovn (2005-2009) og spillefilmen Klovn: The Movie (2010), hvor hun spiller seg selv, i en fiktiv virkelighet, samt en bitteliten visitt innom Klovn Forever (2015).

Husker henne også fra bl.a. Blinkende Lykter (2000), Wallander – Mordbrannen (2010, orig. tittel: Wallander – Vålnaden), den norske TV-serien Dag, med mere.

KIM BODNIA

Født 1965

Huskes selvsagt aller best for rollen i sesong 1 og 2 av  krimserien Broen. I Broen var han ekstremt god, og sympatisk til tusen,men før det har jeg aldri vært en utpreget tilhenger av Bodnia. Han har vært bra og en jeg uten problem kunne se på, men aldri en favoritt, men som sagt; Broen! Jeg har før og senere sett han i en rekke filmer, som Nattevakten (1994), Pusher (1996), I Kina Spiser De Hunde (1999), Bleeder (1999), Gamle Menn i Nye Biler (2002), Kandidaten (2008), og Hævnen (2010), og sikkert noen flere også. Det er noe “erkedansk” over mange av rollene hans.

5

VIGGO MORTENSEN

Født 1958

Dansk-amerikanske Mortensen er blant danskenes mest suksessrike skuespillere, med et stort navn i Hollywood. Jeg har sett han i en rekke filmer, men kanskje er han mest fremtredende i A History of Violence (2005) eller The Road (2009). Mange husker han selvsagt fra Ringenes Herre-filmene.

3 (delt)

CASPER CHRISTENSEN

Født 1968

For meg kun kjent fra den strålende komiske TV-serien Klovn (2005-2009), den hysterisk morsomme filmen Klovn: The Movie (2010) og fjorårets danske komediesuksess Klovn Forever (2015) der han spiller en fiktiv utgave av seg selv. Men det holder lenge til å være med her, for Klovn er fantastisk humor. Sikkert kunstig høyt på lista basert på skuespilleregenskaper, men som nevnt elsker jeg Klovn, og æren for det har selvsagt den geniale duoen Hvam/Christensen.

3 (delt)

FRANK HVAM

Født 1970

Reprise av forrige omtale: For meg kun kjent fra den strålende komiske TV-serien Klovn (2005-2009), den hysterisk morsomme filmen Klovn: The Movie (2010) og fjorårets danske komediesuksess Klovn Forever (2015) der han spiller en fiktiv utgave av seg selv. Men det holder lenge til å være med her, for Klovn er fantastisk humor. Sikkert kunstig høyt på lista basert på skuespilleregenskaper, men som nevnt elsker jeg Klovn, og æren for det har selvsagt den geniale duoen Hvam/Christensen.

2

NIKOLAI LIE KAAS

Født 1973

For meg aller best kjent fra rollen som den litt lurvete etterforskeren Carl Mørck i filmene basert på Jussi Adler-Olsens krimbøker; Kvinnen i Buret (2013), Fasandreperne (2014), og Flaskepost fra P (2016), og i filmen Kandidaten (2008). Husker han også godt fra en av Varg Veum-filmene. I 2014 ble Lie Kaas kåret til Danmarks beste skuespiller i en undersøkelse avisa Søndagsavisen gjennomførte sammen med YouGov.  Og så slår det meg plutselig, Lie Kaas spilte jo også i den spesielle og sære, men litt gode, Lars Von Trier-dogmefilmen Idiotene (Idioterne, 1998). Hoho, se den, der er han faktisk genial som “idiot”. Lukter på 1. plassen.

1

MADS MIKKELSEN

Født 1965

Uten tvil en av Danmarks aller best kjente og beste skuespillere, i følge meg for tiden også den beste, som også har gjort stor suksess internasjonalt, med roller i filmer som James Bond: Casino Royale, og TV-serien Hannibal. Filmen du definitivt bør se der Mikkelsen har hovedrollen er den danske Oscar-nominerte dramafilmen JAKTEN (2012, Jagten/The Hunt), der er Mikkelsen alldeles fenomenal. Jakten er den beste danske filmen jeg har sett, og en rekke filmanmeldere gav filmen toppkarakter. Ellers har jeg sett Mikkelsen i flere filmer, blant de jeg husker er Pusher (1996), Blinkende Lykter (2000), Bleeder (1999)

 

Hederlig omtale også til disse:

Disse bolkene med 10 og 10, og 5 og 5, er plassert mest tilfeldig og etter kjønn, men litt etter smak også innad i hver bolk.


Bildet: Lyhne, Dyrholm, Richter, Hjort Sørensen, Boberg, Nørby, Gråbøl, Schmidt, Ølgaard, og Scharbau.

Mia Lyhne (f. 1971). Klovn (TVserien og de to filmene). Etter innsatsen hennes i Klovn har Lyhne blitt ei dame jeg liker godt, men det er eneste jeg har sett henne i, og hun har ikke så mange strenger å spille på der.
Trine Dyrholm (f. 1972). Festen (1998), De usynlige (2008, Norge), Hævnen (In a better world, 2010). Pluss en rekke serier. Dyrholm liker jeg veldig godt.
Sonja Richter (f. 1974). Kvinden i buret (2013). Aktuell bl.a. i Broen, ses. 3, der hun er veldig bra. Ikke veldig langt bak topp 10.
Birgitte Hjort Sørensen (f. 1982). Bl.a. Kandidaten (2008), og norske Kraftidioten (2014). Også med i serien Borgen (2010-13), og nylig i noen USA-produksjoner.
Sarah Boberg (f. 1966). “Lillian” i Broen, ses. 1-3. Også ei jeg liker godt.
Ghita Nørby (f. 1935). Ingen spesielle favorittroller, men god skuespillerinne og en av Danmarks best kjente.
Sofie Gråbøl (f. 1968). Bl.a. Blinkende Lykter (2000) og TV-serien Fortitude (2015). Kjent også fra serien Forbrytelsen (2007-12), og den norske thrilleren Mørkets øy (1997).
Johanne Louise Schmidt (f. 1983). Spillefilmdebut i Fasandreperne (2014), og er også med i en nyeste filmen om “avdeling Q”; Flaskepost fra P (2016).
Julie R. Ølgaard (f. 1981). Hodejegerne (2011). Kjent også fra serien Forbrytelsen (2007).
Puk Scharbau (f. 1969). To sesonger av Broen som Martins kone, “Mette”.


Bildet: Waldau, Fogelstrøm, Hartmann, Hjortshøj, Carøe, Gantzler, Albinus, Simonsen, Ranthe, og Henriksen.

Nikolaj Coster-Waldau (f. 1970). bl.a. Nattevakten (1994, Nattevagten), Hodejegerne (2011). De senere år mest kjent fra serien Game of Thrones. Storstjerne (og i manges øyne sexsymbol), men jeg har sett for lite av han. Potensiale til å stige på lista 😉 Dessuten ligner han på tidligere fotballspiller i Tromsø IL, Miika Koppinen, hehe.
Lasse Fogelstrøm (f. 1996). Spillte sønnen i Jakten (2012) på en fantastisk måte, men det er eneste gang jeg har sett han.
Emil Birk Hartmann (ukjent fødselsår, ca 25 år?). Spilte “Martin Rohde”s sønn “August” i den første sesongen av Broen.
Lars Hjortshøj (f. 3. juni 1967). kjent fra bl.a. Klovn.
Michael Carøe (f. 1960). Klovn.
Peter Gantzler (f. 1958). Rutinert fyr, men jeg har sett han i veldig lite. Sist sett i Dannys dommedag (2014), også kjent for I Kina spiser de hunde (1999) og Italiensk for begyndere (2000).
Jens Albinus (f. 1965). Idiotene (1998, Idioterne), kjent også fra seriene Borgen (2013) og Ørnen (2004-06).
Lars Simonsen (f. 1963). Ses. 1-2 av Broen. Men fy som jeg hatet rollen hans som “Jens” i Broen, så da må han selvsagt med! Kjent også fra en rekke TV-serier.
Lars Ranthe (f. 1969). Jakten (2012).
Bjarne Henriksen (f. 1959). Jakten (2012), Festen (1998), en haug med TV-serier.


Bildet: Lindhardt, Bro, Jørgensen, Weble, Nielsen

Thure Lindhardt (f. 1974). Ses. 3 av Broen. Andre vil kanskje huske han fra filmer som Into the Wild (2007), Flammen & Citronen (2008), Angels & Demons (2009), eller Furious 6 (2013). Han har potensiale til å klatre godt. Forøvrig har han fødselsdag på selveste julaften.
Nicolas Bro (f. 1972). Bl.a. en god rolle i Broen ses. 3. gså med i Nymphomaniac (2013) der han ihvertfall har et utrulig tryne på filmposterne!
Bodil Jørgensen (f. 1961). Idiotene, 1998, Hævnen, 2010.
Jacob Weble (f. 1970). Pivert/Jacob i Klovn.
Connie Nielsen (f.  1965). Henne hadde jeg nesten rent glemt, men Connie Nielsen er faktisk en av danskenes best kjente kvinnelige skuespillere, med en rekke kjente amerikanske filmer bak seg (som jeg har sett), som f. eks. Djevelens advokat (The Devil`s Advocate,1997), Rushmore (1998), Mission to Mars (2000), Gladiator (2000), One Hour Photo (2002), og Basic (2003), så ble det “stille” noen år, før hun de senere år har vært med i en del TV-serier, pluss den mye omtalte Lars Von Trier-filmen Nymphomaniac (2013). Aktuell for topp 20.

Og 5 til; Sebastian Bull Sarning (f. 1995). Jakten, 2012; Annika Wedderkopp, barneskuespiller i Jakten, 2012. Har kun den ene rollen, da hun var rundt 5 år, og kan vel knapt nok regnes som skuespiller selv om hun var utrolig god i den filmen; Baard Owe (f. 1936) dansk/norsk, født i Mosjøen; Danica Curcic (f. 1985 i Serbia, men hun er dansk); og jeg skulle gjerne sett noe av den danske humorlegenden Dirch Passer (1926-1980), som jeg kun har lest om.

Når jeg har sett flere danske serier og filmer vil kanskje listen forandre seg, og i tillegg til de nevnte i dagens innlegg finnes det selvsagt veldig mange andre gode skuespillere fra våre flotte skandinaviske naboer.

Her kan du se Filmhjerte Topp 20: Skuespillere fra Sverige, som er listen min med 45 svenske skuespillere jeg liker, og som jeg publiserte i 2015.

Kilder: Min egen hukommelse, IMDB, wikipedia og diverse andre nettsider, for det meste danske. Fødselsår og andre årstall fra IMDB/Wikipedia.

Hvilke danske skuespillere liker du best? Har du gode filmtips fra Danmark? Andre innspill rundt dagens tema? Legg gjerne igjen en kommentar ved å benytte kommentarer-knappen like under dette innlegget.

#madsmikkelsen #filmhjerte #danskfilm #filmsnakk #filmprat #film #filmer #filmtips #dansker

 

1 kommentar
  1. La meg legge til at Klovn-duoen Hvam og Christensen vel egentlig er mine to favorittdansker, bortsett fra et par tidligere fotballspillere, men som skuespillere får de ta til takke med 3. plassen på denne lista 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg