Streik og fagbevegelser på film

I dag er det politisk streik her til lands, der fagbevegelsene streiker og har markeringer og går i tog mot foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. I filmens verden er det meste portrettert, så også streik, fagbevegelser og arbeidsrelaterte aksjoner.

Er du inspirert av dagens aksjoner, kan kanskje disse filmtipsene være noe å ta en titt på? Er du ikke enig med de streikende i dag er noen av filmene uansett sikkert ikke så dumt å ta en titt på likevel, mens noen av videoene jeg her har trukket frem kanskje er mest for spesielt interesserte 😉

Jeg fikk denne idèen ganske seint, så jeg har på ingen måte gjort noe dypdykk i filmhavet for å finne filmer der streiker og arbeidskonflikter står sentralt, men jeg ramlet over tre spillefilmer jeg syns passer å nevne, pluss en liten morsomhet og et annet videoinnslag som kan ha  relevans. Det finnes selvsagt et stort antall filmer der denne tematikken taes opp. Hva er din favoritt?

God filmonsdag 🙂

 

STREIK! (Norge, 1975)

Hva passer vel bedre enn en norsk film kalt nettopp Streik? Klassisk retromimring tilbake til en tid da arbeidsforhold og -problematikk var et hett tema. Filmen er løst basert på Tor Obrestads roman Sauda! Streik! som handler om Saudastreiken i 1970. I 1970 gikk ovnshusarbeiderne i Sauda til full streik for å presse gjennom en bedring av lønns- og arbeidsforholdene i ovnshusene.
(kilder: wikipedia, dagbladet, nrk).

SE FILMEN GRATIS PÅ NRKS NETT-TV, FØLG LINKEN: http://tv.nrk.no/serie/streik

PRIDE (Storbritannia, 2014)

Storbritannia 1984. Margareth Thatcher styrer på øyriket med jernhånd. Det er gruvestreik, Thatcher-regjeringen gir ikke etter (“Thatcher to starve the minors to work“, meldes det i nyhetene
i løpet av filmen), og eneste inntektskilde for de streikende gruvearbeiderne er donasjoner og gaver de får inn. En gruppe bestående av homofile og lesbiske i London danner en støttegruppe for streikende gruvearbeidere, men ingen vil ha pengene fra de homofile.

Ikke før de får ja fra velgjøringskomiteen i en liten landsby i Wales. Pengene strømmer inn, og den lille gruppa fra London setter seg i sin fargerike minibuss for å reise til Wales. Motsetningene kunne knapt vært større, men den eneglske filmen PRIDE som ble sluppet i fjor og hadde norsk kinopremiere i jula, er en film som langt flere enn homofile og lesbiske vil ha stor glede av å se, for det er en tvers gjennom fornøyelig filmopplevelse. Til tross for at vi får være vitne både til urettferdighet, stereotype fordommer og enkelte triste hendelser er dette en feelgoodmovie, som kanskje også knuser noen fordommer?

Filmen baserer seg på virkelige hendelser, den er kritikerrost av de aller fleste, det er fargerike, morsomme, gode og sjarmerende rollekarakterer, og ikke minst har filmen et par av Englands beste karakterskuespillere på rollelista, samt ellers en rollebesetning som gjør en glimrende jobb. Det er også et tidsriktig soundtrack i filmen, og ja selv om den også portretterer den homofile kampen for aksept er dette også absolutt en film som omhandler sider ved en streik, solidaritet og fellesskapets interesser.
De to absolutt vidunderlige Imelda Staunton og Manna Trussler spiller filmens to eldre damer, og gjør et uforglemmelig inntrykk, glimrende spill av de to. Også strålende skuespill av Paddy Considine (i rollen som fagforeningsleder), Andrew Scott, Dominic West, Bill Nighy, George “Bromley” Mackay og Ben Schnetzer med flere. Denne filmen har jeg sett, og kan anbefale på det varmeste. Den er forøvrig basert på en sann historie. Terningkast 5.

Filmen går fortsatt på kino i Oslo, og du finner den kanskje også på nett enkelte steder dersom du leter…

Se traileren i videovinduet under:

NORMA RAE (USA,1979)

Norma Rae heter denne klassiske amerikanske dramafilmen fra 1979, som handler om en fabrikkarbeider i en liten by i Nord-Carolina, som blir innvolvert i fagbevegelsens aktiviteter på tekstilfabrikken der hun jobber. Sally Field spiller hovedrollen som Norma Rae, en rolle hun ble belønnet med Oscar for i kategorien beste kvinnelige hovedrolle. Den var også nominert i kategorien beste film.

Filmen er basert på en sann historie. Jeg vet ikke om filmen ligger fritt tilgjengelig på nett. Let sjøl! 😉

Trailer fra filmen kan jeg imidlertid by på, takket være YouTube:

45CX8W9peTs

 

“Samhold må til”

I denne kavalkade-videoen satt sammen av Arbeiderbevegelsens arkiv og Bibliotek i samarbeid med LO-media får vi et historisk tilbakeblikk på reelle opptak og norske arbeidsfilmer fra 1930-tallet. Kilde: http://www.arbark.no/film.htm#nil

yDyNAl7g0_U

SEINFELD, Sesong 9, episode 10, “THE STRIKE” (TV-episode, 1997)

Streik er selvsagt en seriøs ting, men det kan også være vannvittig morsomt, som i Seinfeld-episoden “The strike”, der Kramer streiker!

Episoden kan blant annet sees på nettstedet shush.se: http://www.shush.se/index.php?id=165&show=seinfeld

Et kort klipp fra episoden ser du i YouTube-videoen

r235gwc_dxk

PS: Dette blogginnlegget er kun ment som underholdning, det gjenspeiler ikke mine politiske holdninger eller syn på streiken 😉

Legg gjerne igjen en kommentar ved å klikke på kommentarer-linken under dette innlegget.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg