Filmhjerte: Best Of Robin Williams (1951-2014)

Robin Williams (1951-2014) døde som kjent i fjor høst på tragisk vis, men filmene hans lever videre.

11. februar er det et halvt år siden hans bortgang.
Filmhjerte har derfor en liten Williams spesial i dag. Williams var aldri blant mine fremste favoritter, men jeg likte han, han var alltid morsom å se på i rollene sine, selv om filmene ikke alltid var av beste sort.

Williams var kanskje mest kjent for sine komiske roller, men han hadde absolutt også et talent for seriøse roller. Her er min høyst uhøytidelige personlige liste over de beste filmene han spilte i, som jeg har sett. Jeg har rangert de fra 9 til topps, men rekkefølgen her er ikke hoggd i stein og fastlåst

For å se trailere fra filmene kan du klikke på filmtittelen, da kommer du til YouTubes trailere (åpnes i nytt vindu).

 


9: RV (Også kjent som RUNAWAY VACATION, 2006)

I denne bobil-komedien spiller Williams Bob Munro, en familiefar som drar på roadtrip, eller nærmere bestemt familieferietur, i en diger koloss av en bobil, sammen med resten av sin dysfunksjonelle familie. Underveid møter de naturligvis på en gjeng merkelige skruer, med Jeff Daniels i spissen.


8: JUMANJI (1995)

Den dag i dag synest jeg ikke denne filmen er noe særlig, det er en ganske tøysete film om et brettspill som våkner til liv og skaper en flodbølge av sinnsjuke hendelser og galskap fra jungelen. Men, da filmen var ny husker jeg at jeg lot meg underholde av denne eventyr-komedien, og det er en ganske original/spesiell historie, dessuten gjør Williams en grei innsats også, så derfor tar jeg den med på lista.


7: ONE HOUR PHOTO (2002)

Williams spiller her Seymour Parrish, en ansatt på en fotobutikk som fremkaller bilder. Rollekarakteren har klare psykopat-trekk, han blir sykelig opptatt av en av familiene som er kunder i butikken.


6: INSOMNIA (2003)

Den amerikanske nyinnspillingen av den originalt norske filmen med samme navn fra 1997. Her spiller Williams den smått psykopatiske Walter Finch. En bra film, men selvsagt er den norske versjonen bedre.


5: FATHERS` DAY (1997)

Neppe en av hans mest kritikerroste filmer, men jeg syns denne var litt morsom og søt. Williams er Dale Putley, i denne komedien, en noe depressiv og rufsete mann som en dag får vite av ex-kjæresten sin at han har en tenåringssønn. Men ex`en har fortalt akkurat det samme til en annen av sine tidligere mannebeinbekjentskaper, en suksessrik advokat, spilt av Billy Crystal. Dermed starter jakten på sønnen.


4: DEN ENESTÅENDE WILL HUNTING (1997, ORIGINAL TITTEL: GOOD WILL HUNTING)

En av de aller beste seriøse rollene hans, der han verken er komisk eller psykopat. Sean Maguire heter Williams rollekarakter i denne filmen, der han spiller mot en ung Matt Damon (som har tittelrollen som Will Hunting). Williams fikk Oscar for sin innsats her, i kategorien beste mannlige birolle, og filmen vant også i kategorien beste originale manus, samt at den var nominert i flere kategorier (bl.a beste film og beste mannlige hovedrolle). Det er ganske lenge siden jeg så denne filmen selv om den befinner seg i dvd-hylla her, så et kort resymè har jeg lånt fra wikipedia: “Filmen forteller historien om Will Hunting, en problemrik men talentfull ung mann som arbeider som vaktmester på Massachusetts Institute of Technology, selv om han har kunnskaper innen matematikk som er langt større enn de hos studentene ved skolen. Den viser historien til en ung mann, og hans kamp mot både seg selv om personlige forhold, der han forsøker å arbeide seg gjennom problemene sine slik at han kan åpne seg til andre, og slik at han kan bruke sitt enorme intellekt til noe nyttig”.


3: MRS. DOUBTFIRE (1993, NORSK TITTEL: FRU DOUBTFIRE)

Robin Williams som “missis Doubtfire”/Daniel Hillard er kanskje den filmen flest vil huske Williams for. Slett ikke alle finner denne filmen spesielt morsom, men jeg likte den, den er sprø. Daniel Hillard (Williams) er en eksentrisk skuespiller som har som spesialitet dubbing av stemmer for tegnefilmkarakterer, han er også en snill men sprø far, som skilles fra sin kone, og som blir knust når ex-kona får foreldreretten og han kun får møte de tre ungene sine en gang i uka. Men han vet råd. Kona skal nemlig ansette hushjelp og barnepasser, og fra det store intet dukker Fru Doubtfire opp.


2: DAGEN ER DIN (1989, ORIGINAL TITTEL: DEAD POETS SOCIETY)

“Grip dagen”! “Carpe Diem”! Dette begrepet husker nok mange som har sett denne filmen. Williams spiller den eksentriske professoren og engelsklæreren John Keating, som inspirerer studentene sine til å oppdage poesien, og å gripe dagen. Studentene hans elsker han, mens de andre lærerne er skeptiske. Noen studenter danner en gruppe de kaller “Dead poets society”. Williams ble Oscar-nominert i kategorien beste mannlige hovedrolle, men vant ikke. Som en av Williams studenter ser vi en tenåringsung Ethan Hawke (som nå er 44 år). Det er lenge siden jeg har sett denne filmen også, men jeg husker godt at jeg synest det var en veldig god film. Og, den er kritikerrost av de aller fleste.


1: GOOD MORNING VIETNAM (1987)

De som ikke husker Williams best for rollen som utkledd sprø gammel kjerring, husker han kanskje best i rollen som Adrian Cronauer i denne komedien, der han spiller en veldig uortodoks DJ og radioprogramleder som i 1965 blir sendt til Vietnam for å jobbe i en amerikansk millitær radiokanal. Han blir raskt superpopulær blant troppene med sin rappkjefta stil, vågale musikk og elleville påfunn bak mikrofonen, men de overordnede liker det ikke. Williams ble nominert til Oscar for rollen, men vant ikke.

Som vanlig hvis du vil se filmene her og nuh, så er det bare å lete rundt på nettet, så finner du kanskje. Noen tips kan være å sjekke ut Netflix, Viaplay, HBO, film2home, iTunes store, SFAnytimes, og hva de nå heter alle disse strømmetjenestene. Vil du ikke betale for å se filmen, tja, det finnes selvsagt som oftest et alternativ da også, for de som tar sjansen.

 

Enig/uenig? Hva er dine beste Robin Williams-minner? Klikk på kommentarer-linken like under dette, og skriv i vei.

 

 

 

 

1 kommentar
  1. Ha en fin dag 🙂
   Gå gjerne inn på bloggen, å Facebook siden vår og trykk liker og del, vis du er i mot mobbing 🙂
   da vi kan nå ut til flere, og det vil gjøre oss veldig takknemlig.
   Takk

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg