Frem fra glemselen: HARD RAIN (1998)

Det blir vått i kveld! Thrilleren Hard Rain med Morgan Freeman på rollelista er en av 90-tallets undervurderte filmer, som fortjener en tur frem fra glemselen.


HARD RAIN (1998)

USA/Storbritannia

Action/Thriller/krim

Med: Morgan Freeman, Christian Slater, Minnie Driver, Randy Quaid,
Betty White, Ed Asner, med flere.


Planen var enkel. Fremtiden rik. Hadde det bare ikke vært for alt vannet.

En søvnig amerikansk småby i Indiana, USA, forbereder seg på oversvømmelse etter at en demning/vannreservoar i nærheten trues av sammenbrudd under et uvær, noe som har ført til at de alle fleste har blitt evakuert ut av byen. Samtidig planlegges et ran av en pengetransport av 3 millioner dollar før vannmassene strømmer inn. Alt går naturligvis selvsagt ikke som planlagt. Mens vannet fyller den lille byen starter en katt og mus-jakt etter ransutbyttet, og for å holde seg i live.

Morgan Freeman er en av mine absolutte favorittskuespillere, jeg skal derfor ikke legge skjul på at hans tilstedeværelse i Hard Rain løfter filmen.
Her ser vi han i en kanskje noe uvanlig rolle, som bad guy, en nådeløs kriminell, men rollen kler han. Christian Slater har aldri vært noen karakterskuespiller, men i Hard Rain syns jeg han holder hodet over vannet (aiai for et ordspill!) og gjør en god innsats som pengetransportsjåføren som ranes og jages.
Randy Quaid er som vanlig en pussig skrue på film og er morsom å se som den rufsete sheriffen som ikke akkurat elsker jobben sin som lovens håndhever i den søvnige byen.

Filmens komiske innslag er det naturligvis den da rundt 75 år gamle Betty White som står for, i rollen som pensjonisten med bein i nesa som overhodet ikke har tenkt å verken la seg evakuere eller pille på nesen. Minnie Driver står for filmens sjarmerende rollekarakter, ved siden av White, som forøvrig nå er blitt 93 år.

Hard Rain er innspilt i 1996 og 1997, og hadde premiere tidlig i 1998. Filmen har etter at den gikk på kino nok gått i glemselen hos mange, og har fått ord på seg for å være litt “cheesy”, noe den forsåvidt er, men ikke cheesy i betydningen av dårlig hvis det tolkes slik, den er likevel spesiell selvsagt. Med vannet som flommer inn over den lille byen og danner bakteppe for hele filmen blander den sjangere, der ransfilmstory møter naturkatastrofethriller, noe som kan oppleves litt sært for enkelte muligens. Eller lite troverdig? Som ofte før om slike filmer spør jeg da hvem pokkern som bryr seg om handlinga ikke føles som en dokumentar? Dette er nemlig selvsagt hundre prosent fiktivt, ren sofaunderholdning som gir deg en god filmstund, om man liker actionsjangeren selvsagt. For det er vannskuterkjøring på full speed innendørs, skruppelløse ranere og nok skyting til å tilfredsstille de som mener en actionfilm uten en armada av våpen er døll.

90-tallet flommet over av amerikanske actionfilmer med litt lignende tematikk, ranshistorier, adrenalinkick og filmer med oversvømmelser av vann, aske, lava og andre naturkatastrofer. Hard Rains producer og manusforfatter var også de som stod bak kassasuksessen Speed, og sammenligningene med de tidligere boxbusterene var litt urettferdige, noe som kanskje kan forklare litt av hvorfor denne filmen har blitt en smule glemt og undervurdert etter at den hadde gått ferdig på kinoene. Filmen ble en flopp på kino i USA til tross for en god åpningsweekend, men gjorde det greit i UK, og solgte godt på video/dvd, til tross for at den fikk flere dårlige kritikker. På grunn av det dårlige kinobesøket i statene ble den i de fleste land lansert direkte på video (VHS/DVD), og filmens budsjett på rundt 70 millioner dollar klarte den til slutt å spille inn.

Hard Rain er ikke film du vil huske om 10-15 år som en av de mest fantastiske filmene du har sett og er ikke en film du vil bli beveget av, men det den gir deg er en upolert underholdende spenningsfilm uten noe annet formål enn å være nettopp det. Jeg så forøvrig filmen for første gang da den var ganske ny på video her i Norge, og synes filmen fortsatt gjør seg godt som det den er. Du får halvannen time actionladet spenning, “surprisingly entertaining” (overraskende underholdende) som en som har sett filmen uttrykte det,  eller “mindless, yet entertaining” (tanketom, men likevel underholdende), som en filmkritiker som likte filmen skrev.

For meg er Hard Rain pur underholdning og spenning man ikke trenger tenke over, og det er noen ganger en litt befriende følelse å sitte med når man ser en spenningsfilm. Jeg anbefaler den helt klart – og har den selvsagt i filmhylla, faktisk på blu-ray. Terningkastet mitt til Hard Rain stopper på en solid 4, men det er fordi historien på tross av det jeg sa om “hvem pokkern bryr seg”, ikke er vannimpregnert, den har med andre ord noen hull her og der, og er ikke et visuelt mesterverk. Men la meg også legge til at en rekke filmer jeg setter stor pris på er filmer jeg vil bedømme til terningkast 4. En film må definitivt ikke ha 5 eller toppscore for å være en god film eller opplevelse, selv enkelte filmer helt nede på terningkast 2 kan være filmer verdt å få med seg.

KJØP ELLER LEI HARD RAIN

Den underholdende thrilleren Hard Rain kan du se nå straks for kun 9 kroner (!) hos strømmetjenesten film2home.se, som er en skandinavisk 100% lovlig filmstreamingsside på linje med Netflix, viaplay osv. Forskjellen er at hos film2home betaler du pr film og intet abonnement. De har selvsagt norske undertekster og filmene du leier digitalt har høy bildekvalitet (forutsatt at du har god nok nett-tilgang).

Link til filmen på film2home: https://www.film2home.se/no/film/13265/hard-rain?kickbackid=1

Abonnerer du på VIAPLAY, kan du se filmen der. Husk også at du som helt ny kunde hos Viaplay får en måneds gratis abonnement uten noen krav om videre binding. Dermed kan du, forutsatt  sterkt nok nett, se Hard Rain helt gratis, og helt lovlig nå med en gang om du vil. Viaplay har selvsagt norske tekster.

Filmen hos Viasat finnes her (krever kanskje innlogging eller registrering først):
http://viaplay.no/search?query=hard%20rain

Ønsker du å kjøpe filmen for å ha i filmsamlinga, er den å få kjøpt bl.a hos CDON.com på blu-ray med norsk tekst for 69 kroner, pluss porto  (29,-). Hos Play.com (UK-basert verdenskjent nettbutikk) selges Hard Rain på dvd for latterlig lave 4,20 EURO, rundt regnet ca 37 kroner. Da må man riktignok klare seg uten norske undertekster, kun engelske og spanske. Play.com har derimot gratis frakt/porto. 

Du kan også finne filmen for nedlasting på diverse piratsider, med de risikoer det kan medføre. Valget har man i alle fall.

Hos Wikipedia kan du lese (på engelsk) en hel del fakta og info om filmen. Klikk her for å besøke Wikipedias Hard Rain-side.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg