Filmhjerte: Alkoholfulle filmer!

Alkohol på film kan være som i livet ellers, ellevillt og morsomt, men også trist og tragisk. Filmer om fest, fyll og fanteri er det naturligvis laget ekstremt mye av, og tilbudet av slike filmer er variert og bredt.

Siden det er lørdag….. her er noen filmer som muligens kan invitere deg til å lukte litt på flaska….

Noen viser de mørke og ofte tragiske sidene ved fylla og alkohol, mens andre er rent komiske og særdeles underholdende. Noen filmer gjør at lysten på ei pils eller noe sterkere i glasset melder seg raskt, mens andre gjør at du muligens skrur korka godt på flaska.

Er du frøken Prippen Edruelig eller Tromsø Kommunes skjenkepoliti bør du kanskje ikke se noen av disse filmene, vi andre kan ta en titt og la oss underholde. Drikk deg ikke full mens du ser disse filmene, jeg vil jo nødig anklages for å ha bidratt til for mange kroner i statskassa…, og det er jo rimelig kjipt å være så bedugget at du ikke husker hva du har sett når du våkner opp gapende i sofakroken eller filmgodstolen – men et godt glass ved siden av filmen hjemme i stua er ikke det verste å ha på bordet! Snurr film, og skåååål!

Her er noen filmtips i så måte (Dette er ingen “Best of-Liste”, men noen passende tips med tanke på temaet):

BEERFEST (USA, 2006)

Drikk så mye øl du bare klarer! Og når du ikke klarer mer, drikk litt til!  Denne crazykomedien fra 2006 trimmet ihvertfall mine lattermuskler godt.

To brødre reiser til Tyskland for å delta på oktoberfesten. De snubler over en hemmelighet, en konkurranse som er hundrevis av år gammel, og som bare kan beskrives som en «Fight Club» med ølspill (wikipedia).

MlFMZ5D8FNc
FLIGHT (USA, 2012)

Amerikansk flydrama om en flypilot som har et alkoholproblem. Denzel Washington gjør en knallsterk prestasjon som den alkoholiserte piloten som hylles som en helt etter et dramatisk flystyrt, grunnet teknisk feil på flyet, der innsatsen hans gjør at nesten alle passasjerene overlever. Men etterforskningen av ulykken avdekker ting. Meget god, engasjerende og velspilt film.

YS9ocP6FNvM

SIDEWAYS (USA, 2004)

Vinfilmen fremfor noen? Om denne filmen er det sagt at det er imponerende om du klarer å se den uten å selv ta deg et glass vin mens du ser den. Så da er det bare å dempe lyset, tenne stearinlysene og  hygge seg 😉 Filmen handler forøvrig om et par kamerater i 30- årene som legger ut på en roadtrip til et vindistrikt i California. Den ene av dem, en vinsnobb, tar turen for vindrikkingens skyld, den andre vil slippe seg løs en siste gang før han gifter seg.

MIG ÄGER INGEN (Norsk tittel: Meg Eier Ingen. Sverige, 2013)

Mikael Persbrand spiller alkoholisert far til 5 år gamle Lisa, som elsker faren over alt på jord. Viser noen av de dystre sidene av alkoholens virkninger. Filmen har fått bra omtaler.

tcdUhdOlz9M
HANGOVER (USA, 2009) og

HANGOVER PART II (USA, 2011)

Tidenes utdrikkingslag? I den første filmen er vi i Las Vegas, der et utdrikkingslag finner sted kort tid før en av de fire vennene skal gifte seg. Bradley Cooper, Ed Helms, Justin Bartha og Zach Galifianakis spiller de fire gærningene som fester hardt. Når de våkner morgenen etter er alt kaos, og brudgommen er forsvunnet. Galskapen er i gang! Dette er to av mine komediefavoritter. I Hangover Part 2 er det nytt bryllup på gang, i Thailand. Og ny fest, i Bangkok. Mason Lee er med på rollelista i toeren.

R8KblG1S0_A

THE RUM DIARY (USA, 2011)

Denne filmen med Johnny Depp i hovedrollen bruker alkohol og narkotika som sentrale elementer. NRK filmpolitiet gav filmen bra omtale og gav terningkast 4, og legger til; “Men hva filmen egentlig forsøker å formidle, er like uklart som morgenen etter ei fyllekule”.
Med en tittel som til og med spiller på brennevinet rom er det selvsagt umulig å ikke assosisere denne filmen med alko 😉

COCTAIL (USA,1988)

Kjekkasen Tom Cruise som bartender som finner kjærligheten på en bar i Queens. Filmen har blant annet  fått en “Razzie-awards” som verste film. Nettstedet The Hollywood Reporter mener dermed det borger for at dette er en film man absolutt ikke må se i edru tilstand! 😀 Men ikke la deg lure av Razzie-prisen. Coctail var en stor publikumssuksess, og har et kritikerrost soundtrack.

YB3hmQt5Lc0

CAN`T HARDLY WAIT (Norsk tittel: Den Siste Festen. USA, 1998)

Morsom film der supersøte Jennifer Love Hewitt har en av hovedrollene. Ungdomsfest som går over alle støvleskaft! Det er lenge siden jeg så denne filmen, den er sikkert ikke like morsom nå som da, men jeg husker godt at den var en hit i vennegjengen min rundt årtusenskiftet.

Can’t Hardly Wait er en film om det store partyet ved skoleslutt, der alle møtes – venner og fiender, forelskede og forsmådde, hiphop’ere og snobber og alle tenkelige slags personer som utgjør et skolekull. Alle skal de feire at skolen er over under en gedigen hjemme alene-fest som setter alle andre feiringer i skyggen. De har fire års skoleballast som de i løpet av kvelden og natten skal gjøre sitt ytterste for å kvitte seg med (kilde: filmweb.no)

4e3izWdh9WM


GRABBERS (IRLAND/UK, 2012)

Monsterfilm der redningen ligger i alkoholen. Når en liten øy langs den irske kysten innvaderes av blodtørste aliens oppdager de lokale helter at den eneste måten å overleve på er å drikke seg drita full. Hvorfor? Jo, monsterene fra helvete tåler nemlig ikke alkohol. Så da er det bare å drekka på! Ganske spesiell film selvsagt, den er litt skremmende og ekkel, men også veldig festlig. OG, den har fått ganske mye god kritikk, og gjort stor suksess på flere filmfestivaler.

Ke6kU0rD8Jg
LEAVING LAS VEGAS (Norsk tittel: Adjø, Las Vegas. USA, 1995)

Kritikerrost film med Nicholas Cage i rollen som forfyllet Hollywood-tekstforfatter (Screenwriter) som har mistet alt på grunn av drikkingen sin. Han kommer til Las Vegas med et mål for øye, å drikke seg ihjel. Men kanskje møter han også redningen der.

 


Ønsker du å lese mer om temaet? Her er noen lenker til morsomme og interessante “Best of”-lister over aktuelle filmer innen sjangeren (på engelsk).

IMDB (Internet Movie Database, et av nettets absolutt beste infokilder om film) kan du se et par lister med “Top 70”-filmer som handler om  alkohol- /stoffavhengighet, og “Great movies abouth alcoholism”:
http://www.imdb.com/list/ls050657088/

http://www.imdb.com/list/ls055437824/

The Hollywood Reporter, “15 movies about alcohol”:
http://www.hollywoodreporter.com/gallery/big-screen-booze-15-movies-598102#1-worlds-end

Nettstedet whatculture.com (skriver mye om film og TV) har en liste med 8 seriøse filmer:
http://whatculture.com/film/8-very-thoughtful-films-about-alcoholism.php

The Scorecard Review (filmnettsted): Top 7 drinking movies:
http://thescorecardreview.com/articles/top-7/2009/06/02/top-7-drinking-beerwinealcohol-movies/3660


VqtymOtKr48Som nevnt er det laget uendelig mange filmer med alkohol som tematikk. Et par-tre andre komiske filmer der alkoholens gleder og sorger er i rampelyset er for eksempel filmen der fornøyelige Dudley Moore er den bekymringsløse glad-alkisen ARTHUR (USA, 1981), eller hva med superkule Billy Bob Thornton som lurvete, kriminell og fordrukken sint julenisse i BAD SANTA (USA, 2003)? Savner du den ville ungdomstida kan kanskje OLD SCHOOL (USA, 2003) der blant andre Will Ferrell fester hardt i sitt “college-comeback” være gull å se.

28 DAYS (USA, 2000) viser alkoholismen fra en seriøs side. Tankevekkende film, der Sandra Bullock spiller en kvinne med et alkoholproblem som ødelegger søsterens bryllup i fylla og må gjennomgå rehabilitering. En film flere anbefaler.

Noen supermorsomme TV-komiserier der handlingen foregår rundt ølkranen eller viser en del morsomt men også trist alkoholinntak, er CHEERS, livet på baren Cheers i Boston “der alle vet hva du heter”, og M*A*S*H, der Hawkeyes og Trappers/BJs destilleriapparat til stadighet putrer og coctaildrinker helles nedpå over en lav sko i krigens frontlinjer. TWO AND A HALF MEN bydde også på mye fin alkoholreklame, hehe, og da særlig mens Charlie Sheen hadde hovedrollen. Min all time favorittkomiserie SEINFELD viste særdeles sjelden at rollekarakterene drakk alkohol, men i en del av episodene får vi oppleve uforglemmelige øyeblikk når Elaine er en smule beruset, og episoden der Kramer blir litt på druen av Hennigans whiskey er også fantastisk morsomt.

Men, finnes det ingen norske filmer som portretterer alkoholbruk? Jo, noen er det vel. Blant annet i den fantastiske filmen SAMMEN fra 2009 får vi oppleve en far som drikker seg av føttene (Alkoholmisbruket er ikke filmens hovedtema, men en viktig del av handlingen). Den filmen skal jeg senere komme med et eget blogginnlegg om.

Vi kommer selvsagt ikke utenom å nevne filmserien som kanskje fremfor noen har gjort en spesiell drink kjent. Verdens mest kjente filmreplikk om alkohol er det i alle fall. James Bond elsker sin martini. Shaken, not stired, selvsagt!

OUUq5mRCimo

Har du kommentarer? Bruk Kommentarer-linken du finner like under dette! Husk at du også må klikke på Post Kommentar når den nye siden kommer opp etter at du har klikket Send kommentar (dette for å bekrefte kommenataren).

Ha en…..berusende filmhelg! (Det må da være lov å si?) 😉  God helg ønskes ihvertfall 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-60515559-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg